Начална страница

ГРАДЪТ разположение

 

Разположен на кръстопът

 Нашите прадеди създават селището на кръстопът и това е едно от големите предимства, играло важна роля в неговото минало и настоящо развитие.

Чрез удобните връзки със столицата и черноморските градове, в непосредствена близост до проходите, свързващи Северна и Южна България, Сливен гостоприемно отваря врати за всички, които са привлечени от живописната му природа, които търсят историческите и духовни стойности, които искат да усетят романтиката на старите улички и къщи или да се възползват от съвременните места за разходка, почивка и развлечение.

Mестоположение и карта

Град Сливен е разположен в подножието на южните склонове и хълмисти разклонения на Сливенската планина (1181 м), с която започва Източна Стара планина, на юг и югоизток е отворен към Сливенското поле. Намира се на 300 км източно от столицата София, на 110 км от Бургас най-голямото търговско пристанище в България, на 130 км от границата с Република Гърция и на 130 км от границата с Република Турция.. Надморската му височина варира от 180 до 300м. Територията на община Сливен попада в района на Подбалканските полета от преходноконтиненталната климатична област. Зимата е мека, лятото сравнително горещо.За Сливен е характерен местният вятър Бора.

Сухопътни връзки

Сливен е разположен на международен път Е773 София Бургас. Гъстотата на пътната мрежа на територията на община Сливен е значително над средната за страната и е много добре поддържана.

Железопътни връзки

През територията на община Сливен преминават железопътните линии:

София Карлово Сливен Бургас магистрална линия № 3

София Пловдив Стара Загора Ямбол Бургас магистрална линия № 8

 

Най-близки морски пристанища:

Бургас (Черно море) на 110 км.

Варна (Черно море) на 220 км.

Александрополис (Гърция) 280 км.

Най-близки речни пристанища:

Русе (р.Дунав)

Видин (р.Дунав); ферибот Видин Калафат

Въздушни връзки:

Град Сливен разполага със самолетна писта с дължина 2.5 км. и ширина 45 м. Към пистата е построена аерогара с помещения за управление на полетите и за обслужването на пътници и товари. Преди летището се е използвало за товарни превози, а в момента служи за летателна база на Сливенския аерофлот и за атракционни цели.

Най-близки летища:

Бургас на 110 км.

София на 300 км.

Истанбул на 380 км.

На осмо място в страна по брой на населението

 

Съвременният Сливен обединява функциите на стопански и духовен център с тези на областен и общински административен център. Със своите 107 000 жители той е осмият по големина в страната.

В началото на страницата