Начало

 

XXI Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 8-10 май 2019г./

Първи ден

 

От 8 до 10 май 2019г., за двадесет и първа поредна година в Сливен се проведе най-приказния, най-усмихнатия, най-смисления детски празник в България наречен Национален фестивал на детската книга. 

XXI Национален фестивал на детската книга се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. Днес този единствен по рода си фестивал е значимо културно събитие с национален и международен престиж и има много приятели и извън границите на България. Той  стимулира към творчество, възпитава обич и уважение към книгата. Превърна се в чакан и обичан празник за българските деца.

Чудесният тридневен празник за втора поредна година преминa под почетния патронаж на г-жа Цвета Караянчева – Председател на 44-то Народно събрание на РБългария. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Фестивалът беше открит с концерт-спектакъл на 8 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” - гр. Сливен. Водещ на концерта бе Драгомир Драганов, а в него със свои изпълнения се включиха: вокална формация към детски хор „Милка Стоева” - гр.Бургас, детска вокална група „Славейче” - гр.Сливен, балет „Барби” - гр.Сливен и акробалет „Тиара” - гр.Айтос. С изпълнение на „Тракийска мелодия” в спектакъла се включи и малкият гайдар Денчо Петров. Официалният старт на фестивала беше даден от г-жа Мария Габриел – еврокомисар по цифрова икономика и общество – специален гост на фестивала.  

На уредения книжен базар на площада пред общината, най-новите си книги за деца представиха издателствата: „Фют”, „Пан”, „Дамян Яков”, „Жанет 45”, „Кибея”, Софтпрес”, „Ентусиаст”, „Пощенска кутия за приказки” и др. Книгите в трите фестивални дни се продаваха с големи отстъпки.

Програмата на първия ден от фестивала включваше два концерта на открита сцена, откриване на три изложби, премиери на шест книги, интерактивни игри и представяне на интересни издателски проекти, откриване на кръгла маса с международно участие на тема:„Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове”, награждаване на отличените участници в VIII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2019г.

Минути след откриването на фестивала, от 11.30ч., на открита сцена, построена до базара на детски книги, започна концерт под надслов „Здравей, наш фестивал!” с водещ актьора Вангел Апостолов.

В първия ден на фестивала бяха открити няколко интересни изложби. В зала „Май” /бул. ”Цар Освободител” №1/ от 11:00 ч. бе открита Изложба – илюстрации на Борис Стоилов към кн. „Японски приказки”/на Издателство „Изток - Запад”/. със специалното участие на актьора Вангел Апостолов. От 12:00 ч. в зала „Сирак Скитник” беше открита изложба – илюстрации на  Мая Бочева – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2018г. След откриване на изложбата се проведе интерактивната игра „Кой светна луната?”.       

От 17:00ч. в Зала „Сирак Скитник” беше открита изложба - илюстрации и комикси на Петър Станимиров. Представена бе и неговата авторска графичната новела „Пръстенът на нибелунга”, както и четирилогията „Пръстенът на нибелунга” /”Рейнско злато”, „Валкирия”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете”/, създадена по либретото на едноименната опера на Вагнер с авторски текст на писателката Елена Павлова.

В 12:30ч., на специална пресконференция в РБ ”Сава Доброплодни”,  журито за определяне носителите на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2019г. бяха обявени носителите на наградата в четирите категории /за цялостен принос, за автор, за издателство, за илюстратор/. За пръв път в историята на фестивала беше обявена и награда в категория „Автор” на детско жури.

И тази година важен акцент в програмата на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие по проблемите на детската книга и детското четене. В 13:30ч. в Конферентната зала на хотел „Парк Централ” областният управител на Сливенска област – Чавдар Божурски, откри кръгла маса с международно участие на тема: „Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове”.  

Целта на форума е да се отговори на въпроса защо фантазията е толкова важна за малките читатели и как детската литература, чрез  множество фантастични светове, може да обясни на децата заобикалящия ги свят със системата от връзки и взаимоотношения в него, както и да се анализира ролята на хумора като инструмент за създаване на траен интерес към четенето.

Представени са докладите: Росица Петрова-Василева. Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове; Младен Енчев /ПУ “Еп. Константин Преславски”/. Педагогика на космогонията; Никола Райков. Фантазията и хумора в съвременната детска литература; Весела Фламбурари. Световете на фантазията. Сериозното, лиричното и смешното в работния процес на една детска писателка; Петя Кокудева. “Големите проблеми да се решават сами! Нали затова са големи?” Хуморът като философия в детската литература; Алберт Бенбасат /СУ„Св. Климент Охридски”/. Фантазия и хумор в детските приказки на Валери Петров; Росица Чернокожева /ИЛ-БАН/. Земният и космическият свят в романа „Звездните приключения на Нуми и Ники“ от Любен Дилов през фантазията и хумора; Огняна Георгиева-Тенева /НБУ-София/. Хуморът в „Приказки за злояди деца“ на Красимир Дамянов; Димитър Бечев. Новоговорът на графинята; Надежда Стоянова /СУ „Св. Климент Охридски”/. „Непредсказуемото“. Истории с тигри, с хора и люти чушки от Зорница Христова; Мартина Салхиова /Чехия/. Нонсенсът и хуморът в творчеството на Петър Никъл; Йован Лющанович /Сърбия/. Детските желания като пътеводител към други светове в приказките на Гроздана Олуич; Мила Васов /Сърбия/. Фантазията, хумора и играта без паспорта на живота; Деян Алексич /Сърбия/. Хуморът в съвременната сръбска поезия за деца; Естер Хамбургер /Унгария/. По следите на хумора в унгарската детска литература; Катя Кирилова. Да „влезеш“ в обувките на детето; Корнелия Костова. Фантазията и хумора в съвременната детска литература и модерният читател-реципиент.

В първия ден на фестивала в Камерна зала на Драматичен театър „Стефан Киров” се проведоха и няколко премиери на нови детски книги:

От 11.00 ч. беше представена втора част на книгата „Лупо и Тумба” на Петя Кокудева.

В 12.00 ч. започна премиерата на книгата-игра „Приказка от два свята” на Никола Райков.

От 13.00 ч. беше представена книгата със стихове „Нъцки” на обичания от поколения деца писател  Виктор Самуилов.

От 14.00ч. се проведе премиерата на романа „Камен и пиратите от 5 г” на Елена Павлова.

Представянето на книгата „Злостории” на Явор Цанев беше с начален час  15:00ч.

В първия ден на фестивала бяха организирани и интересни срещи по училища: на учениците от ОУ”Св.Св.Кирил и Методий” –Сливен гостува писателката Лили Спасова, която представи най-новата си книга „Ментолчо”; в СУ „Йордан Йовков” - Сливен Лидия Сгурова и Роза Тодорова от ИК”ФЮТ” и представиха проекта: „Как се прави книга – едно издателско приключение”.

В 16:00 ч. в ДТ „Ст. Киров” беше открита изложба „Театрални кукли на любими литературни герои” и на специална церемония бяха наградени участниците в VIII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2019.  В конкурса се включиха над 370 деца и юноши от цялата страна и от българските общности в чужбина като 21 от тях са отличени с награди. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. В церемонията по награждаването със свои изпълнения се включиха изпълнители от Вокално студио „Усмивка” – гр.Сливен, с вокален педагог Мария Желева.  

От 16:00ч. на откритата сцена на бул. „Цар Освободител” №1 се състоя представлението „Хитър Петър” на театър „Хенд”, с участието на актьорите: Иво Игнатов – Кени, Валерия Минева, Добрин Добрев - Додо и Ивайло Иванов.

Наситеният с прояви първи ден на XXI Национален фестивал на детската книга  завърши с празничен концерт под надслов „И мечтите си чудесни – да превърнем песни”  на откритата сцена на бул. „Цар Освободител”№1. Концертът бе с начален час 17:30ч. В програмата със свои изпълнения се включиха:  Станислав Илиев (15г.) и Траяна Петкова(18) – възпитаници на Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Военен Клуб – Сливен с ръководител Елена Пеева;  акробалет „Тиара” към Военен клуб - гр. Айтос с ръководител Златина Колева  и на Балет „Барби” към Военен клуб -  Сливен с художествен ръководител Силвия Терзиева. Своите хитове за сливенската публика изпълниха и младата певица Михаела Маринова и водещият на концерта Драгомир Драганов.

Михаела Маринова започва да пее в детска вокална школа едва 4-годишна. Печелила е редица конкурси за млади таланти в България и чужбина. Завършва средното си образование с профил „Поп и джаз пеене“ в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, а от 2017 г. следва „Музикално-сценична режисура“ в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. През 2011г. е бек вокал на българската песен на Детския песенен конкурс -  Евровизия. Добива популярност с участието си в третия сезон на X Factor през 2013 г., когато се класира на  трето място. През 2017 г., става победител в петия сезон на риалити-формата – „Като две капки вода“.

Начало страница