Начало

ПУБЛИКАЦИИ В ЦЕНТРАЛНИЯ И МЕСТНИЯ ПЕРИОДИЧЕН ПЕЧАТ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ - СЛИВЕН 2011г.

ПУБЛИКАЦИИ В ЕЛЕКТРОННИ ИЗТОЧНИЦИ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ - СЛИВЕН 201.

 

 

ПУБЛИКАЦИИ В ЦЕНТРАЛНИЯ И МЕСТНИЯ ПЕРИОДИЧЕН ПЕЧАТ

ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ - СЛИВЕН 2011 Г

 

            Библиотека в помощ на абитуриентите. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 2, 14-20 ян. 2011, с. 15.

            На 10 януари в новия обучителен център на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен се е състояла среща на абитуриенти от ПГЕЕ ''Мария Кюри'' с представители на ръководството на Инженерно-педагогическия факултет на ТУ-София в Сливен. С тази среща се поставя началото на поредица от информационни срещи със завършващи ученици от сливенските средни училища. Презентирани са информационните услуги на библиотеката, както и различни видове библиотечни материали, необходими за подготовката на младите хора за матурите и за кандидат-студентските  изпити. Доц. Койчо Атанасов, зам.-декан на ИПФ-Сливен представя специалностите във факултета и възможностите за професионална реализация .

                                            

            Във връзка с 55 години от създаването на РБ ''Сава Доброплодни'' библиотеката бе наградена с почетна награда от Министерството на културата. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 17,  17 май 2011, с. 2.

            РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен е отличена с почетната награда на Министерството на културата по повод 55 години от създаването на библиотеката. Наградата е грамота и плакет ''Сребърен ритон'' /Реплика на сребърния Ритон с позлата с протоме на Сфинкс от Боровското съкровище, Русенско, I половина на IV в. пр. Хр./. Отличието се дава за принос в развитието и популяризирането на българската култура и на библиотечното дело в България. Наградата е връчена на директора на библиотеката Росица Петрова-Василева от Игор Чипев, директор на Дирекция ''Книги и библиотечно дело'' към Министерството на културата, в дните на XIII Национален фестивал на детската книга в Сливен от 9 до 11 май 2011 г.

 

            Гаралова, Мария. Какво ще направиш ... / Мария Гаралова. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 19, 13-19 май 2011, с. 5.

            Стихотворението е с втора награда в Националния литературен конкурс на тема: ''Моята приказка за доброто''. Конкурсът се провежда в рамките на XIII Национален фестивал на детската книга от 9 до 11 май  2011 г. в гр. Сливен. М. Гаралова е от гр. Ракитово.

           

            Георгиева, Десислава. Дни на приказките в библиотеката / Десислава Георгиева. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 12, 25-31 март 2011, с. 14. : сн.

            За дванадесета поредна година, от 21 до 29 март 2011г., Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира за децата на Сливен театрални представления по любими приказки. ''Дните на приказките'' е инициатива на библиотеката, която е насочена към най-малките потенциални читатели от сливенските училища. В една от читалните на библиотеката е уреден театър, в който децата се запознават с приказките, получават първата си читателска карта, както и свитък с молбата и съветите на книгата. Според директорката на РБ ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова-Василева целта на тези представления е да се провокира въображението на децата, които присъстват на тях. Те са не само зрители, но и участници в спектаклите. В спектаклите са драматизирани интересни моменти от няколко приказки, познати и любими на децата. Децата се вълнуват и  съпреживяват болките и радостите на героите. Целта е децата да разберат, че четенето е удоволствие, то ги обогатява и им помага в сложния житейски път .

Начало на страницата

            ''Глобални библиотеки'' и в с. Еленово. // Н о в а   п р е с  (Нова Загора), N 23, 17 юни 2011, с. 1.

            Още две от новозагорските села Еленово и Любенова махала, кандидатствали по проект ''Глобални библиотеки'', получават по четири нови компютърни системи, мултифункционално устройство, безплатен софтуер и достъп до интернет. На откриването на новите компютърни зали в читалищните библиотеки присъстват заместник-кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, началникът на отдел Култура Веска Вълчева и директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и координатор на проекта Росица Петрова - Василева, както и кмета на с. Еленово Доньо Димитров, читалищни дейци, жители на селото. С модернизирането на библиотеките се цели обогатяване информацията на потребителите, които освен традиционните печатни средства ще ползват безплатно и информационни услуги в глобалната мрежа. Заедно с оборудването и обучението на персонала, към библиотеката ще бъде разкрита още една щатна бройка информира Росица Петрова - Василева. Тя изразява своята благодарност към Община Нова Загора и местната власт, на библиотечните работници за усилията, които са вложили за реализацията на проект ''Глобални библиотеки - България''.

                                                                          

            Голям интерес към интернет преброяването. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 5, 4-10 февр. 2011, с. 3.

            Компютърните центрове в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', библиотека ''Зора'' и всички библиотеки участници в проект „Глобални библиотеки” , в Община Сливен са на разположение на гражданите, които искат да се преброят по интернет.

                                             

            Григорова, Мария. Спекулация е, че общината не изпълнява условията за дългосрочен заем / Мария Григорова. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 3, 25 ян. 2011, с. 1; 3.

                        Инт.: Гергана Султанова. -  Също и в: С л и в е н  д н е с  и  у т р е, N 1, 26 ян. - 1 февр. 2011, с. 1; 3. 

            Председателят на Общинския съвет в Сливен М. Григорова за използването на банковия заем, който предстои да бъде изтеглен. Първият и основен проект, който ще бъде съфинансиран чрез заема е проекта за водния цикъл на Сливен, а част от парите ще бъдат за разплащане на остатъка от стойността нса обект ''Пристройка и разширение на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', за ремонт на детски ясли и училища и много други. Срокът на заема е 10 години.

                

            Дарение на Илия Калов за Сливенската регионална библиотека. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 5, 8 февр. 2011, с. 6.

            Над 120 ценни издания влизат във фондовете на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Това е пореден дарителски жест на наследника на известната фамилия сливенски индустриалци. Първото голямо дарение на Калов за библиотеката е от 2000 година. Последното му дарение включва книги от различни области - политология, история, фолклор, философия, ценни краеведски изследвания, справочни издания. Открояват се краеведските издания ''Хаджи Димитър и Стефан Караджа и техните другари'' /1930/, ''Юбилейна книга на църквата св. Никола'' /1934/, ''Д-р Иван Селимински'' на Никола Станев /1935 /, поредицата ''Библиотека д-р Иван Селимински'' и други. Дарението включва и авторските книги на И. Калов ''Опит за история на рода Лолови от с. Медвен, Котленско''/2003/, биографичната хроника за живота в емиграция на Николай Методиев Николов ''Другата страна на свободата'' /2007/ и ценното краеведско издание ''Опит за история на текстилната фирма ''Илия Г. Калов'' - Сливен'' /2010/.                  

 Начало на страницата

            Денева, Иванка. В Сливен / Иванка Денева. // С л о в о т о   д н е с  (Сливен), N 4,  10 февр. 2011, с. 2.

            За представянето на книжната продукция на сливенските автори за 2010 година в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен. Представени са над 50 творби, които носят знака на сливенските издателства ''Жажда'', ''Обнова'' и ''Компас'', а някои са отпечатани в издателствата ''Български писател'', ''Летера'', ''Български книжици” и други. Сред авторите поети са творци от всички поколения: Деньо Денев, Петя Александрова, Камен Васевски, Надя Неделина, както и обещаващи дарования като Теодора Пенева, Николета Манолова, Денислава Стойчева, Симона Гълъбова и др. В раздел проза са представени „американецът от Сливен” Атанас Славов, както и Вася Раева, Соня Келеведжиева, Сава Пеев, Ана Величкова, Николай Домусчиев. Специално внимание е отделено на книгата с послания на Н. В. Пр. Сливенския митрополит Йоаникий и на сб. с църковни песнопения на М. Григоров. Сред представените издания има и каталози, сборници с доклади от научни конференции и кръгли маси, библиографски издания, както и уникалния четиритомник ''Философия на шахмата''.

                 

            Денева, Иванка. Човешката и творческа диря на Йордан Янков (1936-2011 г.) / Иванка Денева. // С л и в е н   д н е с   и   у т р е  (Сливен), N 19, 1-7 юни 2011, с. 6. : сн.

            Жизнен и творчески път на писателя. Честването на 75-годишнината от рождението на писателя е вписано в календара за честване на творците в Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен.

                                        

            Детски празник на книгата в Сливен. // З е м я  (Сливен), N 87, 11 май 2011, с. 18.

            В рамките на XIII Национален фестивал на детската книга-Сливен, 2011, в категорията „за цялостен принос”, Националната награда за принос в детското книгоиздаване на името на Константин Константинов за 2011 г. е връчена на писателката Кина Къдрева. В категорията за автор наградата получава Весела Фламбурари, а в категория ''Илюстратор'' е отличен художникът Ясен Гюзелев.

 

            Димитрова, Маруся. ''Златни сватби'' в Шивачево / Маруся Димитрова. // Т в ъ р д и ш к и   г л а с  (Твърдица), N 10-11, 2011, с. 7. : сн.

            В компютърната зала по проект ''Глобални библиотеки'' е организирано тържествено отбелязване на 50 години съвместен, задружен и щастлив брак на семейни двойки от гр. Шивачево.

                

            Димова, Христина. Най-сливналията Константин Константинов / Христина Димова. // С л и в е н  (Сливен), N 14, 22 септ. 2011, с. 5. : сн.

            През 2010 г. се навършиха 120 години от рождението на писателя и 40 г. от кончината му. В материала се проследява живота, литературното творчество и преводаческата дейност на К. Константинов и връзката му с други творци. Специално място е отделено на библиографията на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', посветена на 110 г. от рождението на писателя, обхващаща периода 1909-1999 /съств.Росица Петрова-Василева/.  За съдбата на завещанието на Донка и Константин Константинови.

Начало на страницата                                                          

            Дни на приказките. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 11, 29 март 2011, с. 6.

            От 21 до 29 март 2011г., за дванадесета година, РБ ''Сава Доброплодни'' организира за децата на Сливен театрални представления по любими приказки. Тазгодишните спектакли са върху приказки на братя Грим и са посветени на 225 години от рождението на Вилхелм Грим. Малките зрители, първокласници от сливенски училища съпреживяват заедно с героите техните болки и радости. Всеки ден по предварително уточнен график, библиотеката е домакин на тържествата за буквите на първокласници от II ОУ ''Хр. Ботев'', НУ ''В. Левски'', V СОУ ''П. Яворов'' и IV ОУ ''Д. Петров''. В края на тържествата децата получават първата си читателска карта , както и свитък с молбата и съветите на книгата.

                 

              Ескидарова, Дора. Общината реализира политиката си в сферата на културата / Дора Ескидарова . // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 27, 13 септ. 2011, с. 1; 9.

            Интервю

            Началникът на отдел ''Култура и вероизповедания'' в общинската администрация Д.Ескидарова се спира на дейността на културните институти на територията на община Сливен - читалищата, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', Регионален исторически музей, двата театъра драматичен и куклен, Художествената галерия ''Д. Добрович" и др. Подчертава, че Регионалната библиотека е координатор за Сливенска област на мащабен национален проект ''Глобални библиотеки - България'', който се реализира в сътрудничество с Министерството на културата, Програмата на ООН за развитие и Общините на територията на областта. РБ ''С. Доброплодни'' се вписва в културния календар на Община Сливен с уникалния и единствен в България Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе за 13 година. Библиотеката разполага и с нова сграда. Представени са и партньорствата на Община Сливен с други държави.

                                                                                            

            Желева, Мирослава. Приказка за доброто / Мирослава Желева. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 19, 13-19 май 2011, с. 5.

            Творбата е с втора награда от Националния литературен конкурс на тема: ''Моята приказка за доброто''. М. Желева е на 15 г. и е от Сливен. Конкурсът се провежда в рамките на XIII Национален фестивал на детската книга / 9 до 11 май 2011 г., гр. Сливен/.

                                             

            Жоро Бекъма заряза ''Локо'' - Мездра, ще спасява ''Сливен''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 19, 13-19 май 2011, с. 16.

            За гостуването на актьорите Димитър Рачков и Мария Сапунджиева на XIII Национален фестивал на детската книга в Сливен. Те са водещи на тържествения концерт-спектакъл. В края на спектакъла официално се връчва Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване в 4 категории.

            

            За трета поредна година в навечерието на Рождество Христово Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен организира беседи с ученици. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 38, 6 дек. 2011, с. 2.

            Беседите са посветени на християнските празници и символика. Те се провеждат по утвърден график по темите: ''Рождество Христово в иконописта'' и ''Християнските празници през месец декември - история, символика, празнуване''. Гост-лектор е Катя Стоядинова, богослов и иконописец.

Начало на страницата                            

            Започва лято в библиотеката. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 23, 5 юли 2011, с. 5. : сн.

            За шеста поредна година Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' предлага на своите малки читатели специална програма за смислено и приятно прекарване на лятната ваканция. Програмата стартира от 4 юли и ще продължи до 26 август. В рамките на програмата, всеки понеделник, вторник и четвъртък от 9,30 до 10,30 ч., в Детския отдел на библиотеката се провежда забавен ''час по четене'', в който се четат откъси от любими книги от известни детски автори, а в сряда и петък децата посещават тематично занимание по избор. Целта на организаторите и тази година е в среда различна от училищната, децата да чуят загадъчни истории, да се срещнат с известни писатели и художници, да рисуват, да апликират, да моделират, да прекарат смислено лятната ваканция. В самото начало на тази програма стартира и поредица от курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' за обучение на деца от 8 до 10 г. Всеки курс е с продължителност 7 дни и е безплатен като групата за обучение е от 10 деца. Обучението се извършва по адаптирана за децата програма от квалифициран инженер-педагог.  Програмата включва: придобиване на обща представа за компютъра, използването и приложението му; начални стъпки за работа с най-разпространената текстообработваща програма Word; работа с външен носител на информация и др.

              

            Изложба в библиотеката. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 37, 23-29 септ. 2011, с. 14 .

            В регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' се откриха традиционните вече в началото на всяка учебна година Дни на отворените врати. Те са насочени преди всичко към учениците от града. Основната цел е запознаване с библиотеката и услугите, които предлага. В тези дни цените на картите за достъп до библиотеката са намалени с 50 процента. Открита е и изложба с творби на възпитаници от Националната художествена гимназия в Сливен, посветена на 30 години от създаването на гимназията. Тя ще остане във фоайето на библиотеката до 30 септември.

                 

            Компютърна зала в село Оризари. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 44, 11-17 ноем. 2011, с. 5. : сн.

            Също и в: С л и в е н с к о  д е л о, N 36 15 ноем. 2011, с. 6. 

            На 7 ноември в НЧ ''Пробуда'' в с. Оризари, община Твърдица е открита компютърна зала по проект ''Глобални библиотеки - България''. В библиотеката, на разположение на жителите на селото са 4 компютъра и 1 мултифункционално устройство, осигурен е безплатен интернет. Лентата на новата зала е прерязана от Десислава Танева - народен представител от ГЕРБ, Атанас Атанасов - новоизбраният кмет на община Твърдица и регионалният координатор на програмата Росица Петрова-Василева. Присъстват и кметът на селото Петко Енчев, председателят на читалището Райна Вълчинкова, общински съветници, учители, ученици и други. Р. Петрова-Василева говори за целите на проект ''Глобални библиотеки - България'' и предимствата за местната общност от участието на читалището в него.  Тя благодари за доброто сътрудничество с местната власт и за оказаното съдействие при осигуряване на необходимите условия за включването на читалището в проекта.

Начало на страницата                                                                                

            Компютърна зала получи Бяла на Еньовден. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 23, 5 юли 2011, с. 6.

            В рамките на програмата за отбелязване на празника Еньовден е включена  и официалната церемония по откриването на компютърната зала в читалище ''Христо Ботев'' оборудвана по програма ''Глобални библиотеки - България''.  В приветствие към присъстващите Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и регионален координатор на проект ''Глобални библиотеки -  България'' за Сливенска област, подчертава, че чрез участието си в проекта читалището в с. Бяла предлага на населението  модерни информационни услуги и то вече е част от информационното общество без граници. Залата е открита официално от областния управител Марин Кавръков, секретаря на община Сливен - Петя Руменова и Росица Петрова-Василева.

                                            

            Конкурс!. // Т - в о х , 2011, N 2, с. 39.

            Обява за Националния литературен конкурс ''Моята приказка за доброто'', който се провежда в рамките на XIII-я Национален фестивал на детската книга. Условия за участие в конкурса.

             

            Конкурс за картичка ''Коледна магия''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 44, 11-17 ноем. 2011, с. 11.

            Също и в: С л и в е н с к о  д е л о, N 36, 15 ноем. 2011, с. 14. 

            В навечерието на Коледа, Детският отдел на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, организира конкурс за картичка  ''Коледна магия''. Коледната картичка трябва да съдържа оригинално пожелание за празника и да бъде изпратена в Детския отдел най-късно до 9 декември 2011 г. В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 14 години. Най-оригиналните ще бъдат представени на специална изложба във фоайето на библиотеката в навечерието на Коледа. Много награди ще има както за най-красиви картички, така и за най-оригиналните коледни пожелания. Наградите на отличените участници ще се връчат на 22 декември в рамките на тържествата ''Коледа в библиотеката''.

                                           

            Културен календар. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 27, 8-14 юли 2011, с. 2.

            През лятото в Сливен ще работят всички културни институти освен излезлите в годишен отпуск театри. Община Сливен в партньорство с Военният клуб организират открити сцени, на които се изявяват различни музикални и певчески формации. Специална програма за приятно прекарване на лятната ваканция предлага РБ ''Сава Доброплодни''. Акцент в летния културен календар поставя и традиционният празник ''Златна праскова'' в Гавраилово, който ще се състои на 28 юли.                                

           

Литературен маратон в библиотеката. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 15, 15-21 апр. 2011, с. 15. : сн.

            В Детския отдел на Регинална библиотека ''Сава Доброплодни'' се проведе литературен маратон ''Сам на пустинен остров''. Участваха петокласници от Второ основно училище ''Христо Ботев''. Инициативата е посветена на 280-годишнината от смъртта на автора на романа ''Робинзон Крузо'' - Даниел Дефо. Книгата е включена в класацията на кампанията ''Малкото голямо четене'' на БНТ за 100-те най-четени книги от съвременни български деца. Този мини маратон е само една от проявите, с която малките читатели на РБ ''С. Доброплодни'' се включват в кампанията.

Начало на страницата

            ''Лято в библиотеката''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 27, 8-14 юли 2011, с. 2 .

            За шеста поредна година  Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' предлага на малките си читатели специална програма за смислено и приятно прекарване на лятната ваканция. Тя включва: забавен час по четене /всеки понеделник, вторник и четвъртък, от 9. 30 ч. до 10. 30 ч./; тематични занимания /всяка сряда и петък, от 9.30 до 12. 00 ч. /. И тази година за заниманията са подбрани интересни теми и любими книги от известни автори. От 4 юли стартира и поредица курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' за обучение на деца, който е безплатен и се води от квалифициран инженер-педагог. 

                                              

            Майски празници на културата ''Сливенски огньове'' : /Програма за седмицата/. // С л и в е н   д н е с   и   у т р е  (Сливен), N 16, 11-17 май 2011, с. 3.

            Съобщава се за последния ден от XIII Национален фестивал на детската книга - 9-11 май , Сливен - 2011. Фестивалът е по отделна програма .

 

            На 12 април 2011 година.... // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 14, 19 апр. 2011, с. 5.

            В Детския отдел на Регионалната библиотека ''С. Доброплодни'' ученици от петите класове на II ОУ  ''Хр. Ботев'' участват в литературен маратон ''Сам на пустинен остров'', посветен на 280-годишнината от смъртта на Даниел Дефо. Неговата книга ''Робинзон Крузо'' е включена в класацията на кампанията ''Малкото голямо четене'' на БНТ за 100-те най-четени от днешните деца книги.

                                              

              

            На февруарския ''литературен салон'' .... // С л о в о т о   д н е с , N 9, 24 март 2011, с. 2.

            На Петъчен литературен салон в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' ще се състои премиерата на новоизлязлата стихосбирка ''Да, Любов!'' на Петя Александрова. Съобщение.

                 

            Награда за литература. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 20, 14 юни 2011, с. 6. : сн.

            За Томислава Захариева, ученичка в трeти клас на 7 ОУ ''П. Хитов'', посещава  и класа по литературно творчество в ОШИ ''Мишо Тодоров'' с преподавател В. Димитрова. Томислава получава голямата награда ''Отличие'' в националния литературен конкурс ''Ний всички сме деца на майката земя'' в София. Тя е получила грамота  за успешно представяне и в Националния литературен конкурс ''Моята приказка за доброто'' , организиран от РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен. 

                                                

            Национален литературен конкурс ''Моята приказка за доброто''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 2, 18 ян. 2011, с. 14.

            Обява за литературния конкурс, който ще се проведе в рамките на XIII -я Национален фестивал на детската книга от 9 до 11 май 2011 година в гр. Сливен. Организатори на фестивала са: Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Асоциация на книгоиздателите в България, Ротари клуб -Сливен и др. Представени са изискванията за участие, срока и адресите за изпращане на творбите, както и телефоните за контакт.

                  

            Национален литературен конкурс на тема ''Моята приказка за доброто''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 2, 14-20 ян. 2011, с. 15.

            Обява. Конкурсът е в рамките на XIII-я Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе от 9 до 11 май 2011 г. Организатори на събитието са Регионална библиотека ''С. Доброплодни''-Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Асоциацията на книгоиздателите в България, Ротари клуб- Сливен и др. Представен е регламентът за участие в конкурса, както и електронни адреси и телефони за връзка с библиотеката.

Начало на страницата                  

            Национален литературен конкурс на тема ''Моята приказка за доброто''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 5, 4-10 февр. 2011, с. 15.

            Конкурсът се обявява от Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' и е в рамките на XIII-я Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в града от 9 до 11 май 2011 г. В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 16 години, разделени в три възрастови групи: 7-10 ; 11-14; 15-16 години. Представени са изискванията за обема на творбите, срока за представяне, телефоните и електронните адреси за контакти с организаторите.

                                          

            Национален литературен конкурс на тема: ''Моята приказка за доброто''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 4, 28 ян. - 3 февр. 2011, с. 14.

            Обява на Регионална библиотека ''Сава  Доброплодни'' - Сливен за конкурса, който е в рамките на 13-я Национален фестивал на детската книга и ще се проведе от 9 до 11 май 2011г. Организатори са Регионалната библиотека в Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Асоциацията на книгоиздателите в България, Ротари клуб - Сливен и други. Публикувани са условията и изискванията за участие в конкурса.

                   

             

            Нова компютърна зала в Мечкарево. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 28, 20 септ. 2011, с. 2. : сн.

            Християнският празник Кръстовден е избран от настоятелството на читалище ''Просвета - 1925'' в с.Мечкарево за откриване на компютърна зала по проект ''Глобални библиотеки - България''. Но церемонията по откриването присъстват Петя Руменова, главен секретар на община Сливен, Росица Петрова-Василева, регионален координатор на програма ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област, кметът на селото Георги Стоянов, представители на читалища от общината, жители на селото. В приветствието си към присъстващите Р. Петрова изтъква предимствата за местната общност от участието на читалището в проекта. Пожеланието на П. Руменова е да се множат потребителите на библиотеката и на новите услуги, които ще се предлагат в компютърната зала.

               

            Нова компютърна зала и в Гавраилово. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 32, 18 окт. 2011, с. 6. : сн.

            На 12 октомври 2011 г.  в библиотеката при читалище ''Слънце'' в с. Гавраилово е открита оборудвана компютърна зала по проект ''Глобални библиотеки - България''. и разполага с 5 компютъра и 1 мултифункционално устройство. Залата е оборудвана и с мултимедиен проектор и екран. На церемонията по откриването присъстват Д. Танева - депутат от ПГ на ГЕРБ, Р. Костова - зам.кмет на община Сливен, Д. Ескидарова - началник отдел ''Култура и вероизповедания'' към община Сливен, Росица Петрова-Василева - регионален координатор на програма ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област и директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', кметът на селото Д. Андреев, представители на читалища от общината, жители на селото. За целите на проекта и предимствата за местната общност от участието на НЧ ''Светлина'' в него говори Росица Петрова-Василева. Тържеството завършва с презентация за историята, основните дейности и постиженията на НЧ ''Слънце'' през неговата почти вековна история.

Начало на страницата

            Нови компютърни зали по проект ''Глобални библиотеки''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 41, 21 окт. 2011, с. 6. : сн.

            За официалното откриване на компютърните зали в библиотеките към НЧ ''Просвета''- Тича и НЧ ''Юрий Гагарин'' - Новачево по проект ''Глобални библиотеки - България''. Компютърната зала в НЧ ''Просвета'' в с. Тича е открита от секретаря на читалището Йовка Маджарова, която представя програма ''Глобални библиотеки - България''. В словото си регионалният координатор на програмата Росица Петрова-Василева отправя пожелания библиотеката да стане притегателен център за жителите на селото, заради новите услуги, които ще предлага.

В Новачево тържеството е открито от секретаря на НЧ ''Юрий Гагарин'' Селвет Сеидосманова. Приветствия към присъстващите отправят регионалният координатор на програма „Глобални библиотеки-България” Росица Петрова-Василева и Радост Костова - заместник-кмет на община Сливен, след което заедно с кмета на селото откриват официално залата.

 

             Носителите на наградата ''Константин Константинов''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 17, 17 май 2011, с. 1; 3. : сн.

            Националната награда ''Константин Константинов'' е учредена през 2004 г. от Министерството на културата, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен, Община Сливен и Ротари клуб - Сливен. Тя се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга - Сливен, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Присъжда се в следните категории: голяма награда за цялостен принос; издателство; автор; илюстратор. Носители на Националната награда за 2011 г. са: ''Голямата награда за цялостен принос'' печели Кина Къдрева, носител на наградата в категория ''Автор'' е Весела Фламбурари, носител на наградата в категория ''Илюстратор'' е Ясен Гюзелев. Поместени са думите на наградените творци по време на пресконференцията с носителите на Националната награда ''Константин Константинов''. Публикувана е кратка информация за живота и творческите постижения на всеки от наградените автори.

 Начало на страницата                                 

            Обучение в библиотеката. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 23, 10-16 юни 2011, с. 14 .

            Като част от програмата ''Лято в библиотеката'', насочена към най-малките читатели, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' за обучение на деца на възраст от 8 до 10 г. Занятията са комбинация от презентации, упражнения и игри. Всеки курс е с продължителност 7 дни и се провежда всеки ден от 9:30 ч. до 11:30 ч. в рамките на 3 учебни часа. В обучението могат да се включат деца - читатели на библиотеката, която не спира да ги изненадва с интересни събития като викторината посветена на 135 - та годишнина от Априлското въстание. Тя съдържа 22 въпроса с четири възможни отговора и няма състезателен характер. Акцент във викторината са въпросите, свързани с Втори Сливенски революционен окръг .

 

            Обществено признание. // [ П е т д е с е т   и   п е т ]   5 5   г о д и н и   Р е г и о н а л н а   б и б л и о т е к а   „ С а в а   Д о б р о п л о д н и”. - Юбил. в. (Сливен), N бр. ед., 9 май 2011, с. 4.

            Публикуван е списък на библиотекарите и служителите, работили в различни периоди в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''  -  Сливен от създаването й през 1955 г. до 2011 г включително.

                                                                                     

            От 14 до 18 март 2011 година в Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' се проведе седмица на френския език и култура. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 10, 22 март 2011, с. 5.

            В програмата са включени две представяния на френски език: ''Версай'' - посветена на замъка Версай, неговите градини, фонтани, имението на Мария-Антоанета и ''Прокълнатите поети''- представени са интересни моменти от жизнения и творчески път на бележитите френски поети Шарл Бодлер, Пол Верлен и Артюр Рембо. Представянето е пред ученици от ГПЗЕ ''З. Стоянов'' и ПМГ ''Д. Чинтулов'' по предварително уточнен график.

                                           

            Отбелязваме седмица на франкофонията. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 11, 18-24 март 2011, с. 2.

            От 14 до 18 март в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен се проведе седмица, посветена на френския език и култура. В програмата бяха включени две презентации на френски език: ''Версай'' - представяща замъка Версай, неговите градини и фонтани и имението на Мария-Антоанета и ''Прокълнатите поети''.

         

            Открити бяха компютърни зали в Старо село и Кермен. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 21, 21 юни 2011, с. 1. : сн.

            Церемонии за официалното откриване на компютърните зали в библиотеките към НЧ ''Звезда'' - с. Старо село и НЧ ''Пробуда'' - гр. Кермен. Тържеството в с. Старо село е открито със слово на кмета на селото и председател на читалищното настоятелство Анка Друмева. С приветствие към присъстващите членове на читалището и граждани се обръща и Росица Петрова-Василева - регионален координатор на проект ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област. В него тя изтъква предимствата за местната общност от включването на библиотеката при НЧ ''Звезда'' в проекта и пожелава чрез новите услуги, които ще предлага, библиотеката да стане притегателен център за всички жители на селото.

Церемонията по откриването на компютърната зала към НЧ 'Пробуда'' - гр. Кермен започва с водосвет за здраве и благополучие. Със слово към присъстващите се обръща Росица Петрова-Василева - регионален координатор на проект ''Глобални библиотека - България''. Тя благодари за съдействието на местната власт за изпълнение на условията за включване на библиотеката при читалището в проекта и изтъква предимствата за населението на града от участието в него. Тържествата продължават с изпълнения на самодейци.

Начало на страницата                                          

            Откриха нови компютърни зали. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 24, 17-23 юни 2011, с. 15 . : сн.

            На 8 юни официално бяха открити компютърни зали в библиотеките към читалище ''Звезда'' в с. Старо село и читалище ''Пробуда'' Кермен. Те са включени в проекта ''Глобални библиотеки България'' и са оборудвани с модерна компютърна техника. На церемонията по откриването присъстваха кметовете на населените места, регионалният координатор на проекта Росица Петрова - Василева - директор на РБ ''Сава Доброплодни'' в Сливен, читалищни дейци, много деца.   

                                        

            Параметри. Културно средище. // [ П е т д е с е т   и   п е т ]   5 5   г о д и н и   Р е г и о н а л н а   б и б л и о т е к а   ' ' С а в а   Д о б р о п л о д н и ' ' . Юбил. в. (Сливен), N бр. ед., 9 май 2011, с. 3. : сн.

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен е създадена през 1955 г. с фонд от 8000 тома книги и 20 периодични издания. Днес библиотеката притежава уникален многоотраслов фонд от книги, периодика, нотни,графични и картографски издания, картини, плочи, аудио и видео касети, компактдискове, диапозитиви, диафилми, видеофилми и други материали, наброяващ над 317 000 библиотечни единици. Годишно библиотеката обслужва над 8000 читатели, регистрират се над 147 000 посещения и се заемат над 294 000 библиотечни материали. Набавят се над 10 000 издания и други носители на информация. РБ ''С. Доброплодни'' е и координационен, квалификационен и експертно-консултантски център за 206 библиотеки на територията на регион Сливен. Билиотеката е институция с ярко присъствие в културния живот на Сливен, на региона и в страната. Многобройни са литературните вечери, срещи с писатели, изложби, Националния фестивал на детската книга, лятната творческа работилница, конкурси, литературни двубои и състезания, представления, концерти и др., които превръщат РБ ''С. Доброплодни'' в еталон за иновационни виждания в областта на културата.

 

Петрова-Василева, Росица. Европейска визия.  / Росица Петрова-Василева // [ П е т д е с е т   и   п е т ]   5 5   г о д и н и   Р е г и о н а л н а   б и б л и о т е к а   „С а в а   Д о б р о п л о д н и” . Юбил. в. (Сливен), N бр. ед., 9 май 2011, с. 4. : сн.

            Една от най-важните задачи на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен е подпомагане на процеса за създаване на културна среда обща за всички в Европа. Чрез участието си в редица международни проекти и създадените партньорства библиотеката подпомага процеса на взаимното опознаване на културата и историята на европейските народи, представя културното многообразие на обединена Европа, подпомага обмена на европейските културни ценности, представя достиженията на българската литература и култура пред своите партньори и гражданите на ЕС.

 

Петрова-Василева, Росица. История на библиотеката / Росица Петрова-Василева. // [ П е т д е с е т   и   п е т ]   5 5   г о д и н и   Р е г и о н а л н а   б и б л и о т е к а   ' ' С а в а   Д о б р о п л о д н и ' '   . Юбил. в. (Сливен), N бр. ед., 9 май 2011, с. 2.

            Приветствие на директора на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' по повод 55 години от създаването на библиотеката. За значението на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', която по думите на Р. Петрова е част от сливенската история и културната идентичност на Сливен, от неговото настояще и бъдеще. Библиотеката ''... е институция с необходимо и сполучливо присъствие в обществения и културния живот не само на гр. Сливен и региона, но и на България''.

Начало на страницата

Петрова-Василева, Росица. На 15 март в Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' - започна обучението на библиотекари по програма „Глобални библиотеки-България”. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 10, 22 март 2011, с. 5.

            Интервю.

            Целта на обучението на библиотекарите от целевите библиотеки в Сливенска област по направление ''Информационни и комуникационни технологии'' е да придобият задълбочени знания и практически умения, за да работят ефективно с потребителите в изградените по програмата компютърни зали.

 

Петрова-Василева, Росица. Най-важните дати в историята на библиотеката.  / Росица Петрова-Василева // [ П е т д е с е т   и   п е т ]   5 5   г о д и н и   Р е г и о н а л н а   б и б л и о т е к а   „ С а в а   Д о б р о п л о д н и” . - Юбил. в. (Сливен), N бр. ед., 9 май 2011, с. 2.

            Представена е историята на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен по години, дати и събития. Една хронология, която проследява развитието на библиотеката от създаването й до днес.

                                         

            Петрова-Василева, Росица. Национален фестивал на детската книга./ Росица Петрова-Василева // [ П е т д е с е т   и   п е т ]   5 5   г о д и н и   Р е г и о н а л н а   б и б л и о т е к а  „ С а в а   Д о б р о п л о д н и”. - Юбил. в. (Сливен), бр. ед., 9 май 2011, с. 3. : сн.

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен се отличава от останалите библиотеки в страната по своята целенасочена работа с децата. Една от най-ярките прояви на тази дейност е ежегодно провежданият от 1999 г. Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се провежда в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина и Ротари клуб - Сливен. Всяка година в програмата на фестивала се включват базари на книги, представяне на автори и издателства, литературни двубои и състезания, кръгли маси по проблемите на детската книга, литературни конкурси, пленери, изложби, карнавални шествия и др. От 2004 г., в рамките на Фестивала се връчва и Национална награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор и илюстратор. Представени са носителите на наградата от нейното учредяване до днес.

 Начало на страницата

Петрова-Василева, Росица. Обучения по програма ''Глобални библиотеки''./ Росица Петрова-Василева // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 11, 18-24 март 2011, с. 2.

            Интервю.

            В компютърния обучителен център на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, изграден по програма ''Глобални библиотеки - България" се обучават библиотекари от Сливенска област. До края на месец юни в центъра ще се организират 3 курса и ще бъдат обучени 30 библиотекари. Обучаемите ще се запознаят с технологичната структура на Интернет, информационната структура на Word Wide Web и работата в Интернет. Обучението се провежда от висококвалифицирани специалисти по методика, учебен план и помагала специално разработени за програмата. В края на обучението всеки библиотекар ще получи удостоверение за завършен курс. Целта на обучението е библиотекарите от целевите библиотеки да придобият задълбочени знания и практически умения по ИКТ, за да работят ефективно с потребителите в изградените по програмата компютърни зали. Интервюто е с Р. Петрова-Василева - регионален координатор на проекта и директор на РБ „С. Доброплодни''

 

Петрова-Василева, Росица. [Тринадесети] 13 Национален фестивал на детската книга, гр. Сливен, 9-11 май 2011 / Росица Петрова-Василева. // О б р а з о в а н и е , 2011, N 4, с. 114-119 .

            За организирането и провеждането на Фестивала. Кратки сведения за историята му, от кога се провежда, негови организатори и съорганизатори. Представени са проявите включени в програмата на тринадесетото издание на фестивала: кръгла маса с международно участие на тема ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене'', изложба на илюстратора Ясен Гюзелев, литературен конкурс ''Моята приказка за доброто'' и Национален пленер ''От другата страна на вълшебното огледало'', церемония за връчване на Националната награда ''Константин Константинов'' в в три категории, карнавал, срещи с детски автори, представяне на издателства, трубадурски двубои и състезания, базар на книги, представления, концерти и др.

                                       

            По традиция в началото на учебната година Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен организира Ден на отворените врати. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 29, 27 септ. 2011, с. 3.

            Голяма част от инициативите, включени в програмата на този ден са насочени към учениците. Организирани са екскурзии, беседи, викторини. За най-любознателните има и награди.

                                            

            Представиха книгите на сливенските автори от 2010г . // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 5, 8 февр. 2011, с. 6.

            Петдесет и седем книги на автори от Сливен и региона са издадени през 2010 година. В представянето на продукцията на сливенските автори участват Тенко Тенев - поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и литературния критик Димитър Бечев - директор на Регионална библиотека ''Георги Раковски'' - Ямбол. Книгите са представени на първия за новата година Петъчен литературен салон в Регионална библиотека ''С. Доброплодни''. Деветнадесет стихосбирки, с автори Деньо Денев, Петя Александрова, Ж. Балтаджиева, Надя Неделина и други. Петнадесет са книгите с проза, голям е броят и на отрасловите издания - публицистични сборници, краеведски, литературоведски и изкуствоведски изследвания, изследвания в областта на църковната музика, четиритомник ''Философия на  шахмата''. РБ ''С. Доброплодни'' също реализира две издания през 2010 г.: сборника с наградени творби ''Един ден в страната на чудесата'' от Националния литературен конкурс проведен в рамките на XII Национален фестивал на детската книга и сборника с доклади от кръгла маса с международно участие на тема ''Комиксът за деца''.

Начало на страницата  

            Приключи ''Лято в библиотеката''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 34, 2-8 септ. 2011, с. 15. : сн.

            Официално е закрита поредната лятна творческа работилница в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. На 26 август, с много забавни състезания, игри, песни и  изненади са закрити летните занимания в библиотеката. За спомен от участието си в разнообразните летни занимания децата получават от ръководството на библиотеката специални грамоти, интересни книжки и подаръци. В продължение на два месеца над 380 деца осмислиха свободното си ваканционно време с разнообразни часове в библиотеката - рисуваха,  моделираха, създаваха собствени стихове и приказки. За първа година в рамките на лятната програма бяха организирани поредица от курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' за обучение на деца от 8 до 10 години. Проведени са 3 курса и са обучени 31 деца. Обучението е проведено по адаптирана за деца програма от квалифициран инженер - педагог. Поради големия интерес към курсовете се предвижда провеждането им и през учебната година. Успешно е лятото и за детския отдел на библиотеката. Само за два месеца - юли и август, там са се записали 365 нови малки читатели.

                     

            Програма за празника на Сливен - Димитровден /26 октомври/. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 40, 14-20 окт. 2011, с. 14.

            Проявите в програмата са представени по дни и часове. На първо място е посочена вечерта в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с участието на сливенски творци.

                                                                                              

            Продължава програмата ''Глобални библиотеки -  България'' в Сливенско. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 4, 1 февр. 2011, с. 6.

            На 26 януари в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''е проведена среща с представители на 24-те целеви библиотеки от Сливенска област, включени в програма ''Глобални библиотеки'' - Етапи 2009 и 2010. На срещата присъстват началниците на отдел ''Култура и вероизповедания'' от община Сливен - Дора Ескидарова, от община Твърдица - Надя Тодорова и от община Нова Загора - Веска Вълчева. Директорката на РБ ''С. Доброплодни'' Росица Петрова-Василева и регионален координатор на програмата за Сливенска област представя отчет за изпълнение на планираните дейности по програмата за 2010 г. в целевите библиотеки. В оборудваната обучителна база по програмата в РБ ''С. Доброплодни'', в периода март-юни ще бъдат проведени три курса по ИКТ, всеки с продължителност по 11 дни и ще бъдат обучени 30 библиотекари от целевите библиотеки.

                                             

                Работна среща по програма ''Глобални библиотеки''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 4, 28 ян. - 3 февр. 2011, с. 15.

            На 26 януари т.г., в РБ ''С. Доброплодни'' е проведена работна среща с представители на 24-те целеви библиотеки от Сливенска област включени в програма ''Глобални библиотеки - България''. Директорът на РБ ''Сава Доброплодни'' - Росица Петрова-Василева и регионален координатор на програмата представи пред присъстващите отчет за изпълнение на планираните дейности по програмата за 2010 г. в целевите библиотеки на областта. До края на м.май още 9 библиотеки от област Сливен чрез участието си в програмата и откриването на компютърни зали ще започнат да предлагат съвременни информационни услуги.

Начало на страницата    

            Работна среща по програмата. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 39, 7-13 окт. 2011, с. 15.

            На 30 септември в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' е проведена среща с представители на 24-те целеви библиотеки от Сливенска област, включени в програмата ''Глобални библиотеки - България'' - Етапи 2009 и 2010 г. Директорът на РБ ''С. Доброплодни'' Росица Петрова - регионален координатор на програмата за Сливенска област, запознава присъстващите с графиците и логистиката на планираните обучения по програмата в периода 15 октомври - 30 декември 2011 г. До края на годината в обучителната база в РБ ''С. Доброплодни'' ще бъдат проведени две обучения по направление - ''Информационни и комуникационни технологии'', едно обучение по направление ''Организация и управление на работата в обществените библиотеки'', две обучения по направление -  ''Услуги в модерната библиотека'' и едно обучение по модул ''Застъпничество и управление на проектен цикъл''. Ще бъдат включени над 60 библиотечни специалисти  и читалищни служители от областта.

                     

            С компютърни зали се сдобиха Новачево и Тича. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 33, 25 окт. 2011, с. 6. : сн.

            Официално откриване на компютърните зали в библиотеките към НЧ ''Просвета''- Тича и НЧ ''Юрий Гагарин'' - Новачево по проект ''Глобални библиотеки - България''. Тържеството за откриване на компютърната зала в НЧ ''Просвета'' в с. Тича е открито от секретаря на читалището Йовка Маджарова, която представя програма ''Глобални библиотеки - България''. В приветствието си към присъстващите регионалният координатор на програма „Глобални библиотеки-България” Росица Петрова-Василева изтъква предимствата за местната общност от включването на библиотеката в проекта.

            Тържеството за откриване на компютърната зала в с.Новачево е открито от секретаря на НЧ ''Юрий Гагарин'' Селвет Сеидосманова. Със слово към присъстващите се обръща Росица Петрова-Василева – регионален координатор на програма „Глобални библиотеки-България”. Залата е открита официално от Росица Петрова-Василева и Радост Костова-зам.кмет на Община Сливен.

                                                                                                                 

           Само вятърът не обича книги. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 19, 13-19 май 2011, с. 5. : сн.

            Традиционно водещи издателства за детска литература, които гостуват на 13-я Национален фестивал на детската книга в Сливен отвориха голям базар за детски книги. Издателствата имаха изненади за своите читатели, повечето от книгите се продаваха на промоционални цени. Въпреки силния вятър през нощта срещу втория ден от фестивала, на сутринта издателите отново бяха подредили своите издания.

Начало на страницата

            Сандулова, Росица. С любими стихове се дуелират в Сливен : Започна традиционният Национален фестивал на детската книга / Росица Сандулова. // Т р у д , N 125, 10 май 2011, с. 7. : сн.

            Официалният старт на тридневните тържества, организирани от Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' е даден от Игор Чипев от Министерството на културата. В камерната зала на Драматичния театър с ''Песен за мускетарите'' Пламен Йорданов е открит ''Трубадурски двубой под Сините камъни'', в който поетите Петя Александрова и Николай Милчев се дуелират с любими детски стихове. Базар на детски книги от различни издателства и импровизирана открита сцена под Стария бряст в Сливен привличат вниманието на децата през трите дни на Националния фестивал на детската книга. Изложба на илюстратора Ясен Гюзелев е открита в галерия ''Сирак Скитник''. Изложени са 11 сборни и 67 отделни пана от книгите ''Алиса в страната на чудесата'' и ''Алиса в огледалния свят'' на Луис Карол, ''Пинокио'' от Карло Колоди, ''Дама Пика'' от А. С. Пушкин и др.

                                          

            Сандулова, Росица. Специална награда за Кина Къдрева от националния книжен фест / Росица Сандулова. // 2 4   ч а с а , N 126, 11 май 2011, с. 2.

            Националният фестивал на детската книга в Сливен отрежда на писателката Кина Къдрева специалната награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос. Отличието е учредено от Министерството на културата, Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен, Община Сливен и Ротари клуб - Сливен. Кратки биографични данни за Кина Къдрева. В категорията ''Автор'' наградата ''К. Константинов'' получава Весела Фламбурари, а Ясен Гюзелев получава отличие за ''Илюстратор''.

 

            След фестивала на детската книга. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 20,  20-26 май 2011, с. 13 : сн.

            Заключителна пресконференция за приключилия 13-ти Национален фестивал на детската книга  в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Директорът на културното средище Росица Петрова-Василева сподели, че въпреки финансовите трудности, фестивалът е преминал успешно и библиотеката вече се подготвя за следващия четиринадесети фестивал. Росица Петрова припомня, че в рамките на фестивала е отбелязан 55-годишния юбилей на Регионалната библиотека, а библиотеката получи отличието ''Сребърен ритон'' от Министерството на културата. ''Реализирахме напълно предвидената програма - каза още Росица Петрова. - Авторите бяха изненадани от включването на деца в представянето на техните книги. Учениците от Езиковата гимназия направиха изключително интересно представяне на книгата ''Графиня Батори'' на Юлия Спиридонова... Предложихме фестивалът да бъде включен в официалния календар на Министерството на образованието, за да могат децата спокойно да участват в проявите...''. Директорът на библиотеката благодари на сливенските и национални медии за пълното отразяване на  културното събитие от 9 до 11 май 2011 г. ''Чрез вас той стана популярен. Вие бяхте много добронамерени и благодарение на вашата работа фестивалът получи достатъчна популярност'', допълва Р. Петрова. За всички медии има грамоти и предметни награди.  

 Начало на страницата

            Сливен ще отбележи своя празник на 26 октомври - Димитровден. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 31, 11 окт. 2011, с. 1; 3.

            Също и в: С л и в е н  д н е с   и  у т р е (Сливен), N 35q 12-18 fuj= 2011. 

            Представена е част от празничната програма. Сред проявите се откроява литературната вечер в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с участието на сливенски творци под надслов ''Сливен - дух, сила и песен''.

                                    

            Султанова, Гергана. В лятна занималня ще се превърнат четири читалища в Сливен и 20 в населените места в общината / Гергана Султанова. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 23, 5 юли 2011, с. 10.

            За летните занимания, които се организират на територията на община Сливен. Посочва се, че Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' е със специална програма за своите малки читатели.

                                               

            Тодорова, Н. Читалищата в Козарево, Сборище и Шивачево откриха компютърни зали по проект ''Глобални библиотеки'' / Н. Тодорова. // Т в ъ р д и ш к и   г л а с  (Твърдица), N 12, 2010-2011, с. 1; 2. : сн.

            Проектът е реализиран с подкрепата на Министерството на културата и Програма на ООН за развитие (ПРООН) България и с финансовото съучастие на Община Твърдица. Официалното откриване на залите в трите читалища стана от Росица Петрова - Регионален координатор за Сливенска област по проекта, директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' – Сливен и кметовете на населените места. Р. Петрова-Василева посочи, че за включване във втората фаза /2010/ на Програма ''Глоб@лни библиотеки - България'' са одобрени 352 обществени библиотеки от 195 общини, като в Сливенска област са общо 9.

                     

            Тони Димитрова ще пее за Сливен. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 39, 7-13 окт. 2011, с. 2; 3.

            За наситената с прояви програма за празника на Сливен - Димитровден. Съобщава се, че на 17 октомври от 17 часа в Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' започва литературна вечер с участието на сливенски творци.

                                               

            Три библиотеки в Новозагорска община се сдобиха с компютърни зали. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 20, 14 юни 2011, с. 1; 2. : сн.

            В още три библиотеки от Община Нова Загора, включени в проект ''Глобални библиотеки - България'' - II етап са открити компютърни зали в библиотеките към читалищата в селата Събрано, Еленово и Любенова махала. Библиотеките са оборудвани с компютърна и периферна техника. На 30 май официално е открита компютърната зала в библиотеката към НЧ ''Светлина 1932'' - с. Събраново, а на 6 юни 2011 г. залите в библиотеките към НЧ ''Светлина'' - с. Еленово и НЧ ''Светлина - 1862'' - с. Любенова махала. На тържествата по откриването на  залите присъстват зам. кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, Веска Вълчева - началник на отдел ''Култура, медийна политика и вероизповедания'' в Община Нова Загора, както и кметовете на селата - Господин Демирев, Доньо Димитров и Иван Иванов, членове на съответните читалища, самодейци, много ученици и граждани. При откриването и на трите компютърни зали за целите на проект ''Глобални библиотеки - България'' и предимствата от участието на читалищните библиотеки в него за местната общност говори регионалния координатор на проекта за Сливенска област и директор на най-голямата библиотека в областта - РБ  ''С. Доброплодни'' Росица Петрова-Василева.

Начало на страницата                                                         

            Трима носители на наградата. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 19, 13-19 май 2011, с. 4. : сн.

            На Тринадесетия Национален фестивал на детската книга носителите на наградата ''Константин Константинов'' са трима. Журито, чийто председател е Игор Чипев - директор на сектор ''Литературно наследство'' към МК единодушно реши награда за издателство тази година да не бъде присъдена. Носител на голямата награда за цялостен принос за 2011 г. е писателката Кина Къдрева. Наградата за автор получава Весела Фламбурари, а за илюстратор - Ясен Гюзелев. Тримата получават наградите си на официална церемония в голямата зала на държавния театър в Сливен. Кратка информация за живота и творчеството на наградените автори. Публикувани са и думите на творците при награждаването им. Директорът на Регионалната библиотека в Сливен Росица Петрова припомни, че целта на фестивала е да възпитава читатели. ''Затова и акцентът е върху детската книга...Детската книга няма да умре, защото четенето не е изгубена кауза'' допълва Р. Петрова.

              

            [Тринадесети] Национален фестивал на детската книга. // С л и в е н с к и   н о в и н и , N 18, 6-12 май 2011

            Представени са проявите от програмата на 13-я Национален фестивал на детската книга и честването на 55 години от създаването на сливенската регионална библиотека. На тържествения концерт, посветен на юбилея на библиотеката, чрез своеобразна виртуална разходка ще бъдат представени най-важните моменти от историята на библиотеката, нейните постижения, реализираните важни културни проекти, ще се отдаде заслужена благодарност на всички библиотекари и помощен персонал, работили за нейните успехи. В концертната програма са включени изпълнения на ВИГ ''5-те сезона'' с ръководител Стефан Диомов, Струнен квартет ''Мистик'' - Пловдив, прима балерината на Бургаската опера Галина Калчева и балетиста Стоян Фъртунов, оперния певец от Австралия Марк Фаулър. Двете най-големи български издателства ''Егмонт България'' и ''Хермес'', ще отбележат 20 години от създаването си в рамките на Националния фестивал на детската книга. Издателство ''Егмонт България''  отбелязва юбилея си със специална изложба, уредена във фоайето на Драматичния театър ''Ст. Киров''. Има подготвена и забавна игра с награди, която ще се проведе в камерната зала на театъра. Издателство ''Хермес'' отбезязва годишнината от създаването си с няколко прояви. Отново в камерната зала на театъра се представят изданията от серията ''Златно перо'', която излиза вече 15 години. Организирана е и премиера на най-новата  книга от серията  ''Папагалчето Браво'' на Георги Константинов. В камерната зала на театъра се провежда ''Час по алхимия и фентъзи'', където се представят четирите книги от серията ''Тайните на безсмъртния Никола Фламел''. На 9 и 10 май се провеждат премиери на книгите ''Таралежчето Черешко'' на Кина Къдрева, двете нови книги на Весела Фламбурари ''Приказчици, приказчици'' и ''Коледни приказчици'', ''Моята първа книга за Христо Ботев'' на Любомир Русанов и на тийнейджърския роман ''Графиня Батори'' на Юлия Спиридонова. Срещата с Мая Дългъчева е след представлението на ДКТ - Хасково ''Как се лекува лъвски страх без пердах'', което е по неин текст. Традиционният ''Трубадурски двубой под Сините камъни" е с поетите Петя Александрова и Николай Милчев. Кръглата маса с международно участие е на тема: ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. В нея участват научни работници, университетски преподаватели, автори, художници, издатели, библиотечни специалисти от България, Италия, Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина. Докладите са издадени в сборник на български и английски език. Над 250 млади художници участват в Национален пленер за детска рисунка на тема: ''От другата страна на вълшебното огледало''. Организаторите на фестивала благодарят на ръководствата на Националната художествена гимназия ''Димитър Добрович'' - Сливен, Детски комплекс и III ОУ ''Д-р Иван Селимински'' за това, че са предоставили помещения за провеждане на пленера. В карнавалното шествие участват над 300 ученици от II ОУ ''Хр. Ботев'', III ОУ ''Д-р Ив. Селимински'', V ОУ ''П. Яворов'', XII ОУ ''Ел. Багряна'', НУ ''В. Левски'', както и деца-гости на фестивала. Дефилето е водено от Мажоретен състав при читалище ''Д. Полянов'' - Карнобат и оркестър ''Карандила Джуниър''. Церемонията по връчване на Националната награда ''К. Константинов'' е предшествана от концерт-спектакъл по сценарий на Весела Фламбурари със специалното участие на актьорите Димитър Рачков и Мария Сапунджиева. Публикувана е програмата на фестивала.

Начало на страницата              

            Тринадесети Национален фестивал на детската книга в Сливен. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 16, 10 май 2011, с. 1; 2. : сн.

            Фестивалът е открит на 9 май и се провежда в рамките на три дни. Директорката на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова  е категорична, че въпреки финансовите затруднения на институциите и бизнеса фестивалът ще запази нивото и ще става все по-интересен. Представени са проявите през трите фестивални дни. Първия ден концерт и игра с награди забавлява участниците, които рецитират любимото си стихотворение. Поетите Петя Александрова и Николай Милчев влизат в традиционния трубадурски двубой. Открита е изложба на художника Ясен Гюзелев, известен със своите илюстрации на детски книжки. Представени са премиерите на книгите ''Папагалчето Браво'' на Георги Константинов и ''Таралежчето Черешко'' и ''Приказчици, приказчици'' и ''Коледни приказчици'' на Весела Фламбурари. Провежда се кръгла маса на тема ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. Традиционно е изградена открита сцена, от западната страна на Стария бряст, открит е базар за книги до сградата на община Сливен. Седем от най-големите издателства на България предлагат своите книги. Издателствата осигуряват и голяма част от наградите за участниците. От 16 часа на втория ден от фестивала, по главната улица на Сливен ще премине карнавално шествие. Следва церемонията по връчване на Националната таграда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване през 2011 година. Тържественият концерт - спектакъл ще бъде с участието на актьорите Мария Сапунджиева и Димитър Рачков. В последния ден от фестивала ще се състои официалното награждаване на участниците в Националния литературен конкурс ''Моята приказка за доброто'' и Националния пленер на тема ''От другата страна на вълшебното огледало''.

          

 [Тринадесети] XIII Национален фестивал на детската книга . // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 19, 13-19 май 2011, с. 4. : сн.

            За Националния фестивал на детската книга, който се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с подкрепата на Министерството на културата. За три дни Сливен се превърна в столица на детската книга, приказките и вълшебствата, а театърът и библиотеката бяха сцени на детското творчество и фантазия. Подробна информация за проявите на фестивала през трите фестивални дни.

 

              Форум за детската илюстрация. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 19, 13-19 май 2011, с. 5. : сн.

            Наред с многобройните прояви, в дните на Националния фестивал на детската книга в Сливен традиционно бе организирана и кръгла маса, посветена на проблемите на детската книга и детското четене. Научният форум с международно участие е посветен на детската илюстрация и е на тема: ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. Проявата се проведе в залата за мероприятия в Регионална библиотека ''С. Доброплодни''. Представени са участниците, както и институциите, градовете и държавите, които те представят. Всички доклади от кръглата маса са издадени в сборник. Представена е корицата на сборника.

 

            Читалището в Крушаре - с компютърна зала. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 15, 15-21 апр. 2011, с. 4.

            Също и в: С л и в е н с к о  д е л о, N 14, 19 апр. 2011, с. 6. 

            Открита е компютърна зала в библиотеката към читалище ''Искра'' - с. Крушаре. Събитието е открито от секретаря на читалището Йорданка Таскова. Регионалният координатор на проект ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област Росица Петрова-Василева приветства присъстващите. Тя представи основните цели на програмата и изтъкна предимствата за местната общност от включването на библиотеката при читалището в нея. Пред най-малките читатели на библиотеката бе представен куклен спектакъл по приказки на братя Грим с участието на библиотекари от РБ ''С. Доброплодни''- Сливен.     


Начало на страницата

 

            ПУБЛИКАЦИИ В ЕЛЕКТРОННИ ИЗТОЧНИЦИ

ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ - СЛИВЕН 2011 Г.

 

            Акценти в предаването ''Добър ден, Сливен'' на радио ''Фокус''. // w w w . f o c u s - n e w s . n e t , 9 май 2011.

            За три дни Сливен се превръща в културна столица на страната, защото за поредна година се провежда Националният фестивал на детската книга. От 1999 г. Фестивалът се провежда ежегодно. Организира се от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен и Сдружение ''Национален фестивал на детската книга'' с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства и др.

 

            Базар на детски книги и открита сцена на Ларгото. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 9 май 2011 : сн.

            Започва 13-я Национален фестивал на детската книга - 9-11 май, Сливен, 2011. През трите фестивални дни пред общината има специален базар за детски книги от различни издателства. Едновременно с това, на открита сцена до Стария бряст започва забавна игра с награди ''Кажи ми любимото си стихотворение''. За настроението на публиката се грижат актьор-аниматор и вокална група ''КАРАВЕЛА" от СОУ ''Г. Каравелов'' - гр. Шивачево.

             

            Библиотеките в гр. Кермен и с. Старо село с компютърни зали по ''Глобални библиотеки - България''. // w w w . s l i v e n - n e w s . e u , 10 юни 2011

            Церемонии за официалното откриване на компютърните зали в библиотеките към НЧ ''Звезда'' - с. Старо село и НЧ ''Пробуда'' - гр. Кермен. Тържеството в с. Старо село е открито със слово на кмета на селото и председател на читалищното настоятелство Анка Друмева. С приветствие към присъстващите членове на читалището и граждани се обръща и Росица Петрова-Василева - регионален координатор на проект ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област. В него тя изтъква предимствата за местната общност от включването на библиотекат при НЧ ''Звезда'' в проекта и пожелава чрез новите услуги, които ще предлага, библиотеката да стане притегателен център за всички жители на селото.

Церемонията по откриването на компютърната зала към НЧ 'Пробуда'' - гр. Кермен започва с водосвет за здраве и благополучие. Със слово към присъстващите се обръща Росица Петрова-Василева - регионален координатор на проект ''Глобални библиотека - България''. Тя благодари за съдействието на местната власт за изпълнение на условията за включване на библиотеката при читалището в проекта и изтъква предимствата за населението на града от участието в него. 

Начало на страницата                                  

            Благодарност за добре свършена работа. // w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m , 17 май 2011.

            На заключителна пресконференция с журналисти от местни и национални медии,  директорът  на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова-Василева споделя, че е имала опасение във връзка с провеждането на XIII Национален фестивал на детската книга. Очевидно съмненията са неосновантелни, защото тринадесетото издание на Фестивала е не просто детски празник, а тържество на книгата въпреки кризата. Р. Петрова благодари на журналистите от местните и централните електронни и печатни медии за точното отразяване на фестивала. За организацията на XIII Национален фестивал на детската книга и по повод 55-годишния й юбилей, Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' получава наградата на Министерството на културата ''Сребърен ритон''. Това е поредното високо отличие за институцията. Тя е носител на наградата ''Кирил и Методий'' - I степен, както и единствената библиотека в страната носител на националната награда носеща името на Хр. Г. Данов. Това е единствената библиотека в страната, получила наградата ''Благодеятел на годината'', носител е на отличие на фестивала „Змаеви дече игре” в Нови Сад (Сърбия) и др.

             

            В библиотеките по програма ''Глобална библиотека'' можете да се преброите. // w w w . s l i v e n c i t y . c o m ,   2   ф е в р .  2011.

            Електронно може да се преброи всеки посредством предоставените компютри в библиотеките от региона. По информация на Росица Петрова-Василева, директор на Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни" и координатор на програмата за Област Сливен, такива компютри има в следните населени Община Сливен - РБ ''С. Доброплодни'', библиотека ''Зора'', гр. Кермен, с. Старо село, с. Крушаре, с. Бяла; Община Нова Загора - Библиотеката в гр. Н. Загора, с. Баня, с. Асеновец; Община Котел - Библиотеката в гр. Котел, с. Кипилово, с. Стрелци; Община Твърдица - Библиотеката в кв. Козарево, гр. Шивачево, с. Сборище.

                                           

            В днешния последен ден на XIII Национален фестивал на детската книга. // w w w . s l i v e n - n e w s . e u , 11 май 2011.

            Третият ден на XIII Национален фестивал на детската книга започва с пресконференция с носителите на Националната награда ''К. Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за 2011 г. Представители на национални и регионални медии имат възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Кина Къдрева - в категория ''за цялостен принос'', Весела Фламбурари - в категория ''Автор'' и Ясен Гюзелев - в категория ''Илюстратор'', научават за техните първи реакции след награждаването.  Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Община Сливен, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен и Ротари клуб - Сливен. Наградата включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров.

 Начало на страницата

            В РБ ''Сава Доброплодни'' - първи Петъчен литературен салон. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t , 31 ян. 2011

            За първия Петъчен литературен салон в Регионална библиотека ''С. Доброплодни''- Сливен и станалата вече традиционна в културния календар на библиотеката среща на сливенските творци с техните критици и читатели. Представени са петдесет и седем книги с поезия и проза, както и отраслови издания - публицистични сборници, краеведски, литературоведски и изкуствоведски изследвания, издадени през 2010 г. Значителна част от книгите включени в представянето са отпечатани в сливенските издателски къщи ''Жажда'', ''Обнова'' и ''Компас''. През 2010 г. и Регионална библиотека  ''С. Доброплодни'' реализира две издания: сборник с наградени творби ''Един ден в страната на чудесата'' от Националния литературен конкурс проведен в рамките на XII Национален фестивал на детската книга и сборник с доклади от Кръгла маса на тема ''Комиксът за деца''. Продукцията е представена от поета Тенко Тенев и литературния критик Димитър Бечев, директор на Регионалната библиотека в Ямбол.

                

            В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' ще се отбележи Международния ден за безопасен интернет /8.022011 г./. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 7 февр. 2011

            Също и в: w w w . r a d i o s l i v e n . n e t. -  w w w . s l i v e n – n e w s . c o m , 7 февр. 2011. 

            В този ден европейската мрежа от центрове за безопасен интернет ''Insafe'' ще отбележи за осми път Деня за безопасен интернет. През тази година събитието ще премине под мотото ''Това не е просто игра, това е твоят живот''. Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен покрепя общоевропейската кампания за безопасен интернет и ще се включи със специално подготвени информационни материали, съдържащи правила и съвети за безопасно сърфиране в Глобалната мрежа. Материалите ще се разпространяват в сградата на библиотеката и в сливенските училища.

                                                                         

            В още три библиотеки от община Нова Загора компютърни зали, оборудвани по проект ''Глобални библиотеки-България''. // w w w . s l i v e n - n e w s . e u , 10 юни 2011. : сн.

            Библиотеките са включени в проект ''Глобални библиотеки - България''- II етап и са оборудвани с компютърна и периферна техника. На 30 май официално е открита компютърната зала в библиотеката към НЧ ''Светлина 1932'' - с. Събрано, а на 6 юни 2011 г. залите в библиотеките към НЧ ''Светлина'' - с. Еленово и НЧ ''Светлина - 1862'' - с. Любенова махала. На тържествата по откриването на залите присъстват зам. кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, Веска Вълчева - началник на отдел ''Култура, медийна политика и вероизповедания'' в Община Нова Загора, както и кметовете на селата - Господин Демирев, Доньо Димитров и Иван Иванов, членове на съответните читалища, самодейци, много ученици и граждани. При откриването и на трите компютърни зали за целите на проект ''Глобални библиотеки - България'' и предимствата от участието на читалищните библиотеки в него за местната общност говори регионалния координатор на проекта за Сливенска област Росица Петрова-Василева.

Начало на страницата              

            В още три библиотеки от община Нова Загора, област Сливен тържествено бяха открити компютърни зали, оборудвани по Програма ''Глоб@лни библиотеки - България''. // w w w . g l b u l g a r i a . b g , 6 юни 2011

            Библиотеките са включени в проект ''Глобални библиотеки - България''- II етап и са оборудвани с компютърна и периферна техника. На 30 май официално е открита компютърната зала в библиотеката към НЧ ''Светлина 1932'' - с. Събрано, а на 6 юни 2011 г. залите в библиотеките към НЧ ''Светлина'' - с. Еленово и НЧ ''Светлина - 1862'' - с. Любенова махала. На тържествата по откриването на залите присъстват зам. кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, Веска Вълчева - началник на отдел ''Култура, медийна политика и вероизповедания'' в Община Нова Загора, както и кметовете на селата - Господин Демирев, Доньо Димитров и Иван Иванов, членове на съответните читалища, самодейци, много ученици и граждани. При откриването и на трите компютърни зали за целите на проект ''Глобални библиотеки - България'' и предимствата от участието на читалищните библиотеки в него за местната общност говори регионалния координатор на проекта за Сливенска област Росица Петрова-Василева.

                                             

            В Сливен започва 13 Национален фестивал на детската книга. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 9 май 2011.

            Представени са проявите през трите дни /9-11 май/ на XIII-я Национален фестивал на детската книга , който се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Сред гостите на събитието е и известния извън пределите на България илюстратор Ясен Гюзелев. За изложбата с авторски илюстрации, открита в галерия ''С. Скитник''. За творчеството на художника Я. Гюзелев. Двудневна кръгла маса с международно участие на тема ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене'' е сред акцентите на 13-я Национален фестивал. В рамките на фестивала се чества 55 годишнината от създаването на Регионалната библиотека  в Сливен. Във втория фестивален ден - 10 май ще се проведе Национален пленер за детска рисунка на тема : ''От другата страна на вълшебното огледало''. Същата вечер е церемонията по връчването на Националната награда ''Константин Константинов''. През третия ден е официалната церемония по награждаване то на участниците в Националния литературен конкурс ''Моята приказка за доброто'' и националния пленер за рисунка. И през трите фестивални дни най-добрите български издателства за детска литература представят нови книги, а две от тях отбелязват 20 годишна дейност. Известни и млади автори имат своите премиери в Сливен.

              

            В Сливен приключи програмата ''Лято в библиотеката''. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t , 27 юли 2011

            На 26 август със забавни състезания, игри и изненади е закрита поредната детска лятна творческа работилница в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. В продължение на два месеца разнообразни тематични занимания, и курсове за компютърно обучение са ангажирали свободното време на над 380 деца от Сливен на възраст от 6 до 11 години. Децата рисуваха, моделираха, усвоиха много нови умения, срещнаха се с художници и писатели, твориха. За първа година в рамките на лятната програма на библиотеката са организирани и поредица от безплатни курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност''. Обучението е проведено по адаптирана програма от квалифициран инженер-педагог. В детския отдел на библиотеката са се записали 365 нови малки читатели. Увеличаващият се брой на читателите на детския отдел е резултат от активната работа за създаване на интерес към книгите и четенето чрез нетрадиционни форми и методи, от обогатяването на книжния фонд на детския отдел и разнообразните инициативи до въвеждането на децата по достъпен начин във виртуалния свят чрез усвояване на полезни знания и умения за работа с компютър.

Начало на страницата

            В Сливен продължава Националния фестивал на детската книга. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 10 май 2011.

            За проявите през втория ден на XIII Национален фестивал на детската книга. Денят започва с кръглата маса с международно участие на тема: ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. В камерната зала на Драматичен театър ''Стефан Киров'' се състои премиерата на книгата ''Моята първа книга за Христо Ботев'' на Любомир Русанов. Продължава програмата на откритата сцена; за пета поредна година се провежда Национален пленер за детска рисунка. Тази година е на тема ''От другата страна на вълшебното огледало''. В него участват над 250 малки художници от 7 до 14 г. от цялата страна. Гости и участници видяха постановката на ДКТ-Хасково ''Как се лекува лъвски страх без пердах''. При голям интерес премина премиерата на романа на Юлия Спиридонова ''Графиня Батори'' със специалното участие на ученици от XI ''д'' клас на ГПЗЕ ''З. Стоянов'' - Сливен. В карнавалното шествие ще се включат над 300 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Шествието е със специалното участие на мажоретен състав от Карнобат и Духов оркестър ''Карандила Джуниър''. В Драматичен театър ''Ст. Киров'' е официалната церемония по връчване на Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване. Следва тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на актьорите на Димитър Рачков и Мария Сапунджиева.                                           

 

            Весела Фламбурари и Ясен Гюзелев - отличниците на детската книга. // w w w . a z c h e t a . c o m , 10 май 2011.

            Съобщение за това, че и двамата са носители на националната награда ''Константин Константинов''. Весела Фламбурари е с награда в категория ''Автор'', а Ясен Гюзелев в категория ''Илюстратор''. Кина Къдрева е отличена с наградата ''К. Константинов'' за цялостен принос.

                                             

            Високо отличие за библиотека ''Сава Доброплодни''. // w w w . g l a s t n a s l i v e n . c o m , 12 май 2011.

            Също и в: www.sliven-news. 

            Съобщение за това, че по повод 55 години от създаването на  Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - гр. Сливен, тя  е удостоена с почетната награда на Министерството на културата ''Сребърен ритон''. Наградата се състои от грамота и плакет, изобразяващ красив ритон от съкровището в Борово, Русенско.

                                      

            Връчват наградите ''Константин Константинов'' за 2011 г.. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 10 май 2011.

            За проявите през втория ден на XIII Национален фестивал на детската книга. Приключва кръглата маса с международно участие на тема: ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. Състои се премиерата на книгата ''Моята първа книга за Христо Ботев'' на Любомир Русанов. Продължава програмата на откритата сцена; за пета поредна година се провежда Национален пленер за детска рисунка на тема ''От другата страна на вълшебното огледало''. В него участват над 250 малки художници от 7 до 14 г. от цялата страна. Гости и участници видяха постановката на ДКТ-Хасково ''Как се лекува лъвски страх без пердах''. При голям интерес премина премиерата на романа на Юлия Спиридонова ''Графиня Батори'' със специалното участие на ученици от XI ''д'' клас на ГПЗЕ ''З. Стоянов'' - Сливен. В карнавалното шествие ще се включат над 300 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Награда за цялостен принос печели Кина Къдрева. Победител в раздела за детски автор е Весела Фламбурари, а Ясен Гюзелев е носител на отличието за илюстратор. Отличията се връчват на концерт-спектакъл в ДТ ''Ст. Киров'' - Сливен.

Начало на страницата                                     

            Втори ден на Националния фестивал на детската книга в Сливен. // w w w . b u l f a x . c o m , 10 май 2011.

            За проявите през втория ден на XIII Национален фестивал на детската книга. Денят започва с кръглата маса с международно участие на тема: ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. В камерната зала на Драматичен театър ''Стефан Киров'' се състои премиерата на книгата ''Моята първа книга за Христо Ботев'' на Любомир Русанов. Продължава програмата на откритата сцена; за пета поредна година се провежда Национален пленер за детска рисунка на тема ''От другата страна на вълшебното огледало''. В него участват над 250 малки художници от 7 до 14 г. от цялата страна. Гости и участници видяха постановката на ДКТ-Хасково ''Как се лекува лъвски страх без пердах''. При голям интерес премина премиерата на романа на Юлия Спиридонова ''Графиня Батори'' със специалното участие на ученици от XI ''д'' клас на ГПЗЕ ''З. Стоянов'' - Сливен. В карнавалното шествие ще се включат над 300 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Награда за цялостен принос печели Кина Къдрева. Победител в раздела за детски автор е Весела Фламбурари, а Ясен Гюзелев е носител на отличието за илюстратор. Отличията се връчват на концерт-спектакъл в ДТ ''Ст. Киров'' - Сливен.

            

            Втори ден на Националния фестивал на детската книга в Сливен. // w w w . n o w i n i . e u , 10 май 2011.

            За проявите през втория ден на XIII Национален фестивал на детската книга. Продължава кръглата маса с международно участие на тема: ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. Състои се премиерата на книгата ''Моята първа книга за Христо Ботев'' на Любомир Русанов. Продължава програмата на откритата сцена; за пета поредна година се провежда Национален пленер за детска рисунка на тема ''От другата страна на вълшебното огледало''. В него участват над 250 малки художници от 7 до 14 г. от цялата страна. Гости и участници видяха постановката на ДКТ-Хасково ''Как се лекува лъвски страх без пердах''. При голям интерес премина премиерата на романа на Юлия Спиридонова ''Графиня Батори'' със специалното участие на ученици от XI ''д'' клас на ГПЗЕ ''З. Стоянов'' - Сливен. В карнавалното шествие ще се включат над 300 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Награда за цялостен принос печели Кина Къдрева. Победител в раздела за детски автор е Весела Фламбурари, а Ясен Гюзелев е носител на отличието за илюстратор. Отличията ще се връчват на концерт-спектакъл в ДТ ''Ст. Киров'' - Сливен.

               

            Вторият ден на фестивала на детската книга. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 10 май 2011.

            Също и в: w w w .d a r i k n e w s . b g, 10 май 2011. 

            Информация за проявите през втория ден на XIII-я Национален фестивал на детската книга, който се организира от Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен от 9 до 11 май 2011 г. Продължава кръглата маса с международно участие на тема ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''; премиера на книгата ''Моята първа книга за Христо Ботев'' на Любомир Русанов от поредицата на ИК ''ПАН'' ''Моята първа книга за...'', посветена на живота и делото на бележити българи. Забавната игра с награди на откритата сцена ''Кажи ми любимото си стихотворение!''. За пета поредна година ще се проведе и Национален пленер за детска рисунка. Тази година на тема ''От другата страна на вълшебното огледало''. Представление по текст на Мая Дългъчева на ДКТ - Хасково ''Как се лекува лъвски страх без пердах''. Премиера на романа ''Графиня Батори'' на Юлия Спиридонова. В рамките на фестивала двете най-големи детски издателства ''Егмонт България'' и ''Хермес'' отбелязват 20 години от създаването си с изложби, забавни игри. Карнавално шествие, на което ще си дадат среща любимите герои на децата. Дефилето ще бъде водено от Мажоретен състав при читалище ''Д. Полянов'' - гр. Карнобат с ръководител Лдия Иванова и Духов оркестър ''Карандила Джуниър'' - с ръководител Ангел Тичалиев. Кратки данни за съставите на двамата ръководители. Представен е и приказният концерт - спектакъл със специалното участие на актьорите Мария Сапунджиева и Димитър Рачков.

Начало на страницата

            ''Глоб@лни библиотеки'' и в новозагорските села Еленово и Любенова махала. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 9 юни 2011

            И двете села кандидатствали успешно по проект ''Глобални библиотеки'' са се сдобили с четири нови компютърни системи, мултифункционално устройство, безплатен софтуер и достъп до интернет. На откриването присъстват заместник-кметът на Община Нова Загора Г. Захариева, началникът на отдел ''Култура, медийна политика и вероизповедания'' В.Вълчева и директорът на РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен и координатор на проекта Росица Петрова. Присъстват и кмета на Еленово Доньо Димитров, председателят на читалището, жители на селото. Наред с оборудването и обучението на персонала към местната библиотека ще бъде разкрита още една щатна бройка информира г-жа Р. Петрова.''Надявам се, че по този начин работата по проекта ще се улесни и в най-скоро време ще можем да се радваме на добрите резултати от съвместните ни усилия''. Тя  благодари на Община Нова Загора, на местната власт и на библиотечните работници за усърдието, което са вложили за осъществяването на проекта.

                                                                  

            Дарик с награда от Националния фестивал на детската книга. // w w w . d a r i k n e w s . b g , 17 май 2011 : сн.

            Директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова-Василева награждава медиите, популяризирали XIII Национален фестивал на детската книга, който се проведе от 9 до 11 май в Сливен. Носителите на наградата за принос в детското книгоиздаване на името на Константин Константинов, която се връчва по време на Фестивала са Кина Къдрева - за цялостен принос, Весела Фламбурари - в категорията за автор и Ясен Гюзелев - за илюстратор.  Националният фестивал на детската книга се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни' с подкрепата на общинската управа в Сливен, на Министерството на културата, най-големите детски издателства и др. Съобщава се, че са връчени годишни читателски карти на деца, участвали във фестивала.

            

                              

            Ден на отворените врати и изложба в библиотеката. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 19 септ. 2011

            Също и в: Ден на отворените врати в библиотеката - 20 септември. // w w w . s l i v e n . u s, 19 септ. 2011. -  Ден на отворените врати в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m, 19 септ. 2011. -  Ден на отворените врати в библиотеката. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 19 септ. 2011. -  Ден на отворените врати организира РБ ''Сава Доброплодни'' утре. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t, 19 септ. 2011. 

            Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' организира за поредна година Ден на отворените врати. Голяма част от инициативите, включени в програмата за 20 септември, са насочени към учениците. Освен представянето на новонабавена литература, посетителите ще се запознаят с възможностите за ползване на разнообразни информационни ресурси, както и с новите услуги в библиотеката. Ще бъдат организирани екскурзии, беседи, презентации, викторини. В този ден информационното обслужване и издаването на дневни карти ще бъде безплатно, а годишните до края на 2011 г. ще бъдат на цена 1 лв. - за потребители на възраст до 14 г. и 2 лв. - за потребители над 14 години. В Деня на отворени врати във фоайето на библиотеката ще бъде открита изложба от творби на възпитаници от Националната художествена гимназия ''Димитър Добрович'' - Сливен. Изложбата се посвещава на 30 г. от създаването на гимназията и ще бъде изложена до 30 септември 2011 г.

Начало на страницата

            Ден на отворените врати се провежда в РБ ''Сава Доброплодни'' в Сливен. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 20 септ. 2011

            Също и в: Ден на отварените врати в регионалната библиотека. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 20 септ. 2011. 

            Голяма част от инициативите включени в програмата на този ден са насочени към учениците. Освен представянето на новонабавена литература, посетителите ще се запознаят с възможностите за ползване на разнообразни информационни ресурси, както и с новите услуги в библиотеката. Ще бъдат организирани екскурзии, беседи, презентации, викторини. В този ден информационното обслужване и издаването на дневни карти ще бъде безплатно, а годишните до края на 2011 г. ще бъдат на цена 1 лв. - за потребители на възраст до 14 г. и 2 лв. - за потребители над 14 години.

                                                                                              

            Денева, Иванка. Кръгла маса по проблемите на детската илюстрация / Иванка Денева. // w w w . k u l t u r n i - n o v i n i . i n f o , 10 май 2011

            В рамките на XIII-я Национален фестивал на детската книга в Сливен се състоя кръгла маса с международно участие на тема: ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. Свое виждане по проблемите изразяват с доклади и научни съобщения университетски преподаватели, писатели и библиотекари от страната и чужбина. Обсъдени са въпроси, разкриващи традициите и съвременните тенденции в илюстрацията и орнаментиката на българската детска книга, за функциите на илюстрацията за деца и влиянието й върху детското четене. Гостите от чужбина представят успехите  на свои илюстратори като: Методи Петров – Сърбия и Роберто Иноченти - Италия и влиянието им върху детската литература, тенденции и ценности в детската илюстрация на унгарското книгоиздаване и други.

                  

            Денева, Иванка. Памет: Човешката и творческа диря на Йордан Янков (1936-2011 г.) / Иванка Денева. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 26 май 2011

            Жизнен и творчески път на писателя. Честването на 75-годишнината от рождението на писателя е вписано в календара за честване на творците в Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен.

     

            Денева, Иванка. Проект ''Глоб@лни библиотеки'' в Сливен : Библиотечните центрове, предоставящи услуги и информация на съвременно ниво из различни области на знанието / Иванка Денева. // w w w . k u l t u r n i - n o v i n i . i n f o , 30 ян. 2011

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен е домакин на работна среща с представители на 24-те ''целеви библиотеки'' от областта, работещи по програма ''Глобални библиотеки'' (етапи 2009 и 2010 г.) Отчет на регионалния координатор Росица Петрова – Василева - директор на културния институт и регионален координато на пограмата, за реализацията на планираните дейности през изминалата година. Р. Петрова запознава участниците с логистиката и графиците на предвидените по програмата обучителни форми през 2011 г. с библиотечните работници. Началото ще бъде поставено през м. март с обучението по модул ''Информационни и комуникационни технологии''. За целите на проект ''Глобални библиотеки''  в Сливенската регионална библиотека е създадена обучителна база, която ще обезпечи професионалната компетентност чрез курсове от март до юни 2011г, на включените библиотекари от целевите библиотеки на областта. Предвидено е присъстващите да преминат три курса на обучение по ИКТ, всеки с продължителност  от 11 дни.

Начало на страницата                 

            Десислава Танева присъства на откриването на Националния фестивал на детската . // w w w . g e r b - s l i v e n . o r g , 9 май 2011

            Народният представител и областен координатор от ПП ГЕРБ - Десислава Танева, областният управител Марин Кавръков, председателят на общински съвет - Сливен Мария Григорова, общинският съветник Иван Петров и др. присъстват на откриването на фестивала. Основен организатор на Националния фестивал на детската книга е Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен и др. Националният фестивал на детската книга се провежда ежегодно  през месец май от 1999 г. Сливенският фестивал е единственият по рода си в България. През тази година в програмата са включени и юбилейните прояви, посветени на 55-годишнината от създаването на библиотеката. Фестивалът се провежда под почетния патронаж на Министъра на културата Вежди Рашидов.

                  

            Десислава Танева присъства на откриването на Националния фестивал на детската книга. // w w w . s l i v e n d n e s i u t r e . w o r d p r e s s . c o m , 10 май 2011

            Народният представител и областен координатор от ПП ГЕРБ - Десислава Танева, областният управител Марин Кавръков , председателят на общински съвет - Сливен Мария Григорова, общинският съветник Иван Петров и др. присъстват на откриването на фестивала. Основен организатор на Националния фестивал на детската книга е Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Национален център за книга към Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен и др. Националният фестивал на детската книга се провежда ежегодно  през месец май от 1999 г. Сливенският фестивал е единственият по рода си в България. През тази година в програмата са включени и юбилейните прояви, посветени на 55-годишнината от създаването на библиотеката. Фестивалът се провежда под почетния патронаж на Министъра на културата Вежди Рашидов.

                                            

            Детски фестивали. // w w w . e k r a n a . i n f o , 9 май 2011.

            Кратко съобщение за Националния фестивал на детската книга, Сливен 9-11 май 2011 г. Фестивалът  се провежда от 1999 г. Гости на Фестивала са автори, издатели, книгоразпространители, педагози, и други специалисти от България и чужбина. Те  обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване и търсят пътища за засилване на интереса на децата към книгата и четенето. Основен организатор на фестивала е Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, областна управа - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина и Ротари клуб - Сливен. От 2004 г. в рамките на фестивала се връчва национална награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване в четири категории - голяма награда за цялостен принос, за издателство, автор и илюстратор.За организацията и провеждането на Фестивала, РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен е отличена с грамоти, престижни национални и чуждестранни награди.

Начало на страницата

            Деца рисуват вълшебства. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 10 май 2011.

            Съобщение за това, че за пета поредна година в рамките на Националния фестивал на детската книга се провежда и Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера е ''От другата страна на вълшебното огледало''. Участват над 250 деца от цялата страна на възраст от 6 до 14 години. Творбите ще бъдат оценявани от жури с председател художникът Христо Тотев. На тържествена церемония, отличените художници ще получат награди.

                  

            Днес започва викторина за Априлското въстание в Регионална библиотека. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 7 юни 2011

            Също и в: w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t , 7 юни 2011. 

            От 7 до 10 юни 2011 г., по предварително уточнен график, в РБ ''Сава Доброплодни'' ще бъде проведена викторина посветена на 135 години от Априлското въстание. Викторината е част от програмата на Община Сливен за отбелязване на годишнината от Априлската епопея. Тя няма състезателен характер и съдържа 22 въпроса с посочени по четири възможни отговора, единият от които е верен. Акцент във викторината са въпросите свързани с Априлското въстание във Втори Сливенски революционен окръг. За участниците дали най-много правилни отговори организаторите са подготвили награди.

                 

            Дни на приказките в Регионалната библиотека. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 21 март 2011

            Също и в: w w w . n e w . s l i v e n . n e t,21 март 2011. -  w w w . r a d i o s l i v e n . n e t, 21 март 2011. -  w w w . s l i v e n – n e w s . c o m, 21 март 2011. -  w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m, 21 март 2011 .   -  w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 21 март 2011. 

            За дванадесета поредна година  Регионална библиотека ''С. Доброплодни''- Сливен организира за децата на Сливен театрални представления по любими приказки. Тазгодишните спектакли са върху приказки на Братя Грим и са посветени на 225 години от рождението на Вилхелм Грим. Всеки ден от 21 до 29 март, по предварително уточнен график, библиотеката ще е домакин и на тържества за буквите на първокласници от II ОУ ''Хр. Ботев'', НУ ''В. Левски'', V СОУ ''П. Яворов'' и IV ОУ ''Д. Петров''. С организирането на станалите вече традиционни в навечерието на Международния ден на детската книга /2 април/ Дни на приказката и тържествата за буквите, ръководството на РБ „С. Доброплодни'' цели по нетрадиционен и интересен начин децата да бъдат приобщени към книгата и четенето.

                                                                       

            Ехо от фестивала. // w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m , 12 май 2011.

            Информация за участниците в заключителния концерт на XIII Национален фестивал на детската книга. ВИГ ''Славейче'' към ОУ ''Христо Ботев'', детска вокална група ''Ритъмче'' и  група ''Ритъм'' с ръководител Елена Пеева от Детски комплекс, балет ''Барби'' към Гарнизонния военен клуб - Сливен. Посочени са и имената на някои от спонсорите на фестивала: ''Керам инвест'' Ад,''Билдинг'' ТД ЕООД, ''ВИНИ-Сливен'', ДЕМЕА, Дева-Р, ИК ''Дамян Яков'', ИК ''Егмонт България'', Галин Кънчев - индивидуален спонсор, общински съветник и др.

Начало на страницата

            За три дни Сливен ще се превърне в културна столица на страната. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 8 май 2011.

            За тринадесета поредна година ще се проведе Националният фестивал на детската книга. Събитието ще протече под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. В рамките на фестивала ще бъде отбелязан и 55-годишния юбилей на Регионалната библиотека в Сливен. Представени са част от проявите през трите фестивални дни. Ще бъде изградена открита сцена, ще има и базар за книги. Седем от най-големите издателства на България ще предложат своите издания. В рамките на програмата са предвидени отново Национален пленер за детска рисунка, карнавално шествие, трубадурски двубои и редица премиерни представяния  на книги за деца и тийнейджъри.

                                          

            Започна Националния фестивал на детската книга . // w w w . s l i v e n 1 . c o m , 9 май 2011.

            С концерт-спектакъл във фоайето на ДТ 'Ст. Киров'' е поставено началото на XIII Национален фестивал на детската книга. Фестивалът е открит от Игор Чипев - директор на сектор ''Литературно наследство'' към Министерството на културата. Представени са някои от проявите през първия ден на фестивала. На откритата сцена на ларгото, построена до Стария бряст и организирания специално за фестивала базар на детски книги, започва забавна игра с награди ''Кажи ми любимото си стихотворение''. В ''Трубадурски двубой  под Сините камъни'' се ''дуелират'' със стихове поетите Петя Александрова и Николай Милчев. Пламен Йорданов от Клуба за млади поп и рок изпълнители ''Ритъм'' открива двубоя с изпълнение на ''Песен на мускетарите''. В зала ''Сирак Скитник'' се открива изложба - илюстрации на художника Ясен Гюзелев. След обяд започва кръгла маса, посветена на детската илюстрация. Премиера на книгата на Кина Къдрева ''Таралежчето Черешко'' и на книгите на Весела Фламбурари ''Приказчици, приказчици'' и ''Коледни приказчици''. С тържествен концерт в голямата зала на ДТ ''Ст. Киров'' ще бъде отбелязана и 55-годишнината от създаването на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. .

              

            Започна Националния фестивал на детската книга. // w w w . d a r i k n e w s . b g , 9 май 2011 : сн.

            С концерт-спектакъл във фоайето на ДТ 'Ст. Киров'' е поставено началото на XIII Национален фестивал на детската книга. Фестивалът е открит от Игор Чипев - директор на сектор ''Литературно наследство'' към Министерството на културата. Представени са всички прояви през първия ден на фестивала, часовете и местата за провеждането им. На откритата сцена на ларгото, построена до Стария бряст и организирания специално за фестивала базар на детски книги започва със забавна игра с награди ''Кажи ми любимото си стихотворение''. В трубадурския двубой се ''дуелират'' със стихове поетите Петя Александрова и Николай Милчев. Пламен Йорданов от Клуба за млади поп и рок изпълнители ''Ритъм'' открива двубоя с изпълнение на ''Песен на мускетарите''. В зала ''Сирак Скитник'' се открива изложба - илюстрации на художника Ясен Гюзелев. След обяд започва кръгла маса, посветена на детската илюстрация. Премиера на книгата на Кина Къдрева ''Таралежчето Черешко'' и на книгите на Весела Фламбурари ''Приказчици, приказчици'' и ''Коледни приказчици''. С тържествен концерт в голямата зала на ДТ ''Ст. Киров'' ще бъде отбелязана и 55-годишнината от създаването на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''.

Начало на страницата

            Започнаха пилотни обучения на библиотекари. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 17 март 2011

            Също и в: w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 17 март 2011. -  w w w . r a d i o s l i v e n . n e t, 17 март2011. 

            В компютърния обучителен център на РБ 'С. Доброплодни'' - Сливен, изграден по програма ''Глобални библиотеки - България'', стартира обучението на библиотекари от целеви библиотеки от Сливенска област по направление ''Информационни и комуникационни технологии''. Всеки курс ще се провежда в две части с обща продължителност 11 дни. Основните модули на обучение включват: запознаване с хардуерните аспекти на компютъризираното работно място, запознаване с операционните системи, с приложен софтуер и най-често използван софтуер в библиотечните дейности; запознаване и работа с операционна система WINDOWS 7; работа с MS OFFISE 2007 / Word, Excel, MS Publisher/. Обучението се провежда от висококвалифицирани специалисти по методика, учебен план и помагала специално разработени за програмата. В края на обучението всеки библиотекар ще получи удостоверение за завършен курс.

                                            

            Затварят площада за 3 дни. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 8 май 2011

            Също и в: www.dariknews.bg. -  www.agencia-sliven.com. 

            Съобщение за временна реорганизация на движението в центъра на Сливен. Затварянето на някои улици и площад ''Хаджи Димитър'' е заради Националния фестивал на детската книга, който започва на 9 май и се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''.

                   

            Изключителен интерес към курсовете по компютърна грамотност отчитат от библиотека ''Сава Доброплодни'' Сливен. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 26 юли 2011

            От 4 юли в компютърната зала оборудвана по програма ''Глобални библиотеки - България'', стартира поредица от курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' за обучение на деца от 8 до 10 години. Всеки курс е с продължителност 7 дни и е безплатен като групата за обучение е от 10 деца. Обучението се извършва по адаптирана за децата програма от квалифициран инженер-педагог. Програмата включва: придобиване на обща представа за компютъра, използването и приложението му; начални стъпки за работа с най-разпространената текстообработваща програма Word; работа с външен носител на информация и др. Занятията са комбинация от презентации, упражнения и игри.

Начало на страницата                     

            Изключителен интерес има към летните занимания на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Сливен. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 26 юли 2011

            И през това лято Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' привлича най-малките си читатели с проявите от специалната програма ''Лято в библиотеката''. Програмата стартира на 4 юли 2011 г. и ще продължи да 26 август 2011 включително. В рамките на програмата, всеки понеделник, вторник и четвъртък от 9,30 до 10,30 ч., в Детския отдел на библиотеката се провежда забавен ''час по четене'', в който се четат откъси от любими книги от известни детски автори, а в сряда и петък децата посещават тематично занимание по избор. Целта на организаторите и тази година е в среда различна от училищната, децата да чуят загадъчни истории, да се срещнат с известни писатели и художници, да рисуват, да апликират, да моделират, да прекарат смислено лятната ваканция.

                

            Изложба на ученици от НХГ ''Димитър Добрович'' в Регионалната библиотека. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 20 септ. 2011

            Също и в: Изложба на ученици от НХГ ''Димитър Добрович'' в Регионалната библиотека. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 20 септ. 2011. -  Изложба в Деня на отворените врати в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. //  w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m , 20 септ. 2011. 

            За открита изложба от творби на възпитаници на Националната художествена гимназия ''Димитър Добрович'' - Сливен от специалностите ''Художествена тъкан'', ''Рекламна графика'', и ''Иконопис''. Представени са живописни платна, проекти по иконопис, печатан и рисуван текстил, мода, отличаващи се с творческа зрялост и завършеност, с високи художествени качества. Изложбата е експонирана във фоайето на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен. Изложбата се посвещава на 30 г. от създаването на гимназията и ще бъде изложена до 30 септември 2011 г. Изложбата се открива в Деня на отворени врати, който традиционно библиотеката организира за поредна година. Голяма част от инициативите, включени в програмата  са насочени към учениците. Освен представянето на новонабавена литература, посетителите ще се запознаят с възможностите за ползване на разнообразни информационни ресурси, както и с новите услуги в библиотеката. Ще бъдат организирани екскурзии, беседи, презентации, викторини. В този ден информационното обслужване и издаването на дневни карти ще бъде безплатно, а годишните до края на 2011 г. ще бъдат на цена 1 лв. - за потребители на възраст до 14 г. и 2 лв. - за потребители над 14 години.

                                             

            Йоргова, Людмила. Кина Къдрева е носител на голямата награда за цялостен литературен принос Константин Константинов / Людмила Йоргова. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 10 май 2011.

            Традиционно е връчването на наградата по време на Националния фестивал на детската книга. За детски автор на годината е обявена Весела Фламбурари. За илюстратор наградата получава Ясен Гюзелев. Кратки данни за творчеството на художника. Тази година в категорията издателство няма присъдена награда, обяви председателят на журито Игор Чипев.

 

Начало на страницата

 

            Йоргова, Людмила. Националният фестивал на детската книга ще се проведе в Сливен / Людмила Йоргова. // w w w . r a d i o . f o c u s - n e w s . n e t , 9 май 2011

            За тринадесета поредна година ще се проведе Националният фестивал на детската книга. Събитието ще протече под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. В рамките на фестивала от 9 до 11 май ще бъде отбелязан и 55-годишния юбилей на Регионалната библиотека в Сливен. Представени са част от проявите през трите фестивални дни. Ще бъде изградена открита сцена, ще има и базар за книги. Седем от най-големите издателства на България ще предложат своите издания. В рамките на програмата са предвидени отново Национален пленер за детска рисунка, карнавално шествие, трубадурски двубои и редица премиерни представяния  на книги за деца и тийнейджъри.

                                      

            Йоргова, Людмила. Няма опасност книгите да изчезнат, според лауреатите от Националния фестивал на детската книга в Сливен / Людмила Йоргова. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 11 май 2011.

            Представени са накратко коментарите на носителите на наградите ''Константин Константинов'' на XIII Национален фестивал на детската книга в гр. Сливен, 9-11 май 2011г.  Фестивалът се провежда ежегодно от 1999 г. Организира се от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен и Сдружение ''Национален фестивал на детската книга'' с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Държавната агенция за българите в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства и др. Писателката Кина Къдрева е носител на голямата награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване.  Наградата в категория ''Автор'' получава детската авторка Весела Фламбурари, а в категория ''Илюстратор'' наградата получава художникът Ясен Гюзелев. Големите награди на името на писателя Константин Константинов се връчват от 2004 г. в рамките на Националния фестивал на детската книга в Сливен.

                             

            Йоргова, Людмила. Обучават библиотекари по програма ''Глобални библиотеки - България'' / Людмила Йоргова. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 2 февр. 2011

            Също и в: w w w . n e w . s l i v e n .n e t, 2 февр. 2011.

            Съобщение за предстоящо обучение на 30 библиотекари от 24 библиотеки от Сливенска област в новооборудваната база в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' по програма ''Глобални библиотеки - България''. Програмата ще стартира през март с обучения по информационни и комуникационни технологии. В периода от март до юни ще се проведат три курса по ИКТ - всеки с продължителност 11 дни. През юли ще бъде проведен курс и по Направление 4 - Общуване и работа с потребители и общности.

                                              

            Йоргова, Людмила. Радио ''Фокус'' - Сливен получи награда за пълно и точно отразяване на XIII Национален фестивал на детската книга / Людмила Йоргова. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 17 май 2011 : сн.

            Наградата, почетна грамота е връчена от директора на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен Росица Петрова – Василева за пълно и точно отразяване на проявите, включени в програмата на Фестивала. XIII издание на Националния фестивал на детската книга се провежда с подкрепата на Министерството на културата, под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. Партньори са Община Сливен и Областна управа - Сливен. Росица Петрова изразява своето задоволство от това, че въпреки финансовата криза фестивалът е преминал при голямо внимание и че ръководството на библиотеката започва подготовката за следващия фестивал. За организацията на фестивала РБ ''Сава Доброплодни'' получава наградата на Министерството на културата за принос в развитието на библиотечното дело ''Сребърен ритон''. Това е поредното високо отличие за институцията. Тя е носител на наградата ''Кирил и Методий'' - I степен, както и единствената библиотека в страната носител на националната награда носеща името на Хр. Г. Данов.

Начало на страницата

            Йоргова, Людмила. Шатрите на книжния пазар бяха отвяти от сливенския вятър / Людмила Йоргова. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 10 май 2011.

            Също и в: www.sliveninfo.com, 10 май 2011. 

            Силният сливенски вятър е помел шатрите от книжния базар на 13-я Национален фестивал на детската книга, съобщава директорката на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова. Въпреки това, на следващата сутрин издателствата отново представят своята продукция за всички посетители на фестивала.

              

            Калъпчиева, Людмила. Десислава Танева присъства на откриването на Националния фестивал на детската книга / Людмила Калъпчиева. // w w w . T u i d a   N e w s , 9 май 2011 : сн.

            Открит е Тринадесетият Национален фестивал на детската книга в Сливен. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Национален център за книгата към Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен и др. Народният представител и областен координатор на ГЕРБ - Сливен - Десислава Танева присъства на откриването на фестивала, който стартира с концерт-спектакъл във фоайето на ДТ ''Ст. Киров''. На откриването присъстват още областният управител Марин Кавръков и председателя на общинския съвет Мария Григорова.

                                                                

            Калъпчиева, Людмила. Днес ще бъдат оповестени носителите на Националната награда ''Константин Константинов'' / Людмила Калъпчиева. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 10 май 2011.

            Председателят на журито за определяне носителите на Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване Игор Чипев ще съобщи пред журналисти носителите на наградата за 2011 година в различните категории. Информация за самата награда. Националната награда ''Константин Константинов'' е учредена през 2004 г. от Министерството на курлтурата, Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен, Община Сливен и Ротари клуб - Сливен. Присъжда се ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга - Сливен. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Присъжда се в следните категории: Голяма награда за цялостен принос; Издателство; Автор; Илюстратор. Изброени са носителите й през годините.

                                          

            Калъпчиева, Людмила. Национална награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване / Людмила Калъпчиева . // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 10 май 2011

            Националната награда ''Константин Константинов'' е учредена през 2004 г. от Министерството на културата, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, Община Сливен и Ротари клуб - Сливен. Тя се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга - Сливен, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Изброени са носителите на наградата от предишни години. Носителите на Националната награда за 2011 г. са: За цялостен принос - Кина Къдрева; В категория ''Автор'' - Весела Фламбурари; В категория ''Илюстратор'' - Ясен Гюзелев. Направено е кратко представяне на творчеството на всеки от авторите.

Начало на страницата 

            Калъпчиева, Людмила. Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен в помощ на абитуриентите / Людмила Калъпчиева. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 11 ян. 2011.

            За състояла се среща на абитуриенти от ПГЕЕ ''Мария Кюри'' с представители на ръководството на Инженерно-педагогическия факултет на ТУ-София в Сливен. Срещата е проведена в новия обучителен център на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен, а с нея се поставя началото на поредица от информационни срещи със завършващи ученици от сливенските средни училища. Пред младите хора са презентирани информационните услуги в библиотеката и всички видове библиотечни материали необходими за подготовката им за матурите и кандидат-студентските изпити. Доц. Койчо Атанасов - зам. декан на ИПФ - Сливен представя специалностите във факултета и възможностите за професионална реализация.

                                         

            Калъпчиева, Людмила. Трети ден на XIII Национален фестивал на детската книга / Сливен, 9-11 май 2011 г. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 11 май 2011

            За проявите през третия ден на фестивала. Денят започва с пресконференция с носителите на Националната награда ''К. Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за 2011 г. Представители на национални и регионални медии имаха възможнаст да се срещнат лично с носителите на наградите: Кина Къдрева - в категория ''за цялостен принос'', Весела Фламбурари - в категория ''Автор'' и Ясен Гюзелев - в категория ''Илюстратор''. В голямата зала на ДТ ''Ст. Киров'' се провежда официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема ''Моята приказка за доброто'' и Национални пленер за детска рисунка на тема: ''От другата страна на вълшебното огледало''. В литературния конкурс са участвали 1500 деца и юноши на възраст от 7 до 16 години от страната и от българските общности в чужбина. В трите възрастови групи са наградени 36 млади творци. В Националния пленер за детска рисунка са участвали над 250 деца от цялата страна на възраст от 7 до 14 г. Заключителният концерт на XIII -то издание на Националния фестивал на детската книга е с участието на ВИГ ''Славейче'', Детска вокална група ''Ритъмчета'', Клуб за млади поп и рок изпълнители ''Ритъм'' и Балет ''Барби''. Поместена е информация за всеки от съставите - от къде са и кога са създадени, ръководители.

              

            Калъпчиева, Людмила. XIII Национален фестивал на детската книга, Втори ден / Людмила Калъпчиева. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 10 май 2011

            Представени са проявите от втория ден на XIII Национален фестивал на детската книга - по по часове и местата за провеждането им. На този фестивал две издателства ''Егмонт България'' и ''Хермес'' ще отбележат 20 години от създаването си. Издателство ''Егмонт България'' е подготвило ''Забавна игра с награди'', която ще се проведе в камерната зала на ДТ ''Ст. Киров'', а във фоайето на театъра е открита изложба ''Цветно на бяло - 20 години Егмонт България''. Издателство ''Хермес'' провежда забавен ''Час по алхимия и фентъзи'', в който се представя серията ''Тайните на безсмъртния Никола Фламел''. Кратки творчески представяния на водачите в Карнавалното шествие - Мажоретен състав при читалище ''Д. Полянаов'' - Карнобат с ръководител Лидия Иванов, Духов оркестър ''Карандила Джуниър'' - Сливен с ръководител Ангел Тичалиев.  Преставени са и участниците в тържествения концерт-спектакъл - Студио за танци ''Рилски перли''- гр. Белица, с художествен ръководител Бисерка и Николай Манчеви, Балет ''Барби'' към Военен клуб - Сливен, Вокална формация от детски хор ''Милка Стоева'' - гр. Бургас, Клуб по спортни танци ''Сливен''.

Начало на страницата     

            Кермен и Старо село с нови компютърни зали. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 11 юни 2011

            Церемонии за официалното откриване на компютърните зали в библиотеките към НЧ ''Звезда'' - с. Старо село и НЧ ''Пробуда'' - гр. Кермен. Тържеството в с. Старо село е открито със слово на кмета на селото и председател на читалищното настоятелство Анка Друмева. С приветствие към присъстващите членове на читалището и граждани се обръща и Росица Петрова-Василева - регионален координатор на проект ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област. В него тя изтъква предимствата за местната общност от включването на библиотекат при НЧ ''Звезда'' в проекта и пожелава чрез новите услуги, които ще предлага, библиотеката да стане притегателен център за всички жители на селото. Пред гостите е представена презентация посветена на историята и настоящето на читалището и на дейностите и постиженията на библиотеката.

Церемонията по откриването на компютърната зала към НЧ 'Пробуда'' - гр. Кермен започва с водосвет за здраве и благополучие. Със слово към присъстващите се обръща Росица Петрова-Василева - регионален координатор на проект ''Глобални библиотека - България''. Тя благодари за съдействието на местната власт за изпълнение на условията за включване на библиотеката при читалището в проекта и изтъква предимствата за населението на града от участието в него. Тържествата продължават с изпълнения на самодейци.

                                                          

            Кина Къдрева: ''Детската книга е човекосъздаваща''. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 11 май 2011.

            Също и в: w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 11 май 2011.

            Кратка информация за носителите на Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за предходната година. За Кина Къдрева - носител на наградата за цялостен принос към детската литература; Весела Фламбурари - носител на наградата в категория ''Автор''; Ясен Гюзелев - носител на наградата в категория ''Илюстратор''. Имената на победителите в двата конкурса - Националния литературен конкурс на тема: ''Моята приказка за доброто'' и Националния пленер за детска рисунка на тема: ''От другата страна на вълшебното огледало'' могат да се видят на сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. С финансовата подкрепа на Министерството на културата са отпечатани две издания - двуезичният сборник с доклади от кръглата маса с международно участие на тема ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене'' и сборникът с наградени творби от Националния литературен конкурс ''Моята приказка за доброто''.

                                                  

            Кина Къдрева с награда за цялостно творчество. // w w w . f i u t . b g , 11 май 2011

            Писателката Кина Къдрева е носител на голямата награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в детското книгоиздаване. Наградата е връчена на 10 май, на тържествено награждаване в рамките на на XIII Национален фестивал на детската книга, Сливен 9-11 май 2011г. Наградата '' Константин Константинов'' е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен, Община Сливен и Ротари клуб - Сливен. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга - Сливен, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Награди се присъждат в следните категории: Голяма награда за цялостен принос; Издателство; Автор; Илюстратор. Кратка информация за живота и творчеството на авторката, награди, с които е удостоена.

Начало на страницата  

            Константин Константинов (награда). // w w w . b g . w i k i p e d i a . o r g , 15 май 2011

            Националната награда ''Константин Константинов'' е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен, Община Сливен и Ротари клуб - Сливен. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга - Сливен, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Награди се присъждат в следните категории: Голяма награда за цялостен принос; Издателство; Автор; Илюстратор. Наградата включва малка пластика, диплом и парична сума. Автор на статуетката е сливенският скулптор Сейфетин Шекеров. Представени са лауреатите на наградата от 2004 г. до 2011 г. Публикувани са техни  снимки.

                                                          

            Кръгла маса по проблемите на детската илюстрация. В рамките на XIII Фестивал на детската книга в Сливен. // w w w . o . r a d o s t . b g , 10 май 2011

            В рамките на XIII-я Национален фестивал на детската книга в Сливен се състоя кръгла маса с международно участие на тема: ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. Проявата е открита от областния управител Марин Кавръков. Свое виждане по проблемите изразяват с доклади и научни съобщения университетски преподаватели, писатели и библиотекари от страната и чужбина. Обсъдени са въпроси, разкриващи традициите и съвременните тенденции в илюстрацията и орнаментиката на българската детска книга, за функциите на илюстрацията за деца и влиянието й върху детското четене. Гостите от чужбина представят успехите  на свои илюстратори като: Методи Петров – Сърбия и на Роберто Иноченти - Италия и влиянието им върху детската литература, тенденции и ценности в детската илюстрация на унгарското книгоиздаване и други.

 

            Културни инициативи на РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t , 20 септ. 2011

            Традиция стана в началото на всяка учебна година Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' да организира Ден на отворените врати. Голяма част от инициативите, включени в програмата на този ден са насочени към учениците. Освен представянето на новонабавена литература, посетителите ще се запознаят с възможностите за ползване на разнообразни информационни ресурси, както и с новите услуги в библиотеката. Ще бъдат организирани екскурзии, беседи, презентации, викторини. В този ден информационното обслужване и издаването на дневни карти ще бъде безплатно, а годишните до края на 2011 г. ще бъдат на цена 1 лв. - за потребители на възраст до 14 г. и 2 лв. - за потребители над 14 години. В Деня на отворени врати във фоайето на библиотеката ще бъде открита изложба от творби на възпитаници от Националната художествена гимназия ''Димитър Добрович'' - Сливен. Изложбата се посвещава на 30 г. от създаването на гимназията и ще бъде изложена до 30 септември 2011 г.

Начало на страницата                 

            Куп награди за най-малките. // w w w . s o u - i v a n v a z o v . e u , 9 юни 2011.

            Наградени деца в Националния литературен конкурс от втори клас на СОУ ''Иван Вазов''- гр. Плевен. Конкурсът е на тема ''Моята приказка за доброто''и се провежда в рамките на XIII Национален фестивал на детската книга в Сливен. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Агенцията за българите в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства.

                  

            Курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност''. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t , 8 юни 2011

            Също и в: ''Първи стъпки в компютърната грамотност''. // w w w . n e w s . d e n . b g , 8 юни 2011. -  Компютърни обучения в библиотеката за малките. // w w w . s l i v e n . u s , 7 юни 2011. -  ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' за най-малките читатели. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 7 юни 2011. -  Деца на възраст от 8 до 10 години се обучават да работят с компютър. // new.sliven.net, 7 юни 2011. -  Регионалната библиотека организира компютърно обучение на деца. //  www.sliveninfo.com, 7 юни 2011. -  Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира обучение ''Първи стъпки в компютърната грамотност''. // www.radiosliven.net, 7 юни 2011. 

            Курсът е част от програмата ''Лято в библиотеката'', насочена към най-малките читатели на РБ ''Сава Доброплодни'' и е за обучение на деца от 8 до 10 г. Програмата включва придобиване на обща представа за компютъра, използването и приложението му, любопитни факти, начални стъпки за работа с текстообработващата програма ''Word'', работа с принтер, работа с Internet  и др. Курсът е с продължителност 7 дни, а занятията са с в рамките на 3 учебни часа с продължителност по 30 минути. Първият курс ще стартира на 4 юли 2011 г. Дадени са телефони за повече информация.

                                          

              Къдрева, Кина. На детето трябва да се чете! / Кина Къдрева. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 12 май 2011

            Инт.: Нели Дамянова. 

            ''Целият живот е една приказка'' - твърди детската писателка Кина Къдрева, носителка на голямата награда ''Константин Константинов'' на XIII Национален фестивал на детската книга - Сливен, 2011. Кратка информация за творчеството на К. Къдрева. Както тя казва ''И хубавото и прекрасното е, че участват и деца, които пишат. И пак най-прекрасното е, че библиотеката е посредникът''. Поместен е целият текст на интервюто с авторката, в което тя дава ценни съвети за децата и тяхното четене.

 

            Летни занимални за децата откриват читалища. // w w w . d a r i k n e w s . b g , 29 юни 2011

            Кратка информация. Читалищата в Сливен и общината и през това лято организират занимания за деца. Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' е със самостоятелна програма за летните занимания с децата - читатели.

Начало на страницата     

            Литературен маратон в библиотеката. // w w w л . s l i v e n - n e w s . c o m , 12 апр. 2011

            Също и в: w w w . r a d i o s l i v e n . n e t, 12 апр. 2011. -  w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 12 апр. 2011. -  w w w . g l a s a t n a s l i v e . c o m, 12 апр. 2011 . -  w w w . s l i v e n i n f o . c o m,12 апр. 2011. 

            В Детския отдел на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен, ученици от петите класове на II ОУ ''Хр. Ботев'' участват в литературен маратон под надслов ''Сам на пустинен остров'', посветен на 280 - годишнината от смъртта на Даниел Дефо - автор на романа ''Робинзон Крузо''. В четенето се включват  и преподаватели, и библиотекари. Мини маратонът е само една от проявите, с която младите читатели на сливенската регионална библиотека се включват в кампанията ''Малкото голямо четене''.

               

            Литературен маратон в библиотеката. // w w w . s l i v e n - n e w s . s l i v e n . n e t , 15 апр. 2011

            Петокласници от Второ основно училище ''Христо Ботев'' се включиха в литературен маратон ''Сам на пустинен остров''. Инициативата е проведена в Детския отдел на Регионалната библиотека ''С. Доброплодни''- Сливен и е посветена на 280- годишнината от смъртта на автора на ''Робинзон Крузо'' Даниел Дефо. Книгата е включена в класацията на кампанията ''Малкото голямо четене'' на БНТ, а мини маратонът в РБ ''С. Доброплодни'' е само една от проявите, с които децата се включват в кампанията.

                

            Лятно творчество за деца в Сливен. // w w w . a z c h e t a . c o m , 13 юли 2011

            За четвърти пореден път Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Сливен е домакин на Лятна творческа работилница. Летните занимания започват от 4 юни и ще продължат до 26 август. В последния ден по утвърдена вече традиция ще се проведе Приказен бал. Участват деца на възраст от 5 до 11 години. Всеки ден те ще четат любими книги, ще участват в игри и състезания, ще научават любопитни факти за книгите, библиотеките, чудесата на света, животинския и растителния свят, пиратите, индианците, годишните времена, модата, българските традиции и обичаи и други. Сред записаните има деца със специални нужди, към които се полагат индивидуални грижи.

                                                                                                    

            Лято в библиотеката. // w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m , 8 юни 2011

            Съобщение за това, че в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен започва провеждането на курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' за обучение на деца на възраст от 8 до 10 г. Това е част от програмата ''Лято в библиотеката'', предназначена за най-малките приятели на книгата и компютърното общуване. Обучението предвижда обща представа за компютъра, работа с най-популярната програма ''Word'', работа с принтер, ползване на интернет, включване в социалните мрежи и т. н. Всеки курс продължава седем дни.

            

            Лято в библиотеката. // w w w . g l a s t n a s l i v e n . c o m , 25 юли 2011

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' успешно задържа вниманието на своите малки читатели чрез програмата ''Лято в библиотеката''. В библиотечното лято са обхванати деца от 7 до 11 годишна възраст. Редица привлекателни начинания предвижда програмата на библиотеката до 26 август, когато ще приключат летните занимания. Всеки ден се четат любими книги, а два дни в седмицата се провеждат тематични занимания по избор, на  които децата се запознават с тайните на природата и загадъчните явления на заобикалящия ни свят, срещат се с известни писатели, художници. Децата научават любопитни факти за книгите и библиотеките, запознават се с българските обичаи и традиции.

Начало на страницата                

            ''Лято в библиотеката - 2011''. // w w w . n e w s - s l i v e n . i n f o , 27 юли 2011 : сн.

            На 26 август със забавни състезания, игри и изненади е закрита поредната детска лятна творческа работилница в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. В продължение на два месеца разнообразни тематични занимания, и курсове за компютърно обучение са ангажирали свободното време на над 380 деца от Сливен на възраст от 6 до 11 години. Децата рисуваха, моделираха, усвоиха много нови умения, срещнаха се с художници и писатели, твориха. За първа година в рамките на лятната програма на библиотеката са организирани и поредица от безплатни курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност''. За периода 4 юли - 26 август 2011 г. са проведени 3 курса и са обучени 31 деца. Обучението е проведено по адаптирана програма от квалифициран инженер-педагог. В детския отдел на библиотеката са се записали 365 нови малки читатели. Увеличаващият се брой на читателите на детския отдел е резултат от активната работа за създаване на интерес към книгите и четенето чрез нетрадиционни форми и методи, от обогатяването на книжния фонд на детския отдел и разнообразните инициативи до въвеждането на децата по достъпен начин във виртуалния свят чрез усвояване на полезни знания и умения за работа с компютър.

                                             

            ''Лято в библиотеката'' продължава. // w w w . s l i v e n . u s , 25 юли 2011

            Също и в: Лятна ваканция в библиотеката. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 25 юли 2011. -  Продължават проявите на ''Лято в библиотеката''. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 25 юли 2011. -  ''Лято в библиотеката'' продължава до 26 -ти август. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t, 25 юли 2011. -  Забавен ''час по четене'' през лятото. // w w w . r a d i o 9 9 9 b g . c o m, 29 юни 2011. 

            И през това лято Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' привлича най-малките си читатели с проявите от специалната програма ''Лято в библиотеката''. Програмата стартира на 4 юли 2011 г. и ще продължи до 26 август 2011 включително. В рамките на програмата, всеки понеделник, вторник и четвъртък от 9,30 до 10,30 ч., в Детския отдел на библиотеката се провежда забавен ''час по четене'', в който се четат откъси от любими книги от известни детски автори, а в сряда и петък децата посещават тематично занимание по избор. Целта на организаторите и тази година е в среда различна от училищната, децата да чуят загадъчни истории, да се срещнат с известни писатели и художници, да рисуват, да апликират, моделират, да прекарат смислено лятната ваканция. В самото начало на тази програма стартира и поредица от курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' за обучение на деца от 8 до 10 г. Всеки курс е с продължителност 7 дни и е безплатен като групата за обучение е от 10 деца. Обучението се извършва по адаптирана за децата програма от квалифициран инженер-педагог.  Програмата включва: придобиване на обща представа за компютъра, използването и приложението му; начални стъпки за работа с най-разпространената текстообработваща програма Word; работа с външен носител на информация и др. Занятията са комбинация от презентации, упражнения и игри.

Начало на страницата

            Лято в регионалната библиотека. // w w w . s l i v e n . u s , 29 юни 2011

            Също и в: В РБ ''Сава Доброплодни'' стартира ''Лято в библиотеката''. // r s s - b g . i n f o, 29 юни 2011. 

            За шеста поредна година Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' предлага на малките си читатели специална програма за смислено и приятно прекарване на лятната ваканция. Програмата ще стартира на 4 юли 2011 и ще продължи до 26 август 2011 г. И тази година за заниманията са подбрани интересни теми свързани с космоса, планетите, растителния и животинския свят, годишните времена, правилата за добро здраве, модата и др. В заниманията могат да се включват само децата-читатели на библиотеката. Подробна програма има в сайта на библиотеката (reglibsliven.iradeum.com)   в рубриката ''За вас, деца''. За първа година в рамките на лятната програма на библиотеката са организирани и поредица от безплатни курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност''. За периода 4 юли - 26 август 2011 г. са проведени 3 курса и са обучени 31 деца. Обучението е проведено по адаптирана програма от квалифициран инженер-педагог.

                                             

            Мангинов, Георги. Кина Къдрева е носител на голямата награда ''Константин Константинов'' / Георги Мангинов. // w w w . s t a n d a r t n e w s . c o m , 10 май 2011.

            Също и в:  w w w . b g . t i m e . m k , 10 май 2011

            Писателката Кина Къдрева е носител на голямата награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване. Това обявява на пресконференция заместник министърът на културата Игор Чипев. Наградата в категория ''Автор'' получава детската авторка Весела Фламбурари, а в категория ''Илюстратор'' наградата получава художникът Ясен Гюзелев. Големите награди на името на писателя Константин Константинов се връчват от 2004 г. в рамките на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Фестивалът се провежда от 1999 г. и се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен  и общинската управа, в партньорство с Министерство на културата.

          

            Минчева, Валентина. Шуменка получи награда от фестивал на детската книга / Валентина Минчева. // w w w . g r a d a . b g , 12 май 2011 : сн.

            В Сливен  от 9 до 11 май се проведе XIII Национален фестивал на детската книга. Основен организатор на фестивала е Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, областна управа - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина и Ротари клуб - Сливен. В рамките на Фестивала се провежда Национален пленер за детска рисунка на тема ''От другата страна на вълшебното огледало''. Участват над 250 деца на възраст от 7 до 14 години. Димана Йорданова от СОУ ''П. Волов'' от Шумен получава специалната награда на журито.

                   

            Митев, Мирослав. Кина Къдрева, Весела Фламбурари и Ясен Гюзелев печелят наградата ''Константин Константинов'' / Мирослав Митев. // w w w . d a r i k n e w s . b g , 10 май 2011 : сн.

            Също и в: www.radiosliven.net. 

            Обявени са носителите на националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за 2011 година от председателя на журито Игор Чипев. Голямата награда за цялостен принос печели Кина Къдрева, награда в раздел ''Автор'' е Веселе Фламбурари. Ясен Гюзелев е носител на наградата за ''Илюстратор''. Я. Гюзелев е илюстратор на рисунките на ''Алиса в страната на чудесата''. Според единодушното решение на журито, награда за издател тази година не се присъжда. Снимка на Игор Чипев и директорката на РБ ''С. Доброплодни''.

 Начало на страницата

            Моята приказка за доброто. // w w w . s t i h o v e b g . c o m  (Сливен), 26 май 2011

            Творбата е на деца от III б клас на СОУ ''Йордан Йовков'' - Бургас и е с награда от Националния литературен конкурс ''Моята приказка за доброто'', проведен в рамките на XIII Национален фестивал на детската книга в Сливен. Фестивалът се проведе от 9 до 11 май. Организатори на фестивала са Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Ротари клуб - Сливен и др.

              

            На 12 април РБ Сава Доброплодни организира литературен маратон с ученици. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 13 апр. 2011

            Информация за това , че са участвали петокласници от второ училище ''Христо Ботев'' в Сливен. Излъчен е репортаж по сливенската телевизия Туида +.

                

            На Кръстовден в читалището в с. Мечкарево, община Сливен бе открита компютърна зала по проект ''Глобални библиотеки - България''. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 14 септ. 2011

            Също и в: На Кръстовден откриха компютърна зала в с. Мечкарево. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m, 14 септ. 2011. -  Глоб@лни библиотеки стъпиха и в Мечкарево. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 14 септ. 2011. -  Откриха компютърна зала в село Мечкарево. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 14 септ. 2011. 

            Празникът е избран от настоятелството на читалище ''Просвета-1925''- с. Мечкарево за откриване на компютърна зала по проект ''Глобални библиотеки - България''. На церемонията по откриването присъстват Петя Руменова - секретар на община Сливен, Росица Петрова-Василева - регионален координатор на програма ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област, кметът на селото Г. Стоянов, представители на читалища от общината, жители на селото. В приветствието си Росица Петрова-Василева изтъква предимствата за местната общност от участието на читалището в проекта. Своето задоволство от модернизирането на библиотеката изразява и кметът на селото Г. Стоянов. П. Руменова пожелава да се множат потребителите на библиотеката и на новите услуги, които ще се предлагат в компютърната зала.

                                                      

            На празника на билките и лечителите в с. Бяла, община Сливен в местното читалище бе открита и компютърна зала по Програма ''Глоб@лни библиотеки - България''. // w w w . g l b u l g a r i a . b g , 24 юни 2011

            Еньовден отдавна се е превърнал в емблема на село Бяла. В програмата на празника е включена и официалната церемония по откриването на компютърната зала в читалището, оборудвана по програма ''Глоб@лни библиотеки - България''. Гости на събитието са областният управител Марин Кавръков, Христо Карабекиров - зам. областен управител, Петя Руменова - секретар на община Сливен, Дора Ескидарова - началник отдел ''Култура и вероизповедания'' в Община Сливен, Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и регионален координатор на Програма ''Глобални библиотеки - България'' за областта, общински съветници, читалищни дейци и други.

 Начало на страницата                                       

            На фокус книгите на сливенските автори през 2010 г. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t , 27 ян. 2011

            Съобщение за предсавяне на книжната продукция на сливенските автори за 2010 година. Проявата е за дванадесета поредна година и се организира от  Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. По традиция продукцията на слиивенските автори ще бъде представена от председателя на Дружеството на писателите в гр. Ямбол - поета Тенко Тенев и от литературния критик Димитър Бечев.

                                                                        

            Награда за Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. // w w w . a t a k a . s l i v e n . n e t , 12 май 2011

            Директорът на РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен Росица Петрова получава почетната награда на Министерство на културата - грамота и плакет ''Сребърен ритон''. Наградата е във връзка с 55 годишнината от създаването на Регионалната библиотека.

                

            Награда за Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' по повод 55 години от създаването й. // w w w . s l i v e n - n e w s . e u , 12 май 2011

            РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен е отличена с почетната награда на Министерството на културата по повод 55 години от създаването на библиотеката. Наградата е грамота и плакет ''Сребърен ритон'' /Реплика на сребърния Ритон с позлата с протоме на Сфинкс от Боровското съкровище, Русенско, I половина на IV в. пр. Хр./. Отличието се дава за принос в развитието и популяризирането на българската култура и на библиотечното дело в България. Наградата е връчена на директора на библиотеката Росица Петрова от Игор Чипев, директор на сектор ''Литературно наследство'' към Министерството на културата, в дните на XIII Национален фестивал на детската книга в Сливен от 9 до 11 май 2011 г.

                

            Наградените в Националния литературен конкурс ''Моята приказка за доброто'' и Националния пленер за детска рисунка ''От другата страна на вълшебното огледало''. // w w w . s l i v e n - n e w s . e u , 11 май 2011

            В голямата зала на ДТ ''Ст. Киров'' се провежда официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема ''Моята приказка за доброто'' и Национални пленер за детска рисунка на тема: ''От другата страна на вълшебното огледало''. В литературния конкурс са участвали 1500 деца и юноши на възраст от 7 до 16 години от страната и от българските общности в чужбина. В трите възрастови групи са наградени 36 млади творци. В Националния пленер за детска рисунка са участвали над 250 деца от цялата страна на възраст от 7 до 14 г. Заключителният концерт на XIII -то издание на Националния фестивал на детската книга е с участието на ВИГ ''Славейче'', Детска вокална група ''Ритъмчета'', Клуб за млади поп и рок изпълнители ''Ритъм'' и Балет ''Барби''. Поместена е информация за всеки от съставите и техните ръководители.

           

Награди Константин Константинов. // w w w . k u l t u r a . b g , 20 май 2011

            На тържествена церемония и оригинален концерт-спектакъл, на 10 май в голямата зала на ДТ ''Стефан Киров''- Сливен са връчени наградите от XIII Национален фестивал на детската книга на името на Константин Константинов. Носител на Голямата награда за цялостен принос за 2011 г. е Кина Къдрева, на наградата в категория ''Автор'' - Весела Фламбурари, на наградата в категория ''Илюстратор'' - Ясен Гюзелев. В раздел ''Издателство'' награда не е присъдена. Наградите ''Константин Константинов'' са учредени по иницатива на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, Министерство на културата и Ротари клуб - Сливен.     

Начало на страницата      

            Награди за талантливите малчугани. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 11 май 2011.

            Стотици деца от цялата страна се включиха в двата конкурса по време на XIII Национален фестивал на детската книга. В Националния литературен конкурс на тема ''Моята приказка за доброто'' участват 1500 деца от страната и българските общности в чужбина. 36 от тях са наградени. В Националния пленер за детска рисунка на тема ''От другата страна на вълшебното огледало'' участват над 250 деца от цялата страна, 12 от тях са с награди.

                 

            Награди за учители и ученици. // w w w . f a c e b o o k . c o m , 27 май 2011

            Кратка информация за участието на деца от СОУ ''Христо Ботев'' - Враца в XIII Национален фестивал на детската книга в Сливен. Това са Стефан Христов, Зорница Венциславова и Елеонора Николова. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, с подкрепата на Министерство на културата, Национален център за книга към Министерството на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Агенцията за българите в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства. Децата са отличени с грамоти.

                                                                                                                                 

            Наградено дете от школата по изобразително изкуство при ОДК Поморие. // w w w . r a d i o m i l e n a . c o m , 12 май 2011

            Съобщение. 

            За пета поредна година в рамките на Националния фестивал на детската книга в Сливен се провежда и Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера е ''От другата страна на вълшебното огледало''. Участват над 250 деца от цялата страна на възраст от 6 до 14 години. Творбите са оценяват от жури с председател художникът Христо Тотев. Оценени са и малките художници от школата за изобразително изкуство при ОДК Поморие - Йоана Томова и Валентин Стойнов.

               

            Национален литературен конкурс ''Моята приказка за доброто''. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 12 ян. 2011.

            Също и в: www.new.sliven.net. -  www.kulturni-novini.info. -  www.sliven.bg. -  www.az-deteto.bg. -  www.sedmica.sliven.net. -  www.sliveninfo.com. -  www.sliven-news.com. 

            Обява за конкурса. Конкурсът е в рамките на XIII Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в гр. Сливен от 9 до 11 май 2011г. Организатори са Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Асоциация на книгоиздателите в България, Ротари клуб-Сливен и др. Представени са изискванията за участие в конкурса: възрастови граници, обем на творбите и срок за изпращането им в Регионалната библиотека. За контакти са посочени телефони и електронен адрес. Конкурсът е за деца от 7 до 16 години. Отличените творби ще бъдат издадени в сборник.

                                             

            Национален литературен конкурс ''Моята приказка за доброто''. // w w w . e v e n t s . b g , 12 ян. 2011.

            Също и в: Vsichkioferti.bg, 11 март 2011. -  kulturni-novini.info, 11 ян. 2011. -  www.az-deteto.bg. 

            Обява. Конкурсът се провежда в рамките на XIII Национален фестивал на детската книга в Сливен. Организатори са Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Ротари клуб - Сливен и др. Представени са условията за участие в конкурса.

Начало на страницата                    

            Национален литературен конкурс ''Моята приказка за доброто''. // w w w . z a b a v l q v a i s e . l o g . b g , 19 ян. 2011

            Обява. Конкурсът се провежда в рамките на XIII Национален фестивал на детската книга в Сливен. Организатори са Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Ротари клуб - Сливен и др. Представени са условията за участие в конкурса.

                                             

            Национален литературен конкурс ''Моята приказка за доброто''. // w w w . k n i g i t e . b g , 11 март 2011.

            Обява за Националния литературен конкурс, който ще се проведе в рамките на XIII Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в гр. Сливен от 9 до 11 май 2011 г. Организатори са Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Ротари клуб - Сливен и др. Представени са условията за участие в конкурса.

                                  

            Национален пленер за детска рисунка на тема: ''От другата страна на огледалото''. // w w w . r i o - t a r g o v i s h t e . c o m , 9 май 2011

    Представени са условията за участие в пленера. Националният пленер за детска рисунка на тема : ''От другата страна на вълшебното огледало'' се провежда в рамките на XIII Национален фестивал на детската книга от 9 до 11 май 2011 г. в гр. Сливен. Фестивалът се организира от  Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и общинската управа, в партньорство с Министерство на културата.

  

            Национален фестивал на детската книга, Сливен. // w w w . e g m o n t b u l g a r i a . c o m , 9 май 2011.

            От 9 до 11 май 2011 г. , в Сливен се провежда XIII Национален фестивал на детската книга. Издателство ''Егмонт България'' участва и в трите фестивални дни. Освен специално подреден собствен щанд и представяне в рамките на културната програма - ''Забавна игра с награди'', по повод 20 години от създаването на издателството, в рамките на фестивала жителите и гостите ще разгледат изложбата ''20 години ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ цветно на бяло''.Фестивалът  се провежда от 1999 г. Основен организатор на фестивала е Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, областна управа - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина и Ротари клуб - Сливен.

 

            Национален фестивал на детската книга. // w w w . i n f o t o u r i s m . s l i v e n . b g , 9 май 2011.

            За Националния фестивал на детската книга, който се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с подкрепата на Министерството на културата. За три дни Сливен се превърна в столица на детската книга, приказките и вълшебствата, а театърът и библиотеката бяха сцени на детското творчество и фантазия. Фестивалът е уникално явление в културния живот на страната. Целта на организаторите е всички участници в процеса на създаване и разпространение на детската книга не само в България, но и от други страни, да се срещнат и набележат пътища за засилване интереса на децата към четене, в конкуренция с новите мултимедийни продукти.

                   

            Национален фестивал на детската книга. // w w w . r s s - b g . i n f o , 9 май 2011

            Информация за фестивала. Фестивалът ще се проведе от 9 до 11 май т. г. в Сливен. Той се провежда ежегодно от 1999 г. Организира се от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен и Сдружение ''Национален фестивал на детската книга'' с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Държавната агенция за българите в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства и др. Партньори на Националния фестивал на детската книга  са Международния детски фестивал ''Змеjeвe дечje игре''/Нови Сад, Сърбия, а от 2005 г. и  Андерсеновия фестивал /Сестри Леванте, Италия/, Фестивал на приказките /Берлин, Германия/. В тазгодишното издание на Фестивала ще се проведат премиери на книги, срещи с писатели, децата ще имат възможност да  участват в множество литературни и художествени игри. Ще се проведе и Кръгла маса с международно участие  на тема ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. Няколко официални церемонии ще приковат вниманието на гостите, а именно: по награждаването на участниците в литературния конкурс ''Моята приказка за доброто'', където сред отличените деца е Катя Димов от Димитровград, Сърбия, която е с поощрителна награда; награждаване на участниците в Националния пленер за детска рисунка на тема ''От другата страна на вълшебното огледало'' и връчването на Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване.

  Начало на страницата

            Национален фестивал на детската книга. // w w w . g u i d e 3 5 9 . c o m , 9 май 2011

            Кратка информация са същността на фестивала. Националният фестивал на детската книга се провежда от 1999 г. Той е единственият форум в страната, на който участниците в процеса на създаването и разпространението на детската книга - автори, издатели, педагизи, и други специалисти от България и чужбина обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване и търсят пътища за засилване на интереса на децата към книгата и четенето. Основен организатор на фестивала е Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, областна управа - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина и Ротари клуб - Сливен. От 2004 г. в рамките на фестивала се връчва национална награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване в четири категории - голяма награда за цялостен принос, за издателство, автор и илюстратор.

                          

            Национален фестивал на детската книга. // w w w . b g . v i s i t s l i v e n . c o m , 9 май 2011

             Фестивалът се провежда от 1999 г. Той е единственият форум в страната, на който участниците в процеса на създаването и разпространението на детската книга - автори, издатели, педагизи, и други специалисти от България и чужбина обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване и търсят пътища за засилване на интереса на децата към книгата и четенето. Основен организатор на фестивала е Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, областна управа - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина и Ротари клуб - Сливен. От 2004 г. в рамките на фестивала се връчва национална награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване в четири категории - голяма награда за цялостен принос, за издателство, автор и илюстратор. От 2002 г. организаторите на Националния фестивал работят в партньорство с Международния детски фестивал ''Змеjеве дечjе игре'' /Нови сад, Сърбия, а от 2005 г. и с Андерсеновия фестивал /Сестри Леванте, Италия/, Фестивал на приказките /Берлин, Германия/. Създадени са контакти и с Международния фестивал ''Библиобраз'' /Москва, Русия/, ''Везаний мост'' /Тузла, Босна и Херцеговина/ и ''Срещи под старата маслина'' /Бар, Черна гора/. За организацията и провеждането на Фестивала, РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен е отличена с грамоти, престижни национални и чуждестранни награди.

                                         

            Национален фестивал на детската книга. // w w w . b n t . b g , 11 май 2011

            Носителите на наградата за принос в детското книгоиздаване на името на Константин Константинов, която се връчва по време на организирания в Сливен в началото на месец май вече 13 поредни години Национален фестивал на детската книга, са Кина Къдрева - за цялостен принос, Весела Фламбурари - в категорията за автор и Ясен Гюзелев - за илюстратор. Според Кина Къдрева психиката на съвременните деца е променена, различна е и ценностната им система. Пред децата в Сливен тя представи последната си книга ''Таралежчето Черешко''.  Националният фестивал на детската книга се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и общинската управа в Сливен, с подкрепата на Министерството на културата.

 Начало на страницата

            Национален фестивал на детската книга в Сливен. // w w w . a b a . g o v e r n m e n t . b g , 10 май 2011

            Фестивалът се провежда ежегодно от 1999 г. Организира се от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен и Сдружение ''Национален фестивал на детската книга'' с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Държавната агенция за българите в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства и др. Партньори на Националния фестивал на детската книга  са Международния детски фестивал ''Змеjeвe дечje игре''/Нови Сад, Сърбия, а от 2005 г. и  Андерсеновия фестивал /Сестри Леванте, Италия/, Фестивал на приказките /Берлин, Германия/. В тазгодишното издание на Фестивала ще се проведат премиери на книги, срещи с писатели, децата ще имат възможност да  участват в множество литературни и художествени игри. Заложено е и провеждането на Кръгла маса с международно участие  на тема ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. Няколко официални церемонии ще приковат вниманието на гостите, а именно: по награждаването на участниците в литературния конкурс ''Моята приказка за доброто'', където сред отличените деца е Катя Димов от Димитровград, Сърбия, която е с поощрителна награда; награждаване на участниците в Националния пленер за детска рисунка на тема ''От другата страна на вълшебното огледало'' и връчването на Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване.

                                  

            Национален фестивал на детската книга ежегодно събитие. // w w w . s a b o r i . b g , 9 май 2011

            Националният фестивал на детската книга се провежда от 1999 г. Гости на Фестивала са автори, издатели, книгоразпространители педагози, и други специалисти от България и чужбина. Те  обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване и търсят пътища за засилване на интереса на децата към книгата и четенето. Основен организатор на фестивала е Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, областна управа - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина и Ротари клуб - Сливен. От 2004 г. в рамките на фестивала се връчва национална награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване в четири категории - голяма награда за цялостен принос, за издателство, автор и илюстратор. От 2002 г. организаторите на Националния фестивал работят в партньорство с Международния детски фестивал ''Змеjеве дечjе игре'' /Нови сад, Сърбия, а от 2005 г. и с Андерсеновия фестивал /Сестри Леванте, Италия/, Фестивал на приказките /Берлин, Германия/. Създадени са контакти и с Международния фестивал ''Библиобраз'' /Москва, Русия/, ''Везаний мост'' /Тузла, Босна и Херцеговина/ и ''Срещи под старата маслина'' /Бар, Черна гора/. За организацията и провеждането на Фестивала, РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен е отличена с грамоти, престижни национални и чуждестранни награди.

                                       

            Национална награда ''Константин Константинов''. // w w w . s l i v e n . n e t , 9 май 2011

            Националната награда ''Константин Константинов'' е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен, Община Сливен и Ротари клуб - Сливен. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга - Сливен, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Награди се присъждат в следните категории: Голяма награда за цялостен принос; Издателство; Автор; Илюстратор. Предложения за участие в конкурса, назначаването на жури и неговата работа по присъждането на наградата, организационно и финансово участие на съучредителите. Представен е статута на Наградата на СБП за нова детска книга.

Начало на страницата

            Наши деца рисуваха ''От другата страна на вълшебното огледало''. // w w w . p i a - n e w s . c o m , 27 май 2011.

            За участието на деца от  Панагюрище в Националния пленер за детска рисунка в гр. Сливен на тема ''От другата страна на вълшебното огледало''. Пленерът се провежда в рамките на 13-я Национален фестивал на детската книга от 9 да 11 май 2011 г. в  Сливен. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, с подкрепата на Министерството на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Ротари клуб - Сливен, издателства. Децата са от ОУ ''Проф. Марин Дринов'' и НУ ''Свети Боян Княз Български - 2006''.

                                            

            Ненова, Цветана. Тържествена церемония по връчване на национална награда ''Константин Константинов'' / Цветана Ненова. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 11 май 2011

            Представен е тържественият концерт-спектакъл и Официалната церемония по връчване на Националната награда ''Константин Константинов'', която се присъжда всяка година на деятели с принос в областта на книгоиздаването за деца в рамките на Националния фестивал на детската книга, който се провежда в гр. Сливен през месец май. Наградата ''Константин Константинов'' е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Национален център за книга към МК, Община Сливен, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен и Ротари клуб - Сливен. Престижното отличие се присъжда в четири категории: за цялостен принос, автор, илюстратор и издателство и включва малка пластика, диплом и парична сума. 'Наградата за цялостен принос е присъдена на Кина Къдрева и е връчена от Областния управител на област Сливен Марин Кавръков. В категория ''Автор'' награда получава Весела Фламбурари. Призът връчва Игор Чипев директор  на сектор ''Литературно наследство'' към МК. Призът в категория ''Илюстратор'' получава художника Ясен Гюзелев. Наградата връчва Росица Петрова - директор на РБ ''Сава Доброплодни''. Информация за живота и творчеството на наградените .

                 

            Нови библиотечни компютърни зали. // w w w .   g l a s a t n a s l i v e n . c o m , 10 юни 2011

            За новоткритите компютърни зали в библиотеката при читалище ''Звезда'' в с. Старо село и читалище ''Пробуда'' в гр. Кермен. По време на тържествената церемония по откриването на залата в Старо село председателката на читалищното настоятелство А. Друмева подчертава успешното участие на читалището в проекта ''Глобални библиотеки - България''. Староселци са приветствани и от директора на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен Росица Петрова-Василева, регионален координатор за Сливенска област на проект ''Глобални библиотека - България''. На официалното откриване на компютърната зала към читалище ''Пробуда'' в Кермен е извършен водосвет. Задоволство от участието на читалището в проекта изразява кметът на града Николай Колев. Присъстващите са поздравени от регионалния координатор на програмата Росица Петрова-Василева.

                                           

            Носители на фестивалните награди. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 11 май 2011 : сн.

            На тържествена церемония и оригинален концерт-спектакъл, на 10 май в голямата зала на ДТ ''Стефан Киров''- Сливен са връчени наградите от XIII Национален фестивал на детската книга на името на Константин Константинов. Носител на Голямата награда за цялостен принос за 2011 г. е Кина Къдрева, на наградата в категория ''Автор'' - Весела Фламбурари, на наградата в категория ''Илюстратор'' - Ясен Гюзелев. Кратка информация за творчеството на наградените .

Начало на страницата                       

            Носителите на наградите дадоха висока оценка на фестивала. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 11 май 2011 : сн.

            На пресконференция в ДТ ''Ст. Киров'' с носителите на тазгодишните национални награди ''Константин Константинов'' присъстват директорката на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова, носителката на голямата награда за цялостен принос Кина Къдрева, носителката на наградата за автор Весела Фламбурари и носителят на наградата за илюстратор Ясен Гюзелев. Публикувани са думите на всеки един от наградените. По думите на  г-жа Росица Петрова ''Целта на фестивала винаги е била да възпитаваме читатели. Затова и акцентът е върху детската книга...''.

                  

            Обсъдиха програма ''Глобални библиотеки'' в Сливен. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 27 ян. 2011

            Също и в: w w w . a g e n c i a – s l i v e n . c o m, 27 ян. 2011. 

            На 24 януари в РБ ''С. Доброплодни'' е проведена работна среща с представители на 24-те целеви библиотеки от Сливенска област, включени в програма ''Глобални библиотеки - България''- Етапи 2009 и 2010.  Директорът на РБ ''С. Доброплодни'' Росица Петрова - регионален координатор на програмата за Сливенска област представи отчет за изпълнение на планираните дейности по програмата за 2010 г. в целевите библиотеки в областта. Тя запозна библиотекарите и с графиците и логистиката на планираните обучения по програмата в пилотната фаза през 2011 година. Пилотната фаза ще стартира през м. март с обучения по Информационни и комуникационни технологии. В оборудваната обучителна база по програмата в Регионалната библиотека до м. юни ще бъдат проведени три курса - всеки с продължителност по 11 дни, и ще бъдат обучени 30 библиотекари от целевите библиотеки. През юли ще бъде проведен курс и по Направление 4 - Общуване и работа с потребители и общности. Представен е и график за проверка готовността на библиотеките от Етап 2010, както и сроковете за доставката, инсталацията и въвеждането в експлоатация на компютърната и периферна техника в тях.

                                           

            Оповестиха носителите на наградата ''Константин Константинов'' за 2011 г. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 10 май 2011 : сн.

            Също и в: www.sliveninfo.com, 10 май 2011. -  Също и в: www.sliven-news.com, 10 май 2011. 

            Председателят на журито за определяне на носителите на Националната награда ''Константин Константинов'' - Игор Чипев от Министерството на културата съобщава имената на носителите на престижната награда за 2011 г. на специална пресконференция. Носител на наградата в категория ''Илюстратор'' е художника Ясен Гюзелев; наградата в категория ''Автор'' получава Весела Фламбурари, а за цялостен принос наградата ''Константин Константинов'' получава Кина Къдрева. Тази година не се присъжда награда в категория ''Издателство''. Носители на наградата през годините са известни български творци като Валери Петров, Леда Милева, Георги Константинов, Марко Ганчев, Иван Цанев, Катя Воденичарова. В категория ''Автор'' носители са Виктор Самуилов, Севда Севан, Петя Александрова, Панчо Панчев, Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова - Юлка. В категория ''Издателство'' са отличени издателствата ''Фют'', ''Хермес'',''Жанет 45'', ''Пан'',''Златно пате'', ''Егмонт - България'', ''Дамян Яков''.

                     

            От днес - Национален фестивал на детската книга. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t , 9 май 2011

            От 9 до 11 май  ще се проведе ежегодният Национален фестивал на детската книга в град Сливен. Както всяка година организатори са Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен и Сдружение ''Национален фестивал на детската книга'' с подкрепата на Министерството на културата, редица издателства и други. Основна цел, която се поставя фестивала е да събира различни специалисти и участници в процеса на създаване на детската книга, за да се обсъждат различни стратегии и новости във връзка с интереса на децата към книгата, както и интереса към четенето. Публикувана е програмата на фестивала по дни и часове. Посочени са и местата за провеждане на различните прояви.

Начало на страницата                      

            Откриване на XIII Национален фестивал на детската книга. // w w w . r e g i o n s l i v e n . c o m , 9 май 2011

            Гости на откриването на фестивала са народният представител от ПП ГЕРБ - Десислава Танева, областният управител Марин Кавръков , председателят на общински съвет - Сливен Мария Григорова, общинският съветник Иван Петров и др. Основен организатор на Националния фестивал на детската книга е Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен. Сливенският фестивал е единственият по рода си в България и първи в света. Създател на този фестивал е директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова. Идеята й хрумва през 1998 година и вече тринадесет години детската книга има своя празник. Представени са основните акценти в програмата на 13-я фестивал. През тази година в програмата са включени и юбилейните прояви, посветени на 55-годишнината от създаването на библиотеката. Фестивалът се провежда под почетния патронаж на Министъра на културата Вежди Рашидов.

                  

            Откриха компютърна зала в читалището на с. Крушаре. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 11 апр. 2011

            Също и в: w w w . r a d i o s l i v e n . n e t, 11 апр. 2011. -  w w w . g l a s t n a s l i v e n . c o m, 11 апр. 2011. 

            На 8 април 2011 г. официално е открита компютърната зала в библиотеката към НЧ ''Искра'' - с. Крушаре. Регионалният координатор на проект ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област Росица Петрова-Василева приветства присъстващите. В словото си тя представя основните цели на програмата и изтъква предимствата за местната общност от включването на библиотеката при НЧ ''Искра'' в нея. Пред най-малките читатели на библиотеката е представен спектакъл по приказки на братя Грим с участието на библиотекари от Регионална библиотека ''С. Доброплодни''- Сливен.

                                               

            Откриха Националния фестивал на детската книга в Сливен. // w w w . s l i v e n . u s , 8 юни 2011

            От 9 до 11 май за тринадесети път Сливен е  домакин на единствения в България Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства идр. В специалната програма по време на откриването участват детските вокални формации ''Славейче'' и ''Ритъмчета'', певците от Клуба за млади поп и рок изпълнители ''Ритъм'', танцови двойки от Клуб по спортни танци ''Туида''  и най-младата формация на балет ''Барби''. По традиция прозвуча и Химна на фестивала /по текст на Петя Александрова и музика Хайгашот Агасян. Многобройни срещи с писател, трубадурски двубой, на който се ''дуелират'' с детски стихове поетите П. Александрова и Н. Милчев. На открита сцена започва забавна игра с много награди ''Кажи ми любимото си стихотворение''. Открита е изложба с илюстрации на Ясен Гюзелев. Изложбата включва 11 сборни и 67 отделни пана, представящи илюстрации от книгите ''Алиса в страната на чудесата'' и ''Алиса в огледалния свят'' на Луис Карол, ''Пинокио'' от Карло Колоди и мн. др. Публикувана е информация за живота и творчеството на художника. Традиционно се организира и кръгла маса, посветена на детската илюстрация и е на тема: ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. Тя се провежда в залата за мероприятия на регионалната библиотека и продължава и на 10 май. С доклади и презентации във форума участват научни работници, университетски преподаватели, автори, художници, издатели и библиотечни специалисти от България, Италия, Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина. В рамките на тазгодишното издание на Националния фестивал на детската книга две от най-големите детски издателства ''Егмонт България'' и ''Хермес'' отбелязват 20 години от създването си. Издателство ''Хермес'' представя своите издания от серията ''Златно перо'', която излиза 15 години. В нея са включени книги на класиците на българската детска литература и творби на утвърдени съвременни български автори. Ще се състои премиера на книгата от същата серия - ''Папагалчето Браво'' на Георги Константинов. В програмата са включени много премиери на детски книги и срещи с писатели. С тържествен концерт в голямата зала на ДТ ''Ст. Киров'' ще бъде отбелязана и 55-годишнината от създаването на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''.

 Начало на страницата                                                     

            Отличие за екипа на БНТ в Сливен. // w w w . s l i v e n . u s , 17 май 2011 : сн.

            Отличието е за отразяване на отминалия XIII Национален фестивал на детската книга. Грамота и други подаръци са връчени на заключителна пресконференция от директора на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова-Василева. За организацията на фестивала библиотеката е наградена с почетна награда на Министерството на културата - грамота и плакет ''Сребърен ритон'' /Реплика на сребърния Ритон с позлата с протоме на Сфинс от Боровското съкровище, Русенско, I половина на IV в. пр. Хр./ за принос в развитието и популяризирането на българската култура и на библиотечното дело  .

             

            Отличиха Регионалната библиотека с наградата ''Сребърен ритон''. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 13 май 2011

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен получи награда по повод 55 години от създаването си. Билиотеката е наградена с почетната награда на Министерството на културата - грамота и плакет ''Сребърен ритон'' - Реплика на Сребърния Ритон с позлата с портмоне на Сфинкс от Боровското съкровище, Русенско, I половина на IV в. пр. Хр. Наградата се връчва за принос в развитието и популяризирането на българската култура и на библиотечното дело в България.

               

            Официално бяха открити компютърни зали, оборудвани по Програма ''Глоб@лни библиотеки - България'', в целевите библиотеки в с. Старо село и гр. Кермен, общ. Сливен. // w w w . g l b u l g a r i a . b g , 8 юни 2011

            Също и в: Нови компютърни зали бяха открити по проект ''Глобални библиотеки - България''. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t, 12 юни 2011. 

            Церемонии за официалното откриване на компютърните зали в библиотеките към НЧ ''Звезда'' - с. Старо село и НЧ ''Пробуда'' - гр. Кермен. Тържеството в с. Старо село е открито със слово на кмета на селото и председател на читалищното настоятелство Анка Друмева. С приветствие към присъстващите членове на читалището и граждани се обръща и Росица Петрова-Василева - регионален координатор на проект ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област. В него тя изтъква предимствата за местната общност от включването на библиотекат при НЧ ''Звезда'' в проекта и пожелава чрез новите услуги, които ще предлага, библиотеката да стане притегателен център за всички жители на селото. Пред гостите е представена презентация посветена на историята и настоящето на читалището и на дейностите и постиженията на библиотеката.

Церемонията по откриването на компютърната зала към НЧ 'Пробуда'' - гр. Кермен започва с водосвет за здраве и благополучие. Със слово към присъстващите се обръща Росица Петрова-Василева - регионален координатор на проект ''Глобални библиотека - България''. Тя благодари за съдействието на местната власт за изпълнение на условията за включване на библиотеката при читалището в проекта и изтъква предимствата за населението на града от участието в него. 

Начало на страницата                            

            Още три библиотеки от община Нова Загора - оборудвани по проект ''Глобални библиотеки - България''. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 12 юни 2011

            Библиотеките са включени в проект ''Глобални библиотеки - България''- II етап и са оборудвани с компютърна и периферна техника. На 30 май официално е открита компютърната зала в библиотеката към НЧ ''Светлина 1932'' - с. Събраново, а на 6 юни 2011 г. залите в библиотеките към НЧ ''Светлина'' - с. Еленово и НЧ ''Светлина - 1862'' - с. Любенова махала. На тържествата по откриването на залите присъстват зам. кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, Веска Вълчева - началник на отдел ''Култура, медийна политика и вероизповедания'' в Община Нова Загора, както и кметовете на селата - Господин Демирев, Доньо Димитров и Иван Иванов, членове на съответните читалища, самодейци, много ученици и граждани. По традиция трикольорната лента и на трите компютърни зали е прерязана от Галя Захариева и Росица Петрова-Василева. При откриването им за целите на проект ''Глобални библиотеки - България'' и предимствата от участието на читалищните библиотеки в него за местната общност говори регионалния координатор на проекта за Сливенска област Росица Петрова-Василева.

                   

            Още три библиотеки от Община Нова Загора са включени в проект ''Глобални библиотеки - България''. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 11 юни 2011

            Кратка информация за новите компютърни зали към читалищата в селата Събрано, Еленово и Любенова махала, оборудвани с компютърна и периферна техника. С модернизирането на библиотеките се цели обогатяване информацията на потребителите. Те ще ползват безплатно всички услуги, които може да им донесе глобалната мрежа. Наред с оборудването и обучението на персонала към библиотеката в НЧ ''Светлина 1908'' в село Еленово ще бъде разкрита още една щатна бройка.

                                                                  

            [Петдесет и седем] 57 книги гостуваха в Петъчния литературен салон. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 28 ян.  2011

            Също и в: w w w . g l a s a t n a s l i v e n .c o m. 

            На първия за годината Петъчен литературен салон в Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' са представени книгите на сливенските творци за 2010 г.  В началото на срещата е почетена паметта на писателите Атанас Славов и Вася Раева. От поетите с нови книги са П. Александрова, Д. Денев, Ж. Балтаджиева, К. Васевски, Н. Неделина и др. Сред младите поетеси се открояват Николета Манолова, Теодора Пенева, Денислава Стойчева. Сред авторите -прозаици  се открояват А. Славов, В. Раева, С. Келеведжиева идруги. Голям е и броят на отрасловите издания - публицистични сборници, краеведски, литературоведски и изкуствоведски изследвания, сборници с песнопения, уникален четиритомник ''Философия на шахмата'', библиографски издания, каталози методически помагала и др. Голяма част от книгите са отпечатани в сливенските издателски къщи ''Жажда'', ''Обнова'', ''Компас'', както и утвърдени национални издателства като ''Български писател'', ''Български книжици'', ''Гутенберг'', ''Летера'' и др. И РБ ''С. Доброплодни'' реализира две издания през 2010 г.: сборника с наградени творби ''Един ден в страната на чудесата'' от Националния литературен конкурс проведен в рамките на XII Национален фестивал на детската книга и сборник с доклади от кръгла маса на тема ''Комиксът за деца''.

Начало на страницата                             

            Петрова, Росица. Работна среща с представители на целевите библиотеки от Сливенска област по програма ''Глобални библиотеки - България'' се проведе в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' / Росица Петрова. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 27 ян. 2011

            Също и в: w w w . s l i v e n . n e t; w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t; w w w . s l i v e n i n f o . c o m. 

            Проведена е работна среща с представители    на 24-те целеви библиотеки от Сливенска област включени в програма ''Глобални библиотеки - България'' - Етапи 2009 и 2010. На срещата присъстват началниците на отдел ''Култура и вероизповедания'' в  трите общини - Сливен - Дора Ескидарова, Твърдица - Надежда Тодорова и Нова Загора - Веска Вълчева. Директорката на РБ ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова е регионален координатор на програмата за Сливенска област и представя отчет за изпълнение на планираните дейности по програмата за 2010 г в целевите библиотеки в областта. Тя запознава библиотекарите и с графиците и логистиката на планираните обучения по програмата в пилотната фаза през 2011 година.

 

Петрова-Василева,Росица. Две библиотеки в Сливенско получиха нови компютри./Росица Петрова-Василева // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 11 юни 2011

            Росица Петрова -Василева, регионален координатор на проект ''Глобални библиотеки - България'' за Сливенска област съобщава, че библиотеките при НЧ ''Звезда'' в Старо село и НЧ ''Пробуда'' - Кермен вече разполагат с компютърни зали. Двете библиотеки имат четири нови компютърни системи, мултифункционално устройство, безплатен софтуер и достъп до интернет по проект ''Глобални библиотеки''. С модернизирането на библиотеките се цели обогатяване информацията на потребителите.

 

                  

            Петрова-Василева, Росица. Стартираха пилотните обучения по програма ''Глобални библиотеки - България'' за библиотекари от областта / Росица Петрова-Василева. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 16 март 2011

            Също и в: w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m, 16 март 2011 . 

            На 15 март т. г. , в компютърния обучителен център на РБ ''С. Доброплодни'' - Сливен, изграден по програма ''Глобални библиотеки - България'', започва обучението на библиотекарите от целевите библиотеки от Сливенска област по направление ''Информационни и комуникационни технологии''. До края на м. юни в центъра ще бъдат организирани 3 курса и ще бъдат обучени 30 библиотекари, одобрени на първия и втория етап от програмата и оборудвани с компютърна и периферна  техника. Всеки курс ще се провежда в две части с обща продължителност 11 дни. Обучаемите ще се запознаят с технологичната структура на Интернет, информационната структура на Word Wide Web и работата в Интернет. Обучението се провежда от висококвалифицирани специалисти по методика, учебен план и помагала специално разработени за програмата. В края на обучението всеки библиотекар ще получи удостоверение за завършен курс. Целта на обучението е библиотекарите от целевите библиотеки да придобият задълбочени знания и практически умения по ИКТ, за да работят ефективно с потребителите в изградените по програмата компютърни зали. Информацията е на Р. Петрова-Василева - регионален координатор на проекта и директор на РБ 'С. Доброплодни''.

Начало на страницата                         

            Петя Александрова - поредно поетично утвърждаване на любовта. // w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m , 25 февр. 2011

            Авт.: ГаВе. 

            За поетесата Петя Александрова и нейната нова стихосбирка ''Да, любов'', представена пред читатели в Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен.

                                                

            Поредно високо отличие за РБ ''Сава Доброплодни''. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 16 май 2011 : сн.

            РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен е отличена с почетната награда на Министерството на културата по повод 55 години от създаването на библиотеката. Това съобщава директорът на библиотеката Росица Петрова в предаването на Радио Сливен Нет ''Два часа време''. Наградата е грамота и плакет ''Сребърен ритон'' /Реплика на сребърния Ритон с позлата с протоме на Сфинкс от Боровското съкровище, Русенско, I половина на IV в. пр. Хр./. Отличието се дава за принос в развитието и популяризирането на българската култура и на библиотечното дело в България. Наградата е връчена на Росица Петрова от Игор Чипев, директор на Дирекция ''Книги и библиотечно дело'' към Министерството на културата, в дните на XIII Национален фестивал на детската книга в Сливен от 9 до 11 май 2011 г.

 

            Поредно дарение на Илия Калов за Регионалната библиотека . // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 2 февр. 2011

            Също и в: w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m, 2 февр. 2011. 

            Над 120 издания се вливат във фондовете на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Дарението е на наследника на известната сливенска фамилия индустриалци - Илия Калов и не е първо. Като признателност за родолюбивите жестове на дарителя в РБ ''С. Доброплодни'' ще бъде обособена сбирка ''Библиотека Илия Калов''. Поредното дарение включва книги от различни области, както и авторските книги на Илия Калов: родовото изследване ''Опит за история на рода Лолови от с. Медвен, Котленско'', биографичната хроника за живота в емиграция на Николай Методиев Николов ''Другата страна на свободата'' и краеведското издание ''Опит за история на текстилната фирма ''Илия Г. Калов'' - Сливен''. Приложеният снимков материал прави книгата още по-ценна за изследователите на историята на сливенската текстилна промишленост.

                                     

            Пред XIII Национален фестивал на детската книга. // w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m , 4 май 2011.

           Информация за това, че от 9 до 11 май 2011 г. в Сливен ще се проведе XIII-ят Национален фестивал на детската книга. Пред журналисти директорът на Регионалната библиотека ''С. Доброплодни'' Росица Петрова-Василева разказва обстойно за проявите на фестивала, който се провежда под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. Р. Петрова съобщава, че едно от главните събития по време на фестивала ще бъде церемонията по връчване на националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване. Програмата предвижда и кръгла маса с международно участие на тема''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''; карнавал, игри с награди, куклени спектакли, базар за детски книги и други. Съществен момент от пребогатата фестивална програма е и тържественото честване 55 годишнината от създаването на Регионалната библиотека .

Начало на страницата                         

            Представиха книгата ''Таралежчето Черешко''. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 9 май 2011.

            В първия ден на Националния фестивал на детската книга 9-11 май 2011 г. - гр. Сливен е представена книгата на писателката Кина Къдрева ''Таралежчето Черешко''. Деца от Второ ОУ ''Хр. Ботев'' - Сливен представят драматизация по любими моменти от книгата. Кратки биографични данни за авторката.

                                              

            Представяме ви носителите на наградите на фестивала. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 10 май 2011

            Националната награда ''Константин Константинов'' е учредена през 2004 г. от Министерството на културата, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен, Община Сливе и Ротари клуб - Сливен. Тя се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга - Сливен, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Присъжда се в следните категории: голяма награда за цялостен принос; издателство; автор; илюстратор. Носител на ''Голямата награда за цялостен принос'' печели Кина Къдрева, носител на наградата в категория ''Автор'' е Весела Фламбурари, носител на наградата в категория ''Илюстратор'' е Ясен Гюзелев. Публикувана е кратка информация за живота и творческите постижения на всеки от наградените автори.

             

            Представят сливенските книги на 2010-та година. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 27 ян. 2011

            На 28 януари, от 17 часа, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон, в Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен ще бъде представена книжната продукция на сливенските автори за 2010 година. Петдесет и седем са издадените през 2010 г. книги на автори от Сливен и региона - поезия и художествена проза /романи, разкази, есета, биографии, пътеписи и др/, както и публицистични сборници, краеведски, литературоведски и изкуствоведски изследвания, сборници с църковни песнопения, уникален четиритомник ''Философия на шахмата'', библиографски издания и други.

                                             

            Представят творчеството на сливенските автори за 2010. // w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m , 26 ян. 2011

            Също и в: www.radiosliven.net; www.sliveninfo.com; www.sliven.net. 

            Прессъобщение за първия за годината Петъчен литературен салон в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', на който ще бъде представена книжната продукция на сливенските автори за 2010 година. За дванадесета поредна година сливенските творци ще се срещнат в библиотеката с критици и читатели и ще чуят оценки за новоиздадени книги, както и впечатления от прочетеното. Петдесет и седем са издадените книги на сливенски автори за 2010 година - поезия, проза, публицистични сборници, краеведски, литературоведски и изкуствоведски изследвания, уникалният четиритомник ''Философия на шахмата'', сборници с църковни песнопения, библиографски издания.

Начало на страницата

            Премиера на стихосбирката ''Да, любов'' на поетесата Петя Александрова в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 23 февр. 2011

            Също и в: w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 23 февр. 2011. -  w w w . n e w . s l i v e n . n e t, 23 февр. 2011. 

            На 25 февруари, в рамките на Петъчния литературен салон, в РБ ''С. Доброплодни'' в Сливен ще се състои представянето на най-новата стихосбирка на известната българска поетеса. Кратка информация за живота и творчеството на П. Александрова. Стихосбирката е отпечатана в ИК ''Жажда'' - Сливен. Илюстрирана е от художника Иван Димов. Книгата ще бъде представена от писателя Любомир Котев.

                                              

            Приказки в образи. // w w w . g i a s a t n a s l i v e n . c o m , 9 май 2011 : сн.

            За изложбата с илюстрации на художника Ясен Гюзелев, открита през първия ден на XIII Национален фестивал на детската книга в зала ''Сирак Скитник''. Я. Гюзелев е един от най-добрите български илюстратори, сътрудничи на редица издателски къщи в Австралия, Канада, Германия, Италия. Правел е самостоятелни изложби в Германия, САЩ, Сърбия. Публикувано е част от словото на художника при откриване на изложбата.

                  

            Приключи ''Лято в библиотеката''. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 2 септ. 2011

            Също и в: Акценти в предаването ''Добър ден, Сливен'' на радио ''Фокус''. // w w w . f o c u s - n e w s . n e t, 1 сеп. 2011. 

            На 26 август със забавни състезания, игри и изненади е закрита поредната детска лятна творческа работилница в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. В продължение на два месеца разнообразни тематични занимания, и курсове за компютърно обучение са ангажирали свободното време на над 380 деца от Сливен на възраст от 6 до 11 години. Децата рисуваха, моделираха, усвоиха много нови умения, срещнаха се с художници и писатели, твориха. За първа година в рамките на лятната програма на библиотеката са организирани и поредица от безплатни курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност''. Обучението е проведено по адаптирана програма от квалифициран инженер-педагог. В детския отдел на библиотеката са се записали 365 нови малки читатели.

Начало на страницата

            Приключи програмата ''Лято в библиотеката - 2011''. // w w w . s l i v e n . n e w s , 27 авг. 2011

            Също и в: Адмирации за Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' за лятната творческа работилница. // w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m, 27 авг. 2011. -  Със забавни състезания ...// www. ТУИДА.НЮЗ, 27 авг. 2011. -  w w w . n e w s . s l i v e n . n e t, 27 авг. 2011. -  w w w . n e w s b a y . n e t , 27 авг. 2011. 

            На 26 август със забавни състезания, игри и изненади е закрита поредната детска лятна творческа работилница в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. В продължение на два месеца разнообразни тематични занимания, и курсове за компютърно обучение са ангажирали свободното време на над 380 деца от Сливен на възраст от 6 до 11 години. Децата рисуваха, моделираха, усвоиха много нови умения, срещнаха се с художници и писатели, твориха. За първа година в рамките на лятната програма на библиотеката са организирани и поредица от безплатни курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност''. Обучението е проведено по адаптирана програма от квалифициран инженер-педагог. Увеличаващият се брой на читателите на детския отдел е резултат от активната работа за създаване на интерес към книгите и четенето чрез нетрадиционни форми и методи , от обогатяването на книжния фонд на детския отдел и разнообразните инициативи до въвеждането на децата по достъпен начин във виртуалния свят чрез усвояване на полезни знания и умения за работа с компютър.

                                                                     

            Програма на XIII Национален фестивал на детската книга. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 9 май 2011

            Представена е програмата на фестивала по дни, с проявите за всеки ден. Посочени са часът и мястото на проявата.

                                        

            Програма на XIII Национален фестивал на детската книга, гр. Сливен - 9 до 11 май 2011 г.. // z a b a v l q v a i s e . l o g . b g , 4 май 2011

            Публикувана е програмата на XIII Национален фестивал на детската книга, който  за поредна година се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с подкрепата на Министерство на културата, Национален център за книга към Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен и др.  Сливенският фестивал е единственият по рода си в България. През тази година в програмата са включени и юбилейните прояви, посветени на 55-годишнината от създаването на библиотеката. Фестивалът се провежда под почетния патронаж на Министъра на културата Вежди Рашидов.

                

            Проектът ''Глобални библиотеки'' вече и в с. Събрано, община Нова Загора. // w w w . n o v a - z a g o r a . c o m , 23 юни 2011 : сн.

            Три новазагорски села са се класирали за втория етап на проекта - Събрано, Любенова махала и Еленово. На официалното откриване на модернизираната зала към библиотеката на читалище ''Светлина - 1932'' присъстват зам. кметът на община Нова Загора Галя Захариева, началникът на отдел ''Култура, медийна политика и вероизповедания'' Веска Вълчева, директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен и регионален координатор на проекта Росица Петрова-Василева. Г-жа Петрова изказва благодарност на община Нова Загора за подкрепата, с която са подпомогнати читалищните библиотеки, одобрени до сега. Тя изказва благодарност за ентусиазма, упоритостта и усилената работа на екипите от читалищата и кметовете на селата, успели да доведат до успешен край участието си в проекта.

Начало на страницата                                        

            Промяна в движението от 9 май. // w w w . s l i v e n - s p o r t . c o m , 8 май 2011

            Съобщение за временна реорганизация на движението в центъра на Сливен. Затварянето на някои улици и площад ''Хаджи Димитър'' е заради XIII-я Национален фестивал на детската книга, който започва на 9 май с тържествен концерт. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен и Сдружение ''Национален фестивал на детската книга'' с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Държавната агенция за българите в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства и др.

                

           

            Радио Сливен Нет е отличено с грамота на РБ ''Сава Доброплодни''. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 17 май 2011

            Признанието е за пълно и точно отразяване на проявите, включени в програмата на XIII Национален фестивал на детската книга /9-11 май 2011г./ в Сливен. С почетна грамота за принос в развитието на библиотеката е отличена журналистката от радиото Нели Димитрова, по повод 55-годишния юбилей на Регионалната библиотека, честван в рамките на фестивала. Националният фестивал на детската книга се организира от Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др. Гости на фестивала бяха известни детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от страната и от Италия, Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина, които работят по проблемите на детската литература и детското четене. Тази година фестивалът се проведе под почетния патронаж на министъра на културата Вежди Рашидов. Игор Чипев - директор на сектор ''Литературно наследство'' към Министерство на културата, връчи на директора на библиотеката Росица Петрова едно от най-високите отличия в сферата на културата у нас - наградата ''Сребърен ритон''. Отличието се дава за принос в развитието и популяризирането на българската култура и на библиотечното дело в България. Представени са проявите през трите фестивални дни. От 2004 г. в рамките на фестивала се връчва национална награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване в четири категории - голяма награда за цялостен принос, за издателство, автор и илюстратор. Тазгодишният носител на наградата за цялостен принос към детската литература е писателката Кина Къдрева. Призът за автор получава Весела Фламбурари, а за илюстратор - Ясен Гюзелев. Кратка информация за творчеството на всеки от тях.

Начало на страницата

            Разнообразни тематични занимания, забавни ''часове по четене'' и компютърно обучение за най-малките читатели на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. // w w w . f o c u s - n e w s . n e t , 28 юли 2011

            За седма поредна година Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' предлага на малките си читатели специална програма за смислено и приятно прекарване на лятната ваканция. Програмата ''Лято в библиотеката'' стартира на 4 юли 2011 г. и продължава да 26 август. Всеки ден се провежда забавен ''час по четене'', в който се четат откъси от любими книги, а всяка сряда и петък децата могат да посещават тематично занимание по избор. И тази година са подбрани интересни теми свързани с космоса, планетите, растителния и животинския свят, модата и др. Децата усвояват редица практически умения, намират нови приятел. В специално оборудваната по програма ''Глобални библиотеки - България'' компютърна зала, стартира и пореда от курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност'' за безплатно обучение на деца на възраст от 8 до 10 г. Занятията са комбинация от презентации, упражнения и игри. Обучението се извършва от квалифициран инженер-педагог.

                                             

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира за своите най-малки читатели обучителни курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност''. // w w w . s l i v e n - n e w s . e u , 7 юни 2011

            Курсът е част от програмата ''Лято в библиотеката'', насочена към най-малките читатели на РБ ''Сава Доброплодни'' и е за обучение на деца от 8 до 10 г. Програмата включва придобиване на обща представа за компютъра, използването и приложението му, любопитни факти, начални стъпки за работа с текстообработващата програма ''Word'', работа с принтер, работа с Internet  и др. Курсът е с продължителност 7 дни, а занятията ще са с в рамките на 3 учебни часа с продължителност по 30 минути. Първият курс ще стартира на 4 юли 2011 г. За повече информация са посочени телефони.

                                            

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с отличие от Министерство на културата. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 13 май 2011

            Във връзка с 55 години от създаването на РБ ''Сава Доброплодни'' библиотеката е получава почетната награда на Министерството на културата - грамота и плакет ''Сребърен ритон'' за принос в развитието и популяризиране на българската култура и на библиотечното дело в РБългария. Информация за библиотеката, която е създадена с решение на МС през 1955 г. като й е предоставена сградата, в която се намира и до днес /''къщата на таласъмите''/. На 23 юни 1956 г. библиотеката отваря врати с 8000 тома книги и 20 периодични издания. Днес Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен е модерен културен и научно-информационен център, осъществяващ дейността си на територията на Сливенска и Ямболска области. Работи активно за постигане на европейски стандарти, създава успешни партньорства в страната и чужбина, ражда нови инициативи.

Начало на страницата

            Регионалната библиотека в Сливен ще отбележи денят за безопасен интернет. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 8 февр. 2011

            Също и в: w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 8 февр. 2011 . -  w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m, 8 февр. 2011. -  w w w . s l i v e n – n e w s . c o m, 8 февр. 2011 .   -     w w w . p r e h o d b g . c o m, 8 февр. 2011 . 

            Сливенската регионална библиотека се включва в инициативата Ден за безопасен интернет. Инициативата е насочена към децата и младите хора. През тази година събитието ще премине под мотото '' Това не е просто игра, това е твоят живот''. РБ ''Сава Добропрлодни'' отбелязва събитието със специално подготвени материали, съдържащи правила и съвети за безопасно сърфиране в Глобалната мрежа. Материалите са на разположение в сградата на библиотеката.

 

            Регионалната библиотека в помощ на абитуриентите. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 11 ян. 2011.

            Също и в: w w w . r a d i o s l i v e n . n e t, 11 ян. 2011. -  w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m, 11 ян. 2011 . -  w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t, 11 ян. 2011. 

            На 10 януари в новия обучителен център на РБ ''С. Доброплодни'' се състои среща на абитуриенти от ПГЕЕ ''М. Кюри'' с представители на ръководството на Инженерно-педагогическия факултет на ТУ-София в Сливен. С нея се поставя началото на поредица от информационни срещи със завършващи ученици от сливенските средни училища. Срещата започва с презентация на информационните услуги в библиотеката и големия набор от помагала, сборници и други библиотечни материали необходими за подготовката им за матурите и кандидат-студентските изпити. Доц. К. Атанасов, зам. декан на ИПФ-Сливен, представя специалностите във факултета и възможностите за професионална реализация след успешно завършване.

                                              

            Регионалната библиотека празнува 55-годишен юбилей. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 9 май 2011.

            Кратка информация за предстоящия тържествен концерт в първия ден на XIII-я Национален фестивал на детската книга в Сливен, който е посветен на 55-годишнината от създаването на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. Концертът е в голямата зала на ДТ ''Ст. Киров''. Чрез виртуална разходка ще бъдат представени най-важните моменти от историята на библиотеката, нейните постижения, реализираните важни библиотечни и културни проекти, ще се отдаде заслужена благодарност на всички библиотекари и служители, работили за нейните успехи. В концертната програма участват  ВИГ ''5-те сезона'' с ръководител Ст. Диомов, струнен квартет ''Мистик'' - гр. Пловдив,  прима балерината на Бургаската опера Галина Калчева и балетистът Стоян Фъртунов, оперният певец от Австралия Марк Фаулър.

 Начало на страницата        

            Регионалната библиотека представя стихосбирка на Петя Александрова. // w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m , 24 февр. 2011

            Също и в: w w w . s l i v e n i n f o . c o m, 24 февр. 2011. -  w w w . s l i v e n – n e w s . c o m, 24 февр. 2011 . 

            На 25 февруари, в рамките на Петъчния литературен салон, в Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' ще се състои премиерата на най-новата книга на поетесата Петя Александрова. Кратки биографични данни. Стихосбирката е отпечатана в ИК Жажда, в края на 2010 г.

                                                  

            РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен бе отличена със Сребърен ритон. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 13 май 2011.

            Във връзка с 55 години от създаването на РБ ''Сава Доброплодни'' библиотеката получава почетната награда на Министерството на културата - грамота и плакет ''Сребърен ритон'' за принос в развитието и популяризиране на българската култура и на библиотечното дело в РБългария. Информация за библиотеката, която е създадена с решение на МС през 1955 г. като й е предоставена сградата, в която се намира и до днес /''къщата на таласъмите''/. На 23 юни 1956 г. библиотеката отваря врати с 8000 тома книги и 20 периодични издания. Днес Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен е модерен културен и научно-информационен център, осъществяващ дейността си на територията на Сливенска и Ямболска области. Работи активно за постигане на европейски стандарти, създава успешни партньорства в страната и чужбина, ражда нови инициативи.

                 

            С различни прояви ще протече първият ден от фестивала на Детската книга в Сливен. // w w w . f o c u s - r a d i o . n e t , 9 май 2011

            Представени са проявите от програмата на 13-я Национален фестивал на детската книга и от честването на 55 години от създаването на сливенската регионална библиотека. На тържествения концерт, посветен на юбилея, чрез своеобразна виртуална разходка ще бъдат представени най-важните моменти от историята на библиотеката, нейните постижения, реализираните важни културни проекти, ще се отдаде заслужена благодарност на всички библиотекари и помощен персонал, работили за нейните успехи. В концертната програма са включени изпълнения на ВИГ ''5-те сезона'' с ръководител Стефан Диомов, Струнен квартет ''Мистик'' - Пловдив, прима балерината на Бургаската опера Галина Калчева и балетиста Стоян Фъртунов, оперния певец от Австралия Марк Фаулър. Двете най-големи български издателства ''Егмонт България'' и ''Хермес'', ще отбележат 20 години от създаването си в рамките на Националния фестивал на детската книга. Издателство ''Егмонт България''  отбелязва юбилея си със специална изложба, уредена във фоайето на Драматичния театър ''Ст. Киров''. Има подготвена и забавна игра с награди, която ще се проведе в камерната зала на театъра. Издателство ''Хермес'' отбезязва създаването си с няколко прояви. Отново в камерната зала на театъра се представят изданията от серията ''Златно перо'', която излиза вече 15 години. Ще се състои премиера на най-новата  книга от серията  ''Папагалчето Браво'' на Георги Константинов. В камерната зала на театъра ще се проведе ''Час по алхимия и фентъзи'', където се представят четирите книги от серията ''Тайните на безсмъртния Никола Фламел''. На 9 и 10 май ще се състоят премиери на книгите ''Таралежчето Черешко'' на Кина Къдрева, двете нови книги на Весела Фламбурари ''Приказчици, приказчици'' и ''Коледни приказчици'', ''Моята първа книга за Христо Ботев'' на Любомир Русанов и на тийнейджърския роман ''Графиня Батори'' на Юлия Спиридонова. Срещата с Мая Дългъчева е след представлението на ДКТ - Хасково ''Как се лекува лъвски страх без пердах'', което е по неин текст. Традиционният ''Тубадурски двубой под Сините камъни" е с поетите Петя Александрова и Николай Милчев. Кръглата маса с международно участие е на тема: ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. В нея участват научни работници, университетски преподаватели, автори, художници, издатели, библиотечни специалисти от България, Италия, Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина. Докладите са издадени в сборник на български и английски език. Над 250 млади художници участват в Национален пленер за детска рисунка на тема: ''От другата страна на вълшебното огледало''. Организаторите на фестивала благодарят на ръководствата на Националната художествена гимназия ''Димитър Добрович'' - Сливен, Детски комплекс и III ОУ ''Д-р Иван Селимински'' за това, че са предоставили помещения за провеждане на пленера. В карнавалното шествие участват над 300 ученици от II ОУ ''Хр. Ботев'', III ОУ ''Д-р Ив. Селимински'', V ОУ ''П. Яворов'', XII ОУ ''Ел. Багряна'', НУ ''В. Левски'', както и деца-гости на фестивала. Дефилето е водено от Мажоретен състав при читалище ''Д. Полянов'' - Карнобат и оркестър ''Карандила Джуниър''. Церемонията по връчване на Националната награда ''К. Константинов'' е предшествана от концерт-спектакъл със специалното участие на актьорите Димитър Рачков и Мария Сапунджиева.

Начало на страницата

            Светилище на знания и култура. // w w w . g l a s t n a s l i v e n . c o m , 10 май 2011

            Тържествено честване на 55 години от създаване на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Честването е в рамките на XIII Национален фестивал на детската книга. Приветствия след концерта от името на кмета на Сливен Йордан Лечков, от председателката на Общинския съвет Мария Григорова, областния управител Марин Кавръков. Директорът на сектор ''Литературно наследство'' в Министерството на културата Игор Чипев прочита приветствие от министъра на културата Вежди Рашидов и връчва на директорката на библиотеката Росица Петрова-Василева почетен плакет. Отдадени са почит и уважение към дългогодишни служители и ръководители на библиотеката, отдали много години от живота си в служба на книжовността и науката.

                 

            Седмица на франкофонията в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 14 март 2011

            Също и в: w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m14 март 2011 . -  w w w . s l i v e n . n e t, 14 март 2011. -  w w w . a g e n c i a – s l i v e n . c o m, 14 март 2011 . 

            От 14 до 18 март 2011 г. в библиотеката ще се проведе за поредна година седмица, посветена на френския език и култура. В програмата на седмицата на франкофонията са включени две презентации на френски език ''Версай'' - представяща замъка Версай, неговите градини и фонтани, имението на Мария-Антоанета и ''Прокълнатите поети'' - представяща интересни моменти от жизнения и творчески път на бележитите френски поети Шарл Бодлер, Пол Верлен и Артюр Рембо. Презентациите ще бъдат представени пред ученици от ГПЗЕ ''З. Стоянов'' и ПМГ ''Д. Чинтулов''. Седмицата на франкофонията ще приключи на 18 март - в навечерието на Международния ден на франкофонията.

                                                          

            След фестивала - спомени за успеха и награди. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 17 май 2011 : сн.

            В Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ е проведена заключителна пресконференция за приключилия 13-ти Национален фестивал на детската книга. Директорът на културното средище Росица Петрова споделя, че въпреки финансовите трудности, фестивалът е преминал успешно и библиотеката вече се подготвя за следващия фестивал. Р. Петрова припомня, че в рамките на фестивала е отбелязан 55-годишния юбилей на Регионалната библиотека, а библиотеката получи отличието ''Сребърен ритон'' от Министерството на културата.''Реализирахме напълно предвидената програма, каза още Р. Петрова. Авторите бяха изненадани от включването на деца в представянето на техните книги. Учениците от Езиковата гимназия направиха изключително интересно представяне на книгата ''Графиня Батори'' на Юлия Спиридонова... Предложихме фестивалът да бъде включен в официалния календар на Министерството на образованието, за да могат децата спокойно да участват в проявите...''. Директорът на библиотеката благодари на сливенските и национални медии за отразяването на фестивала. За всички медии има грамоти и предметни награди.

 Начало на страницата

            Сливен - кратки вечерни новини . // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 10 юни 2011

            Съобщение за три открити компютърни зали в читалищни библиотеки от община Нова Загора: НЧ ''Светлина'' - с. Еленово, НЧ ''Светлина 1932'' - с. Събрано и НЧ ''Светлина - 1862'' - с. Любенова махала. Компютърните зали са оборудвани по проект ''Глобални библиотеки - България''.

                                             

            Сливен отново става столица детската книга. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 5 май 2011.

            За поредна година ще се проведе Националния фестивал на детската книга. Събитието ще протече под ратронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. Традиционно фестивалът се провежда в рамките на три дни - 9, 10 и 11 май. Директорката на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова е категорична, че въпреки финансовата затрудненост на институциите и бизнеса, фестивалът ще запази нивото и ще става все по-интересен. В рамките на фестивала, през тази година ще се отбележи 55-годишния юбилей на Регионалната библиотека в Сливен. Предстоят интересни прояви и забавления за участниците и гостите на събитието. Традиционно ще бъде изградена открита сцена. Ще има базар на книги, на който седем от най-големите издателства на България ще предложат своите издания. В рамките на програмата са предвидени отново Национален пленер за детска рисунка, карнавално шествие, трубадурски двубои и редица премиерни представяния на книги за деца и тийнейджъри.

                   

            Сливен - столица на детската книга. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 9 май 2011.

            От 9 до 11 май за тринадесети път Сливен е  домакин на единствения в България Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства идр. Официално фестивалът беше открит от Игор Чипев - директор на сектор ''Литературно наследство'' в Министерството на културата. За специалната програма по време на откриването, в която участват детските вокални формации ''Славейче'' и ''Ритъмчета'', певците от Клуба за млади поп и рок изпълнители ''Ритъм'', танцови двойки от Клуб по спортни танци ''Туида''  и най-младата формация на балет ''Барби''. По традиция прозвуча и Химна на фестивала /по текст на Петя Александрова и музика Хайгашот Агасян. Многобройни срещи с писател, трубадурски двубой, на който се ''дуелират'' с детски стихове поетите П. Александрова и Н. Милчев. На открита сцена започва забавна игра с много награди ''Кажи ми любимото си стихотворение''. Открита е изложба с илюстрации на Ясен Гюзелев. Изложбата включва 11 сборни и 67 отделни пана, представящи илюстрации от книгите ''Алиса в страната на чудесата'' и ''Алиса в огледалния свят'' на Луис Карол, ''Пинокио'' от Карло Колоди и мн. др.Традиционно се организира и кръгла маса , посветена на детската илюстрация и е на тема: ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. Тя се провежда в залата за мероприятия на регионалната библиотека и продължава и на 10 май. С доклади и презентации във форума участват научни работници, университетски преподаватели, автори, художници, издатели и библиотечни специалисти от България, Италия, Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина. В рамките на тазгодишното издание на Националния фестивал на детската книга две от най-големите детски издателства ''Егмонт България'' и ''Хермес'' отбелязват 20 години от създването си. Издателство ''Хермес'' представя своите издания от серията ''Златно перо'', която излиза 15 години. В нея са включени книги на класиците на българската детска литература и творби на утвърдени съвременни български автори. Ще се състои премиера на книгата от същата серия - ''Папагалчето Браво'' на Георги Константинов. В програмата са включени много премиери на детски книги и срещи с писатели.

 Начало на страницата          

            Сливен - Фестивал на детската книга. // w w w . b t a . b g , 9 май 2011 : сн.

            В Сливен днес под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов започва тринадесетото издание на Националния фестивал на детската книга, организиран от Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' и общинската управа, с подкрепата на Министерството на културата. Според Росица Петрова, директор на РБ ''Сава Доброплодни'' и главен координатор на фестивала, финансовите затруднения на публичните институции не са довели до ограничаване на утвърдилата се през годините програма по отношение на проявите и участниците, благодарение на спонсорството на местния бизнес. На снимката Игор Чипев - директор на сектор ''Литературно наследство'' към Министерство на културата открива XIII Национален фестивал на детската книга.

                

            Сливен - Фестивал на детската книга. // w w w . b t a . b g , 9 май 2011

            С концерт-спектакъл във фоайето на ДТ 'Ст. Киров'' е поставено началото на XIII Национален фестивал на детската книга. Фестивалът е открит от Игор Чипев - директор на сектор ''Литературно наследство'' към Министерството на културата. Представени са проявите през първия ден на фестивала. На откритата сцена на ларгото, построена до Стария бряст и организирания специално за фестивала базар на детски книги, започва със забавна игра с награди ''Кажи ми любимото си стихотворение''. В ''Трубадурски двубой  под Сините камъни'' се ''дуелират'' със стихове поетите Петя Александрова и Николай Милчев. Пламен Йорданов от Клуба за млади поп и рок изпълнители ''Ритъм'' открива двубоя с изпълнение на ''Песен на мускетарите''. В зала ''Сирак Скитник'' се открива изложба - илюстрации на художника Ясен Гюзелев. След обяд започва кръгла маса, посветена на детската илюстрация. Премиера на книгата на Кина Къдрева ''Таралежчето Черешко'' и на книгите на Весела Фламбурари ''Приказчици, приказчици'' и ''Коледни приказчици''. С тържествен концерт в голямата зала на ДТ ''Ст. Киров'' ще бъде отбелязана и 55-годишнината от създаването на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''.

                

            Сливенско участие на международен научен форум в Печ, Унгария. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 26 юли 2011

            Също и в: w w w . r a d i o s l i v e n . n e t, 26 юли 2011. 

            За участието на директора на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен Росица Петрова-Василева в международна конференция на тема: ''Обучение, знания, образование - библиотекарите в служба на бъдещето'', провела се в гр. Печ /Унгария/ от 12 до 16 юли 2011 г. Конференцията е организирана от Асоциацията на унгарските библиотекари (МКЕ), Университета в гр. Печ, Асоциацията на унгарските библиотекари на област Бараня и Южно-Дунавската регионална библиотека и Център на знанието /гр. Печ/ - домакин на проявата. Участници са над 700 библиотечни специалисти от Унгария, Финландия, Словения, Полша, Австрия, Румъния и Хърватска. Целта на конференцията е да се подчертае значението на модерното образование и ученето през целия живот в съвременните демократични общества, както и значението на продължаващото образование за развитие на компетентността на библиотекарите. Росица Петрова-Василева представи в доклада си българския опит в областта на продължаващото образование на библиотекарите и обучителната програма за библиотекари по програма ''Глобални библиотеки - България''. В работата на конференцията участват д-р Миклош Ретели - министър на образованието и културата на Унгария и академик проф. д-р Йозеф Бодиш - ректор на Университета в Печ.

Начало на страницата                 

            Среща на абитуриенти от ПГЕЕ ''Мария Кюри'' с представители на ръководството на инженерно-педагогическия факултет на ТУ - София, филиал - Сливен. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 2, 18 ян. 2011, с. 2; 3.

            Срещата се състои в новия обучителен център на Регионална библиотека ''С. Доброплодни''. С нея се поставя началото на поредица от информационни срещи със завършващи ученици от сливенските средни училища. Направена е презентация за информационните услуги в библиотеката и големия набор от помагала, които учениците могат да ползват при подготовката си за матури и кандидатстудентски изпити.

                                             

            Станаха известни носителите на наградата ''Константин Константинов''. // w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t , 10 май 2011.

            Носител на наградата за цялостен принос : Кина Къдрева. Носител на наградата в категория ''Автор'': Весела Фламбурари. Носител на наградата в категория ''Илюстратор'': Ясен Гюзелев. Публикувана е информация за живота и творчеството на писателката Кина Къдрева.

              

            Стартира фестивалът на детската книга в Сливен. // w w w . r a d i o 9 9 9 b g . c o m , 9 май 2011.

            Съобщава се за откриването на XIII-я Национален фестивал на детската книга в Сливен, който се организира от Регионална библиотека ''С. Доброплодни'', с подкрепата на Министерството на културата. Накратко са представени всички прояви през трите фестивални дни.

                   

            [Сто и двадесет] 120 ценни издания влязоха във фонда на Регионалната библиотека. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 2 февр. 2011

            Също и в: w w w . r a d i o s l i v e n . n e t . -  w w w . s e d m i c a . s l i v e n . n e t. -  w w w . s l i v e n i n f o . c o m. 

            Дарение от наследника на известната фамилия сливенски индустриалци - Илия Калов. Това не е първия дарителски жест от Калов за най-голямата сливенска библиотека. Първото голямо дарение е от 2000 година и като признателност за родолюбивия жест на дарителя в РБ ''С. Доброплодни'' ще бъде обособена сбирка ''Библиотека Илия Калов''. Последното дарение включва книги из областите политология, история, фолклор, философия, краеведски изследвания, художествена литература, справочни издания и други. В дарението са включени и авторските книги на И. Калов: родово изследване ''Опит за история на рода Лолови от с. Медвен, Котленско'', /С., 2003/, биографичната хроника за живота в емиграция на Николай Методиев Николов ''Другата страна на свободата'' /С., 2007/, и ''Опит за история на текстилната фирма ''Илия Г. Калов'' - Сливен'' /С., 2010/. В последната книга на Калов е представена историята на едно от най-старите текстилни предприятия в Сливен до 1947 г. Фабриката произвежда вълнени платове и прежди с отлично качество и е основен снабдител на двореца, войската и всички държавни учреждения. Приложеният снимков и документален материал прави още по-ценна книгата.

Начало на страницата

            Стойкова, Ива. Лятна занималня за деца - сезонът започна / Ива Стойкова. // w w w . e c o n o m y n e w s . b g , 30 май 2011

            Авторката представя възможности за летни занимания на децата от 6 до 11 години в София и различни градове от страната. Почти навсякъде има заплащане на ден. Представено е осъществяването на идеята на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' за Лятна творческа работилница и дори липсата на достатъчно места за всички желаещи. За шеста поредна година Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' предлага на малките си читатели специална програма за смислено и приятно прекарване на лятната ваканция. Програмата ще стартира на 4 юли 2011 и ще продължи до 26 август 2011 г. И тази година за заниманията са подбрани интересни теми свързани с космоса, планетите, растителния и животинския свят, годишните времена, правилата за добро здраве, модата и др. В заниманията могат да се включват само децата-читатели на библиотеката. Подробна програма има в сайта на библиотеката (reglibsliven.iradeum.com)   в рубриката ''За вас, деца''. За първа година в рамките на лятната програма на библиотеката са организирани и поредица от безплатни курсове ''Първи стъпки в компютърната грамотност''. За периода 4 юли - 26 август 2011 г. са проведени 3 курса и са обучени 31 деца. Обучението е проведено по адаптирана програма от квалифициран инженер-педагог.

                                            

            Султанова, Гергана. ''Лято 2011'' и празникът ''Златна праскова'' - акценти в културния календар на Община Сливен / Гергана Султанова. // w w w . s l i v e n . b g , 28 юни 2011

            През летния сезон в Сливен ще работят всички културни институти. Читалищата и библиотеките и през това лято организират занимания за деца. Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' има представена специална програма за лятната работа със своите деца-читатели. Информация от началника на отдел ''Култура и вероизповедания'' в община Сливен Дора Ескидарова.

                                                                     

            Сяров, Петър. В Сливен беше открита изложба на художника Ясен Гюзелев / Петър Сяров. // w w w . b t a . b g , 9 май 2011.

            Съобщение за откритата изложба - илюстрации на художника Ясен Гюзелев в зала ''Сирак Скитник'' в Сливен. Изложбата е в рамките на XIII-я Национален фестивал на детската книга, Сливен - 9-11 май 2011 г. Експозицията включва 11 сборни и 67 отделни пана, представляващи илюстрации от книгите ''Алиса в страната на чудесата'' и ''Алиса в огледалния свят'' от Луис Карол, ''Пинокио'' от Карло Колоди, ''Дама Пика'' от Пушкин, ''Дон Кихот'' на Сервантес, ''Оливър Туист'' на Чарлз Дикенс,  "Приказки'' на Братя Грим и много други.  Кратка информация за живота и творчеството на художника.

                                                  

            Сяров, Петър. Наградата ''Константин Константинов'' за цялостен принос в детското книгоиздаване за 2011 г. се присъжда на писателката Кина Къдрева / Петър Сяров. // w w w . n e w s w e b . b t a . b g , 10 май 2011.

                 

            Сяров, Петър. Националният фестивал на детската книга в Сливен беше открит с концерт-спектакъл в Драматичния театър / Петър Сяров. // w w w . b t a . b g , 9 май 2011.

            За концерт-спектакъла, с който се открива Тринадесетия фестивал на детската книга в Сливен и участниците в концерта. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов.

Начало на страницата                      

            Сяров, Петър. Според носителите на наградата ''Константин Константинов'' фестивалът на детската книга в Сливен проправя път на подрастващите към тяхното бъдеще / Петър Сяров. // w w w . n e w s w e b . b t a . b g , 11 май 2011.

            Тазгодишните носители на наградата за принос в детското книгоиздаване на името на Константин Константинов, която се връчва ежегодно по време на Националния фестивал на детската книга в Сливен са: Кина Къдрева - за цялостен принос, Весела Фламбурари - в категорията за автор и Ясен Гюзелев - за илюстратор. На пресконференция днес те се обединиха около високата си оценка за фестивала и разбирането, че книгата проправя пътя на подрастващите и дава верен ориентир към тяхното по-добро бъдеще. Росица Петрова-Василева, директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен и главен организатор на фестивала от самото му създаване, съобщава, че по време на тазгодишния базар на гостуващите издателства родителите на децата са проявили интерес към по-качествените като полиграфия и съдържание издания и са търсили предимно български автори. Детската книга и четенето са каузата на нашия фестивал, казва Р. Петрова. За проявите на фестивала през третия ден- забавната игра с награди на откритата сцена ''Кажи ми любимото си стихотворение!'', церемонията по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема ''Моята приказка за доброто'' и Националния пленер за детска рисунка на тема ''От другата страна на вълшебното огледало'', заключителен концерт. .

                                                                     

            Sliveninfo получи награда за отразяване на Фестивала на детската книга. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 17 май 2011

            Грамотата е за пълно и точно отразяване на проявите, включени в програмата на XIII Национален фестивал на детската книга. На заключителна пресконференция директорът на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' Росица Петрова благодари на медиите за популяризиране на фестивала, който е уникален за страната. Тя изразява своето задоволство от успешното провеждане, въпрекки финансовите затруднения и допълва, че започва подготовката за следващия фестивал. Росица Петрова подчертава, че заради организацията на фестивала Регионалната библиотека получава наградата на Министерството на културата за развитие на библиотечното дело ''Сребърен ритон''. Поредното високо отличие за културната институция.

                

            Трети ден на XIII Национален фестивал на детската книга /Сливен 9-11 май 2011 г./. // w w w . t u i d a - n e w s . s l i v e n . n e t , 11 май 2011.

            За проявите през третия ден на фестивала. Третият ден на XIII Национален фестивал на детската книга започва с пресконференция с носителите на Националната награда ''К. Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за 2011 г. Наградените са: Кина Къдрева - в категория за ''цялостен принос'', Весела Фламбурари - в категория ''Автор'' и Ясен Гюзелев - в категория ''Илюстратор''. За проявите на фестивала през третия ден- забавната игра с награди на откритата сцена ''Кажи ми любимото си стихотворение!'', церемонията по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема ''Моята приказка за доброто'' и Националния пленер за детска рисунка на тема ''От другата страна на вълшебното огледало'', заключителен концерт.  Представители на национални и регионални медии имат възможност да се срещнат лично с носителите на наградите. В голямата зала на ДТ ''Ст. Киров'' е проведена официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема ''Моята приказка за доброто'' и Национални пленер за детска рисунка на тема: ''От другата страна на вълшебното огледало''. В литературния конкурс са участвали 1500 деца и юноши на възраст от 7 до 16 години от страната и от българските общности в чужбина. В трите възрастови групи са наградени 36 млади творци. В Националния пленер за детска рисунка са участвали над 250 деца от цялата страна на възраст от 7 до 14 г. Заключителният концерт на XIII -то издание на Националния фестивал на детската книга е с участието на ВИГ ''Славейче'', Детска вокална група ''Ритъмчета'', Клуб за млади поп и рок изпълнители ''Ритъм'' и Балет ''Барби''. Поместена е информация за всеки от съставите - от къде са и кога са създадени, ръководители.

Начало на страницата

            Трети ден на фестивала на детската книга. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 1 май 2011.

            Също и в: www.sliven.us, 11 май 2011. 

            Третият ден на XIII Национален фестивал на детската книга започва с пресконференция с носителите на Националната награда ''К. Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за 2011 г. Наградените са: Кина Къдрева - в категория за ''цялостен принос'', Весела Фламбурари - в категория ''Автор'' и Ясен Гюзелев - в категория ''Илюстратор''. За проявите на фестивала през третия ден- забавната игра с награди на откритата сцена ''Кажи ми любимото си стихотворение!'', церемонията по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема ''Моята приказка за доброто'' и Националния пленер за детска рисунка на тема ''От другата страна на вълшебното огледало'', заключителен концерт. С финансовата подкрепа на Министерството на културата са отпечатани две издания - двуезичният сборник с доклади от кръглата маса с международно участи на тема ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене'' и сборникът с наградени творби от Националния литературен конкурс ''Моята приказка за доброто''.

                

            Трети ден от Националния фестивал на детската книга . // w w w . s l i v e n . u s , 8 юни 2011

            Последния ден на XIII Национален фестивал на детската книга започва с пресконференция с носителите на Националната награда ''К. Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за 2011 г. Наградените са: Кина Къдрева - в категория за ''цялостен принос'', Весела Фламбурари - в категория ''Автор'' и Ясен Гюзелев - в категория ''Илюстратор''. Националната награда ''Константин Константинов'' е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен, Община Сливен и Ротари клуб - Сливен. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга - Сливен, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Награди се присъждат в следните категории: Голяма награда за цялостен принос; Издателство; Автор; Илюстратор. Наградата включва малка пластика, диплом и парична сума. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, а за издателство - ИК ''ФЮТ''.За проявите на фестивала през третия ден - забавната игра с награди на откритата сцена ''Кажи ми любимото си стихотворение!'', церемонията по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема ''Моята приказка за доброто'' и Националния пленер за детска рисунка на тема ''От другата страна на вълшебното огледало'', заключителен концерт. Имената на победителите са публикувани на сайта на фестивала http/childbookfest.iradeum.com.

                                          

            Третокласници отличени в литературен конкурс. // w w w . s o u - k a v a r n a . c o m , 9 юни 2011

            Ученици от трети клас на СОУ в гр. Каварна, с класен ръководител Албена Алексиева са отличени за творбите си в Националния литературен конкурс на тема: ''Моята приказка за доброто''. Събитието е в рамките на XIII Национален фестивал на детската книга, който се проведе в гр. Сливен от 9 до 11 май 2011 г. Организатори на фестивала са Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, с подкрепата на Министерството на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Ротари клуб - Сливен, издателства и др.

Начало на страницата             

            Три дни празник на детската книга в Сливен : Премиери на 6 книги за деца ще се състоят по време на фестивала. // w w w . i n e w s . b g , 9 май 2011

            За XIII-я Национален фестивал на детската книга, който се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и общинската управа, с подкрепата на Министерството на културата. Според Росица Петрова, директор на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' и създател на фестивала, финансовите затруднения на институциите не са довели до ограничаване на утвърдилата се през годините програма по отношение на проявите и участниците, благодарение на спонсорството на местния бизнес. Представени са проявите през трите дни на фестивала.

                                            

            Три дни празник на детската книга в Сливен. // w w w . i n e w s . b g , 9 май 2011

            Националният фестивал на детската книга започва своето тринадесето издание. Гости на Фестивала са автори, издатели, книгоразпространители педагози, и други специалисти от България и чужбина. Те  обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване и търсят пътища за засилване на интереса на децата към книгата и четенето. Фестивалът се организира от  Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и общинската управа, в партньорство с Министерство на културата. В рамките на фестивала се чества 55-годишнина от създаването на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Според Росица Петрова, директор на РБ ''Сава Доброплодни'' и главен координатор на фестивала, финансовите затруднения на институциите не са довели до ограничаване на утвърдилата се през годините програма по отношение на проявите и участниците, благодарение на спонсорството на местния бизнес.

            

            Тридневна викторина в библиотеката за Априлското въстание. // w w w . s l i v e n . u s , 6 юни 2011

            Също и в: Викторина за Априлското въстание ще се проведе в Сливен. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 6 юни 2011. -  Викторина за Априлското въстание организира регионалната библиотека. // w w w . s l i v e n i n f o . c o m , 6 юни 2011. -  Викторина за Априлското въстание в Регионалната библиотека. // w w w . r a d i o s l i v e n . n e t , 6 юни 2011. -  Викторина ''135 години Априлско въстание''. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 6 юни 2011. -  w w w . r s s b g . i n f o , 6 юни 2011. 

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира викторина ''135 години Априлско въстание'' за учениците от сливенските училища. Викторината ще се проведе от 7 до 10 юни, по предварително уточнен график и е част от програмата на Община Сливен за отбелязване на годишнината от Априлската епопея. Акцент във викторината са въпросите свързани с Априлското въстание във Втори Сливенски революционен окръг. Викторината няма състезателен характер, но организаторите са подготвили награди за участниците, дали най--много правилни отговори.

Начало на страницата           

            [Тринадесети] 13-ти Национален фестивал на детската книга. // w w w . s o u - k a v a r n a . c o m , 9 юни 2011

            На провелия се 13-ти Национален фестивал на детската книга в гр. Сливен от 9 до 11 май 2011 г., ученичката от клас Елена Пламенова Петкова от Каварна е отличена с втора награда в раздел ''Проза'' - първа възрастова група в Национален литературен конкурс на тема ''Моята приказка за доброто''. Конкурсът се провежда в рамките на Националния фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, с подкрепата на Министерство на културата, Национален център за книга към Министерството на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Агенцията за българите в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства.

                                             

            [Тринадесети] XIII Национален фестивал на детската книга. // w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m , 9 май 2011 : сн.

            Представено е откриването на фестивала, както и прояви от първия фестивален ден. Публикувани са снимки на деца, участвали в концерта за откриването на Националния фестивал на детската книга. .

                    

            [Тринадесети] XIII Национален фестивал на детската книга - Сливен. // w w w . a z c h e t a . c o m , 9 май 2011.

            Националният фестивал на детската книга в Сливен е единствен в България и е посветен на книгите за подрастващи. Целта на организаторите от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' е да се даде възможност на всички участници в процеса на създаването и разпространението на детската книга, както от България така и от други страни, да се срещат ежегодно и да обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване, да очертават проблемите, които стоят пред тях, да набелязват пътища за засилване на интереса на децанта към книгата и четенето, в конкуренция с новите мултимедийни продукти. Сред акцентите на това издание на фестивала са : изложбата ''Ясен Гюзелев - илюстрации'', тържественият концерт, посветен на 55 години от създаването на РБ ''Сава Доброплодни'', националният пленер за детска рисунка на тема: ''От другата страна на вълшебното огледало'', официалната церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс ''Моята приказка за доброто''. Публикувана е програмата на тридневните тържества.

                                        

            [Тринаседети] XIII Национален фестивал на детската книга Сливен, 9-11 май 2011 г. // w w w . i t . l i n k o v e t e . c o m , 9 май 2011

            От 9 до 11 май 2011 г. за тринадесети път Сливен е домакин на единствения в България Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - гр. Сливен с подкрепата на Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др. Много детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от страната и от Италия, Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина, работещи по проблемите на детската литература и детското четене.

Начало на страницата

            [Тринадесети] XIII фестивал на детската книга в Сливен. // w w w . a g e n c i a - s l i v e n . c o m , 8 май 2011

            Основен организатор на Националния фестивал на детската книга е Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен. Сливенският фестивал е единственият по рода си в България и първи в света. Създател на този фестивал е директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова-Василева. Идеята й хрумва през 1998 година и вече тринадесет години детската книга има своя празник. ''Фестивалът има своя структура, която се запазва през годините, защото иска да остане трайно във времето...'' казва Р. Петрова пред Агенция Сливен. Това са срещите с автори на детски книги, представянета на издателската продукция на издателства, представянето на връзката между книгата и другите изкуства”. Представени са основните акценти в програмата на 13-я фестивал. През тази година в програмата са включени и юбилейните прояви, посветени на 55-годишнината от създаването на библиотеката. Фестивалът се провежда под почетния патронаж на Министъра на културата Вежди Рашидов.

                                   

            [Тринадесети] XIII Национален фестивал на детската книга в Сливен, 9-11 май 2011. // w w w . n e w s b a y . n e t , 9 май 2011

            Националният фестивал на детската книга се провежда ежегодно от 1999 г. Организира се от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен и Сдружение ''Национален фестивал на детската книга'' с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Държавната агенция за българите в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства и др. В тазгодишното издание на Фестивала ще се проведат премиери на книги, срещи с писатели, децата ще имат възможност да  участват в множество литературни и художествени игри. Заложено е и провеждането на Кръгла маса с международно участие  на тема ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. Целта на организаторите е да се даде възможност на всички участници в процеса на създаването и разпространението на детската книга както от България, така и от други страни да се срещат ежегодно и да обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване, да очертават проблемите, които стоят пред тях, да набелязват пътища за засилване интереса на децата към книгата и четенето, в конкуренция с новите мултимедийни продукти.

                                                                              

            [Тринадесети] XIII Национален фестивал на детската книга в Сливен. Сливен, 9-11 май 2011. // w w w . o . r a d o s t . b g , 10 май 2011

            Националният фестивал на детската книга се провежда ежегодно от 1999 г. Организира се от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен и Сдружение ''Национален фестивал на детската книга'' с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Държавната агенция за българите в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства и др. В тазгодишното издание на Фестивала ще се проведат премиери на книги, срещи с писатели, децата ще имат възможност да  участват в множество литературни и художествени игри. Заложено е и провеждането на Кръгла маса с международно участие  на тема ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. Целта на организаторите е да се даде възможност на всички участници в процеса на създаването и разпространението на детската книга както от България, така и от други страни да се срещат ежегодно и да обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване, да очертават проблемите, които стоят пред тях, да набелязват пътища за засилване интереса на децата към книгата и четенето, в конкуренция с новите мултимедийни продукти.

Начало на страницата

            [Тринадесети] XIII Национален фестивал на детската в Сливен. Сливен, 9-11 май 2011. // w w w . n o v i n i - t e . c o m , 9 май 2011

            Под звуците на фестивалния марш е открит  Тринадесетият Национален фестивал на детската книга в Сливен. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Национален център за книгата към Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен и др. Народният представител и областен координатор на ГЕРБ - Сливен - Десислава Танева присъства на откриването на фестивала, който стартира с концерт-спектакъл във фоайето на ДТ ''Ст. Киров''. На откриването присъстват още областният управител Марин Кавръков и председателят на Общинския съвет Мария Григорова.

              

            [Тринадесети] XIII Национален фестивал на детската книга. // w w w . n e w . s l i v e n . n e t , 9 май 2011.

            От 9 до 11 май 2011 година, за тринадесети път Сливен ще бъде домакин на единствения в България Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - гр. Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др. Известни детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от страната и от Италия, Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина ще бъдат гости на фестивала. През 2011 г. фестивалът се провежда под почетния патронаж на Министъра на културата Вежди Рашидов. Подробна информация за трите фестивални дни на фестивала - прояви, участници, посочени са и местата и часовете на провеждането им,  както и кратки биографични данни за илюстратора Ясен Гюзелев. Информация за две от най-големите детски издателства: ''Егмонт България'' и ''Хермес'', които в рамките на фестивала ще честват 20 години от създаването си. Подробна информация за създаването на Националния фестивал на детската книга, който е единственият форум в страната, на който участниците в процеса на създаване и разпространение на детската книга - автори, издатели, илюстратори, книгоразпространители, педагози, психолози, библиотечни специалисти и др., както от България, така и от чужбина се срещат и обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване, търсят нови пътища и форми за засилване на интереса на децата към книгата и четенето в конкуренция с новите мултимедийни продукти.

                                    

            [Тринадесети] XIII Национален фестивал на детската книга. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 9 май 2011

            В програмата на XIII-я Национален фестивал на детската книга са включени много и разнообразни прояви. Подробно са представени тържествения концерт, посветен на 55 години от създаването на Регионална библиотека ''С. Доброплодни''; проявите, свързани с 20-годишния юбилей на двете най-големи издателства ''Eгмонт България'' и ''Хермес''; премиерите на детски книги - на Кина Къдрева ''Таралежчето Черешко'', на Весела Фламбурари - ''Приказчици, приказчици'' и ''Коледни приказчици'', на Любомир Русанов от поредицата ''Моята първа книга за...'', на Юлия Спиридонова - ''Графиня Батори''. В ''Трубадурски двубой под Сините камъни'' се ''дуелират'' поетите Петя Александрова и Николай Милчев. Кръгла маса с международно участие на тема: ''Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене''. Национален пленер за детска рисунка на тема ''От другата страна на вълшебното огледало''; Карнавално шествие; Тържествен концерт-спектакъл за връчване на Националната награда ''Константин Константинов''.

Начало на страницата

            [Тринадесети] XIII Национален фестивал на детската книга ще се проведе в гр. Сливен от 9 до 11 май 2011 г. // w w w . e v e n t s . b g , 9 май 2011

            Представен е Националният фестивал на детската книга, който се провежда ежегодно през м. май от 1999 г. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, с подкрепата на Министерство на културата, Национален център за книга към Министерството на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Агенцията за българите в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства. Гости на фестивала са автори, издатели, библиотечни специалисти от България, и други страни, педагози, психолози, представители на българските общности от чужбина и много деца. Всяка година в програмата на фестивала се включват: базари на книги, представяне на автори и издателства, кръгли маси по проблемите на детската книга, конкурси, изложби, представления, концерти, карнавални шествия и др. От 2004 г., в рамките на Фестивала, се връчва и Национална награда ''Константин Константинов'' - за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Наградата включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров.

                                          

                      

            [Тринадесети] XIII фестивал на детската книга. // w w w . s l - n e w s . s l i v e n . n e t , 15 май 2011 : сн.

            Обобщено са представени  проявите през трите дни /9-11 май/ на XIII-я Национален фестивал на детската книга, който се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Изключително интересна програма и богата с прояви - много игри с награди за малките читатели, много концерти и забави. Представени бяха няколко  нови детски книги, а децата се срещнаха с техните автори. Куклен театър, изложби на детски илюстрации са само част от проявите. Във втория фестивален ден - 10 май се проведе Национален пленер за детска рисунка на тема : ''От другата страна на вълшебното огледало''. Участваха над 250 деца от цялата страна. Най-цветното събитие от фестивалната програма е карнавалът, в който се включиха над 300 деца  от цялата страна. Децата с най-атрактивни костюми получиха подаръци. Същата вечер се състоя приказен концерт-спектакъл по сценарий на носителката на фестивалната награда за автор Весела Фламбурари. Състоя се и официалната церемония по връчването на националната награда ''Константин Константинов'' за тази година. Третия ден е официалната церемония по награждаване  на участниците в Националния литературен конкурс ''Моята приказка за доброто'' и Националния пленер за рисунка. И през трите фестивални дни най-добрите български издателства за детска литература представиха нови книги, а две от тях отбелязват 20 годишна дейност. Издатели, писатели, илюстратори, специалисти и деца си казаха ''Довиждане до догодина'', когато Сливен отново ще приеме най-добрите от тях и ще даде път на малките таланти на Сливен и България.

             

            Тържествена церемония по връчване на национална награда ''Константин Константинов''. // w w w . s l i v e n . g o v e r n m e n t . b g , 8 юни 2011.

            На 10 май т. г. в Драматичен театър ''Стефан Киров'' е представен тържествения концерт-спектакъл със специалното участие на актьорите Мария Сапунджиева и Димитър Рачков. В концерта участват танцьорите от Студио за танци ''Рилски перли''- гр. Белица, Балет ''Барби'' към Военен клуб - гр. Сливен, Клуб по спортни танци ''Сливен'' и изпълнителите от Вокална формация към детски хор ''Милка Стоева'' - гр. Бургас. В края на спектакъла е проведена и официалната церемония по връчване на Националната награда ''Константин Константинов'', която се присъжда всяка година на деятели с принос в областта на книгоиздаването за деца в рамките на Националния фестивал на детската книга, който се провежда в гр. Сливен. Наградата ''Константин Константинов'' е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Националния център за книга към МК, Община Сливен, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен и Ротари клуб - Сливен. Престижното отличие се присъжда в четири категории: за цялостен принос, автор, илюстратор, и издателство и включва малка пластика, диплом и парична сума. ''Награда за цялостен принос в детското книгоиздаване'' е присъдена на Кина Къдрева. Наградата е връчена от Областния управител Марин Кавръков. В категория ''автор'' наградата е присъдена на Весела Фламбурари. Призът връчва Игор Чипев - директор на сектор ''Литературно наследство'' към МК, а призът в категория ''илюстратор'' получава художника Ясен Гюзелев. Наградата връчва Росица Петрова – Василева директор на РБ ''Сава Доброплодни'' - Сливен. Кратка информация за живота и творчеството на наградените творци.

Начало на страницата

            Усъвършенстване на библиотечните структури. // w w w . g l a s t n a s l i v e n . c o m , 27 ян. 2011

            Обучения за библиотекари по програма „Глобални библиотеки-България”. В Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' вече е изработен график за обучения по пилотната фаза за 2011 година. Изпълнението му ще започне през месец март. До средата на годината ще бъдат проведени три курса по ИКТ с библиотекари от целевите библиотеки. Съобщение.

                                               

            Фестивални чудесии. // w w w . g l a s a t n a s l i v e n . c o m , 11 май 2011 : сн.

            За различните прояви от втория ден на XIII Национален фестивал на детската книга. Кръгла маса, премиери на книги, Национален пленер за детска рисунка, куклени спектакли, забавни игри с награди на открита сцена. Пищно карнавално шествие предшества тържествения концерт-спектакъл с участието на актьорите Димитър Рачков и Мария Сапунджиева. Спектакълът е последван от церемония за връчване на Националната награда ''Константин Константинов''. Наградана в категория ''Илюстратор'' е връчена на художника Ясен Гюзелев, в категория ''Автор'' - на Весела Фламбурари, а Кина Къдрева получава наградата ''Константин Константинов'' за цялостен принос в творчеството за деца. Публикувано е специално изявление на К. Къдрева за ''Гласът на Сливен''.

                       

            Фестивалът на детската книга започна. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 9 май 2011

            Съобщение за това, че започва 13-ят Национален фестивал на детската книга, който се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - гр. Сливен с подкрепата на Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др. Събитието е открито на 9 май във фоайето на Драматичен театър ''Ст. Киров'' - Сливен.

                                           

            Цветно дефиле премина по ларгото. // w w w . s l i v e n - n e w s . c o m , 10 май 2011

            За Карнавалното шествие, което се провежда традиционно през втория ден на Националния фестивал на детската книга - Сливен. В Цветното дефиле участват над 300 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето е водено от Мажоретен състав при чаталище ''Д. Полянов''- Карнобат с ръководител Лидия Иванова и Духов оркестър ''Карандила Джуниър'' с ръководител Ангел Тичалиев. Специално жури присъжда награди за най-оригинален костюм. Проведен е концерт-спектакъл в Драматичен театър ''Ст. Киров'' , със специалното участие на актьорите Димитър Рачков и Мария Сапунджиева. Участват танцьорите от Студио за танци ''Рилски перли'' - гр. Белица, Балет ''Барби'' към Гарнизонен военен клуб - гр. Сливен и Клуб по спортни танци ''Сливен'', изпълнители от Вокална формация към детски хор ''Милка Стоева'' - гр. Бургас. В края на спектакъла е официалната церемония по връчване на  Националните награди ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване за 2011 г.. Награди получават Кина Къдрева, Весела Фламбурари и Ясен Гюзелев.

                                        

                                     

 

Начало на страницата