Начална страница

Град с хилядолетна история

Територията на днешния град и близките околности са обитавани от хилядолетия. Историята ни отвежда към времето на траките и после пласт върху пласт откриваме присъствието на римляни, славяни, гърци, усещаме духа на Първото и Второто българско царство.

Родно място на българската индустрия

Сливен заема особено място в икономическия живот на България. Тук са направени първите стъпки на българската индустрия, благодарение на обстоятелствата от географски и исторически характер, съчетани с предприемчивостта на сливенеца Добри Желязков. През 1834 г. той създава първата текстилна фабрика на Балканския полуостров. Това оказва огромно влияние върху по-късното развитие и съвременния облик на Сливен.

Град на стоте войводи

Още през първите столетия на османското владичество Сливен и Сливенския край се превръщат в средище на хайдушкото движение една от най-обичайните форми на съпротива против турското робство. Това поражда славата на Сливен като град на стоте войводи. Той е известен  като родното място на  националните герои Хаджи Димитър и Панайот Хитов и на още плеяда борци срещу тиранията и робството.

 

Едно от най-значимите духовни средища

Неизменен белег на дълголетната история на града е и духовността. Култов център от времето на античността градът развива тези свои функции в един нов смисъл през Ранното християнство и Средновековието. Сливен е сред най-значимите духовни средища в България по време на Възраждането. Той е родно място на първия български поет Добри Чинтулов, на първия български художник, получил академично образование, Димитър Добрович, на много видни българи чийто имена са свързани с развитието на българската и европейска наука и култура на просветното дело и стопанското развитие в българските земи. Забележителен е и днешния принос на Сливен в културната съкровищница на България. Много имена на изтъкнати съвременни творци и учени се свързват с нашия град.

В началото на страницата