Начало

XX Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 8-10 май 2018г./

Първи ден

 

От 8 до 10 май 2018г., за двадесета поредна година в Сливен се проведе най-приказния, най-усмихнатия, най-смисления детски празник в България наречен Национален фестивал на детската книга. 

XX Национален фестивал на детската книга се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. Днес този единствен по рода си фестивал е значимо културно събитие с национален и международен престиж и има много приятели и извън границите на България. Той  стимулира към творчество, възпитава обич и уважение към книгата. Превърна се в чакан и обичан празник за българските деца.

Чудесният тридневен празник премина под патронажа на г-жа Цвета Караянчева – Председател на 44-то Народно събрание на РБългария. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Фестивалът беше открит с концерт-спектакъл на 8 май в 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен с участието на младите актьори Цвета Миленкова и Стоян Величков и талантливите млади изпълнители: Иван Стоянов и Габриела Йорданова – българските лица на „Детска Евровизия-2015“, Мартин Йорданов – победител в редица национални и международни певчески конкурси, балерини от акробалет „Тиара” към Военен клуб - гр. Айтос и балет „Барби“ - Сливен, вокалните формации „Морски песъчинки" - гр.Бургас и „Славейче“ - гр.Сливен.  Официалният старт на фестивала беше даден от Стефан Радев - кмет на община Сливен и председател на Организационния комитет на юбилейното издание на фестивала.  

На специално уредения книжен базар на площада пред общината, най-новите си книги за деца представиха издателствата „Фют“, „Пан“, „Хермес“, „Жанет 45“, „Дамян Яков“, „Атеа“, „Ентусиаст“, „Унискорп“, и др.. Книгите в трите фестивални дни се продаваха с големи отстъпки. 

От 11.30ч. на открита сцена, построена до базара на детски книги, започна концерт под надслов „Здравей, наш фестивал!” с водещ актьорът Иван Благоев. В него със свои изпълнения се включиха децата от вокална формация „Морски песъчинки”- гр. Бургас и вокална група „Славейче" при II ОУ „Христо Ботев"- Сливен, акробалет „Тиара” към Военен клуб - гр. Айтос и  Балет „Барби” към Военен клуб -  Сливен, малки талантливи певци от вокална група „Ритъмчета”-град Сливен.

В първия ден на фестивала бяха открити няколко интересни изложби. В галерия „Димитър Добрович“ /бул. „Цар Освободител“ 13/ изложбите: Изложба – илюстрации на  Дамян Дамянов – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2017г. и Изложба – илюстрации на Петър Станимиров към кн. „Пръстенът на нибелунга. Kн.1-4” от Елена Павлова; в зала „Май” /бул. ”Цар Освободител” №1/ беше открита Изложба – илюстрации на Борис Стоилов към кн. „Чудните пътешествия на Барон Мюнхаузен” от Рудолф Ерих Распе, а от 17:30ч. в зала „Сирак Скитник”  беше открита Обща изложба илюстрации на носителите на Националната награда „Константин Константинов”- категория „Илюстратор”- Ралица Мануилова, Спас Спасов,  Ясен Гюзелев, Петър Станимиров, Борис Стоилов, Пенко Гелев, Костадин Костадинов, Силвия Калоянова.

В 11:00ч. в зала „Май”/бул. ”Цар Освободител” №1/ беше открита Изложба – илюстрации на Борис Стоилов към кн. „Чудните пътешествия на Барон Мюнхаузен” от Рудолф Ерих Распе. Изложбата беше открита по нестандартен и забавен начин, със специалното участие на актьора Любомир Желев, който ще се превъплъти в образа на обичания от поколения деца по цял свят пътешественик.

В 12:00ч. в галерия „Димитър Добрович“ /бул. „Цар Освободител“ 13/ беше открита Изложба – илюстрации на  Дамян Дамянов – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2017г.

От 12:30ч. в Мраморна зала на ХГ „Д. Добрович” беше открита и изложба – илюстрации на Петър Станимиров към кн.„Пръстенът на нибелунга. Kн.1-4” от Елена Павлова.

От 17:30 ч. в Зала „Сирак Скитник” беше открита обща юбилейна изложба илюстрации на носителите на Националната награда „Константин Константинов”- категория „Илюстратор” - Ралица Мануилова, Спас Спасов, Ясен Гюзелев,  Петър Станимиров, Борис Стоилов, Пенко Гелев, Костадин Костадинов, Силвия Калоянова. В нея се представени нови творби и реализирани проекти на художниците от периода след получаване на наградата.

От 13:30 ч., в една от обновените зали на РБ ”Сава Доброплодни”, със специална церемония беше открит първият музей на театрални кукли на любими литературни герои изработени от деца в страната. Лентата при откриването прерязаха Росица Петрова-Василева – директор на РБ”Сава Доброплодни” и организатор на Националния фестивал на детската книга и Стефан Раде4в – кмет на община Сливен и председател на 20-то издание на фестивала. В експозицията са включени над 200 кукли наградени в различни издания на конкурса като идеята на организаторите е пространството да се използва и за творчески работилници и представления.   

В 14:00ч. в РБ”Сава Доброплодни” областният управител на Сливенска област Чавдар Божурски  откри кръгла маса с международно участие на тема: „Балканските детски литератури и разпространението им в Европа”.

Темата на кръглата маса е в съзвучие с целите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018г. за засилване на ролята на страната ни на Балканите за тяхното приобщаване към ЕС. Във форума със свои доклади ще се включат автори, издатели, преводачи, литературни критици от България и чужбина, както и представители на Фестивали за детска литература от балканските страни.

Конкретните цели на форума са: Да се очертае по-пълна картина за превода и разпространението на произведения на отделни национални детски литератури от балканските страни в други европейски страни; Да се анализират факторите, които влияят на превода и разпространението им  в чужди литературни пространства, както и издателските политики за превод на детска литература от балканските страни и начините за насърчаване на трансгранична циркулация и разпространение на детска литература от Балканите в страните от Европа; Да се очертаят общи политики, стратегии и дейности за представяне най-добрите постижения на балканските детски литератури на чужди езици и включването им в европейския литературен обмен; Да се разшири обхвата от произведения на съвременната българска детска литература разпространявани в чужди литературни пространства с цел утвърждаване на положителния образ на България; Да се активизира културното сътрудничество и диалог на Балканите и на европейско ниво чрез насърчаване на трансгранична циркулация и разпространение на детска литература от балканските страни в страните от Европа.

Бяха представени докладите: Росица Петрова – Василева. Балканските детски литератури и разпространението има в Европа; Алберт Бенбасат /СУ "Климент Охридски/. Как българската детска литература се представя в чужбина през ХХІ век; Николай Стоянов. Литературата за деца - прозорец и към света; Никола Райков. Отвъд границата - трудния път към чужди литературни пространства; Димитър Бечев. Не изживяхме свидни младини...; Весела Фламбурари. Идентичност и общочовешки ценности. Опитът на една българска детска писателка из трънливия път на международното издаване; Анета Дучева Ферманн /Германия/. Трудности и успехи по пътя на една преводна книга; Елица Димитрова /Франция/. Български автори търсят френски читатели. Разпространение и прием на българска детска литература във Франция: реални щрихи; Кристина Дежьо /Унгария/. Българската народна поезия и народни приказки в Унгария. Преводачи и илюстратори; Мартина Салхиова /Чехия/. Портрети на български детски автори в iLiteratura.cz; Мира Церович Тасич /Сърбия/. Литературата за деца в орбитата на културното наследство на Балканите; Мила Васов /Сърбия/. Издателство "Братство" /Сърбия/ и неговата роля в разпространението на балканските детски литератури; Деян Алексич /Сърбия/. Рецепция на сръбската литература за деца в европейския културен кръг- контекстуализация и предизвикателства; Шимо Ешич /Босна и Херцеговина/. Разпространение на детските книги на съвременни автори от Босна и Херцеговина в страните от ЕС през последните двадесет години; Диана Чули /Албания/. Как да привлечем възможно най-много деца да четат книги? Как да ги образоваме чрез книги, с толерантност и любов към различните култури?

В първия ден на фестивала се проведоха и няколко премиери на нови детски книги.

От 11.00 ч. в Камерна зала на Драматичен театър „Стефан Киров” беше представена книгата на Евгения Войнова „Давид”.

От 12.00 до 13.00ч. в камерна зала на Драматичен театър „Стефан Киров” беше премиерата на книгата „Майстори на феи” на Весела Фламбурари.

 От 13.00 до 14.00ч. в камерна зала на Драматичен театър „Стефан Киров” беше представена книгата „Щъркелиада“ на Николай Стоянов.

От 14.00ч., отново в камерна зала на Драматичен театър „Стефан Киров”, бе премиерата на книгата „Приказка за една плишимура, която дори не приличаше на плишимура” на Асен Сираков.

От 14:00 до 16:00 ч. по училища  се състояха срещи с писателите: Виктор Самуилов, Никола Райков, Ангелина Жекова, Кина Къдрева, Георги Константинов - носители на Националната награда „Константин Константинов” в категории „за цялостен принос” и „Автор” в различни години.

От 15.00ч. в камерна зала на ДТ „Ст.Киров“ бе представянето на книгата „Съкровища, пищови и южни морета “ на младия писател Калоян Захариев.

От 16.00ч. в Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” Издателска къща „Дамян Яков” представи кн. „Светът на Софи” на Юстайн Гордер.

В 16:00ч., на специална пресконференция в РБ ”Сава Доброплодни”, журито за определяне носителите на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2018г., с председател Луизина Савкова /главен експерт в МК/, обяви носителите на наградата в четирите категории /за цялостен принос, за автор, за издателство, за илюстратор/ за 2018г. В категория „За цялостен принос” – наградата бе присъдена на обичаната българска поетеса, писател и издател Божана Апостолова; в категория „автор” наградата бе присъдена на Асен Сираков, а в категория „илюстратор” – на художничката Мая Бочева. В категория „издателство” награда не бе присъдена.

В 16:30ч. в ДТ „Ст. Киров” се откри изложба „Театрални кукли на любими литературни герои” и бяха наградени участниците в VII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2018. В конкурса се включиха над 370 деца и юноши от цялата страна и от български общности в чужбина като 21 от тях са отличени с награди. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com.      

Наситеният с прояви първи ден на XX Национален фестивал на детската книга завърши с празничен концерт под надслов „И мечтите си чудесни – да превърнем песни”  на откритата сцена на бул. „Цар Освободител”№1. Концертът бе с начален час 17:30ч. В програмата бяха включени изпълнения на възпитаници на НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - гр. Бургас, специалност „Поп и джаз пеене“ и на Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” – Сливен. В концерта взеха участие и децата от спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“- Сливен, акробалет „Тиара”-Айтос и балет „Барби” - Сливен.

Специално участие в концерта взеха и музикантите от Младежки духов оркестър – гр.Ботевград, с ръководител Константин  Гайдарски, които  изпълниха пиесите по популярни мелодии: „I will survive”/на Gloria Gaynor/; „Hot Stuff”/на Donna Summer/; „Smoke on the water” /на Deep Purple/; „I was made” /на Kiss/; „Мистър Саксо Бийт”/на Alexandra Stan/; „Enter sandman” /на Metaliica/; „Hot N Cold” /на Katy Perry/; „Пролетни цветя”.

Начало страница