Начало

XV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 7-9 май 2013г./

Първи ден

 

От 7 до 9 май 2013г. за петнадесети път Сливен бе домакин на единствения в България Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека Сава Доброплодни гр. Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, най-големите детски издателства и др. Известни детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от страната и от Унгария, Сърбия, Босна и Херговина, работещи по проблемите детската литература и детското четене, както и много деца ще бъдат гости на фестивала.

Събитието бе открито с концерт-спектакъл на 7 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър Стефан Киров гр. Сливен. В него взеха участие музикантите от цигулков ансамбъл Анима към НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - гр.Бургас, детските вокални формации Славейче - гр.Сливен, Ритъм при Детски комплекс - Сливен, Ян Бибиян към СОУ Христо Ботев- гр.Айтос, вокална работилничка Малечко Палечко-ОДЗ Пролет-гр.Айтос, танцьорите от балет Барби към Военен клуб Сливен и балетен състав от Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров"-гр.Бургас. По традиция прозвуча и Химна на фестивала /по текст на Петя Александрова и музика на Хайгашод Агасян/. Официалния старт на фестивала бе даден oт инж.Кольо Милев кмет на община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала.

  От 11.00ч. на открита сцена, построена до Стария бряст и организирания специално за фестивала базар на детски книги, започна забавна игра с награди Кажи ми любимото си стихотворение!. За настроението на публиката се погрижиха младите актьори Натали Гевренова, Христо Симеонов и изпълнители от детска формация Ян Бибиян. И както при всяка игра, всеки участник отнесе като подарък сувенир за спомен от фестивала.

От 11:30ч. в Художествена галерия Д. Добрович на бул. Цар Освободител бе открита изложба-илюстрации на художниците Ралица Мануилова, Спас Спасов, Олег Топалов, Ясен Гюзелев, Петър Станимиров носители на Националната награда К. Константинов категория Илюстратор.

Наред с многобройните прояви, в дните на Националния фестивал на детската книга традиционно се организира и кръгла маса посветена на проблемите на детската книга и детското четене. В тазгодишното издание на фестивала научният форум с международно участие е на тема Фестивалът децата, книгите, четенето. Петнадесет години Национален фестивал на детската книга. Кръглата маса бе открита на 7 май в 13.30ч. в залата за мероприятия на регионална библиотека и ще продължи на следващия ден. Със свои доклади и презентации във форума ще се включат Петя Александрова, Весела Фламбурари, Мира Тасич, Небойша Васич (гр.Ниш, Сърбия), Шимо Ешич (гр.Тузла, Босна и Херцеговина), Мила Васов (гр.Ниш, Сърбия), Доц. д-р Добринка Стойкова, Йожеф Керестури (гр.Печ, Унгария), Лили Спасова, Божана Апостолова, доц.д-р Вихрен Чернокожев, гл. ас. д-р Радостина Нейкова, Росица Чернокожева.

В програмата на фестивала са включени и много премиери на детски книги, срещи с писатели и куклени спектакли.

От 11.30 до 12.30ч. в камерна зала на Драматичен театър Стефан Киров в Трубадурски двубой под Сините камъни  в литературен двубой се срещнаха писателите Петя Александрова и Весела Фламбурари.

От 13.30ч. в камерната зала на ДТСт.Киров бе представена книгата Дракончето Поли на Екатерина Йосифова.

В 14.30ч. отново в камерна зала бе премиерата на книгите Здравей, Рада! и Лека нощ, Рада! от поредицата Тайни и вълшебства на улица Розмарин 13 на Нели Маргаритова.

От 15.30ч. започна представянето на поредицата Покривче български майстори на словото на ИК ПАН и премиера на книгата Везана торбичка на Шимо Ешич.

В 17:30ч. в Зала Май се откри изложба Театрални кукли на любими литературни герои и се проведе Церемония по награждаване на участниците във II Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои Сливен, 2013. В конкурса се включиха 357 деца и юноши от цялата страна. Те изработиха 307 кукли, като 27 от тях са отличени с награди. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com.  

От 17:00ч. на открита сцена - бул. Цар Освободител до базара за книги започна забавна игра с награди Моля, разкажи ми приказка! За настроението на публиката се погрижиха и малките певци от Клуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм при Детски комплекс-Сливен, танцьори от Клуб по спортни танци Сливен. Беше организирана  и творческа работилница Да нарисувам маска за карнавала с модератори ученици от НХУ Д. Добрович гр.Сливен.

От 19:30ч. на голяма открита сцена пред Община Сливен започна концерта В една вълшебна звездна нощ - посветен на 15годишния юбилей на Националния фестивал на детската книга. В него взеха участие ВИГ Петте сезона, балет Авангард и Димана Весиславова, Добрин Стоянов и Славея Цанева от Клуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм Сливен. Водещ на концерта бе актьорът Димитър Костадинов.

Начало страница