Начало

XXVI Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 8-10 май 2024г./

Трети ден

 Третият, последен ден на XXVI Национален фестивал на детската книга  започнa с премиера на книгата Най-голямото приключение на малкото таласъмче на Никола Райков /ИК Геймтейл/ отличена тази година с наградата на детското жури за най-добра детска книга, която се проведе от 9:00ч. в Драматичен театър Стефан Киров Камерна зала.

 НИКОЛА РАЙКОВ

Никола Райков е роден на 21 юни 1981г. в гр.Стара Загора. Завършва Информационни технологии в гр.Чикаго /САЩ/  като по време на следването си поддържа сайт за кино рецензии върху американското кино, пише кино прегледи на телевизия ММ и др. Веднага след дипломирането си се завръща в България.

Никола Райков пише статии, разкази и повести, режисира и монтира документални и рекламни клипове и филми, работи в областта на графичния дизайн.

Автор е на книги-игри и настолни игри за деца: Голямото приключение на малкото таласъмче (2013), нейното продължение - Още по-голямото приключение на малкото таласъмче (2014), Добросъците (2016), Приказка от два свята (2018), Добросъците: невидим свят (2019), "Таласъмски истории" (2019) както и на нейното продължение Телепорти и отвари(2020), "Дугулите и вълшебното листо" (2021), Сказание (2021), Страната на чудесата (2022). През 2023г. излиза най-новата му книга Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче.

Електронните издания на книгите му се превеждат от доброволци по цял свят, а Голямото приключение на малкото таласъмче е публикувана в Латвия и Китай. Правата за цялото му творчество са откупени в Китай.

Никола Райков е учредител на фондация Таласъмче", която реализира проекти за свободно споделяне на иновативните приказки-игри.

Носител е на редица награди, между които Националната награда Най-добър детски фантаст за 2013-2014″, на Националната награда Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване, категория Автор (2015), на наградата Бисерче вълшебно в категория Иноватори (2017) и категория Изследователи (2019) и др.

На XXVI издание на Националния фестивал на детската книга е отличен с наградата на детското жури.

 От 9:30 в РБ Сава Доброплодни се проведе пресконференция с носителите на Националната награда Константин Константинов - за принос в детското книгоиздаване за 2024г. Представители на национални и регионални медии ще имат възможност да се срещнат с носителите на наградите: Цвета Брестничка - за цялостен принос,  Благой Д. Иванов в категория Автор,  Елена Жаблянова в категория Илюстратор и носителя на наградата на детското жури Никола Райков и да научат за техните първи реакции след награждаването им. На пресконференцията присъства и г-жа Амелия Гешева зам.-министър на МК.

Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека Сава Доброплодни. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство - ИК ФЮТ.

 От 10:30ч., отново в Драматичен театър Стефан Киров фоайе, се проведе Официална церемония по награждаването на отличените участници в Националния литературен конкурс на тема: Щастието е възможно и в  XIII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои Сливен, 2024. Водещ: Христо Хр. Симеонов. В Националния литературен конкурс се включиха над 250 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 40 млади творци.  Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените в конкурса участници са издадени в сборник.

Бяха наградени  и участниците в XIII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои Сливен, 2024г. В конкурса се включиха над 200 деца и юноши от цялата страна, като 23 от тях са отличени с награди. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com.

Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди за отличените с първа награда  в двата конкурса. Наградите в двата конкурса връчиха Амелия Гешева - зам.-министър на МК, Росица Петрова-Василева-директор на РБСава Доброплодни и организатор на фестивала и д-р М. Марчева член на Орг.комитет на фестивала.

От 11:00ч. в залата на Военен клуб-Сливен бе представен спектакъла Мързеливият крал на Театрална къща Мариета и Марионета. Драматург и режисьор: Анастасия Янкова. Кукли и сценография: Миглена Методиева. Декор: Красимир Василев. Музикално оформление: БГ Акустикс ЕООД. С участието на актьорите: Мариета Ангелова-Марионета и Златина Стойчева.

 Фестивалът беше закрит със заключителен концерт от 12:00ч. на ДТ Стефан Киров с водещ актьорът Христо Хр.Симеонов. В програмата със свои изпълнения се включиха: балерините от балетна школа Пети па с художествен ръководител Петя Вънева балет Грация при Общински детски комплекс - Сливен с ръководител Юлия Кирова; децата от детска вокална група Славейче при ОУ Христо Ботев - Сливен с ръководител Нина Стойчева и малките танцьори от школа по спортни танци към ОУ Елисавета Багряна - Сливен с ръководител Али Мехмедов.

Начало страница