Начало

 

 

XVII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 11-13 май 2015г./

Първи ден

 

От 11 до 13 май 2015г. за седемнадесети път гр.Сливен бe домакин на единствения в България Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, най-големите детски издателства  и ще премине за трета поредна година под патронажа на вицеппрезидента на РБългария, г-жа Маргарита Попова. Гости на фестивала ще бъдат известни детски автори, илюстратори,  издатели, научни специалисти, педагози и библиотекари от страната и от Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния и Турция, както и много деца. Сред специалните гости на фестивала е и най-четеният и издаван в момента сръбски детски писател Урош Петрович.

Фестивалът бе открит с концерт-спектакъл на 11 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. В него взеха участие малки музиканти и изпълнители от НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - гр.Бургас, изпълнители от детска хорова школа „Милка Стоева” – Бургас, възпитаници на Клуб по спортни танци „Сливен”, детска вокална група „Славейче” - гр.Сливен, танцьори от балет „Барби“. Официалният старт на фестивала бе даден от кмета на Община Сливен, инж.Кольо Милев.  

  На специално уредения книжен базар на площада пред общината, бяха представени най-новите книги за деца на издателствата „Фют“, „Пан“, „Хермес“, „Жанет 45“, „Персей“, „Посоки“, „Дамян Яков“, „Алтея“,“Жар-Жанет Аргирова“, „Кръгозор“, „Инфодар“, „Унискорп“ и др. За посетителите на базара бяха организирани много томболи с награди. Книгите се продаваха с големи отстъпки. 

От 11.00ч. на открита сцена, построена до базара на детски книги, започна концерт „Здравей, наш фестивал!” За настроението на публиката се грижиха вокална група от ЦДГ „Детски рай” - гр. Сливен, вокална група „Каравела” при СОУ „Г.А.Каравелов” и детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев”. С детската публика се проведе и забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение!“

От 11:30ч. в Художествена галерия „Д. Добрович” на бул. „Цар Освободител” бе открита изложба-илюстрации на художника Пенко Гелев – носител на Националната награда „К. Константинов” – категория „Илюстратор” за 2014г.

От 12:00ч. в Мраморната зала на Художествена галерия „Д. Добрович” на бул. „Цар Освободител” бе открита и изложба-илюстрации “For Fantasy” на художниците Борис Стоилов, Петър Станимиров, Пенко Гелев и Светлин Велинов.

От 12:30ч., отново в Художествена галерия „Димитър Добрович“, се проведе уъркшоп „Как се прави комикс?”. В работата му се включиха едни от най-добрите автори на комикси - художниците Борис Стоилов, Петър Станимиров, Пенко Гелев и Светлин Велинов. Беша представена и книгата с комикси „Илийчо и Август” по текст на Сотир Гелев и рисунки на Пенко Гелев.

От 12:30ч. в РБ „Сава Доброплодни“ се проведе официалната церемония по награждаването на участниците в литературния конкурс и конкурса за рисунка на тема:„Библиотеката – моят остров на съкровищата”, посветени на 60-годишния юбилей на библиотеката. Беше открита и изложба рисунки с отличените творби.

 Наред с многобройните прояви, в дните на Националния фестивал на детската книга традиционно се организира и кръгла маса посветена на проблемите на детската книга и детското четене. В тазгодишното издание на фестивала научният форум с международно участие бе на тема: „Съвременната фентъзи литература за деца – между традицията и новите тенденции”. Кръглата маса бе открита на 11 май в 13.30ч. в залата за мероприятия на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и продължи и на следващия ден. Със свои доклади и презентации във форума се включиха: д-р Росица Петрова-Василева /инициатор и организатор на фестивала и директор на РБ „Сава Доброплодни“/, Весела Фламбурари /писател/, проф.д-р Лъчезар Георгиев /ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“/, д-р Стела Георгиева /ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“/,  доц. д-р Радостина Нейкова / НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“/,  проф. дпн Маргарита Терзиева /Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас/, Катя Кирилова /СУ „Св.Климент Охридски”/, Емил Минчев, писател, Урош Петрович /писател, Сърбия/, Душан Джурджев /писател, Сърбия/, проф. д-р Петър Стефанов /Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”/, Проф.д-р Светлана Стойчева /НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“/, доц. д-р Морис Фадел /Нов български университет/, Корнелия Костова /ТУ-София/, Мира Тасич/Сърбия/, Небойша Васич / Сърбия/, Мила Васов /Сърбия/, Д-р Хайналка Саболчине/ Унгария/, Ахмет Aлтай и Амар Текин /Университет - гр. Къркларели, Турция/, Лучия Бибарт / Румъния/ и др.

В програмата на фестивала бяха включени и много премиери на детски книги, срещи с писатели и куклени спектакли.

От 11.00 до 12.00ч. в камерна зала на Драматичен театър „Стефан Киров” бе представена книгата „Малки същества“ на Петя Кокудева.

От 12.00ч., отново в камерна зала на Драматичен театър „Стефан Киров”, бе представена книгата „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче” на Никола Райков.

От 13.00ч. за младите ценители на фентъзито, камерна зала на ДТ“Ст.Киров“ започна представяне на книгата „Ръката на съдбата “ и „Краят е вечен“ от поредицата „Господарката на седемте камъка” на Ванина Божилoва и Евгения Танева..

В 14.00ч. в камерна зала на Драматичен тестър „Ст.Киров“ започна премиерата на книгата „Безкрило хвърчило“ на Красимир Машев.

Маратонът от литературни премиери в първия ден на фестивала завърши с представяне на книгата „Коледна приказка за едно пътешествие до Лапландия и обратно” на Костадин Костадинов от 15:00ч. в камерна зала на ДТ “Ст.Киров“.

В 16:30ч. в Зала „Май” се откри изложба „Театрални кукли на любими литературни герои” и бяха наградени участниците във IV Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2015. В конкурса се включиха над 250 деца и юноши от цялата страна като 17 от тях са отличени с награди. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com.  

Наситеният с прояви първи ден на 17 Национален фестивал на детската книга завърши с тържествен концерт, посветен на 60-годишнината от създаването на РБ „Сава Доброплодни” – Сливен от 17:30ч. в голямата зала на ДТ “Ст.Киров“. В концерта взеха участие оперните певци Илина Михайлова и Росен Ненчев, квартет «Интро», балетна формация при НУМСИ –гр.Бургас и естрадната певица Нели Рангелова.

Начало страница