Начало

 

ПУБЛИКАЦИИ В ПЕРИОДИЧНИЯ ПЕЧАТ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА

„САВА ДОБРОПЛОДНИ”- СЛИВЕН ПРЕЗ 2010 ГОДИНА

 

 

            АТАКА дари библиотеката в Сливен. // А т а к а, N 1488, 4 дек. 2010, с. 2.

            Структурата на партия АТАКА в Сливен дари 16-томна илюстрована семейна енциклопедия на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' по повод 190 години от рождението на нейния патрон. Дарението е във връзка с откриването на новия обучителен   компютърен център по програма ''Глобални библиотеки - България''. Областният лидер на партията Иван Иванов уточни, че дарението е знак на признание към най-голямата сливенска библиотека.                            

 

            Безплатен интернет в библиотека ''Сава Доброплодни''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 42, 7 дек. 2010, с. 16.

            В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', на 29 ноември 2010 г. е открит компютърен обучителен център и компютъризирани работни места с достъп до интернет за потребители. Проектът се реализира в рамките на ''Глобални библиотеки - България'', Етап 2009 с финансовата подкрепа на Фондация ''Бил и Мелинда Гейтс''. На откриването присъстват депутатът от ГЕРБ Десислава Танева, областният управител Марин Кавръков, заместник-областният управител Христо Карабекиров, Трендафил Меретев - ръководител на програма ''Глобални библиотеки - България'', Радост Костова - заместник-кмет на община Сливен, представители на общините Нова Загора и Котел, общински съветници, граждани. 15 библиотеки от област Сливен са одобрени на първия етап през 2009 г., доставена е техниката и е включен интернет. Читалищните библиотекари ще се обучават в компютърни умения, библиотечен мениджмънт, предоставяне на модерни библиотечни услуги и умения за работа с граждани в общността. Обучението ще започне от януари 2011 година.

                  

            Благотворителна кампания ''Подари книга, намери приятел!''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 41, 30 ноем. 2010, с. 14.

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира благотворителна кампания за обогатяване фонда на библиотеката. Чрез тази кампания се поставя началото и на една нова форма на общуване между децата, за които четенето е любимо занимание. Обръщение към децата на Сливен и региона да напишат своето послание, да го поставят в плик и да го залепят на обратната страна на корицата на книгата, която ще подарят на Детския отдел на библиотеката. Така посланието ще стигне до всяко дете, което вземе книжката, за да я прочете.

 

            Българската азбука и глаголическите знаци. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 20, 21-27 май 2010, с. 11.

            До 31 май 2010 г. във фоайето на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен е експонирана художествено-документална изложба ''Българската азбука - глаголически знаци'' по проект на художника Ангел Гешев. Изложбата представя вплетени в оригинални композиции основните глаголически знаци от най-старата славянска азбука - глаголицата.

 Начало на страницата

            В навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители ... // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 37, 2 ноем. 2010, с. 3.

            Издателска къща ''Жажда'' прави дарение от 302 книги от издателската си продукция на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Книгите са издадени в периода 2004-2010 г. Подарени са и 31 броя периодични издания.      

 

            В целевите библиотеки от Сливенска област. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 40, 23 ноем. 2010, с. 5.

            Съобщение за това, че по проект „Глобални библиотеки-България” са доставени настолни компютри, преносими компютри, сървър, цветни лазерни принтери, мултифункционални устройства, проектори с екрани, WEB камери и слушалки и др. на стойност 160 000 лв. Техниката е за следните библиотеки: Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен, Общинската библиотека - Котел и библиотеките при ОНЧ ''Зора'' - Сливен, НЧ ''Пробуда'' - Кермен, НЧ ''Диньо Сивков''- Нова Загора, НЧ ''Развитие'' - Твърдица, НЧ ''Просвета'' - Шивачево, НЧ ''Просвета'' – Сборище, НЧ”Звезда”-Старо село, НЧ”Христо Ботев”-с.Бяла, НЧ”Петко Енев”-с.Баня, НЧ”Деско Кръстев”-с.Асеновец, НЧ”Пробуда”-с.Стрелци, НЧ”Анастас Кипиловски”-с.Кипилово, НЧ”Искра”-с.Крушаре.

 

            Вечер за Дамян Дамянов. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 8, 2 март 2010, с. 12.

            На 15 февруари в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' е проведена литературна вечер под надслов ''Душата на поета'', посветена на 75 години от рождението на поета. Гост на срещата е съпругата на поета - Надежда Захариева, а ученици от Хуманитарната гимназия четат негови любовни стихове.

 

            Дамян Дамянов - ''Душата на поета''. // С л о в о т о   д н е с , N 7, 25 февр. 2010, с. 2.

            Творческа вечер, посветена на 75 години от рождението на поета се проведе в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с участието на съпругата на Д. Дамянов и бивш зам.-министър на културата Надежда Захариева. Гости на срещата бяха представители на общинската администрация, писатели, журналисти. Ученици от ХГ ''Дамян Дамянов'' развълнуваха присъстващите с рецитал по негови стихове, посветени на любовта.

 

            Дариха уникална книга на регионалната библиотека. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 20, 1 юни 2010, с. 14.

            През втория ден на Националния фестивал на детската книга, издателят Дамян Яков направи ценно дарение на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - библиофилското фототипно издание на ''Царството на славяните'' от Мавро Орбини. Уникалното издание е отпечатано през миналата година в тираж само от 300 екземпляра. То е реализирано по проект на Михаил Белчев - директор на Столичната библиотека, която притежава единствения оригинален екземпляр от книгата в България и издателство ''Дамян Яков'', с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Издателят  и дарител Дамян Яков обяви, че изданието не се  продава. Всеки екземпляр от книгата има уникален номер. Под номер 8 в списъка на получателите на ценното издание е сливенската регионална библиотека.Друга библиотека в България не го притежава. Представена е и самата книга. Тя ще бъде достъпна за читателите на регионалната библиотека при специален режим на ползване, валиден за редките и ценни издания.

 Начало на страницата

            [Дванадесети] XII Национален фестивал на детската книга. // С л о в о т о   д н е с, N 18, 20 май 2010, с. 2.

            Кратка информация за провелия се Дванадесети Национален фестивал на детската книга - Сливен, 10 - 12 май 2010 г. Представени са: ''Трубадурски двубой под ''Сините камъни'' с участието на Ангелина Жекова и Красимир Машев, срещите с писателите за деца Цанко Лалев, Мая Дългъчева, Петя Александрова и Цвета Брестничка, традиционната кръгла маса с международно участие на тема ''Комиксът за деца'', за Националния литературен конкурс и провелия се по време на фестивалните дни Национален пленер за детска рисунка на тема: ''Един ден в страната на чудесата''. Участниците отличили се и в двата конкурса са наградени на официална церемония.

 

            [Дванадесети] XII фестивал на детската книга в Сливен. // З е м я , N 88, 12 май 2010, с. 18.

            Съобщение за акцентите в програмата на Националния фестивал на детската книга в Сливен с международно участие - кръгла маса на тема ''Комиксът за деца'', срещи с детски писатели, конкурси, базар на детски книги.

 

            [Дванадесети] XII Национален фестивал на детската книга, Сливен, 10-12 май 2010 г. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 18, 6-13 май 2010, с. 7.

            Организатори са Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, Ротари клуб - Сливен. Представена е програмата на фестивала по дни. Посочени са часовете и местата на проявите.

 

            Ден на отворени врати в Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен се проведе на 20 септември. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 31, 21 септ. 2010, с. 2.

            Колективни посещения на ученици от различни сливенски училища за запознаване с книжовните богатства на библиотеката, както и с предлаганите информационни услуги. За най-малките са подготвени забавни викторини и игри с много награди. В чуждоезиковия център са представени нови издания за езикова подготовка. Специалисти от БЧК - Сливен правят презентация ''Доброволци и милосърдие - БЧК в Сливен''. С интересни презентации са представени информационните възможности на библиотеката и начина за ползване на автоматизираните бази-данни.

 

            Ден на отворените врати в библиотека ''Сава Доброплодни''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 32, 28 септ. 2010, с. 3.

            На 20 септември т. г.  в регионалната библиотека се проведе станалият вече традиционен за началото на учебната година - Ден на отворените врати. Над 360 ученици от различни сливенски училища посетиха организирано библиотеката. Чрез интересни презентации осмокласници от ГПЗЕ ''З. Стоянов'' и ПМГ ''Д. Чинтулов'' се запознаха с информационните възможности на библиотеката, както и с новата услуга за справки и запазване на книги по електронен път. Много възрастни граждани се възползваха от безплатното информационно обслужване в читалните. Продължи и акцията ''Върни ме в моя дом'', за книги, които читателите са забравили да върнат. Едно от най-посещаваните места в библиотеката отново е Детският отдел. Бяха отличени и деца като най-добри читатели на библиотеката през лятната ваканция. Поставено беше началото на по-тясно сътрудничество между библиотеката и ръководството на областния съвет на БЧК - Сливен. Пред ученици от хуманитарната гимназия ''Д. Дамянов'' специалисти от БЧК - Сливен и млади доброволци представиха презентация на тема ''Доброволци и милосърдие''.

 Начало на страницата

            Ден на отворените врати в библиотеката. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 37, 24-30 септ. 2010, с. 2. : сн.

            На 20 септември в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' се проведе станалият вече традиционен за началото на учебната година - Ден на отворените врати. Над 360 ученици от сливенски училища посетиха организирано библиотеката. Запознаха се с интересни книжовни сбирки, а чрез презентации с информационните възможнасти на библиотеката, с начина на ползване на автоматизираните бази данни и новата услуга на библиотеката за справки и запазване на книги по електронен път. За най-малките читатели служителите от Детския отдел бяха подготвили забавни викторини и игри с награди. Много възрастни граждани посетиха библиотеката и се възползваха от безплатното  информационно обслужване. На 69 нови читатели бяха издадени годишни карти с 50 процента намаление. Пред ученици специалисти от БЧК и младежи-доброволци представиха дейността на БЧК в Сливен.

 

            Динева, Гергана. Ще има приказен бал в библиотеката / Гергана Динева. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 29, 23-29 юли 2010, с. 9.

            В интервю с директора на регионалната библиотека Росица Петрова е представена програмата на  четвъртата лятна творческа работилница. Първата е проведена през 2006 година За организирането й библиотеката получава наградата ''Благодеятел на годината - 2006'' от едноименната фондация, в раздел ''Библиотеки и читалища''.  В Лятната творческа работилница - 2010 участват над 40 деца на възраст от 5 до 11 години, които апликират, рисуват, моделират, четат всеки ден интересни книжки, пишат стихотворения и съчинения. Заниманията са представени по оригинален начин, за да могат децата учейки, да се забавляват, казва още Р. Петрова.

 

            ''Един ден в страната на чудесата''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 18, 6-13 май 2010, с. 7; 8.

            За дванадесета поредна година в рамките на Националния фестивал на детската книга - Сливен, 10-12 май 2010 е организиран Национален литературен конкурс. Темата на конкурса тази година е ''Един ден в страната на чудесата''. В него участват над 1300 деца и юноши от цялата страна и от българските общности в чужбина. Творбите на участниците впечатляват с поетичния си език, с тънкото чувство за хумор, с оригиналността, с деликатността, с любовта, която е всепобеждаваща. Представен е едноименният сборник с наградените творби на участниците в конкурса.

 

            За една година 2 850 000 лева за ремонт на общинската инфраструктура. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 35, 19 окт. 2010, с. 3.

            Представен е пълен списък с имената на обектите, които са ремонтирани или достроени за периода август 2009 - август 2010. Изпълнението на част от строежите е приключило и същите са приети и въведени в експлоатация. Сред тези обекти е пристройката-разширение на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', реконструкция и ремонт на пътища, саниране на детски градини и много други.

 Начало на страницата

            Започна фестивалът на детската книга. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 17, 11 май 2010, с. 1; 3.

            XII Национален фестивал на детската книга , Сливен – 10 - 12 май 2010 г. Представени са проявите на фестивалните дни.

 

            Златко Гулеков смята да се върне към театъра. // С л и в е н   д н е с   и   у т р е  (Сливен), N 16, 19 май 2010, с. 5.

            Бившият директор на сливенския драматичен театър З. Гулеков се включи като водещ на част от проявите на  XII Национален фестивал на детската книга - Сливен 10 - 12 май 2010.

 

            Издател дари ценна книга на библиотека. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 20, 21-27 май 2010, с. 10.

            По време на Националния фестивал на детската книга издателят Дамян Яков направи ценно дарение на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'': библиофилското фототипно издание на ''Царството на славяните'' от Мавро Орбини. Уникалното издание е отпечатано през миналата година в тираж от 300 екземпляра. Книгата не се продава. Всеки екземпляр от книгата има уникален номер. Под номер 8 в списъка на получателите на ценното издание е сливенската регионална библиотека. Уникалната книга е достъпна за читателите на библиотеката при специален режим на ползване, валиден за редките и ценни издания.

 

            ИК ''Дамян Яков'' с награда за детска литартура. // Н о в и н а р, 18 май 2010, с. 23.

            Издателство ''Дамян Яков'' е отличено за принос в книгоиздаването за деца с Националната награда ''Константин Константинов''. По време на фестивала са представени две книги от детската поредица на издателството - ''Приказка за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън'' на Асен Сираков и художника Виктор Паунов и ''Вярвай в чудеса'' на Павлина Делчева.

 

            Йолова, Ива. Пари за книги ... май пак само на книга / Ива Йолова. // Т р у д . Арт (Сливен), N 48, 19 февр. 2010, с. 20.

            Информация за Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', която е посочена като пример за това, че през 2008-а година са закупени над 10 хиляди нови тома литература. Читателите за същата година са 8 хиляди,  2500 от които са деца.

 

            Как да се казва Детският отдел?. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 45, 19-25 ноем. 2010, с. 11.

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' обявява конкурс за име и емблема на своя Детски отдел. Специално детско жури ще определи победителя в конкурса. Избраният герой ще стане емблема на Детския отдел, а образът му ще посреща малките читатели на входа.

 Начало на страницата

            Книги, игри, рисунки, песни, карнавал. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 18, 6-13 май 2010, с. 8.

            Поотделно са представени  вокалните формации и състави, които ще се грижат за доброто настроение на публиката през трите дни на XII национален фестивал на детската книга - вокална формация ''Морски песъчинки'' - Бургас, с ръководител Милена Добрева; детска формация ''Ритъмчета'' при Детски комплекс - Сливен, с ръководител Елена Пеева; клуб за млади поп и рок изпълнители ''Ритъм''при Детски комплекс - Сливен, с ръководител Елена Пеева; балет ''Барби'' към Военен клуб - Сливен; вокално-театрална формация ''Врабчета'' към Център за работа с деца ''Надежда''- София; детска вокална група ''Славейче'' при II ОУ ''Хр. Ботев'' - Сливен, с ръководител Нина Стойчева. Групата е наследник на детския хор за забавни песни ''Пчелички''. Кратка информация и за духовия оркестър ''Карандила джуниър'', с ръководител Ангел Тичалиев - диригент на сливенския духов оркестър ''Карандила''; мажоретния състав при читалище ''Д. Полянов'' - гр. Карнобат; единствената в България Школа за атракционни изкуства за деца от 8 до 18 г. - София.

 

            Кои спечелиха наградите на фестивала?. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 19, 14-20 май 2010, с. 1; 5. : сн.

            Тази година Националният фестивал на детската книга не присъди голяма награда за цялостен принос ''Константин Константинов''. Причината бе в преждевременната смърт на писателя Атанас Цанков. Той бе удостоен посмъртно с почетен знак за цялостен принос. Юлия Спиридонова е носителят на наградата за автор. Олег Топалов е носител на наградата за илюстратор. Наградата ''Константин Константинов'' за издателство отиде при ИК''Дамян Яков''. Кратки биографични данни за наградените, информация за издателството.                                    

 

            Комикси от България и Германия. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 18, 6-13 май 2010, с. 8.

            Художествено-документалните изложби ''Комиксът за деца в България'' /съвместен проект на Народна библиотека ''Иван Вазов'' - Пловдив и Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен/ и ''Комиксът за деца в Германия'', по проект на Гьоте институт - София са своеобразно допълнение към докладите и дискусиите на кръглата маса, посветена на комикса, неговото развитие и съвременното състояние, провеждаща се в рамките на XII Национален фестивал на детската книга. Подробности за паната, които включват изложбите. Двете изложби са експонирани в залите на галерия ''Сирак Скитник''.

 

            ''Комиксът за деца'' - тазгодишният акцент във фестивала на детската книга. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 18, 18 май 2010, с. 16. : сн.

            Провеждането на кръгла маса с международно участие е една от многобройните прояви включени в тазгодишното издание на Националния фестивал на детската книга - Сливен 2010. Целта на форума е да се придобие най-обща представа за същността, произхода и развитието на комикса в няколко страни в исторически аспект, да се формулират основните етапи и промени, да се провокира дебат за отражението на комикса върху мисленето на детето читател и оттам да се очертаят проблемите и основните издателски политики в бъдеще. Участници в кръглата маса са издатели, литературни критици, университетски преподаватели, библиотечни специалисти, педагози от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Унгария, Италия. Интерес предизвикаха и художествено-документалните изложби ''Комиксът за деца в България'' и ''Комиксът за деца в Германия'', открити в галерия ''Сирак Скитник''. В изложбата '''Комиксът за деца в България'' са включени и над 80 оригинални издания от фонда на РБ ''С. Доброплодни'', и 30 комикса предоставени от издателство ''Егмонт България''. Изложбата ''Комиксът за деца в Германия'' включва 36 оригинални съвременни немскоезични комикса и четири пана представящи накратко развитието на комиксите за деца в Германия в исторически аспект.

 Начало на страницата

            Конкурс за коледна картичка. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 45, 19-25 ноем. 2010, с. 11.

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' обяви началото на конкурса ''Моята коледна картичка''. Могат да участват деца от 6 до 14 годишна възраст. Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на 20 декември в рамките на тържествата ''Коледа в библиотеката''.                               

           

            Кръгла маса на тема ''Комиксът за деца''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 18, 6-13 май 2010, с. 7; 8. : сн.

            Участници в нея са издатели, литературни критици, университетски преподаватели, библиотечни специалисти, педагози от България, Сърбия, Босна, Херцеговина, Унгария, Италия. Целта на форума е да се придобие най-обща представа за същността, произхода и развитието на комикса в няколко страни в исторически аспект, да се формулират основните етапи и промени, да се провокира дебат за отражението на комикса върху мисленето на детето читател. В част от докладите се представя жанровото разнообразие и тематичните линии в комикса, развитието на комикса от класическа графика до нестандартни визуални решения. Представени са известни автори на комикси. Специално внимание се отделя на разпространението на комиксите и на промяната на читателския интерес. Представено е ново педагогическо и методическо посредничество за възприемане и осмисляне на художествения текст от децата чрез комикса в обучението по български език и литература в началния курс на обучение. Представен е и издателския поглед към комикса - създаване на истории и персонажи, техники и умения на рисуване, анализ на интереса към комикса на книжния пазар.                                   

           

            Кръстева, Ст. Бисер Бойчев с първа награда за поезия / Ст. Кръстева. // Т в ъ р д и ш к и   г л а с  (Твърдица), N 11, 2010, с. 1; 6.

            Поетът Б. Бойчев от Шивачево получи първа награда в националния литературен конкурс ''Пред олтара на свободното слово - '' Жажда' 2010''. Конкурсът се проведе в Сливен под патронажа на Областния управител Марин Кавръков. Това е първото издание на конкурса, който е посветен на Деня на свободното слово и се чества на 10 ноември. На 25 ноември, в рамките на петъчния литературен салон в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен е проведена литературна вечер под надслов ''Любовта на живота ти'', посветена на поета Бисер Бойчев. 

 

            Културните институти работят през лятото. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 26, 13 юли 2010, с. 2.

            Десет читалища от община Сливен организират занимания с деца през лятото. За четвърта поредна година това прави РБ ''Сава Доброплодни'' със своята ''Лятна творческа работилница''. Отворени за посещения са галерии и музеи. Театрите подготвят постановки за новия сезон.

 

            Литературна вечер с Антон Дончев. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 37, 2 ноем. 2010, с. 6.

            Вечерта е посветена на 80-годишнината от рождението на писателя. Неговото творчество представи издателя Иван Гранитски. Поздравителни адреси и цветя писателят получи от областния управител Марин Кавръков, от председателката на общинския съвет Мария Григорова, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и други.

 Начало на страницата

            ''Любовта на живота ти''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 47, 26 ноем. - 2 дек. 2010, с. 15.

            В рамките на петъчния литературен салон Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' посреща своите читатели на поетична вечер ''Любовта на живота ти ...''. Вечерта е посветена на творчеството на поета Бисер Бойчев. Той има четири издадени стихосбирки, като последната от тях е ''Фокстрот''.

 

            Майски празници на културата ''Сливенски огньове''. // С л и в е н   д н е с   и   у т р е  (Сливен), N 16, 19 май 2010, с. 8.

            В програмата са включени и прояви на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - документалната изложба ''Българската азбука - глаголически знаци'', автор Ангел Гешев и юбилейна вечер на писателя Атанас Славов.

 

            Мило тържество. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 23, 22 юни 2010, с. 6.

            Честване на 80-та годишнина от рождението на писателя Атанас Славов, организирано от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и Община Сливен. Топли думи за юбиляра казва директорката на библиотеката Росица Петрова. Тя не скри гордостта си от това, че А. Славов има възможнаст да твори в новата сграда на библиотеката. В РБ ''С. Доброплодни'' А. Славов има самостоятелен кабинет.

 

            Национална литературна награда ''Константин Константинов''. // С л о в о т о   д н е с, N 3, 28 ян. 2010, с. 2.

            Наградата се присъжда ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга - Сливен, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Категориите са: 1. Голяма награда за цялостен принос; 2. Издателство; 3. Автор и 4. Илюстратор. Информация за лицата (юридически и физически), които могат да участват в конкурса.

                                              

            Нов етап от програмата ''Глоб@лни библиотеки - България''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 10, 16 март 2010, с. 6.

            Стартира Етап 2010 за набиране на кандидатури на библиотеки/читалища за включване в програмата. Кандидатурите се подават до 14 април 2010 г. През 2010 г. програмата цели да обхване предимно по-малки населени места, за да подпомага достъпа до информация, знание, комуникации и електронни услуги.

                      

            Нова книга ''Никога други стихове''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 4, 2 февр. 2010, с. 6.

            За новата книга на сливенската поетеса Живка Балтаджиева. На 1 февруари книгата има премиера в Сливен, която се състои в Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни''. Кратки биографични данни за авторката.                

   Начало на страницата        

            Община Сливен.... // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 8, 26 февр. - 4 март 2010, с. 5, 6, 10.

            На с. 6 и с. 10 са поместени решенията, в които е утвърден календара на културните прояви и са представени както Националния фестивал на детската книга, така и честванията на 190 години от рождението на Сава Доброплодни и 55 години от създаването на Регионална библиотека ''С. Доброплодни''. Поместени са от решение N 800 до N 818.

 

            Община Сливен - златното минало, Сините камъни и пъстрите празници. // Т у р и з ъ м   и   о т д и х , 9, 2010, N 1 и 2, с. 58. : сн.

            Посочени са някои културни прояви с международен, национален и регионален характер, както и по-значими културно-исторически забележителности и институти, сред които е Регионална библиотека ''С. Доброплодни'', Драматичен театър ''Стефан Киров'', Средно художествено училище ''Димитър Добрович'' и други.

 

             ... Общински съвет реши. // С л и в е н   д н е с   и   у т р е  (Сливен), N 3, 10-16 февр. 2010, с. 7.

            Община Сливен участва като партньор на местно ниво в проект ''Българските библиотеки - място за достъп до информация и комуникация за всеки'', програма ''Глобални библиотеки - България''. Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''  и участието й в проекта.                           

           

            Общински съвет - Сливен : Решения, приети на заседание на ОбС, проведено на 28. 01. 2010 г. // С л и в е н   д н е с   и   у т р е  (Сливен), N 5, 24 февр. - 3 март 2010, с. 6-7.

            От Решение N 799 до N 818 вкл. Има информация за Националния фестивал на детската книга 10-12 май 2010 г., предстоящите чествания на 190 години от рождението на Сава Доброплодни и 55 години от създаването на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', организирани от РБ ''С. Доброплодни''. Тези и други прояви са част от решение на Общински съвет - Сливен N 816, което приема и утвърждава културните прояви на общината за 2010 г.

 

            Общински съвет - Сливен. Решения приети на заседание на ОбС, проведено на 17. 12. 2009 г. // С л и в е н   д н е с   и   у т р е  (Сливен), N 2, 3-9 февр. 2010, с. 6-7.

            Поместени са от решение N 764 до N 770. В решение N 766 за изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на Община Сливен са публикувани цените и услугите извършвани от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''.                                       

 

            Обявяват Национален литературен конкурс на тема: ''Един ден в страната на чудесата''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 7, 19-25 февр. 2010, с. 6.

            Представени са условията и изискванията за участие в конкурса, който е в рамките на XII-я Национален фестивал на детската книга и ще се проведе от 10 до 12 май 2010 г. в Сливен. Творбите се приемат в Регионална библиотека ''С. Доброплодни''.

 

            Организаторите на XII Национален фестивал на детската книга .... // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 10, 12-18 март 2010, с. 4.

            Обява за Националния литературен конкурс на тема: ''Един ден в страната на чудесата''. Публикувани са изискванията за участие в конкурса, както и сроковете за изпращане на творбите.

 Начало на страницата

            Организаторите на XII Национален фестивал на детската .... // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 5, 5-11февр. 2010

            Обява с условията за участие в литературния конкурс на тема: ''Един ден в страната на чудесата''. Конкурсът е в рамките на XII Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в Сливен от 10 до 12 май 2010 г.

 

            От Дарвин до ГМО. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 11, 19-25 март 2010, с. 4. : сн.

            За документалната изложба ''Дарвин сега'', организирана от Британски съвет - София в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН и Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. Посветена е на 200 г. от рождението на бележития учен Чарлз Дарвин и 150 г. от публикуването на неговия ''Произход на видовете'', които светът отбеляза през 2009 г. Изложбата отразява живота на Дарвин, неговата основополагаща теория и идеите му. На 16 пана в централното фоайе в РБ ''Сава Доброплодни'' са представени различни аспекти от живота и трудовете на бележития учен.                                                                     

 

            Отбелязаха Националната библиотечна седмица. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 20, 1 юни 2010, с. 6.

            Директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова за модерната материална база на библиотеката, отговаряща на всички европейски стандарти за съхраняване на фондовете и предоставяне на услуги и достъпна среда за хора с увреждания, с неограничени възможности за четене и ползване на различни по вид библиотечни материали. За подкрепата, която сливенската регионална библиотека непрекъснато получава от местната власт и при организирането на XII -я Национален фестивал на детската книга /10-12 май 2010 г./.

 

            Откриха обучителен център в библиотеката. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 48, 3-9 дек. 2010, с. 2.

            На 29 ноември, в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' бяха официално открити обучителен център и нови компютъризирани работни места за потребители по програма ''Глобални библиотеки - България''. В  своя презентация Трендафил Меретев - ръководител на програмата ''Глобални библиотеки - България'' представя проекта. На презентацията присъстват Огняна Главосанова - програмен директор от Програмата на ООН за развитие, депутатът Десислава Танева, областният управител Марин Кавръков, зам. -кметът Радост Костова, общински съветници, директори на училища и др. Директорът на РБ ''С. Доброплодни'' Росица Петрова подчертава, че благодарение на включването на библиотеката в програмата ''Глобални библиотеки - България'' се прави още една крачка по посока на нейната модернизация и утвърждаването й като основен научен и  информационен център на територията на региона.    

 

            Отлична оценка за фестивала. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 20, 21-27 май 2010, с. 10.

            Въпреки кризата и финансовите затруднения, програмата на XII-я Национален фестивал на детската книга беше още по-богата и разнообразна. За първа година част от проявите са изнесени на открита сцена. Издателите предлагаха големи отстъпки на базара на книги. Незабравим ще остане приказният карнавал, в който се включиха над 450 деца от Сливен и страната, както и техните  преподаватели и родители. За поредна година Националната награда е връчена на най-достойните творци и издатели с модерна визия и културен продукт, отговарящ на изискванията на съвременното дете. Участието на доброволци от ГПЗЕ ''Захарий Стоянов'' и ПМГ ''Добри Чинтулов'' при реализиране на част от проявите също е иновативна практика. Заслугите на младите хора за успеха на част от проявите е безспорен. Цялостната оценка на фестивала е: уникален замисъл, високи художествени критерии, качествен културен продукт на европейско ниво. Това са част от проявите, които отчете директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и основен организатор на събитието Росица Петрова.                             

 Начало на страницата

            Още девет библиотеки - в програма ''Глоб@лни библиотеки - България''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 33, 5 окт. 2010, с. 13.

            За втория етап от програмата - Етап 2010 от Сливенска област са одобрени 9 библиотеки: от община Сливен - библиотеките при читалищата в Блатец, Мечкарево, Гавраилово и Новачево; от Нова Загора - библиотеките при читалищата в Любенова махала, Събрано и Еленово; от Котел - библиотеката при читалището в Тича; от Твърдица - библиотеката при читалището в Оризари. Изборът на библиотеки се основава на система от показатели за дейността на библиотеките, както и на демографски и социално-икономически фактори.

 

            Петрова-Василева, Росица. И Сливен в ''Глоб@лни библиотеки - България'' / Росица Петрова-Василева. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 3, 22-28 ян. 2010, с. 15.

            Подписано е споразумение от кмета на Сливен Йордан Лечков за сътрудничество с Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие и за участие на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и библиотеките при читалищата ''Зора'' - Сливен, ''Пробуда'' - Кермен, ''Искра'' - с. Крушаре, ''Христо Ботев'' - с. Бяла, ''Звезда'' - с. Старо село, в проект ''Българските библиотеки - място за достъп до информация и комуникация за всеки'' по програма ''Глоб@лни библиотеки - България''. За участие в първия етап на проекта са одобрени 455 обществени библиотеки от 234 общини на страната.

 

            Петрова-Василева, Росица. Стартира ЕТАП 2010 на ''Глоб@лни библиотеки'' / Росица Петрова-Василева. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 9, 5-11 март 2010, с. 15.

            Информация на регионалния координатор за област Сливен за набирането на нови кандидатури за включване в програмата.                                          

 

            Петрова-Василева, Р. Три библиотеки от община Котел са одобрени за участие в първа фаза на програма ''Глоб@лни библиотеки - България'' - България / Р. Петрова-Василева. // К о т л е н с к и   к р а й  (Сливен), N 1, ян. 2010, с. 5.

            На 12 януари, кметът на община Котел Христо Киров и председателите на читалищните настоятелства на НЧ ''Анастас Кипиловски'' - с. Кипилово и НЧ ''Пробуда'' - с. Стрелци, и директора на Общинската библиотека ''П. Матеев'' подписват споразумение за сътрудничество в проект ''Българските библиотеки - място за достъп до информация и комуникация за всеки'' по програма ''Глоб@лни библиотеки - България''. Програмата и  участието в нея представя Р. Петрова-Василева - директор на РБ ''С. Доброплодни'' и регионален координатор на програмата за Сливенска област.                                              

 

            Петрова-Василева, Р. Читалищни библиотеки са одобрени за участие в програма ''Глоб@лни библиотеки - България'' / Р. Петрова-Василева. // Т в ъ р д и ш к и   г л а с  (Твърдица), N 1, 2010, с. 1; 3.

            Р. Петрова-Василева е регионален координатор на програма ''Глоб@лни библиотеки - България'' за Сливенска област. Представя целите на програмата и участието на библиотеките при НЧ ''Развитие'' - Твърдица -  кв.Козарево, НЧ ''Просвета'' - гр. Шивачево и НЧ ''Просвета'' - с. Сборище.

 Начало на страницата

            Подари книга, намери приятел!. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 45, 19-25 ноем. 2010, с. 11.

            Директорът на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова представя благотворителната кампания, която библиотеката организира в навечерието на най-светлия християнски празник - Рождество Христово. Кампанията  е за обогатяване фонда на Детския отдел под надслов ''Подари книга, намери приятел!''. Чрез тази кампания се поставя началото на една нова форма на общуване между децата. Всяко дете трябва да напише своето послание, да го постави в плик и да го залепи на книгата, която ще подари на Детския отдел. Най-активните участници в кампанията ще бъдат обявени и наградени в рамките на тържествата ''Коледа в библиотеката''.

 

            Преди Коледа . // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 51-52, 24 дек. 2010, с. 3; 8.

            Две благотворителни кампании, инициирани от Областна управа - Сливен, кмета Йордан Лечков и Община Сливен. В акциите стотици хора даряват средства и подаръци за нуждаещите се. Много предколедни концерти. Празник ''Коледа в библиотеката'' зарадва малките читатели на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', а във фоайето на старата сграда е открита изложба с коледни картички. Най-добрите картички и пожелания са отличени.                       

           

            Представиха съчинения на проф. Зина Маркова. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 18, 18 май 2010, с. 6. : сн.

            По повод 170 години от рождението на Хаджи Димитър са представени в два тома избраните съчинения на проф. Зина Маркова. Ст. н. с. д-р Милен Куманов, съставител на томовете, който представи съчиненията на проф. Маркова, обяви, че два екземпляра от тях редакционният съвет подарява на Община Сливен - за Регионалния исторически музей и Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' за да станат достояние на сливенската общественост. Представен е и сборникът ''Изследвания в памет на проф. Зина Маркова''.                               

 

            Признание за издателство ''Жажда''. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 42, 29 окт.- 4 ноем. 2010, с. 13.

            Юбилейна вечер под надслов ''В служба на духовността, на българските културни и литературни традиции'', посветена на 20 години от създаването на  издателска къща ''Жажда'' - първото частно издателство в Сливен след 1989 г. и 15 години от излизането на първия брой на едноименното списание за литература и изкуство. Събитието се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', КДК и Община Сливен. Анализ на продукцията на издателството и списанието, тяхната история и развитие представи н. с. Мария Гарева.

 

            Прилепи на фестивал или чудеса на конкурс?. // T - b o x , 2010, N 2, с. 32.

            Представена е обявата за участие в националния литературен конкурс, който е част от XII Национален фестивал на детската книга, Сливен 2010 г. Посочени са условията и адреса, на който да се изпращат творбите. Регионална библиотека „С. Доброплодни“ - Сливен е организатор на фестивала.                                                                 

 Начало на страницата

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' обявява конкурс за даване на име на детската библиотека и изработване на проект за емблема. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 41, 30 ноем. 2010, с. 14.

            Цяла година детският отдел на РБ ''С. Доброплодни'' работи с читатели, а няма име и емблема. Посочени са условията за участие в обявения конкурс, както  и срока. Специално детско жури ще обяви победителя в конкурса.   

 

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен обявява конкурс ''Моята коледна картичка''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 40, 23 ноем. 2010, с. 14.

            Представени са условията за участие в конкурса, за допълнителна информация са посочени телефони, както и електронния адрес на библиотеката.                                             

 

            Регионална библиотека отбеляза 190 години от рождението на Сава Доброплодни. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 42, 7 дек. 2010, с. 6.

            От 1 до 3 декември 2010 г. Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в Сливен отбеляза 190 години от рождението на патрона си. Подготвена бе интересна мултимедийна презентация за живота и делото на бележития сливенец. По утвърден график, на презентациите присъстваха ученици от ГПЗЕ ''З. Стоянов'', ПМГ ''Д. Чинтулов'' и Хуманитарна гимназия ''Дамян Дамянов''. Интересни документи, снимки, писма, книги и периодични издания видяха посетителите на експонираната художествено-документална изложба под надслов ''Един живот отдаден ''на ползу роду'', посветена на годишнината от рождението на Доброплодни.

 

            Резултати от конкурса ''Константин Константинов''. // С л о в о т о   д н е с , N 18, 20 май 2010, с. 2.

            Кратка информация за наградата на името на Константин Константинов и за носителите на тазгодишните престижни отличия на XII -я Национален фестивал на детската книга - Сливен, 2010 г. Носителите на наградата са: в категория ''издателство'' - ИК ''Дамян Яков'', в раздел ''автор'' - Юлия Спиридонова - Юлка - за романа й за тийнейджъри ''Тина и половина'', в категория ''илюстратор'' - Олег Топалов, за илюстриране книгата на Цанко Лалев ''Българска митология''. Награда за цялостен принос в детското книгоиздаване не е определена. На починалия писател Атанас Цанков се присъжда ''почетния знак за цялостен принос''.

 

            Рекорден брой номинации за националната награда. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 18, 6-13 май 2010, с. 8.

            За Националната награда ''Константин Константинов'', която е учредена през 2004 г. от Министерството на културата, Националния център за книгата към МК, Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' - Сливен и Ротари клуб - Сливен. Тя се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга - Сливен, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Присъжда се в следните категории: голяма награда за цялостен принос; издателство; автор; илюстратор. През тази година в категория ''за цялостен принос'' са номинирани 4 автори. В категория ''автор'' номинациите са 15, а в категория ''илюстратор'' - 5. Носители на наградата за цялостен принос са: Валери Петров, Леда Милева, Георги Константинов, Марко Ганчев, Иван Цанев, Катя Воденичарова. В категория ''автор'' носители на наградата са: Виктор Самуилов, Севда Севан, Петя Александрова, Панчо Панчев, Мая Дългъчева.

 Начало на страницата

            Решения на Общински съвет Сливен .... // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 6, 16 февр. 2010, с. 12-14.

            Публикувани са решения  от N 803 до 818 включително. В решение N 816 е приет календара на културните прояви на Община Сливен за 2010 година. Публикувани са културните събития с международно участие, сред които е Националният фестивал на детската книга. Направено е цялостно представяне на фестивала. В частта за годишнини на творчески личности и културни организации, свързани със Сливен са представени честването на 190 години от рождението на Сава Доброплодни и 55 години от създаването на Регионална библиотека ''С. Доброплодни''.                         

 

            Ръководството на Регионалната библиотека ... // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 29, 3 авг. 2010, с. 2.

            Ръководството на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен уведомява читателите, че поради планов ремонт библиотеката няма да работи с читатели от 02. 08. 2010 до 15.08 2010 включително.                                

            Сбъднати детски мечти. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 19, 14-20 май 2010, с. 16.

            За 12-ти път Националния фестивал на детската книга събра в Сливен деца, родители, учители, творци и издатели, обединени от любовта към словото. Представено е карнавалното шествие, в което с интерес се включиха децата от Школата за атракционни изкуства в София, мажоретки от Карнобат и ромският оркестър ''Карандила джуниър''. Награди за най-оригиналните костюми.

 

            Седмица на приказките в библиотеката. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 11, 19-25 март 2010, с. 11.

            За единадесета поредна година Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира за децата на Сливен седмица с  театрални представления по любими детски приказки под надслов ''Във вълшебния свят на приказките''. Библиотеката е домакин на Празника на буквите на първокласниците от Второ училище ''Христо Ботев'' и Пето училище ''Пейо Яворов''. В края на тържествата децата получават първата си читателска карта, както и свитък с молбата и съветите на книгата.

 

            Седмица на франкофонията. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 11, 23 март 2010, с. 6.

            На 11 март в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' започна седмицата посветена на френския език и култура. Чрез мултимедийна презентация на тема ''Френската литература от Средновековието до XX век'' учениците от ГПЗЕ ''З. Стоянов'' направиха литературна разходка през вековете. Седмицата на франкофонията приключи на 19 март в навечерието на Международния ден на франкофонията, който се чества на 20 март.

 Начало на страницата

            Седмица на франкофонията в РБ ''Сава Доброплодни''. // С л и в е н   д н е с   и   у т р е  (Сливен), N 8, 17-23 март 2010, с. 10.

            На 11 март в Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' стартира седмицата, посветена на френския език и култура с мултимедийна презентация на тема: ''Френската литература от Средновековието до XX век''. Презентацията е представена на френски език пред десетокласници от ГПЗЕ ''Захари Стоянов''. В програмата за Седмицата на франкофонията са включени още представяне на литература от френски автори, презентации посветени на световноизвестни културни паметници, музеи и галерии във френската столица, на творчеството на известни френски художници и други.

 

            Сливен. // С л о в о т о   д н е с , N 22, 24 юни 2010, с. 2.

            За тържественото честване на 80-та годишнина на писателя Атанас Славов. Проявата е организирана от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и Община Сливен. За мястото на автора в различните направления и жанрове на литературата и културата говори литературният критик Димитър Бечев.                                                                     

 

            Сливен има модерно улично осветление. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 44, 12-18 ноем. 2010, с. 4.

            Икономия на елекричество - 62 процента отчита община Сливен. Причината за този успех е  проектът за модернизация и управление на уличното осветление в общината, чиято реализация започна през октомври 2005 г. съвместно със ''Сименс''. Шестнайсет от сградите с обществено-социално и историческо значение в централната част на града имат вече художествено осветление. Сред тях са сградата на Общината, Сливенската митрополия, съдебната палата, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и други.

 

            Сливен гостува в Печ. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 41, 22-28 окт. 2010, с. 13.

            На 6 октомври в унгарския град Печ е открит Център на знанието, наречен още Южнодунавска Регионална библиотека. На церемонията по откриването присъства и директорката на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен Росица Петрова-Василева. Тя участва с доклад и в работата на международната конференция на тема: ''Семейството и четенето''. Набелязани са параметрите на бъдещо сътрудничество между сливенската и унгарската институции. Новият Център на знанието в Печ е най-модерната библиотечна сграда на територията на Европейския съюз.

 

                 Сливен отбеляза деня на Хаджи Димитър. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 19, 14-20 май 2010, с. 5.

            В къщата-музей ''Хаджи Димитър'' се състоя концерт, който е част от програмата на Националния фестивал на детската книга, под надслов ''Децата на Сливен се прекланят пред подвига на войводата Хаджи Димитър''. Чества се 170 години от рождението на войводата.

 Начало на страницата

            Сливен отбеляза 170 години от рождението на Хаджи Димитър. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 18, 18 май 2010, с. 1; 5.

            Честването започва в къщата - музей ''Хаджи Димитър'', където е изнесен концерт под надслов ''Децата на Сливен се прекланят пред подвига на войводата Хаджи Димитър''. Концертът е част от програмата на Националния фестивал на детската книга - Сливен – 2010, който се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Вечерта, в зала ''Зора'' е изнесена специална продукция на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен, посветена на Сливен и прославения войвода. Доклад за живота и делото на Хаджи Димитър представя Пламен Божинов от Института по история на БАН.

 

            Сливен столица на детската книга за 3 дни : Спецове от 6 страни дискутираха върху позитивното в комиксите. // 2 4   ч а с а . Твоят ден, N 138, 21 май 2010, с. 6. : сн.

            Също и в: Т р у д, N 138, 21 май 2010, с. 6. 

            Срещи с популярни детски автори, премиери на книги, представяне на списания, забавни литературни състезания, изложби, представления, концерти, карнавални шествия изпълниха трите дни на Дванадесетия Национален фестивал на детската книга - Сливен 2010 г. Не липсваше и уникалния ''трубадурски двубой'' - запазена марка на сливенската регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с директор Росица Петрова-Василева, организатор на форума заедно със Сдружение ''Национален фестивал на детската книга''. Участници от различни държави и от България се включиха в кръгла маса ''Комиксът за деца''. На този жанр бяха посветени и двете изложби ''Комиксът за деца в България'' /съвместен проект на НБ ''Иван Вазов'' - Пловдив и РБ ''С. Доброплодни''/ и ''Комиксът за деца в Германия'' /по проект на Гьоте институт - София/. За седма година в рамките на Фестивала се връчва и Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване. Призът в категория ''автор'' получи Юлия Спиридонова за книгата ''Тина и половина'', за ''илюстратор'' младия художник Олег Топалов за илюстрациите към книгата ''Българска митология'' на Цанко Лалев, а в категория ''издателство'' е отличена ИК ''Дамян Яков''.

 

            [Сто и деветдесет] 190 години от рождението на Сава Доброплодни. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 49, 10-16 дек. 2010, с. 15.

            Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' отбелязва рождението на своя патрон с различни прояви, които са насочени предимно към младите хора. Подготвена е интересна мултимедийна презентация за живота и делото на бележития сливенец, един от най-изтъкнатите възрожденски учители, читалищни и театрални дейци, борец за духовна свобода, активен общественик. На презентациите присъстват повече от 250 ученици от ГПЗЕ ''Захарий Стоянов'' и ХГ ''Дамян Дамянов''. Открита е и художествено-документална изложба под надслов ''Един живот, отдаден ''на ползу роду''. На нея са показани интересни документи, писма, книги и публикации в периодичния печат, свързани с делото на С. Доброплодни.  Използвани са материали от Регионалната библиотека, Историческия музей в гр. Сремски Карловци /Сърбия/, Регионалния музей в Сливен и РБ ''П. Р. Славейков'' във Велико Търново.

 Начало на страницата

            Суванкова, Теодора. Приключи литературен конкурс на ''Жажда'' /Теодора Суванкова. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 45, 19-25 ноем. 2010, с. 11.

            На 13 и 14 ноември в Сливен се проведе първият национален литературен конкурс ''Пред олтара на свободното слово - ''Жажда' 2010'' под патронажа на Областния управител Марин Кавръков и в чест на Деня на свободното слово - 10 ноември. Първо място за поезия печели Бисер Бойчев от Шивачево. Представени са имената и на наградените за проза. Награди и поощрителни дипломи връчват Общината, Сливенската митрополия, Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' и други.

 

            Тодорова, Н. Читалищата в Козарево, Сборище и Шивачево откриха компютърни зали по проект ''Глобални библиотеки'' / Н. Тодорова. // Т в ъ р д и ш к и   г л а с  (Твърдица), N 12, 2010-2011, с. 1; 2. : сн.

            Проектът е реализиран с подкрепата на Министерството на културата и Програма на ООН за развитие (ПРООН) България и с финансовото съучастие на Община Твърдица. Официалното откриване на залите в трите читалища стана  от Росица Петрова - Регионален координатор за Сливенска област по проекта, директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. Според г-жа Р. Петрова-Василева за включване във втората фаза /2010/ на Програма ''Глоб@лни библиотеки - България'' са одобрени 352 обществени библиотеки от 195 общини, като в Сливенска област са общо 9.

 

            [Тридесет] 30 години природен парк ''Сините камъни''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 42, 7 дек. 2010, с. 16. : сн.

            За проявите, посветени на тази годишнина. Изложба в галерия ''Май'', с фотоси от парка и рисунки на ученици, участвали в конкурсите на парковата дирекция. На 25 ноември в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' с кратки презентации са представени печатните издания на Дирекцията на Природен парк ''Сините камъни''. Организирано е ученическо състезание  ''На Сините камъни'', фотографски пленер ''Сините камъни през обектива'' - част от фотографиите от пленера са включени в изложбата в галерия ''Май'', продължава представянето на Природен парк ''Сините камъни'' чрез презентации в сливенските училища. В парка е обособен резерват ''Кутелка'' с площ от 708, 9 хектара, който е обявен през 1983 г. и се управлява от Министерството на околната среда и водите. Две територии са с временен статут на забрана за 10 години - Меча дупка и Голям джендем. В тях е забранено ловуването, строителството, пашата. За природните забележителности.

 Начало на страницата

            Участвай в Националния .... // T . b o x , 2010, N 1, с. 4.

            Публикувана е обявата за участие в литературния конкурс на 12-я Национален фестивал на детската книга на тема: ''Един ден в страната на чудесата''.

 

            Царството на детската книга. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 18, 18 май 2010, с. 16. : сн.

            За проявите през трите дни на Дванадесетия Национален фестивал на детската книга Сливен - 2010. Новост в програмата през тази година е излизането му на улицата - сред хората. На открита сцена са проведени много забавни игри с деца. Известни български издателства участват в базар за книги. Акцент в програмата на фестивала е кръгла маса на тема: ''Комиксът за деца''. Включени са и много премиери на детски книги, срещи с писатели. Официална церемония по връчването на наградите на името на Константин Константинов. През тази година не е връчена награда за цялостен принос, тъй като номинираният писател Атанас Цанков почина на 12 февруари 2010 г. Почетен знак за цялостен принос да бъде присъден посмъртно реши журито. В раздел ''Издателство'' наградата получава издателство ''Дамян Яков'', в категория ''Автор'' Юлия Спиридонова - Юлка получава наградата, а в категория ''Илюстратор'' - Олег Топалов - за илюстрациите към книгата на Цанко Лалев ''Българска митология''. Публикувани са думите на Игор Чипев, директор на сектор ''Литературно наследство'' към МК и издателят Дамян Яков.

 

            Ценно дарение за библиотеката. // С л и в е н с к и   н о в и н и  (Сливен), N 43, 5-11 ноем. 2010, с. 12.

            В навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители, издателска къща ''Жажда'' предоставя на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' дарение от 302 книги от издателската си продукция, както и 31 броя периодични издания. Голяма част от изданията са на сливенски автори.

 

            Честване на Камен Васевски в Сливен. // С л о в о т о   д н е с , N 8, 4 март 2010, с. 2.

            75 годишнината от рождението на писателя е отбелязана в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Представена е последната му книга ''Делник мой, свети ми още!''.

 

            Шест в програмата ''Глоб@лни библиотеки - България''. // С л и в е н с к о   д е л о  (Сливен), N 3, 26 ян. 2010, с. 6.

            За участието на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' в проекта ''Българските библиотеки - място за достъп до информация и комуникация за всеки'' по програма ''Глоб@лни библиотеки - България''. На 8 януари кметът на Община Сливен Йордан Лечков подписа споразумение за сътрудничество с Министерството на културата и програмата на ООН за участието на РБ ''С. Доброплодни'' и библиотеките при читалищата ''Зора'' - Сливен, ''Пробуда'' - Кермен, ''Искра'' - Крушаре, ''Христо Ботев''- Бяла и ''Звезда''- Старо село. Своя подпис под споразумението полагат директора на библиотеката Росица Петрова и председателите на читалищните настоятелства.

 Начало на страницата

            Юлия Спиридонова с престижна награда. // Д у м а , N 109, 15 май 2010, с. 38.

            Издателство ''Дамян Яков'', авторката Юлия Спиридонова-Юлка и илюстраторът Олег Топалов са носителите на Националната награда ''Константин Константинов'' за 2010 г., която се присъжда за принос в книгоиздаването за деца. Отличието за цялостен принос трябваше да отиде при Атанас Цанков, който почина на 12 февруари т.г., след като бе номиниран. Писателят получава посмъртно почетен знак за цялостен принос, съобщава председателят на журито Игор Чипев, директор на сектор ''Литературно наследство'' към МК.  

 

 

ПУБЛИКАЦИИ В ЕЛЕКТРОННИТЕ МЕДИИ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРЕЗ 2010 ГОДИНА

 

            Акценти в предаването „Добър ден, Сливен“ на радио „Фокус“. //www.focus-radio.net, 17 ноем. 2010.

            Също и на: 24 ноем. 2010.

            За обявения конкурс за име на детската библиотека в Сливен и подробности по темата от Росица Петрова – Василева – директор на РБ „С. Доброплодни“.

 

            Библиотека обяви конкурс за име и емблема на детския отдел. // www.dariknews.bg, 20 ноем. 2010.

           

            Благотворителна кампания „Подари книга, намери приятел!“.// www.new.sliven.net, 16 ноем. 2010.

            На детския отдел на РБ”Сава Доброплодни”

           

            Близо 11 хиляди тома нови книги са влезли във фонда на РБ „Сава Доброплодни” през 2009 г. // www.agencia-sliven.com, 22 ян. 2010.

            Интервю с  директора на РБ „С. Доброплодни” Росица Петрова за новите постъпления и за дейността на библиотеката през 2009 година.

           

            В петък представят книжната продукция на сливенските автори. // www.agencia-sliven.com, 20 ян. 2010.

 Начало на страницата          

            Вечер на писателя Камен Васевски. // www.dariknews.bg, 26 февр. 2010.

            Юбилейна вечер, посветена на 75-годишнината от рождението на писателя Камен Васевски организирана от РБ”Сава Доброплодни”.

 

            В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” официално бяха открити обучителен център и компютъризирани работни места за потребители. // www.sliven.net, 30 ноемв. 2010.

            Проектът е осъществен по Програма „Глобални библиотеки - България” – І етап. Библиотеката получи 24 настолни компютъра, 1 преносим компютър, сървър, цветен лазерен принтер, мултифункционално устройство, мултимедия, екран, web камери, слушалки и др. Пред гостите Трендафил Меретев – ръководител на програмата направи презентация. Директорът на библиотеката Росица Петрова-Василева представи дейността и етапите в автоматизацията и модернизацията на основните библиотечно-библиографски процеси в библиотеката .

           

            В Сливен оповестиха носителите на наградите „Константин Константинов”. // www.agencia-sliven.com, 11 май 2010.

            Представена е информация за XII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 10-12 мaй 2010г. Националната награда „Константин Константинов” е учредена през 2004 г. от Министерството на културата, Националния център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”- Сливен, Община Сливен и Ротари клуб – Сливен. Тя се присъжда ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Представени са носителите на наградата в различните категории през годините. За 2010г. в категория „Издателство” наградата „Константин Константинов” се присъжда на издателство „Дамян Яков”, в категория”Илюстратор” - на художника Олег Топалов,

в категория „Автор” - на Юлия Спиридонова. Кратки биографични данни. Тази година вместо голямята награда за цялостен принос „Константин Константинов”, ще бъде връчен почетен знак. Промяната е заради това, че един от номинираните и отличен в категорията е починал. Това е писателят Атанас Цанков.

 

            В Сливен стартира седмицата на френския език и култура. // www.sliveninfo.com, 12 март 2010.

            С презентация на тема:’’Френската литература от Средновековието до XX век’’ стартира седмицата на франкофонията в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, посветена на френския език и култура. В програмата през тази седмица са предвидени и редица други прояви като: организирани посещения в чуждоезиковия център, представяне на литература от съвременни френски автори, презентации, посветени световноизвестни културни паметници, музеи и галерии във френската столица, на творчествата на известни френски художници и др.

 

            Вечер за Атанас Славов по случай осемдесетия рожден ден на писателя. // www.sliveninfo.com, 11 юни 2010.

            Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен организира вечер посветена на 80 г. от рождението на Ат. Славов. Тя ще се проведе на 14 юни от 17 часа в камерната зала на Държавния театър „Стефан Киров”. Творчеството на писателя от последните години ще представи литературният критик Димитър Бечев, а водещ  е Христо Карастоянов. Подробно е представен живота на Атанас Славов и неговата многостранна творческа дейност.

 Начало на страницата

            Вечер на Атанас Славов. // www.dariknews.bg, 14 юни 2010.

            Вечерта е посветена на 80-годишнината от рождението на писателя Атанас Славов и се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и Община Сливен. Водещ на срещата е писателят Христо Карастоянов. Творчеството на А. Славов представя литературният критик Димитър Бечев. А. Славов е роден на 25 юли 1930 г. в Сливен. Информация за житейския и творчески път на писателя.

 

            Вечер посветена на 80-годишнината от рождението на писателя Атанас Славов организират в Сливен. // www.focus-radio.net, 14 юни 2010.

            Вечерта се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и Община Сливен съобщава директорът на библиотеката Росица Петрова. Водещ на срещата е писателят Христо Карастоянов, а творчеството на писателя за последните десет години представя литературният критик Димитър Бечев. Представени са данни за житейския и творчески път на писателя А. Славов.

 

            Вечер посветена на 75-годишнината от рождението на писателя Камен Васевски ще се проведе в Сливен. // www.focus-radio.net, 26 февр. 2010.

 

            Глобални библиотеки в Сливен. // www.sliveninfo.com, 21 ян. 2010.

            Информация за одобрените за участие в програмата библиотеки от Сливенска област.

 

            Дадоха старта на програмата Глоб@лни библиотеки. // www.glasatnasliven.com, 29 ноемв. 2010.

            Стартът на програмата бе даден в Регионална библиотека «Сава Доброплодни» с откриване на обучителен център и компютъризирани места за потребители. На тържеството присъстваха Десилава Танева – депутат, Марин Кавръков – обл. управител, Радост Костова – зам. кмет на Община Сливен, Галин Кънчев – общински съветник и др.

 Начало на страницата

            Дамян Яков: „Фестивалът на детската книга е като светлинка в мрака”. // www.sliveninfo.com, 12 май 2010.

            Интервю с издателя Дамян Яков собственик на едноименното издателство. Дамян Яков получи наградата „Константин Константинов” в категория „Издател”. Информация за издателство „Дамян Яков”.

 

            Дарвин в Сливен. // Агенция Сливен, 4 март 2010.

            Предстоящо откриване на документалната изложба „Дарвин сега” в централното фоайе на Регионална библиотека „С. Доброплодни”. Изложбата отразява живота на Дарвин и неговата теория и идеите му. Един от интересните експонати е еволюционното дърво, на което се окачват мненията на посетителите.

           

            [Девет] 9 библиотеки в община Сливен в престижна програма. // www.sedmica.sliven.net, 27 септ. 2010.

            Информация за одобрените за участие във II етап на програма „Глобални библиотеки – България” библиотеки от Сливенска община.

           

            Девет библиотеки от област Сливен са одобрени за втората фаза на програма „Глобални библиотеки“. // www.focus-radio.net, 7 окт. 2010.

            Информация за одобрените за участие във II етап на програма „Глобални библиотеки – България” библиотеки от Сливенска община.

 

            Девет библиотеки от Сливенско одобрени за етап на програма „Глоб@лни библиотеки“. //  www.sliveninfo.com, 27 септ. 2010.

Информация за одобрените за участие във II етап на програма „Глобални библиотеки – България” библиотеки от Сливенска община.

 

            Детският отдел на библиотека „Сава Доброплодни” си търси име... // www.agencia-sliven, 5 дек. 2010.

            Библиотеката обяви конкурс за даване име на Детския отдел и за изработване емблема на отдела. Крайният срок за изпращане на материалите е 15 дек. 2010. Победителят ще бъде избран от специално детско жури.

           

            Ден на отворените врати в библиотеката. // www.sl-news-online.sliven.net, 27 септ. 2010.

            Също и в: www.agencia-sliven.com, 17 септ. 2010.

            www.sliven-news.com, 17 септ. 2010.

            www.news.sliven.net, 20 септ. 2010.

            www.radiosliven.net, 20 септ. 2010.

 

            Ден на отворените врати в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. // www.sliveninfo.com, 20 септ. 2010.

            Също и в: www.dariknews.bg, 20 септ. 2010.

            www.focus-radio.net, 20 септ. 2010.

 

            Денева, Иванка. XII Национален фестивал на детската книга в Сливен 10-12 май 2010 – творчески срещи, премиери, дискусии, изложби /Иванка Денева. // www.kulturni-novini.info, 10 май 2010.

            Тържествено откриване на фестивала. С приветствени думи към децата на Сливен и гостите от страната и чужбина се обърнаха директорът на РБ”Сава Доброплодни” Росица Петрова-Василева и Игор Чипев – директор на сектор „Литературно наследство” в МК. От 2008г. фестивалът е сред членуващите в Сдружението на балканските фестивали за детска литература. За проявите в програмата на фестивала през първия ден: творчески срещи по училища с автори на книги за деца, традиционната кръгла маса, посветена на неизследвана тема :”Комиксът за деца”, с българско и международно участие. Проблемите на форума са визуализирани в откритите изложби в зала „Сирак Скитник” на тема: „Комиксът за деца в България” и „Комиксът за деца в Германия”; Национален пленер за детска рисунка на тема „Един ден в страната на чудесата”; карнавално шествие по улиците на Сливен.

 Начало на страницата

            Денева, Иванка. Носители на наградата „Константин Константинов” за 2010 г / Иванка Денева. // www.kulturni-novini.info, 13 май 2010.

            По време на Националния фестивал на детската книга, Община Сливен, РБ ”С. Доброплодни”, Националния център за книга към МК и Ротари клуб – Сливен присъдиха, учредената през 2004 г. награда на името на големия български писател  Константинов на творци с принос в областта на книгоиздаването за деца. Престижното отличие за 2010г. в различните категории е както следва: призът в категория „издателсдтво” получава ИК „Дамян Яков”, носител и на голямата награда на Асоциация „Българска книга” „Бронзов лъв” – за представяне на български език на иззданията на родни и преводни творци. В раздел „автор” наградата получава Юлия Спиридонова – Юлка, в категория „илюстратор” – художникът Олег Топалов. Награда за цялостен принос не се присъжда. На починалия писател Атанас Цанков е присъден „почетен знак за цялостен принос”.

           

            Денева, Иванка. Уникален книжовен дар за Регионалната библиотека в Сливен. Ценно библиофилско фототипно издание на „Царството на славяните” от Мавро Орбини е вече притежание на РБ „Сава Доброплодни”/ Иванка Денева. // www.kulturni-novini.info, 19 май 2010.

            Журналистите можаха да се  докоснат до изданието чрез анотацията и представянето му на пресконференция, дадена от директорката на Регионалната библиотека Росица Петрова-Василева по повод Националната библиотечна седмица (17-21 май 2010 г.) и завършилият преди дни Национален фестивал на детската книга. Издателят и носител на наградата „Константин Константинов” Дамян Яков подари на Сливенската библиотека екземпляр от книгата. Единственият оригинален екземпляр се пази в Столична библиотека – София, която по инициатива на директора Михаил Белчев и на издателство „Дамян Яков” допринася за този важен за съхраняване духовната памет на българите проект. Делото е осъществено и с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Представено е изданието на М. Орбини.

 

            Денева, Иванка. Юбилейни тържества в Сливен за творчеството на Дамян Дамянов / Иванка Денева. // www.kulturni-novini.info, 17 май 2010.

            Юбилей за честване на творческото дело на Дамян Дамянов, организиран от семейството на поета, общинската и областната администрации, Хуманитарната гимназия в Сливен и е посветен на 75 –та годишнина от рождението на твореца. Сред проявите в програмата за честването са кръгла маса, фотоизложба, Национален конкурс за поезия на името на Д. Дамянов. Елена Алекова спечели наградата за 2010 г. за стихосбирката й „Вграждане”. Издателска къща „Жажда” в Сливен, определяща всяка година награда за дебютна стихосбирка, тази година я връчи на Даниела Йорданова за книжката й „Слънчева тъга”.

 Начало на страницата          

            Детски немскоезични комикси послучай Фестивала на детската книга Сливен. // www.goethe.de, 10 май 2010.

            Съобщение за организирана изложба в галерия „Сирак Скитник” в Сливен на тема: „Комиксите в Германия”. Изложбата е част от Националния фестивал на детската книга в Сливен.

           

            Детски пленер, карнавално шествие и концерт през втория ден от фестивала на детската книга. // www.sliveninfo.com, 11 май 2010.

            Подробно са представени проявите през втория ден от 12-я Национален фестивал на детската книга. Продължава Кръглата маса с международно участие на тема: „Комиксът за деца”; премиерата на книгата „Миличко мое тефтерче! Съчиненията на малката мишка Метличина” на Весела Фламбурари; на откритата сцена на ларгото, до базара за книги се провежда концерт и забавната игра с награди:”Кажи ми любимото си стихотворение!”. За трета поредна година се провежда и Национален пленер за детска рисунка на тема: „Един ден в страната на чудесата”, а председател на журито е художника Христо Тотев. Писателят Цанко Лалев представя пред малките читатели книгата си „Българска митология”; премиера на книгата „Тина и половина” на Юлия Спиридонова; литературно състезание „Това го знае всяко дете, което обича книжки да чете” с участието на ученици от IV  клас на II ОУ ”Хр. Ботев” и X СОУ ”Йордан Йовков”; игра с публиката; Карнавално шествие, в което си дават среща любими герои на децата. Цветното дефиле е с участието на Школата за атракционни изкуства при Националния дворец на децата – гр. София с ръководител Бойчо Костадинов; мажоретен състав при читалище „Димитър Полянов” – Карнобат с ръководител Стефка Комбакова; Духов оркестър „Карандила Джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев над 300 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала.

 Начало на страницата          

            Димитрова, Светлана. Втори ден на Националния фестивал на детската книга /Светлана Димитрова. // www.dariknews.bg, 11 май 2010.

            За проявите през втория ден на Националния фестивал на детската книга – примиери на книги на Весела Фламбурари и Юлия Спиридонова; забавна игра „Кажи ми любимото си стихотворение” и Национален пленер за рисунка на тема „Един ден в страната на чудесата”; литературното състезание „Това го знае всяко дете, което обича книжка да чете”; карнавално шествие, официална церемония по връчването на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2010 г.

 

            Димитрова, Светлана. Откриха фестивала на детската книга / Светлана Димитрова. // www.dariknews.bg, 10 май 2010.

            За  тържественото откриването на XII  Национален фестивал на детската книга – Сливен 10-12 май 2010.

           

            Директорката на регионалната библиотека Росица Петрова гостува в унгарския град Печ. // www.sliveninfo.com, 15 окт. 2010.

            По повод официалното откриване на сградата на Центъра за знание по програмата „Печ - европейска столица на културата - 2010” и участие в научна конференция.

 

            Днес закриват Националния фестивал на детската книга. // www.3rdnews.info, 12 май 2010.

            За официалното закриване на XII Национален фестивал на детската книга – Сливен 2010. Участието на децата в забавната игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение” на откритата сцена и базара за книги; церемонията по награждаването  на участниците в Националния литературен конкурс и Националния пленер за детска рисунка на тема: „Един ден в страната на чудесата”; заключителен концерт.

 Начало на страницата

            Днес от ... // www.sliven.net, 5 март 2010.

            В централното фоайе на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен ще бъде открита документалната изложба „Дарвин сега”.

 

            „Един ден в страната на чудесата”. // www.lovechtoday.eu/news, 15 февр. 2010.

            Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” организира общински литературен конкурс за децата на Ловеч /от 7 до 16 г/. като творбите на за да изпратят творбите на участниците се изпращат в Сливен за Националния литературен конкурс в рамките на Националния фестивал на детската книга – Сливен 10-12 май 2010.

 

            „Един ден в страната на чудесата”. // www.sl-news-online.sliven.net, 12 май 2010.

            За дванадесета поредна година в рамките на Националния фестивал на детската книга - Сливен е организиран Национален литературен конкурс на тема :”Еден ден в страната на чудесата”. Конкурсът привлече много участници от цялата страна и от българските общности в чужбина. В него участваха над 1300 деца и юноши, представени с една или две творби – стихове, разкази, приказки. Най-добрите творби са наградени на специална церемония в Драматичен театър „Стефан Киров”.

 

            Живка Балтаджиева представи новата си поетична книга в родния Сливен. // www.agencia-sliven.com, 3 февр. 2010.

            Ж. Балтаджиева живее от двадесетина години в Мадрид и е преподавател по българска литература в Комплутенския университет в Мадрид, преводач на испански и португалски на съвременна и класическа българска поезия и проза, автор на няколко поетични книги.

           

            За четвърти път ...[Лятна творческа работилница]. // www.sedmica.sliven.net, 5 юли 2010.

            Инициатива на РБ”Сава Доброплодни”. 

 Начало на страницата

            Започва доставката на компютърното оборудване и периферна техника в целевите библиотеки от първи етап на проект „Глобални библиотеки – България“. // www.radiosliven.net, 16 ноем. 2010.

           

            Започва кампанията „Подари книга, намери приятел!“. // www.sliven-news.com, 16 ноем. 2010.

            На детския отдел на РБ”Сава Доброплодни”.

 

            Започва конкурсът „Моята коледна картичка“. //  www.sliven-news.com, 16 ноем. 2010.

            Обявен от РБ”Сава Доброплодни”.

 

            Започва фестивалът на детската книга. // www.sliveninfo.com, 10 май 2010.

            XII Национален фестивал на детската книга.

 

            Започва фестивалът на детската книга в Сливен. // www.agencia-sliven.com, 10 май 2010.

            Сливен става столица на творчеството за деца. За проявите на XII Национален фестивал на детската книга, 10-12 май.

 Начало на страницата

            Започна доставката на оборудване по проекта Глоб@лни библиотеки в Сливен. // www.agencia-sliven.com, 23 ноемв. 2010.

            Компютърното оборудване е доставено в 15-те целеви библиотеки от Сливенска област одобрени за участие в първия етап на проекта. Това са РБ „Сава Доброплодни” – гр. Сливен, Общинска библиотека – гр. Котел и библиотеките при  ОНЧ „Зора” – гр. Сливен, НЧ „Пробуда” – гр. Кермен, НЧ „Д. П. Сивков” – гр. Нова Загора, НЧ „Развитие” – гр. Твърдица, НЧ „Просвета” – гр. Шивачево, НЧ „Ат. Кипиловски” – с. Кипилово, НЧ „Пробуда” – с. Стрелци, НЧ „Д. Кръстев” – с. Асеновец, НЧ „П. Енев” – с. Баня, НЧ „Хр. Ботев” – с. Бяла, НЧ „Искра” – с. Крушаре, НЧ „Звезда” – с. Старо село, НЧ „Просвета” – с. Сборище.

 

            Затварят библиотеката за 2 седмици през август. // www.sliven-news.com, 21 юли 2010.

            Поради ремонт.

 

            Зафирова, Яна. Закриха фестивала на детската книга / Яна Зафирова. // www.dariknews.bg, 12 май 2010.

            Съобщение за закриването на XII Национален фестивал на детската книга  с официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс и Националния пленер за детска рисунка на тема: ”Един ден в страната на чудесата”. Заключителният концерт на фестивала е с участието на композитора Хайгашот Агасян, ВИГ „Славейче” и детска вокална група „Ритъмчета”. Две издания са отпечатани за Фестивала тази година – двуезичният сборник с доклади от кръглата маса с международно участие на тема:”Комиксът за деца” и сборникът с наградени творби от литературния конкурс „Един ден в страната на чудесата”

 

            Зафирова, Яна. Обявиха наградите „Константин Константинов”/ Яна Зафирова. // www.dariknews.bg, 11 май 2010.

            Съобщение за това, че ще се състои официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2010 г. Носители на наградата са: Юлия Спиридонова в категория „автор”, издателство „Дамян Яков” – в категорията „издателство” и Олег Топалов в категорията „илюстратор”. През тази година награда за цялостен принос в книгоиздаването за деца няма да бъде връчена, заяви председателят на журито Игор Чипев, директор на сектор „Литературно наследство” към Министерство на културата. Почетен знак за цялостен принос да бъде присъден посмъртно на писателя Атанас Цанков е решението на журито.

 Начало на страницата

            Иванов, Доброслав. Акцент върху комикса в XII Национален фестивал на детската книга/ Доброслав Иванов. // www.dariknews.bg, 10 май 2010.           

            За откриването на XII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2010 и проявите през първия ден на фестивала. Отпечатан е двуезичен сборник за развитието на комикса, кръгла маса с международно участие на тема „Kомиксът за деца”, както и две изложби, които ще сравняват комиксите за деца в България и Германия, базар за книги, открита сцена със забавна игра „Кажи ми любимото си стихотворение” с много награди, срещи с писатели, премиери на книги. Асен Сираков ще дебютира с първата си детска книга „Приказка за Малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън”.

 

            Известни са тазгодишните носители на наградата „Константин Константинов”. // www.dnevnik.bg, 12 май 2010.

            Издателство „Дамян Яков”, авторът на разкази и приказки за деца Юлия Спиридонова и илюстраторът Олег Топалов са тазгодишните носители на Националната награда „Константин Константинов”. Награда за цялостен принос тази година не е връчена. Писателят Атанас Цанков получи посмъртно почетен знак за цялостен принос. Наградата се присъжда всяка година в рамките на Националния фестивал на детската книга, който се провежда в Сливен през месец май. Тя е за цялостен принос в книгоиздаването за деца. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.

.

            Изложба за глаголицата откриват в Регионалната библиотека. // www.sliveninfo.com, 20 май 2010.

            Художествено-документална изложба „Българската азбука – глаголически знаци” е експонирана във фоайето на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Изложбата е по проект на художника Ангел Гешев. Тя представлява вплетени в оригинални композиции основните глаголически знаци от най-старата славянска азбука – глаголицата.

 

            Изложба на комикси в галерия „Сирак Скитник”. // www.sliven-news.com, 10 май 2010.

            Интересна проява, включена в програмата на Националния фестивал на детската книга, обедини усилията на две български библиотеки – Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив и Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, както и на Гьоте институт – София в съвместния им проект за художествено-документални изложби : ”Комиксът за деца в България” и „Комиксът за деца в Германия”. Изложбата е своеобразно продължение на Кръглата маса, която разгледа същата проблематика и представи историята на българския и немския комикс за деца – произход и развитие, основни етапи и промени, жанрово разнообразие и тематични линии, образци на съвременен български и немски комикс.

 Начало на страницата

            Изложба, посветена на глаголицата гостува в Сливен. // www.agencia-sliven.com, 20 май 2010.

            Изложба, представяща проекти на художника Ангел Гешев е експонирана във фоайето на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” Художествено-документалната изложба представя вплетени в оригинални композиции основните глаголически знаци от най-старата словянска азбука – глаголицата. Посвещава се на на 24 май – Деня на славянската азбука, българската просвета и култура и е част от програмата на Майските празници на Община Сливен.

           

            Изложба, посветена на Дарвин откриват в регионалната библиотека. // www.sliveninfo.com, 4 март 2010.

            Изложбата „Дарвин сега”

 

            Изложба „30 години природен парк „Сините камъни” в галерия „Май”. // www.agencia-sliven.com, 22 ноемв. 2010.

            Дейността и изданията на Дирекцията на Природен парк «Сините камъни» ще бъдат представени в Регионална библиотека «Сава Доброплодни».

 

            ИК „Жажда“ дари 302 книги на Регионалната библиотека в Сливен. // www.sliveninfo.com, 29 окт. 2010.

 

            Йоргова, Людмила. [XII Национален фестивал на детската книга] / Людмила Йоргова. // www.focus-radio.net, 10, 11 май 2010.

            Представени са проявите на XII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2010. Директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” Росица Петрова обявява пред радио Фокус, че въпреки трудната организация, която е свързана предимно с финансирането на проявата, фестивалът ще бъде  по традиция три дни и с още по-богата програма. Тази година фестивалът ще привлече повече гости и граждани, защото празникът ще бъще изнесен и на улицата. Открита сцена ще бъде издигната на главната улица, а в близост до нея ще се проведе и базар на книги, на който едни от най-големите издателства на детска литература ще предлагат продукцията си с големи отстъпки. Организаторите са поканили много автори на детска литература – Ангелина Жекова, Красимир Машев, Мая Дългъчева, Петя Александрова, Цвета Брестничка, Цанко Лалев. Традиционно в рамките на фестивала ще се проведе кръгла маса на тема: „Комиксът за деца”. Жанрът комикс ще бъде в основата на две изложби в зала „Сирак Скитник”. Национален литературен конкурс и Национален пленер за детска рисунка на тема :”Един ден в страната на чудесата”. Най-добрите творби от двата конкурса ще бъдат наградени. Карнавал по улиците на града ще се проведе на 11 май. Ще бъде връчена и Националната награда „Константин Константинов”.

 Начало на страницата

            Как да се казва Детския отдел?. // www.sl-news-online.sliven.net, 23 ноемв. 2010.

            Регионална библиотека „С. Доброплодни” обявява конкурс за даване име и изработване на емблема за новия детски отдел. Детските рисунки с идеи за емблемата и и предложенията за името на отдела трябва да бъдат изпратени до 15 декември 2010 г. Специално детско жури ще определи победителя в конкурса.

           

            Как минава третия ден на Националния фестивал в Сливен. // www.sliveninfo.com, 12 май 2010.

            За проявите през третия  и последен ден на Националния фестивал на детската книга в Сливен: пресконференция с носителите на Националната награда награда „К. Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2010 г.; на Откритата сцена на фестивала продължават заниманията на децата в забавната игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение”; в Драматичен театър „Стефан Киров” – Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс за детска рисунка на тема „Един ден в страната на чудесата”. За участниците в програмата на заключителния концерт на фестивала.

 

            Кампания на РБ „С. Доброплодни“ поощрява четенето сред децата. // www.radiosliven.net, 20 ноем. 2010.

            За инициативата „Подари книга, намери приятел!”

           

            Книги на сливенски автори представиха на Петъчния литературен салон. // Дарик Сливен, 24 ян. 2010.

            Над 50 книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2009 г. са представени на първия за новата година Петъчен литературен салон. Представени са и четири издания на Регионална билиотека „Сава Доброплодни”. Продукцията на сливенските автори е представена от Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и литературният критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека „Георги Раковски” в Ямбол.

 

            Книги на сливенски автори ще бъдат представени в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. // www.dariknews.bg, 20 ян. 2010.

 

            Книги, игри, рисунки, песни, карнавал. // www.sl-news-online.sliven.net, 12 май 2010.

            За Националния фестивал на детската книга – Сливен, 2010 г. и участието на  издателствата „Хермес”, „Пан”, „Егмонт България”, „Жанет 45”, „Фют”, „Дамян Яков”, „Кръгозор” и др на уредения базар на книги по време на трите фестивални дни. Преставени са различните вокални и музикални формации, които участват в откритата сцена, в пъстрото карнавално шествие, в тържествения  и заключителния концерт. Предоставена е кратка информация за вокална формация „Морски песъчинки” – Бургас, детска музикална формация „Ритъмчета” при Детски комплекс – Сливен, Клубът за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс – Сливен, балет „Барби” към Военен клуб – Сливен, вокално-театрална формация „Врабчета”, детска вокална група „Славейче” при II ОУ „Христо Ботев”, Школа за атракционни изкуства – София, мажоретен състав при читалище „Д. Полянов” – гр. Карнобат, „Карандила джуниър”.

 Начало на страницата

            Кои спечелиха наградите на фестивала?. // www.sl-news-online.sliven.net, 13 май 2010.

            През тази година Националният фестивал на детската книга не присъди голямата награда за цялостен принос „Константин Константинов”. Причината бе в преждевременната смърт на твореца Атанас Цанков, номиниран за наградата. Атанас Цанков е удостоен посмъртно с почетен знак за цялостен принос. Представени са наградените в различните категории, както и кратки данни за тях. Публикувани са и техните думи при връчването на наградите. В категория „Автор” наградата получи писателката Юлия Спиридонова – Юлка, в категория „Илюстратор” – художника от бесарабски произход Олег Топалов, а в категория „Издателство” – издателство „Дамян Яков”.

           

            Коледа в Регионална библиотека „С. Доброплодни”. // www.sliveninfo.com; www.radiosliven.net; www.new.sliven.net; www.sliven-news.com, 16 дек 2010.

            Също и в: www.glasatnasliven.com; www.agencia-sliven.com, 17 дек. 2010.

            За организираните в Регионална библиотека „С. Доброплодни” за децата на Сливен тържества „Коледа в библиотеката” от 20 до 22 декември. В различни часове ученици ще съпреживяват Коледа с любими герои. Ще се открие и изложбата „Моята коледна картичка” и ще се обявят резултатите от благотворителната кампания „Подари книга, намери приятел!”.

 

            Колоритният писател ... // www.sedmica.sliven.net, 10 юни 2010.

            Съобщение за тържествено честване на 80-та годишнина от рождението на писателя Атанас Славов. Тържеството се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и се провежда в камерната зала на Драматичния театър „Стефан Киров”.

           

            Компютри от Бил Гейтс идват в библиотеките в Сливенско. // www.dariknews.bg, 16 ноем. 2010.

            По проект „Глобални библиотеки – България”.

           

            Конкурс за коледна картичка. // www.sliveninfo.com, 17 ноем. 2010.

            Също и в: www.sl-news-online; www.sliven.net, 23 ноемв. 2010.

            www.glasatnasliven.com, 25 ноемв 2010.

            Конкурсът е обявен от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и е на тема „Моята коледна картичка”. За деца и юноши на възраст от 6 до 14 г. В своята картичка те трябва да напишат и свое коледно пожелание. Изработените картички трябва да се представят в библиотеката до 15 декември. С тях ще бъде уредена изложба, а отличените ще бъдат наградени на тържествата „Коледа в библиотеката”.

Начало на страницата                             

            Кръгла маса на тема: „Комиксът за деца” в Сливен. // www.sliveninfo.com, 10 май 2010.

            Кръглата маса е една от многобройните прояви включени в програмата на тазгодишното издание на Националния фестивал на детската книга. Участниците в нея са издатели, литературни критици, университетски преподаватели, библиотечни специалисти и педагози от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Унгария, Италия.

 

            Кръгла маса на тема „Комиксът за деца”. // www.sl-news-online.sliven,net, 12 май 2010.

            Наред с многобройните прояви, включени в програмата на тазгодишното издание на Националния фестивал на детската книга важен момент е провеждането на кръгла маса с международно участие на тема:”Комиксът за деца”. Участници са издатели, литературни критици, университетски преподаватели, библиотечни специалисти, педагози от България, Сърбия, Босна, и Херцеговина, Унгария, Италия. Целта на форума е да се придобие най-обща представа зъ същността, произхода и развитието на комикса в няколко страни в исторически аспект, да се формулират основните етапи и промени, да се провокира дебат за отражението на комикса върху мисленето на детето читател. Кръглата маса се открива от 13 часа на 10 май в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Дискусиите продължават и на 11 май.

 

            Културни новини: вечер в памет на Дамян Дамянов. // www.sedmica.sliven.net, 15 февр. 2010.

            Организирана от РБ”Сава Доброплодни”.

 

            Културните събития в общината през лятото. // www.sliven-news.com, 25 юни 2010.

            През месец юли в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” се организират две групи за летни занимания с деца от 7 до 11 години. Съобщение.

 

            Литературна вечер в памет на Дамян Дамянов. // www.sliveninfo.com, 15 февр. 2010.

            Организирана от РБ”Сава Доброплодни”. С участието на Надежда Захариева – съпруга на поета.

 

            Литературна вечер в памет на Дамян Дамянов се проведе в Сливен. //  www.agencia-sliven.com, 15 февр. 2010.

 

            Литературна вечер за Дамян Дамянов. // www.agencia-sliven.com, 15 февр. 2010.

Начало на страницата 

            Литературна вечер под надслов „Любовта на живота ти...”. // www.new.sliven.net, 24 ноем. 2010.

            Вечерта е организирана от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в рамките на Петъчен литертурен салон. Посветена е на творчеството на поета Бисер Бойчев.

 

            „Любовта на живота ти”. // www.sl-news-online.net, 26 ноем. 2010.

            Регионална библиотека „Сава Доброплодни” организира поетична вечер под надслов „...” в рамките на Петъчния литературен салон, посветена на творчеството на поета Бисер Бойчев.

 

            Лятна работилница за децата в Регионалната библиотека. //  www.sliveninfo.com, 3 юли 2010.

            За инициативата на РБ”Сава Доброплодни”.

 

            Лятна работилница в библиотеката. // www.sliven-news.com, 2 юли 2010.

 

            Лятна творческа работилница в Регионалната библиотека. // www.agencia-sliven.com, 2 юли 2010.

 

            Мистични глаголически картини на българин, живеещ в Китай. // www.dariknews.bg, 24 май 2010.

            Глаголически знаци в пъстри картини оживяват фоайето на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. Изложени са проекти на живеещия в Китай художник Ангел Гешев. Традиция е библиотеката да избира интересна тема по повод най-българския празник 24 май и да провокира своите читатели като напомни с какво България трябва да се гордее най-много, споделя директорът на библиотеката Росица Петрова. Картините навяват мистика и идеята за Космос. В тях са вмъкнати и част от малкото запазени глаголически текстове.

           

            Модерна компютърна техника за библиотеките в Сливенско. // www.sedmica.sliven.net, 16 ноем. 2010.

            По проект „Глобални библиотеки-България”

 Начало на страницата

            На 26 ноември 2010 г., от 17,00 ч., в рамките на Петъчния литературен салон, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”... // www.sedmica.sliven.net, 24 ноемв. 2010.

            За организираната литературна вечер под наслов «Любовта на живота ти...», посветена на творчеството на поета Бисер Бойчев.

 

            Националната библиотечна седмица в Сливен. // www.agencia-sliven.com, 18 май 2010.

            Мотото на седмицата тази година е ”Модерната библиотека – твое право!”. По този повод директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен Росица Петрова коментира, че модерната библиотека в града под Сините камъни е вече факт. Уютна и удобна среда, модерна материарна база, отговаряща на всички европейски стандарти за съхраняване на фондове, предоставяне на услуги и достъпна среда за хора с увреждания, с неограничени възможности за четене и ползване на различни по вид библиотечни и информационни носители на информация.

 

            Националният фестивал на детската книга се провежда за 12-и път. // www.speshno.info, 15 май 2010.

            Всичко за Националния фестивал на детската книга, който се организира от м. май 1999 г. от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен и Сдружение Национален фестивал на детската книга  с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна управа – Сливен, Агенцията за българите в чужбина, Ротари клуб Сливен, издателства и др. От 2004 г. фестивалът се провежда под почетния патронаж на първата дама на България – г-жа Зорка Първанова. Фестивалът е уникално явление за културния живот  на България. Той е единственият форум в страната, на който участниците в процеса на създаване и разпространение на детската книга, както от България така и от чужбина се срещат и обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване и търсят нови пътища и форми за засилване на интереса на децата към книгата и четенето в конкуренция с новите мултимедийни продукти.

 

            „Никога други стихове”, премиера в Сливен. // www.books.janet45.com, 1 февр. 2010.

            Обява за премиерата на стихосбирката с едноименно заглавие от Живка Балтаджиева.

 Начало на страницата

            Новини от днешния ден. // www.sedmica.sliven.net, 4 май 2010.

            Съобщение за това, че ще се проведе заключителна пресконференция за XII Национален фестивал на детската книга /10-12 май 2010 г./, на която ръководството на библиотеката ще информира представителите на медиите за акцентите в програмата  на фестивала и гостите на форума.

 

            Ново оборудване ще получи Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. // www.focus-radio.net, 16 ноем. 2010.

            По проект „Глобални библиотеки – България”

 

            Областният управител и заместникът му присъстваха на откриването на Компютърен обучителен център. // www.new.sliven.net, 29 ноемв. 2010.

            Компютърният център с работни места с достъп до интернет за потребители бе открит в регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен. Проектът се реализира в рамките на програма „Глобални библиотеки - България”- Етап 2009. В този етап в Сливен са одобрени 15 библиотеки от областта. Ще им бъде доставена техника и включен интернет. Библиотекарите ще се обучават в компютърни умения и библиотечен мениджмънт.

 

            Областният управител г-н Марин Кавръков откри кръглата маса на тема „Комиксът за деца”. // www.sliven.government.bg, 10 май 2010.

            В рамките на XII Национален фестивал на детската книга. Целта на форума е да се придобие най-обща представа за същността, произхода и развитието на комикса в няколко страни в исторически аспект, да се формулират основните етапи и промени, да се провокира дебат за отражението на комикса върху мисленето на детето читател. Участници в кръглата маса са издатели, литературни критици, университетски преподаватели, библиотечни специалисти и педагози от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Унгария, Италия.

 

            Областният управител присъства на официалната церемония по откриването на XII Национален фестивал на детската книга. // www.sliven.government.bg, 10 май 2010.

 

            Оборудват с компютри 15 библиотеки в Сливенско. // www.sliveninfo.com, 16 ноем. 2010.

            По проект „Глобални библиотеки – българия”.

 

            Отец Силвестър изнесе лекции за Рождество Христово. // www.sliveninfo.com; www.radiosliven.net; www.sliven-news.com; www.new.sliven.net; www.sedmica.sliven.net; www.agencia-sliven.com; www.glasatnasliven.com;  13 дек. 2010.

            По повод най-светлият християнски празник Регионална библиотека «Сава доброплодни» организира 10 беседи насочени към младите хора в града.  Лекциите бяха посетени от ученици от сливенските училища  ПМГ «Д. Чинтулов», ГПЗЕ «З. Стоянов», Хуманитарна гимназия «Д. Дамянов» по определен график.

Начало на страницата 

            Откриха обучителен център в библиотеката. // www.sl-news-online.sliven.net, 7 дек. 2010.

            Центърът е по проект на Програма „Глобални библиотеки - България” – І етап. За изграждането му библиотеката получи много компютърна техника. В програмата бе включена презентация на Трендафил Меретев – ръководител на проекта, който представи пред гостите целите и задачите на Програмата. Директорът на библиотеката г-жа Росица Петрова представи основните дейности и информационните ресурси на библиотеката. Присъстваха още Десислава Танева – депутат, Радост Костова – зам.-кмет, областният управител Марин Кавръков и др.

           

            [Осемдесет] 80 години от рождението на „американеца от Сливен”. // www.sliven-news.com, 10 юни 2010.

            За организирана от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен вечер, посветена на 80 г. от рождението на писателя Атанас Славов. Водещ на срещата ще бъде Христо Карастоянов, а творчеството на А. Славов от последните 10-на години ще представи литературният критик Димитър Бечев. Подробна биография за живота и творческото дело на богатата и разнообразна дейност на А. Славов – литературен критик, изкуствовед, поет, белетрист, преводач, философ  и др.

           

            От Дарвин до ГМО. // www.sl-news-online.sliven.net, 22 март 2010.

            Документална изложба „Дарвин сега”, организирана от Британски съвет – София в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН и посветена на 200 г. от рождението на бележития учен Чарлз Дарвин и 150 г. от публикуването на неговия „Произход на видовете”, които дати светът отбеляза през 2009 г. е експонирана във фоайето на РБ”Сава Доброплодни”.

 

            От днес, 20 май ... // www.sedmica.sliven.net, 21 май 2010.

            Представена е информация за открита художествено-документална изложба „Българската азбука – глаголически знаци” във фоайето на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен. Изложбата е по проекти на художника Ангел Гешев и е експонирана от 20 до 31 май включително.

 Начало на страницата

            От днес функционира обучителен център в регионалната библиотека. // www.sliven-news.com, 29 ноемв. 2010.

            В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” бе официално открит обучителен център и компютъризирани работни места за потребители в обслужващите звена на библиотеката по Програма „Глобални библиотеки - България” – І етап. За изграждането им библиотеката получи 24 PC, 1 преносим компютър, 1 сървър, мултимедиен проектор с екран, 1 цветен лазарен принтер, 1 мултифункционално устройство, 24 WEB камери, слушалки и др. Презентация направи Трендафил Меретев – ръководител на програмата.

 

            Откриват изложба за азбуката в РБ „Сава Доброплодни”. // www.sliven-news.com, 20 май 2010.

            От 20 до 31 май 2010 г. вкл., във фоайето на основната сграда на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен ще бъде експонирана художествено-документална изложба „Българската азбука – глаголически знаци” по проекти на художника Ангел Гешев. Изложбата се посвещава на 24 май – Деня на славянската азбука, българската просвета и култура и е част от програмата на Майските празници на Община Сливен.

 

            Откриха изложба от глаголически композиции в библиотека. // www.dariknews.bg, 20 май 2010.

            Художествено-документална изложба „Българската азбука – глаголически знаци” се открива във фоайето на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен. Изложбата е по проекти на художника Ангел Гешев и представя вплетени в оригинални композиции основните глаголически знаци от смятаната за най-стара славянска азбука – глаголицата, съобщава директорът на РБ „С. Доброплодни” Росица Петрова.

 

            Откриха Компютърен център в „Сава Доброплодни”. // www.sedmica.sliven.net, 30 ноемв. 2010.

            Областният управител Марин Кавръков и зам. областният управител Христо Карабекиров присъстваха на откриването на обучителния център в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” с работни места за потребители с достъп до интернет. Проектът се реализира в рамките на Програма „Глобални библиотеки - България”. На І етап в Сливенска област са одобрени 15 библиотеки. На откриването присъстваха още: Десислава Танева – депутат, Радост Костова – зам. кмет, Трендафил Меретев – ръководител на проекта и др.

 Начало на страницата

            Откриха фестивала на детската книга. Обявиха наградите „Константин Константинов”. Втори ден на Националния фестивал на детската книга.// www.dariknews.bg, 12 май 2010.

            За закриването на XII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2010 г., който се организира от Регионална библиотека „С. Доброплодни” под патронажа на г-жа Зорка Първанова. За церемонията по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс и Националния пленер за детска рисунка на тема: ”Един ден в страната на чудесата”. Снимка на деца от базара с детски книги от различни издателства.

 

            Отлична оценка за приключилия Национален фестивал на детската книга. // www.sliven-news.com, 17 май 2010.

            Датата на заключителната пресконференция във връзка с приключилия XII Национален фестивал на детската книга съвпада с началото на Националната библиотечна седмица 17-21 май 2010г. Отчита се, че въпреки кризата и финансовите затруднения програмата на фестивала е била още по-богата и разнообразна. Реализирани са уникални проекти като изложбите „Комиксът за деца в България и Германия” и кръгла маса с международно участие на тема „Комиксът за деца”. Проведени са четири премиери на книги и над 10 срещи с детски писатели, много забавни игри с награди, литературно състезание, концерти, пленер за детска рисунка и др. За първа година част от проявите са изнесени на открита сцена. За поредна година Националната награда „Константин Константинов” бе връчена на най-достойните творци и издатели, с модерна визия и културен продукт, отговарящ на изискванията на съвременното дете. Цялостната оценка за фестивала  е – уникален замисъл, високи художествени критерии, качествен културен продукт на европейско ниво.

 

            Още девет библиотеки в област Сливен стават глоб@лни. //  www.agencia-sliven.com, 27 септ. 2010.

            За одобрените библиотеки за участие във втория етап на програмата „Глобални библиотеки – България”.

 

            Памет: 190 години от рождението на Сава Доброплодни. // www.sl-news-online.net, 10 дек. 2010.

            От 1 до 3 дек. 2010г. Регионална библиотека «Сава Доброплодни» отбеляза 190 г. от рождението на своя патрон – възрожденецът Сава Доброплодни. Подготвена бе интересна мултимедийна презентация за живота и делото на сливенеца. Открита бе и художествено-документална изложба под надслов «Един живот, отдаден на «ползу роду» с материали  съхранявани в регионалната библиотека, Исторически музей – Сливен, Исторически музей в гр. Сремски Карловци /Сърбия/ и Регионална библиотека «П. Р. Славейков» - В. Търново.

 

            Папата и руския президент. // www.sliveninfo.com, 17 май 2010.

            Директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен  Росица Петрова представи пред журналисти уникалното издание на книгата на средновековния автор Мавро Орбини ”Царството на славяните”, което библиотеката получи като дар от издателя Дамян Яков. Изданието е с тираж 300 бройки, като освен сливенската библиотека, с ценната книга разполагат още папа Бенедикт XVI, италианският министър председател, руският президент. Всеки екземпляр от книгата има уникален номер. Под номер 8 в списъка на получателите е сливенската регионална библиотека. Тя е единствена библиотека в страната, която разполага с уникалната книга.

Начало на страницата 

             Партия „Атака” направи дарение на Регионалната библиотека в Сливен. // www.agencia_sliven.com, 30 ноемв 2010.

            По повод откриването на новия обучителен център по програма «Глобални библиотеки - България» - І етап, областният координатор на партия «Атака» Иван Иванов направи дарение на библиотеката - 16-томната Семейна енциклопедия.

 

            [Петдесет] 50 нови книги от сливенски автори. // www.agencia-sliven.com, 24 ян. 2010.

            Представяне на книжната продукция на сливенските автори за 2009г. На Петъчен литературен салон в библиотеката.

 

            Петрова, Росица. Вечер, посветена на Дамян Дамянов в Сливен / Росица Петрова. // www.dariknews.bg, 15 февр. 2010., сн.

            Интервю с директора на библиотеката Росица Петрова за предстояща вечер под надслов ”Душата на поета”, посветена на 75 г. от рождението на Дамян Дамянов. Гост на срещата ще бъде съпругата на поета Надежда Захариева.

 

            Петрова, Росица. Национален литературен конкурс „Един ден в страната на чудесата” / Росица Петрова. // www.kulturni-novini.info/news, 11 февр. 2010.

            За Националния литературен конкурс, който се провежда в рамките на Националния фестивал на детската книга и ще се проведе в Сливен от 10 до 12 май 2010 г. Представена е подробна информация за участие в конкурса.

 Начало на страницата

            Петрова, Росица. През 2010 г. Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще чества юбилей  / Росица Петрова. // www.agencia-sliven.com, 16 февр. 2010.

            В интервю за Агенция Сливен директорът на библиотеката г-жа Росица Петрова представя част от проявите, посветени на този юбилей – 55 години от създаването на библиотеката. Затова всеки месец, до заключителните тържества, които ще бъдат през месец декември ще има прояви, посветени на юбилея. Кръгла годишнина има и от рождението на патрона на библиотеката – Сава Доброплодни. Ще се отпразнува юбилея и на писателя А. Славов, както и годишнината на писателя Константин Константинов, във връзка с която ще се преиздаде сборник с доклади за неговото творчество.

 

            Петрова, Славея. Голямата награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване през тази година не се присъжда / Славея Петрова. // БТА, 11 май 2010.

            Дванадесетият Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2010 г. и Националната награда „Константин Константинов”, която се връчва за шеста поредна година. Наградата е в четири категории – за цялостен принос, автор, илюстратор и издателство. Отличеният автор е Юлия Спиридонова за романа й „Тина и половина”, художникът Олег Топалов е награден за илюстрации към книгата „Българска митология” на Цанко Лалев, а наградата за издателство печели „Дамян Яков” с издадените над 650 нови заглавия. Почетен знак за цялостен принос журито е присъдило посмъртно на писателя Атанас Цанков, номиниран приживе за голямата награда. Националният фестивал на детската книга се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – гр. Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Ротари клуб – Сливен, големи детски издателства.

 

            Петрова, Славея. Издателство Дамян Яков, писателката Юлия Спиридонова и художникът Олег Топалов са носители на наградата „Константин Константинов” / Славея Петрова. // www.news.sliven.net, 14 май 2010.

            Националната награда „Константин Константинов” се връчва за шеста поредна година на Националния фестивал на детската книга в Сливен, в четири категории – за цялостен принос, автор, илюстратор и издателство. Отличеният автор тази година е Юлия Спиридонова за романа й „Тина и половина”, художникът Олег Топалов е награден за илюстрации към книгата „Българска митология” на Цанко Лалев. Издателство „Дамян Яков” стана носител на наградата в категория „издателство”. Почетен знак за цялостен принос журито присъди посмъртно на писателя Атанас Цанков, номиниран приживе за голямата награда, съобщи пред журналисти Игор Чипев, началник на сектор „Литературно наследство” към Министерство на културата.

 Начало на страницата

            Петъчен литературен салон представя поезията на Бисер Бойчев. // www.sliveninfo.com, 26 ноемв. 2010.

            Петъчния салон е организиран от Регионална библиотека «Сава Доброплодни». Литературната вечер е под надслов «Любовта на живота ти».

           

            Петъчен литературен салон в РБ „С. Доброплодни”. // www.radiosliven.net, 24 ноемв. 2010.

            Литературната вечер проведена в рамките на салона е под надслов „Любовта на живота ти...” и е посветена на творчеството на поета Бисер Бойчев.

 

            Писателят Атанас Славов получи десетки поздрави на мило тържество. // www.sliveninfo.com, 15 юни 2010.

            За честване на 80-та годишнина на писателя Атанас Славов в камерна зала на  Драматичния театър „Стефан Киров”. Тържеството се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и Община Сливен. От името на библиотеката поздравление към юбиляра поднесе директорът Росица Петрова. Водещ на срещата бе писателят Христо Карастоянов, а за творчеството на А. Славов говори литературният критик Димитър Бечев. А. Славов благодари на гостите за хубавите думи, подаръци и цветя.

           

            По повод настъпващия християнски празник Рождество Христово Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ организира благотворителна кампания за обогатяване фонда на Детския отдел под надслов „Подари книга, намери приятел!“ и конкурс за деца от 6 до 14 години - „Моята коледна картичка“. // www.new.sliven.net, 16 ноем. 2010.

 

            По повод 30 години от обявяването на Природен парк „Сините камъни“имаме удоволствието да Ви поканим на: представяне на дейността  и изданията на Дирекцията на Природен парк „Сините камъни“- в РБ “Сава Доброплодни“. // Пресклуб Сливен, 22 ноем. 2010.

 

            Подари книга, намери приятел!. // www.sliven.us, 16 ноем. 2010.

            Благотворителна кампания за обогатяване фонда на Детския отдел на РБ”Сава Доброплодни”.

 

            „Подари книга, намери приятел!”. // www.sl-news-online.sliven.net, 23 ноем. 2010.

            За организираната от Регионална библиотека „С. Доброплодни” благотворителна кампания за обогатяване фонда на Детския отдел.

 

            Поетична вечер, посветена на Бисер Бойчев. // www.sliven-news.com, 25 ноем. 2010.

            Вечерта под надслов „Любовта на живота ти...” ще се проведе на 26 ноември в рамките на Петъчния литературен салон организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.

 Начало на страницата

            Православната църква се „отваря” към младите чрез беседи. // www.sliven.us, 13 дек. 2010.

            Беседи посветени на рождество Христово изнесе сливенският свещеник Силвестър по инициатива на Регионална библиотека „С. Доброплодни”. Беседите бяха посетени от над 300 ученици по определен график от ПМГ „Д. Чинтулов”, ГПЗЕ „З. Стоянов”, Хуманитарна гимназия „Д. Дамянов”.

 

            ПП „Сините камъни“ - Сливен организира изложба по повод 30 години от обявяването на парка. // www.focus-radio.net, 22 ноем. 2010.

            В РБ „С. Доброплодни“ ще бъде представена дейността на дирекцията, както и нейни издания за парка.

 

            Природен парк „Сините камъни” отбеляза 30-годишнина. // www.sliveninfo.com, 29 ноемв. 2010.

            Годишнината бе отбелязана с изложба и кратки презентации за дейността и печатните издания на парка представени в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.

 

            Предложете име за детския отдел на РБ „Сава Доброплодни“. // www.sliveninfo.com, 17 ноем. 2010.

            Конкурс за даване име на детския отдел на библиотеката.

 

            Представиха сливенски автори в библиотеката. // www.sliven-news.com, 22 ян. 2010.

            Представяне книжната продукция на сливенските автори за 2009г.

 

            Представят дейността на ПП „Сините камъни” – Сливен. // www.focus-radio.net, 25 ноемв. 2010.

            Също и в: www.dariknews.bg, 25 ноем. 2010.

                              www.sliveninfo.com, 25 ноем. 2010.

                              www.agencia-sliven.com, 25 ноем. 2010.

            По повод 30 години от обявяването на парка. Събитието ще се проведе в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.

           

            Представят 50 книги на сливенски автори. // www.sliveninfo.com, 20 ян. 2010.

Представяне книжната продукция на сливенските автори за 2009г.

 Начало на страницата

            Представят програмата на фестивал на детската книга, който се проведе в Сливен за 12-ти път. // www.focus-radio.net, 4 май 2010.

            XII Национален фестивал на детската книга-Сливен, 10-12 май 2010г.

 

            Представят сливенски автори на 22 януари. // www.sliven-news.com, 19 ян. 2010.

            Представяне книжната продукция на сливенските автори за 2009г.

 

            Приказен бал в библиотеката. //  www.sliven-news.com, 30 юли 2010.

            По повод закриване на лятната творческа работилница.

 

            Продължават проявите за Коледа и Нова година. // www.sliven-news.com; www.focus-radio.net, 16 дек. 2010.

            За проявите организирани от Сливенска община по повод Коледните и Новогодишните празници. Включена е и изложбата «Моята коледна картичка» организирана от Регионална библиотека «С. Доброплодни».

 

            Първият фестивален ден. // www.agencia-sliven.com, 10 май 2010.

            XII Национален фестивал на детската книга е открит с концерт-спектакъл във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров”. Официален старт на фестивала бе даден от Игор Чипев – директор на сектор „Литературно наследство” към Министерство на културата; Ангелина Жекова и Красимир Машев кръстосаха поетични шпаги в Трубадурския двубой; в рамките на фестивала бе организиран концерт под надслов: „Децата на Сливен се прекланят пред подвига на войводата Хаджи Димитър”, посветен на 170 г. от рождението на войводата; кръгла маса на тема: „Комиксът за деца”; премиери на детски книги; срещи с писатели; художествено-документални изложби „Комиксът за деца в България” и „Комиксът за деца в Германия”; базар на детски книги с щандове на най-популярните издателства и сцена на открито до базара, където децата участват в забавната игра „Кажи ми любимото си стихотворение”.

           

            РБ „С. Доброплодни“ и КДК организират юбилейна вечер. // www.radiosliven.net, 20 окт. 2010.

            20г. ИК”Жажда”.

     Начало на страницата      

            Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ обявява конкурс за даване на име на детската библиотека и изработване на проект за емблема. // www.radiosliven.net; www.new.sliven.net; www.tuida-news.sliven.net, 16 ноем. 2010.

 

            РБ „Сава Доброплодни” – Сливен обяви конкурс „Моята коледна картичка”. // www.focus-radio.net, 24 ноемв. 2010.

            Също и в: www.radiosliven.net; www.new.sliven.net; www.tuida-news.sliven.net, 16 ноем. 2010.

            В конкурса могат да участват деца на възраст от 6 до 14 години. Изработената картичка трябва да бъде представена в Детския отдел на библиотеката до 15 декември. Най-оригиналните ще бъдат представени на специална изложба. Наградите на отличените ще бъдат връчени на тържествата „Коледа в библиотеката”.

 

            РБ „Сава Доброплодни” откри обучителен център. // www.sliveninfo.com, 29 ноемв. 2010.

            Обучителният център е по Програма „Глобални библиотеки - България” – І етап.   На откриването презентация направи Трендафил Меретев – ръководител на програмата.

           

            Рекорден брой номинации за наградата.// www.sl-news-online.sliven.net, 12 май 2010.

            Представена е Националната награда „Константин Константинов”, която е учредена през 2004 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, Община Сливен и Ротари клуб – Сливен. Представени са носителите на наградата през годините.

 

            Рождественски беседи в библиотеката. // www.dariknews.bg, 13 дек. 2010.

            Десет беседи, посветени на Коледа изнесе в библиотеката сливенският свещеник Силвестър Янакиев. Те бяха насочени основно към младите хора и бяха посетени от над 300 ученика от горните класове на училищата ПМГ „Д. Чинтулов”, ГПЗЕ „З. Стоянов” и хуманитарна гимназия „Д. Дамянов” по определен график.

 

            С карнавал и грандиозен концерт завърши вторият ден на фестивала. // www.sliven-news.com, 11 май 2010.

            И тази година Карнавалът като част от програмата на XII Национален фестивал на детската книга – Сливен,2010 събра принцове, принцеси и приказни герои. Трима мускетари поведоха шествието по Ларгото, следвани от мажоретен състав, а за музиката се погрижи оркестър „Карандила джуниър”. Жури награди децата с най-оригинални костюми. Официална церемония по връчването на Националната награда „Константин Константинов”. Водещи на тържествения концерт са Димитър Рачков и Мария Игнатова.

   Начало на страницата        

            С приказна латинофиеста ще приключи творческата работилница в библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен // www.focus-radio.net, 30 юли 2010.

           

            Сбъднати детски мечти. // www.sl-news-online.sliven.net, 13 май 2010, сн. на мускетарите от карнавалното шествие

            За 12-ти път Националния фестивал на детската книга събра в Сливен много деца, родители, учители, творци и издатели, обединени от любовта към словото. Представено е карнавалното шествие през втория ден на фестивала. С интересни номера в него се включват деца от Школа за атракционни изкуства – София, мажоретен състав от Карнобат и ромският оркестър „Карандила джуниър”. Информация и за другите прояви - премиери на детски книжки и списания, концерти, Национален пленер за детска рисунка на тема: „Един ден в страната на чудесата” и литературно състезание „Това го знае всяко хлапе, което обича книжки да чете”.

           

            Седмица на приказките. // www.sedmica.sliven.net, 15 март 2010.

            За единадесета поредна година Регионална библиотека „Сава Доброплодни” организира за децата на Сливен театрални представления по любими приказки. Те могат да се посетят всеки ден от 10, 30 часа. В следобедните часове, всеки ден от 17,30 часа библиотеката ще бъде домакин на Празник на буквите на първокласниците от II ОУ „Хр.Ботев” и V СОУ „П. Яворов”.

 

            Седмица на франкофонията в регионалната библиотека. // www.dariknews.bg, 12 март 2010.

            Също и в: www.sliven-news.com, 12 март 2010.

 

            Селски библиотеки от област Сливен ще получат компютри и достъп до интернет. //  www.dariknews.bg, 27 септ. 2010.

            По програма „Глобални библиотеки – България”.

 

            Сливен гостува в Печ. // www.sl-news-online.sliven.net, 22 окт. 2010.

            За участието на директора на библиотеката Росица Петрова в тържествата по откриване на сградата на Центъра на знанието в гр.Печ и участието й научна конференция посветена на детското четене.

 

            Денева, Иванка. Сливен откри Информационен център по проекта „Глоб@лни библиотеки”. // www.kulturni-novini.info/news.php, 30 ноемв. 2010.

            Центърът в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” е оборудван по програма „Глобални библиотеки-България”. На откриването директорът на библиотеката Росица Петрова – Василева представи дейността на библиотеката и етапите в автоматизирането на основните библиотечно-библиографски процеси.

            Презентация на програмата „Глобални библиотеки” направи нейният ръководител Трендафил Меретев.

           

            Сливен се поклони на писателя Атанас Славов. // www.sedmica.sliven.net, 15 юни 2010.

            За тържество организирано от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен и Община Сливен посветено на 80 г. от рождението на писателя Атанас Славов. Директорът на библиотеката Росица Петрова поздрави твореца. Самият юбиляр каза топли думи за родния си град и сливналии и раздаде много автографи.

 

            Сливен става царство на детската книга. // www.standartnews.com, 7 май 2010.

            За XII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 10-12 май 2010г.

.

            Сливен стана столица на приказките. // www.sliven-news.com, 10 май 2010.

            За откриването на Националния фестивал на детската книга – Сливен 10-12 май 2010 г. и за проявите от първия ден.

 Начало на страницата

            Сливен чества юбилей на Атанас Славов. // www.sliveninfo.com, 14 юни 2010.

            Тържество по повод 80 години от рождението на писателя Атанас Славов организира Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Събитието бе проведено в камерната зала на Драматичен театър „С. Киров”. Водещ на срещата бе писателят Христо Карастоянов. Творчеството на писателя от последните 10 години представи литературният критик Димитър Бечев. А. Славов е роден на 25 юли 1930 г. в Сливен. Информация за живота и творчеството на писателя.

 

            Сливен ще чества 80-годишнината на писателя Атанас Славов. // www.agencia-sliven.com, 11 юни 2010.

            На 14 юни от 17.00 часа в камерна зала на Драматичния театър „Стефан Киров” ще се проведе вечер посветена на 80 г. от рождението на „американеца от Сливен” – писателя Атанас Славов. Събитието се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен с подкрепата на Община Сливен. Информация за живота и дейността на твореца А. Славов - носител е на орден „Стара планина” първа степен, почетен гражданин на Сливен.

 

            Сливенската библиотека „Сава Доброплодни” е получила дарение на фототипно издание на „Царството на славяните” от Мавро Орбини. // БТА, 18 май 2010.

            Регионална библиотека „С. Доброплодни” – Сливен получава дарение от Дамян Яков на библиофилското фототипно издание на „Царството на славяните” от Мавро Орбини. Руският превод на текста на М. Орбини е ползван от Паисий Хилендарски за създаването  на „История славянобългарска” през 1762 г.

 

            Сливенската библиотека обяви началото на детски литературен конкурс. // www.kafene.bg, 11 ян. 2010.

            С литературния конкурс на тема: „Един ден в страната на чудесата” започва XII Национален фестивал на детската книга. Регламента на конкурса.

 Начало на страницата          

            Сливенските библиотеки се включват в Националната библиотечна седмица. // www.sliveninfo.com, 17 май 2010.

            Тя се провежда от 17 до 21 май. Мотото на седмицата тази година е „Модерната библиотека – твое право!”. Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен отговаря на целите, заложени в мотото на библиотечната седмица, заяви нейният директор на  Росица Петрова. Модерната библиотека в нашия град вече е факт – с уютната и удобна среда, с модерната материална база, отговаряща на всички европейски стандарти за съхраняване на фондове, предоставяне на услуги и достъпна среда за хора с увреждания.

 

            Сливенско участие в тържествата по откриване на Център на знанието в гр. Печ. // www.sliven-news.com, 15 окт. 2010.

            Директорът на библиотеката Росица Петрова присъства на тържествата.

 

            [Сто и деветдесет] 190 години от рождението на Сава Доброплодни. // www.sliven-news.com; www.radiosliven.net; www.new.sliven.net; www.sliveninfo.com; www.sedmica.sliven.net; www.agencia-sliven.com, 1 дек. 2010.

            От 1 до 3 дек. вкл. Регионална библиотека „Сава доброплодни” отбелязва 190 г. от рождението на патрона си. По този повод представят мултимедийна презентация за живота и делото на Възрожденеца. На презентацията ще присъстват ученици от ГПЗЕ „З. Стоянов”, ПМГ „Д. Чинтулов” и Хуманитарнта гимназия „Д. Дамянов” по утвърден график. При подготовката на презентацията и изложбата са използвани материали съхранявани в регионалната библиотека, Исторически музей – Сливен, Исторически музей в гр. Сремски Карловци /Сърбия/ и Регионална библиотека „П. Р. Славейков” – В. Търново.

 

            Султанова, Гергана. От 13.00ч. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.../Гергана Султанова. // www.focus-radio.net, 12 май 2010.

            В Регионална библиотека ”Сава Доброплодни” – Сливен ще се проведе заключителна пресконференция за XII Национален фестивал на детската книга. Ще бъдат отчетени резултатите от партньорството с представителите на национални и регионални медии за своевременното и обективно отразяване на събитието.

 Начало на страницата

            Султанова, Гергана. Литературна вечер посветена на 75 години от рождението на Дамян Дамянов ще се проведе в Сливен. / Гергана Султанова. // www.focus-radio.net, 15 февр. 2010.

            Вечерта е под надслов „Душата на поета” и е съвместна инициатива на Регионална библиотека „С. Доброплодни”, Община Сливен и Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”.

 

            Султанова, Гергана. Наградата „Константин Константинов” ще връчат в Сливен / Гергана Султанова. // www.focus-radio.net, 11 май 2010.

            Директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен Росица Петрова информира чрез радио „Фокус” за наградата „Константин Константинов”. Тя се присъжда ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга в Сливен, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Присъжда се в категориите: Голяма награда за цялостен принос; Издателство; Автор и Илюстратор. В категория „За цялостен принос” са номинирани четирима автори. В категория”Автор” номинациите са петнадесет, а в категория „Илюстратор” – пет. Тази година вместо награда за цялостен принос се връчва почетен знак. Промяната е заради това, че един от номинираните и отличен в категорията е починал. Това е Атанас Цанков. Наградата в категория”Издателство” получава издателство „Дамян Яков”. Наградата за Автор се връчва на Юлия Спиридонова – Юлка. Олег Топалов е отличеният в категория „Илюстратор”. Кратки данни за всеки от наградените.

 

            Султанова, Гергана. [XII Национален фестивал на детската книга] / Гергана Султанова. // www.fokus-radio.net, 11 май 2010.

            За националната награда „Константин Константинов”, която се присъжда ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга  в Сливен, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”- Сливен обяснява, че статута на конкурса не позволява да се връчват награди на починали и това е провокирало идеята да се връчи почетен знак на номинирания и отличен в категорията „за цялостен принос” – писателя Атанас Цанков. В категория „Автор” наградата се връчва на Юлия Спиридонова-Юлка. Наградата в категория „Издателство” получава издателство „Дамян Яков”. То е създадено през 1992 г. Член е на Асоциация „Българска книга”. Олег Топалов е отличеният в категория „Илюстратор”. Кратки биографични данни за наградените творци.

 Начало на страницата

            Третият фестивален ден. // www.agencia-sliven.com, 12 май 2010.

            За проявите през третия ден на XII Национален фестивал на детската книга. Денят започна с пресконференция на носителите на Националната награда „К. Константинов” за принос в детското книгоиздаване. В пресцентъра на Фестивала в Драматичния театър представителите на национални и регионални медии имаха възможност лично от носителите на наградите да научат за първите им реакции след награждаването. Това са Юлия Спиридонова – в категория „Автор”, „Дамян Яков” – в категория „Издателство” и Олег Топалов в категория „Илюстратор”. Починалият писател Атанас Цанков получава посмъртно почетен знак за цялостен принос. Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс и Националния пленер за детска рисунка на тема: ”Един ден в страната на чудесата”. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала childbookfest.iradeum.com.

 

            Тръгна кампания „Подари книга, намери приятел”. // www.dariknews.bg, 27 ноемв. 2010.

            Инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” за обогатяване фонда на детския отдел на библиотеката. Срокът за даряване на книга е до 15 декември. Децата могат да напишат свое послание, което да поставят в плик и го залепят от вътрешната страна на корицата. Най-активните участници ще бъдат наградени на тържествата „Коледа в библиотеката”.

           

            Търсят име и емблема за детската библиотека. // www.sliven-news.com, 16 ноем. 2010.

            За обявения от РБ”Сава Доброплодни” конкурс за даване име на Детския отдел.

 

            Уникално издание дари издателят Дамян Яков на библиотеката. // www.sliven-news.com, 17 май 2010.

            През втория ден от XII Националeн фестивал на детската книга, Сливен – 2010 г., издателят Дамян Яков направи ценно дарение на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – библиофилско фототипно издание на „Царството на славяните” от Мавро Орбини. Всеки екземпляр от книгата има уникален номер. Под номер 8 в списъка на получателите е сливенската регионална библиотека. Друга библиотека в България не го притежава. Всичко за историята на книгата, за нейното създаване. Уникалната книга ще бъде достъпна за читателите на регионалната библиотека при специален режим на ползване, валиден за редките и ценни издания.

 Начало на страницата

            Уникално издание постъпи във фонда на библиотека „Сава Доброплодни”. // www.dariknews.bg, 18 май 2010.

            За ценното дарение, което получи Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен по време на Националния фестивал на детската книга. Издателят Дамян Яков подари библиофилското фототипно издание „Царството на славяните”от Мавро Орбини. Всеки екземпляр от книгата има уникален номер. Под номер 8 в списъка на получателите на ценното издание е сливенската регионална библиотека.

 

            Фестивалът на детската книга приключва днес. // www.sliveninfo.com, 12 май 2010.

            През третия и последен ден от XII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2010 г. предстои да бъдат наградени участниците в Националния литературен конкурс и Националния пленер за детска рисунка на тема: „Един ден в страната на чудесата”. Следва заключителен концерт с участието на Хайгашот Агасян, ВИГ „Славейче” и детска вокална група „Ритъмчета”.

 

            Фестивалът на детската книга ще се проведе за дванайсета година в Сливен. // www.sliveninfo.com, 4 май 2010.

            Директорът на РБ „С. Доброплодни” Росица Петрова представя проявите и участниците през трите дни на Националния фестивал на детската книга. Организаторите са поканили известните автори на книги за деца – Ангелина Жекова, Красимир Машев, Мая Дългъчева, Петя Александрова, Цвета Брестничка, Цанко Лалев. Открита сцена и базар за книги, Национален пленер за детска рисунка, кръгла маса на тема: „Комиксът за деца”.

 

            Фестивалът продължава. // www.sliven-news.com, 11 май 2010.

            Представени са проявите от втория ден на XII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2010: продължава кръглата маса на тема: ”Комиксът за деца”; състоят се премиери на книгите на Юлия Спиридонова „Тина и половина” и на Весела Фламбурари „Миличко мое тефтерче! Съчиненията на малката мишка Метличина”; продължава базарът на книги, а на откритата сцена се провежда забавната игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение”; литературно състезание „Това го знае всяко хлапе, което обича книжки да чете”; в залите на библиотеката, в Общинския детски комплекс и в стаите на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” се провежда Националния пленер за детска рисунка на тема:”Един ден в страната на чудесата”; карнавално шествие; официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2010 г и тържествен концерт-спектакъл.

Начало на страницата           

            „Царството на славяните” в Регионална библиотека  „Сава Доброплодни”. // www.agencia-sliven.com, 24 май 2010.

            Ценно библиофилско фототипно издание на „Царството на славяните” от Мавро Орбини наскоро стана притежание на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Подробности за книгата и нейния автор. Това е книгата, послужила за основен източник на Паисиевата „История славянобългарска”.

           

            Ценно дарение за Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. // www.radiosliven.net , 29 окт. 2010.

            Също и в: www.sedmica.sliven.net, 29 окт. 2010.

            www.sliven-news.com, 29 окт. 2010.

 

            Чипев, Игор. Фестивалът на детската книга в Сливен е една от птичките за излизане от духовната криза / Игор Чипев. // www.agencia-sliven.com, 13 май 2010.

            Интервю на Мариана Иванова с началника на сектор „Литературно наследство” в Министерството на културата и един от хората, които съдействат за неговото провеждане. Според Игор Чипев Националният фестивал на детската книга в Сливен става все по-популярен и по-отворен. Тази година е първата, в която фестивалът излезе на главната улица, а неговата международна популярност се увеличава, което гарантира, че следващите му издания ще бъдат по-интересни. Комиксите са един от акцентите на фестивала тази година. На тази тема бе посветена и кръглата маса, традиционна за фестивала. Може ми това ще бъде крачката, която ще провокира детското любопитство да стигнат  и до книгите, които не са комикси...Националният фестивал на детската книга  е една от птичките за излизането от духовната криза, която е много по-страшна от икономическата.

 

            Шест библиотеки от Община Сливен стават глоб@лни. // www.agencia-sliven.com, 19 ян. 2010.

            По проект «Глобални библиотеки – България»

 

            Ще има приказен бал в библиотеката. // www.sl-news-online.sliven.net, 26 юли 2010.

            По повод закриване на лятната творческа работилница.

 

            Юбилейна вечер за Камен Васевски. // www.sliveninfo.com, 25 февр. 2010.

            Също и в: www.agencia-sliven.com, 26 февр. 2010.

            Организирана от РБ”Сава Доброплодни”.

 

            Юбилейна вечер за Камен Васевски ще има днес. // www.sliveninfo.com, 26 февр. 2010.

 

            Юлия Спиридонова: “Да пишеш за тийнейджъри е като да бягаш през минно поле”. // www.sliveninfo.com, 12 май 2010.

            Юлия Спиридонова – Юлка е носител на наградата „Константин Константинов” в категория „Автор”. Тя получава наградата за романа си за тийнейджъри „Тина и половина”. Пред журналисти Ю. Спиридонова споделя, че зад престижната награда стои преди всичко труд. Кратки биографични данни за писателката.

 

            Ясни са носителите на наградата „Константин Константинов”. // www.sliven-news.com, 12 май 2010.

            Игор Чипев, директор на сектор „Литературно наследство” към Министерството на културата, обявява имената на носителите на наградата „Константин Константинов”. Тази година голяма награда за цялостен принос не се присъжда. Покойният Атанас Цанков получава почетен знак за цялостен принос. Наградата за автор отива при Юлия Спиридонова, за илюстратор – при Олег Топалов, а за издателство – при „Дамян Яков”. Наградите се връчват на официална церемония. Националната награда „Константин Константинов” е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, Община Сливен и Ротари клуб – Сливен. Тя се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга – Сливен, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Присъжда се в категориите: цялостен принос; издателство; автор; илюстратор. Публикувани се кратки биографични данни за наградените през 2010 г.

 

 

Начало на страницата