Начало

XV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 7-9 май 2013г./

Първи ден

 

От 7 до 9 май 2013г. за петнадесети път Сливен бе домакин на единствения в България Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – гр. Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, най-големите детски издателства и др. Известни детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от страната и от Унгария, Сърбия, Босна и Херговина, работещи по проблемите детската литература и детското четене, както и много деца ще бъдат гости на фестивала.

Събитието бе открито с концерт-спектакъл на 7 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. В него взеха участие музикантите от цигулков ансамбъл “Анима” към НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - гр.Бургас, детските вокални формации „Славейче” - гр.Сливен, „Ритъм” при Детски комплекс - Сливен, “Ян Бибиян” към СОУ “Христо Ботев”- гр.Айтос, вокална работилничка „Малечко Палечко”-ОДЗ ”Пролет”-гр.Айтос, танцьорите от балет „Барби” към Военен клуб – Сливен и балетен състав от Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров"-гр.Бургас. По традиция прозвуча и Химна на фестивала /по текст на Петя Александрова и музика на Хайгашод Агасян/. Официалния старт на фестивала бе даден oт инж.Кольо Милев – кмет на община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала.

  От 11.00ч. на открита сцена, построена до Стария бряст и организирания специално за фестивала базар на детски книги, започна забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение!”. За настроението на публиката се погрижиха младите актьори Натали Гевренова, Христо Симеонов и изпълнители от детска формация “Ян Бибиян”. И както при всяка игра, всеки участник отнесе като подарък сувенир за спомен от фестивала.

От 11:30ч. в Художествена галерия „Д. Добрович” на бул. „Цар Освободител” бе открита изложба-илюстрации на художниците Ралица Мануилова, Спас Спасов, Олег Топалов, Ясен Гюзелев, Петър Станимиров – носители на Националната награда „К. Константинов” – категория „Илюстратор”.

Наред с многобройните прояви, в дните на Националния фестивал на детската книга традиционно се организира и кръгла маса посветена на проблемите на детската книга и детското четене. В тазгодишното издание на фестивала научният форум с международно участие е на тема „Фестивалът – децата, книгите, четенето. Петнадесет години Национален фестивал на детската книга”. Кръглата маса бе открита на 7 май в 13.30ч. в залата за мероприятия на регионална библиотека и ще продължи на следващия ден. Със свои доклади и презентации във форума ще се включат Петя Александрова, Весела Фламбурари, Мира Тасич, Небойша Васич (гр.Ниш, Сърбия), Шимо Ешич (гр.Тузла, Босна и Херцеговина), Мила Васов (гр.Ниш, Сърбия), Доц. д-р Добринка Стойкова, Йожеф Керестури (гр.Печ, Унгария), Лили Спасова, Божана Апостолова, доц.д-р Вихрен Чернокожев, гл. ас. д-р Радостина Нейкова, Росица Чернокожева.

В програмата на фестивала са включени и много премиери на детски книги, срещи с писатели и куклени спектакли.

От 11.30 до 12.30ч. в камерна зала на Драматичен театър „Стефан Киров” в ”Трубадурски двубой под Сините камъни”  в литературен двубой се срещнаха писателите Петя Александрова и Весела Фламбурари.

От 13.30ч. в камерната зала на ДТ”Ст.Киров” бе представена книгата „Дракончето Поли” на Екатерина Йосифова.

В 14.30ч. отново в камерна зала бе премиерата на книгите „Здравей, Рада!” и „Лека нощ, Рада!” от поредицата «Тайни и вълшебства на улица “Розмарин” 13» на Нели Маргаритова.

От 15.30ч. започна представянето на поредицата „Покривче – български майстори на словото” на ИК „ПАН” и премиера на книгата „Везана торбичка” на Шимо Ешич.

В 17:30ч. в Зала „Май” се откри изложба „Театрални кукли на любими литературни герои” и се проведе Церемония по награждаване на участниците във II Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2013. В конкурса се включиха 357 деца и юноши от цялата страна. Те изработиха 307 кукли, като 27 от тях са отличени с награди. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com.  

От 17:00ч. на открита сцена - бул. „Цар Освободител” до базара за книги започна забавна игра с награди „Моля, разкажи ми приказка!” За настроението на публиката се погрижиха и малките певци от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс-Сливен, танцьори от Клуб по спортни танци „Сливен”. Беше организирана  и творческа работилница „Да нарисувам маска за карнавала” с модератори ученици от НХУ ”Д. Добрович” – гр.Сливен.

От 19:30ч. на голяма открита сцена пред Община Сливен започна концерта „В една вълшебна звездна нощ” - посветен на 15–годишния юбилей на Националния фестивал на детската книга. В него взеха участие ВИГ ”Петте сезона”, балет „Авангард” и Димана Весиславова, Добрин Стоянов и Славея Цанева от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” – Сливен. Водещ на концерта бе актьорът Димитър Костадинов.

Начало страница