Начало

 

 

МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ "MOVIE"

(ДА СЪЗДАДЕМ ЕДНА ВИЗУАЛНА ИДЕЯ ЗА ЕВРОПА)

 

MOVIE е проект, които цели да повиши съзнанието за ценностите и дейностите на ЕС, предложени от Centro In Europa и реализирани с подкрепата на Compagnia di San Paolo. Той е едногодишен и стартира през м.ноември 2006 г.

Цел на проекта

MOVIE е адресиран към италианските граждани и гражданите на страните-партньори, но особено към младите хора (14-25 годишни), посещаващи средни училища и университети и към възрастните, които често са били свидетели на ключови събития от 20 век.

Партньори

В Италия: Centro In Europa (Генуа, Италия) в партньорство с Фондация за училището, Университетът на Генуа, Факултет по европейски изследвания, "Директна антена за Европа" в Генуа, Национален музей на киното в Торино.

От други страни: Регионална библиотека "Сава Доброплодни"- Сливен (България), Университетът в Стетино (Полша), Музеят на окупацията в Рига (Латвия), Латвийската асоциация на учителите по история със седалище в Рига (Латвия) и Градската библиотека в Печ (Унгария).

Във всяка страна, партньорите по MOVIE ще сътрудничат по реализирането на кратък филм, който ще:

- описва начините на освобождение от тоталитарните режими и присъединяването към ЕС;

- представя конкретните резултати, постигнати досега и очакванията, свързани с членството в ЕС.

Втората част на филма (резултатите от ЕС) се реализира със съдействието на участниците чрез конкурс, обявен в Италия за създаването на сюжет за кратък филм, посветен на този въпрос.

През май 2007, в рамките на честването на 50-тата годишнина от подписването на Договорите от Рим и Денят на Европа, финална проява представя филма, в присъствието на представители на страните-партньори. Представянето ще се състои в Националния музей на киното по време на Филмовия фестивал в Торино (Италия).

Специфичен интернет сайт ще следи всички фази на дейността.

 

Начало на страницата