Начало

ПУБЛИКАЦИИ В ЦЕНТРАЛНИЯ И МЕСТНИЯ ПЕРИОДИЧЕН ПЕЧАТ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН 2013г.

ПУБЛИКАЦИИ В ЕЛЕКТРОННИ ИЗТОЧНИЦИ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН 201.

 

ПУБЛИКАЦИИ В ЦЕНТРАЛНИЯ И МЕСТНИЯ ПЕРИОДИЧЕН ПЕЧАТ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ''САВА ДОБРОПЛОДНИ'' - СЛИВЕН

                                                                                           2013 г.

            Баба Марта в библиотеката. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), № 7, 5 март 2013, с. 16. : сн.

            На първи март, в Детския отдел на РБ ''С. Доброплодни''  - Сливен, отвори врати приказната работилница за мартенички. Най-сръчни участници бяха първокласниците от II ОУ ''Хр. Ботев''. С изработените от тях мартеници бе окичeнo специално подготвено дръвче. Децата с интерес изслушаха легенди за празника. Запознаха се с народни обичаи свързани с oтбелязването на 1-ви март в различните краища на страната. Рецитираха стихове, посветени на Баба Марта, отговаряха на гатанки.               

            Беседи в библиотеката. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 46, 6-12 дек. 2013, с. 8.

          За стартиралото на 3 декември провеждане на станалите вече традиция Рождественски беседи в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'. С тях се слага началото на тържествата Коледа в библиотеката. Лектори на беседите са богословите Биляна Стоянова и доц. д-р Мариян Стоядинов - зам. декан и преподавател в Православния факултет на ВТУ.

            Бойчев, Бисер. Кметът на общината връчи наградите на победителите в поетичния конкурс ''Още стихове за вечните неща'' / Бисер Бойчев. // Т в ъ р д и ш к и  г л а с  (Твърдица), № 12, дек. 2013, с. 2.

            На 19 ноември в НЧ ''Просвета 1898' гр.Шивачево, в залата оборудвана по проект  ''Глобални библиотеки - България'', на специално тържество са наградени победителите в Националния поетичен онлайн конкурс ''Още стихове за вечните неща'', организиран с   подкрепата на Регионална библиотека ''С. Доброплодни''- Сливен, къща за гости ''Квел'' - гр. Твърдица и народния представител Деян Дечев. Благодарение на ресурсите на интернет центъра по програма ''Глоб@лни библиотеки'' е осъществена връзка в реално време с председателя на журито, поетесата Петя Александрова, за обявяване на победителите в конкурса. Наградите са връчени от кмета на община Твърдица Атанас Атанасов.

            В Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен се проведе пресконференция по повод предстоящия Петнадесети Национален фестивал на детската книга. // С л и в е н с к о  д е л о  (Сливен), № 5, 19 февр. 2013, с. 3.

            На пресконференция пред журналисти от регионални и национални медии директорът на РБ ''Сава Доброплодни'', Росица Петрова-Василева, обяви, че юбилейното XV издание на Националния фестивал на детската книга ще се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. Гости на фестивала ще бъдат много популярни български автори, издатели, илюстратори, педагози, психолози, библиотечни специалисти от България и чужбина, както и много деца. Заедно с различните и много на брой прояви бе представена информация и за обявените в рамките на фестивала конкурси: Национален литературен конкурс на тема ''Едно невероятно пътуване във времето'', Национален пленер за детска рисунка на тема: ''Магично приключение в света на мечтите'' и Втори Национален конкурс за изработване на театрална кукла на любим литературен герой.   

Начало на страницата           

            В Сливен откриха 15-ия Национален фестивал на детската книга. // Д у м а, № 104, 8 май 2013, с. 17.

            Директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен, Росица Петрова-Василева, представя 15-ия Национален фестивал на детската книга, който се провежда под почетния патронаж на вицепрезидента Маргарита Попова. Фестивалът се организира от РБСава Доброплодни с подкрепата на Министерството на културата, община Сливен, Областната администрация Сливен най-големите детски издателства и др. В първия ден на фестивала /7 май/ е открита кръгла маса с международно участие на тема ''Фестивалът - децата, книгите, четенето. Петнадесет години Национален фестивал на детската книга, книжен базар, на който са представени 10 детски издателства. Открита е изложба с илюстрации на художниците Ралица Мануилова, Спас Спасов, Ясен Гюзелев, Петър Станимиров и Олег Топалов - носители на Националната награда ''Константин Константинов'' в категория Илюстратор. В зала Май е експонирана изложбата ''Театрални кукли на любими литературни герои'' и са наградени отличените участници във Втория Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои ''Сливен 2013''. Фестивалът продължава до 9 май.                                       

            В ход е подготовката на XV-я фестивал на детската книга. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 6, 15-21 февр. 2013, с. 7.

            Директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', Росица Петрова-Василева, представя юбилейното XV издание на фестивала, което ще се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. Гости на фестивала ще бъдат много популярни български автори, издатели, илюстратори, библиотечни специалисти, педагози, психолози и др. от България и чужбина. Обявени са и конкурсите, които по традиция се провеждат в рамките на фестивала: Националният литературен конкурс на тема: ''Едно невероятно пътуване във времето'', Националният пленер за детска рисунка на тема: ''Магично приключение в света на мечтите'' и Втори Национален конкурс за изработване на театрална кукла на любим литературен герой.                  

            Вечер с поезията на Виолета Калайджиева. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), № 34, 22 окт. 2013, с. 16.

            На 17 октомври в Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен е проведена литературна вечер под надслов: ''Жадна съм за слънце и за бунт'', посветена на творчеството на младата сливенска поетеса Виолета Калайджиева. Нейните три стихосбирки: ''Обувки от вятър'', ''Сърцето на водата'' и ''Брегове и разпятия'' са представени от лит.критик Мирела Иванова. За творческия път на младата поетеса и нейните постижения говори редакторът на стихосбирките - Деньо Денев. В емоционално слово Виолета Калайджиева разказа за творческите си търсения и емоции, за любими образи и теми, и отговори на въпроси на публиката.

Начало на страницата

            Вицепрезидентът Маргарита Попова уважи празника на децата. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), №18, 10 май 2013, с. 2.

            На 8 май 2013г., в гр.Сливен, на специална церемония в рамките на XV Национален фестивал на детската книга, вицепрезидентът на Р България Маргарита Попова връчи на писателя Георги Мишев Националната награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в книгоиздаването за деца за 2013 г. М. Попова приветства организаторите и участниците в юбилейното издание на фестивала, което се провежда под нейния почетен патронаж и припомни подкрепата си за редица инициативи за насърчаване на четенето, особено сред най-младите българи. В словото си тя даде висока оценка за дейността на организатора на Националния фестивал на детската книга - Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен.

Информация за живота и творческата дейност на писателя Георги Мишев.                 

            Георги Мишев е новият лауреат на наградата ''Константин Константинов''. // С е г а, №107, 10 май 2013, с. 16.

            Писателят Георги Мишев е лауреат на Националната награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в книгоиздаването за деца за 2013 г. Отличието му е връчено от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова на тържествена церемония в рамките XV Национален фестивал на детската книга /Сливен, 7-9 май 2013г./. Кратки данни за живота и творчеството на Г. Мишев.                                        

            Георги Мишев с приз за детска литература. // Н о в и н а р, № 109, 10 май 2013, с. 14.

            Георги Мишев е носител на Националната награда ''Константин Константинов'' за 2013 г. за цялостен принос към детското книгоиздаване. Писателят получи отличието на тържествена церемония в рамките XV Национален фестивал на детската книга /Сливен, 7-9 май 2013г./. Кратки данни за живота и творчеството на Г. Мишев.                                        

            Дни на приказките в Регионалната библиотека. // С л и в е н с к и  н о в и н и  (Сливен), № 10, 15-21 март 2013, с. 11 .

            На 11 март 2013г. в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен за четиринадесета поредна година стартира програмата ''Във вълшебния свят на приказките''. В продължение на седмица ученици от различни сливенски училища се срещат със свои любими герои от приказките на големия български сладкодумец Ран Босилек. На сцената на малък приказен театър оживяват героите от ''Патиланско царство'' и ''Косе Босе''. Децата искрено се забавляват с приключенията на баба Цоцолана и шумната дружина на Весел Патиланчо, съпреживяват тревогите на малкото Косе-Босе. Кратка информация за живота и творчеството на Ран Босилек.     

            За 15-ти пореден път Сливен.... // А з   б у к и, №20, 16-22 май 2013, с. 23.

            За 15-я Националния фестивал на детската книга, проведен под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. Тя връчи голямата награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в българската литература на писателя Георги Мишев. През трите празнични дни от 7 до 9 май, гости на Сливен бяха известни детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от България и чужбина. Има снимка на деца от карнавалното шествие.  

Начало на страницата                

             За 15-ти път Фестивал на детската книга в Сливен. // С л о в о т о   д н е с, № 10, 23 май 2013, с. 2.

            От 7 до 9 май 2013г., в Сливен, под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, се проведе XV Национален фестивал на детската книга. Той беше открит официално във фоайето на Драматичен театър ''Стефан Киров''. В тридневната програма бяха включени литературни игри и състезания, представления, концерти, изложби, премиери на детски книги, книжен базар на открито, пленер за детска рисунка, кръгла маса с международно участие на тема ''Фестивалът - децата, книгите, четенето. Петнадесет години Национален фестивал на детската книга'', изложба на театрални кукли на любими герои, карнавално шествие на герои от приказки, водени от мажоретки и от малките музиканти  от духовия оркестър ''Карандила Джуниър''. Наградени бяха участниците в Националния литературен конкурс, Националния пленер за детска рисунка и Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои, които се проведоха в рамките на Фестивала. Във втория ден на XV Национален фестивал на детската книга, на специална церемония, бе връчена Националната награда ''Константин Константинов в отделните категории. Жури с председател Игор Чипев - директор на сектор ''Литературно наследство'' към Министерството на културата, определи носителите на наградата за 2013 г. Наградата в категория ''за цялостен принос'' бе присъдена на писателя Георги Мишев и му бе връчена от вицепрезидента на РБългария Маргарита Попова. Отличието в категория ''автор'' бе връчено на Божана Апостолова. В категорията ''Илюстратор'' наградата получи художникът Борис Стоилов. Награда в категория ''Издателство'' не бе присъдена По традиция в последния  ден на Фестивала бе организирана пресконференция с носителите на престижната награда на името на Константин Константинов водена от директора на РБСава Доброплодни и организатор на фестивала Росица Петрова-Василева.                       

            Започна ''Лято в библиотеката''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 26, 5-11 юли 2013, с. 5.

            За поредна година Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' предлага на малките си читатели специална програма за смислено и приятно прекарване на лятната ваканция. Тя се провежда от 1 до 31 юли включително като предлага ежедневни  тематични занимания от 9,30 до 12,00 часа за деца на възраст от 7 до 10 г.  И тази година за заниманията са подбрани интересни теми, свързани с космоса, планетите, океаните, растителния и животинския свят, годишните времена, човешкото тяло, правилата за добро здраве, модата, домашните любимци и др. От 8 юли в библиотеката стартират и поредица от курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' за обучение на деца на възраст от 8 до 10 г. Всеки курс е с продължителност 7 дни и е безплатен за читатели на библиотеката. Програмата включва: придобиване на обща представа за компютъра, използването и приложението му, любопитни факти, начални стъпки за работа с най-разпространената текстообработваща програма Word, работа с принтер, работа с външен носител, работа с Internet, регистриране, създаване, изпращане, получаване на e-mail, създаване на Skype профил и др. Обучението се извършва по адаптирана за деца програма от квалифициран инженер-педагог.   

Начало на страницата                                                                               

            Известни писатели с награди на фестивала. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 18, 10 май 2013, с. 2.

            Жури с председател Игор Чипев, директор на сектор ''Литературно наследство'' към Министерство на културата, определи носителите на Националната награда ''Константин Константинов'' за 2013 година. Голямата награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в книгоиздаването за деца бе присъдена на писателя Георги Мишев. В категорията ''Автор'' наградата получи Божана Апостолова. Носител на наградата ''Константин Константинов'' в категорията ''Илюстратор'' стана Борис Стоилов. Тази година награда в категория ''Издателство'' не бе присъдена. Връчването на наградите се състоя на 8 май на тържествения концерт - спектакъл на XV Национален фестивал на детската книга. Представена е информация за живота и творческата дейност на всеки един от носителите на наградата.                                     

            Книгите - голямата любов на децата. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 18, 10 май 2013, с. 9. : сн.

            Щастлив съм, че този единствен по рода си фестивал се превърна в значимо културно събитие с национален и международен престиж и вече има много приятели и извън границите на България - с тези думи кметът на Сливен Кольо Милев откри на 7 май XV  Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от РБ ''Сава Доброплодни'' с подкрепата на Министерството на културата, община Сливен, Областна администрация - Сливен и тази година под почетния патронаж на Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. В тридневната програма са включени литературни игри и състезания, представления, концерти, изложби, премиери на детски книги, книжен базар на открито, пленер за детска рисунка, кръгла маса с международно участие на тема ''Фестивалът - децата, книгите, четенето. Петнадесет години Национален фестивал на детската книга'', изложба на театрални кукли на любими герои, карнавално шествие на герои от приказки, водени от мажоретки и от малките музиканти  от духовия оркестър ''Карандила Джуниър''.

            Коледа в библиотеката. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 48-49, 20 дек. 2013, с. 10.

             От 1 до 20 декември 2013г., в РБСава Доброплодни- Сливен, в рамките на програмата Коледа в библиотеката, за децата и тийнейджърите на Сливен бяха организирани различни инициативи - рождественски беседи, приказен театър, конкурс за коледна картичка и оригинално коледно пожелание ''Коледна магия''. За пръв път тази година бе организиран и литературен конкурс на тема ''Писмо до Дядо Коледа''. В конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание ''Коледна магия'' се включиха 365 деца на възраст от 4 до 14 години. Над 250 са участниците в литературния конкурс. Публикувани са имената на наградените  в двата конкурса.

Начало на страницата

            Куздова, Деметра. Писмо до Дядо Колева : Разказ / Деметра Куздова. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 48-49, 20 дек. 2013, с. 5.

            Представени са победителите в литературния конкурс на тема ''Писмо до Дядо Коледа''. Конкурсът бе организиран от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', а  в. ''Сливенски новини'' бе медиен партньор на инициативата. Представен е разказът на Деметра Куздова, на 15 години,  от гр. Шумен /първа награда в трета възрастова група/.

            Лято в библиотеката. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 30, 2 - 8 авг. 2013, с. 11.

            За седма поредна година Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира за своите малки читатели творческа работилница ''Лято в библиотеката''. Работилницата се проведе от 1 до 31 юли. В нея се включиха над 40 деца на възраст от 7 до 10 години. Участваха и деца със специални нужди, за които библиотекарите полагаха специални грижи. Всеки делничен ден децата участваха в забавен ''час по четене'', в който четяха откъси от любими книги от известни детски автори и вписваха  впечатлениията си от прочетеното в специални читателски дневници; в организираните тематични занимания научаваха любопитни факти за библиотеките, чудесата на света, космоса, океаните, историята на родния край и други интересни теми. По време на практическите занимания децата изработваха оригами, маски, тотеми, и други интересни предмети, показаха артистичните си заложби. Бяха организирани и курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' за обучение на деца на възраст от 8 до 10 г. по специална адаптирана програма. Участниците в обученията получиха свидетелство за завършен курс. Лятната творческа работилница приключи с приказен бал, с много игри, забавления, изненади и награди осигурени от домакините.

            Мелнишка, Марияна. Три цвята синьо : Духът на Сливен / Марияна Мелнишка. // Д у м а . Light, № 43, 2-8 ноем. 2013, с. 26-29. : сн.

            По повод празника на Сливен - Димитровден са представени накратко знакови сгради с кратка история за тях: паметника на Хаджи Димитър; къщите на индустриалците Русчеви - сега Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и хотел ''Централ''; къщата на Иван Желязков, син на Добри Желязков Фабрикаджията, дарена за музей на Сливен; къщата на Георги Узунов, дарена за галерия; къщата на Ной Марков, на Добри Бояджиев; къщите на братя Миркович; родните къщи на Хаджи Димитър и Добри Чинтулов.

            Михайлова, Нина. Група ''Каравела'' на 15-ия Национален фестивал на детската книга / Нина Михайлова. // Т в ъ р д и ш к и   г л а с  (Твърдица), № 5, май 2013, с. 6.

            За участието на група ''Каравела'' при СОУ ''Г. Ал. Каравелов'' - Шивачево в XV Национален фестивал на детската книга , организиран от РБСава Доброплодни- Сливен. Освен, че пяха, децата рецитираха стихове на известни български поети. Специално за участието на групата в 15-то издание на фестивала, шивачевски автори написаха български текстове на две чуждестранни песни, изпълнявани от децата: ''Песен под Стария бряст'' с български текст от Бисер Бойчев и ''Песен за моята кола'' с български текст на Радка Койнарова.  

Начало на страницата           

            Над 150 деца са изпратили своето послание към Дядо Коледа. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), № 42, 17 дек. 2013, с. 3.

            Литературният конкурс Писмо до дядо Коледа организиран от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, като част от традиционните коледни предизвикателства към младите читатели привлече много участници. Преди изтичане на крайния срок в библиотеката вече са изпратени над 150 творби. Жури от професионални писатели ще оцени писмата до Дядо Коледа и авторите на най-добрите от тях ще бъдат наградени. Отличените творби ще бъдат публикувани на сайта на библиотеката и местен вестник. Предвижда се и издаването на сборник с писмата до Дядо Коледа.

            Необходим е интерес сред младите към задълбоченост в учението. // С л и в е н с к о   д е л о , № 37, 12 ноем. 2013, с. 5.

            Народният представител от ПП ГЕРБ - Сливен Десислава Танева бе официален гост на форума ''Бибиотеките и ученето през целия живот'', организиран от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' на 4 ноември 2013г. в комплекс Дева по програма Глобални библиотеки България. Към присъстващите библиотечни и читалищни работници Танева се обърна с думите: ''Днес децата се научиха да ползват компютъра денонощно. Нямам нищо против опознаването на новостите, но не трябва да се залита в крайности, за да не стане така, че един ден единственото, което ще умеят подрастващите, е да играят игри на компютъра. ...Нека у всяко дете, което дойде при вас, да създадете интерес към задълбочеността при решаването на всеки проблем''. Директорът на РБ ''С. Доброплодни'' и регионален координатор на програма Глобални библиотеки България Росица Петрова-Василева  подчерта активната роля на Д. Танева при реализирането на дейностите по програмата в областта.

            Нови и традиционни прояви за Димитровден. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), №31, 1  окт. 2013, с. 6.

            Честването на Деня на Сливен тази година ще започна на 17 октомври в 17.00 часа в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с творческа вечер с поезията на Виолета Калайджиева и специалното участие на литературния критик Мирела Иванова. Представени са проявите, посветени на празника. Тържествата тази година са посветени на 120 години от рождението на Елисавета Багряна.

            Организаторите на XV Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в гр. Сливен от 7 до 9 май 2013 г. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 6, 15-21 февр. 2013, с. 4.

            Обява за Втория Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. Представени са условията за участие в конкурса, както и телефоните за справки. Крайният срок за изпращане на куклите е 10 март 2013 г. 

Начало на страницата                               

            Организаторите на XV Национален фестивал на детската книга.... // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 8, 1-7 март 2013, с. 8.

            Обява за Националния литературен конкурс на тема: ''Едно невероятно пътуване във времето''. Конкурсът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и се провежда в рамките на XV Национален фестивал на детската книга от 7 до 9 май в Сливен. Представени са изискванията за участие в конкурса. Творбите трябва да бъдат с обем до 5 машинописни страници. Посочен е адреса, на който трябва да се изпратят творбите. За повече информация, както и за връзка с организаторите са изписани и телефони.                                     

            Организаторите на XV Национален фестивал на детската книга .... // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 9, 8-14 март 2013, с. 9.

            Обява за Националния пленер за детска рисунка на тема: ''Магично приключение в света на мечтите'', който се провежда в рамките на XV Национален фестивал на детската книга в гр. Сливен от 7 до 9 май 2013 г. Пленерът ще се проведе на 8 май от 10 до 14 часа. Публикувани са изискванията за участие. За изпращане на заявките за участие в пленера са посочени стационарния и електронния адрес на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''

            От Багряна до ''Кармен от Факултето''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 37, 4-10 окт. 2013, с. 11.

            За предстоящите прояви за празника на Сливен - Димитровден. Подробности за всички прояви по дни и часове. Участници. Честването на празника ще започне на 17 октомври 2013г. в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен с творческа вечер с поезията на Виолета Калайджиева и специалното участие на литературния критик Мирела Иванова.                       

            От 1 юли - ''Лято в библиотеката''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), № 24, 9 юли 2013, с. 13. : сн.

            За поредна година Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' предлага на малките си читатели специална програма за смислено и приятно прекарване на лятната ваканция. Програмата старитира от 1 юли 2013 г. и ще продължи до 31 юли 2013 г. включително. В нея могат да се включат деца от 7 до 10 г. В рамките на програмата, всеки ден ще се провежда забавен ''час по четене'', в който ще се четат откъси от любими книги от известни детски автори, а от 10, 30 ч. до 12, 00 ч. децата могат да посещават тематично занимание по избор. И тази година за заниманията са подбрани теми, свързани с космоса, планетите, океаните, растителния и животинския свят, годишните времена, човешкото тяло, правилата за добро здраве, модата, домашните любимци и др. По забавен и интересен начин децата ще се запознаят с живота на индианците и пиратите, ще се впуснат в кулинарни пътешествия, ще научат любопитни факти, свързани с родния край,  ще усвоят редица практически умения, ще рисуват, апликират, моделират, ще се забавляват, ще намерят нови приятели. В заниманията могат да се включат само деца-читатели на библиотеката. Подробна програма има  в сайта на библиотеката (reglibsliven.iradeum.com) в рубриката ''За вас деца''. В рамките на програмата, в библиотеката стартират и поредица от курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' за обучение на деца на възраст от 8 до 10 г. Всеки курс е с продължителност 7 дни и е безплатен за читатели на библиотеката като обученията се провеждат от 9,30 до 11,30 ч. Програмата включва придобиване на обща представа за компютъра, използването и приложението му, любопитни факти, термини и информация, начални стъпки за работа с текстообработващата програма Word; работа с принтер; работа с външен носител на информация; работа с Internet; регистриране, създаване, изпращане, получаване на e-mail; създаване на Skype профил; изпращане на текст в прикачен файл и др. Обучението се извършва по адаптирана за децата програма от квалифициран инженер-педагог. Посочен е телефон за записване в обучителните курсове. 

Начало на страницата                   

            Отворени врати в библиотека ''Сава Доброплодни''. // С л и в е н с к о  д е л о  (Сливен), № 30, 24 септ. 2013, с. 6.

            По традиция, всяка година в навечерието на новата учебна година Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен организира Дни на отворените врати. На 19 и 20 септември 2013г. ученици от различни сливенски училища имаха възможност организирано или индивидуално да посетят библиотеката и да се запознаят с различни аспекти от нейната дейност. Акцентът бе запознаването на посетителите с нови услуги и информационни възможности на обслужващите звена в библиотеката: зали за свободен достъп, читални, детски отдел, чуждоезиков център, специализирани отдели, компютърните зали и обучителния център. За учениците бяха организирани екскурзии, демонстрации, забавни игри и състезания, викторини. В нарочно поставена урна те можеха да отправят свои послания към библиотеката. В Дните на отворени врати информационното обслужване и издаването на дневни читателски карти беше безплатно, а годишните читателски карти, валидни до края на 2013 г. -  на цена 1 лв. - за потребители на възраст до 14 г. и 2 лв. - за потребители на възраст над 14 г.                          

            Открит урок за Хаджи Мина Пашов. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), № 8, 12 март 2013, с. 5. : сн.

            На 4 март 2013г. в Първо СОУ - Сливен, библиотекари от РБ ''Сава Доброплодни'' организираха с ученици от шестите класове открит урок, посветен на 175 години от рождението на бележития сливенец и патрон на училището Хаджи Мина Пашов. Урокът се организира по инициатива на библиотеката и е част от стартиралата в началото на 2013 г. програма за популяризиране на живота и делото на бележити дейци от Сливенския край. Учениците с интерес изслушаха презентацията, в която чрез текст и снимков материал бяха представени важни моменти от биографията на този известен възрожденец. Информация за живота и делото на Хаджи Мина Пашов.                                          

            Открит урок за Хаджи Мина Пашов. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 11, 22-28 март 2013, с. 11.

            Открит урок с учениците от шестите класове на СОУ Хаджи Мина Пашов Сливен,  посветен на 175 години от рождението на именития сливенец-патрон на училището организираха на 4 март 2013г. библиотекари от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. Инициативата е част от стартиралата в началото на 2013 г. програма на регионалната библиотека за популяризиране на живота и делото на  бележити дейци от Сливенския край сред ученици от различни сливенски училища. Чрез богат снимков и текстов материал бяха представени най-важните моменти от биографията Хажи Мина Пашов. Учениците с интерес изслушаха презентацията и имаха възможност да споделят какво знаят за патрона на училището си и за връзките му с Добри Чинтулов, Г. С. Раковски и други възрожденски деятели. Информация за живота и делото на Хаджи Мина Пашов.                   

            [Петнадесети] XV Национален фестивал на детската книга Сливен, 7 - 9  май 2013 г. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), №17, 1-9 май 2013, с. 4.

            Представена е програмата на 15-я Национален фестивал на детската книга по дни и часове. Посочени са местата за провеждане на проявите. Фестивалът се провежда под патронажа на Маргарита Попова, Вицепрезидент на Република България. 

Начало на страницата               

            [Петрова, Росица]. Обсъдиха образователната роля на библиотеките / [Росица Петрова]. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 42, 8-14 ноем. 2013, с. 8.

            На 4 ноември 2013г., в хотелски комплекс ''Дева'' в Сливен, се проведе регионална среща за Сливенска област по Програма ''Глобални библиотеки - България'' на тема ''Библиотеките и ученето през целия живот''. В срещата се включиха над 65 библиотекари от целевите библиотеки от областта. Гости на форума бяха Корнелий Желязков - областен управител на Сливенска област, Десислава Танева - депутат, представители на общинските организации от четирите общини, представители на образователни и културни институции, НПО, медии - партньори на библиотеките при реализиране на техните инициативи. Целта на форума бе да се представят основните промени, които претърпяха целевите библиотеки по програма ''Глобални библиотеки - България'' в периода 2009-2013 г., новите моменти в дейността им за реализиране на образователната им функция, както и добри практики, които те реализират. Форумът бе открит от областния управител на Сливенска област Корнелии Желязков, който даде висока оценка за постигнатото през годините в целевите библиотеки от областта, включени в програмата. С приветствие към участниците във форума се обърна и Д. Танев, която няколко години активно съдейства за реализиране целите на програмата на територията на Сливенска област. Срещата бе ръководена от Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''-Сливен и регионален координатор на програма ''Глобална библиотека-България'' за Сливенска област. Презентация на тема ''Обществената библиотека и ученето през целия живот'' бе представена от Е. Генова /РБ ''С. Доброплодни''/. Бяха представени и презентациите: ''Училище и библиотека - едно необходимо партньорство'' /Денко Делчев-директор на II ОУ ''Христо Ботев''-Сливен/, ''Библиотеката в помощ на чуждоезиковото обучение''/Петя Кънева, РБ ''С. Доброплодни''/, ''Библиотеката в помощ н образованието на ромски деца''/Златина Данева, Валентина Василева, НЧ ''Деско Кръстев''- с. Асеновец/, ''Компютърно обучение за възрастни ''Първи стъпки в компютърната грамотност с практическо приложение в РБ ''Сава Доброплодни'' /инж. Михаил Далакчиев, РБ ''С. Доброплодни''/ и др. Срещата продължи с дискусия и представяне на ефективни модели за реализиране на образователната  функция на библиотеките.

Петрова-Василева, Росица. Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', гр. Сливен обучава в компютърни умения / Росица Петрова-Василева. // И с т о р и и за хората и Глоб@лните библиотеки : Истории от конкурс ''Глоб@лни библиотеки - България: място за електронно включване'', 2009-2013 г. - София : Програма Глобални библиотеки, 2013, с. 14-17. : сн.

            Директорът на РБ ''С. Доброплодни''-Сливен Росица Петрова-Василева представя компютърните  обучения ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' на деца-читатели на библиотеката. Основната цел на обученията е децата се запознаят с безкрайните възможности на компютъра и да овладеят основни умения за работа с компютър. Програмата включва придобиване на обща представа за компютъра, използването и приложението му, любопитни факти, термини и информация, начални стъпки за работа с текстообработващата програма Word; работа с принтер; работа с външен носител на информация; работа с Internet; регистриране, създаване, изпращане, получаване на e-mail; създаване на Skype профил; изпращане на текст в прикачен файл и др Обучението се провежда от квалифицирани преподаватели, библиотекари и ученици-доброволци. В края на обучението децата получават и специален сертификат за успешно завършен курс и придобити знания и умения. Публикувани са отзиви на деца, придобили компютърни умения в курсовете за обучение, а също и мнения на родители, чиито деца посещавали курсовете по компютърна грамотност в библиотеката. Те приветстват инициативата на РБ ''С. Доброплодни'' и разказват за положителната промяна у децата, които след компютърния курс посещават по-често библиотеката и прекарват по-смислено свободното си време.

Начало на страницата

            Петрова-Василева, Росица. Форум за местно развитие / Росица Петрова-Василева. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), № 35, 29 окт. 2013, с. 11. : сн.

            На 21 и 22 октомври 2013 г., в хотел ''Сол Несебър Палас'' - гр. Несебър е проведен форум за местно развитие за Сливенска и Ямболска области по програма ''Глобални библиотеки - България'' на тема ''Библиотеката - сърцето на общността''. В него участват над 75 библиотекари от целевите библиотеки в двете области. Гости на форума са Трендафил Меретев - ръководител на програмата, Игор Чипев - директор на дирекция ''Нематериално културно наследство'' към Министерство на културата, кметът на Сливен Кольо Милев, проф. Радка Колева /УНИБИТ/, представители на областните администрации в двата града, заместник-кметове на общини, експерти от общините в Нова Загора, Твърдица, Ямбол, Стралджа, Болярово, Елхово, представители на социални, образователни и културни институции, НПО, медии - партньори на библиотеките при реализиране на техните инициативи и проекти. Целта на форума е да се представят основните трансформационни промени, които претърпяха целевите библиотеки по програма ''Глобални библиотеки - България'' в периода 2009-2013 г., новите моменти в дейността им, както и добри практики и успешни партньорства, които те реализират. Форумът е открит от кмета Кольо Милев. В словото си той дава висока оценка за постигнатото през годините в библиотеките, включени в програмата, и връчи грамоти на Т. Меретев и И. Чипев за приноса им за модернизиране и развитие на библиотеките от Сливенска община. Първият пленарен ден е посветен на темата ''Библиотеките и местната общност - нови роли и партньорства'' и преминава в две сесии. Първата сесия е ръководена от Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен и регионален координатор на програма ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област. Сесията е открита с презентация на тема ''Измеренията на влиянието на програма ''Глобални библиотеки - България'' върху развитието на местните общности'' от ръководителя на програмата Трендафил Меретев. Пленарен доклад на тема ''Съвременната обществена библиотека - модерна, необходима, различна'' е изнесен Росица Петрова-Василева. Представени са презентациите: ''Обществената библиотека - място за социална интеграция'' /П. Кънева, РБ ''С. Доброплодни'', ''Обществената библиотека - посредник на пазара на труда'' /Хр. Колев, Дирекция ''Бюро по труда''- Н. Загора.

Втората сесия се ръководи от Димитър Бечев - директор на Регионална библиотека ''Г. С. Раковски'' - Ямбол и регионален координатор на програмата за Ямболска област. В нея са представени презентациите: Обществената библиотека и ученето през целия живот /Й.Димитрова, РБС.Доброплодни - Сливен/, Деца, родители и учители учат заедно или компютърът - начин на употреба /Н. Ройдева,  НЧ Просвета-1910 , с. Тенево, област Ямбол/, Куклена фиеста (библиотеката и театърът - партньори в лятната работа с деца) /Д.Христова, РБ Г.С. Раковски - гр. Ямбол, А. Попов, актьор, Държавен куклен театър - гр. Ямбол/, Библиотеката - средище на  културни инициативи и проекти /Ц. Маркова, РБ С. Доброплодни-  гр. Сливен/. Първият пленарен ден завършва с есето Библиотеката - начин на употреба на Димитър Бечев.

На 22 октомври форумът продължава с работа по групи за изготвяне на идейни предложения за нови роли на библиотеката в общността и ефективни партньорства за реализирането им. Представени и обсъдени са 7 проектни предложения   

Начало на страницата       

Петрова-Василева, Росица. Форум за местно развитие за Сливенска и Ямболска области по програма ''Глобални библиотеки'' / Росица Петрова-Василева. // Д е л н и к  (Ямбол), 29 окт. 2013, с. 5.

            На 21 и 22 октомври 2013 г. , в хотел ''Сол Несебър Палас'' - гр. Несебър е проведен форум за местно развитие за Сливенска и Ямболска области по програма ''Глобални библиотеки - България'' на тема ''Библиотеката - сърцето на общността''. В него участват над 75 библиотекари от целевите библиотеки в двете области. Гости на форума са Трендафил Меретев - ръководител на програмата, Игор Чипев - директор на дирекция ''Нематериално културно наследство'' към Министерство на културата, кметът на Сливен Кольо Милев, проф. Радка Колева /УНИБИТ/, представители на областните администрации в двата града, заместник-кметове на общини, експерти от общините в Нова Загора, Твърдица, Ямбол, Стралджа, Болярово, Елхово, представители на социални, образователни и културни институции, НПО, медии - партньори на библиотеките при реализиране на техните инициативи и проекти. Целта на форума е да се представят основните трансформационни промени, които претърпяха целевите библиотеки по програма ''Глобални библиотеки - България'' в периода 2009-2013 г., новите моменти в дейността им, както и добри практики и успешни партньорства, които те реализират. Форумът е открит от кмета Кольо Милев. В словото си той даде висока оценка за постигнатото през годините в библиотеките, включени в програмата, и връчи грамоти на Т. Меретев и И. Чипев за приноса им за модернизиране и развитие на библиотеките от Сливенска община. Първият пленарен ден е посветен на темата ''Библиотеките и местната общност - нови роли и партньорства'' и преминава в две сесии. Първата сесия се ръководи от Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен и регионален координатор на програма ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област. Сесията е открита с презентация на тема ''Измеренията на влиянието на програма ''Глобални библиотеки - България'' върху развитието на местните общности'' от ръководителя на програмата Трендафил Меретев. Пленарен доклад на тема ''Съвременната обществена библиотека - модерна, необходима, различна'' е представен от Росица Петрова-Василева. Представени са и презентациите: ''Обществената библиотека - място за социална интеграция'' /П. Кънева, РБ ''С. Доброплодни'', ''Обществената библиотека - посредник на пазара на труда'' /Хр. Колев, Дирекция ''Бюро по труда''- Н. Загора.

Втората сесия се ръководи от Димитър Бечев - директор на Регионална библиотека ''Г. С. Раковски'' - Ямбол и регионален координатор на програмата за Ямболска област. В нея са представени презентациите: Обществената библиотека и ученето през целия живот /Й.Димитрова, РБС.Доброплодни - Сливен/, Деца, родители и учители учат заедно или компютърът - начин на употреба /Н. Ройдева,  НЧ Просвета-1910 , с. Тенево, област Ямбол/, Куклена фиеста (библиотеката и театърът - партньори в лятната работа с деца) /Д.Христова, РБ Г.С. Раковски - гр. Ямбол, А. Попов, актьор, Държавен куклен театър - гр. Ямбол/, Библиотеката - средище на  културни инициативи и проекти /Ц. Маркова, РБ С. Доброплодни-  гр. Сливен/.

На 22 октомври форумът продължава с работа по групи за изготвяне на идейни предложения за нови роли на библиотеката в общността и ефективни партньорства за реализирането им. Представени са 7 проектни предложения.

Начало на страницата

            [Петрова-Василева, Росица]. Форум за различния свят на библиотеките / [Росица Петрова-Василева]. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 40, 25-31 окт. 2013, с. 4. : сн.

            На 21 и 22 октомври 2013г. в хотел ''Сол Несебър Палас'' в Несебър се проведе форум за местно развитие за Сливенска и Ямболска области на тема ''Библиотеката - сърцето на общността'', организиран по Програма ''Глобални библиотеки - България''. В него взеха участие над 75 библиотекари от целевите библиотеки в двете области. Гости на форума бяха Трендафил Меретев - ръководител на програмата, Игор Чипев - директор на дирекция ''Нематериално културно наследство'' към Министерство на културата, кметът на Сливен Кольо Милев, проф. Радка Колева /УНИБИТ/, представители на областните администрации в двата града, заместник-кметове на общини, експерти от общините в Нова Загора, Твърдица, Ямбол, Стралджа, Болярово, Елхово, представители на социални, образователни и културни институции, НПО, медии - партньори на библиотеките при реализиране на техните инициативи и проекти. Целта на форума бе да се представят основните трансформационни промени, които претърпяха целевите библиотеки по програма ''Глобални библиотеки - България'' в периода 2009-2013 г., новите моменти в дейността им, както и добри практики и успешни партньорства, които те реализират. Форумът бе открит от кмета Кольо Милев. В словото си той даде висока оценка за постигнатото през годините в библиотеките, включени в програмата, и връчи грамоти на Т. Меретев и И. Чипев за приноса им за модернизиране и развитие на библиотеките от Сливенска община. Първият пленарен ден бе посветен на темата ''Библиотеките и местната общност - нови роли и партньорства'' и преминава в две сесии. Първата сесия бе ръководена от Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен и регионален координатор на програма ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област. Сесията бе открита с презентация на тема ''Измеренията на влиянието на програма ''Глобални библиотеки - България'' върху развитието на местните общности'' от ръководителя на програмата Трендафил Меретев. Пленарен доклад на тема ''Съвременната обществена библиотека - модерна, необходима, различна'' изнесе Росица Петрова-Василева. Бяха представени и презентациите: Обществената библиотека - място за социална интеграция  /П.Кънева, РБС.Доброплодни-Сливен, Обществената библиотека - посредник на пазара на труда /Хр.Колев, ДирекцияБюро по труда-Нова Загора/.

Втората сесия бе ръководена от Димитър Бечев - директор на Регионална библиотека Г.С.Раковски-Ямбол и регионален координатор на програма Глобални библиотеки-България за Ямболска област. В нея бяха представени презентациите: Обществената библиотека и ученето през целия живот /Й.Димитрова, РБС.Доброплодни - Сливен/, Деца, родители и учители учат заедно или компютърът - начин на употреба /Н. Ройдева,  НЧ Просвета-1910 , с. Тенево, област Ямбол/, Куклена фиеста (библиотеката и театърът - партньори в лятната работа с деца) /Д.Христова, РБ Г.С. Раковски - гр. Ямбол, А. Попов, актьор, Държавен куклен театър - гр. Ямбол/, Библиотеката - средище на  културни инициативи и проекти /Ц. Маркова, РБ С. Доброплодни-  гр. Сливен/. Първият пленарен ден завърши с есето Библиотеката - начин на употреба на Димитър Бечев.

На 22 октомври форумът продължи с работа по групи за изготвяне на идейни предложения за нови роли на библиотеката в общността и ефективни партньорства за реализирането им. Бяха представени и обсъдени 7 проектни предложения.

Начало на страницата

            Писателят Георги Мишев с наградата ''Константин Константинов''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), № 16, 14 май 2013, с. 1; 16.

            Писателят Георги Мишев - автор на разкази, повести и романи за деца и възрастни беше отличен с Националната награда ''Константин Константинов'' за 2013 г. -  категория за цялостен принос , която се връчва в рамките на Националния фестивал на детската книга. Отличието му бе връчено на тържествена церемония в Драматичния театър в Сливен от вицепрезидента Маргарита Попова, патрон на фестивала. В словото си след награждаването Г.Мишев изказа своята благодарност към домакините и организаторите на фестивала и своята дълбока почит към Константин Константинов. С наградата ''Константин Константинов'' бяха отличени и писателката Божана Апостолова - в категория автор, и художникът Борис Стоилов в категория илюстратор. Фестивалът беше наситен с интересни прояви, повечето от които са станали традиционни за неговата програма - изложби, концерти, срещи с писатели и премиери на книги, представления, кръгла маса с международно участие на тема: ''Фестивалът - децата, книгите, четенето. Петнадесет години Национален фестивал на детската книга''.               

            Попова, Надя. За сбъднатите желания / Надя Попова. // С л и в е н с к и   н о в и н и (Сливен), № 30, 2-8 авг. 2013, с. 5.

            Главният редактор на в.Словото днес Надя Попова представя сборника ''Искааам! Истории на пораснали деца'', излязъл в юбилейната 15-та година на Националния фестивал на детската книга в Сливен. В него са публикувани забавните и пленителни истории от детските години на авторите, удостоени с Националната награда ''Константин Константинов'' в категории за цялостен принос и автор в периода 2005 - 2012 г. /Георги Константинов, Леда Милева, Марко Ганчев, Катя Воденичарова, Кина Къдрева, Лиляна Стефанова, Виктор Самуилов, Петя Александрова, Панчо Панчев, Юлия Спиридонова-Юлка, Ангелина Жекова, Весела Фламбурари/ В статията се изтъква безспорният принос на директора на Регионална библиотека Сава Доброплодни и организатор на фестивала - Росица Петрова-Василева, автор на оригиналната идея и съставител на книгата, за успеха на изданието. Особено важен е самият замисъл на съставителката за сборник с подобни разкази /такъв до момента не е излизал в България/, както и сериозната организационна дейност, включваща диалог с авторите, редактиране, формиране на екип, който да реализира крайния продукт - едно великолепно и в съдържателно, и в полиграфическо отношение издание. Авторите в сборника се представят пред читателя с един неочакван ''имидж'' - портретни снимки от ранното им детство. Трима художници- Ралица Мануилова, Петър Станимиров и Радостина Нейкова са предложили талантлива интерпретация на литературните текстове - всеки в характерния си, разпознаваем художествен почерк.

Начало на страницата

            Попова, Надя. За сбъднатите желания / Надя Попова. // С л о в о т о   д н е с, № 18, 14 ноем. 2013, с. 11.

            Главният редактор на в.Словото днес Надя Попова представя сборника ''Искааам! Истории на пораснали деца'', излязъл в юбилейната 15-та година на Националния фестивал на детската книга в Сливен. В него са публикувани забавните и пленителни истории от детските години на авторите, удостоени с Националната награда ''Константин Константинов'' в категории за цялостен принос и автор в периода 2005 - 2012 г. /Георги Константинов, Леда Милева, Марко Ганчев, Катя Воденичарова, Кина Къдрева, Лиляна Стефанова, Виктор Самуилов, Петя Александрова, Панчо Панчев, Юлия Спиридонова-Юлка, Ангелина Жекова, Весела Фламбурари/ В статията се изтъква безспорният принос на директора на Регионална библиотека Сава Доброплодни и организатор на фестивала - Росица Петрова-Василева, автор на оригиналната идея и съставител на книгата, за успеха на изданието. Особено важен е самият замисъл на съставителката за сборник с подобни разкази /такъв до момента не е излизал в България/, както и сериозната организационна дейност, включваща диалог с авторите, редактиране, формиране на екип, който да реализира крайния продукт - едно великолепно и в съдържателно, и в полиграфическо отношение издание. Авторите в сборника се представят пред читателя с един неочакван ''имидж'' - портретни снимки от ранното им детство. Трима художници - Ралица Мануилова, Петър Станимиров и Радостина Нейкова са предложили талантлива интерпретация на литературните текстове - всеки в характерния си, разпознаваем художествен почерк.

            Празник за всички деца. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 21, 31 май - 6 юни 2013, с. 2.

            Съобщение за организирания на 1 юни от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''  празник по случай Международния ден на детето. И тази година празникът ще премине под мотото ''Кажи ми любимото си стихотворение!''. В програмата ще се включат талантливи изпълнители от Клуб Ритъм и балет Барби. На импровизирана сцена в двора на библиотеката всички деца ще могат да кажат стихотворение или да изпеят песен. За участниците в празника организаторите от регионалната библиотека са подготвили много награди.     

Начало на страницата                    

            Представиха книга за Левски. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 24, 21-27 юни 2013, с. 5.

            В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' бе представена най-новата книга на проф. дин Иван Стоянов ''Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски''. Присъстваха историци, филолози, писатели, библиотекари и ученици. Срещата бе открита с рецензия на проф. Пламен Митев за книгата. Близо час, проф. Стоянов говори за основните тези, застъпени в монографията му. Значително място той отдели на пребиваванията на Левски в Букурещ за неговото израстване като идеолог на българската национална революция. Именно ''Университетът в Букурещ'', както сполучливо определя проф. Стоянов времето, през което Апостолът се потапя в хъшовската среда на румънската столица, заема важно място в неговата идейна еволюция и това бе разкрито и обосновано със сериозни и трудно оспорими аргументи. Специално място авторът отдели на темата за революционния терор, който постепенно се налага в практиката на Вътрешната организация през 1871-1872 г. като една от първопричините за възникналата криза в комитетските дела. Проф. Стоянов представи и своите по-различни, от вече с години наложили се, позиции за ролята на Димитър Общи, за обира на турската поща при Арабаконак, за поведението на Левски пред съда и др. В края на срещата проф. Стоянов отговори и на много въпроси на публиката. Изяснени бяха и въпроси, свързани с контактите на Левски със сливенски дейци.                         

            Представиха нова книга за Васил Левски. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), № 22, 25 юни 2013, с. 6. : сн.

            На 18 юни 2013г. в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''-Сливен бе представена най-новата книга на проф. дин Иван Стоянов ''Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски''. Присъстваха историци, филолози, писатели, библиотекари и ученици. Срещата бе открита с рецензия на проф. Пламен Митев за книгата. Близо час, проф. Стоянов говори за основните тези, застъпени в монографията му. Значително място той отдели на пребиваванията на Левски в Букурещ за неговото израстване като идеолог на българската национална революция. Именно ''Университетът в Букурещ'', както сполучливо определя проф. Стоянов времето, през което Апостолът се потапя в хъшовската среда на румънската столица, заема важно място в неговата идейна еволюция и това бе разкрито и обосновано със сериозни и трудно оспорими аргументи. Специално място авторът отдели на темата за революционния терор, който постепенно се налага в практиката на Вътрешната организация през 1871-1872 г. като една от първопричините за възникналата криза в комитетските дела. Проф. Стоянов представи и своите по-различни, от вече с години наложили се, позиции за ролята на Димитър Общи, за обира на турската поща при Арабаконак, за поведението на Левски пред съда и др. В края на срещата проф. Стоянов отговори и на много въпроси на публиката. Изяснени бяха и въпроси, свързани с контактите на Левски със сливенски дейци.      

Начало на страницата           

            Признание за Росица Петрова. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 37, 4-10 окт. 2013, с. 5. : сн.

            На 27 септември 2013г. в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен бяха на посещение проф. д. ик. н. Стоян Денчев - ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, проф. д-р Ирена Петева - зам. ректор на същия университет, проф. дфн Иванка Янкова - декан на Факултета по библиотекознание и културно наследство, и преподавателите проф. д-р Радка Колева и доц. д-р Добринка Стойкова. Формалният повод на посещението бе връчването на дипломата за научна и образователна степен ''доктор'' на директора на РБ ''Сава Доброплодни'' - Росица Петрова-Василева за защитен на 11 юли 2013 г. на публична защита в УНИБИТ дисертационен труд на тема ''Ефективно управление на обществените библиотеки''. На импровизираното тържество присъстваха и зам.кметът на община Сливен Румен Андонов, Десислава Танева депутат, библиотекари от РБСава Доброплодни и др. Със слово към присъстващите се обърна проф.Денчев. Той поздрави Р.Петрова-Василева с получаването на образователната и научна степен доктор и изтъкна достойнствата на дисертационния й труд. За постиженията в дисертационното изследване говори и проф.д-р Иванка Янкова. Росица Петрова бе поздравена и от проф.д-р Р.Колева член научното жури. Поздравителен адрес от името на кмета на община Сливен инж.Кольо Милев, поднесе зам.кмета на общината Румен Андонов. След тържеството гостите от УниБИТ разгледаха библиотеката и се запознаха с възможностите за използване на базата за организиране и провеждане на изнесени обучения, както и за реализиране на съвместни инициативи и проекти.                 

            Приключиха Коледните беседи в библиотеката. // С л и в е н с к и  н о в и н и  (Сливен), № 47, 13-19 дек. 2013, с. 11.

            От 3 до 9 декември в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' се проведоха станалите вече традиционни Рождественски беседи. Гост-лектори на беседите тази година бяха Биляна Стоянова - богослов и доц. д-р Мариян Стоядинов - преподавател в Православния факултет на ВТУ ''Св. Св. Кирил и Методий''. В няколко дни, по предварително уточнен график, пред ученици от пети до осми клас от II ОУ ''Хр. Ботев'', V СОУ ''Пейо Яворов'', ПМГ ''Д. Чинтулов'', Хуманитарна гимназия ''Дамян Дамянов'' и др. бяха проведени беседи на тема: ''Тайнството на празника Рождество Христово'' с лектор Б. Стоянова. Чрез подходящи за възрастта им презентации учениците се запознаха със светостта, смисъла и символиката на празника Рождество Христово. Участваха и във викторина с въпроси по темата. На 9 декември пред ученици от 8 до 12 клас от ПМГ ''Д. Чинтулов'', Хуманитарна гимназия ''Дамян Дамянов'', ГПЗЕ ''З. Стоянов'' и Национална художествена гимназия ''Д. Добрович'' доц. д-р Мариян Стоядинов изнесе 5 беседи по темата ''Библията - книга на книгите''. Интересното представяне на смисъла и значението на Библията, провокира много въпроси, тълкувания и желание у голяма част от учениците да прочетат Библията и да се опитат да я разберат. Беседите бяха посетени от над 500 ученици.

            Програми за деца в Регионалната библиотека. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), № 10, 26 март 2013, с. 12. : сн.

            Над 500 ученици от началния курс от НУ ''Васил Левски'', II ОУ ''Христо Ботев'', III ОУ ''Д-р Иван Селимински'' и V СОУ ''П. К. Яворов'' в Сливен посетиха представленията по програмата ''Във вълшебния свят на приказките'', които се проведоха от 11 до 15 март в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен за четиринадесета поредна година. За някои от децата срещата с героите на Ран Босилек бе и първа среща с библиотеката. Само за седмица над 200 деца станаха читатели на библиотеката.                 

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), №44, 22-28 ноем. 2013, с. 5.

            Обява за литературен конкурс на тема: ''Писмо до Дядо Коледа''. В конкурса могат да участват деца на възраст от 7 до 16 години, разпределени в три възрастови групи. Всеки участник има право да представи 1 литературна творба с обем до 2 страници. Отличените  творби ще бъдат публикувани на сайта на библиотеката и отпечатани във в. ''Сливенски новини''. Посочени са адресите, на които да се изпращат литературните произведения.

Начало на страницата

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' обявява конкурс за коледна картичка и оригинално коледно пожелание на тема ''Коледна магия''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 45, 29 ноем. - 5 дек. 2013, с. 11.

            Представени са условията за участие в конкурса. Срокът за представянето на картичките в Детския отдел на библиотеката е до 13 декември 2013 г. Най-оригиналните картички ще бъдат показани на специална изложба във фоайето на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' в навечерието на Коледа. В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 14 години. Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на 20 декември 2013 г. в рамките на тържествата ''Коледа в библиотеката''.

             Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' обявява конкурс за коледна картичка и оригинално коледно пожелание на тема ''Коледна магия''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 46, 6-12 дек. 2013, с. 8.

            Публикувана е обява за конкурса. Представени са условията за участие в конкурса. Срокът за представянето на картичките в Детския отдел на библиотеката е до 13 декември 2013 г. Най-оригиналните картички ще бъдат показани на специална изложба във фоайето на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' в навечерието на Коледа. В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 14 години. Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на 20 декември 2013 г. в рамките на тържествата ''Коледа в библиотеката''.

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен обявява Литературен конкурс на тема: ''Писмо до Дядо Коледа''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), №45, 29 ноем. - 5 дек. 2013, с. 9.

            Обява за литературен конкурс на тема: ''Писмо до Дядо Коледа'', който тази година се организира за първи път. В конкурса могат да участват деца на възраст от 7 до 16 години, разпределени в три възрастови групи. Всеки участник има право да представи 1 литературна творба с обем до 2 страници. Отличените  творби ще бъдат публикувани на сайта на библиотеката и отпечатани във в. ''Сливенски новини''. Посочени са адресите, на които да се изпращат литературните произведения.

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен обявява Литературен конкурс на тема ''Писмо до Дядо Коледа''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 46, 6-12 дек. 2013, с. 11.

            Литературният конкурс на тема: ''Писмо до Дядо Коледа'' тази година се организира за първи път. В конкурса могат да участват деца на възраст от 7 до 16 години, разпределени в три възрастови групи. Всеки участник има право да представи 1 литературна творба с обем до 2 страници. Отличените  творби ще бъдат публикувани на сайта на библиотеката и отпечатани във в. ''Сливенски новини''. Посочени са адресите, на които да се изпращат литературните произведения.

            Регионалната библиотека в Сливен с дигитален център. // Д у м а, №293, 17 дек. 2013, с. 4.

            На 17 декември в РБСава Доброплодни- Сливен е открит дигитален център. Оборудването на центъра включва специализирани скенери за книги и е осигурено със средства от проект по програма ''Глобални библиотеки - България'', дофинансиран със собствени приходи на библиотеката. Основните цели на дигитализацията са свързани с опазването на книжовното културно наследство и представянето на ценни книжовни паметници в електронен формат.    

Начало на страницата        

            Сливенски библиотекари посетиха Ниш. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 45, 29 ноем. - 5 дек. 2013, с. 9. : сн.

            От 21 до 23 ноември библиотекари от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' посетиха сръбския град Ниш. Посещението е организирано по покана на д-р Небойша Кръстич - председател на община Медиана и на Небойша Васич - директор на Народна библиотека ''Стеван Сремац''. Първия ден библиотекарите посетиха Народна библиотека ''Стеван Сремац'', където се запознаха с работата на отделните звена в библиотеката. Разгледаха библиотечния дигитален център и изложбата ''Св. св. Кирил и Методий и славянското средновековно книжовно наследство'', посветена на 1150 г. от създаването на славянската писменост, включваща над 100 ценни ръкописи и книги. Домакините бяха подготвили и специална културна програма за гостите си от Сливен, която включваше посещения на най-значимите културни забележителности в гр. Ниш - Народния музей, Нишката крепост, Казанджийското сокаче, Кулата с черепите, концентрационния лагер ''Червен кръст'', парка край река Нишава, редица паметници свързани с исторически личности и събития, православни храмове и др. Библиотекарите от РБ ''С. Доброплодни'' бяха гости и на официалното откриване на Юбилейното 50-то издание на Международния панаир на книгата и графиката. В спортната зала ''Чаир'' бяха представени най-новите издания на над 70 водещи сръбски издателства, както и на няколко издателства от чужбина. Директорът на библиотеката, Росица Петрова-Василева, се срещна с Бояна Симович - директор на Нишкия културен център и организатор на панаира и бяха обсъдени възможности за гостуване на сръбски детски издателства на Националния фестивал на детската книга в Сливен. По покана на председателя на община Медиана - д-р Небойша Кръстич, Р. Петрова-Василева посети общината. Пред общински съветници и медии Кръстич поздрави Р. Петрова за успешните международни инициативи и проекти на РБ ''Сава Доброплодни'', изказа задоволство от ползотворното сътрудничество между сливенската регионална библиотека и народната библиотека в гр. Ниш. Той обяви намеренията си да подпомага развитието на тези връзки и да посети гр. Сливен през м. май 2014 г., в рамките на 16-то издание на Националния фестивал на детската книга.

            Стартират инициативите на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен ''Коледа в библиотеката''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 44, 22-28 ноем. 2013, с. 5.

            Представени са инициативите на регионалната библиотека през месец декември, посветени на Коледа, насочени към децата и тийнейджърите -  конкурс за коледна картичка и коледно пожелание ''Коледна магия, литературен конкурс ''Писмо до Дядо Коледа'', Рождественски беседи. В седмицата преди Коледа приказни герои ще разкриват пред най-малките читатели чудесата на Коледа, ще се организират игри и сътезания, малки певци и танцьори ще радват посетителите със своите изпълнения. На специална церемония на 20 декември ще бъдат наградени отличените участници в двата конкурса.

            Съюзът на юристите в България, Културният дом на СЮБ, Дружеството на СЮБ - Сливен и Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' в нашия град организираха .... // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), № 42, 17 дек. 2013, с. 2.

            За организираното на 13 декември в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' представяне на юбилейния литературен сборник ''Темида - 5''. Организатори на събитието са културният дом на Съюза на юристите в България и Дружеството на Съюза на юристите. Сборникът ''Темида - 5'' включва поезия и проза на автори-юристи и е богато илюстриран с творби на художници-юристи. Вечерта е открита с встъпително слово на проф. Снежана Начева, по чиято идея започва издаването на сборника. Димитър Генчев, дългогодишен редактор на сборника, прави кратко представяне на юбилейното му издание. Вечерта продължава с литературно четене, в което свои стихове представят Кети Бозукова, Виолета Калайджиева, Милена Радева, проф. Снежана Начева и Димитър Генчев. Блестящ завършек на вечерта е откритата  във фоайето на библиотеката изложба - живопис на Силвия Пехливанова - художник-юрист.

Начало на страницата

            Уникално издание в регионалната библиотека. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), № 17, 21 май 2013, с. 6.

            На 9 май 2013г., през третия ден на XV Националeн фестивал на детската книга, издателят Дамян Яков направи ценно дарение на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен - книгата ''Царството на славяните'' от Мавро Орбини в превод на български език. Консултанти на изданието са проф. д-р Надежда Драгова и проф. Джузепе Дел'Агата. Книгата е отпечатана през 1601 г. в град Пезаро на италиански език. Оригиналното й заглавие, в духа на тогавашните традиции, е ''Царството на славяните, днес неправилно наричани скиавони (т. е. роби)''. В тази история се проследява произходът на почти всички народи, говорещи славянски език. Представени са успехите на царете, които някога са властвали в Далмация, Хърватско, Босна, Сърбия, Рашка и България. През 1722 г. книгата е преведена на руски език и отпечатана в Петербург с благословията на император Петър Велики. Много скоро тя е пренесена на Балканите, където руският й превод я прави достъпна за многочислената вече славянска интелигенция. Комплектувана е в библиотеката на архиепископията в Сремски Карловци (тогавашна Австрия). Там, в 1761 г., я прочита първият национален български историк - йеромонах Паисий Хилендарски. В усилието си да напише българска история той събира историческо градиво от достъпните му гръцки и руски книги, от архивите и приписки по книги в манастири и църкви. В малкото дни от пребиваването си в Сремски Карловци, Паисий преписва българския раздел на книгата на Орбини и когато се завръща в Атон, още на следващата година - 1972, завършва своята ''История славянобългарска'', позовавайки се и на ценното изследване. Книгата ще бъде достъпна за читателите на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' вече и в превод на български език.                  

            Фестивалът - децата, книгите, четенето. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 17, 1-9 май 2013, с. 11.

            Наред с многобройните прояви включени в програмата на тазгодишното издание на XV Национален фестивал на детската книга важен момент е провеждането и на кръгла маса с международно участие на тема: ''Фестивалът - децата, книгите , четенето. Петнадесет години Национален фестивал на детската книга''. Във форума ще бъдат представени докладите: доц.д-р Радостина Нейкова /НАТФИЗ Кр.Сарафов/. Детската литература изкуството, пазара, публиката; Божана Апостолова /писател, издател - ИКЖанет 45/. С любов и отговорност към бъдещето; Петя Александрова /писател/. Петнадесет години Национален фестивал на детската книга; Весела Фламбурари /писател/. Писателката и Фестивалът; Мира Тасич, Небойша Васич /НБСт.Сремац - гр.Ниш, Сърбия/. Фестивалът на детската книга визия и мисия; Шимо Ешич /писател, издател, Босна и Херцеговина/. Фестивалът като стимул за творците и читателите; Мила Васов /издател - гр. Ниш, Сърбия/. Сливенският вятър и международното значение на Националния фестивал на детската книга; доц.д-р Добринка Стойкова /УНИБИТ/. Фестивалът място за срещи на медиаторите на четенето и децата; доц.д-р Вихрен Чернокожев / БАН, Институт за литература/ Фестивалът на детската книга в Сливен поле за нови идеи и перспективи; д-р Йожеф Кересури /гр.Печ, Унгария/. Фестивалът децата, книгите, четенето; Лили Спасова /ДАБЧ/. Детското четене тенденции и перспективи; Росица Чернокожева /БАН, Институт за литература/. Литературата за деца във фестивалното пространство психоаналитични модели. Докладите са издадени в сборник на български и английски език, под съставителството на Росица Петрова-Василева и с финансовата подкрепа на Министерство на културата..

Начало на страницата                                            

            Ценна книга получи регионалната библиотека. // С л и в е н с к и  н о в и н и  (Сливен), № 19, 17-13 май 2013, с. 9. : сн.

            По време на XVНационалeн фестивал на детската книга, издателят Дамян Яков направи ценно дарение на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - книгата на Мавро Орбини ''Царството на славяните'' в превод на български език. Книгата е отпечатана през 1601 г. в гр. Пезаро на италиански език. Оригиналното й заглавие, в духа на тогавашните традиции, е ''Царството на славяните, днес неправилно наричани скиавони (т. е. роби)''. В тази история се проследява произходът на почти всички народи, говорещи славянски език. Представени са успехите на царете, които някога са властвали в Далмация, Хърватско, Босна, Сърбия, Рашка и България. През 1722 г. книгата е преведена на руски език и отпечатана в Петербург с благословията на император Петър Велики. Много скоро тя е пренесена на Балканите, където руският й превод я прави достъпна за многочислената вече славянска интелигенция. Комплектувана е в библиотеката на архиепископията в Сремски Карловци (тогавашна Австрия). Там, в 1761 г., я прочита първият национален български историк - йеромонах Паисий Хилендарски. В усилието си да напише българска история той събира историческо градиво от достъпните му гръцки и руски книги, от архивите и приписки по книги в манастири и църкви. В малкото дни от пребиваването си в Сремски Карловци, Паисий преписва българския раздел на книгата на Орбини и когато се завръща в Атон, още на следващата година - 1972, завършва своята ''История славянобългарска'', позовавайки се на ценното изследване. Книгата ще бъде достъпна за читателите на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' вече и в превод на български език.                

            Ценно дарение за библиотека ''Сава Доброплодни''. // С л и в е н с к о  д е л о  (Сливен), № 29, 17 септ. 2013, с. 11.

            Две издания с изключителна историческа и естетическа стойност постъпиха във фондовете на Регионална Библиотека ''Сава Доброплодни'' като дарение от GLOBUL - България.. Първото от тях е уникално фототипно издание на прочутата Манасиева летопис, съвместно издание на гръцкото издателство ''Милитос'' и Ватиканската апостолическа библиотека. ''Хронографията'' на Константин Манасий, написана в мерена реч, на гръцки език, през 12 век е първият исторически текст, преведен на славянски език и днес важен источник за историята на българския народ. В летописа е описана появата на българския народ на Балканския полуостров, покръстването на българите, развитието на България като силна държава и борбата й да се разшири в райони, които са принадлежали на Византийската империя. Ръкописът, чрез който е оцелял този превод се намира във Ватиканската библиотека. Изданието е придружено от специално създаден сборник на български и английски език с научни изследвания и справочна информация върху летописа от проф. Аксиния Джурова, директор на Центъра за Славяно-византийски проучвания ''Проф. Иван Дуйчев'' и ст. н. с. Вася Велинова. Дарението включва и книгата ''120 години българско изкуство /съюзи, дружества и групи 1892-2012 г/'' на Фондация ''Поддържане на изкуството в България'' и Съюза на българските художници. В книгата за първи път се прави цялостен преглед на българското изобразително изкуство и неговото развитие. Скоро изданията ще бъдат достъпни за читателите на библиотеката в специализираните читални.

            Юристи пишат и рисуват. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), № 48-49, 20 дек. 2013, с. 11.

            Петото юбилейно издание на литературния сборник ''Темида'' е представено в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''-Сливен. Организатори на събитието са Културният дом на Съюза на юристите в България и Дружеството на Съюза на юристите. Сборникът ''Темида - 5'' включва поезия и проза на автори-юристи и е богато илюстриран с творби на художници-юристи. Вечерта е открита с встъпително слово на проф. Снежана Начева, по чиято идея започва издаването на сборника. Димитър Генчев, дългогодишен редактор на сборника, представя юбилейното издание. Вечерта продължава с литературно четене, в което свои стихове представят Кети Бозукова, Виолета Калайджиева, Милена Радева, проф. Снежана Начева и Димитър Генчев. Блестящ завършек на вечерта е откритата  във фоайето на библиотеката изложба - живопис на Силвия Пехливанова - художник-юрист.

 

Начало на страницата

 

 ПУБЛИКАЦИИ В ЕЛЕКТРОННИ ИЗТОЧНИЦИ

ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ''САВА ДОБРОПЛОДНИ'' СЛИВЕН - 2013г.

 

ПУБЛИКАЦИИ В ЕЛЕКТРОННИ ИЗТОЧНИЦИ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН 2013 Г

 

 

            Акценти в предаването ''Добър ден, Сливен'' на радио ''Фокус''. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 11 февр. 2013.

            Директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен Росица Петрова Василева разказва за подготовката на XV-я Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе от 7 до 9 май под почетния патронаж на вицепрезидента на Репулика България г-жа Маргарита Попова.

            Акценти в предаването ''Добър ден, Сливен'' на радио ''Фокус''. // w w w . f o c u s - n e w s . b g , 7 май 2013

            В предаването ''Добър ден, Сливен'' продължаваме да следим по-важното от Сливен и региона. Започва XV Национален фестивал на детската книга в Сливен , който се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с подкрепата на Министерство на културата, община Сливен и Областна администрация - Сливен и др.и ще се проведе от 7-ми до 9-ти май .  Директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова представя проявите в първия ден на фестивала

            Баба Марта в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. // w w w . s l i v e n . n e t , 1март 2013

            Също и в: w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t, 1 март 2013. -  w w w . f o c u s - r a d i o . n e t, 1 март 2013. -  w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t, 4 март 2013. 

            На 1 март т. г., в Детския отдел на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' отвори врати приказната работилница за мартенички. Най-сръчните участници в нея бяха първокласниците от II ОУ ''Хр. Ботев''. Те донесоха изработени от тях мартеници и окичиха специално подготвено дръвче. С интерес изслушаха легенди за празника. Запознаха се с народни обичаи свързани с отбелязването на 1 март в различните краища на страната. Децата рецитираха стихове, посветени на Баба Марта, отговаряха на гатанки. Библиотекарите от Детския отдел на РБ ''С. Доброплодни'' успяха да превърнат посещението на децата в незабравимо преживяване.   

            Беседи посветени на Рождество Христово се проведоха в РБ ''Сава Доброплодни''. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t , 10 дек. 2013.

            Също и в: w w w . r a d i o . s l i v e n b g . n e t, 10 дек. 2013. 

            От 3 до 9 декември 2013г.  в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' се проведоха станалите вече традиционни в навечерието на Коледа Рождественски беседи. Гост-лектори на беседите тази година бяха Биляна Стоянова - богослов и доц. д-р Мариян Стоядинов - преподавател в Православния факултет на ВТУ ''Св. Св. Кирил и Методий''. В няколко дни, по предварително уточнен график, пред ученици от пети до осми клас от II ОУ ''Хр. Ботев'', V СОУ ''Пейо Яворов'', ПМГ ''Д. Чинтулов'', Хуманитарна гимназия ''Дамян Дамянов'' и др. бяха проведени беседи на тема: ''Тайнството на празника Рождество Христово'' с лектор Б. Стоянова. Чрез подходящи за възрастта им презентации учениците се запознаха със светостта, смисъла и символиката на празника Рождество Христово. Участваха и във викторина с въпроси по темата. Пред ученици от 8 до 12 клас от ПМГ ''Д. Чинтулов'', Хуманитарна гимназия ''Дамян Дамянов'', ГПЗЕ ''З. Стоянов'' и Национална художествена гимназия ''Д. Добрович'' доц. д-р Мариян Стоядинов изнесе 5 беседи по темата ''Библията - книга на книгите''. Има кратка информация за дейността на лекторите. За петте дни беседите бяха посетени от над 500 ученици.

Начало на страницата

            Библиотека ''Сава Доброплодни'' получи като дарение книгата ''Царството на славяните'' от нейния издател на български език. // w w w . a v e - s l i v e n . c o m , 14 май 2013.

            Също и в: Уникално издание постъпи във фонда на РБ ''С. Доброплодни''. // w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t, 14 май 2013. -  Дариха уникално издание на библиотеката в Сливен. // w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 14 май 2013. 

            На 9 май 2013г., през третия ден на XV Националeн фестивал на детската книга, издателят Дамян Яков направи ценно дарение на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен - книгата ''Царството на славяните'' от Мавро Орбини в превод на български език. Консултанти на изданието са проф. д-р Надежда Драгова и проф. Джузепе Дел'Агата. Книгата е отпечатана през 1601 г. в град Пезаро на италиански език. Оригиналното й заглавие, в духа на тогавашните традиции, е ''Царството на славяните, днес неправилно наричани скиавони (т. е. роби)''. В тази история се проследява произходът на почти всички народи, говорещи славянски език. Представени са успехите на царете, които някога са властвали в Далмация, Хърватско, Босна, Сърбия, Рашка и България. През 1722 г. книгата е преведена на руски език и отпечатана в Петербург с благословията на император Петър Велики. Много скоро тя е пренесена на Балканите, където руският й превод я прави достъпна за многочислената вече славянска интелигенция. Комплектувана е в библиотеката на архиепископията в Сремски Карловци (тогавашна Австрия). Там, в 1761 г., я прочита първият национален български историк - йеромонах Паисий Хилендарски. В усилието си да напише българска история той събира историческо градиво от достъпните му гръцки и руски книги, от архивите и приписки по книги в манастири и църкви. В малкото дни от пребиваването си в Сремски Карловци, Паисий преписва българския раздел на книгата на Орбини и когато се завръща в Атон, още на следващата година - 1972, завършва своята ''История славянобългарска'', позовавайки се и на ценното изследване. Книгата ще бъде достъпна за читателите на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' вече и в превод на български език.

            Библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен получи уникален дар. // w w w . s b j - b g . e u , 15 май 2013.

            На 9 май 2013г., през третия ден на XV Националeн фестивал на детската книга, издателят Дамян Яков направи ценно дарение на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен - книгата ''Царството на славяните'' от Мавро Орбини в превод на български език. Консултанти на изданието са проф. д-р Надежда Драгова и проф. Джузепе Дел'Агата. Книгата е отпечатана през 1601 г. в град Пезаро на италиански език. Оригиналното й заглавие, в духа на тогавашните традиции, е ''Царството на славяните, днес неправилно наричани скиавони (т. е. роби)''. В тази история се проследява произходът на почти всички народи, говорещи славянски език. Представени са успехите на царете, които някога са властвали в Далмация, Хърватско, Босна, Сърбия, Рашка и България. През 1722 г. книгата е преведена на руски език и отпечатана в Петербург с благословията на император Петър Велики. Много скоро тя е пренесена на Балканите, където руският й превод я прави достъпна за многочислената вече славянска интелигенция. Комплектувана е в библиотеката на архиепископията в Сремски Карловци (тогавашна Австрия). Там, в 1761 г., я прочита първият национален български историк - йеромонах Паисий Хилендарски. В усилието си да напише българска история той събира историческо градиво от достъпните му гръцки и руски книги, от архивите и приписки по книги в манастири и църкви. В малкото дни от пребиваването си в Сремски Карловци, Паисий преписва българския раздел на книгата на Орбини и когато се завръща в Атон, още на следващата година - 1972, завършва своята ''История славянобългарска'', позовавайки се и на ценното изследване. Книгата ще бъде достъпна за читателите на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' вече и в превод на български език. 

Начало на страницата

            Божана Апостолова получи наградата ''Константин Константинов''. // b o o k t r a f f i c . b g / s n e w s , 8 май 2013.

            Наградата Константин Константинов се връчва в рамките на Националния фестивал на детската книга, който се провежда за петнадесети път в гр. Сливен, и е за принос в книгоиздаването за деца за предходната година. Жури с председател Игор Чипев - директор на сектора ''Литературно наследство'' към Министерството на културата, определи носителите на Националната награда ''Константин Константинов'' за 2013 в различните категории. Голямата награда за цялостен принос в детското книгоиздаване се присъди на писателя Георги Мишев. В категория Автор наградата е присъдена на Божана Апостолова. В категория ''Илюстратор'' е отличен Борис Стоилов. През 2013 г. не се присъжда награда в категория ''Издателство''.    

            Библиотекари от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' посетиха Ниш. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 25 ноем. 2013.

            От 21 до 23 ноември библиотекари от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' посетиха сръбския град Ниш. Посещението бе организирано по покана на д-р Небойша Кръстич - председател на община Медиана и на Небойша Васич - директор на Народна библиотека ''Стеван Сремац''. Първия ден библиотекарите посетиха Народна библиотека ''Стеван Сремац'', където се запознаха с работата на отделните звена в библиотеката. Разгледаха библиотечния дигитален център и изложбата ''Св. св. Кирил и Методий и славянското средновековно книжовно наследство'', посветена на 1150 г. от създаването на славянската писменост, включваща над 100 ценни ръкописи и книги. Домакините бяха подготвили и специална културна програма за гостите си от Сливен, която включваше посещения на най-значимите културни забележителности в гр. Ниш - Народния музей, Нишката крепост, Казанджийското сокаче, Кулата с черепите, концентрационния лагер ''Червен кръст'', парка край река Нишава, редица паметници свързани с исторически личности и събития, православни храмове и др. Библиотекарите от РБ ''С. Доброплодни'' бяха гости и на официалното откриване на Юбилейното 50-то издание на Международния панаир на книгата и графиката. В спортната зала ''Чаир'' бяха представени най-новите издания на над 70 водещи сръбски издателства, както и на няколко издателства от чужбина. Директорът на библиотеката, Росица Петрова-Василева, се срещна с Бояна Симович - директор на Нишкия културен център и организатор на панаира и бяха обсъдени възможности за гостуване на сръбски детски издателства на Националния фестивал на детската книга в Сливен. По покана на председателя на община Медиана - д-р Небойша Кръстич, Р. Петрова-Василева посети общината. Пред общински съветници и медии Кръстич поздрави Р. Петрова за успешните международни инициативи и проекти на РБ ''Сава Доброплодни'', изказа задоволство от ползотворното сътрудничество между сливенската регионална библиотека и народната библиотека в гр. Ниш. Той обяви намеренията си да подпомага развитието на тези връзки и да посети гр. Сливен през м. май 2014 г., в рамките на 16-то издание на Националния фестивал на детската книга.

            Божана Апостолова получи наградата ''Константин Константинов''. // w w w . b o o k s . j a n e t 4 5 . c o m , 8 май 2013.

            Наградата се връчва в рамките на Националния фестивал на детската книга, който се провежда за петнадесети път в гр. Сливен, и е за принос в книгоиздаването за деца за предходната година. Писателката и издател Божана Апостолова, основател на ИК ''Жанет 45'', получи наградата в категорията ''Автор'' за своята поредица ''Малката Божана''. Жури с председател Игор Чипев - директор на сектора ''Литературно наследство'' към Министерството на културата, определи носителите на Националната награда ''Константин Константинов'' за 2013 в различните категории. Голямата награда за цялостен принос в детското книгоиздаване се присъди на писателя Георги Мишев. В категория ''Илюстратор'' е отличен Борис Стоилов. През 2013 г. не се присъжда награда в категория ''Издателство''.

Начало на страницата       

            В библиотеката работи дигитален център. // w w w . s l i v e n . n e t , 17 дек. 2013

            Също и в: w w w . k a b e l n o r a d i o . s l i v e n . n e t, 17 дек. 2013. 

            В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен официално бе открит дигитален център. Оборудването на центъра включва специализирани скенери за книги, които ще позволят да се създаде фонд от електронни копия на книги. Техниката е осигурена по проект по програма ''Глобални библиотеки - България'' и дофинансиран със собствени приходи на библиотеката. Директорът на библиотеката Росица Петрова-Василева представи основните цели на дигитализацията свързани с опазването на книжовното културно наследство и представянето на ценни книжовни паметници в електронен формат. Тя заяви, че се надява на някои промени в Закона за културното наследство, които позволяват след като книгите бъдат архивирани в електронен формат, да бъдат достъпни в интернет. Върху дигитализацията в библиотеката освен служителите ще работят и студенти по проект Студентски практики по Оперативна програмата Развитие на човешките ресурси. Според регионалния мениджър на програмата Красимир Христов, библиотеката отдавна работи по дигитализацията и нейните успехи са допринесли за това фондацията на Бил и Мелинда Гейтс да осигури финансирането на проекта за закупуване на техниката.                                                                                                                  

            В началото на май Сливен ще бъде домакин на Национален фестивал на книгата. // w w w . s l i v e n . u s , 8 февр. 2013.

            Също и в: Фестивалът на детската книга ще бъде под патронажа на вицепрезидента. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 8 февр. 2013. -  XV Национален фестивал на детската книга в Сливен. // w w w . k a n a l 6 . b g, 8 февр. 2013. 

            В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' се проведе първата пресконференция по повод предстоящия XV Национален фестивал на детската книга (Сливен, 7-9 май 2013 г.). Директорът на РБ ''Сава Доброплодни'' - Росица Петрова-Василева съобщи, че юбилейното издание на фестивала ще се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова. Гости на Фестивала ще бъдат популярни български автори, издатели, илюстратори, библиотечни специалисти, педагози, психолози и др. от България и чужбина, и разбира се много деца. Представена бе информация и за обявените в рамките на фестивала конкурси: Национален литературен конкурс на тема: ''Едно невероятно пътуване във времето'', Национален пленер за детска рисунка на тема: ''Магично приключение в света на мечтите'' и Национален конкурс за изработване на театрална кукла на любим литературен герой.         

            В РБ ''Сава Доброплодни'' бе представена книга на проф. дин Иван Стоянов за Левски. // w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t , 19 юни 2013.

            Също и в: w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 19 юни 2013. -  w w w . d a r i k n e w s . b g, 19 юни 2013. -  w w w . v a g a b o n t . s l i v e n . n e t, 19 юни 2013. -  w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 19 юни 2013. -  w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 19 юни 2013. 

            Книгата ''Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски'' на проф. дин Иван Стоянов бе представена сред историци, филолози, писатели, библиотекари и ученици. Сред гостите на представянето бе изаместник-кметът на община Сливен Иван Славов. Срещата бе открита с рецензия на проф. Пламен Митев за книгата. Близо час, проф. И. Стоянов говори за основните тези, застъпени в монографията му. Значително място той отдели на пребиваванията на Левски в Букурещ, за неговото израстване като идеолог на българската национална революция. Именно ''Университетът в Букурещ'', както сполучливо определя проф. Стоянов времето, през което Апостолът се потапя в хъшовската среда на румънската столица, заема много важно място в неговата идейна еволюция и това бе разкрито и обосновано със сериозни и трудно оспорими аргументи. Специално място авторът отдели на темата за революционния терор, който постепенно се налага в практиката на Вътрешната организация през 1871-1872г. като една от първопричините за възникналата криза в комитетските дела и морално-политическите последици от нея. Проф. И. Стоянов говори и за редица налагани с години неверни или изфабрикувани тези и твърдения, отнасящи се до живота и делото на Васил Левски, представени в неговото изследване. На основата на критичното осмисляне на вече постигнатото от българската историопис, професорът проследи как се раждат митовете за Левски, обори някои от наложилите се във времето клишета в оценките, убедително се противопостави на фалшификациите и на преекспонирането на неверни или недоказуеми твърдения. Проф. И. Стоянов отговори и на много въпроси на публиката. Изяснени бяха и въпроси свързани с контактите на Левски със сливенски дейци. Директорът на РБ ''С. Доброплодни'' Росица Петрова поздрави автора за смелостта да напише такава книга, която предлага на читателите едно завладяващо и прелюбопитно пътешествие из неосветените все още лабиринти на собствената ни история. В тази книга, според Р. Петрова, читателите ще открият един по-малко познат, но и не по-малко велик Апостол на българската свобода.  

Начало на страницата                                          

            В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' се провежда обучителен курс за възрастни: ''Първи стъпки в компютърната грамотност с практическо приложение''. // w w w . s l i v e n p r e s s . b g , 27 февр. 2013.

            Курсът се провежда в една от компютърните зали на РБ ''С. Доброплодни'' - Сливен. Той се организира по дългосрочната програма на библиотеката за повишаване на информационната грамотност на нейните потребители от всички възрастови групи. Обучението включва: придобиване на обща представа за компютъра, използването и приложението му , термини и информация; начални стъпки за работа с текстообработващата програма Word; работа с Internet; регистриране, създаване, изпращане, получаване на Е-mail; създаване на Skype профил; изпращане на текст в прикачен файл. Занятията са комбинация от презентации и упражнения. Курсът е безплатен за потребители на библиотеката. В читалните на библиотеката се извършват записвания за следващи обучения. За повече информация са посочени телефони.            

            В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен стартира програмата ''Лято в бибиотеката''. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 1 юли 2013

            За поредна година Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' предлага на малките си читатели специална програма за смислено и приятно прекарване на лятната ваканция. Програмата стартира от днес, 1 юли 2013 г. и ще продължи до 31 юли включително. В нея могат да се включат деца от 7 до 10 години. Всяка сутрин ще се провежда забавен ''час по четене'', в който ще се четат откъси от любими книги от известни детски автори, а от 10,30 до 12, 00 ч., децата могат да посещават тематично занимание по избор. Подробна програма може да се намери на сайта на библиотеката (reglibsliven.iradeum.com) в рубриката ''За вас, деца''. В рамките на програмата стартират и поредица от курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' за обучение на деца на възраст от 8 до 10 години. Всеки курс е с продължителност 7 дни и е безплатен за читатели на библиотеката като обученията се провеждат от 9,30 до 11,30 ч. Занятията са комбинация от презентации, упражнения, игри. Обучението се извършва по адаптирана за децата програма от квалифициран инженер-педагог.                

            В Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' ще се проведе първият за годината Петъчен литературен салон. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 25 ян. 2013.

            Също и в: w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 25 ян. 2013. -  w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 25 ян. 2013. 

            Днес в Регионалната библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен  ще се проведе първият за 2013 година петъчен литературен салон. Ще бъде представена книжната продукция на сливенските автори за 2012г.. Прегледът на книгите ще представят - Тенко Тенев, поет и председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол и литературният критик Димитър Бечев - директор на Регионална библиотека ''Г. С. Раковски'' - гр. Ямбол. През миналата година са издадени 9 стихосбирки и 1 антология, както и 35 книги с проза, литературна критика, историко-краеведски и родови изследвания и сборници, пътеписи, биографични и есеистични издания, изследвания в областта на църковната музика и др. За децата през 2012 г. са издадени пет детски книги, две от които са на Петя Александрова. 

Начало на страницата      

            Петрова-Василева, Росица. В Сливен днес ще бъде открит 15-ият Национален фестивал на детската книга. // w w w . b t a . b g , 7 май 2013

            Също и в: w w w . n e w s . i b o x . b g, 7 май 2013. -  w w w . a k a d e m i k a . b g,  7 май 2013. 

            Интервю.

В Сливен днес ще бъде открит 15-ият Национален фестивал на детската книга, съобщи директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Росица Петрова. Събитието ще се проведе от 7 до 9 май в Сливен и е под почетния патронаж на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. Официалното откриване ще е в Драматичен театър ''Стефан Киров''. Днес ще започне кръгла маса с международно участие на тема: ''Фестивалът - децата, книгите, четенето. 15 години Национален фестивал на детската книга''. В програмата са включени още представяния на книги, представления, концерти, карнавални шествия и др. В рамките на фестивала ще бъде показана изложба-илюстрации на художниците Ралица Мануилова, Спас Спасов, Олег Топалов, Ясен Гюзелев, Петър Станимиров - носители на Националната награда ''Константин Константинов'', категория ''Илюстратор'', чието откриване ще бъде на 7 май  от 11.30 часа в галерия ''Д. Добрович''. В същия ден в зала ''Май'' ще бъде представена изложбата ''Театрални кукли на любими литературни герои'', като на нея ще бъдат наградени и отличените участници във II Национален конкурс за изработване на театрални кукли и любими литературни герои. На 8 най в Драматичен театър ''Стефан Киров'' ще се състои официалната церемония по връчване на Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за 2013 г., а също така ще се проведе и тържествен концерт-спектакъл с участието на Александра Сърчаджиева и Николай Урумов. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', с подкрепата на Министерство на културата, община Сливен и Областна администрация - Сливен.                      

            В Сливен започва XV фестивал на детската книга. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 7 май 2013

            Националният фестивал на детската книга се провежда ежегодно през м. май от 1999 г. Организира се от Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'', с подкрепата на Министерство на културата, община Сливен , областна администрация Сливен, най-големите детски издателства.  Петнадесетото издание на фестивала се провежда под патронажа на вицепрезидента на РБългария Маргарита Попова. Фестивалът е уникално явление в културния живот на България. Той е единственият форум в страната, на който участниците в процеса на създаване и разпространение на детската книга - автори, издатели, илюстратори, книгоразпространители, педагози, психолози, библиотечни специалисти и др., както от България, така и от чужбина се срещат и обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване, търсят нови пътища и форми за засилване на интереса на децата към книгата и четенето в конкуренция с новите мултимедийни продукти. Ежегодно в рамките на фестивала се провеждат научни форуми с участието утвърдени творци, литературни критици, научни работници, преподаватели, библиотечни специалисти от страната и чужбина, посветени на проблемите на съвременната литература за деца и нейното развитие в бъдеще. Ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга се провеждат и детски литературни конкурси и конкурси за рисунка на различни теми. Издават се сборници с наградените творби. От 2004 г., в рамките на Фестивала се връчва и Национална награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. От 2002 г. организаторите на Националния фестивал на детската книга работят в партньорство с Международния детски фестивал ''Змеjеве дечjе игре''/Нови Сад, Сърбия/, а от 2005 г. и с Андерсеновия фестивал /Сестри Леванте, Италия/ и Фестивала на приказките /Берлин, Германия/. Създадени са контакти и с Международния фестивал ''Библиобраз''/Москва, Русия/, с международния фестивал ''Везаний мост''- гр. Тузла /Босна и Херцеговина/ и фестивала ''Под старата маслина'' /гр. Бар, Черна гора/. От 2006 г. се реализират съвместни проекти и с Театрална фондация ''Аида'' /Верона, Италия/. От 2008 г. фестивалът е член на Сдружението на балканските фестивали за детска литература.   

Начало на страницата   

            В Сливен започна Националният фестивал на детската книга. // w w w . z e m i a n e w s . i n f o , 8 май 2013

            От Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен съобщават, че е открит 15-ия Национален фестивал на детската книга. Културната институция е организатор на събитието, което се провежда с подкрепата на Министерството на културата, община Сливен и Областната администрация - Сливен. Фестивалът, който ще продължи до 9 май е под почетния патронаж на вицепрезидента Маргарита Попова. В първия ден на фестивала започна кръгла маса с международно участие на тема ''Фестивалът - децата, книгите, четенето. Петнадесет години Национален фестивал на детската книга''. Открит е книжен базар, подредена е изложба с илюстрации на художниците Ралица Мануилова, Спас Спасов, Ясен Гюзелев, Петър Станимиров и Олег Топалов - носители на Националната награда ''Константин Константинов'' в категория илюстратор. Представена бе и изложбата ''Театрални кукли на любими литературни герои'', наградени бяха отличените участници във втория Национален конкурс за изработване на театрални кукли и любими литературни герои ''Сливен 2013''. В тридневната програма на културното събитие са включени още представления, концерти, изложби и премиери на български детски книги.                                           

            В Сливен награждават участниците в два национални конкурса в рамките на Фестивала на детската книга. // w w w . b t a . b g , 9 май 2013

            Днес, 9 май 2013г., ще бъдат наградени участниците в Националния литературен конкурс ''Едно невероятно пътуване във времето'' и Националния конкурс за детска рисунка на тема ''Магично приключение в света на мечтите''. Двата конкурса са проведени в рамките на XV-ия Национален фестивал на детската книга/Сливен, 7-9 май 2013г./, организиран от Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни''  с подкрепата на Министерство на културата , Община Сливен и Областна администрация - Сливен. В третия ден на фестивала, на откритата сцена на главната улица в града ще има отново много забавни игри с награди, концерт и приказки, представени от театрална къща ''Мариета и Марионета''.            

            Василева, Щилияна. Сливенската регионална библиотека организира за 15-и път Национален фестивал на детската книга / Щилияна Василева. // w w w . b n r . b g / s i t e s / h o r i z o n t / C u l t u r e , 7 май 2013

            Откриването на Петнадесетия Национален фестивал на детската книга на 7-ми май 2013 г. в Сливен. Изброени са включените прояви в трите фестивални дни: литературни игри, концерти, изложби, премиери на книги, книжен базар, кръгла маса с международно участие на тема ''Фестивалът - децата, книгите, четенето''.

            Вечер с поезията на Виолета Калайджиева. // w w w . s t a r i y a t - b r y a s t . s l i v e n . n e t , 16 окт. 2013

            Съобщение за това, че в четвъртък в 17,00 ч., в Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' ще се състои литературна вечер, посветена на творчеството на Виолета Калайджиева. Вечерта е в рамките на програмата за отбелязване празника на Сливен - Димитровден.  

Начало на страницата                           

            Вицепрезидентът връчи наградата ''Константин Константинов'' на Георги Мишев. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 8 май 2013

            На 8 май 2013г., в гр.Сливен, на специална церемония в рамките на XV Национален фестивал на детската книга, вицепрезидентът на Р България Маргарита Попова връчи на писателя Георги Мишев Националната награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в книгоиздаването за деца за 2012 г. М. Попова приветства организаторите и участниците в юбилейното издание на фестивала, което се провежда под нейния почетен патронаж и припомни подкрепата си за редица инициативи за насърчаване на четенето, особено сред най-младите българи. В словото си тя даде висока оценка за дейността на организатора на Националния фестивал на детската книга - Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен.

Информация за живота и творческата дейност на писателя Георги Мишев.  

            Вицепрезидентът Маргарита Попова не следи предизборната кампания . // w w w . k a n a l 6 . b g , 8 май 2013

            Също и в: w w w . l i g h t . s t a n d a r t n e w s . c o m, 8 май 2013. 

            Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова е на посещение в Сливен по повод на XV-ия Национален фестивал на детската книга, който се провежда под нейния патронаж. В отговор на въпроса на Канал 6 как преценява предизборната кампания, М. Попова отговаря, че не я следи. По думите й, тя чете предизборни програми и следи дали ще бъдат изпълнени. За проявите на XV Национален фестивал на детската книга, както и за любимите детски книжки на М. Попова е информацията в новините на телевизионния Канал 6.                                 

            Вицепрезидентът Маргарита Попова ще посети Сливен. // w w w . b t a . b g , 7 май 2013.

            Също и в: w w w . c r o s s . b g, 7 май 2013. -  w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 7 май 2013. 

            Утре, 8 май, вицепрезидентът Маргарита Попова ще посети Сливен за участие в XV Национален фестивал на детската книга, който се провежда под неин патронаж. Тя ще бъде посрещната пред сградата на община Сливен и ще посети новата част на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. На официална церемония в Драматичния театър ''Стефан Киров'' в града вицепрезидентът ще връчи Националната награда ''Константин Константинов'' в категорията ''За цялостен принос'' в областта на детското книгоиздаване за 2013 г.

            Вицепрезидентът на България Маргарита Попова е в Сливен. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t , 8 май 2013

            Вицепрезидентът на България Маргарита Попова бе гост на тържествения концерт-спектакъл на XV Национален фестивал на детската книга, който тази година преминава под нейния патронаж и връчи наградата ''Константин Константинов'' за цялостен принос в детското книгоиздаване за 2013 г.. Преди това тя посети Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', където бе посрещната от кмета на гр. Сливен Кольо Милев и директора на библиотеката Росица Петрова. Жури с председател Игор Чипев - директор на сектора ''Литературно наследство'' към Министерството на културата, определи носителите на Националната награда ''Константин Константинов'' за 2013 в различните категории. Голямата награда за цялостен принос в детското книгоиздаване се присъди на писателя Георги Мишев. В категория ''Илюстратор'' е отличен Борис Стоилов. През 2013 г. не се присъжда награда в категория ''Издателство''.    

Начало на страницата         

            Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова на посещение в Сливен. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 8 май 2013.

            Също и в: w w w . r a d i o 9 9 9 b g . c o m, 8 май 2013. -  w w w . s t z n e w s . b g, 8 май 2013. -  w w w . k o m e n t a t o r . b g, 8 май 2013. -  w w w . f o c u s - n e w s . n e t, 8 май 2013. 

            Днес Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова ще вземе участие в XV Национален фестивал на детската книга, който се провежда под неин патронаж. На официална церемония в Драматичния театър ''Стефан Киров'', тя ще връчи Националната награда ''Константин Константинов'' в категорията ''За цялостен принос'' в областта на детското книгоиздаване за 2013 г. Петнадесетият Национален фестивал на детската книга се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с подкрепата на Министерството на културата, областната и общинската администрации на Сливен.                                 

            Втори ден от XV Национален фестивал на детската книга. // w w w . s l i v e n p r e s s . b g , 8 май 2013

            Също и в: w w w . f o c u s - r a d i o . n e t, 8 май 2013. 

            Представени са проявите от втория ден на Фестивала. Продължава кръглата ма са с международно участие на тема: ''Фестивалът - децата, книгите, четенето. Петнадесет години Национален фестивал на детската книга''. За седма поредна година ще се проведе Национален пленер за детска рисунка. Темата тази година е: ''Магично приключение в света на мечтите''. Творбите на децата ще бъдат оценявани от жури с председател Христо Тотев, а на 9 май отличените художници на тържествена церемония ще получат своите награди. Ще бъдат представени книгите: ''Таласъмската кратунка'' на Ангелина Жекова, ''Малката Божана в подводния свят'' на Божана Апостолова,  сборникът ''Искааам! Истории на пораснали деца'', в който ще вземат  участие писателите Георги Константинов, Марко Ганчев, Катя Воденичарова, Кина Къдрева, Виктор Самуилов, Панчо Панчев, Петя Александрова, Ангелина Жекова, Юлия Спиридонова, Весела Фламбурари - носители на Националната награда ''К. Константинов'' - в категория ''за цялостен принос'' и ''автор''. Ще бъде представена книгата на Ю.Спиридонова ''Макс. Всичко на Макс!'', книгите ''Хариша, Царят на маймуните'' и ''Хариша и Анаитис'' от поредицата ''Хариша'' на Биляна Траянова. В Хуманитарната гимназия ''Д. Дамянов'' - Сливен ще започне премиерата на книгата ''Хиляда промила любов'' на Деньо Денев. Участие ще вземат ученици от Театралната трупа при ХГ ''Д. Дамянов'' с ръководител Росен Узунов. Карнавално шествие с любими литературни герои ще премине по ларгото.    На официална церемония в Драматичния театър ''Стефан Киров'', ще бъде връчена Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване.                                                                    

            ''Във вълшебния свят на приказките'' ни канят от РБ ''С. Доброплодни''. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 11 март 2013 : сн.

            Също и в: w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t, 11 март 2013. -  Дни на приказките в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t, 11 март 2013 . -  Седмица на приказките в регионалната библиотека. // w w w . d a r i k n e w s . b g, 11 март 2013. 

            В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен за четиринадесета поредна година стартира програмата ''Във вълшебния свят на приказките''. В продължение на седмица ученици от различни сливенски училища ще се срещнат със свои любими герои от приказките на Ран Босилек. На сцената на малък приказен театър ще оживеят героите от ''Патиланско царство'' и ''Косе Босе''. Представленията се провеждат по предварително уточнен график. Кратка информация за живота и творчеството на Ран Босилек. 

Начало на страницата        

            Галаксико открива Национален фестивал на детската книга. // d i m i t r o v g r a d b g . c o m , 26 март 2013

            Танцьорите от Денс център ''Галаксико'' към ОП ''Детски и младежки център'' Димитровград ще открият Националния фестивал на детската книга в Сливен. Той ще се проведе от 7 до 9 май, под патронажа на вицепрезидента г-жа Маргарита Попова. Организатори на събитието са Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', Министерство на културата, Община Сливен и др. Талантите от Галаксико ще представят специално подготвен самостоятелен спектакъл ''Приказни герои''. За предстоящи участия на състава в Нови Сад, Сърбия.       

            ''Галаксико'' открива фестивал на детската книга. // w w w . h s m a r i t s a . c o m , 8 май 2013.

            Денс център ''Галаксико'' - Димитровград представя спектакъла ''Приказни герои'', на откриването на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Проявата е под патронажа на вицепрезидента - Маргарита Попова и се провежда от 7 до 9 май.                                    

            Гандев, Венцислав. Книги с вълшебства и звезди с музика / Венцислав Гандев. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 8 май 2013.

            Следобедната програма от първия ден на XV Национален фестивал на детската книга предложи премиери на няколко нови заглавия - ''Дракончето Поли'' от Екатерина Йосифова, ''Здравей Рада'' и''Лека нощ, Рада'' - от поредицата ''Тайни и вълшебства на улица ''Розмарин'' 13 от Нели Маргаритова. Интерес предизвика поредицата ''Покривче'' на ИКПАН с творби от български майстори на словото  и книгата ''Везана торбичка'' от Шимо Ешич. В зала ''Май'' бе открита изложба ''Театрални кукли на любими литературни герои''. Наградени бяха отличените участници в едноименния конкурс. Много публика привлече и откритата сцена на главната улица, до Стария бряст и най-вече забавната игра с награди ''Моля, разкажи ми приказка!''. С настъпването на здрача площадът пред общинската сграда  бе огласен с концерта ''В една вълшебна звездна нощ'', посветен на 15-годишнината на Националния фестивал на детската книга. Овации предизвикаха изпълненията на ВИГ ''Петте сезона'', балет ''Авангард'' и децата от сливенския клуб за поп и рок изпълнители ''Ритъм'' - Димана Весиславова, Добрин Стоилов и Славея Цанева.        

            Гандев, Венцислав. [Петнадесети] XV Национален фестивал на детската книга - 7-9. V. 2013; Програма / Венцислав Гандев. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 5 май 2013.

            Представена е програмата на XV Национален фестивал на детската книга за всеки ден поотделно, посочени са часовете на отделните прояви.       

Начало на страницата                                                          

            Гандев, Венцислав. [Петнадесети] XV Национален фестивал на детската книга / Венцислав Гандев. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 7 май 2013.

            Дългоочакваното събитие вече е факт. За 15-ти пореден път Сливен привлича писатели, художници, актьори имащи пряко отношение към литературата и изкуствата за деца. Тридневната програма на XV Национален фестивал на детската книга е толкова богата, изпъстрена с различни прояви, че е трудно човек да успее навсякъде. Но децата имат своите предпочитания и навсякъде греят детските усмивки и възгласи. Кметът на Сливен Кольо Милев изрази радостта си в словото си при откриване на фестивалната програма. На тържественото откриване присъстваха областният управител Марин Кавръков и много общественици, творци и дейци на културата. К. Милев изрази увереността си, че Националният фестивал на детската книга в значителна степен помага за насочването на подрастващите към книгата, предназначена да им помогне да навлязат с положителна нагласа в живота. Много емоционални изпълнения имаше в концерт-спектакъла по време на откриването на фестивала. В галерия ''Д. Добрович'' се откри изложба с илюстрации на художници - носители на националната награда ''Константин Константинов''  в категория илюстратор. Внимание предизвика и трубадурският двубой между Петя Александрова и Весела Фламбурари. Как помага фестивалът в създаването на навици за четене, способства ли той книгите да станат по-близки и желани от децата. С тези въпроси се занимаваха участниците в кръглата маса с международно участие на тема: ''Фестивалът - децата, книгите, четенето. 15 години Национален фестивал на детската книга''.                          

            Гандев, Венцислав. Празник за малки и големи / Венцислав Гандев. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 9 май 2013.

            Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Община Сливен, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и Ротари клуб - Сливен. Наградата се присъжда и връчва всяка година по време на Националния фестивал на детската книга. За първи път наградата е присъдена на писателя Валери Петров. Тази година наградата получиха - в категорията ''Илюстратор'' Борис Николов Стоилов, Божана Апостолова - в категорията ''Автор'' и в категорията ''За цялостен принос'' писателят Георги Мишев. Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България връчи на Георги Мишев високото отличие на тържествена церемония в  Драматичен театър ''Стефан Киров''. Тя изрази радостта си за възможността да отдаде почит и уважение към делото на изтъкнатия сърцевед и творец на словото. Връчването на наградите бе предшествано от тържествен концерт-спектакъл  с участието на Александра Сърчаджиева и Николай Урумов. В рамките на фестивала , в галерия ''Д. Добрович'',бе показана изложба-илюстрации на художниците Ралица Мануилова, Спас Спасов, Олег Топалов, Ясен Гюзелев, Петър Станимиров - носители на Националната награда ''Константин Константинов'' през годините в категория ''Илюстратор'''.  Организатори на Фестивала са Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', с подкрепата на Министерство на културата, община Сливен и Областна администрация - Сливен. На 9 май в театър ''Стефан Киров'' се проведе церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема ''Едно невероятно пътуване във времето'' и Националния пленер за детска рисунка на тема: ''Магично приключение в света на мечтите''. В трите възрастови групи са наградени 37 млади творци в литературния конкурс и 19 участника в пленера. Имената на победителите могат да се видят на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com.          

Начало на страницата                        

            Георги Мишев грабна голямата награда за цялостен принос в детското книгоиздаване. // w w w . c r o s s . b g , 8 май 2013.

    Също и в: Писателят Георги Мишев е тазгодишният носител на наградата ''Константин Константинов'' за цялостен принос. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t, 8 май 2013. -  w w w . n e w s . i b o x. b g, 8 май 2013. -  Георги Мишев грабна наградата за детско книгоиздаване. // w w w . 2 4 c h a s a . b g, 8 май 2013. -  w w w . t r u d . b g, 8 май 2013. -  w w w . d n e v n i k . b g, 8 май 2013. 

            На 8 май 2013г., в гр.Сливен, на специална церемония в рамките на XV Национален фестивал на детската книга, вицепрезидентът на Р България Маргарита Попова връчи на писателя Георги Мишев Националната награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в книгоиздаването за деца за 2013 г. М. Попова приветства организаторите и участниците в юбилейното издание на фестивала, което се провежда под нейния почетен патронаж и припомни подкрепата си за редица инициативи за насърчаване на четенето, особено сред най-младите българи. В словото си тя даде висока оценка за дейността на организатора на Националния фестивал на детската книга - Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. По-рано М. Попова посети и новото крило на регионалната библиотека и се срещна с директора на културната институция Росица Петрова-Василева..

Информация за живота и творческата дейност на писателя Георги Мишев.   .

            Георги Мишев е новият лауреат на ''Константн Константинов''. // w w w . s e g a b g . c o m , 9 май 2013.

            Писателят Георги Мишев е лауреат на Националната награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в книгоиздаването за деца за 2013 г. Отличието му бе връчено от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова по време на тържествената церемония на XV Национален фестивал на детската книга. Кратки данни за живота и творчеството на Г. Мишев.                                      

            Георги Мишев е носителят на голямата награда за цялостен принос в детското книгоиздаване за 2013 година. // w w w . p r e s i d e n t . b g , 8 май 2013 : сн.

            Също и в: w w w . f a k e l . b g, 8 май 2013. -  w w w . f a k t i . b g, 8 май 2013. -  w w w . n e w s . b g n e s . c o m, 8 май 2013. -  w w w . f o c u s - n e w s . b g, 8 май 2013. 

            Вицепрезидентът Маргарита Попова връчи на писателя Георги Мишев Националната награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в книгоиздаването за деца за 2013 г. В Сливен вицепрезидентът участва в церемонията по връчването на традиционните награди в рамките на XV Национален фестивал на детската книга, който за първи път се провежда под неин патронаж. Кратки данни за творчеството на Г. Мишев. Маргарита Попова приветства организаторите и участниците в петнадесетото издание на Националния фестивал на детската книга. В словото си вицепрезидентът припомни подкрепата си за редица инициативи за насърчаване на четенето, особено сред най-младите българи. През юни 2012 г. под неин патронаж се проведе инициативата ''Голямото лятно четене''. Вицепрезидентът подкрепи също така кампанията ''Да подарим книга''. Тя даде висока оценка за дейността на организаторите на Националния фестивал - Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен, с подкрепата на Министерство на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, областната и общинската администрации на Сливен. По-рано М. Попова посети и новото крило на  Регионалната библиотека в Сливен и се срещна с директора на културната институция Росица Петрова-Василева.      

Начало на страницата          

            Георги Мишев е отличен за принос в детското книгоиздаване. // w w w . z e m i a - n e w s . b g , 10 май 2013.

            Вицепрезидентът Маргарита Попова връчи на  Георги Мишев Националната награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в книгоиздаването за деца за 2013 г. Отличието бе връчено по време на тържествената церемония на XV Национален фестивал на детската книга. Националната награда ''Константин Константинов'' е учредена през 2004 г. и се връчва в четири категории - голяма награда за цялостен принос и призове за издателство, автор и илюстратор. Първи носител на голямата награда за цялостен принос е Валери Петров, а от учредяването й нейни лауреати са Георги Константинов, Катя Воденичарова, Леда Милева, Марко Ганчев, Иван Цанев, Юлия Спиридонова-Юлка, Кина Къдрева, и Лиляна Стефанова.                                     

            Георги Мишев получи наградата за цялостен принос в детското книгоиздаване. // w w w . n o v i n a r . b g , 9 май 2013.

            Писателят Георги Мишев е лауреат на Националната награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в книгоиздаването за деца за 2013 г. Отличието му бе връчено от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова по време на тържествената церемония на XV Национален фестивал на детската книга, който за първи път се провежда под неин патронаж. Кратка информация за творчеството на писателя. Призове взеха още писателката Божана Апостолова - в категорията за автор и художникът Борис Стоилов - за илюстратор и оформител на издания за деца.            

            Голям форум събра важни гости в Несебър. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 22 окт. 2013.

            Също и в: w w w . s l i v e n b g . n e t, 22 окт. 2013. -  w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 22 окт. 2013. 

            На 21 и 22 октомври 2013 г. , в хотел ''Сол Несебър Палас'' - гр. Несебър се провежда форум за местно развитие за Сливенска и Ямболска области по програма ''Глобални библиотеки - България'' на тема ''Библиотеката - сърцето на общността''. В него се включиха над 75 библиотекари от целевите библиотеки в двете области. Гости на форума бяха Трендафил Меретев - ръководител на програмата, Игор Чипев - директор на дирекция ''Нематериално културно наследство'' към Министерство на културата, кметът на Сливен Кольо Милев, проф. Радка Колева /УНИБИТ/, представители на областните администрации в двата града, заместник-кметове на общини, експерти от общините в Нова Загора, Твърдица, Ямбол, Стралджа, Болярово, Елхово, представители на социални, образователни и културни институции, НПО, медии - партньори на библиотеките при реализиране на техните инициативи и проекти. Целта на форума бе да се представят основните трансформационни промени, които претърпяха целевите библиотеки по програма ''Глобални библиотеки - България'' в периода 2009-2013 г., новите моменти в дейността им, както и добри практики и успешни партньорства, които те реализират. Форумът бе открит от кмета Кольо Милев. В словото си той даде висока оценка за постигнатото през годините в библиотеките, включени в програмата, и връчи грамоти на Т. Меретев и И. Чипев за приноса им за модернизиране и развитие на библиотеките от Сливенска община. Приветствия бяха изпратени и от Десислава Танева - депутат от Сливенски избирателен район и от кмета на Ямболска община - Георги Славов.                                            

Първият пленарен ден бе посветен на темата ''Библиотеките и местната общност - нови роли и партньорства'' и преминава в две сесии. Първата сесия бе ръководена от Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен и регионален координатор на програма ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област. Сесията бе открита с презентация на тема ''Измеренията на влиянието на програма ''Глобални библиотеки - България'' върху развитието на местните общности'' от ръководитела на програмата Трендафил Меретев. Пленарен доклад на тема ''Съвременната обществена библиотека - модерна, необходима, различна'' изнесе Росица Петрова-Василева. Бяха представени презентациите: ''Обществената библиотека - място за социална интеграция'' /П. Кънева, РБ ''С. Доброплодни'', ''Обществената библиотека - посредник на пазара на труда'' /Хр. Колев, Дирекция ''Бюро по труда''- Н. Загора.

Втората сесия бе ръководена от Димитър Бечев - директор на Регионална библиотека ''Г. С. Раковски'' - Ямбол и регионален координатор на програмата за Ямболска област. В нея бяха представени презентациите: Обществената библиотека и ученето през целия живот /Й.Димитрова, РБС.Доброплодни - Сливен/, Деца, родители и учители учат заедно или компютърът - начин на употреба /Н. Ройдева,  НЧ Просвета-1910 , с. Тенево, област Ямбол/, Куклена фиеста (библиотеката и театърът - партньори в лятната работа с деца) /Д.Христова, РБ Г.С. Раковски - гр. Ямбол, А. Попов, актьор, Държавен куклен театър - гр. Ямбол/, Библиотеката - средище на  културни инициативи и проекти /Ц. Маркова, РБ С. Доброплодни-  гр. Сливен/. Първият пленарен ден завърши с есето Библиотеката - начин на употреба на Димитър Бечев.

На 22 октомври форумът продължава с работа по групи за изготвяне на идейни предложения за нови роли на библиотеката в общността и ефективни партньорства за реализирането им..

Начало на страницата

            Денева, Иванка. В Сливен връчиха Националната награда ''Константин Константинов'' 2013; Георги Мишев с награда за цялостен принос / Иванка Денева. // w w w . k u l t u r n i - n o v i n i . i n f o , 8 май 2013.

            Една от престижните национални награди в съвременния литературен живот и в сферата на книгоиздаването за деца - на името на видния български писател Константин Константинов, бе присъдена в Сливен  на тържествена церемония-спектакъл в рамките на  Националния фестивал на детската книга (7-9 май 2013 г). Жури под председателството на Игор Чипев - директор на сектор ''Литературно наследство'' към Министерството на културата, определи за носител за 2013 г. на награда ''за цялостен принос'' писателя, сценарист и редактор Георги Мишев, автор на произведения във всички прозаични жанрове за възрастни и деца. Отличието в категория ''автор''  отиде при писателката и издателка Божана Апостолова. Тя представи новата си книгав програмата  на XV Национален фестивал на детската книга в Сливен. Приз за отличаване на ''издателство'' . журито не присъди. В категорията ''илюстратор'' наградата бе връчена на художника Борис Стоилов. Има кратка информация за дейността на всеки един от наградените творци. По традиция, в заключителния ден на Националния фестивал на детската книга, с носителите на престижната награда на името на К. Константинов бе организирана пресконференция. На нея те споделиха сведения за творческата си дейност и художествените търсения в работата над книгите за деца.                                        

            Денева, Иванка. В Сливен се провежда XV Национален фестивал на детската книга / Иванка Денева. // w w w . k u l t u r n i - n o v i n i . i n f o , 1 май 2013.

            Също и в: w w w . s v e j o . n e t, 1 май 2013. 

            От 7 до 9 май 2013г., в Сливен, се провежда 15-ят Национален фестивал на детската книга. На пресконференция пред журналисти Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', представи идеите и замисъла на юбилейното издание на събитието. Откриването на фестивала е на 7 май т. г. в Драматичен театър ''Стефан Киров'', под звуците на фестивалния химн (текст П. Александрова). Националният фестивал на детската книга и тази година превръща града в ''открита сцена'' за изявите и творчеството на децата от цялата страна в жанровете литература, живопис, музика и театър. Във фестивалните дни Сливен става средище на творци (автори на книги за деца, илюстратори, издатели, театрали и композитори) за дискусии по проблемите на детското четене и на книгоиздаването за деца. Булевард ''Цар Освободител'', превърнат в базар за книги, е сцената, където звучат рецитациите, песните, представят се театралните постановки и протича общуването на децата с техните връстници от страната и чужбина. Участват издателства, утвърдени в книгоиздването за деца. Представена е подробно програмата на Фестивала. Интересен е замисълът на организаторите да бъде създаден специално за юбилея и представен сборник с истории от детството на носителите на голямата награда ''Константин Константинов'' в категории за цялостен принос и '' автор'', под надслов: ''Искааам! Истории за пораснали деца'', с участието на писателите Георги Константинов, Марко Ганчев, Катя Воденичарова, Кина Къдрева, Лиляна Стефанова, Виктор Самуилов, Панча Панчев, Петя Александрова, Ангелина Жекова, Юлия Спиридонова и Весела Фламбурари.  Участие в оформлението на сборника имат художниците Петър Станимиров, Ралица Мануилова и Радостина Нейкова..          

Начало на страницата       

            Денева, Иванка. Кръгла маса в Сливен: ''Фестивалът. Книгите. Четенето. Петнадесет години''. // w w w . k u l t u r n i - n o v i n i . i n f o , 8 май 2013.

    В два последователни дни участниците в кръглата маса в рамките на  XV Национален фестивал на детската книга обобщават и синтезират успехите и проблемите през изминалия немалък път на съществуване на културния форум с международно участие, свързан с битието на книгите и четенето сред децата и подрастващите - път за тяхното развитие. В начинанието участват творци, научни работници от университетите и колежите в страната и чужбина, от институтите на БАН, училищни преподаватели, библиотекари и др. Присъстваха Игор Чипев - началник на отдел ''Литературно наследство'' в Министерството на културата, Надя Попова - главен редактор на в. ''Словото днес'' и др. И тази година бе спазена традицията Кръглата маса да бъде открита от областния управител и кандидат за депутат Марин Кавръков, който участва в работата й с интересни исторически препратки и предложения за развитието на Фестивала и за стимулиране на интереса към четенето. Форумът бе воден и двата дни от директора на РБ ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова-Василева, чийто екип е организатор на проявата, както и на издаването на сборника с научни доклади (съставител и редактор Р. Петрова). В словото си тя подчерта дългогодишните и перспективни във времето идеи на Националния фестивал на детската книга: ''Той има своите ясно изразени цели: популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, издателите и разпространителите на детските книги, ... вдъхновява децата към творчество''. Във форума бяха представени докладите: доц.д-р Радостина Нейкова /НАТФИЗ Кр.Сарафов/. Детската литература изкуството, пазара, публиката; Божана Апостолова /писател, издател - ИКЖанет 45/. С любов и отговорност към бъдещето; Петя Александрова /писател/. Петнадесет години Национален фестивал на детската книга; Весела Фламбурари /писател/. Писателката и Фестивалът; Мира Тасич, Небойша Васич /НБСт.Сремац - гр.Ниш, Сърбия/. Фестивалът на детската книга визия и мисия; Шимо Ешич /писател, издател, Босна и Херцеговина/. Фестивалът като стимул за творците и читателите; Мила Васов /издател - гр. Ниш, Сърбия/. Сливенският вятър и международното значение на Националния фестивал на детската книга; доц.д-р Добринка Стойкова /УНИБИТ/. Фестивалът място за срещи на медиаторите на четенето и децата; доц.д-р Вихрен Чернокожев / БАН, Институт за литература/ Фестивалът на детската книга в Сливен поле за нови идеи и перспективи; д-р Йожеф Кересури /гр.Печ, Унгария/. Фестивалът децата, книгите, четенето; Лили Спасова /ДАБЧ/. Детското четене тенденции и перспективи; Росица Чернокожева /БАН, Институт за литература/. Литературата за деца във фестивалното пространство психоаналитични модели. Докладите са издадени в сборник на български и английски език, под съставителството на Росица Петрова-Василева и с финансовата подкрепа на Министерство на културата..                                             Организаторите и гостите отчитат уникалността и полезността на Националния фестивал на детската книга в Сливен и на мястото за дискусии и творческо общуване - научния форум, като средство за обмяна на идеи и въздействие чрез книгите и изкуствата върху  подрастващите.               

Начало на страницата

            Десислава Танева: Трябва да се предизвика интересът на младите към задълбочеността в  учението. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 4 ноем. 2013.

            Също и в: w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 4 ноем. 2013. -  w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 4 ноем. 2013. -  w w w . b u l b o x . n e t, 4 ноем. 2013. -  w w w . d a r i k n e w s. b g, 4 ноем. 2013. -  w w w . g e r b - s l i v e n . o r g, 4 ноем. 2013. 

            На 4 ноември 2013г., в хотелски комплекс ''Дева'' в Сливен, се проведе регионална среща за Сливенска област по Програма ''Глобални библиотеки - България'' на тема ''Библиотеките и ученето през целия живот''. В срещата се включиха над 65 библиотекари от целевите библиотеки от областта. Гости на форума бяха Корнелий Желязков - областен управител на Сливенска област, Десислава Танева - депутат, представители на общинските организации от четирите общини, представители на образователни и културни институции, НПО, медии - партньори на библиотеките при реализиране на техните инициативи. Целта на форума бе да се представят основните промени, които претърпяха целевите библиотеки по програма ''Глобални библиотеки - България'' в периода 2009-2013 г., новите моменти в дейността им за реализиране на образователната им функция, както и добри практики, които те реализират. Форумът бе открит от областния управител на Сливенска област Корнелии Желязков, който даде висока оценка за постигнатото през годините в целевите библиотеки от областта, включени в програмата. С приветствие към участниците във форума се обърна и Д. Танев, която няколко години активно съдейства за реализиране целите на програмата на територията на Сливенска област. Срещата бе ръководена от Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''-Сливен и регионален координатор на програма ''Глобални библиотеки-България'' за Сливенска област. Презентация на тема ''Обществената библиотека и ученето през целия живот'' бе представена от Е. Генова /РБ ''С. Доброплодни''/. Бяха представени и презентациите: ''Училище и библиотека - едно необходимо партньорство'' /Денко Делчев-директор на II ОУ ''Христо Ботев''-Сливен/, ''Библиотеката в помощ на чуждоезиковото обучение''/Петя Кънева, РБ ''С. Доброплодни''/, ''Библиотеката в помощ н образованието на ромски деца''/Златина Данева, Валентина Василева, НЧ ''Деско Кръстев''- с. Асеновец/, ''Компютърно обучение за възрастни ''Първи стъпки в компютърната грамотност с практическо приложение в РБ ''Сава Доброплодни'' /инж. Михаил Далакчиев, РБ ''С. Доброплодни''/ и др. Срещата продължи с дискусия и представяне на ефективни модели за реализиране на образователната  функция на библиотеките.

 

            Десислава Танева: Трябва да се предизвика интересът на младите към задълбочеността в учението. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 5 ноем. 2013

            Също и в: w w w . r a d i o . s l i v e n b g . n e t, 5 ноем. 2013. -  w w w . d a r i k n e w s . b g, 5 ноем. 2013. -  w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 5 ноем. 2013. -  w w w . t u i d a - n e w s . s l i v e n . n e t, 5 ноем. 2013. 

            На 4 ноември 2013г., в хотелски комплекс ''Дева'' в Сливен, се проведе регионална среща за Сливенска област по Програма ''Глобални библиотеки - България'' на тема ''Библиотеките и ученето през целия живот''. В срещата се включиха над 65 библиотекари от целевите библиотеки от областта. Гости на форума бяха Корнелий Желязков - областен управител на Сливенска област, Десислава Танева - депутат, представители на общинските организации от четирите общини, представители на образователни и културни институции, НПО, медии - партньори на библиотеките при реализиране на техните инициативи. Целта на форума бе да се представят основните промени, които претърпяха целевите библиотеки по програма ''Глобални библиотеки - България'' в периода 2009-2013 г., новите моменти в дейността им за реализиране на образователната им функция, както и добри практики, които те реализират. Форумът бе открит от областния управител на Сливенска област Корнелии Желязков, който даде висока оценка за постигнатото през годините в целевите библиотеки от областта, включени в програмата. С приветствие към участниците във форума се обърна и Д. Танев, която няколко години активно съдейства за реализиране целите на програмата на територията на Сливенска област. Срещата бе ръководена от Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''-Сливен и регионален координатор на програма ''Глобална библиотека-България'' за Сливенска област. Презентация на тема ''Обществената библиотека и ученето през целия живот'' бе представена от Е. Генова /РБ ''С. Доброплодни''/. Бяха представени и презентациите: ''Училище и библиотека - едно необходимо партньорство'' /Денко Делчев-директор на II ОУ ''Христо Ботев''-Сливен/, ''Библиотеката в помощ на чуждоезиковото обучение''/Петя Кънева, РБ ''С. Доброплодни''/, ''Библиотеката в помощ н образованието на ромски деца''/Златина Данева, Валентина Василева, НЧ ''Деско Кръстев''- с. Асеновец/, ''Компютърно обучение за възрастни ''Първи стъпки в компютърната грамотност с практическо приложение в РБ ''Сава Доброплодни'' /инж. Михаил Далакчиев, РБ ''С. Доброплодни''/ и др. Срещата продължи с дискусия и представяне на ефективни модели за реализиране на образователната  функция на библиотеките.

Начало на страницата

            Детски празник в библотеката за 1 юни. // w w w . t v s l i v e n . n e t , 30 май 2013.

            Също и в: Първи юни - празник на всички деца. // w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t, 30 май 2013. 

            В събота, на първи юни, за поредна година Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' събира децата на Сливен на весел празник по случай Международния ден на детето. И тази година празникът ще премине под мотото ''Кажи ми любимото си стихотворение!''. На импровизираната сцена в двора на библиотеката децата - гости на празника ще могат да кажат любимото си стихотворение или да изпеят любима своя песен, за което ще получат подаръци от библиотеката. За настроението на децата ще се погрижат танцьорите от балет ''Барби'' и певците от клуб ''Ритъм''.                                  

            Днес е последният ден на XV Национален фестивал на детската книга, който се провежда в Сливен. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 9 май 2013.

            Третият последен ден на XV Национален фестивал на детската книга продължава с още интересни събития. На открита сцена на фестивала, на бул. ''Цар Освободител'' се състоя представлението ''Дядо вади ряпа и други приказки'' на театрална къща ''Мариета и Марионета''. Фестивалната програма завърши с концерт в ДТ ''Стефан Киров'' като на него бяха връчени наградите на участниците в Националния литературен конкурс ''Едно невероятно пътуване във времето'' и на Националния пленер за детска рисунка на тема ''Магично приключение в света на мечтите'', в който участваха над 250 млади художници от цялата страна на възраст от 7 до 14 години. Отличени са 19 участника. Децата получиха своите отличия от кмета на Сливен Кольо Милев, заместник-областния управител Христо Карабекиров и от директора на РБ ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова. Публикувани са имената на наградените участници в двата конкурса. В края на фестивалната програма всички наградени участници и гости бяха поздравени с изпълнения на детска формация ''Ян Бибиян'' от гр. Айтос с музикален ръководител Цвета Андреева.

                                      

            Днес се навършват 135 г. от рождението на д-р Йордан Данчев /1878-1958/. // w w w . s l i v e n . n e t , 12 февр. 2013.

            За живота и делото на д-р Й. Данчев. Той влиза в историята на Сливен като кмет на Сливенската комуна (1912-1920) с кратко прекъсване. Материалът е подготвен от Регионална библиотека ''Сава Доборплодни'' - Сливен.             

            Дни на отворени врати в регионалната библиотека в Сливен. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 19 септ. 2013.

            Дни на отворени врати се провеждат в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен. Организират се традиционно в навечерието на новата учебна година. Днес и утре ученици от различни сливенски училища ще могат организирано или индивидуално да посетят библиотеката и да се запознаят с различни аспекти от нейната дейност. И тази година проявата се организира в партньорство с училищните ръководства. Акцент и тази година ще бъде запознаването на посетителите с нови услуги и информационни възможности на обслужващите звена в библиотеката: зали за свободен достъп, читални, детски отдел, чуждоезиков център, специализирани отдели, компютърните зали. За учениците ще бъдат организирани екскурзии, демонстрации, забавни игри и състезания, викторини. В нарочно поставена урна ще могат да отправят свои послания към библиотеката. В Дните на отворени врати информационното обслужване и издаването на дневни читателски карти ще бъде безплатно, а годишните читателски карти, валидни до края на 2013 г. ще бъдат на цена 1 лв. - за потребители на възраст до 14 г. и 2 лв. - за потребители на възраст над 14 г.     

Начало на страницата                               

            Дни на отворените врати в библиотеката. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 18 септ. 2013.

            По традиция, всяка година, в навечерието на новата учебна година, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира Дни на отворените врати. На 19 и 20 септември 2013 г., ученици от различни сливенски училища ще могат организирано или индивидуално да посетят библиотеката и да се запознаят с различни аспекти от нейната дейност. И тази година проявата се организира в партньорство с училищните ръководства. Акцент и тази година ще бъде запознаването на посетителите с нови услуги и информационни възможности на обслужващите звена в библиотеката: зали за свободен достъп, читални, детски отдел, чуждоезиков център, специализирани отдели, компютърните зали и обучителния център. Ще бъде представена актуална информация за новопостъпилата литература в помощ на учебния процес: книги, учебници, справочни издания, помагала. За учениците ще бъдат организирани екскурзии, демонстрации, забавни игри и състезания, викторини. В нарочно поставена урна ще могат да отправят свои послания към библиотеката. В Дните на отворени врати информационното обслужване и издаването на дневни читателски карти ще бъде безплатно, а годишните читателски карти, валидни до края на 2013 г. ще бъдат на цена 1 лв. - за потребители на възраст до 14 г. и 2 лв. - за потребители на възраст над 14 г.                                            

            Дни на отворените врати в РБ ''Сава Доброплодни''. // r a d i o . s l i v e n b g . n e t , 17 септ. 2013.

            Също и в: w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 17 септ. 2013. -  w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 17 септ. 2013. -  w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m, 17 септ. 2013. 

            По традиция, всяка година, в навечерието на новата учебна година, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира Дни на отворените врати. На 19 и 20 септември 2013 г., ученици от различни сливенски училища ще могат организирано или индивидуално да посетят библиотеката и да се запознаят с различни аспекти от нейната дейност. И тази година проявата се организира в партньорство с училищните ръководства. Акцент и тази година ще бъде запознаването на посетителите с нови услуги и информационни възможности на обслужващите звена в библиотеката: зали за свободен достъп, читални, детски отдел, чуждоезиков център, специализирани отдели, компютърните зали. За учениците ще бъдат организирани екскурзии, демонстрации, забавни игри и състезания, викторини. В нарочно поставена урна ще могат да отправят свои послания към библиотеката. В Дните на отворени врати информационното обслужване и издаването на дневни читателски карти ще бъде безплатно, а годишните читателски карти, валидни до края на 2013 г. ще бъдат на цена 1 лв. - за потребители на възраст до 14 г. и 2 лв. - за потребители на възраст над 14 г. 

Начало на страницата                                   

            Дни на приказките в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. // w w w . s l i v e n p r e s s . b g , 12 март 2013.

            За четиринадесета поредна година стартира програмата ''Във вълшебния свят на приказките'' в РБ ''С. Доброплодни'' - Сливен. В продължение на седмица ученици от различни сливенски училища ще се срещнат с герои от приказките на Ран Босилек. Представленията се провеждат по предварително уточнен график. Истинското име на Ран Босилек е Генчо Негенцов. Той е роден през 1886 г. в гр. Габрово. За живота и творческата дейност на писателя.         

            Завърши XV Национален фестивал на детската книга в Сливен. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 9 май 2013

            Също и в: w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 9 май 2013. -  w w w . t v s l i v e n . n e t, 9 май 2013. -  w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 9 май 2013. -  w w w . d e n . b g, 8 май 2013. 

            От 7 до 9 май Сливен бе домакин на XV Национален фестивал на детската книга, който се проведе като част от Майските дни на културата ''Сливенски огньове''. В трите фестивални дни участие взеха деца и творци от цяла България. Състояха се много срещи с писатели, илюстатори, издатели. Фестивалната програма завърши с концерт в ДТ ''Стефан Киров'' като на него бяха връчени наградите на участниците в Националния литературен конкурс ''Едно невероятно пътуване във времето'' и на Националния пленер за детска рисунка на тема ''Магично приключение в света на мечтите'', в който участваха над 250 млади художници от цялата страна на възраст от 7 до 14 години. Децата получиха своите отличия от кмета на Сливен Кольо Милев, заместник-областния управител Христо Карабекиров и от директора на РБ ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова. Публикувани са имената на наградените участници в двата конкурса. В края на фестивалната програма всички наградени участници и гости бяха поздравени с изпълнения на детска формация ''Ян Бибиян'' от гр. Айтос с музикален ръководител Цвета Андреева.               

            Завърши фестивалът на детската книга. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 9 май 2013

            Третият последен ден на XV Национален фестивал на детската книга започна с пресконференция на носителите на Националната награда ''К. Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за 2013 г. Представители на национални и регионални медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Георги Мишев - в категория ''За цялостен принос'' , Божана Апостолова - в категория ''Автор'' и Борис Николов Стоилов - в категория ''Илюстратор''. Последва представлението ''Дядо вади ряпа и други приказки'' на театрална къща ''Мариета и Марионета''.  Фестивалната програма завърши с концерт в ДТ ''Стефан Киров'' като на него бяха връчени наградите на участниците в Националния литературен конкурс ''Едно невероятно пътуване във времето'' и на Националния пленер за детска рисунка на тема ''Магично приключение в света на мечтите'', в който участваха над 250 млади художници от цялата страна на възраст от 7 до 14 години. Отличени са 19 участника. Децата получиха своите отличия от кмета на Сливен Кольо Милев, заместник-областния управител Христо Карабекиров и от директора на РБ ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова. Публикувани са имената на наградените участници в двата конкурса. В края на фестивалната програма всички наградени участници и гости бяха поздравени с изпълнения на детска формация ''Ян Бибиян'' от гр. Айтос с музикален ръководител Цвета Андреева.

Начало на страницата

            Започва коледната програма на РБ ''Сава Доброплодни''. // w w w . s t a r i y a t - b r y a s t . s l i v e n . n e t , 15 ноем. 2013.

            Също и в: w w w . n e w . s l i v e n . n e t, 15 ноем. 2013. 

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и тази година организира редица инициативи, за да направи Коледата незабравима за своите читатели. За пети път библиотеката обявява конкурс за коледна картичка и оригинално коледно пожелание ''Коледна магия''. За първи път тази година се организира и литературен конкурс ''Писмо до Дядо Коледа''. В началото на декември ще се проведат Рождественски беседи, а от 16 до 20 декември включително, приказни герои ще разкриват пред най-малките читатели чудесата на Коледа, ще се организират игри и състезания, малки певци и танцьори ще радват посетителите.                                    

            Започва Националният фестивал на детската книга в Сливен. // w w w . s u n - b g . c o m , 7 май 2013

            Също и в: w w w . r a d i o - s z . n e t, 7 май 2013. -  w w w . t v 7 . b g, 7 май 2013. 

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с подкрепата на Министерство на културата, община Сливен и Областна администрация - Сливен организира за петнадесети път Националния фестивал на детската книга, който ще се проведе от 7 до 9 май в Сливен. Много български издателства отново ще участват в традиционния книжен базар на открито, а във втория фестивален ден темата на традиционната кръгла маса с международно участие ще бъде ''Фестивалът - децата, книгите, четенето. 15 години Национален фестивал на детската книга''. В рамките на фестивала ще бъде показана изложба-илюстрации на художниците Ралица Мануилова, Спас Спасов, Олег Топалов, Ясен Гюзелев, Петър Станимиров - носители на Националната награда ''Константин Константинов'', категория ''Илюстратор''. В същия ден ще бъде представена и изложбата ''Театрални кукли на любими литературни герои'' като на нея ще бъдат наградени и отличените участници във II Национален конкурс за изработване на театрални кукли и любими литературни герои - Сливен, 2013. На 8 май от 10.00 ч.  в НХГ ''Д. Добрович'', РБ ''Сава Доброплодни'', Детски комплекс - Сливен и III ОУ ''Д-р Ив. Селимински'' ще се проведе Националният пленер за детска рисунка. В същия ден ще се проведе карнавалното шествие посветено на фестивала. От 17,30 ч. в Драматичен театър ''Стефан Киров'' ще се състои официалната церемония по връчване на Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за 2013 г. Тогава ще се проведе и тържествен концерт-спектакъл с участието на Александра Сърчаджиева и Николай Урумов.    

Начало на страницата                  

            Започват празничните прояви за деня на Сливен - Димитровден. // w w w . r a d i o . s l i v e n b g . n e t , 17 окт. 2013.

            РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен днес е домакин на литературна вечер за творчеството на поетесата Виолета Калайджиева. Събитието е под надслов ''Жадна съм за слънце и за бунт'' и е със специалното участие на поетесата Мирела Иванова. С тази проява започват честванията по случай празника на Сливен - Димитровден. Представени са и други прояви до 26 октомври, както и участници.                                

            Започват проявите за деня на Сливен. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 17 окт. 2013.

            Също и в: w w w . s l i v e n p r e s s . b g. -  w w w . f o c u s - r a d i o . n e t, 17 окт. 2013. 

            Честването на Деня на Сливен тази година започва на 17 октомври в 17,00 часа в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с творческа вечер с поезията на Виолета Калайджиева и специалното участие на поетесата Мирела Иванова. Прокурорката В. Калайджиева започва да пише стихове още на 9 години, а първите й публикации са във вестник ''Сливенско дело'' и списание ''Пламък''. Нейни стихове са включени в ''Антология на български поети'', чийто съставител е поетът Деньо Денев. Досега е издала книгите ''Сърцето на водата'', ''Обувки от вятър'' и ''Брегове и разпятия''. В. Калайджиева е завършила Юридическия факултет на СУ ''Климент Охридски''. Подробно са представени  всички прояви за Деня на Сливен - Димитровден по дни и часове.                                      

            Инициативите на РБ ''С. Доброплодни'' за децата продължават. // w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t , 18 март 2013.

            Също и в: w w w . n e w . s l i v e n . n e t, 18 март 2013. -  w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t, 18 март 2013. -  w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 18 март 2013. -  w w w . k a n a l 6 . b g, 18 март 2013. -  Интересни иницативи за децата в библиотеката. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 18 март 2013. -  Продължават инициативите на РБ ''Сава Доброплодни'' насочени към децата в Сливен. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t, 18 март 2013. -  w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 19 март 2013. 

            До края на месец март РБ ''С. Доброплодни'' ще бъде домакин на десет тържества ''Аз съм вече грамотен'' на първокласници от различни сливенски училища. За децата и техните родители библиотеката е подготвила интересни драматизации и представяне на услугите и инициативите за деца включени в културния календар за 2013 г. Над 500 ученици он началния курс от НУ ''Васил Левски'', II ОУ ''Христо Ботев'', III ОУ ''Д-р Ив. Селимински'' и V СОУ ''П. К. Яворов'' посетиха представленията по програмата ''Във вълшебния свят на приказките'', които се проведоха от 11 до 15 март в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен за четиринадесета поредна година. Само за седмица над 200 деца станаха читатели на Детския отдел на библиотеката. 

Начало на страницата              

            Интересна програма за Майските дни на културата . // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 24 апр. 2013.

            За програмата на Майските дни на културата ''Сливенски огньове'', които община Сливен и културните институти организират. Акцент в честванията и тази година ще е 15-ят Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе от 7 до 9 май. Представени са подробно проявите на фестивала.                  

            Йоргова, Людмила. Представиха носителите на наградите от Националния фестивал на детската книга в Сливен / Людмила Йоргова. // w w w .   f o c u s - r a d i o . n e t , 9 май 2013

            На пресконференция бяха представени носителите на наградата Константин Константинов в различните категориии. Представители на национални и регионални медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Георги Мишев - в категория ''За цялостен принос'' , Божана Апостолова - в категория ''Автор'' и Борис Николов Стоилов - в категория ''Илюстратор''. Тази година награда в категория ''Издателство'' не се присъжда. Според Г. Мишев писателството е тежък труд, и ако писането на книга върви лесно, значи се използват клишета, а това не е добре за крайния продукт. Истинските неща се правят бавно, трудно и със съмнения, коментира писателят.

Начало на страницата

            Кметът Кольо Милев откри XV Национален фестивал на детската книга в Сливен. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 7 май 2013.

            Също и в: w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 7 май 2013. -  w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 7 май 2013. -  w w w . s l i v e n d n e s i u t r e . w o r d p r e s s . c o m, 8 май 2013. 

            ''Щастлив съм, че този единствен по рода си фестивал се превърна в значимо културно събитие с национален и международен престиж и вече има много приятели и извън границите на България''. С тези думи кметът на Сливен Кольо Милев откри днес XV Национален фестивал на детската книга, който ще продължи до 9 май. В трите фестивални дни писатели, илюстратори, издатели от България и чужбина ще покажат на срещите си с читателите най-добрите постижения в приказния и реалния свят на детската литература. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - гр. Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, най-големите детски издателства и др. под почетния патронаж на вицепрезидента Маргарита Попова. Събитието ще бъде открито с концерт-спектакъл на 7 май от 10.00 ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър ''Стефан Киров'' - Сливен. Представени са подробно всички прояви в първия ден на фестивала. За всеки един от авторите има био-библиографска справка. Отделно е представен Националният фестивал на детската книга, който се провежда през м. май от 1999 г. Организира се от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен и Сдружение ''Национален фестивал на детската книга'' с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. Едно от най-големите постижения на Националния фестивал на детската книга е попълването на ''белите'' полета в изследванията за съвременната детска литература. Ежегодно в рамките на фестивала се провеждат научни форуми с участието на утвърдени творци, литературни критици, научни работници, преподаватели, библиотечни специалисти от страната и чужбина , посветени на проблемите на съвременната литература за деца и нейното развитие в бъдеще. Издаваните сборници с доклади на български и английски език са ценен принос в изследването на процесите в детското книгоиздаване в България и други страни. Всяка година в рамките на фестивала се провеждат и детски литературни конкурси и конкурси за рисунка на различни теми. Издават се сборници с наградените творби. От 2007 г. в дните на фестивала се провежда Национален пленер за детска рисунка, който събира в Сливен най-добрите малки художници от цялата страна. В програмата на фестивал се включват: базари на книги, представяне на автори и издателства, литературни двубои, състезания, изложби, представления, концерти, карнавални шествия и др. От 2004 г. в рамките на Фестивала се връчва и Национална награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. От 2008 г. фестивалът е член на Сдружението на балканските фестивали за детска литература.           

            Книга за Левски ще бъде представена днес в Сливен. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 18 юни 2013.

            Също и в: w w w . d a r i k n e w s . b g, 18 юни 2013. -  w w w . v a g a b o n t . s l i v e n . n e t, 18 юни 2013. -  w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 18 юни 2013. -  w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 18 юни 2013. 

            Най-новата книга на проф. дин Иван Стоянов ''Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски'' ще бъде представена днес, 18 юни, в РБ ''Сава Доброплодни'' в Сливен. Ив. Стоянов е водещ изследовател, преподавател по история на Българското възраждане във ВТУ ''Св. св. Кирил и Методий'' - Велико Търново. Научните му интереси са в областта на политическата история на Българското възраждане и първите години от развитието на Княжество България. В моногрофията си за Васил Левски проф. Стоянов осветлява отделни спорни въпроси, свързани с дейността на Апостола. Без да изневерява на академичния си подход, със силата на фактите и на автентичните документални извори, на основата на критичното осмисляне на вече постигнатото от българската историопис, той проследява как се раждат митовете за Левски. Професорът оборва някои от наложилите се във времето клишета в оценките, убедително се противопоставя на фалшификациите и на преекспонирането на неверни или недоказуеми твърдения.

Начало на страницата

            Книгата ''Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски'' представят в Сливен. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 17 юни 2013

            Също и в: Представят книга за Левски. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 17 юни 2013    . -  w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t, 17 юни 2013. -  w w w . v a g a b o n t . s l i v e n . n e t, 17 юни 2013. 

            Книгата на проф. д.и.н. Иван Стоянов ще бъде представена на 18 юни в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Проф. И. Стоянов е водещ изследовател, преподавател по история на Българското възраждане във ВТУ ''Св. св. Кирил и Методий'' - гр. Велико Търново. В монографията си ''Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски'' професорът осветлява отделни спорни въпроси свързани с дейността на Апостола. Без да изневерява на академичния си подход, той проследява как се раждат митовете за Левски, оборва някои от наложилите се във времето клишета в оценките, убедително се противопоставя на фалшификациите и на преекспонирането на неверни и недоказуеми твърдения.                               

            Книгите - голямата любов на децата. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 14 май 2013.

            На 7-ми май в Сливен се откри петнадесетото юбилейно издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Той се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с подкрепата на Министерството на културата, община Сливен, Областна администрация - Сливен и от тази година под почетния патронаж на Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. Програмата през първия фестивален ден премина с откриване на изложба-илюстрации на художниците Ралица Мануилова, Спас Спасов, Олег Попов, Ясен Гюзелев и Петър Станимиров в галерия ''Димитър Добрович''; Кръгла маса с международно участие на тема: ''Фестивалът - децата, книгите, четенето. Петнадесет години Национален фестивал на детската книга''; изложба на ''Театрални кукли на любими литературни герои'' в зала ''Май''. Там се проведе и награждаването на децата участвали в този конкурс. На открита сцена до Стария бряст бе организирана забавна игра с награди ''Кажи ми любимото си стихотворение'', която се провеждаше и през трите карнавални дни. До нея бе открит книжен базар с участието на най-големите детски издателства в страната. През втория  ден се проведе седмия подред Национален пленер за детска рисунка на тема ''Магично приключение в света на мечтите''. Творбите на децата се оценяваха от професионално жури в състав: художниците Христо Тотев и Петър Янков. В Драматичния театър през трите дни продължи литературния маратон, изпълнен със срещи с писатели и премиери на книги. На 8-ми май премина и пъстрото карнавално шествие, в което участваха над 300 ученика от сливенските учебни заведения и деца-гости на фестивала. Дефилето се водеше от мажоретен състав ''Фреш'' - Поморие и Духов оркестър ''Карандила джуниър'', специално жури определи носителите на награда за най-оригинален костюм. На тържествения концерт-спектакъл със специалното участие на актьорите Николай Урумов и Александра Сърчаджиева и много талантливи деца се връчи Националната награда ''Константин Константинов'' в различните категории. През третия ден театрална къща ''Мариета и Марионета'' изнесе представление на открито и бяха връчени наградите на децата взели участие в пленера и в Националния литературен конкурс ''Едно невероятно пътуване във времето''.    

Начало на страницата

            Коледа в библиотеката. // w w w . d a r i k n e w s . b g , 7 дек. 2013

            Започна провеждането на станалите вече традиционни в навечерието на Коледа  Рождественски беседи в РБ ''Сава Доброплодни''. Беседите ще продължат до 9 декември и ще се осъществяват по график с ученици от пети до дванадесети клас на сливенските училища. Лектори са богословите Биляна Стоянова и доц. д-р Мариян Стоядинов - зам. декан и преподавател в Православния факултет на ВТУ.         

            ''Коледа в библиотеката''. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 24 дек. 2013

            За поредна година Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' направи очакването на коледните празници интересно и вълнуващо за децата и тийнейджърите от Сливен.  От 2 до 20 декември бяха организирани различни инициативи - рождественски беседи, конкурс за коледна картичка. За пръв път тази година се организира и литературен конкурс ''Писмо до Дядо Коледа''. В празничните инициативи на библиотеката , посветени на Коледа се включиха над 2000 деца и юноши от всички сливенски училища, а в литературния конкурс ''Писмо до Дядо Коледа'' имаше участници от цялата страна. Публикувани са имената на наградените участници в двата конкурса: за коледна картичка и коледно пожелание и литературния конкурс ''Писмо до Дядо Коледа''.                                              

            Коледни представления в регионалната библиотека. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 16 дек. 2013.

            Също и в: Приказен театър в Регионалната библиотека. // w w w . r a d i o . s l i v e n b g . n e t, 16 дек. 2013. -  С представления продължават коледните тържества в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 16 дек. 2013. -  В РБ ''Сава Доброплодни'' - отново приказен театър! // w w w . s t a r i y a t - b r y a s t . s l i v e n . n e t, 16 дек. 2013. -  w w w . n e w . s l i v e n . n e t, 16 дек. 2013. -  Продължават Коледните тържества в библиотеката. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 16 дек. 2013. -  Приказен театър отваря врати в библиотеката в Сливен. // w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 16 дек. 2013. -  С представления продължават коледните тържества в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен. // w w w .   f o c u s - r a d i o . n e t, 16 дек. 2013. -  Коледни тържества в библиотека ''Сава Доброплодни''. // w w w . d a r i k n e w s . b g, 16 дек. 2013. 

            От 16 до 20 декември 2013 г. в РБ ''С. Доброплодни'' за поредна година ще отвори врати приказен театър. Очаква се над 600 деца от различни сливенски училища да съпреживеят Коледа с любимите си приказни герои. Заедно с палаво коледно духче те ще се впуснат в незабравими приключения и ще се забавляват. Поради големия интерес и тази година представленията ще се провеждат по предварително уточнен с училищата график. Представен е графика на представленията. На 20 декември ще се проведе церемонията по награждаването на участниците в шестото издание на конкурса за най-красива коледна картичка и оригинално коледно пожелание ''Коледна магия''. Ще бъдат наградени участниците в литературния конкурс ''Писмо до Дядо Коледа''.   

Начало на страницата                                                  

            Конкурс за театрални кукли на любими литературни герои обяви РБ ''Сава Доброплодни''. // w w w . s l i v e n d a i l y . c o m , 18 февр. 2013.

            Обява за конкурса. Изработените кукли се изпращат с обозначени : трите имена, навършени години и адрес на посочения от организаторите адрес в Сливен. Представени са изискванията за изработка на куклите. С част от тях ще бъде подготвен куклено-театрален спектакъл, който ще бъде представен пред публика. Куклите от конкурса ще бъдат включени в експозицията на Музея на театралната кукла на любимите литературни герои в РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен.        

            Литературен конкурс ''Писмо до Дядо Коледа''. // w w w . r a d i o . s l i v e n b g . n e t , 14 ноем. 2013.

            Също и в: w w w . t u i d a - n e w s . s l i v e n . n e t, 14 ноем. 2013. 

    Представени са изискванията за участие в литературния конкурс ''Писмо до Дядо Коледа'', който е част от инициативите на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен , посветени  на Коледните празници.

            Литературен конкурс на тема ''Писмо до Дядо Коледа'' започва в Сливен. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 18 ноем. 2013.

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' обявява за пръв път литературен конкурс ''Писмо до Дядо Коледа''. Представени са изискванията за участие в литературния конкурс, който е част от инициативите на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен , посветени  на Коледните празници.

            Литературна вечер с поезията на Виолета Калайджиева. // w w w . r a d i o @ s l i v e n b g . n e t , 15 окт. 2013

            Също и в: w w w . s l i v e n p r e s s @ g m a i l . c o m, 15 окт. 2013. 

            На 17 октомври 2013 г., от 17,00 ч., в РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен ще се проведе литературна вечер под надслов ''Жадна съм за слънце и за бунт'', посветена на творчеството на Виолета Калайджиева. Кратка информация за живота и творческата дейност на В. Калайджиева. Представянето ще бъде направено от българската поетеса и литературен критик Мирела Иванова. Литературната вечер е включена в програмата за отбелязване на празника на града - Димитровден.        

            Литературна вечер, посветена на творчеството на поетесата Виолета Калайджиева. // w w w . s l i v e n . n e t , 17 окт. 2013.

            Днес 17 октомври в РБ ''Сава Доброплодни'' се проведе творческа вечер с поезията на Виолета Калайджиева - говорител на окръжна прокуратура град Сливен. Вечерта протече под надслов ''Жадна съм за слънце и за бунт''. Бяха представени трите стихосбирки на поетесата: ''Обувки от вятър'', ''Сърцето на водата'' и ''Брегове и разпятия''. На фона на нежна музика бяха рецитирани стиховете на В. Калайджиева, а поетесата Мирела Иванова им направи анализ. Прочувствените слова на Калайджиева приковаха вниманието на препълнената зала. Имаше въпроси и изказвания от редактора на стихосбирките Деньо Денев, Соня Келеведжиева, Иванка Денева и много други. На срещата присъства и заместник-кметът по социалните въпроси Иван Славов.   

Начало на страницата                                                         

            ''Лято в библиотеката''. // w w w . s t a r i y a t - b r y a s t . s l i v e n . n e t , 30 юни 2013.

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' отново предлага на подрастващите специална програма за полезно и обогатяващо с впечатления прекарване на лятната ваканция. Програмата ''Лято в библиотеката'' ще действа от 1 до 31 юли. Тя е предназначена за деца от 7 до 10 годишна възраст. Освен забавен ''час по четене'' на откъси от популярни книги за деца ще се организират и различни занимания.        

            ''Лято в библиотеката''. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 2 юли 2013

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' започна програмата ''Лято в библиотеката''. За поредна година библиотеката  предлага на малките си читатели специална програма за смислено и приятно прекарване на лятната ваканция. Програмата стартира от днес, 1 юли 2013 г. и ще продължи до 31 юли включително. В нея могат да се включат деца от 7 до 10 години. В рамките на програмата, всеки ден  ще се провежда забавен ''час по четене'', в който ще се четат откъси от любими книги от известни детски автори, а от 10,30 до 12, 00 ч., децата могат да посещават тематично занимание по избор. Подробна програма може да се намери на сайта на библиотеката (reglibsliven.iradeum.com) в рубриката ''За вас, деца''.                                                    

            ''Лятото в библиотеката'' започва на 1 юли. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 28 юни 2013

            Също и в: w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m, 28 юни 2013. -  w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 28 юни 2013. -  w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t, 28 юни 2013. -  w w w . s l i v e n . n e t, 28 юни 2013. 

            За поредна година Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' предлага на малките си читатели  специална програма за смислено и приятно прекарване на лятната ваканция. Програмата ще стартира на 1 юли 2013 г. и ще продължи до 31 юли 2013 г. включително. В нея могат да се включат деца от 7 до 10 г. В рамките на програмата, всеки ден, от 9,30 до 10,30 ч. ще се провежда забавен ''час по четене'', в който ще се четат откъси от любими книги от известни детски автори, а от 10, 30 ч. до 12, 00 ч. децата могат да посещават тематично занимание по избор. И тази година за заниманията са подбранитеми, свързани с космоса, планетите, океаните, растителния и животинския свят, годишните времена, човешкото тяло, правилата за добро здраве, модата, домашните любимци и др. По забавен и интересен начин децата ще се запознаят с живота на индианците и пиратите, ще се впуснат в кулинарни пътешествия, ще научат любопитни факти, свързани с родния край, ще чуят загадъчни истории, ще усвоят редица практически умения, ще рисуват, апликират, моделират, ще се забавляват, ще намерят нови приятели. В заниманията могат да се включат само деца-читатели на библиотеката. Подробна програма има  в сайта на библиотеката (reglibsliven.iradeum.com) в рубриката ''За вас деца''. В рамките на програмата, в библиотеката стартират и поредица от курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' за обучение на деца на възраст от 8 до 10 г. Всеки курс е с продължителност 7 дни и е безплатен за читатели на библиотеката като обученията се провеждат от 9,30 до 11,30 ч. Програмата включва придобиване на обща представа за компютъра, използването и приложението му, любопитни факти, термини и информация, начални стъпки за работа с текстообработващата програма Word; работа с принтер; работа с външен носител на информация; работа с Internet; регистриране, създаване, изпращане, получаване на e-mail; създаване на Skype профил; изпращане на текст в прикачен файл и др. Обучението се извършва по адаптирана за децата програма от квалифициран инженер-педагог. Посочен е телефон за записване в обучителните курсове.  

Начало на страницата                                        

            Мангинов, Георги. В Сливен започна фестивал на детската книга / Георги Мангинов. // w w w . s t a n d a r t n e w s . c o m , 7 май 2013

            В Сливен стартира Националният фестивал на детската книга. Проявата се организира от РБ ''Саа Доброплодни'' с подкрепата на Министерството на културата, община Сливен, Областна администрация - Сливен. Тази година фестивалът е под почетния патронаж на Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. Той започна с концерт-спектакъл в ДТ ''Стефан Киров'', на който по традиция децата от вокална формация ''Славейче'' изпяха химна на фестивала по текст на Петя Александрова и музика на Хайгашод Агасян.                 

            Маргарита Попова - Национален фестивал на детската книга. // w w w . b t a . b g , 9 май 2013

            Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова връчи снощи наградата ''Константин Константинов'' за цялостен принос в детското книгоиздаване за 2013 г. в рамките на петнадесетия Национален фестивал на детската книга в Сливен. Преди това тя посети Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', където бе посрещната от кмета на гр. Сливен Кольо Милев и директора на библиотеката Росица Петрова.       

            Маргарита Попова е в Сливен за фестивала на детската книга. // w w w . n e w s . d e n . b g ,   8   м а й   2 0 1 3 , 8 май 2013

            Вицепрезидентът на България Маргарита Попова е в Сливен. Тя бе гост на тържествения концерт-спектакъл на XV Национален фестивал на детската книга, който преминава под нейния патронаж. Концертът бе предшестван от карнавално шествие по бул. ''Цар Освободител''. Включиха се ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето бе водено от Мажоретен състав ''Фреш'' - гр. Поморие и Духов оркестър ''Карандила Джуниър'' с ръководител Ангел Тичалиев. Специално жури определи носителите на награда за най-оригинален костюм. Тържественият концерт-спектакъл със специалното участие на актьорите Александра Сърчаджиева и Николай Урумов се проведе в голямата зала на Драматичния театър ''Стефан Киров''. Участваха танцьорите от Денс център Галаксико към ОП Детски и младежки център - гр. Димитровград, балет ''Барби'' и балет ''Авангард'' към Военен клуб - гр. Сливен, възпитаници от Клуб за млади поп и рок изпълнители ''Ритъм'', Детска театрална студия ''Приказен театър'' - гр. Бургас. В края на спектакъла се проведе и официална церемония по връчване на Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за 2013 г. в категориите - за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство.                    

            Марева, Валя. Вицепрезидентът Маргарита Попова: Фестивалът на детската книга провокира желанието и жаждата на децата да четат / Валя Марева. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 8 май 2013

            Вицепрезидентът на България Маргарита Попова е на посещение в Сливен, където ще участва в XV Национален фестивал на детската книга, който се провежда под неин патронаж. На официална церемония в Драматичния театър в Сливен вицепрезидентът ще връчи  Националната награда ''Константин Константинов'' в катогрията ''За цялостен принос'' в областта на детското книгоиздаване за 2013 г. Писателят Георги Мишев е тазгодишният носител на голямата награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в българската литература. Според Маргарита Попова събитието е ориентирано към децата, направено е много радушно и перспективно, с много любов и без суета, и е ориентирано към бъдещето на света. По думите й фестивалът на детската книга е направен, за да се провокира желанието и жаждата на децата да се върнат отново към книгата, както и да се събудят отговорностите у родителите, политиците и държавниците, както и отговорността към възпитанието. По повод предизборната кампания Маргарита Попова категорично отгвори, че не я следи. Като любима своя приказка Попова отличи приказките на Ангел Каралийчев.    

Начало на страницата                                                   

            Марева, Валя. Над 3000 деца са се включили в XV издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен / Валя Марева. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 14 май 2013

            Това съобщава днес директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова. Двадесет автори са взели участие във фестивала, като са били направени 10 премиери на книги. Над 2000 деца са посетили концертните прояви. В националния литературен конкурс са участвали над 1000 деца от 250 населени места в страната. В пленера за рисунка са участвали деца от над 60 населени места. В конкурса за театрални кукли са участвали над 350 деца от 337 селища в страната. Р. Петрова обяви XV-ия Национален фестивал на детската книга като изключителна успешен.                                                         

            На 7 май се открива XV -ия Национален фестивал на детската книга в Сливен. // w w w . r a d i o 9 9 9 b g . c o m , 1 май 2013

            Също и в: XV-ия Национален фестивал ня детската книга в Сливен. // s l i v e n p r e s s . b g, 1 май 2013. -  На 7 май в Сливен започва XV фестивал на детската книга. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m, 1 май 2013. 

            Директорът на РБ ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова съобщи, че Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' с подкрепата на Министерство на културата, община Сливен и Областна администрация - Сливен организира за петнадесети път Националния фестивал на детската книга, който ще се проведе от 7-ми до 9-ти май в Сливен. Р. Петрова съобщи, че фестивалът ще бъде открит официално на 7 май като поясни, че в програмата му са предвидени много мероприятия, както за децата, така и за техните родители. Директорът допълни, че много български издателства отново ще участват в традиционния книжен базар на открито, а във втория фестивален ден темата на традиционната кръгла маса с международно участие ще бъде ''Фестивалът - децата, книгите, четенето. 15 години Национален фестивал на детската книга''. В рамките на фестивала ще бъде показана изложба-илюстрации на художниците Ралица Мануилова, Спас Спасв, Олег Топалов, Ясен Гюзелев, Петър Станимиров - носители на Националната награда ''Константин Константинов'', категория ''Илюстратор''. В същия ден ще бъде представена и изложбата ''Театрални кукли на любими литературни герои'' като на нея ще бъдат наградени и отличените участници във II Национален конкурс за изработване на театрални кукли и любими литературни герои - Сливен, 2013. На 8 май от 10.00 ч.  в НХГ ''Д. Добрович'', РБ ''Сава Доброплодни'', Детски комплекс - Сливен и III ОУ ''Д-р Ив. Селимински'' ще се проведе Националният пленер за детска рисунка. В същия ден ще се проведе карнавалното шествие посветено на фестивала.

            На 7-ми май се открива XV Национален фестивал на детската книга. // w w w . s l i v e n . b g , 7 май 2013

            Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' с подкрепата на Министерство на културата, община Сливен и Областна администрация - Сливен организира за петнадесети път Националния фестивал н детската книга, който ще се проведе от 7-ми до 9-ти май в Сливен под почетния патронаж на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, съобщи директорът на библиотеката Росица Петрова. В тридневния фестивал  са предвидени много забавни мероприятия както за децата, така и за техните родители. Много български издателства ще участват в традиционния книжен базар на открито, който ще бъде разположен на ларгото в Сливен. Темата на традиционната кръгла маса на 8 май ще бъде ''Фестивалът - децата, книгите, четенето. 15 години Национален фестивал на детската книга''. Същия ден в Драматичен театър ''Стефан Киров'' ще се състои официалната церемония по връчване на Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за 2013 г., а също така ще се проведе и тържествен концерт-спектакъл с участието на Александра Сърчаджиева и Николай Урумов. В рамките на фестивала ще бъде показана изложба-илюстрации на художниците Ралица Мануилова, Спас Спасов, Олег Топалов, Ясен Гюзелев, Петър Станимиров - носители на Националната награда ''Константин Константинов'', категория ''Илюстратор'', чието откриване ще бъде на 7 май  от 11.30 часа в галерия ''Д. Добрович''. В същия ден в зала ''Май'' ще бъде представена изложбата ''Театрални кукли на любими литературни герои'', като на нея ще бъдат наградени и отличените участници във II Национален конкурс за изработване на театрални кукли и любими литературни герои. На 8 май от 10.00 часа ще се проведе Националният пленер за детска рисунка. В същия ден по цялото протежение на главната улица в Сливен, ще се проведе карнавалното шествие посветено на фестивала. В него специално участие ще вземат Мажоретен състав ''Фреш'' от поморие и Духовият оркестър ''Карандила Джуниър'' от Сливен. От Организационния комитет информираха, че откритият базар на книгата ще продължи до края на третия фестивален ден    

Начало на страницата                              

            Наградиха победителите в конкурсите от фестивала на детската книга. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 9 май 2013

            От 7 до 9 май Сливен бе домакин на XV Национален фестивал на детската книга, който се проведе като част от Майските дни на културата ''Сливенски огньове''. В трите фестивални дни взеха участие деца и творци от цялата страна. Състояха се срещи с писатели, илюстратори, издатели. Проведоха се трубадурски двубои, забавни игри с награди, представления, концерти, изложби и весело карнавално шествие. Фестивалната програма завърши с концерт в ДТ ''Стефан Киров'' като на него бяха връчени наградите на участниците в Националния литературен конкурс ''Едно невероятно пътуване във времето'' и на Националния пленер за детска рисунка на тема ''Магично приключение в света на мечтите'', в който участие взеха над 250 млади художници от цялата страна. Децата получиха своите отличия от кмета на Сливен Кольо Милев, заместник-областният управител Христо Карабекиров и от директора на РБ ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова.

            Национален конкурс за изработка на театрални кукли. // w w w . d a r i k n e w s . b g , 13 февр. 2013

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Сливен обявява втори Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. Изработените кукли ще се изпращат на адреса на библиотеката. Изисквания за участие в конкурса. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 8 май 2013 г. в рамките на програмата на XV Национален фестивал на детската книга - Сливен, 2013 г. С част от куклите ще бъде подготвен куклено-театрален спектакъл, който ще бъде представен на публиката на фестивала. Куклите от конкурса ще бъдат включени в експозицията на Музея на театралната кукла на любимите литературни герои в РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен.

           Национален литературен конкурс ''Едно невероятно пътуване във времето''. // w w w . d a r i k n e w s . b g , 11февр. 2013

            Националният литературен конкурс е част от проявите на XV Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в Сливен от 7 до 9 май 2013 година. Представена е обявата с регламента за участие в конкурса. Крайният срок за изпращане на творбите е 10 март.                   

            Национален пленер за детска рисунка по време на фестивала на детската книга в Сливен. // w w w . d a r i k n e w s . b g , 17 февр. 2013

            Националният пленер за детска рисунка на тема ''Магично приключение в света на мечтите'' ще се проведе в рамките на XV Национален фестивал на детската книга в Сливен. Пленерът ще се състои на 8 май от 10 до 14 часа. В него могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 14 години, разделени в две възрастови групи. Наградите на отличените участ