Начало

ПУБЛИКАЦИИ В ЦЕНТРАЛНИЯ И МЕСТНИЯ ПЕРИОДИЧЕН ПЕЧАТ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН 2012г.

ПУБЛИКАЦИИ В ЕЛЕКТРОННИ ИЗТОЧНИЦИ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН 201.

 

ПУБЛИКАЦИИ В ЦЕНТРАЛНИЯ И МЕСТНИЯ ПЕРИОДИЧЕН ПЕЧАТ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ''САВА ДОБРОПЛОДНИ'' - СЛИВЕН

                                                           2012 г.

 

            Беседи за Коледа. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 41, 11 дек. 2012, с. 6. : сн.

            На 4 декември, в навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово, Регионална билиотека ''Сава Доброплодни'' организира беседи за четвърта поредна година с ученици от сливенските училища. Темите на беседите тази година бяха две : ''Святост и смисъл в християнските празници'' и ''Пред иконата''. Гост-лектори бяха Катя Стоядинова - теолог и иконописец и доц. д-р Мариян Стоядинов, заместник-декан на Православния богословски факултет при Великотърновския университет и водещ на предаването ''Иконостас'' по Нова телевизия. За първи път тази година беседите бяха проведени едновременно в две различни зали, като пред учениците до седми клас бе представена темата ''Пред иконата'' с лектор К. Стоядинова. Беседите бяха посетени от над 240 деца от II ОУ, III ОУ, V СОУ, IX ОУ и XII ОУ. Пред по-големите ученици доц. М. Стоядинов изнесе беседи по темата ''Святост и смисъл в християнските празници''. Включиха се над 170 ученика от ПМГ ''Д. Чинтулов'', ГПЗЕ ''З. Стоянов'', НХГ ''Д. Добрович'' и ХГ ''Дамян Дамянов''. Целта на организираните от библиотеката беседи бе да бъдат провокирани младите хора да осмислят дните от православния календар, т. е. конкретните събития и личности от историята, които се честват, да се запознаят с иконописта и какво отразява това църковно изкуство, както и с иконата на всеки празник от декемврийския празничен цикъл. Специално място бе отделено на най-важните моменти от църковната история в иконата на Рождество Христово. Начинът на представяне на информацията, визуализацията, възможността и публиката да задава въпроси, свободният диалог между лектори и слушатели, забавната викторина подготвена за по-малките ученици направи беседите интересни и полезни за всички .

                                      

            Беседи за Рождество Христово в библиотеката. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 46, 7-13 дек. 2012, с. 10.

    В навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира беседи за четвърта поредна година с ученици от сливенските училища. Инициативата е насочена към младите хора и цели да ги запознае с тайнството на християнските празници, възпитаване на религиозна толерантност и възможности за водене на междурелигиозен диалог. Темите на беседите тази година бяха две : ''Святост и смисъл в християнските празници'' и ''Пред иконата''. Гост-лектори бяха Катя Стоядинова - теолог и иконописец и доц. д-р Мариян Стоядинов, заместник-декан на Православния богословски факултет при Великотърновския университет и водещ на предаването ''Иконостас'' по Нова телевизия. За първи път тази година беседите бяха проведени едновременно в две различни зали, като пред учениците до седми клас бе представена темата ''Пред иконата'' с лектор К. Стоядинова. Беседите бяха посетени от над 240 деца от II ОУ, III ОУ, V СОУ, IX ОУ и XII ОУ. Пред по-големите ученици доц. М. Стоядинов изнесе беседи по темата ''Святост и смисъл в християнските празници''. Включиха се над 170 ученика от ПМГ ''Д. Чинтулов'', ГПЗЕ ''З. Стоянов'', НХГ ''Д. Добрович'' и ХГ ''Дамян Дамянов''. Целта на организираните от библиотеката беседи бе да бъдат провокирани младите хора да осмислят дните от православния календар, т. е. конкретните събития и личности от историята, които се честват, да се запознаят с иконописта и какво отразява това църковно изкуство, както и с иконата на всеки празник от декемврийския празничен цикъл. Специално място бе отделено на най-важните моменти от църковната история в иконата на Рождество Христово.

  Начало на страницата

            Библиотека представи списание. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 44, 23-29 ноем. 2012, с. 5.

            В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, пред библиотекари и читалищни дейци от града и региона, бе представено литературното списание ''Страница''. В представянето взеха участие Младен Влашки, член на редакционната колегия и писателят Недялко Славов. Събитието се организира по проект ''Открита страница. Литературата до вас'', чиято основна цел е привличане на нова публика за българската литература. М. Влашки представи проекта, който включва образователен модул, насочен към ученици и студенти и и пряк маркетинг чрез раздаване на специален брой на сп. ''Страница''. Друга цел на проекта е активизиране на сътрудничеството между различните институции, които подпомагат литературния процес - от образователните, които подготвят публиките, през библиотеките, които пропагандират и предоставят литературните произведения, до самите автори и издатели.

                                           

            Библиотеките помагат за приемната грижа. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 30, 26 юли - 2 авг. 2012, с. 4.

            Обучителен семинар по проект ''Библиотеките от Сливенски регион - посредници при предоставяне на услугата ''Приемна грижа'' се проведе в Сливен. Той се реализира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен в партньорство с фондация ''Инициатива Съпричастност'' и се финансира по малките грантове на програма ''Глобални библиотеки - България'' със средствата на фондация ''Бил и Мелинда Гейтс''. Сред присъстващите бяха заместник - кметът Румен Стоилов, председателят на фондация ''Инициатива Съпричастност'' Генка Иванова, координаторът на проект на фондацията Христина Петкова и др. В семинара участваха 50 библиотекари от библиотеки в областта, които се запознаха със социалната услуга и получиха информация как могат да подпомогнат приемните семейства.

                                          

            В очакване на фестивала. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 18, 4-10 май 2012, с. 5. : сн.

            Предстои провеждането на XIV Национален фестивал на детската книга от 9 до 11 май 2012 г. Представени са акцентите в програмата на фестивала - Премиери на детски книги - ''Майска нощ с феята Кандилка'' на Весела Фламбурари, ''Детенце с изгубено ключенце'' на Петя Александрова, ''Кой как реве'' на Марко Ганчев, ''През 9 локви в 10-та'' на Виктор Самуилов, ''Малката Божана в нощта на чудесата'' на Божана Апостолова,Среща с Румен Николов след представлението на ДКТ - Ямбол ''Ябълково-змейска приказка'' по негов текст. В станалия вече традиционен ''Трубадурски двубой под Сините камъни'' с най-новите си стихове ще се ''дуелират" Лиляна Стефанова и Ангелина Жекова. Кръгла маса, Изложби, Базар на книги, Открита сцена, Национален пленер за детска рисунка, Карнавално шествие, Церемония по връчване на Националната награда ''Константин Константинов''.

                

            В Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен започва програмата ''Лято в библиотеката''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 25, 10 юли 2012, с. 3.

            Съобщение. От 2 до 27 юли, от 10.30 до 11.30 часа в Детския отдел на библиотеката деца на възраст от 5 до 10 години могат да се включат в забавен час по четене.  Малките читатели ще четат заедно откъси от любими детски книги, ще преживеят пътешествия и приключения, вълшебства и магии, ще откриват тайните на заобикалящия ги свят. На сайта на библиотеката е публикувана програмата с произведенията за четене по дни.

                        

            Вечер в памет на архитект Методи Тотев. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 31, 2 окт. 2012, с. 3.

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и КДК - Сливен организираха вечер в памет на арх. Методи Тотев. Събитието се проведе на 28 септември и се посвещава на 85 години от рождението му. Годишнината бе отбелязана с изложба, представяща едни от най-значимите му проекти и документален филм, посветен на неговия жизнен и творчески път. Творчеството на арх. Тотев е огромно по обем и разнообразие. С еднакъв успех той разработва градоустройствени и архитектурни задачи за жилищни и културни комплекси, административни, спортни, търговски и почивни сгради, исторически  архитектурни ансамбли. Върхови постижения в неговото творчество са: ловни хижи в Твърдишкия и Сливенския балкан, ресторантът - градина ''Манастирчето'' в местността ''Св. Георги'', Алпийският дом в Сливен, почивните станции на Български пощи - Сливен и Горско стопанство - Сливен в местността ''Карандила'', ресторантският комплекс край Полски Градец и други. Представени са по-значими награди и звания, с които арх. Тотев е отличен през годините за своите творчески постижения. Водещ на вечерта бе директорът на РБСава Доброплодни Росица Петрова-Василева.

Начало на страницата

            Вечер в памет на архитект Методи Тотев. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 32, 9 окт. 2012, с. 6. : сн.

            На 28 септември 2012 г. , в Клуба на дейците на културата се проведе вечер, посветена на 85 години от рождението на арх. М. Тотев. Гост на тържеството беше и заместник-кметът на община Сливен Иван Славов. Събитието беше организирано от Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' и КДК - Сливен. ''Днес, всички ние, близки, приятели, колеги ще възкресим в паметта си онези най-важни моменти от жизнения и творчески път на един от най-видните сливенски архитекти оставил траен отпечатък върху съвременния облик на Сливен - талантлив и независим творец, аристократ по душа, епикуреец по дух, останал в спомените ни с достолапната си осанка, с хлапашката си безпардонност комбинирана с висока ерудиция, с тънкото си чувство за ирония и самоирония, с изумителния си работохолизъм и непресъхващото си желание за работа - - арх. Методи Тотев '', каза директора на библиотеката Росица Петрова. Това е най-кратката , но и най-точна характеристика за него. Представен беше 25 минутен документален филм ''В памет на арх. Методи Тотев'', създаден със съдействието на РБ ''С. Доброплодни''. Чрез много снимки свързани с дома, семейството, приятелите, работата, пътуванията и проектите, както и разказа на съпругата на арх. Тотев Диана Тотева се възкреси спомена за архитекта. По инициатива на ръководството на КДК - Сливен към всички граждани на Сливен бе оповестен апел да подкрепят инициативата за изработване и поставяне на барелеф на арх. Методи Тотев в двора на клуба в знак на признателност. Водещата на вечерта,Росица Петрова-Василева, подчерта приноса на арх. Тотев за запазване на сградата на регионалната библиотека от реституция. В продължение на 11 години, докато трае делото, той е вещо лице и присъства на съдебните заседания във всички инстанции. Арх. Тотев отстоява становището за неделимостта на старата сграда и строеното през 1968-1972 г. първо разширение на библиотеката. На арх. Методи Тотев е и идейният проект за изграденото в периода 2007-2009 ново разширение на регионалната библиотека. Към присъстващите се обълна и съпругата на арх. Тотев - Диана Тотева. Тя изрази надежда, че делото на съпруга й няма да потъне в забвение, че проектираните от него сгради носят специфичен почерк и ще бъдат разпознаваеми и в бъдеще. С вълнение Д. Тотева съобщи, че семейството й подарява на Община Сливен последния проект на арх. Тотев, който е останал нереализиран, за изграждане на ваканционно селище в местността ''Рамануша''. Вечерта завърши с автентичен запис с гласа на арх. Тотев, от интервю по БНР. Гостите имаха възможност да си припомнят част от най-значимите проекти на арх. Методи Тотев от фотоизложба експонирана на първия етаж на КДК.

                                           

            Вечер в памет на арх. Методи Тотев. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 37, 5-11 окт. 2012, с. 10. : сн.

            На 28 септември, в залата на Клуба на дейците на културата се състоя вечер, посветена на 85 години от рождението на арх. Методи Тотев. Събитието беше организирано от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и КДК - Сливен. Пред публиката бе представен 25-минутен документален филм ''В памет на арх. Методи Тотев''създаден със съдействието на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. В него чрез много снимки свързани с дома, семейството, приятелите, работата, пътуванията, проектите и емоционалния разказ на Диана Тотева - съпругата на арх. М. Тотев бяха възкресени спомените за него. Водещата на вечерта Росица Петрова-Василева подчерта неоспоримия принос на арх. Тотев за запазване на сградата на регионалната библиотека от реституция. В продължение на 11 години, докато трае делото, той е вещо лице и въпреки влошеното си здравословно състояние присъства на съдебните заседания във всички инстанции. Арх. М. Тотев отстоява становището за неделимостта на старата сграда и строеното през 1968-1972 г. На арх. Тотев е и идейния проект за изграденото в периода 2007-2009 г. ново разширение на регионалната библиотека. Вечерта завърши с автентичен запис с гласа на арх. Тотев, от интервю по БНР. Всички присъсващи имаха възможност да си припомнят част от най-значимите проекти на ахитекта от подредената фотоизложба.

Начало на страницата

            [Две хиляди и петстотин] 2500 нови книги за библиотека ''Сава Доброплодни''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 38, 20 ноем. 2012, с. 6.

            До края на декември т. г. ще бъдат набавени над 2500 нови книги по проект ''Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност''. Проектът се финансира от българското правителство и е пряко насочен към попълване с книги и други информационни източници на фондовете на българските библиотеки. Проектът на библиотека ''С. Доброплодни'' в Сливен е на стойност 15 000 лв. /максимална стойност определена за финансиране тази година/. Книгите са от над 70 издателства и са от различни области на човешкото знание. Ще бъдат набавени и над 250 речници, енциклопедии, учебници, учебни помагала и художествена литература на английски, немски, френски, испански и руски езици в помощ на чуждоезиковото обучение. Над 1000 тома книги ще постъпят и като дарение от издателствата, включени в проекта на библиотеката.

                                                                                               

            Ден на отворените врати в библиотека ''Сава Доброплодни''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 30, 25 септ. 2012, с. 13. : сн.

            На 18 септември 2012 г. в Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен се проведе станалият вече традиционен за началото на всяка учебна година - Ден на отворените врати. Над 370 ученици от различни сливенски училища посетиха библиотеката. За тях бяха организирани екскурзии във всички обслужващи звена на библиотеката. Предоставена им бе актуална информация за новопостъпили библиотечни материали в помощ на обучението: книги, периодични издания, мултимедийни продукти. Чрез интересни презентации бяха представени начини за ползване на автоматизираните бази данни на библиотеката, електронния каталог и възможностите за извършване на справки по електронен път. Във всяка зала бяха подготвени забавни викторини и осигурени бяха награди от библиотеката. Едно от най-посещаваните места в библиотеката бе детския отдел. В чуждоезиковия център стартираха организирани колективни посещения, посветени на 26 септември - Европейски ден на езиците. В центъра бяха представени богатия книжен фонд и информационните възможности за подпомагане изучаването на чужди езици на всички нива. Денят на отворени врати бе добра възможност за посетителите на библиотеката да се възползват от безплатното информационно обслужване.

                                              

            Денева, Иванка. Преглед на литературни произведения в Сливен, 2011 г / Иванка Денева. // С л о в о т о   д н е с , N 7, 8 март 2012, с. 3.

            За представянето на сливенски творци, издали книги през 2011 г. в Регионална библиотека ''Сава Доброплоодни''. Анализатори на творбите са Димитър Бечев - за раздел ''Проза'' и Тенко Тенев за раздел ''Поезия''. Отличени са като добри книгите на Кети Бозукова, Деньо Денев, Светозар Господинов, Ана Малешкова, Йордан Калайков, Ана Величкова, Атанас Цонков и др. 

Начало на страницата

            Детски празник на 1 юни. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 23, 8-14 юни 2012, с. 4.

            На 1 юни по повод Международния ден на детето, в двора на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен се организира детски празник с много игри, забавления и награди. Звучаха мелодии в изпълнение на най-малките певци от Клуб за млади поп и рок изпълнители ''Ритъм''. В празника се включиха и танцьорите от балет ''Барби''. В своеобразното състезание всеки участник представи любимото си стихотворение или песен. За всички деца организаторите бяха подготвили подаръци - книжки, балони, значки и знаменца. Част от книгите бяха осигурени от книжарница ''Приятели''/бившата ''Пингвините''/.

                 

            Деца от общината посетиха XIV Национален фестивал на детската книга, гр. Сливен (9-11 май 2012 г.). // Т в ъ р д и ш к и   г л а с  (Твърдица), N 3, 2012, с. 6. : сн.

            За участието на вокална група ''Каравела'' при СОУ ''Г. А. Каравелов'' - гр. Шивачево, с ръководител Нина Михайлова в програмата на XIV Национален фестивал на детската книга - Сливен от 9 до 11 май. На 10 май, организирани от НЧ ''Просвета 1910'', деца от Сборище бяха гости на фестивала. Те посетиха спектакъла на Детски куклен театър - гр. Ямбол ''Ябълково-змейска приказка" и взеха участие в Националния пленер на тема: ''На гости в страната на сбъднатите желания''. Пленерът се провежда в рамките на XIV Национален фестивал на детската книга. Децата участваха в забавни игри, рецитираха любими стихотворения. Ученици от първи и втори клас от с. Бяла паланка също станаха част от фестивала. Народно читалище ''Нов път 1948'' съвместно с ОУ ''Н. Вапцаров'' организирано посетиха детския отдел на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и се включиха в карнавалното шествие. По традиция организатори на фестивала са Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен и Сдружение ''Национален фестивал на детската книга'', с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Агенцията за българите в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства и др.

                                            

            Дявол ли е Хари Потър?. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 21, 24-31 май 2012, с. 5.

            Сред многобройните прояви на XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен бе и провеждането на кръгла маса с международно участие на тема: ''Табутата в детската литература''. В нея с доклади се включиха научни работници, университетски преподаватели, автори, художници, издатели, библиотечни специалисти от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Унгария, Италия, Македония. Докладите бяха издадени в сборник на български и английски език. Целта на кръглата маса бе да проследи в исторически аспект процеса на налагане на табута в детската литература и тяхното разрушаване. В част от докладите бе представена еволюцията на общественото приемане на редица табу теми в различните национални литератури. Разгледани бяха и някои особени форми на цензура в литературата за деца и юноши. Дадени бяха редица примери за разбиване на темите табу като тайната на раждането на дете, любовта, целувката и др. ''Изводът, който се наложи след кръглата маса, е че съвременната детска литература успешно преодолява дидактичността, освобождава се от стереотипите и традиционното разбиране на норми и правила, смята директорът на Регионалната библиотека Росица Петрова -Василева. Днес авторите по-смело пишат на ''забранени'' теми, а издателите експериментират с издаването им, защото в крайна сметка целта на детската книга не е да затъмни чрез фалшиви очаквания представата на детето за заобикалящия го свят, а да го подготви за житейските реалности''.

Начало на страницата

            Иванка Денева с награда за журналистика. // С л о в о т о   д н е с , N 14, 28 юни 2012, с. 2.

            Писателката И. Денева е сред отличените представители на национални и регионални медии за дейността си в отразяване на културните събития в Сливенския край. Наградата включва малка пластика и грамота , издадена от Министерството на културата, областната администрация в Сливен, община Сливен и Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Библиотеката е инициатор на едно от значимите явления в духовния живот на страната - Националния фестивал на детската книга. Наградата е за пълно и точно отразяване на проявите в програмата на XIV Национален фестивал на детската книга.

                                                                       

            Карастоянов, Христо. За Атанас Славов / Христо Карастоянов. // Т р у д , N 19, 21 ян. 2012, с. 31.

            Също и в: За Атанас Славов неканонично. // С л и в е н с к о  д е л о, N 4, 31 ян. 2012, с. 6; 12. 

            Първи Атанасславови четения в Нов български университет. Спомен на автора за писателя Атанас Славов и за сътрудничеството му в ямболския вестник ''Не-делник''. За създаване на книгата на А. Славов ''Въведение в пропедевтиката''. За честване на 80-та годишнина на А. Славов, организирано от Регионална библиотека ''С. Доброплодни''- Сливен.

                                                                

            Кметът откри литературен маратон. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 14, 10 апр. 2012, с. 6. : сн.

            В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' кметът инж. Кольо Милев дава началото на литературен маратон, посветен на Международния ден на детската книга като прочита откъс от книгата ''Мечо Пух'' на Алън Милн. С избора на това произведение е почетена 130-та годишнина от рождението на А. Милн. ''Колкото повече четете, толкова повече ще знаете'' казва К. Милев на четвъртокласниците, чийто девиз е прочутата реплика на световноизвестното мече ''Колкото повече - толкова повече''. Кметът подарява на децата и екземпляри от книгата. Героят оживява в ръцете на Йоана Василева и Евгения Ненчева от РБ ''С. Доброплодни'', които в куклена пиеса представят епизод от книгата. Директорката на библиотеката Росица Петрова-Василева представя инициативата, в която 500 сливенски деца четат откъси от произведението ''Мечо Пух''. Литературният маратон се организира по инициатива на регионалната библиотека с подкрепата на издателствата ''Егмонт България'' и ''Пан''. Всеки участник в четенето получава цветно илюстрирана брошура с бележки за Алън Милн и най-запомнащите се мисли на Мечо Пух. Училищните библиотеки, включили се в маратона получават и екземпляр от книгата, обясняват организаторите. В литературния маратон се включват ученици от II ОУ ''Хр. Ботев'', IV ОУ ''Димитър Петров'', V СОУ ''П. К. Яворов'', X СОУ ''Й. Йовков'', XI СОУ ''К. Константинов'', XII ОУ ''Е. Багряна'', НУ ''В. Левски''. За историята на книгата ''Мечо Пух''.

Начало на страницата

            Лиляна Стефанова с голяма награда за цялостен принос. // С л о в о т о   д н е с , N 12, 24 май 2012, с. 2. : сн.

            Поетесата Лиляна Стефанова получи голямата награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в развитието на българската литература за деца. Наградата й бе връчена от кмета на Сливен инж. Кольо Милев на тържествения концерт - спектакъл на XIV Национален фестивал на детската книга. Учредяването на наградата е по инициатива на Министерството на културата, Община Сливен, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и Ротари клуб в града и датира от 2004 г.

                                        

            Литературен маратон в Регионалната библиотека. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 14, 6-12 апр. 2012, с. 11.

            На втори април в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' се проведе литературен маратон, посветен на Международния ден на детската книга. В продължение на един астрономически час участници от различни сливенски училища четоха откъси от книгата ''Мечо Пух''. Поводът да се чете тази книга е навършването на 130 години от рождението на  писателя Алън Милн. Маратонът в Регионалната библиотека се откри от кмета на Сливен Кольо Милев с кратък откъс пред четвъртокласници от НУ 'Васил Левски''. ''Колкото повече четете, толкова повече ще знаете'', се обърна кметът към децата като използва прочутата реплика на световноизвестното мече ''Колкото повече - толкова повече''. К. Милев подари на участниците в литературния маратон и екземпляри от книгата. 500 деца от различни училища в Сливен четоха в класните стаи книгата ''Мечо Пух''. Литературният маратон се организира по инициатива на регионалната библиотека с подкрепата на издателствата ''Егмонт България'' и ''Пан''. В маратона се включиха ученици от II ОУ ''Христо Ботев'', IV ОУ ''Димитър Петров'', V СОУ ''П. К. Яворов'', X СОУ ''Йордан Йовков'',  XI СОУ ''Константин Константинов'',  XII ОУ ''Елисавета Багряна'', НУ ''Васил Левски''.  Всеки от участниците в маратона получи цветно илюстрирана брошура с бележки за автора Алън Милн и част от най-запомнящите се мисли и фрази на знаменитото мече, а на училищните библиотеки Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' подари по един екземпляр от книгата.                          

 

           

            Лято в библиотеката. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 27, 6-12 юли 2012, с. 10.

            На 2 юли стартира станалата вече традиционна програма на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - ''Лято в библиотеката''. В рамките на програмата всеки работен ден до 27 юли включително, в Детския отдел на библиотеката деца-читатели се включват в забавен час по четене. На сайта на библиотеката е публикувана програмата. Посочени са и телефони за повече информация.

                                           

            Майски празници на културата ''Сливенски огньове''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 18, 4-10 май 2012, с. 2.

            Представена е програмата на тържествата по дни и часове. Посочени са дните на IV Национален фестивал на детската книга - 9, 10, 11 май, като се споменава, че фестивалът е по специална програма.

Начало на страницата

            Маратон с четене беляза Международния ден на детската книга. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 14, 10 апр. 2012, с. 6. : сн.

            С литературен маратон е отбелязан Международния ден на детската книга - 2 април. Маратонът се организира по инициатива на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен с подкрепата на издателствата ''Егмонт България'' и ''Пан''. В него участват над 500 деца от В литературния маратон се включват ученици от II ОУ ''Хр. Ботев'', IV ОУ ''Димитър Петров'', V СОУ ''П. К. Яворов'', X СОУ ''Й. Йовков'', XI СОУ ''К. Константинов'', XII ОУ ''Е. Багряна'', НУ ''В. Левски'', ОУ ''Никола Прокопиев''. Официалният старт на маратона е даден в РБ ''С. Доброплодни'' от кмета Кольо Милев. Точно в 10,00 часа той приветства децата от IV ''в'' клас на НУ ''В. Левски'' и прочита свой любим откъс от книгата ''Мечо Пух''. Представено е четенето във всяко едно от училищата. Всеки от участниците е получил като подарък цветно илюстрирана брошура с бележки за автора Алън Милн и включени част от най-запомнящите се мисли на знаменитото мече. На училищните библиотеки, включили се в маратона регионалната библиотека подари по един екземпляр от книгата.

            

            На 10 май 2012 година, на заключителния концерт - спектакъл  на XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен , директорът на РБ ''Сава Доброплодни'' - Росица Петрова - Василева получи високо отличие. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 18, 22 май 2012

            Директорът на Регионална библиотека Росица - Петрова Василева получи наградата ''Малкият принц'' на Асоциацията на приятелите на книгата ''Малкият принц'' в Босна и Херцеговина. Наградата се присъжда от международно жури и се връчва в рамките на фестивала ''Везаний мост'' - гр. Тузла за изключителен принос за развитието на детската литература и международното сътрудничество на Балканите. ''Малкият принц'' - бронзова пластика с диплом беше връчена от Шимо Ешич - известен босненски поет и преводач, директор на най-голямото издателство за детска литература в Босна и Херцеговина на тържествения концерт - спектакъл на XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен.

                                            

            На 1 юни, по повод международния ден на детето, в двора на Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен за децата от града бе организиран празник. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 20, 5 юни 2012, с. 3.

            На импровизирана сцена звучаха любими детски мелодии от малките таланти на Сливен. Много игри и забавления, много награди и изненади бяха подготвили организаторите на събитието.

                        

            Носители на Националната награда ''Константин Константинов'' за 2012 г. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 19, 11-17 май 2012, с. 4.

            Игор Чипев, председател на журито за определяне на носителите на Националната награда ''Константин Константинов'', която се връчва в рамките на Националния фестивал на детската книга, съобщи имената на носителите на престижната награда за 2012 г. За цялостен принос носител на наградата е Лиляна Стефанова, в категория ''Автор'' наградата получава Ангелина Жекова, в категорията ''Илюстратор'' наградата отива при Петър Станимиров, в категория ''Издателство'' не се присъжда награда. Наградата е учредена през 2004 г. от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' , Министерството на културата, Община Сливен, ' и Ротари клуб - Сливен. Тя се присъжда ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга за принос в детското книгоиздаване. Включва малка пластика, диплом и парична награда. Присъжда се в четири категории.

Начало на страницата

            Обсъждаха практики за стимулиране на детското четене. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 45, 30 ноем. - 6 дек. 2012, с. 4.

            Кметът на Сливен Кольо Милев откри в комплекс ''Дева'' двудневна регионална среща на тема ''Иновативни практики за стимулиране на детското четене'' по програма ''Глобални библиотеки - България''. В срещата, организирана от РБ ''Сава Доброплодни'', участваха над 65 библиотекари от целевите библиотеки от областта. В двата дни бяха вклчени 13 доклада и презентации и Уъркшоп по четене. В докладите бе представен опитът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, на Народна библиотека ''Ст. Стремац'' - гр. Ниш /Сърбия/ и на водещи читалищни библиотеки за създаване на интерес към книгите и четенето чрез използване на нетрадиционни форми на работа. Модератор на срещата е Росица Петрова-Василева, регионален координатор на програма ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област и директор на РБСава Доброплодни..

                                              

            Обучение за библиотекари. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 15, 24 апр. 2012, с. 14.

            С обучения по модулите ''Организация и управление на работата в обществената библиотека'' и ''Иформационни и комуникационни технологии'' стартираха обученията в учебната база към Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - обучителен център за библиотекарите от Сливенска област. От месец март до края на календарната година в центъра ще бъдат организирани 11 обучения по всички модули на програма ''Глобални библиотеки България''. Ще бъдат включени над 150 библиотекари и читалищни секретари от областта. През тази година в обученията ще бъдат включени и библиотекари от библиотеки, които не са целеви по програмата като крайната цел е повишаване на капацитета на библиотекарите и тяхната професионална подготовка и модернизиране дейността на повече библиотеки от област Сливен.

                    

            Обявиха наградите от националния конкурс за поезия ''Още стихове за вечните неща - Шивачево, 2012''. // Т в ъ р д и ш к и   г л а с  (Твърдица), N 8, 2012, с. 9.

            Тържествена церемония по награждаването на победителите в националния онлайн конкурс за поезия ''Още стихове за вечните неща''. Конкурсът бе органзиран от НЧ ''Просвета 1898'' със съдействието на Община Твърдица, кметство Шивачево, РБ ''Сава Доброплодни''- гр. Сливен, А.Е.ДЕ. (асоциация на европейските учители) и медийната подкрепа на новинарския сайт ''Сливен-нюз'' и ИК ''Жажда''. Публикувани са наградените стихотворения на Галина Иванова - Варна и Лиляна Качова - София.

                                                                                                            

            Организаторите на XIV Национален фестивал на детската книга .... // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 5, 3-9 февр. 2012, с. 11.

            Обява за Национален литературен конкурс на тема: ''В една вълшебна звездна нощ''. Конкурсът се провежда в рамките на XIV Национален фестивал на детската книга, Сливен от 9 до 11 май 2012. Представени са изискванията за участие в конкурса.Отличените творби ще бъдат издадени в сборник. Посочени са телефони и електронен адрес за връзка с Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен, където ще се приемат творбите.

Начало на страницата

            Организаторите на XIV Национален фестивал на детската книга.... // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 3, 20-26 ян. 2012, с. 11.

            Организаторите на XIV Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в Сливен от 9 до 11 май 2012 г., обявяват Национален литературен конкурс на тема: ''В една вълшебна звездна нощ''. Всички, които искат да участват могат да разкажат своите или нечии преживявания и да спечелят големите награди в конкурса за разказ, приказка или стихотворение, носещ същото име. Публикувана е обявата за конкурса, както и изискванията за участие. Посочени са адреса и имейла на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', където ще се приемат творбите на участниците.

                                          

            Организаторите на XIV Национален фестивал на детската книга .... // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 2, 17 ян. 2012, с. 14.

            Също и в: Сливенски новини (Сливен), N 4, 27 ян. - 2 февр. 2012, с. 4. 

            Организаторите на XIV Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в Сливен от 9 до 11 май 2012 г., обявяват Национален литературен конкурс на тема: ''В една вълшебна звездна нощ''. Всички, които искат да участват могат да разкажат своите или нечии преживявания и да спечелят големите награди в конкурса за разказ, приказка или стихотворение, носещ същото име. Публикувана е обявата за конкурса, както и изискванията за участие. Посочени са адреса и имейла на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', където ще се приемат творбите на участниците. Отличените литературни произведения ще бъдат издадени в сборник.

                                             

            От 12 до 16 март 2012 година в Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' се проведоха станалите вече традиционни представления ''Във вълшебния свят на приказката''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 11, 20 март 2012, с. 3.

            Изборът на спектаклите е върху приказките на Пушкин ''Цар Салтан'' и ''Рибарят и златната рибка''. Тази година те се реализират със съдействието на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД. След представленията децата имаха възможност да станат читатели на Детския отдел на библиотеката.

                     

            Още едно дарение за регионалната библиотека ''Сава Доброплодни''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 41, 11 дек. 2012, с. 6. : сн.

            На 29 ноември 2012 г., в рамките на двудневния форум по програма ''Глобални библиотеки - България'' на тема ''Иновативни практики за стимулиране на детското четене'', Снежана Янева - директор на Информационния център на Посолството на САЩ в България, представи пред участниците програмата Early Literacy Station (ELS) за подобряване на грамотността на децата на английски език. След презентацията г-жа Янева направи ценно дарение на РБ ''Сава Доброплодни'' от Посолството на САЩ, включващо компютър и специализиран софтуер с модулите на програмата. Работната станция за ранна грамотност е динамично компактно решение предназначено за използване от деца. Тя включва библиотека с повече от 50 образователни модула, представени чрез забавни изображения, анимации и интригуващи менюта. От книжки за най-малките до материали в помощ на учебните програми, работната станция предлага по нещо специално за всяко дете. Работната станция е разработена от американската фирма AWE, която е специализирана в разработването на дигитални решения в полза на обучението.

Начало на страницата

            Покана. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 12, 27 март 2012, с. 14.

            Покана-съобщение за предстояща първоаприлска вечер, която се организира от Клуба на дейците на културата, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и Сдружение на хумористите - Сливен. Вечерта е посветена на 85-годишния юбилей и 7 години от кончината на видния сливенски журналист, баща на Трендафил Акациев - Замфир Иванов - Фирко.

                              

            Представиха книга за възраждането. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 35, 30 окт. 2012, с. 7. : сн.

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' се включи в празничната програма, посветена на Деня на Сливен - Димитровден с премиерата на книгата на писателя Милен Русков ''Възвишение''. Премиерата се състоя в КДК и бе организирана със съдействието на ИК ''Жанет 45''. Книгата пресъздава епохата на българското Възраждане, като проследява съдбата на двама националреволюционери и перипетиите им с четата на Димитър Общи преди и след обира в Арабаконак, който води до провала на вътрешната революционна организация. Романът ''Възвишение'' е интересен и с описанията на Сливен и околностите, на Котел, Медвен и други селища от нашия край. Най-впечатляващ е езикът, на който е написана - възрожденски български, освободен от строги правила. Авторът М. Русков разказа пред сливенските си почитатели какво е искал да пресъздаде в книгата си и какво го е мотивирало да я създаде, как е постигнал автентичността на възрожденския език. В представянето се включи и актьорът Христо Симеонов, който прочете избрани откъси от книгата.

                               

            Представиха литературното списание ''Страница''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 39, 27 ноем. 2012, с. 6. : сн.

            На 20 ноември в Регионална библотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, пред библиотекари и читалищни дейци от града и региона, бе представено литературното списание ''Страница''. В представянето взеха участие Младен Влашки - член на редакционната колегия и писателят Недялко Славов. Събитието се организира по проект ''Открита страница. Литературата до вас'', основна цел на който е привличане на нова публика за българската литература. М. Влашки представи проекта, който включва образователен модул насочен към ученици и студенти и пряк маркетинг чрез раздаване на специален брой на сп. ''Страница''. Друга цел на проекта е активизиране на сътрудничеството между различните институции, които подпомагат литературния процес - от образователните, които подготвят публиките, през библиотеките, които пропагандират и предоставят литературните произведения до самите автори и издатели. В края на представянето М. Влашки подари на регионалната библиотека пълното течение на списанието /1997-2012/.

 Начало на страницата

            Представиха практики за стимулиране на четенето. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 40, 4 дек. 2012, с. 6.

            В комплекс ''Дева'' се състоя двудневна регионална среща на тема: ''Иновативни практики за стимулиране на детското четене'' по програма ''Глобални библиотеки - България''. В срещата, организирана от РБ ''С. Доброплодни'' - Сливен, участваха над 65 библиотекари от целевите библиотеки от областта, представители на образователни и културни институции. В двата пленарни дни бяха включени 13 доклада и презентации и уъркшоп по четене. В докладите бе представен опитът на регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен, на народната библиотека ''Ст. Стремац'' - гр. Ниш /Сърбия/ и на водещи читалищни библиотеки за създаване на интерес към книгите и четенето чрез използване на нетрадиционни форми на работа. В уъркшопа по четене, организиран по методиката на италианските актьори Сабрина Карлети и и Лоренцо Басото, библиотекарите ще развият умения, които да им помогнат успешно да изпълняват ролята на ръководители на детското четене. Двудневният форум завърши с представяне на регионалния мениджър на програма ''Глобални библиотеки - България'' Красимир Христов на тема: ''Програма ''Глобални библиотеки - България'' и промените в българските библиотеки /визия, услуги, потребители/. Модератор на срещата беше Росица Петрова-Василева-регионален координатор по програма Глобални библиотеки-България за Сливенска област и директор на РБСава Доброплодни-Сливен.

                                          

            Представиха приемната грижа пред библиотечни работници. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 12, 27 март 2012, с. 5. : сн.

            Пред повече от 20 представители на целеви библиотеки от Сливенска област, участници в програма ''Глобални библиотеки - България'', в Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен е представена услугата ''Приемна грижа''. Христина Петкова - координатор по проект ''Местен модел за развиване на социалната услуга ''Приемна грижа'', който се реализира от фондация ''Инициатива ''Съпричастност'' в партньорство с дирекция ''Социално подпомагане'' - Сливен /Отдел ''Закрила на детето''/ представя същността на услугата. Целта на срещата е да се привлекат читалищата като партньори в организирането на информационни кампании за представяне на услугата ''приемна грижа'', както и повече деца в риск да намерят своето приемно семейство и да се развиват в нормална семейна среда.

                  

            Представиха продукцията на сливенски автори. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 4, 31 ян. 2012, с. 6.

            Над 40 книги от автори от Сливен и региона през 2011 г. представиха на Първия петъчен литературен салон в Регионална библиотека ''Сава Добропродни''. За четиринадесети път в библиотеката се срещат автори, критици и читатели за да споделят размисли и впечатления от новите книги. В сравнение с предходни години чувствително е намалял броят на поетичните книги. Издадени са над 30 книги с проза - новели, разкази, спомени, публицистика и литературна критика, историко-краеведски и родови изследвания и сборници, пътеписи, биографични и есеистични издания, изследвания в областта на църковната музика и други. Организаторите на срещата бяха подготвили изненада за авторите - наред с бележките на критиците те чуха и мнения на читатели за техните книги събрани чрез нарочна анкета.

Начало на страницата

            Програма за Коледните и Новогодишни празници. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 46, 7-13 дек. 2012, с. 11.

            Съобщение за предстоящите тържества в Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' с участието на ученици от сливенските училища ''Коледа в библиотеката'' (17-21 декември). Ще бъдат обявени и резултатите от конкурса ''Коледна магия''.

                                        

            Работилница за мартеници. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 10, 13 март 2012, с. 14.

            За поредна година Баба Марта отваря вратите на своята работилница за мартеници в  детския отдел на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. Първокласници от II ОУ ''Хр. Ботев'' с възпитател Снежана Лешникова изработват оригинални мартеници и подреждат с тях изложба. Децата разказват на посетителите в Детския отдел легендата за мартеницата и традиции свързани с празника. Библиотекарите поднасят като изненада весели стихчета, легенди и забавни истории за Баба Марта. В края на заниманието всяко дете получава като дар от библиотеката мартеничка.

                   

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 38, 20 ноем. 2012, с. 14.

            Обява за конкурс за коледна картичка ''Коледна магия''. Представени са изискванията за участие в конкурса. Най-оригиналните картички ще бъдат подредени на специална изложба във фоайето на библиотеката.

                                                      

            Росица Петрова с международна награда. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 20, 18-23 май 2012, с. 4. : сн.

            На 10 май 2012 г., на заключителния концерт-спектакъл на XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен, директорът на РБ ''Сава Доброплодни'' - Росица Петрова-Василева получи високо отличие - наградата ''Малкият принц''/Босна и Херцеговина/. Наградата се присъжда от международно жури и се връчва в рамките на фестивала ''Везаний мост''- гр. Тузла в две категории: за най-добра детска книга от региона /Босна и Херцеговина, Хърватска, Сърбия и Черна гора/ и за изключителен принос за развитие на детската литература и междукултурното сътрудничество на Балканите. Наградата във втората категория се връчва на известни политици, общественици и творци от различни страни от 2006 г. насам. Наградата бе връчена от Шимо Ешич - босненски поет и преводач, директор на най-голямото детско издателство в Босна и Херцеговина ''Босненска реч'' и на международния фестивал ''Везаний мост'' - гр. Тузла.

 Начало на страницата

            Росица Петрова откри изложба на художника Петър Станимиров в Сърбия. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 22, 19 юни 2012, с. 6. : сн.

            От 6 до 10 юни 2012 г. в гр. Нови Сад, Сърбия се проведе петдесет и петото юбилейно издание на международния фестивал ''Змаеви дече игре''. В неговата програма като специални гости от България участваха директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен Росица Петрова и художникът Петър Станимиров. В словото си при откриването на изложбата в музей ''Войводина''Р. Петрова каза: ''За мен е чест да присъствам на откриването на изложбата илюстрации на един от най-известните съвременни български илюстратори - Петър Станимиров. ...В тази изложба е представена една малка част от илюстрациите на детски книги на П. Станимиров, които разкриват неговия специфичен стил и творческа образност и обясняват интереса на децата към книгите илюстрирани от него...''.  За творческата дейност на художника. Изложбата бе широко отразена от сръбските медии.

                                  

            Седмица на приказките в библиотека ''Сава Доброплодни''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 13, 3 апр. 2011, с. 6.

            От 12 до 19 март 2012 г. в Регионална библиотека ''С. Доброплодни''- Сливен за тринадесета поредна година се провеждат театрални представления по любими приказки под мотото ''Във вълшебния свят на приказките''. Тазгодишните спектакли са изградени върху приказки на А. С. Пушкин и са посветени на 175 години от смъртта му. Първокласници и второкласници от различни сливенски училища, преживяха вълнуващи мигове с героите от приказките на Пушкин ''Цар Салтан'' и ''Рибарят и златната рибка''. Тази година спектаклите са реализирани със съдействието на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД. В периода от 26 зо 30 март т. г., библиотеката е домакин и на тържества за буквите на първокласници от  различни сливенски училища.

                       

            Седмица на приказките в библиотеката. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 11, 16-22 март 2012, с. 4.

            През тази седмица в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен се проведоха станалите вече традиция представления ''Във вълшебния свят на приказките''. Спектаклите са подготвени по текстове от приказките на Пушкин ''Цар Салтан'' и ''Рибарят и златната рибка''.

  Начало на страницата

            Семинар на библиотеките. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 27, 24 юли 2012

            На 17. 07. 2012 г. в Сливен се проведе обучителен семинар по проект ''Библиотеките от Сливенски регион - посредници при предоставяне на услугата ''Приемна грижа''. Целта е изграждане на капацитет и популяризиране и развиване на социалната услуга ''Приемна грижа'' в малките населени места чрез посредничеството на целевите библиотеки по програма ''Глобални библиотеки - България'' от Сливенска област. Проектът се реализира  от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен в партньорство с фондация ''Инициатива Съпричастност'' - Сливен.

                                                  

            Сливен вече развива фестивален туризъм. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 20, 18-23 май 2012, с. 12.

            Четиринадесетият национален фестивал на детската книга премина при голям интерес, рекорден брой участници и перфектна организация. Така обобщи отминалия фестивал директорът на Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова. ''Непрекъснато получаваме писма и обаждания от цялата страна с благодарности за чудесната организация на фестивала. Тази година участваха над 3000 деца от 90 населени места от региона и страната и се включиха в различни прояви. ... Новото тази година бе първият национален конкурс за изработване на театрална кукла, в който взеха участие много деца от Сливен и страната. Надявам се в скоро време в библиотеката да отвори врати Музеят на театралната кукла. Най-хубавото обаче е, че в Сливен вече се говори за фестивален туризъм. Хотелите в града бяха пълни с наши гости и участници в различни прояви.''. Р. Петрова благодари на ръководството на общината за подкрепата при организирането на фестивала. Тя сподели, че за първи път общината оказва толкова голямо съдействие и лична ангажираност към организацията на трите фестивални дни. Директорът на Регионалната библиотека изказа благодарност и на всички доброволци, библиотекари, спонсори и др., които са направили фестивала възможен. Благодарности и за местните и национални медии за добронамереното отношение и точно отразяване на всяка от проявите на фестивала.

                  

            Сливен отново детска столица. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 19, 11-17 май 2012, с. 4.

    За четиринадесети поред път Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира Националният фестивал на детската книга. През трите празнични 9, 10 и 11 май в града гостуваха известни детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози, издателства и библиотекари от България, Италия, Унгария, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Украйна и Турция. Официалният старт на фестивала бе даден от кметът Кольо Милев в ДТ ''Стефан Киров''. По традиция в трите дни до стария бряст бе организиран базар на детската книга, на който с отстъпка книги предлаха издателствата ''Хермес'', ''Дамян Яков'', ''Посоки'', ''Персей'', ''Фют'', ''Пан'', ''Театър Пан'', ''Егмонт България'', ''Жанет 45'', ''Захари Стоянов''. На открита сцена до базара децата на града участваха в забавна игра с награди ''Кажи ми любимото си стихотворение!''. За настроените на публиката се грижеха деца от вокални формации ''Морски песъчинки'' от гр. Бургас, ''Каравела'' от гр. Шивачево и ''Ритъм'' от гр. Сливен.  Акцент в програмата на фестивала е провеждането на кръгла маса, посветена на проблемите на детската книга и нейното четене. Темата през тази година бе ''Табутата в детската литература''. В нея свои доклади представиха доц. д-р Петър Стефанов /ВТУ/, доц. д-р Вихрен Чернокожев, Рожа Вилани /Унгария/, Шима Ешич /Босна и Херцеговина/, доц. д-р Младен Енчев /ШУ/, д-р Радостина Нейкова /НАТФИЗ/, Мила Васов /Сърбия/, Весела Фламбурари, Душан Джурджев /Сърбия/, Сузана Барсоти /Италия/, Мира Тасич /Сърбия/, Росица Чернокожева, доц. дпн Нели Иванова и Младен Сърбиновски /Македония/. Свои книги представиха детските автори Весела Фламбурари, Марко Ганчев, Петя Александрова, Виктор Самуилов, Божана Апостолова, Александър Секулов, Румен Николов. Състоя се и традиционният Трубадурски двубой, в който със свои стихове участваха детските поетеси Лиляна Стефанова и Ангелина Жекова. В рамките на фестивала бяха открити и три изложби на Светослав Милев ''Вярата'' в РБ ''Сава Доброплодни'', ''Театрални кукли на любими литературни герои'' в зала ''Май'', където бяха отличени и награденит деца в конкурса и на илюстратора Петър Станимиров в галерия ''Димитър Добрович''. На 10 май се проведе и Националният пленер за детска рисунка ''На гости в страната на сбъднатите желания''. В него взеха участие повече от 250 деца от цялата страна, а на приказният карнавал участваха над 300 деца от сливенските учебни заведения, както и деца гости на фестивала. Сред децата участници бяха и актьори от театър ''Цвете'', децата от духов оркестър ''Карандила Джуниър'' с ръководител Александър Тичалиев. Официалната церемония по връчването на Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване се състояна 10 май с участието на актьорите Руслан Мъйнов и Антоанета Добрева-Нети. На 11 май се състоя церемонията по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс ''В една вълшебна звездна нощ'' и Националния пленер за детска рисунка ''На гости в страната на сбъднатите желания''.

 Начало на страницата

            Сливенска културна проява в Нови Сад. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 24, 15-21 юни 2012, с. 11. : сн.

            Росица Петрова - директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и художникът Петър Станимиров взеха участие в 55-то юбилейно издание на Международния фестивал ''Змаеви дече игре''. Фестивалът се проведе от 6 до 10 юни в Нови Сад /Сърбия/. В музея ''Войводина'' Росица Петрова откри изложба-илюстрации на художника П. Станимиров, който е тазгодишният носител на националната награда Константин Константинов в категория илюстратор връчена в рамките на XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен. Изложбата бе широко отразена от Сръбската национална телевизия, Регионална телевизия ''Дунав'' - Войводина, Сръбското национално радио и Международния културен център ''Любин'' - Белград. В словото си при откриването на изложбата Росица Петрова припомни, че творбите на П. Станимиров са били показани и в Сливен по време на Националния фестивал на детската книга. Петър Станимиров - освен илюстратор на детски книги е и автор на най-добрите съвременни български комикси, създател е на литературния жанр книги-игри, а в последните десет години работи по създаването на компютърни игри.

                                          

            Традиция стана в навечерието на 20 март - Международния ден на франкофонията, в Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен да се организират различни прояви посветени на френския език. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 12, 27 март 2012, с. 3.

            Тази година сътрудниците на чуждоезиковия център на библиотеката представят пред ученици от класовете с преподаване на френски език на ГПЗЕ ''Захарий Стоянов'' презентация на тема: ''Френски писатели от различни литературни епохи - Стендал, Виктор Юго, Стефан Маларме''. В програмата са включени и колективни посещения в чуждоезиковия център, където пред учениците са представени произведения на съвременни френски автори. Представени са и нови помагала в помощ на изучаването на френски език. По този начин градът ни се включва в отбелязването на празника, който обединява над 870 милиона франкофони от цял свят.           

           

            Уркузунова, Пенка. [Сто и четиридесет] 140 години от основаването на читалище ''Зора - 1872 г.'' / Пенка Уркузунова. // [ С т о   и   ч е т и р и д е с е т ]   1 4 0   г о д и н и   о т   о с н о в а в а н е т о   н а   ч и т а л и щ е   ' ' З о р а   -   1 8 7 2   г . ' '  (Сливен), N юбил, септ. 2012, с. 2-3.

            Авторката е секретар на читалището в с. Ичера. История и дейност на читалище ''Зора-1872 г.'', за работата на библиотеката към читалището. За участието на читалището в различни проекти - за ремонт на киносалона, за закупуване на книги и компютърна техника по проект ''Глобални библиотеки''. Благодарности към областното и общинското ръководства и към директора наРегионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен Росица Петрова-Василева за оказаната помощ и подкрепа.

Начало на страницата

            Христова, Гергана. Тази книга се чете на един дъх! / Гергана Христова. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 26, 29 юни - 5 юли 2012, с. 5. : сн.

            На среща  в зала ''Май'' Красимир Аврамов представи първата си книга ''Между два свята - любов, лъжи и една песен''. Проявата се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', вестник ''Сливенски новини'', с подкрепата на Община Сливен. Отговорният редактор Стелиян Стоименов представи книгата и нейния автор пред сливенската публика. За достойнствата на книгата говори  литературният критик Соня Келеведжиева. Елка Гъркова, директор на в. ''Сливенски новини'' и един от организаторите на срещата, разказа за тяхното  приятелство. След това започна авторът отговори на въпросите на публиката. Краси сподели, че книгата в момента се превежда за американско издателство и престои да бъде филмирана. Интерес към ''Между два свята: любов, лъжи и една песен'' са проявили израелски, гръцки и украински издателства. ''Това е първата книга за ''Евровизия'', затова и интересът към нея е голям'', обясни К. Аврамов. След около 2 години предстои излизането на втора част на книгата.

                  

            Ценно дарение за библиотеката. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 46, 7-13 дек. 2012, с. 11.

            В рамките на двудневния форум по програма ''Глобални библиотеки - България'' на тема ''Иновативни практики за стимулиране на детското четене'', Снежана Янева - директор на Информационния център на Посолството на САЩ в България, представи пред участниците програмата Early Literacy Station (ELS) за подобряване на грамотността на децата на английски език. Тя направи ценно дарение на РБ ''Сава Доброплодни'' от Посолството на САЩ, включващо компютър и специализиран софтуер с модулите на програмата. Работната станция за ранна грамотност е динамично компактно решение предназначено за използване от деца. Тя включва библиотека с повече от 50 образователни модула, представени чрез забавни изображения, анимации и интригуващи менюта. От книжки за най-малките до материали в помощ на учебните програми, работната станция предлага по нещо специално за всяко дете.

                                                                     

            [Четиринадесети] XIV Национален фестивал на детската книга. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 18, 4-10 май 2012, с. 13.

            Представена е програмата на фестивала по дни, места за провеждане на проявите и часове.

                                             

            [Четиринадесети] XIV фестивал на детската книга. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 17, 15 май 2012, с. 1; 3. : сн.

            XIV Национален фестивал на детската книга се проведе в Сливен от 9 до 11 май. Фестивалът започна с концерт-спектакъл в ДТ ''Стефан Киров''в който участваха различни детски формации. По традиция децата изпяха химна на фестивала, който е по текст на Петя Александрова и музика на Хайгашод Агасян. Публикувано е част от приветствието на кмета на Сливен Кольо Милев. Представени са основните прояви през трите фестивални дни. Традиционно на фестивала бяха връчени и наградите ''Константин Константинов''. Носител на наградата ''Константин Константинов'' за цялостен принос получи писателката Лиляна  Стефанова. Наградата в категория ''Автор'' - Ангелина Жекова. Носител на наградата в категория ''Илюстратор'' - Петър Станимиров. Тази година награда в категория ''Издателство'' не се присъди. ''Чрез фестивала на детската книга в Сливен издателите започнаха да се връщат към българските автори'', заяви директорката на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова. Представени са част от изказванията на наградените творци за мястото на българската книга, която винаги е играла важна роля в съдбата на България. Росица Петрова , директор на РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен получи международната награда Малкият принц за принос в развитието и популяризиране на детската книга. Наградата бе връчена от известния босненски поет и издател Шимо Ешич организатор на фестивала Везаний мост- гр. Тузла. Тя се връчва от девет години.

  Начало на страницата

            Читалището в Сборище стартира в маратон на четенето. // Т в ъ р д и ш к и   г л а с  (Твърдица), N 2, 2012, с. 7.

            По инициатива на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' на 2 април се отбеляза международния ден на детската книга. Заедно с това се отбеляза и рожденният ден на автора на книгата ''Мечо Пух'' Алън Милн. Над 500 деца от различни училища се включиха в Маратона на четенето в продължение на 1 астрономически час. Ученици от с. Сборище също се включиха в мероприятието.

                     

            Човекът-глас ще раздава автографи в Сливен. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 25, 22-28 юни 2012, с. 12.

            Също и в: Краси Аврамов представя книгата си в Сливен. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 22 юни 2012. 

            Красимир Аврамов пристига в Сливен за да представи книгата си ''Между два свята - любов, лъжи и една песен''. Срещата с публика ще бъде  на 25 юни от 17.00 часа в зала ''Май''. Организатори са Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и вестник ''Сливенски новини'', с подкрепата на Община Сливен. Почитателите на Краси ще могат да купят книгата му на промоционална цена и да получат автограф.

                                            

            Шефката на библиотеката в Сливен с приз ''Малкият принц''. // 2 4   ч а с а , N 133, 18 май 2012

            Директорът на библиотеката ''Сава Доброплодни'' Сливен Росица Петрова-Василева получи високо отличие международната награда ''Малкият принц'' на Асоциацията на приятелите на книгата ''Малкият принц'' от Босна и Херцеговина за принос в развитието и популяризирането на детската книга. Призът беше връчен на тържествения концерт-спектакъл на XIV Национален фестивал на детската книга - Сливен от Шимо Ешич - известен босненски поет и преводач, директор на най-голямото детско издателство в Босна и Херцеговина ''Босненска реч'' и на международния фестивал ''Везаний мост'' - гр. Тузла.

          

            Явление в най-новата българска литература. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 42, 9-15 ноем. 2012, с. 11.

            Така определят критиците автора на романа ''Възвишение'' Милен Русков. Книгата бе представена в Сливен като част от програмата за Димитровден. Инициатор на проявата бе Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Н представянето на романа в Клуба на дейците на културата се събраха над сто почитатели на съвременната българска проза. Кратки биографични данни за М. Русков. Романът ''Възвишение'' беше издаден от ИК ''Жанет 45'' в края на 2011 г. и за кратко време получи вде престижни награди - националната награда ''Хр. Г. Данов'' в категория художествена литература за 2012 г. и наградата на Министерството на културата ''Златен век'' за 2012 г. Романът ни връща в епохата на Българското възраждане, като проследява съдбата на двама националреволюционери и перипетиите им с четата на Димитър Общи преди и след обира в Арабаконак, който води до провала на вътрешната революционна организация. За сливенци романът ''Възвишение'' е интересен и с описанията на Сливен и околностите, на Котел, Медвен и други селища от сливенския край. Интересен е и с препратките към ''Рибния буквар'' на Петър Берон, който според автора, го е вдъхновил да напише тази книга, към ''Горски пътник'' на Георги Раковски, към произведенията на Неофит Бозвели и Паисий Хилендарски, със забавните истории свързани с дейността на видни възрожденци като Сава Доброплодни и други дейци. Книгата е уникална в много отношения, но може би най-впечатляващ е езикът, на който е написана - възрожденски български, освободен от строги правила. Издателката Божана Апостолова споделя: ''Това е най-талантливият, най-стойностният съвременен български роман, какъвто не е издаван в последните 50-60 години! Такъв роман би бил чест за всяка национална литература по света''.

 Начало на страницата

 

 ПУБЛИКАЦИИ В ЕЛЕКТРОННИ ИЗТОЧНИЦИ

ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ''САВА ДОБРОПЛОДНИ'' СЛИВЕН 2012 Г.

            

            Авторска изложба с илюстрации и комикси на Петър Станимиров в Сливен. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 10 май 2012

            Също и в: В Сливен беше открита изложба на Петър Станимиров. // w w w . b t a . b g, 10 май 2012

            Петър Станимиров е отличен с наградата ''Константин Константинов'' от XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен. Той откри авторска изложба с илюстрации и комикси в Художествена галерия ''Димитър Добрович''.Петър Станимиров е сред най-предпочитаните илюстратори на романите на Стивън Кинг и Дийн Кунц, автор на много комикси за списанията ''Дъга'' и ''Чуден свят'' и илюстрации на детски книги, един от авторите на нов жанр литература - ''книги-игри''. От няколко години пионерът на модерния български комикс рисува компютърни игри. Използва псевдонима Peter Stan. Още за творческата дейност на художника-илюстратор.

                            

            Акценти в предаването ''Добър ден, Сливен'' на радио ''Фокус''. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 17 юли 2012

            В предаването ''Добър ден, Сливен'' на радио ''Фокус'' е представен семинарът по проект ''Библиотеките от Сливенски регион - посредници при предоставяне на услугата ''Приемна грижа'', който ще се проведе днес в Сливен. Семинарът се реализира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен в партньорство с Фондация ''Инициатива Съпричастност'' - Сливен и се финансира по малките грантове на програма ''Глобални библиотеки - България'' със средства на фондацията ''Бил и Мелинда Гейтс''/САЩ/.

                                              

            Ангелина Жекова е носител на наградата ''Константин Константинов'' за 2012 г.. // w w w . f i u t . b g , 11 май 2012 : сн.

            Ангелина Жекова е носител на наградата ''К. Константинов'' за принос в книгоиздаването за деца в категория ''Автор'' за 2012 г. Наградите бяха връчени в рамките на XIV Национален фестивал на детската книга, който се провежда в Сливен. Наградата за цялостен принос в българската литература бе присъдена на поетесата Лиляна Стефанова, а в категория ''Илюстратор'' на Петър Станимиров.

  Начало на страницата

            Баба Марта в библиотеката. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 1 март 2012

            Също и в: Баба Марта в регионалната библиотека. // w w w . s l i v e n . u s, 1 март 2012. -  Баба Марта в РБ ''Сава Доброплодни''. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 1 март 2012. 

            В Детския отдел на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', за поредна година Баба Марта отваря вратите на своята работилница за мартеници. Тази година помощници са първокласниците от II ОУ ''Хр. Ботев'' - Сливен с ръководител Снежана Лешникова. С изработените мартенички децата подреждат изложба в библиотеката. В края на заниманието всяко дете получава от библиотеката мартеничка за здраве.

                                              

            Баба Марта в РБ ''Сава Доброплодни''. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 1 март 2012

            За поредна година , на 1 март в Детския отдел на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', отваря врати работилницата за мартеници. Тази година помощници са първокласниците от II ОУ ''Христо Ботев'' - Сливен с възпитател Снежана Лешникова.  С изработените от децата мартеници е подредена изложба в библиотеката.

                                         

            Баба Марта в РБ ''Сава Доброплодни''. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 2 март 2012

            За поредна година, в Детския отдел на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' се организира работилница за изработка на мартеници с деца от различни училища. Тази година помощници на Баба Марта в библиотеката са първокласници от II ОУ ''Хр. Ботев'' с възпитател Снежана Лешникова. С изработените мартеници децата подреждат изложба. Разказват на посетителите легендата за мартеницата и традициите  свързани с празника. В края на заниманието всяко дете получава като дар от библиотеката мартеница.

                                       

            Бакалова, Кр. [Втори] 2 април - Международен ден на детската книга / Кр. Бакалова. // 1 1   s o u . s l i v e n . n e t , 4 апр. 2012 : сн.

            По инициатива на РБ ''Сава Доброплодни'', на 2 април в осем училища в Сливен е проведен литературен маратон ''Мечо Пух''. Маратонът е посветен на детската книга и на 130 години от рождението на писателя Алън Милн. Кратка информация за живота и неговото творчество. Литературният маратон в XI СОУ ''К. Константинов'' е проведен с участието на първокласници и третокласници. Децата от Приказно студио ''Мечо Пух'' и Клуб ''Приказен свят'' правят илюстрации на своите любими герои и ги подреждат в изложба заедно с книги и списания за Мечо Пух, както и плюшени играчки с героите от ''Мечо Пух''. Участниците в маратона са поздравени от ръководството на РБ ''С. Доброплодни'. В продължение на час деца от различни класове четат откъси от книгата и мисли на Мечо Пух. Участниците в маратона получават подарък от РБ ''С. Доброплодни'' - брошура с биографията на Алън Милн и цветни илюстрации от книгата и цитати на Мечо Пух, а на училищната библиотека е подарена книгата ''Мечо Пух''.

Начало на страницата

            Бакалова, Кр. Девет награди за учениците от Приказно студио ''Мечо Пух'' / Кр. Бакалова. // w w w . 1 1 s o u . s l i v e n . n e t , 15 май 2012 : сн.

            На 10 май се проведе Карнавално шествие на приказните герои, организирано в рамките на XIV Национален фестивал на детската книга. Шествието завърши на площада, където журито направи своя избор и награди 35 ученици. Девет от наградените деца за най-оригинален карнавален костюм са от 11 СОУ ''Константин Константинов''.

                                         

            Бакалова, Красимира. Съвместна изява на учениците от I а клас с Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' / Красимира Бакалова. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 27 март 2012

            В читалнята на отдел ''Изкуство'' в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' е проведен Празник на буквите с първокласници от XI СОУ ''К. Константинов''. Изнесено е театрално представление по приказките на Ал. С. Пушкин ''Цар Салтан'' и ''Рибарят и златната рибка''. Децата се радват най-много на първата читателска карта с едногодишен абонамент за РБ ''С. Доброплодни''.

              

            Бакалова, Кр. Ученичка от 11 СОУ ''К. Константинов'' стана трета в Националния литературен конкурс на тема ''В една вълшебна звездна нощ'' / Кр. Бакалова. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 15 май 2012

            Завърши XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен организиран от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, най-големите детски издателства и др. Тази година в Националния литературен конкурс, който се провежда всяка година в рамките на фестивала взеха участие над 1050 деца от цялата страна. В категория ''Проза'' в първа възрастова група се състезаваха деца от 7 до 10 години. Данита Данчева Костова от I а клас се класира на III място. Нейната приказка е включена в сборника, в който са публикувани всички наградени творби от фестивалния конкурс. Грамота и книга получават Станимира Крумова и Виктория Минчева за приказките, с които участват в конкурса.

Начало на страницата

            Беседи за Рождество Христово в регионалната библиотека. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 4 дек. 2012

            Също и в: w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 4 дек. 2012. -  w w w . f o c u s - r a d i o . n e t, 4 дек. 2012. 

            За четвърта поредна година в навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира беседи с ученици от сливенските училища. С инициативата си цели запознаване на младите хора с тайнството на християнските празници, приобщаването им към общозначими християнски ценности, възпитаване на религиозна толерантност. Беседите ще се проведат на 4 декември по предварително уточнен график, по следните теми: ''Святост и смисъл в християнските празници''/за ученици след 8 клас/ и ''Пред иконата''/за ученици до 7 клас вкл./. Беседите по първата тема ще се водят от доц. д-р Мариян Стоядинов от Богословския факултет към ВТУ, а по втората тема - от Катя Стоядинова - богослов и иконописец.

                       

            Беседи за Рождество Христово в регионалната библиотека. // w w w . d a r i k n e w s . b g , 8 дек. 2012

            Беседи, посветени на светлия християнски празник Рождество Христово ще се проведат на 4 декември в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. За четвърта поредна година библиотеката организира беседи с ученици от сливенските училища посветени на християнските празници и символика. С инициативата се цели запознаване на младите хора с тайнството на християнските празници, приобщаването им към християнските ценности, възпитаване на религиозна толерантност и възможности за водене на междурелигиозен диалог. Темите на беседите са: ''Святост и смисъл в християнските празници'' /за ученици след 8 клас/ и ''Пред иконата'' /за ученици до 7 клас вкл./. Беседите по първата тема ще се водят от доц. Мариян Стоядинов - зам.декан на Богословския факултет към ВТУ, а по втората тема - от Катя Стоядинова - богослов и иконописец.

                                             

            Беседи, посветени на Рождество Христово и християнските празници се проведоха в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. // w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t , 5 дек. 2012

            Също и в: w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 5 дек. 2012. -  w w w .  n e w . s l i v e n . n e t, 5 дек. 2012. 

            На 4 декември в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' се проведоха станалите вече традиционни беседи, посветени на християнските празници през месец декември и тяхната символика. Гост-лектори на беседите тази година бяха Катя Стоядинова и доц. д-р Мариян Стоядинов. Кратка информация за дейността на лекторите. За първи път тази година беседите бяха проведени едновременно в две различни зали, като пред учениците до 7 клас бе представена темата ''Пред иконата'' с лектор К. Стоядинова. Бяха организирани 5 беседи и посетени от над 240 ученици от II ОУ''Хр. Ботев'', III ОУ ''Д-р Ив. Селимински'', V СОУ ''П. К. Яворов'', IX ОУ ''Св. Св. Кирил и Методий'', XII ОУ ''Е. Багряна''. Пред по-големите ученици доц. д-р М. Стоядинов изнесе 5 беседи по темата ''Святост и смисъл в християнските празници''. Включиха се над 170 ученика от ПМГ ''Д. Чинтулов'', ГПЗЕ ''З. Стоянов'', Националната художествена гимназия ''Д. Добрович'', ХГ ''Д. Дамянов''. Целта на организираните от библиотеката беседи бе да бъдат провокирани младите хора да осмислят дните от православния календар, да се запознаят с изкуството Иконопис и какво отразява то, както и с иконата на всеки празник от декемврийския празничен цикъл. Специално място бе отделено на най-важните моменти от църковната история в иконата на Рождество Христово. Начинът на представяне на информацията, визуализацията, възможността и публиката да задава въпроси, свободният диалог между лектори и слушатели, забавната викторина подготвена за по-малките ученици направи беседите интересни и полезни за всички.

Начало на страницата

            Беседи, посветени на Рождество Христово, ще се проведат в Регионална библиотека. // w w w . v a g a b o n t . s l i v e n . n e t , 3 дек. 2012

            Също и в: w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t, 3 дек. 2012. -  w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t, 3 дек. 2012. -  w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 3 дек. 2012. -  w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 3 дек. 2012. -  w w w . s t a r i y a t - b r y a s t . s l i v e n . n e t, 3 дек. 2012. 

            Беседи, посветени на светлия християнски празник Рождество Христово ще се проведат на 4 декември в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. За четвърта поредна година библиотеката организира беседи с ученици от сливенските училища посветени на християнските празници и символика. С инициативата се цели запознаване на младите хора с тайнството на християнските празници, приобщаването им към християнските ценности, възпитаване на религиозна толерантност и възможности за водене на междурелигиозен диалог. Беседите ще се проведат по предварително уточнен график. Темите са ''Святост и смисъл в християнските празници'' /за ученици след 8 клас/ и ''Пред иконата'' /за ученици до 7 клас вкл./. Беседите по първата тема ще се водят от доц. Мариян Стоядинов - зам.декан на Богословския факултет към ВТУ, а по втората тема - от Катя Стоядинова - богослов и иконописец.

                                                

            Библиотека ''Сава Доброплодни'' отбелязва Европейския ден на езиците. // w w w . s l i v e n p r e s s . b g , 26 септ. 2012

            Двадесет и шести септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа. Основните цели на този ден са да осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и разнообрази обхвата на изучаваните езици, да популяризира езиковото и културно разнообразие в Европа и да насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст. По този повод от 18 до 21 септември в Чуждоезиковия център на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен се проведоха Дни на отворените врати. Над 400 ученици ог ГПЗЕ ''З. Стоянов'', ПМГ ''Д. Чинтулов'', ПГХТ ''Акад. Н. Неделчев'', ПГЕЕ ''М. Кюри'', III ОУ''Д-р Ив. Селимински'' и други училища посетиха центъра. Беше им предоставена актуална информация за новопостъпили библиотечни материали в помощ на обучението по чужди езици във всяка възраст. Чрез интересни презентации се представиха начините за ползване на автоматизираните бази данни на библиотеката, електронния каталог и възможностите за извършване на справки и запазване на книги по електронен път. Интерес предизвикаха книгите, адаптирани спрямо нивата на Европейската Езикова рамка - от начинаещи - А1 до С2. Представени бяха и пълнотекстови бази с есета на английски език.

                                           

            Библиотекарите от Сливенско ще минат през обучение. // w w w . s l i v e n . u s , 30 март 2012

            Също и в: [Сто и петдесет] 150 библиотекари ще бъдат обучени по Програма ''Глобални библиотеки''. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 30 март 2012. -  Стартираха обученията по Програма ''Глобални библиотеки-България''. //w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t, 30 март 2012. 

            С обучения по модулите ''Организация и управление на работата в обществената библиотека'' и ''Информационни и комуникационни технологии'' стартират обученията в учебната база към Регионална библиотека ''Сава Добраплодни'' - обучителен център за библиотекарите от Сливенска област по програма Глобални библиотеки-България. До края на календарната година в центъра ще бъдат организирани 11 обучения по всички модули от обучителната програма и в тях ще се включат над 150 библиотекари и читалищни секретари от областта. През тази година в обученията ще бъдат включени и библиотекари от библиотеки, които не са целеви по програмата, но крайната цел е повишаване на капацитета и  професионалната им подготвеност. Обученията се провеждат от обучители по съответните направления - експерти в своята тематична област и с опит в обучението на възрастни, по методика и с учебни помагала, специално разработени за целите на програмата.  Програма ''Глобални библиотеки - България'' е инициатива на Министерство на културата и Програмата на ООН за развитие.Тя се финансира чрез субсидия от Фондация ''Бил и Мелинда Гейтс'' и инвестиции от страна на местната власт и държавния бюджет.

Начало на страницата

            В града на 100-те войводи откриват фест на детската книга. // w w w . s t z n e w s . b g , 8 май 2012

            В Сливен, на 9 май ще стартира XIV Национален фестивал на детската книга, който ще продължи до 11 май. Негов организатор е Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен и Областната управа. Десет български издателства, които издават предимно детска литература, ще участват в традиционния книжен базар на открито.В края на първия ден ще се открие изложбата ''Театрални кукли на любими литературни герои''. Тогава ще бъдат наградени и отличените участници в Първия национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои - Сливен, 2012 г. Темата на традиционната кръгла маса тази година е ''Табутата в детската литература''. В нея ще участват гости от Италия, Босна и Херцеговина, Сърбия, експерти от Института по български език към БАН. На 11 май е награждаването на участниците в Националния литературен конкурс ''В една вълшебна звездна нощ'' и в Националния пленер за детска рисунка ''На гости в страната на сбъднатите желания''. В пленера ще се включат над 250 деца, а участниците в литературния конкурс са над 1050.                       

               

            В конкурсите за детско творчество на Националния фестивал на детската книга в Сливен участваха над 1300 деца от страната. // w w w . b t a . b g , 11 май 2012

            За четиринадесети път Сливен е домакин на единствения в България Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - гр. Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, най-големите детски издателства и др. Известни детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от страната и от Италия, Унгария, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Украйна, работещи по проблемите на детската литература и детското четене, както и много деца участваха във фестивала. За четиринадесета поредна година в рамките на Националния фестивал на детската книга бе организиран Национален литературен конкурс. Темата на тазгодишния конкурс привлече много участници от цялата страна и от българските общности в чужбина.  В пресцентъра на Фестивала в ДТ ''Ст. Киров'', представители на национални и регионални медии имаха възможност да се срещнат лично с носителите на наградите: Лиляна Стефанова, - в категория ''За цялостен принос'', Ангелина Жекова - в категория ''Автор'' и Петър Станимиров - в категория ''Илюстратор'' да научат за техните първи реакции след награждаването им. За учредяването на Националната награда ''Константин Константинов'' през 2004 г. и за нейния статут. Представени са всички нейни носители в различните категории от предишни години. В Драматичния театър ''С. Киров'' се проведе Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: ''В една въшебна звездна нощ'' и Националния пленер за детска рисунка на тема: ''На гости в страната на сбъднатите желания''. В литературния конкурс се включиха над 1050 деца и юноши, а в пленера за детска рисунка над 250 деца от цялата страна на възраст от 7 до 14 години. След награждаването бе представена постановката ''Приключения опасни с герои сладкогласни'' по Недялко Йорданов с участието на малките актьори от Детската театрална студия ''Приказен театър'' - гр. Бургас.

                         

Начало на страницата

            В Сливен представят литературното списание ''Страница''. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 19 ноем. 2012

            Също и в: w w w . s l i v e n d a i l y . c o m, 19 ноем. 2012. -  w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 19 ноем. 2012. -  Литературното списание ''Страница'' ще бъде представено в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. // w w w . v a g a b o n t . s l i v e n . n e t, 19 ноем. 2012 . 

            Съобщение за това, че на 20 ноември, от 14,30 часа в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен ще се проведе представяне на литературното списание ''Страница''. В представянето ще вземат участие членове на редакционната колегия и автори, публикували текстове в списанието. Събитието се организира по проект ''Открита страница. Литературата до вас'', чиято основна цел е привличане на нова публика за българската литература.

                                                                      

            В очакване на фестивала. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 8 май 2012

            От 9 до 11 май Сливен за 14 път ще се превърне в столица на детската книга. Програмата на XIV Национален фестивал е наситена с интересни събития. За акцентите във фестивалната програма. Премиери на няколко нови детски книги, включени в програмата на фестивала. По традиция тези представяния ще се проведат в камерната зала на театъра. Щебъдат представени следните книги: ''Майска нощ с феята Кандилка'' на Весела Фламбурари, ''През 9 локви в 10-та'' на Виктор Самуилов, ''Детенце с изгубено ключенце'' на Петя Александрова, ''Кой как реве'' на Марко Ганчев, ''Островът'' на Александър Секулов, ''Малката Божана в нощта на чудесата'' на Божана Апостолова. На станалия вече традиция ''Трубадулски двубой под Сините камъни'' с най-новите си стихове ще се ''дуелират'' поетесите Лиляна Стефанова и Ангелина Жекова. В Художествената галерия ''Димитър добрович ще бъде открита изложба с илюстрации на художника Петър Станимиров''. Наред с могобройните прояви ще се проведе кръгла маса с международно участие на тема: ''Табутата в детската литература''. В нея ще се включат с доклади научни работници, университетски преподаватели, автори, художници, издатели, библиотечни специалисти от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Унгария, Италия, Македония. Докладите са издадени в сборник на български и английски език, който ще се предоставя в дните на фестивала. Най-новите книги на десет български издателства ще се предлагат с отстъпка на специално уредения базар на книги до Стария браст. На откритата сцена до базара на книги щесе провеждат забавни игри с награди. За доброто настроение на публиката ще се погрижат различни детски формации - ''Морски песъчинки'' - Бургас, клуб за млади поп и рок изпълнители ''Ритъм'' при Детски комплекс - Сливен, група ''Каравела'' - Шивачево, детска вокална група ''Ритъмчета''- Детски комплекс - Сливен и танцьорите от балет ''Барби''. Над 250 деца от цялата страна ще се включат в Националния пленер за детска рисунка на тема ''На гости в страната на сбъднатите желания''. В карнавалното шествие , което ще премине по главната улица ще се включат над 300 ученици от различни сливенски училища. Церемонията по връчване на Националната награда ''Константин Константинов'' ще се проведе на 10 май от 17,30 ч. в драматичния театър по време на тържествен концерт-спектакъл. Връчването на наградите на участниците в Националния литературен конкурс и Националния пленер за детска рисунка ще се проведе на 11 май от 10,30 ч.

                                            

            В РБ ''С. Доброплодни'' ще бъде представена книжната продукция на сливенските автори за 2011-та. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 25 ян. 2012

            Също и в: Представят книжната продукция на сливенските автори за 2011 г. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 25 ян. 2012. -  Над 40 нови книги на сливенски автори ще получи библиотеката. // www.sliven.us, 25 ян. 2012. 

            На 27 януари 2012 г., от 17,00 ч., за четиринадесети път в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен ще бъдат представени над 40 книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2011 г. Книгите ще се представят на първия за новата година Петъчен литературен салон, където автори, критици и читатели ще споделят размисли и впечатления от новите книги. Продукцията на сливенските автори по традиция ще бъде представена от Тенко Тенев - поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол и литературния критик Димитър Бечев - директор на Регионална библиотека ''Георги Раковски''- гр. Ямбол. Организаторите на срещата са подготвили специална изненада за авторите - наред с бележките на критиците те ще могат да чуят и мнения на читатели за техните книги, събрани чрез анкета.  

                                                                     

Начало на страницата

            Вечер в памет на арх. Методи Тотев - 28 септември 2012. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 28 септ. 2012

            Вечерта се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и Клуба на дейците на културата в Сливен по повод 85 години от рождението на арх. М. Тотев. Кратки биографични данни, както и информация за творческата дейност на М. Тотев. Главната сила на неговия талант е в съчетаването на детайлното градоустройство в архитектурата и в извайването на архитектурния детайл. Изброени са някои от върховите постижения в творчеството на арх. М. Тотев : ловни хижи в Твърдишкия и Сливенския балкан, Алпийския дом в Сливен, почивни станции на Карандила и други. Уникалният му стил може да се види в десетки индивидуални и колективни жилищни сгради. Впечатляващи са и разработките му, включително и интериорните решения и реализирането на възрожденските ансамбли на Чакърови къще, Хаджиданчови къщи, къща ''Миркович'', комплексите ''Добри Желязков'' и ''Дебоя'', много реставрирани и осъвременени къщи в битови комплекси в Сливен, Котел, Жеравна, Медвен, Катунище. Арх. Тотев е отличен с редица звания и награди. Изброени са най-значимите. Водещ на вечерта е директорката на библиотеката Росица Петрова-Василева

                   

            Вечер в памет на архитект Методи Тотев. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 28 септ. 2012

            Също и в: Творческа вечер за архитект Методи Тотев. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m, 28 септ. 2012. -  Вечер, посветена на арх. Методи Тотев. // w w w . d a r i k n e w s . b g, 28 септ. 2012. -  Вечер на арх. Методи Тотев в Регионалната библиотека. // w w w . s l i v e n . u s, 28 септ. 2012. -  w w w . s l i v e n d n e s . c o m, 28 септ. 2012. 

    Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и Клуба на дейците на културата в Сливен организират вечер, посветена на 85 години от рождението на архитект Методи Тотев. Той е роден на 23 юли 1927 г. в Сливен. През 1953 г. завършва Висшия институт по архитектура и строителство. Започва работа в Сливен като околийски архитект. Творчеството на арх. М. Тотев е е огромно по обем и разнообразие - съчетание между богатото наследство и традиция на Сливенския край и необуздания, свободен духовен полет на художник и естет. Изброени са най-големите творения на архитекта. Представени са някои от по-значимите звания и награди на арх. Тотев. Годишнината ще бъде отбелязана с изложба, представяща негови проекти и с документален филм продуциран от РБСава Доброплодни по идея на Росица Петрова-Василева, посветен на жизнения му и творчески път.

Начало на страницата

            Вечер в памет на арх. Методи Тотев. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t , 28 септ. 2012

            Също и в: w w w . b u l f a x . c o m, 28 септ. 2012. -  w w w . b g s z . i n f o , 28 септ. 2012. 

            Събитието се проведе в залата на Клуба на дейците на културата и беше организирано от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и КДК - Сливен. Гост на тържеството беше и Иван Славов - зам. кмет ''Хуманитарни дейности'' към община Сливен. Водещият на вечерта - Росица Петрова-Василев, директор на РБСава Доброплодни, откри тържеството с думите: ''Днес, всички ние, близки, приятели, колеги ще възкресим в паметта си онези най-важни моменти от жизнения и творчески път на един от най-видните сливенски архитекти оставил траен отпечатък върху съвременния облик на Сливен - талантлив и независим творец, аристократ по душа, епикуреец по дух, останал в спомените ни с достолепната си осанка, с хлапашката си безпардонност комбинирана с висока ерудиция, с тънкото си чувство за ирония и самоирония, с изумителния си работохолизъм и непресъхващото си желание за работа - - арх. Методи Тотев ''. Това е най-кратката , но и най-точна характеристика за него. Представен беше 25 минутен документален филм ''В памет на арх. Методи Тотев'', създаден със съдействието на РБ ''С. Доброплодни''. Чрез много снимки свързани с дома, семейството, приятелите, работата, пътуванията и проектите, както и разказа на съпругата на арх. Тотев Диана Тотева се възкреси спомена за архитекта. Председателят на КДК - Желяз Кондев призова всички граждани на Сливен да подкрепят инициативата за изработване и поставяне на барелеф на арх. Методи Тотев в двора на клуба в знак на признателност. Росица Петрова подчерта приноса на арх. Тотев за запазване на сградата на регионалната библиотека от реституция. В продължение на 11 години, докато трае делото, той е вещо лице и присъства на съдебните заседания във всички инстанции. Арх. Тотем отстоява становището за неделимостта на старата сграда и строеното през 1968-1972 г. първо разширение на библиотеката. На арх. Методи Тотев е и идейният проект за изграденото в периода 2007-2009 ново разширение на регионалната библиотека. Към присъстващите се обълна и съпругата на арх. Тотев - Диана Тотева. Тя изрази надежда, че делото на съпруга й няма да потъне в забвение, че проектираните от него сгради носят специфичен почерк и ще бъдат разпознаваеми и в бъдеще. С вълнение Д. Тотева съобщи, че семейството й подарява на Община Сливен последния проект на арх. Тотев, който е останал нереализиран, за изграждане на ваканционно селище в местността ''Рамануша''. Вечерта завърши с автентичен запис с гласа на арх. Тотев, от интервю по БНР. Тостите имаха възможност да си припомнят част от най-значимите проекти на арх. Методи Тотев от фотоизложба експонирана на първия етаж на КДК.

                                                  

            Вечер в памет на арх. Методи Тотев. // w w w . s l i v e n p r e s s . b g , 3 окт. 2012

            Също и в: w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t, 3 окт. 2012. -  w w w . n e w s - s l i v e n . i n f o, 3 окт. 2012. -  w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 3 окт. 2012. -  С голям интерес премина вечерта в памет на арх. Методи Тотев. //w w w . s l i v e n . u s, 3 окт. 2012. -  Сливен си спомни за арх. Методи Тотев. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 3 окт. 2012. 

            На 28 септември в Клуба на дейците на културата се проведе вечер посветена на 85 години от рождението на арх. Методи Тотев. Публикувани са част от думите на директора на РБ ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова Василева водеща на вечерта, които може би са най-кратката, но и най-точна характеристика за архитект Тотев. Събитието беше организирано от Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' и КДК. Гост на тържеството беше и зам. кметът по ''Хуманитарни дейности'' към община Сливен Иван Славов. В документален филм ''В памет на арх. Методи Тотев'', чрез много снимки свързани с дома, семейството, приятелите, работата, пътуванията и проектите, както и разказа на съпругата на арх. Тотев Диана Тотева се възкреси спомена за архитекта. Председателят на КДК - Желяз Кондев призова всички граждани на Сливен да подкрепят инициативата за изработване и поставяне на барелеф на арх. Методи Тотев в двора на клуба в знак на признателност. Росица Петрова подчерта приноса на арх. Тотев за запазване на сградата на регионалната библиотека от реституция. В продължение на 11 години, докато трае делото, той е вещо лице и присъства на съдебните заседания във всички инстанции. Арх. Тотем отстоява становището за неделимостта на старата сграда и строеното през 1968-1972 г. първо разширение на библиотеката. На арх. Методи Тотев е и идейният проект за изграденото в периода 2007-2009 ново разширение на регионалната библиотека. Към присъстващите се обълна и съпругата на арх. Тотев - Диана Тотева. Тя изрази надежда, че делото на съпруга й няма да потъне в забвение, че проектираните от него сгради носят специфичен почерк и ще бъдат разпознаваеми и в бъдеще. С вълнение Д. Тотева съобщи, че семейството й подарява на Община Сливен последния проект на арх. Тотев, който е останал нереализиран, за изграждане на ваканционно селище в местността ''Рамануша''. Вечерта завърши с автентичен запис с гласа на арх. Тотев, от интервю по БНР. Тостите имаха възможност да си припомнят част от най-значимите проекти на арх. Методи Тотев от фотоизложба експонирана на първия етаж на КДК.

Начало на страницата

            Виж кой чете: Най-много деца влизат в библиотека в Сливен, най-малко - в София и Стара Загора. // w w w . d n e v n i k . b g , 13 февр. 2012 : сн.

            Резултати от изследването ''Деца за библиотеките, библиотеки за децата'' на сайта за книги ''Аз чета'' за детските отдели на регионалните библиотеки у нас. Според резултатите от проучването с най-много реални посещения месечно е Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен - средно 600. Регионалната библиотека в Сливен е една от малкото в страната, в която има изградени физически условия за работа с деца със специфични нужди (трудноподвижни, незрящи, деца с аутизъм, други).

                                                             

            [Втори]  2 април - Международен ден на детската книга. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 2 апр. 2012

            Също и в: Литературен маратон започва днес в Сливен. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 2 апр. 2012. 

            Празникът се чества на рожденния ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен. В 10 часа в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен и в училищата: II ОУ ''Хр. Ботев'', IV ОУ ''Д. Петров'',V СОУ ''П. К. Яворов'', X СОУ ''Йордан Йовков'', XI СОУ ''К. Константинов'', XII ОУ ''Е. Багряна'', НУ ''Васил Левски'' стартира литературен маратон, посветен на Международния ден на детската книга и на 130 г. от рождението на Алън Милн - автор на книгата ''Мечо Пух''. Маратонът се организира по инициатива на регионалната библиотека с подкрепата на български издателства. В продължение на един астрономически час над 500 деца ще четат любими откъси от ''Мечо Пух''. Всеки участник ще получи цветно илюстрирана брошура с бележки за автора Алън Милн и включени част от най-запомнещите се мисли и фрази на мечето. На училищните библиотеки от училищата включили се в маратона РБ ''С. Доброплодни'' ще подари по един екземпляр от книгата.

                  

            Вторият ден на фестивала на детската книга е наситен с интересни прояви. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 10 май 2012

            Също и в: Националният фестивал на детската книга продължава. // w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 10 май 2012. 

            В РБ ''С. Доброплодни'' денят започва с кръглата маса с международно участие на тема: ''Табутата в детската литераятура''. В камерната зала на ДТ ''С. Киров'' започва постановката на ДКТ - Ямбол - ''Ябълково-змейска приказка'' по текст на Румен Николов. В края на представлението публиката ще се срещне с автора. На открита сцена до Стария бряст ще започне концерт и забавна игра с награди ''Кажи ми любимото си стихотворение!''. В съседство, на базара за книги, авторите ще раздават автографи на читателите. За настроението на публиката ще се погрижат децата от вокална група ''Каравела'' - гр. Шивачево. Отново в камерната зала на Дъраматичния театър започва премиерата на книгата на Марко Ганчев. В Художествената галерия ''Димитър Добрович''- Сливен ще бъде открита изложба ''Петър Станимиров - илюстрации''. Предстои премиера на книгата на Александър Секулов ''Островът'' и на Божана Апостолова ''Малката Божана в нощта на чудесата''. Кратка информация за творческата дейност на писателите и художника П. Станимиров. Очаква се и Карнавалното шествие, в което ще се включат над 300 деца от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Вечерта на голямата сцена в Драматичния театър ще започне тържествения концерт-спектакъл със специалното участие на Руслан Мъйнов и Антоанета Добрева-Нети. В края на спектакъла ще се проведе и Официална церемония по връчване на Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за 2012 г. в категориите - за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство. Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Община Сливен, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и Ротари клуб - Сливен. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година.

Начало на страницата

            Вторият фестивален ден, връчване на наградите ''Константин Константинов''. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 10 май 2012 : сн.

            Подробно са представени проявите от втория ден на XIV Национален фестивал на детската книга - 10 май. В РБ ''Сава Доброплодни'' ще продължи кръглата маса с международно участие ''Табутата в детската литература'', а в камерната зала на ДТ ''Стефан Киров'' започва постановката на ДКТ - Ямбол - ''Ябълково-змейска приказка''. След представлението публиката ще се срещне с автора на текста на спектакъла Румен Николов. Следват биографични данни за живота и творчеството на Р. Николов. За поредна година ще се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата е ''На гости в страната на сбъднатите желания''. Ще участват над 250 деца от цялата страна от 7 до 14 г.На открита сцена до Стария бряст ще започне концерт и забавна игра с награди ''Кажи ми любимото си стихотворение''. Ще бъдат раздадени много сувенири от фестивала, книжки и списания. В съседтво, на базара за книги, авторите ще раздават автографи на своите читатели. За настроението на публиката ще се погрижат децата от вокална група ''Каравела'' от гр. Шивачево. В същия час е премиерата на книгата ''Кой как реве'' на писателя Марко Ганчев. Информация за живота и творчеството на писателя. Ще бъде открита изложба ''Петър Станимиров - илюстрации''. Информация за живота и творчеството на художника П. Станимиров. С голям  интерес се очаква премиерата на книгата ''Островът'' на Александър Секулов със специалното участие на ученици от ГПЗЕ ''Захарий Стоянов'' и II ОУ ''Христо Ботев''- Сливен. За живота и творчеството на А. Секулов. Предстои премиера на книгата ''Малката Божана в нощта на чудесата'' на писателката Божана Апостолова. Живот и творчество на писателката. Подробно са представени и участниците в карнавалното шествие и изпълнителите в тържествения концерт-спектакъл - музикални формации и театрални състави от различни градове на страната. Цялата програма и допълнителна информация за фестивала ще намерите в прикачените файлове.

                                                                                    

             

            [Девети-единадесети] май XIV Национален фестивал на детската книга. // w w w . k a n a l 6 . b g , 9 май 2012

            Публикувана е пълната програма на фестивала с проявите и местата на провеждането им.

                                          

            Ден на малките, но големи хора. // w w w . v a g a b o n t . s l i v e n . n e t , 1 юни 2012

            Детски празник, посветен на Международния ден на детето организира Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. Предвидени са много игри и забавления, много награди и изненади. На импровизирана сцена ще звучат любими детски мелодии в изпълнение на малките таланти. Международният ден за защита на децата се чества в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). В България става порпулярен след 1949 г.

 Начало на страницата

            Ден на отворените врати е обявен днес в Библиотека ''Сава Доброплодни''. // w w w . v a g a b o n t . s l i v e n . n e t , 18 септ. 2012

            Ден на отворените врати е обявен днес в РБ ''Сава Доброплодни'' Сливен. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t, 18 септ. 2012. -  w w w . d a r i k n e w s . b g, 18 септ. 2012. 

            В РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен днес е обявен Ден на отворените врати. Проявата е по случай откриването на учебната година и 26 септември - европейски ден на езиците. Библиотекарите ще запознават посетителите от различни възрасти , услугите и информационните възможности на обслужващите звена: детски отдел, чуждоезиков център, справочен отдел и отдел ''Краезнание'', зали за свободен достъп и читални, компютърни зали. Забавни викторини и състезателни игри ще съпровождат запознаването с фонда и начините за използването му. Днес започват и организирани колективни посещения в Чуждоезиковия център на библиотеката, посветени на 26 септември - Европейски ден на езиците. Посещенията ще продължат до 21 септември по уточнен график с училищата. В Деня на отворените врати информационното обслужване и издаването на дневни карти ще бъде безплатно, а читателските карти до края на календарната година ще бъдат издавани с 50 процента намаление.

                                                           

            Ден на отворените врати в РБ ''Сава Доброплодни''. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 17 септ. 2012

            Също и в: w w w . s l i v e n . n e t, 17 септ. 2012. -  w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 17 септ. 2012. -  w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 17 септ. 2012. -  w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m, 17 септ. 2012. -  Ден на отворените врати в РБ ''Сава Доброплодни'' по случай откриването на новата учебна 2012/2013 година и 26 октомври - Европейски ден на езиците. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 17 септ. 2012. -  www.sl-news.sliven.net, 17 септ. 2012. 

            По традиция, в началото на всяка учебна година Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира Ден на отворените врати. През целия ден библиотекарите ще посрещат посетители на различни възрасти и ще ги запознават с услугите и информационните възможности на обслужващите звена в библиотеката: детски отдел, чуждоезиков център, справочен отдел и отдел ''Краезнание'', зали за свободен достъп и читални, компютърни зали зала за презентации и мероприятия. Ще бъде предоставена актуална информация за новопостъпилите библиотечни материали. Ще се демострират възможности за извършване на справки по електронен път. В този ден издаването на дневни читателски карти ще бъде безплатно, а читателските карти валидни до края на календарната година ще бъдат издавани с 50 процента намаление. На 18 септември ще стартират и организираните колективни посещения в Чуждоезиковия цунтър на библиотеката, посветени на 26 септември - Европейския ден на езиците. Посещенията ще продължат до 21 септември по уточнен с училищата график. Посещението на по-малките читатели в Детския отдел на библиотеката ще бъде приятно и забавно. Весели викторини и състезателни игри ще съпровождат запознаването с фонда и начините за използването му.

                           

            Ден на отворените врати в РБ ''Сава Доброплодни''. // w w w . s l i v e n . n e t , 19 септ. 2012

            Също и в: w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 19 септ. 2012. -  Над 370 ученици посетиха библиотека ''Сава Доброплодни'' в Деня на отворените врати. // w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 19 септ. 2012. -  w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t, 19 септ. 2012. 

            В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' се проведе станалият вече традиционен за началото на всяка учебна година - Ден на отворените врати. Над 370 ученици от различни сливенски училища посетиха библиотеката. За тях бяха организирани екскурзии в библиотеката. Предоставена им беше актуална информация за новопостъпили библиотечни материали във всички обслужващи звена на библиотеката. Чрез презентации бяха представени начина на ползване на автоматизираните бази данни на библиотеката, електронния каталог и възможностите за извършване на справки и запазване на книги по електронен път. Във всяка зала бяха организирани забавни викторини и осигурени от библиотеката награди. За най-малките читатели на Детския отдел бяха подготвени забавни състезателни игри и мнго награди. В Чуждоезиковия център стартираха организирани колективни посещения посветени на 26 септември - Европейски ден на езиците. Посещенията ще продължат до 21 септември по утвърден с училищата график. Много ученици и възрастни граждани се възползваха от безплатното информационно обслужване, както и да получат професионална помощ за използване на ИКТ.

Начало на страницата

            Денева, Иванка. Връчване на националната литературна награда ''Дамян Дамянов'' в Сливен / Иванка Денева. // w w w . l i t e r a t u r e n s v i a t . c o m , май 2012

            За поредна година националният поетичен конкурс на името на видния български творец Дамян Дамянов се организира от община Сливен и Издателска къща ''Жажда'' - в знак на почит към личността и творчеството на поета. Жури с председател Иван Гранитски и членове Надежда Захариева, Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', авторите Петър Сяров, Желяз Кондев, Валентина Димитрова и Екатерина Иванова - директор на Хуманитарна гимназия ''Дамян Дамянов'' взе единодушно решение за присъждането на отличията. Носителят на голямата награда ''Дамян Дамянов'' за 2011 г. на община Сливен е поетът Деньо Денев, получил я за стихосбирката си ''Почеркът на вятъра''. За ''поетически дебют'', за стихосбирката си ''Бутилка, чаша и радио'' отличие получава Стефан Радев. Има и две специални награди: на поетите Пламен Киров и Атанас Капралов. За творчеството на наградените поети.

                 

            Денева, Иванка. Кръгла маса в Сливен на тема ''Табутата в детската литература'' / Иванка Денева. // w w w . k u l t u r n i - n o v i n i . i n f o , 10 май 2012

            В рамките на XIV Национален фестивал на детската книга (9-11 май 2012 г.) в Сливен се организира кръгла маса по неизследвания проблем за табутата в литературата за деца. Тя бе водена от директорката на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова-Василева. В работата на форума взе участие, с ракурси към темите за табутата, тотемите и цензурата в детската литаратура, областния управител Марин Кавръков. Сред присъстващите преподаватели от университетските центрове на България, творци, учители и библиотечни работници от страната и чужбина бе и Игор Чипев - началник на сектор ''Литературно наследство'' в Министерството на културата. Издаден е сборник с доклади на участниците под съставителството  и редакцията на Р. Петрова-Василева. В предговора на редактора е посочена необходимостта от разглеждане на проблема с оглед нуждата от съобразяване на детската литература със спецификата на своите читатели, с редица възрастово обусловени ограничения, както и с определени норми, наложени в общественото съзнание - с цел да се предпази крехката детска психика от болезнени теми.''Целта на настоящия форум е да се проследи в исторически аспект процеса на налагане на табута в детската литература и тяхното разрушаване и демистифициране''. Някои автори привеждат примери за теми-табу: тайнствата на целувката, любовта, раждането на дете, вълненията от първия физически контакт, ранната бременност и емоционалните стресови състояния от нея на младия човек, за трудния път на сирачеството, за пораженията от педофилията и формите на насилие над деца, темата за секса и др. В други доклади се разглеждат проблемите на ксенофобията, темата за смъртта, за неготовността на обществото за прием на различието и др. Представени са някои от докладите във форума, както и техните автори и темите, които те разглеждат.

                                            

            Денева, Иванка. Носители на Националната награда ''Константин Константинов'' за 2012 / Иванка Денева. // w w w . k u l t u r n i - n o v i n i . i n f o , 11 май 2012

            За четиринадесети път на Националния фестивал на детската книга в Сливен беше дадена литературната награда на името на писателя Константин Константинов. Нейното учредяване е през 2004 г. по инициатива на Министерството на културата, община Сливен, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и Ротари клуб - Сливен. Тази година жури с председател Игор Чипев - началник сектор ''Литературно наследство'', присъди литературната награда ''Константин Константинов'' 2012 г. на следните категории: Голяма награда за цялостен принос - на поетесата Лиляна Стефанова. Удостоена е заради приносите си в развитието на българската литература, в сферата на творчеството за деца и дирята си в националната култура; Награда в категория Автор - отличена е Ангелина Жекова. И двете авторки участваха по време на празниците на детската книга в трубадурския двубой под Сините камъни; Наградата в категория Илюстратор бе връчена на художника Петър Станимиров, експонирал и самостоятелна изложба в рамките на фестивала. Има информация за живота и творчеството на всеки от наградените творци. Тази година награда в категория Издателство не се присъжда. Представена е хронология на наградите от 2004 г. до днес. Първият носител на Наградата за цялостен принос получава поетът Валери Петров.

Начало на страницата

            Денева, Иванка. Представяне на романа ''Възвишение'' от Милен Русков в Сливен / Иванка Денева. // w w w . k u l t u r n i - n o v i n i . i n f o , 24 окт. 2012

            В Клуба на дейците на културата сливенци обсъдиха една от знаковите творби на съвременната българска проза - романа ''Възвишение'' на Милен Русков. Обсъждането бе организирано от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и издателство ''Жанет45'' - Пловдив, където е издадена книгата през 2011 г. Авторът на книгата се занимава с преводаческа дейност от английски език. В Сливен той посочи подтика за написването на романа, вдъхновен от красивия с внушението си надпис върху плоча на Галатанското училище в Котел ''Помогни ми да те возвися!'', от съчиненията на П. Берон, Г. Раковски и др. М. Русков разкри мотивите и желанието да изрази възрожденския дух на епохата в жанр, съчетаващ отликите на трагедията и комедията. Както сам призна на творческата среща авторът, ''езикът е стилизиран'', но, смятам, успешно родеещ се с този на ''възрожденския човек''. Своеобразно авторовото световъзприемане и мисленето му, е обагрен с чувство за хумор, ирония и сарказъм, разгръщане на многобройни асоциативни връзки, препратки към книги (на П. Берон, Г. С. Раковски, К. Фотинов, П. Р. Славейков и др. - основа за философските размишления на героите); с ретроспекции, вплитане на притчи, съновидения и други. Тези похвати и уменията за фабулиране правят разказа плавен, а героите - живи и запомнящи се.

                    

            Денева, Иванка. Списание ''Страница'' бе представено в Сливен : Творческа среща в града под Сините скали / Иванка Денева. // w w w . k u l t u r n i - n o v i n i . i n f o , 22 ноем. 2012

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен стана инициатор за представяне на списанието за литература и култура ''Страница'', излизащо в Пловдив. Срещата бе открита от директора на библиотеката Росица Петрова-Василева, която обоснова целите й. Художествените търсения на изданието, спецификата на някои тематични броеве, основните съдържателни акценти през годините, както и включените автори в последния брой, бяха представени от Младен Влашки - председател на Сдружение ''Литературна къща'' в Пловдив, преподавател в университета ''Паисий Хилендарски'' и от писателя Недялко Славов. Той синтезира облика и развоя на изданието от 1997 г. до днес като ''извоювало позиция на сериозно, некомерсиално, национално списание за съвременна, предимно българска литература''. Както споделиха гостите, идеята е  - чрез проекта ''Открита страница. Литературата до вас'', финансиран от Национален фонд ''Култура'' и общината - да се привлекат още ценители на родната словесност и на литературното издание. През 2008 година, за представяне на българската книга, на списанието е присъдена националната награда ''Христо Г. Данов''. РБ ''С. Доброплодни'' получи като дар от гостите пълното течение на списанието за периода 1997-2012 година.

          

            Денева, Иванка. Форум в Сливен на тема: ''Иновативни практики за стимулиране на детското четене'' / Иванка Денева. // w w w . k u l t u r n i - n o v i n i . i n f o , 30 ноем. 2012

            Сливен бе домакин на двудневен форум на тема: ''Иновативни практики за стимулиране на детското четене'', организиран в рамките на проекта ''Глобални библиотеки-България''. Модератор на срещата бе директорът на РБСава Доброплодни-Сливен и регионален координатор на програмата за Сливенска област. Участниците се запознаха и с характера на програмата ''Early Literacy Station'' (ELS), насочена за подобряване на грамотността на децата на английски език. Тя бе представена от директора на Информационния център на Посолството на САЩ в България Снежана Янева..

 Начало на страницата

            Денева, Иванка. [Четиринадесети] XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен / Иванка Денева. // w w w . k u l t u r n i - n o v i n i . i n f o , 10 май 2012

            Също и в: w w w . n e w s . d e n . b g, 10 май 2012. -  w w w . n o v i n i - t e . c o m, 10 май 2012. 

            За четиринадесети път от 9 до 11 май Сливен е столица на детското творчество. Празника уважиха много деца и  детски формации, творци, ръководители на областта и общината, преподаватели и библиотечни работници, много граждани и гости на Сливен. Присъства Игор Чипев, началник на сектор ''Литературно наследство'' в Министерството на културата. Културната проява се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с директор Росица Петрова-Василева и с помощта на Министерство на културата, община Сливен и областна управа. Председател на организационния комитет тази година е кметът на града Кольо Милев, който се обърна с вълнуващи думи към присъстващите и получи признателността на културния институт-организатор за активната екипна подкрепа и съдействие. Част от проявите на децата бяха на ''откритата сцена'' в атмосферата на емблематични песни за детството и книгата, и сред много детски книги, представени на базара на гостуващите издателства : ''Егмонт България'', ''Хермес'', ''Захарий Стоянов'', ''Пан'', ''Жанет-45'', ''Фют'', ''Дамян Яков'', ''Посоки'', ''Персей'' и др. Състояха се премиери на новите книги на Весела Фламбурари, Виктор Самуилов, Петя Александрова, Божана Апостолова, Александър Секулов. Тази година с поетични строфи в ''трубадурския двубой'' участгваха поетесите Лиляна Стефанова и Ангелина Жекова. Организаторите на фестивала осъществиха познати и нетрадиционни форми за привличане на децата към четенето: забавна игра с награди под надслов ''Кажи ми любимото си стихотворение'', концерти (на сливенски изявени музикални формации и ВИГ ''Морски песъчинки'', Бургас), изложба на театрални кукли на любими герои, ''срещи с автограф'' - с участието на писатели-гости на фестивала, карнавално шествие по ларгото на Сливен, с участието на известния духов оркестър на града ''Карандила-Джуниър'' и Мажоретен състав от гр. Поморие. Своя самостоятелна изложба на тема ''Вярата'' представи във фоайето на РБ ''Сава Доброплодни'' скулпторът Светослав Милев. В присъствието на много гости изложбата бе открита от журналиста Петър Сяров. В програмата отново беше включена ''кръгла маса''. Тази година тя обсъжда неизследвания проблем за ''Табутата в детската литература''. За тези, които се интересуват е издаден сборник с докладите на участниците (съставител и редактор е Росица Петрова-Василева). Представени са проявите , които предстоят в третия ден на фестивала.

                                             

            Детски празник в библиотеката. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 31 май 2012

            Също и в: w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 31 май 2012. -  Детски празник в регионалната библиотека. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 31 май 2012. -  Детски празник в регионалната библиотека. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 31 май 2012. 

            Съобщение за организирания детски празник по повод Международния ден на детето - 1 юни, в двора на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. На импровизирана сцена ще има много игри, изненади и награди, ще звучат любими детски мелодии в изпълнение на малките таланти от Сливен. Гости на празника ще бъдат и доброволци и участници в различните прояви от програмата на приключилия наскоро XIV Национален фестивал на детската книга. За всички тях организаторите са подготвили като дар безплатни годишни читателски карти.

Начало на страницата

            Детски празник организира Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 1 юни 2012

            Също и в: Детски празник в Регионалната библиотека. // w w w . d a r i k n e w s . b g, 1 юни 2012. 

            Детски празник, посветен на Международния ден на детето, организира Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен. Празникът започва в 10 ч. в двора на библиотеката. Предвидени са много игри и забавления, награди и изненади. На импровизирана сцена ще звучат и любими детски мелодии в изпълнение на малките таланти. Гости на празника ще бъдат и доброволци и участници в различните прояви от програмата на приключилия наскоро XIV Национален фестивал на детската книга. За тях организаторите са подготвили като дар безплатни годишни читателски карти.

                         

            Детски празник, посветен на Международния ден на детето, организира на 1 юни РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 31 май 2012

            Също и в: w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t, 31 май 2012. 

            На 1 юни, по повод Международния ден на детето, в двора на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' за децата на Сливен се организира детски празник с много игри, забавления и изненади. На импровизирана сцена ще звучат любими детски песни в изпълнение на деца от Сливен. Гости на празника ще бъдат и доброволци и участници в различните прояви от програмата на приключилия наскоро XIV Национален фестивал на детската книга, за които от библиотеката са подготвили като дар безплатни годишни читателски карти.

                        

            Децата на фондация ''Димитър Бербатов'' продължават успешните си изяви и през 2012 г : Майски дъжд от награди за Християн Тодоров. // w w w . d b e r b a t o v . o r g , 16 май 2012 : сн.

            Християн спечели втора награда в раздел ''Поезия'' на Националния литературет конкурс ''В една вълшебна звездна нощ'', който е в рамките на XIV Национален фестивал на детската книга, традиционно провеждащ се в Сливен (тази година от 9 до 11 май). По традиция, отличените произведения се включват в сборник, който се подарява на наградените на фестивала деца. Съобщение и за останалите награди на Християн от конкурси в София, Варна и Бяла през месец май.

                

            Директорът на РБ - Сливен откри изложба на художника Петър Станимиров в Сърбия. // w w w . f o k u s - r a d i o . n e t , 13 юни 2012

            Директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен Росица Петрова откри изложба на художника Петър Станимиров в гр. Нови Сад, Сърбия. Там се проведе 55 издание на Международния фестивал ''Змаеви дече игре''. В неговата програма като специални гости от България участваха Росица Петрова и художникът Петър Станимиров. Посещението бе организирано по покана на Душан Джурджев - директор на Международния център за детско книгоиздаване и Фестивала ''Змаеви дече игре'' в Нови Сад. В словото си при откриването на изложбата илюстрации на Петър Станимиров в музея ''Войводина'', Росица Петрова посочи, че за нея е чест да присъства на откриването й. Само преди 20-тина дни тази изложба беше показана в Сливен, в рамките на Четиринадесетия национален фестивал на детската книга. По примера на партньорите си от Сливен и организаторите на изложбата от фестивала в Нови Сад бяха издали каталог, който предизвика интереса на много сръбски издатели и автори. Информация и за творчеството на художника Петър Станимиров.

 Начало на страницата

            Директорът на Регионалната библиотека в Сливен получи наградата ''Малкият принц''. // w w w . l i r a . b g , 17 май 2012 : сн.

            Също и в: w w w . b t a . b g, 17 май 2012.

            Директорът на Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен Росица Петрова е отличена с наградата ''Малкият принц'' от Асоциацията на приятелите на книгата в Босна и Херцеговина. Наградата представлява бронзова пластика на Малкия принц и диплом. Тя беше официално връчена на Росица Петрова от Шимо Ешич - известен босненски поет и преводач, директор на най-голямото детско издателство в Босна и Херцеговина ''Босненска реч'' и на Международния фестивал ''Везаний мост'' - Тузла. Наградата се присъжда от международно жури и се връчва в рамките на фестивала ''Везаний мост'' в две катогрии: за най-добра детска книга от региона - Босна и Херцеговина, Хърватска, Сърбия и Черна гора, за изключителен принос за развитие на детската литература и междукултурното сътрудничество на Балканите. От 2006 г. във втория раздел на наградата се отличават политици, общественици и творци от различни страни, между които е Росица Петрова, като инициатор и организатор на ежегодния Национален фестивал на детската книга, с международно участие, който тази година се състоя от 9 до 11 май в Сливен, за 14-ти път.

                 

            Днес Сливен е столица на детската книга. Хотелите на Лечков остават празни. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t , 9 май 2012

            Днес се открива XIV Национален фестивал на детската книга, който се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен и Областна управа. В Сливен дойдоха стотици млади таланти, , почитатели на литературата, автори на проза и поезия, научни работници, библиотекари, педагози и психолози от страната и чужбина. В продължение на три дни ще се състоят различни културни прояви като Кръгла маса на тема ''Табутата в детската литература''. Със свои доклади ще участват учени и университетски специалисти от Унгария, Сърбия, Италия, Босна и Херцеговина, и др. Своя изложба ще представи художникът Петър Станимиров. По време на фестивала ще бъдат раздадени награди на отличилите се деца в Националния литературен конкурс ''В една вълшебна звездна нощ'', в Националния пленер за детска рисунка ''На гости в страната на сбъднатите желания'', както и в Първия национален конкурс за изработване на театрални кукли.

                                                                                                                                             

            Дни на франкофонията в библиотеката. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 16 март 2012

            Също и в: Дни на франкофонията в Регионалната библиотека. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t, 16 март 2012. 

            От 14 до 16 март в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' се организират различни прояви посветени на френския език. По този начин се отбелязва Международния ден на Франкофонията - 20 март. Тази година сътрудниците от Чуждоезиковия център на библиотеката представят пред ученици от класовете с преподаване на френски език на ГПЗЕ ''З. Стоянов'' презентация на тема: ''Френски писатели от различни литературни епохи - Стендал, Виктор Юго, Стефан Маларме''. В програмата са включени и колективни посещения в Чуждоезиковия център, където са представени произведения на съвременни френски автори, както и нови помагала в помощ на изучаването на френския език.

 Начало на страницата

            До Началника на РИО на МОН .... // w w w . r i o - v i d i n . o r g , 10 ян. 2012

            Публикуван е текста на писмото на директора на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен Росица Петрова-Василева до районните инспекторати на МОН, с което ги уведомява за предстоящия XIV Национален фестивал на детската книга. Фестивалът ще се проведе от 9 до 11 май. Представени са акцентите в програмата на фестивала: Срещи с детски автори; Премиери на детски книги; Литературни двубои и състезания; Национален литературен конкурс на тема: ''В една вълшебна звездна нощ''; Национален пленер за детска рисунка на тема: ''На гости в страната на сбъднатите желания''; Връчване на Националната награда ''Константин Константинов'' - за принос в детското книгоиздаване; Кръгла маса по проблемите на детската книга и детското четене; изложби и др. Поместен е текста на обявата за Националния литературен конкурс.

                

            Драганова, Антония. Пак награди за художниците на Галя Иванова от ОДК / Антония Драганова. // w w w . 5 - m i n u t i . c o m , 22 май 2012 : сн.

            За представянето на формациите от ОДК ''Св. Ив. Рилски'' - Казанлък в проявите на XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен и Областна управа - Сливен. Децата от Школата по изобразително изкуство ''Живопис''- Казанлък участваха в Националния пленер за детска рисунка на тема ''На гости в страната на сбъднатите желания'', който се провежда в рамките на Фестивала. Рисунките от пленера бяха подредени във фоайето на Драматичния театър, където се състоя награждаването на Камелия Петрова - 12 г. Тя получи поощрение за своята творба. Награда получи и Алис Сандалова - 10 г., която се класира на второ място в раздел ''Поезия''. Стихотворението й е поместено в сборника с наградени творби от Националния литературен конкурс на тема ''В една вълшебна звездна нощ''. Конкурсът се проведе в рамките на XIV Национален фестивал на детската книга.

                     

            Дъга от усмивки и песни изгря над Сливен. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 9 май 2012 : сн.

            В Сливен започна XIV-ия Национален фестивал на детската книга. По традиция откриването на фестивала бе в празнично преобразените фоайета на Драматичния театър ''Стефан Киров'' с голям концерт-спектакъл, в който участваха десетки талантливи деца от Сливен и страната. Гостите посрещнаха балерините от балет ''Барби'', мажоретките от ''Селимински Силуетс'', танцьорите от Клуб по спортни танци ''Сливен'', певците от вокална група ''Морски песъчинки'' - гр. Бургас, вокална група ''Славейче'' и Клуб за млади поп и рок изпълнители ''Ритъм'' - гр. Сливен. ''...Вярвам, че фестивалната програма ще бъде интересна и полезна за всички участници и гости, а срещата с творчеството и таланта ще зареди всички с оптимизъм, че хубавата детска книга ще бъде винаги част от духовния живот на децата''- бяха част от думите на кмета на Сливен Кольо Милев при откриването на фестивала. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Сливен, с подкрепата на Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация Сливен и Държавната агенция за българите в чужбина. През трите фестивални дни гости на Сливен ще бъдат известни детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от България, Италия, Унгария, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Украйна и Турция. В Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' днес започна традиционната кръгла маса на тема ''Табутата в детската литература''. В нея с доклади ще участват писатели, научни и библиотечни дейци от страната и чужбина. Също в библиотеката бе открита и изложба на сливенския скулптор Светослав Милев, който се представя с 30 скулптурни творби, обединени в проекта ''Вярата''. В зала ''Май'', кметът на Сливен Кольо Милев откри изложбата ''Театрални кукли на любими литературни герои'' и награди отличените участници в Първия национален конкурс за изработване на театрални кукли. На откритата сцена до Стария бряст децата и гостите на фестивала участваха в игри и състезания, а в съседство в павилионите на най-реномираните издателства на детска литература у нас предлагаха интересни детски книжки. Фестивалната програма и още подробности за първия фестивален ден ще намерите в прикачените файлове.

Начало на страницата

            Дявол ли е Хари Потър?. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 29 май 2012

            Сред многобройните прояви, включени в програмата на Националния фестивал на детската книга в Сливен, бе и провеждането на кръгла маса с международно участие на тема: ''Табутата в детската литература''. В нея с доклади участваха научни работници, университетски преподаватели, автори, художници, издатели, библиотечни специалисти от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Унгария, Италия, Македония. Докладите бяха издадени в сборник на български и английски език. Целта на кръглата маса бе да проследи в исторически аспект процесът на налагане на табута в детската литература и тяхното разрушаване. ''Изводът, който се наложи след кръглата маса, е че съвременната детска литература успешно преодолява дидактичността, освобождава се от стереотипите и традиционното разбиране на норми и правила, смята директорът на Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова. ''Подчертано свенлива в показване на интимната сфера, българската детска литература винаги е била здраво вкоренена в реалността и е показвала подчертана социална чувствителност, казва доц. д-р Петър Стефанов от ВТУ ''Св. Св. Кирил и Методий''. Според доц. д-р Вихрен Чернокожев от БАН, има проучване, данните от което показват, че в САЩ все повече родители категорично отказват да четат старите класически приказки на децата си, защото били прекалено страховити. ''Хари Потър'' е нестандартно решение за справяне с насилието, униженията, гнева. И опитите да бъде наложена цензурираща забрана само провокира любопитството на децата, неосъзнатия им още стремеж да бъдат креативни, необичайно свободни мислители в необятното пространство между наслаждението и страха. Доц. д-р Младен Енчев от ШУ смята, че в българската детска литература има един особено въздействащ пример на интерпретиране на темата за смъртта. ''Дължим го на ''Ние, врабчетата'' на Радичков и разказа за смъртта на Ю Тц. В него авторът отваря пред децата тайната книга на мъртвите, не толкова, за да им каже, че се умира, а за да ги увери, че смъртта не е край и че любовта и отговорността на живите могат да възкресяват отишлите си от нас с магията на спомена''.

                                              

  

            Една книга, която всеки сливенец трябва да прочете. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 24 окт. 2012

            Също и в:w w w . b o o k s . j a n e t 4 5 . c o m, 24 окт. 2012. 

            При голям успех премина премиерата на романа ''Възвишение'' на писателя Милен Русков. Срещата се състоя в  Клуба на дейците на културата в Сливен. Организатор е Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', която подготви срещата като подарък за всички сливенци по повод празника на Сливен - Димитровден. Водещият на срещата - Христо Симеонов потопи слушателите в атмосферата на Българското възраждане. Смях предизвика живото описание на Сливен, околностите му и неговите жители, особено сливенските госпожици. Актьорът прочете писмо от директора на ИК ''Жанет 45'' - писателката Божана Апостолова до гражданите на Сливен. В него тя поднесе своите извинения за отсъствието си и поздрави сливенци за празника. Авторът на романа разкри повода за написването му, а именно прочита на ''Рибния буквар'' на Петър Берон и ''Горски пътник'' на Раковски като първата предприета стъпка в голямото си приключение, наречено ''Възвишение''. На премиерата присъства заместник-кметът Иван Славов, а писателят М. Русков получи цветя от кмета на Сливен Кольо Милев, директорката на РБ ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова и други. М. Русков раздаде автографи.

Начало на страницата

            За Деня на детето институции в Сливен отправиха покани за празнични забавления. // w w w . b t a . b g , 31 май 2012

            По повод 1 юни - Ден на детето, в двора на Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен ще има празник. На импровизирана сцена ще има много игри и забавления, ще звучат любими детски песни и стихотворения от малките таланти на Сливен. Гости на празника ще бъдат и доброволци и участници в различните прояви от програмата на приключилия наскоро XIV Национален фестивал на детската книга, за които от библиотеката са подготвили безплатни годишни читателски карти.

                       

            За последния ден на фестивала в Сливен. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 12 май 2012

            Също и в: Лиляна Стефанова, носител на наградата ''Константин Константинов'': Всичко в този смайващ и необикновен фестивал е насочено към бъдещето!. // w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t, 11 май 2012. 

            Третият, последен ден на XIV Национален фестивал на детската книга, започна с пресконференция с носителите на Националната награда ''К. Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за 2012 г. Представен е статута на наградата и нейните носители от предходни години. Тазгодишните носители на наградата ''К. Константинов'' са: Лиляна Стефанова - в категория ''За цялостен принос'', Ангелина Жекова - в категория ''Автор'' и Петър Станимиров - в категория ''Илюстратор''. В Драматичния театър ''Стефан Киров'' - Голяма зала, се проведе Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: ''В една вълшебна звездна нощ'' и Националния пленер за детска рисунка на тема: ''На гости в страната на сбъднатите желания''. В литературния конкурс се включиха над 1050 деца и юноши на възраст от 7 до 16 г. от страната и българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. Имената на победителите са публикувани на интернет - сайта на фестивала http/childbookfest.iradeum.com. Наред с наградите участниците получиха екземпляр от сборника ''В една вълшебна звездна нощ'', издаден с финансовата подкрепа на Министерството на културата. В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 250 деца от цялата страна на възраст от 7 до 14 г. След награждаването бе представена постановката ''Приключения опасни с герои сладкогласни'' по Недялко Йорданов с участието на малките актьори от Детската театрална студия ''Приказен театър'' - гр. Бургас. Създаване и дейност на студията.

                

            Забавно лято за деца организира библиотеката. // w w w . d a r i k n e w s . b g , 2 юли 2012

            Съобщение за поредното забавно лято, което стартира в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен. Всеки  работен ден, децата, читатели на библиотеката ще могат да се включат в забавен час по четене. Те ще четат заедно откъси от любими детски книги.

Начало на страницата

            Започва ''Лято в библиотеката''. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 2 юли 2012

            Също и в: В регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' стартира програмата ''Лято в библиотеката''. // w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t, 2 юли 2012. -  w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 2 юли 2012. -  w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 2 юли 2012. -  w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 2 юли 2012. -  w w w . s l i v e n . n e t, 2 юли 2012. 

    В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' стартира станалата вече традиционна програма ''Лято в библиотеката''. От 2  до 27 юли включително, от 10.30 до 11.30 ч., в Детския отдел на библиотеката, деца на възраст от 5 до 10 години ще могат да се включат в забавен час по четене. Децата ще четат откъси от любими детски кнги, ще преживеят приключения и пътешествия, вълшебства и магии, ще откриват тайните на заобикалящия ги свят. На сайта на библиотеката е публикувана програмата с произведенията за четене по дни.

                                        

            Започна Националният фестивал на детската книга. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 9 май 2012

            Започна XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен. Културното събитие беше открито във фоайето на Драматичния театър ''Стефан Киров''. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Община Сливен. Представени са накратко проявите, които ще са проведат през първия фестивален ден. Премиера на книгата на Весела Фламбурари ''Майска нощ с феята Кандилка''. На открита сцена на Ларгото ще се проведе забавната игра с награди ''Кажи ми любимото си стихотворение!''.За настроението на публиката ще се погрижат децата от ВИГ ''Морски песъчинки''. Отвори врати и книжният базар, на който тази година гостуват 10 български издателства. Трубадурският двубой под Сините камъни с участието на поетесите Лиляна Стефанова и Ангелина Жекова започва в театъра. По същото време започва и кръглата маса с международно участие на тема: ''Табутата в детската литература''. Премиерите на книгата на Виктор Самуилов ''През девет локви в десета'' и на Петя Александрова ''Детенце с изгубено ключенце'' ще се проведат в последователни часове в камерната зала на драматичния театър. Изложбата ''Вярата'' със скулптури на Светослав Милев ще бъде открита в Регионалната библиотека. В зала ''Май'' ще бъде открита изложбата ''Театрални кукли на любими литературни герои''.

            

            Известни са носителите на наградите ''Константин Константинов''. // w w w . s l i v e n p r e s s . b g , 10 май 2012

            Игор Чипев, председател на журито за определяне на носителите на Националната награда ''Константин Константинов'', обяви пред журналисти имената на носителите на престижната награда за 2012 година. Голямата награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в българската литература се присъжда на поетесата Лиляна Стефанова. В категорията ''Автор'' наградата получава Ангелина Жекова. Носител на наградата ''Константин Константинов'' в категорията ''Илюстратор'' е Петър Стефанов. Неговата изложба може да се види в Художествена галерия ''Димитър Добрович''. Тази година награда в категория ''Издателство'' не се присъжда. Връчването на наградите ще се състои на 10 май от 17 часа в Драматичен театър ''Стефан Киров'' по време на тържествения концерт-спектакъл на фестивала. Кратка информация за творческата дейност на всеки един от наградените.

Начало на страницата

            Илюстратор на Стивън Кинг на детски фестивал. // w w w . s t a n d a r t n e w s . c o m , 9 май 2012

            Петър Станимиров е носителят на наградата ''Константин Константинов'' в категория ''Илюстратор'' от XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен. Той се смята за основоположник на българския комикс и книгите-игри. Станимиров е най-добрият илюстратор на романите на Стивън Кинг. Представен е накратко Националния фестивал на детската книга и част от проявите в тазгодишното му издание  - традиционния книжен базар на десет от най-големите български издателства, 9 премиери на книги. От 2004 г. в рамките на фестивала се връчва Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в книгоиздаването на деца.

               

            Илюстраторът на Стивън Кинг гостува в Сливен. // w w w . v a g a b o n t . s l i v e n . n e t , 7 май 2012

            Илюстраторът Петър Станимиров ще бъде гост на Сливен, в рамките на 14 Национален фестивал на детската книга от 9 до 11 май. П. Станимиров се смята за основоположника на българския комикс и най-добрия илюстратор на книгите на Стивън Кинг. Предстоят девет премиери на книги на фестивала на книгата, много игри и забавления за децата и гостите. На базара за книги ще бъдат представени 10 от най-големите български издателства. От 2004 г., в рамките на Фестивала се връчва и Национална награда ''Константин Константинов'' за принос в книгоиздаването за деца. Тази година номинираните са четирима,а 13 - номинираните в останалите категории. Гости на фестивала и тази година ще има и от чужбина. Очакват се детски писатели от Македония, Босна и Херцеговина, Италия и др. Темата на традиционната кръгла маса тази година ще бъде ''Табутата в детската литература''. Организатор на фестивала е Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна управа Сливен и др.

                      

            Иновативни практики ще стимулират четенето в Сливен. // w w w . s u n - b g . c o m ,   2 9   н о е м .   2 0 1 2 , 29 ноем. 2012

            Също и в: w w w . d a r i k n e w s . b g, 29 ноем. 2012. 

            Двудневна среща на тема ''Иновативни практики за стимулиране на детското четене'' ще помага на библиотекарите в Сливен и региона да развиват умения за ръководители на детското четене. В срещата участват над 65 библиотекари от целевите библиотеки от областта, представители на общините и на образователни и и културни институции. В програмата са включени 13 доклада, презентации и Уъркшоп по четене, които ще помагат успешно на библиотекарите да мотивират децата при четенето. За пример в един от докладите ще бъде представен опитът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен, на Народна библиотека ''Ст. Стремац''- гр. Ниш, Сърбия и водещи читалищни библиотеки. Вторият ден от форума ще бъде посветен на използването на новите медии - анимация, кино и компютърни игри, за провокиране на интереса на децата към книгите. Ще бъдат демонстрирани мултимедийните образователни игри ''Буквенка'' и ''Писменка'' и ще бъде представен опитът на американските библиотеки за подпомагане на детското четене чрез програмата Early Literacy Station. Модератор  на регионалната среща е Росица Петрова -Василева регионален координатор на програмата за Сливенска област и директор на РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен.

Начало на страницата

            Йовчева, Стела. Обучителен семинар по проект ''Приемна грижа'' ще се проведе в Сливен / Стела Йовчева. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 17 юли 2012

            Семинарът ще се проведе днес, 17 юли от 9.30 часа. Целта на проекта е изграждане на капацитет и популяризиране и развиване на социалната услуга ''Приемна грижа'' в малките населени места чрез посредничеството на целевите библиотеки по програма ''Глобални библиотеки - България'' от Сливенска област. Проектът се реализира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в партньорство с Фондация ''Инициатива Съпричастност'' - Сливен и се финансира по малките грантове на програма ''Глобални библиотеки - България'' със средства на фондацията ''Бил и Мелинда Гейтс''. В Сливенска област осъществяват дейността си над 10 социални институции за деца и младежи. Част от тях са в селища, в които функционират и целеви библиотеки по програма ''Глобални библиотеки - България''. Библиотеките, с техническата си обезпеченост и подготвеност на персонала за предоставяне на информационни услуги, могат да се превърнат в ефективни посредници за предоставяне на услугата ''приемна грижа'' по места.

                                            

            Йоргова, Людмила. Радио ''Фокус'' - Сливен получи поредна награда от XIV Национален фестивал на детската книга / Людмила Йоргова. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 15 май 2012

            Поредната награда на радио ''Фокус'' е за пълно и точно отразяване на проявите на XIV Национален фестивал на детската книга, който по традиция се провежда в Сливен. Според Росица Петрова, директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и основен организатор на фестивала, тази година в Сливен са се събрали над 3000 деца от областта и цялата страна. Успешно е била реализирана идеята празника да се пренесе по улиците на града. Кръглата маса тази година посветена на табутата в детската литература също е била изключително интересна. Форумът е събрал представители на пет европейски страни. Вече имало предложения и за нови партньорства от чужбина, като Полша и Турция. Обмисля се и идеята след следващото XV-то издание на фестивала да бъде създаден и Музей на марионетките. Идеята е възникнала след конкурса за театрална кукла, поясни Р. Петрова. Тя благодари на всички, които са помогнали фестивалът да премине безпроблемно и да събере толкова много участници, а кот заслуга на книжния форум изтъкна, че вече в Сливен е започнал да се развива фестивален туризъм.

              

            Йотова, Веселина. [Десет] 10-годишен писател от Разград взема първа награда за проза / Веселина Йотова. // w w w . e k i p 7 . b g , 18 апр. 2012 : сн.

            С разказа ''Тайната стая в звездната нощ'' Раян Иванов от клуб ''Репортери'' към Центъра за ученическо техническо и научно творчество - Разград спечели първа награда в раздел ''Проза'' на Националния литературен конкурс ''В една вълшебна звездна нощ''. Конкурсът се провежда в рамките на XIV Национален фестивал на детската книга и се организира от Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен, в партньорство с Министерство на културата, община Сливен, Асоциацията на книгоиздателите в България, Държавната агенция за българите в чужбина и др. За дейностите, с които Р. Иванов се занимава в извънучилищно време. Официалната церемония по награждаване на участниците в конкурса ще се състои на 11 май.

Начало на страницата

            Как се работи ефективно в библиотека разясняваха в Сливен. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 2 апр. 2012

            С обучения по модулите ''Организация и управление на работата в обществената библиотека'' и ''Информационни и комуникационни технологии'' започнаха обученията в учебната база към Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - обучителен център за библиотекарите от Сливенска област, съобщава Росица Петрова, регионален координатор на програма ''Глобални библиотеки - България'' за областта. До края на годината в центъра ще бъдат организирани 11 обучения по всички модули от обучителната програма.През тази година в обученията ще бъдат включени и библиотекари от библиотеки, които не са целеви по програмата като крайната цел е повишаване на професионалната подготвеност и модернизиране на повече библиотеки от областта. Обучителната програма включва ''Информационни и комуникационни технологии'', ''Организация и управление на работата в обществената библиотека'', ''Услуги в модерната библиотека'', ''Общуване и работа с потребители и общности'', ''Застъпничество, набиране на средства и разработване на проекти''. Програма ''Глобални библиотеки - България'' е инициатива на Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие. Тя се финансира чрез субсидия от Фондация ''Бил и Мелинда Гейтс'' и инвестиции от страна на местната власт и държавния бюджет.

               

            Кметът даде началото на литературен маратон. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 2 апр.  2012 : сн.

            Също и в: Кольо Милев зачете ''Мечо Пух''. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 2 апр. 2012. -  Кметът Милев чете ''Мечо Пух'' в регионалната библиотека. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m, 2 апр. 2012. -  Кметът Кольо Милев чете заедно с децата в Деня на детската книга. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t, 2 апр. 2012. 

            Кметът на Сливен Кольо Милев дава началото на литературен маратон, посветен на Международния ден на детската книга - 2 април. В Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' кметът прочете на четвъртокласници откъс от книгата на Алън Милн ''Мечо Пух''. С избора на произведение е почетена и 130-та годишнина от рождението на Алън Милн. ''Колкото повече четете, толкова повече ще знаете'', се обръща К. Милев към четвъртокласниците, чийто девиз  е репликата на мечето ''Колкото повече - толкова повече''. Кметът подарява на децата екземпляри от книгата ''Мечо Пух''. В куклена драматизация служителките на библиотеката Йоана Василева и Евгения Ненчева представят пред учениците епизод от книгата. Директорката на РБ "С. Доброплодни'' Росица Петрова представя инициативата, в която 500 сливенски деца четат откъси от произведението. Литературният маратон се организира по инициатива на регионалната библиотека с подкрепата на издателствата ''Егмонт България'' и ''Пан''. Всеки участник в маратона получава цветно илюстрирана брошура с бележки за автора Алън Милн и запомнящи се мисли на мечето. Училищните библиотеки, на училищата включили се в маратона, получават екземпляр от книгата от РБ ''С. Доброплодни''. В литературния маратон участват ученици от II ОУ ''Хр. Ботев'', IV ОУ ''Димитър Петров'',V СОУ ''П. К. Яворов'', X СОУ ''Йордан Йовков'', XI СОУ ''Константин Константинов'', XII ОУ ''Елисавета Багряна'', НУ ''Васил Левски''.

Начало на страницата

            Кметът Милев: Книгата е нашият съюзник да възпитаме доброто у децата. // w w w . s l i v e n . b g , 9 май 2012 : сн.

            Също и в: Откриха Националния фестивал на детската книга. // w w w . s l i v e n . u s, 9 май 2012. -  w w w . n e w . s l i v e n . n e t, 9 май 2012. -  www.radio.sliven.net. 

            Думите са на кмета на Сливен Кольо Милев по време на откриването на XIV Национален фестивал на детската книга, който се провежда в Сливен от 9 до 11 май. Фестивалът се организира от РБ ''С. Доброплодни'' с подкрепата на Министерството на културата, община Сливен, Областна администрация и Държавната агенция за българите в чужбина. Празникът започна с концерт-спектакъл в ДТ ''Ст. Киров'', в който участваха детските вокални формации ''Морски песъчинки'' от Бургас, ''Славейче'' и ''Ритъм'' от Сливен, танцови двойки от Клуб по спортни танци ''Сливен'', балет ''Барби'' към Военен клуб - Сливен и мажоретен състав ''Селимински Силуетс''. По традиция децата изпяха химна на фестивала по текст на Петя Александрова и музика Хайгашод Агасян. Сценографът Емилияна Тотева и ученици от Художествената гимназия в Сливен бяха украсили фоайето в театъра. През трите празнични дни гости на града и фестивала ще бъдат известни детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от България, Унгария, Италия, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Украйна и Турция. В РБ ''С. Доброплодни'' беше открита изложба на скулптора Светослав Милев под надслов ''Вярата''. Проектът е пластичен прочит на Светото писание, сътворен в камък и метал. По време на изложбата Милев дари на библиотеката творбата си ''Словото''. В зала ''Май'' беше открита изложба ''Театрални кукли на любими литературни герои'', а кметът Кольо Милев награди отличените участници в Първия Национален конкурс за изработване на театрални кукли. На открита сцена  до Стария бряст започна забавната игра с награди ''Кажи ми любимото си стихотворение''. Беше открит и традиционния книжен базар за най-новите книги на издателствата ''Хермес'', ''Дамян Яков'', ''Посоки'', ''Персей'', ''Фют'', ''Пан'', ''Театър Пан'', ''Егмонт България'', ''Жанет 45'', ''Захари Стоянов''. Изданията на базара се предлагат с отстъпка.

                            

            Кметът Милев присъства на откриването на семинар за детското четене. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 28 ноем. 2012

            Също и в: w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 28 ноем. 2012. -  w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t, 28 ноем. 2012. -  w w w . r a d i o . n e t, 28 ноем. 2012. -  w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 28 ноем. 2012. -  Кметът на Сливен Кольо Милев откри днес среща на тема ''Иновативни практики за стимулиране на детското четене''.// w w w .   s l i v e n . b g, 28 ноем. 2012. -  w w w . s l i v e n d n e s . c o m, 28 ноем. 2012. 

            Над 65 библиотекари от целевите библиотеки от област Сливен по програма ''Глобални библиотеки - България'' участват два дни (28 и 29 ноем.) в семинар на тема: ''Иновативни практики за стимулиране на детското четене''. Събитието откри Росица Петрова - директор на РБ ''Сава Доброплодни'' и регионален координатор на програмата. Кметът на Сливен инж. Кольо Милев приветства участниците. В двата пленарни дни са включени 13 доклада и презентации, Уъркшоп по четене. В програмата на срещата ще се включат и детските автори Весела Фламбурари и Петя Александрова. Вторият ден по програмата ще бъде посветен на използването на новите медии - анимация, кино, компютърни игри. Тогава своя презентация ще представи д-р Румяна Нейкова /НАТФИЗ/. Ще бъдат демонстрирани мултимедийните образователни игри ''Буквенка'' и ''Писменка'' на фирмата ''Виксис'' Ще бъдат демонстрирани мултимедийни образователни игри, ще бъде споделен опитът на американските библиотеки за подпомагане на детското четене чрез програмата Earliy Literacy Station /ЕLS/. Форумът ще завърши с презентация на регионалния мениджър на програма ''Глобални библиотеки-България'' Красимир Христов на тема ''Програма ''Глобални библиотеки-България'' и промените в българските библиотеки /визия, услуги, потребители/''. Модератор на регионалната среща е Росица Петрова-Василева - регионален координатор на програма ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област и директор на РБ ''С. Доброплодни'' - Сливен.

 Начало на страницата

            Кметът Милев чете с децата ''Мечо Пух''. // w w w . s l i v e n . u s , 2 апр. 2012 : сн.

            Официалният старт на литературния маратон, посветен на Международния ден на детската книга  - 2 април бе даден от кмета на град Сливен Кольо Милев в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Точно в 10 ч. той приветства четвъртокласниците на НУ ''Васил Левски'' и чете свой любим откъс от книгата ''Мечо Пух'' от Алън Милн. След него всички деца и тяхната класна ръководителка се включиха в четенето. С избора на това произведение  е почетена и 130-та годишнина от рождението на Алън Милн. Директорката на библиотеката Росица Петрова представи инициативата, в която 500 сливенски деца четоха откъси от произведението. Литературният маратон се организира по инициатива на регионалната библиотека с подкрепата на издателствата ''Егмонт България'' и ''Пан''. В маратона се включиха ученици от II ОУ ''Христо Ботев'', IV ОУ ''Димитър Петров'', V СОУ ''П. К. Яворов'', X СОУ ''Йордан Йовков'',  XI СОУ ''Константин Константинов'',  XII ОУ ''Елисавета Багряна'', НУ ''Васил Левски''. Представено е участието на децата във всяко училище. Всеки от участниците в маратона получи цветно илюстрирана брошура с бележки за автора Алън Милн и известни фрази на знаменитото мече, а на училищните библиотеки Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' подари по един екземпляр от книгата.

             

            Книгата трябва да достигне до детето, това е съдбовно за България. // w w w . s l i v e n p r e s s . b g , 11 май 2012

            За магията на словото, за вълшебното приятелство между детето и книгата, за пътя на книгата до детето, говориха днес призьорите на XIV Национален фестивал на детската книга, който се проведе в Сливен от 9 до 11 май. Поместени са думите на носителката на голямата награда ''Константин Константинов'' - за цялостен принос - поетесата Лиляна Стефанов. ''Щастлива съм, че заедно с вас донесохме тази своя любов към децата и своята надежда.... Днес приятели, поети, художници, библиотекари, като магьосницата Росица Петрова, извършват подвиг. Дните, които преживяхме в Сливен бяха дни на детската дарба, на надеждата, на отговорността пред бъдещето на България''.

                                                      

            Книжната продукция на сливенските автори за 2011 година ще бъде представена в РБ ''Сава Доброплодни''. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 27 ян. 2012

            На 27 януари 2012 г., от 17,00 ч., за четиринадесети път в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен ще бъдат представени над 40 книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2011 г. Книгите ще се представят на първия за новата година Петъчен литературен салон, където автори, критици и читатели ще споделят размисли и впечатления от новите книги. Продукцията на сливенските автори по традиция ще бъде представена от Тенко Тенев - поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол и литературния критик Димитър Бечев - директор на Регионална библиотека ''Георги Раковски''- гр. Ямбол. Организаторите на срещата са подготвили специална изненада за авторите - наред с бележките на критиците те ще могат да чуят и мнения на читатели за техните книги, събрани чрез нарочна анкета.

Начало на страницата

            Коледна магия в библиотеката. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 21 дек. 2012

            На 21 декември на специално тържество във фоайето на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен кметът на община Сливен Кольо Милев връчи наградите на участниците в конкурса ''Коледна магия'' - за най-красива коледна картичка и най-оригинално коледно пожелание. В конкурса участваха над 560 деца на възраст от 5 до 14 години от всички сливенски училища. С коледни картички участваха и деца от много целодневни детски градини в Сливен. С голямо майсторство при изработването се отличиха и децата от кръжоците към Обединен детски комплекс - Сливен - Кръжок по изобразително изкуство с ръководител Снежина Великова, Кръжок ''Фитодизайн'' - с ръководител Живка Георгиева, както и от школата по изкуства ''Млади виртуози'' с ръководител Елена Терзиева. Много картички с  коледни пожелания бяха получени и от Центъра за работа с деца - гр. Котел, Народно читалище ''Просвета'' - с. Сборище и др. Публикувани са имената на наградените участници в конкурс ''Коледна магия''- 2012 за най-оригинално коледно пожелание и за най-красива коледна картичка в различните възрастови групи.

                                            

           

            Конкурс за коледна картичка. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 29 ноем. 2012

            Обява за конкурса за коледна картичка ''Коледна магия'', който организира детския отдел в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Най-оригиналните картички ще бъдат представени на специална изложба във фоайето на библиотеката в навечерието на Коледа. Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на 21 декември, в рамките на тържествата ''Коледа в библиотеката''.

                                       

            Конкурс за коледна картичка обявява Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. // w w w . s l i v e n p r e s s . b g , 12 ноем. 2012

            Също и в: Регионалната библиотека обяви конкурс ''Коледна магия''. // w w w . s l i v e n . u s, 12 ноем. 2012. -  Библиотеката обяви конкурс за коледна картичка. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 12 ноем. 2012. -  w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t, 12 ноем. 2012. -  w w w . n e w . s l i v e n . n e t, 12 ноем. 2012. -  Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен обявява конкурс за коледна картичка ''Коледна магия''. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t, 12 ноем. 2012. -  w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 12 ноем. 2012. -  w w w . s l i v e n d n e s . c o m, 12 ноем. 2012. 

            Обява за традиционния конкурс за коледна картичка и оригинално коледно пожелание. Нарисуваните красиви картички и интересни пожелания за празника ще се приемат в Детския отдел на РБ ''С. Доброплодни'' до 12 декември 2012 г. Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на 21 декември, в рамките на тържествата ''Коледа в библиотеката''. В конкурса могат да вземат участие деца на възраст от 5 до 14 години. За допълнителна информация са публикувани и телефони, на които читателите могат да се информират за всичко, свързано с конкурса.

Начало на страницата

            Концерт с автограф. От Краси. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 25 юни 2012 : сн.

            Също и в: w w w . s l i v e n d n e s . c o m, 25 юни 2012. 

            Представянето на първата книга на Красимир Аврамов ''Между два свята - любов, лъжи и една песен'' беше организирано от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и вестник ''Сливенски новини'', с подкрепата на Община Сливен. В началото на срещата редакторът на книгата Стелиян Стоименов разказа защо е застанал зад проекта на Краси. Критически анализ на творбата направи и Соня Келеведжиева, която каза, че е прочела за една нощ книгата. ''...Книгата грабва още от първата страница. Книга, в която красивите мечти се преплитат с грозната проза на душата. Книга, която описва вечната борба между двата свята на твореца, една изповед от първата до последната страница. Краси е не само увлекателен разказвач, но и психолог, който прави психологически разрез на собствената си душа...''. Впечатленията си от дългогодишното приятелство с Краси сподели и директорът на вестник ''Сливенски новини'' Елка Гъркова. Самият Краси сподели, че вече е започнал да пише втората част на книгата си и обеща тя да е готова до 2-3 години. Стана ясно, че интерес към книгата му са проявили израелски, гръцки и украински издателства. В момента книгата се превежда за издателство от САЩ и ще бъде филмирана.

                                         

            Красимир Аврамов - между човека и глас. // w w w . s t a r i y a t - b r y a s t . s l i v e n . n e t , 25 юни 2012 : сн.

            Презентацията на книгата ''Между два свята: любов, лъжи и една песен'' на поп изпълнителя Красимир Аврамов се състоя в зала ''Май'' в Сливен. Събитието събра многобройна публика от млади хора, дошли да бъдат макар и за кратко в духовно съприкосновение със своя любимец. Заглавието на книгата подсказва, че досегашният жизнен и творчески път на безспорния талант е протичал не между два, а сред повече светове, предизвикали страданието и възторга на търсещата личност. Срещата се организира от Регионална библотека ''Сава Доброплодни'', вестник ''Сливенски новини'', с подкрепата на община Сливен. Подбрани откъси от книгата прочете Евгения Ненчева от РБ ''С. Доброплодни''.

                                            

            Красимир Аврамов представя своята книга в Сливен. // w w w . s l i v e n p r e s s . b g , 25 юни 2012

            Също и в: w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 25 юни 2012. -  w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t, 25 юни 2012. -  w w w . d a r i k n e w s . b g, 25 юни 2012. 

            На 25 юни в зала май ''Май'' ще се състои премиерата на книгата ''Между два свята: любов, лъжи и една песен'' на ''човека-глас'' Красимир Аврамов. За правото на избор, как да отстояваш правата си и истините, в които вярваш? Успява ли се с талант и можене в България? На тези и други въпроси може да си отговори всеки прочел книгата на Краси Аврамов. Премиерата на книгата ''Между два свята: любов, лъжи и една песен'' се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и вестник ''Сливенски новини'', със съдействието на Община Сливен.

                                           

            Лиляна Стефанова: Имаме литература за деца равна на световната. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 13 май 2012 : сн.

            Думи на Лиляна Стефанова на заключителната пресконференция на XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен - 11 май. Л. Стефанова е лауреат на голямата награда за цялостен принос към детската литература ''Константин Константинов'' за 2012 г. ''Има нещо много романтично в XIV- ия Национален фестивал на детската книга, необикновено и дръзко. В бележитата столица на родолюбието Сливен фестивалът съществува въпреки всичко, напук на трудния път на книгата към малкия читател...''.

                                                 

            Лиляна Стефанова е носителят на наградата ''Константин Константинов'' за цялостно творчество. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 10 май 2012

            Наградата се връчва на Националния фестивал на детската книга в Сливен от 2004 г. Подробна информация за живота и творчеството на писателката Лиляна Стефанова. Тя е родена през 1929 г. в София. Носител е на много награди и отличия. За Агенция Сливен Л. Стефанова казва: ''...Затова съм възхитена - уникално е! Този фестивал напомня на цяла България, на цялото ни общество какво огромно значение има детската книга и главно нейния път до децата. Благодаря на този фестивал и на Сливен, и на община Сливен!''. Наградата за автор за 2011 г. получава поетесата Ангелина Жекова, а за илюстратор художникът Петър Станимиров.

Начало на страницата

            Лиляна Стефанова е носителят на наградата ''Константин Константинов'' за цялостен принос. // w w w . s l i v e n . b g , 11 май 2012 : сн.

            Представени са носителите на Националната награда ''Константин Константинов'' в различните категории. Лиляна Стефанова е тазгодишният носител на наградата в категорията ''За цялостен принос''. Наградата бе връчена лично от кмета на Сливен Кольо Милев.  Л. Стефанова е автор на повече от 50 произведения с поезия и проза и книги за деца, а стиховете й са преведени на 31 езика по цял свят. В категория ''Автор'' наградата бе връчена на Ангелина Жекова автор на стихосбирката за възрастни ''Есенна жарава''. Нейни стихове са поместени в учебници и учебни помагала предназначени за начални курсове. В категория ''Илюстратор'', призът отиде при Петър Станимиров, за илюстрациите му в книгите ''Шегите на бодливко'', ''Ох, Зайко'' и ''Китайски легенди и разкази за необичайното''. Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Присъжда се всяка година в рамките на Националния фестивал на детската книга, който се провежда в Сливен.

                                                            

            Лиляна Стефанова, Ангелина Жекова и Петър Станимиров са носителите на наградата ''Константин Константинов'' за 2012 г.. // w w w . l i r a . b g , 10 май 2012 : сн.

            С наградата за принос в детското книгоиздаване на името на Константин Константинов за 2012 г. са отличени Лиляна Стефанова -  в категорията ''за цялостен принос'', Ангелина Жекова - ''за автор'' и художникът Петър Станимиров - в категорията ''илюстратор''. И тримата наградени автори са гости на Сливен за провеждащия се тук от 9 до 11 май XIV Национален фестивал на детската книга, в рамките на който се връчва отличието. Решението на журито беше обявено от неговия председател Игор Чипев. Наградата на името на родения в Сливен писател, поет и преводач Константин Константинов (1890-1970) e учредена в негова чест през 2004 г. от Министерството на културата, Националния център за книгата и Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен. Отличените получават пластика, диплом и парична сума. Сред досегашните й носители - ''за цялостен пронос'' са Валери Петров, Георги Константинов, Катя Воденичарова, Леда Милева, Марко Ганчев, Иван Цанев, Кина Къдрева. Линкове препращат към книгите на наградените автори          .

                                                     

            Литературен конкурс ''В една вълшебна звездна нощ'' за деца и юноши. // w w w . d i p l o m a . b g , 10 ян. 2012

            Също и в: Обявиха темата на конкурса за фестивала на детската книга в Сливен. // w w w . a z c h e t a , c o m, 10 ян. 2012. -  Обявиха темата на конкурса за фестивала на детската книга в Сливен. // w w w . c h i t a n k a . i n f o, 10 ян. 2012. -  Обявиха темата на конкурса за фестивала на детската книга в Сливен.  // w w w . p r i n t g u i d e . i n f o, 10 ян. 2012. 

            Организаторите на XIV Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в Сливен от 9 до 11 май 2012 г., обявяват Национален литературен конкурс. Всички, които искат да участват могат да разкажат своите или нечии преживявания и да спечелят големите награди в конкурса за разказ, приказка или стихотворение, носещ същото име. Публикувана е обявата за конкурса, както и изискванията за участие. Посочени са адреса и имейла на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', където ще се приемат творбите на участниците.

Начало на страницата

  

            Литературен конкурс ''В една вълшебна звездна нощ'' в Сливен. // w w w . l i r a . b g , 14 ян. 2012

            От 9 до 11 май в Сливен по инициатива на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Асоциация на книгоиздателите в България, Държавна агенция за българите в чужбина и др. ще се проведе XIV Национален фестивал на детската книга. В рамките на фестивала се провежда литературен конкурс под надслов ''В една вълшебна звездна нощ''. Публикувани са изискванията за участие в конкурса. Посочени са адреса и имейла на РБ ''С. Доброплодни'', където ще се приемат творбите на участниците.

                                                                          

            Литературен конкурс на библиотеката ''В една вълшебна звездна нощ''. // w w w . l o v e c h p r e s s . i n f o , 31 ян. 2012

            Съобщение за обявения Национален литературен конкурс ''В една вълшебна звездна нощ'', който се провежда в рамките на XIV Национален фестивал на детската книга, гр. Сливен от 9 до 11 май 2012 г. Изискванията за участие в конкурса са представени от РБ ''Беню Цонев'' - Ловеч и нейния клуб ''Работилница за таланти''. Срокът за предаване на творбите е до 9 март.

                       

            Литературен маратон на 2 април в Сливен. // w w w . l i r a . b g , 31 март 2012

            Литературният маратон ще се проведе в Сливен на 2 април - Международният ден на детската книга. Той е организиран от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и подкрепен от няколко издателства. В продължение на 1 астрономически час над 500 деца ще четат откъси от ''Мечо Пух''. Всеки участник в четенето ще получи цветна брошура, посветена на писателя Алън Милн и неговите знаменити герои от ''Мечо Пух''. На училищните библиотеки, чиито училища участват в маратона, Регионалната библиотека ще подари екземпляр от книгата на Милн.

                                                                  

            Литературен маратон организира Регионалната библиотека в Сливен. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 31 март 2012

            На 2 април, в 10 ч., в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и в седем училища: II ОУ ''Хр. Ботев'', IV ОУ ''Д. Петров'', V СОУ ''П. К. Яворов'', X СОУ ''Й. Йовков'', XI СОУ ''К. Константинов'', XII ОУ ''Е. Багряна'', НУ ''Васил Левски'' ще стартира литературен маратон посветен на Международния ден на детската книга и на 130 г. от рождението на Алън Милн - автор на книгата ''Мечо Пух''. Маратонът се организира по инициатива на регионалната библиотека с подкрепата на издателствата ''Егмонт България'' и ''Пан''. В продължение на един астрономически час над 500 деца ще четат любими откъси от книгата ''Мечо Пух''. Всеки участник в маратона ще получи цветно илюстрирана брошура с бележки за автора Алън Милн и интересни мисли и фрази на знаменитото мече. На училищните библиотеки включили се в маратона, РБ ''Сава Доброплодни'' ще подари по един екземпляр от книгата.

Начало на страницата

            Литературен маратон, посветен на Международния ден на детската книга ще се проведе в Сливен. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 2 апр. 2012

            Директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен - Росица Петрова съобщава за радио ''Фокус'' - Сливен, че в 10 ч. на 2 април, в библиотеката и в няколко сливенски училища ще започне литературен маратон посветен на Международния ден на детската книга и на 130 г. от рождението на Алън Милн - автор на книгата ''Мечо Пух''. ''Мечо Пух'' е една от най-популярните книги за деца. Издадена е през 1926 г. и постига незабавен успех както в Европа, така и в САЩ. Книгите и филмите за Мечо Пух са преведени на 29 езика и могат да бъдат намерени в 38 държави. Литературният маратон се организира по инициатива на регионалната библиотека с подкрепата на две издателства. Всеки участник в четенето ще получи цветно илюстрирана брошура с бележки за автора Алън Милн и включени най-запомнящи се фрази на Мечо Пух, а на библиотеките в училищата включили се в маратона РБ ''С. Доброплодни'' ще подари по един екземпляр от книгата.

              

            Литературен маратон ще се проведе в Сливен. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 30 март 2012

            На 2 април, в 10 ч. в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и в училищата:  II ОУ ''Хр. Ботев'', IV ОУ ''Д. Петров'', V СОУ ''П. К. Яворов'', X СОУ ''Й. Йовков'', XI СОУ ''К. Константинов'', XII ОУ ''Е. Багряна'', НУ ''Васил Левски'' ще стартира литературен маратон посветен на Международния ден на детската книга и на 130 г. от рождението на Алън Милн - автор на книгата ''Мечо Пух''. Маратонът се организира по инициатива на регионалната библиотека с подкрепата на издателствата ''Егмонт България'' и ''Пан''. В продължение на един астрономически час над 500 деца ще четат любими откъси от книгата ''Мечо Пух''. Всеки участник в маратона ще получи цветно илюстрирана брошура с бележки за автора Алън Милн и интересни мисли и фрази на знаменитото мече. На училищните библиотеки включили се в маратона, РБ ''Сава Доброплодни'' ще подари по един екземпляр от книгата. ''Мечо Пух'' е една от най-популярните книги за деца въпреки, че авторът й казва за нея, че тя е предназначена не толкова за деца, колкото за възрастни.

               

            Литературното списание ''Страница'' ще бъде представено в РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 20 ноем. 2012

            Също и в: Представят литературно списание ''Страница'' в библиотеката. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 20 ноем. 2012. 

            Списанието ще бъде представено днес в 14, 30 часа. Ще вземат участие членове на редакционната колегия и автои, публикували текстове в списанието, съобщи директорът на библиотеката Росица Петрова. В края на представянето всеки от присъстващите ще получи като дар по един специален брой на списанието.

                                           

            Лято в библиотеката. // w w w . s t a r i y a t - b r y a s t . s l i v e n . n e t , 2 юли 2012

            Отново започва традиционната програма на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен. Всеки ден до 27 юли включително, деца на възраст от 5 до 10 години ще могат да се включат в забавен час по четене. Малките читатели ще четат заедно откъси от любими детски книги, ще се вживяват в приключенията и пътешествията, ще изпитат омаята на различни вълшебства и магии. На сайта на библиотеката могат да се видят заглавията на произведенията за четене по дни.

Начало на страницата

            Лято в библиотеката. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 6 юли 2012

            Започна традиционната програма на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен - ''Лято в библиотеката''. Всеки работен ден в Детския отдел на библиотеката от 10.30 до 11.30 часа децата на възраст от 5 до 10 години ще могат да се включат в забавен час по четене. Малките читатели ще четат заедно откъси от любими детски книги, ще откриват тайните на заобикалящия ги свят. На сайта на библиотеката е публикувана програмата с произведенията за четене по дни.

                                             

            Международна награда за шефката на РБ ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова. // w w w . n e w s . d e n . b g , 17 май 2012 : сн.

            Също и в: w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 17май 2012. -  Росица Петрова с международна награда. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t, 22 май 2012. 

            На 10 май 2012 г., на заключителния концерт-спектакъл на XIV Национален фестивал на детската книга - Сливен, директорът на РБ ''Сава Доброплодни'' - Росица Петрова-Василева получи високо отличие - наградата ''Малкият принц'' на Асоциацията на приятелите на книгата ''Малкият принц'' /Босна и Херцеговина/. Наградата се присъжда от международно жури и се връчва в рамките на фестивала ''Везаний мост'' - гр. Тузла в две категории: за най-добра детска книга от региона и за изключителен принос за развитие на детската литература и междукултурното сътрудничество на Балканите. Наградата във втора категория се връчва на известни политици, общественици и творци от различни страни от 2006 г. Наградата, бронзова пластика на Малкия принц с диплом, й бе връчена от Шимо Ешич - известен босненски поет и преводач, директор на най-голямото детско издателство в Босна и Херцеговина ''Босненска реч'' и на международния фестивал ''Везаний мост'' - гр. Тузла.

                                              

            Международно отличие за Росица Петрова. // w w w . 1 0 0 n o v i n i . c o m , 17 май 2012 : сн.

            Също и в: w w w . n o v i n i - t e . c o m, 17 май 2012. -  w w w . t o p n o v i n i . c o m, 17 май 2012. -  w w w . s l i v e n d n e s . c o m, 17 май 2012. -  w w w . d a r i k n e w s . b g, 17 май 2012. 

            Директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен Росица Петрова-Василева получи високо отличие - наградата ''Малкият принц'' на Асоциацията на приятелите на книгата ''Малкият принц''/Босна и Херцеговина/. Наградата се присъжда от международно жури и се връчва в рамките на фестивала ''Везаний мост'' - гр. Тузла в две категории: за най-добра детска книга от региона /Босна и Херцеговина, Хърватска, Сърбия и Черна гора/ и за изключителен принос за развитие на детската литература и междукултурното сътрудничество на Балканите. Наградата, бронзова пластика на Малкия принц с диплом, й бе връчена от Шимо Ешич - известен босненски поет и преводач, директор на най-голямото детско издателство в Босна и Херцеговина ''Босненска реч'' и на международния фестивал ''Везаний мост'' - гр. Тузла.

Начало на страницата

            Марин Кавръков взе участие в откриването на Национален фестивал на детската книга. // w w w . s l i v e n . g o v e r n m e n t . b g , 9 май 2012 : сн.

            Също и в: Марин Кавръков присъства на откриването на Национален фестивал на детската книга. // w w w . s l i v e n . u s, 9 май 2012. -  w w w . s l i v e n . n e t, 9 май 2012. -  w w w . b g . n y k o m . c o m, 9 май 2012. 

            На 9 май във фоайето на Драматичен театър ''Стефан Киров'' - Сливен е открит 14-ти Национален фестивал на детската книга с участието на много детски музикални и танцови състави. Присъстват Областният управител М. Кавръков, кмета на Сливен Кольо Милев, депутати, общински съветници, писатели, илюстратори, издатели и много гости от страната и чужбина. В 13.30 ч. в залата за мероприятия на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' Марин Кавръков и Росица Петрова - директор на библиотеката и организатор на фестивала откриват кръгла маса с международно участие на тема: ''Табутата в детската литература''. В кръглата маса вземат участие учени и литератори от цяла Европа, които в продължение на два дни ще дискутират теми табу в детските книги като секс, еротика, смърт, канибализъм и тотемите в детската литература. Застъпени са две мнения по въпроса, а именно налагането на автоцензура от самите писатели и намирането на достъпен за малките деца начин да им бъдат обяснени посредством словото фундаментални житейски теми.

                    

 

            Милен Русков представи романа си ''Възвишение''. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 24 окт. 2012

            Също и в: w w w . r a d i o . s l i v e n . n e t, 24 окт. 2012. -  w w w . s l i v e n p r e s s . b g, 24 окт. 2012 . -  w w w . n e w . s l i v e n . n e t, 24 окт. 2012. 

            С небивал успех премина премиерата на романа ''Възвишение'' на Милен Русков, определян от критиците като явление в най-новата българска литература. Организаторът на представянето - Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' го подготви като подарък към всички четящи сливенци по случай празника на Сливен - Димитровден. Водещият на срещата - Христо Симеонов потопи слушателите в атмосферата на Българското възраждане. Смях предизвика живото описание на Сливен, околностите му и неговите жители, особено сливенските госпожици