Начало

XVIII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2016г./

Първи ден

 

От 9 до 11 май 2016г., в гр.Сливен, по инициатива на Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Асоциация Българска книга,  Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства се проведе XVIII Национален фестивал на детската книга единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене.

Чудесният тридневен празник премина под патронажа на г-н Вежди Рашидов - Министър на културата и г-жа Десислава Танева - Министър на земеделието и храните. Председател на Организационния комитет на фестивала бе кметът на община Сливен -   г-н Стефан Радев.

Фестивалът беше открит с концерт-спектакъл на 9 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър Стефан Киров гр. Сливен. В него взеха участие: Иван Стоянов българското лице на Детска Евровизия-2015, Станислав Илиев момчето, което достойно представи Сливен в надпреварата на конкурса България търси талант- 2016, чаровните малки мажоретки от танцова формация Вълшебни ритми при ЦДГ Вълшебство гр. Бургас, талантливите балерини Десислава Русева и Биляна Николова от  акробалет Тиара към Военен клуб - гр. Айтос, усмихнатите малки танцьори от балет Барби - Сливен, сладкогласните изпълнители от вокална формация Морски песъчинки-гр.Бургас и вокална група Славейче - гр.Сливен.  Официалният старт на фестивала беше даден от кмета на Община Сливен, Стефан Радев.  Сред гостите на откриването бяха депутатите Галя Захариева, Мария Белова и Иван Славов, областната управителка на Сливенска област - г-жа Татяна Петкова, председателят на Общински съвет Сливен Димитър Митев, Луизина Савкова от Министерство на културата, членовете на Организационния комитет на фестивала, автори, издатели, художници, гости от страната и чужбина, много деца.

  На специално уредения книжен базар на площада пред общината, бяха представени най-новите книги за деца на издателствата Фют, Пан, Хермес, Жанет 45, Дамян Яков, Атеа, Кръгозор, Унискорп, БГ книга и др. За посетителите на базара бяха организирани много томболи с награди. Книгите се продаваха с големи отстъпки. 

От 11.00ч. на открита сцена, построена до базара на детски книги, започна концерт Здравей, наш фестивал! В него със свои изпълнения се включиха: Духов оркестър към НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - гр.  Бургас, вокална формация Морски песъчинки- гр. Бургас, акробалет Тиара към Военен клуб - гр. Айтос и  Балет Барби към Военен клуб -  Сливен. С детската публика се проведе и забавна игра с награди Кажи ми любимото си стихотворение!

В първия ден на фестивала, в галерия Димитър Добрович /бул. Цар Освободител 13/ бяха открити три изложби: Изложба - илюстрации на художника Костадин Костадинов носител на Националната награда К.Константинов в категория Илюстратор за 2015г.; Изложба илюстрации  Върхове на художника Петър Станимиров;  Изложба илюстрации на художника Борис Стоилов към кн. Малкият принц от Антоан дьо Сент Екзюпери /изданието е реализирано по превода от френски език на именития сливенец, писателя Константин Константинов/.

Изложбата - илюстрации Върхове на художника Петър Станимиров бе открита в 12:00ч. От 12:30ч. в Мраморна зала на Художествена галерия Д. Добрович беше открита изложба - илюстрации към книгата Малкият принц от Антоан дьо Сент Екзюпери на художника Борис Стоилов.

От 13:00ч. на втория етаж на галерията беше открита и изложба - илюстрации на художника Костадин Костадинов - носител на Националната награда К. Константинов категория Илюстратор - 2015г.

И тази година важен момент в програмата на фестивала беше провеждането на кръгла маса с международно участие на тема: Националните детски литератури в глобалния свят. Целта на форума бе да се проследи състоянието на превода на произведения на отделни национални детски литератури в други страни, да се анализират факторите, които влияят на превода и разпространението им в чужди литературни пространства, издателските политики за преводна детска литература, начините за насърчаване на трансгранична циркулация и разпространение на литературни произведения чрез традиционни и цифрови канали. Кръглата маса беше открита на 9 май в 13:30ч. в Залата за мероприятия на РБСава Доброплодни от Татяна Петкова - областен управител на Сливенска област. Модератор на форума беше д-р Росица Петрова-Василева директор на РБСава Доброплодни и организатор на фестивала. На форума бяха представени 15 доклада, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език. Със свои доклади и презентации във форума се включиха: д-р Росица Петрова Василева, доц. д-р Младен Енчев (Шуменски университет Епископ К. Преславски), Мира Церович Тасич (Сърбия), доц. д-р Вихрен Чернокожев, Росица Чернокожева (Институт за литература БАН), д-р Ахмет Алтай (Турция), Угур Алтънташ (Университет Киркларели, Tурция), Денди Берец (Унгария), Шимо Ешич (Босна и Херцеговина), д-р Стела В. Георгиева (ВТУСв. св. Кирил и Методий), проф. д-р Лъчезар Георгиев (ВТУ Св. св. Кирил и Методий), д-р Катя Кирилова (СУ Св.Климент Охридски), проф. д-р Алберт Бенбасат (СУСв. Климент Охридски), Мила Васов (Сърбия), Весела Фламбурари (Гърция), Димитър Бечев (лит.критик), Росица Цветанова(преводач).

В първия ден на фестивала се проведоха и няколко премиери на детски книги.

От 11.00 ч. в Камерна зала на Драматичен театър Стефан Киров беше представена книгата на Ангелина Жекова От морето до небето.

От 12.00 до 13.00ч. в камерна зала на Драматичен театър Стефан Киров беше представена книгата Принц Храбър и Небесното кралство на Диляна Крусева.

От 13.00ч., отново в камерна зала на Драматичен театър Стефан Киров, бе представянето на книгата Играчката на ветровете на Румен Иванчев.

От 14.00ч. в камерната зала на ДТСт.Киров се състоя премиерата на книгата Вълшебното конче на Павлина Павлова.

При голям интерес премина и премиерата на романа за тийнейджъри Кронос на Юлия Спиридонова-Юлка, която се проведе от 15.00ч. в камерната зала на Драматичен театър Ст.Киров.

От 16.00ч. в камерна зала на Драматичен театър Ст.Киров беше представена книгата Моята първа книга за България на Цанко Лалев и Любомир Русанов.

В 17:00ч. в Зала Май беше открита изложба Театрални кукли на любими литературни герои и бяха наградени участниците в V-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои Сливен, 2016. В конкурса се включиха над 320 деца и юноши от цялата страна като 25 от тях са отличени с награди. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Наградите в различните възрастови групи бяха връчени от Димитър Митев председател на ОбС-Сливен, Луизина Савкова - главен експерт в Министерството на културата и Милена Чолакова председател на Постоянната комисия за образование, култура и вероизповедания към ОбС Сливен, и тримата членове на Организационния комитет на фестивала.

Наситеният с прояви първи ден на XVIII Национален фестивал на детската книга завърши с празничен концерт под надслов И мечтите си чудесни да превърнем песни  на откритата сцена на бул. Цар Освободител№1. В концерта се включиха вокални и танцови формации от сливенските целодневни детски градини Мак, Синчец и Звездица, акробалетТиара и балет Барби, вокална формация Фортисимо - гр.Бургас, духов оркестър към НУМСИ Проф.П.Владигеров, както и певците от Kлуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм Славея Цанева, Теодора Славова и Иван Едрев. В концерта взеха участие и децата от спортен клуб по акробатика Стефан Данчев- Сливен. Концертът завърши с пъстра фолклорна плетеница с участието на танцовите състави Българче при II ОУХр.Ботев, Детелина при XII ОУЕлисавета Багряна и фоклорен състав при XI СОУКонстантин Константинов. Водещ на концерта бе актьорът Димитър Костадинов.

Начало страница