Начало

XVI Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 7-9 май 2014г./

Първи ден

 

От 7 до 9 май 2014г. за шестнадесети път Сливен бе домакин на единствения в България Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека Сава Доброплодни гр. Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, най-големите детски издателства и др. Гости на фестивала бяха известни детски автори, илюстратори,  научни специалисти, педагози и библиотекари от страната и от Унгария, Сърбия, Румъния и Турция, работещи по проблемите детската литература и детското четене, спомоществователи, общественици, както и много деца. Специален гост на фестивала беше и най-четеният и издаван в момента сръбски детски писател Урош Петрович.

Фестивалът бе открит с концерт-спектакъл на 7 май от 10.30ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър Стефан Киров гр. Сливен. В него взеха участие малките музиканти от духов оркестър към НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - гр.Бургас, изпълнители от детска хорова школа Милка Стоева Бургас, мажоретен състав при XII ОУ Елисавета Багряна- Сливен, възпитаници на Клуб по спортни танци Сливен, танцова формация от ЦДГ Божур гр. Сливен, детска вокална група Славейче - гр.Сливен. По традиция прозвуча и Химна на фестивала /по текст на Петя Александрова и музика на Хайгашод Агасян/. Официалният старт на фестивала бе даден от вицепрезидента на РБългария г-жа Маргарита Попова патрон на уникалния празник за втора поредна година.  

  На специално уредения книжен базар на ларгото, до емблематичния символ на града Стария бряст, бяха представени най-новите книги за деца на издателствата Фют, Пан, Хермес, Жанет 45, Персей, Посоки, Дамян Яков, Просвета, Алтея, Жар-Жанет Аргирова, Кръгозор, Инфодар, Егмонт България и др. 

От 11.30ч. на открита сцена, построена до базара на детски книги, започна забавна игра с награди Кажи ми любимото си стихотворение! И както при всяка игра, всеки участник отнесе като подарък сувенир за спомен от фестивала. За настроението на публиката се грижиха актьорът  Милен Делчев, вокална група от ЦДГ Детски рай - гр. Сливен и духов оркестър към НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - гр.Бургас.

От 12:00ч. в Художествена галерия Д. Добрович на бул. Цар Освободител бе открита изложба-илюстрации на художника Борис Стоилов носител на Националната награда К. Константинов категория Илюстратор за 2013г. Изложбата беше открита от художника Петър Станимиров.

Наред с многобройните прояви, в дните на Националния фестивал на детската книга традиционно се организира и кръгла маса посветена на проблемите на детската книга и детското четене. В тазгодишното издание на фестивала научният форум с международно участие бе на тема Децата и четенето между традиционната и електронната книга. Кръглата маса бе открита на 7 май в 13.30ч. в залата за мероприятия на Регионална библиотека Сава Доброплодни и продължи и на следващия ден. В нейната работа за кратко взе участие и вицепрезидентът на РБългария г-жа Маргарита Попова. Със свои доклади и презентации във форума се включиха: д-р Росица Петрова-Василева /инициатор и организатор на фестивала и директор на РБСава Доброплодни/, Весела Фламбурари /писател/, проф.д-р Алберт Бенбасат /СУСв.Климент Охридски/, проф.д-р Лъчезар Георгиев /ВТУСв.Св.Кирил и Методий/, доц.д-р Вихрен Чернокожев /Институт за литература-БАН/, Росица Чернокожева /Институт за литература-БАН/, д-р Стела Георгиева /ВТУСв.Св.Кирил и Методий/,  доц.д-р Радостина Нейкова/ВИТИЗ/,  Светлана Минева (ИК СИЕЛА), д-р Силвия Станчева, Цветелина Димитрова  /УниБИТ-София/, Корнелия Костова /ТУ-София/, Мира Тасич, Небойша Васич /гр.Ниш, Сърбия/, Мила Васов /гр.Ниш, Сърбия/, Ищван Маркуш /гр.Печ, Унгария/, Ахмет Aлтай и Юсуф Алкан /Университет - гр. Къркларели, Турция/, Лучия Бибарт /гр. Арад, Румъния/, Нина Денисюк /Украйна/ и др.

В програмата на фестивала бяха включени и много премиери на детски книги, срещи с писатели и куклени спектакли.

От 11.30 до 12.30ч. в камерна зала на Драматичен театър Стефан Киров в Трубадурски двубой под Сините камъни се срещнаха в забавен дуел с гатанки писателите Панчо Панчев и Ангелина Жекова.

В 12.30ч., в Художествена галерия Димитър Добрович., започна премиера на книгата Смешки в дрешки на писателя Николай Домусчиев.

От 12.30ч. в камерна зала на Драматичен театър Стефан Киров бе представянето на книгата Шишарко на Петър Петров.

От 13.30ч. отново в камерна зала на ДТСт.Киров започна представяне на книгата Дондарион Мрачния и Тъмната гора на Диляна Крусева.

В 14.30ч. в камерна зала на Драматичен тестър Ст.Киров започна премиерата на книгата Славни слънчогледови случки на Нели Маргаритова.

От 15.30ч., отново в камерната зала на театъра, бе премиерата на книгата Полет с невидими криле на Павлина Павлова с участието на театрална група Патиланци към X СОУ Йордан Йовков Сливен.

В 17:00ч. в Зала Май се откри изложба Театрални кукли на любими литературни герои и ще бъдат наградени участниците във III Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои Сливен, 2014. В конкурса се включиха над 250 деца и юноши от цялата страна като 28 от тях са отличени с награди. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com.  

От 17:30ч. на откритата сцена на бул. Цар Освободител до базара на книги се проведе среща под надслов Моля, разкажи ми приказка!, в която се включиха писателите Весела Фламбурари, Панчо Панчев, Петя Александрова, Ангелина Жекова гости на фестивала. Те представиха свои най-нови творби и разбира се раздаваха автографи на своите почитатели. В концерта, съпътстващ срещата, се включиха изпълнители от формация за поп и джаз пеене към НУМСИ Проф.П.Владигеров Бургас.

От 19:0. в Държавен куклен театър Сливен за гостите на фестивала беше представена постановката Ние, врабчетата от Йордан Радичков на Столичен куклен театър.

Начало страница