Начало

 

ПУБЛИКАЦИИ В ПЕРИОДИЧНИЯ ПЕЧАТ  ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА

„САВА ДОБРОПЛОДНИ”- СЛИВЕН ПРЕЗ 2009 ГОДИНА

 

 

''Ако имах вълшебна пръчица, щях ...''. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 18, 12-14 май 2009, с. 10.

Над 2000 деца са участвали в Националния литературен конкурс на тема: ''Ако имах вълшебна пръчица, щях ...'', организиран от РБ”Сава Доброплодни”.

 

Базари на книги, национален пленер за детска рисунка, концерти, карнавално шествие. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 17, 1-7 май 2009, с. 22. : сн.

Това са част от проявите на XI-я Национален фестивал на детската книга – Сливен, 7-9 май 2009, организиран от РБ”Сава Доброплодни” в партньорство с МК, Община Сливен и др.

 

Беседи за Рождество. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 57, 11-17 дек. 2009, с. 2.

В началото на декември Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'', с благословението и подкрепата на Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоаникий, организира беседи с ученици от сливенските училища, посветени на Рождество Христово. Инициативата на библиотеката е част от дългосрочен проект  и е продиктувана от необходимостта съвременните български библиотеки да приобщават населението към религиозната култура и православието като основна религия в страната чрез подпомагане на православното образование, просвета и култура.

 

Библиотека ''Сава Доброплодни'' ... // 2 4  ч а с а, N 130, 15 май 2009, с. 7. : сн.

Снимка на читател на библиотеката в деня на отворените врати проведен на 14 май 2009г.

 

Библиотеката се отчете. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 7, 29 ян. 2009, с. 5.

На пресконференция в Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' директорът на институцията, Р.Петрова, отчете резултатите от дейността през 2008 г.: регистрирани са 7949 читатели, като 2481 то тях са деца до 14 години. Над 100 са публикациите през 2008 г. в българския и чуждестранния печат, в които е отразена дейността на библиотеката. Отчетено е и международното участие на библиотеката в различни фестивали, проекти и конкурси. Представени са два от основните приоритети в дейността на най-голямата библиотека в Сливен за 2010г.: създаване на интерес към книгата и четенето и подобряване на материалната база.

 

Библиотеката обяви амнистия. // С е д м и ц а (Сливен), N 758, 21-27 май 2009, с. 2.

Съобщение за инициативата „Върни ме в моя дом” на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' за събиране на невърнати в срок книги от читателите. На входа на библиотеката, на специално обособени места, книгите могат да се оставят без да се налагат глоби за закъснението.  

 

Българският Айнщайн на словото с кабинет в сливенската библиотека. // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 34, 11-17 ноем. 2009, с. 12. : сн.

В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' е предоставен творчески кабинет на писателя Атанас Славов. Директорката Росица Петрова припомня, че Славов е сред големите дарители на библиотеката. Подарил е над 350 тома свои книги, както и на световно известни автори. В момента писателят подготвя трилогия за Петър Дънов.

 

В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' беседи за Рождество Христово. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 77, 15 дек. 2009, с. 5.

Беседи с ученици от сливенските училища, посветени на светлия християнски празник. Това е нова инициатива на Регионалната библиотека в Сливен, с благословението и подкрепата на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий. За четири дни беседите са посетени от над 400 ученици от ПМГ ''Д. Чинтулов'', ГПЗЕ ''З. Стоянов'', Хуманитарна гимназия ''Дамян Дамянов'' и др.

 

В царството на Пипи Дългото чорапче. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 17, 1-7 май 2009, с. 22.

В залите на галерия ''Сирак Скитник'' е уредена изложба-плакати ''В царството на Пипи Дългото чорапче''. Тя е осъществена по проект на Фестивала ''Везаний мост'' (гр. Тузла, Босна и Херцеговина). В изложбата са включени най-добрите проекти за плакат на студенти от Академиите за изобразително изкуство в Сараево, гр. Цетине, и гр. Белград. Изложбата се открива в рамките на XI-я Национален фестивал на детската книга, Организиран от РБ”Сава Доброплодни’ в партньорство с МК, ОБщина Сливен и др.

 

Владиката дари свои книги на библиотеката ''Сава Доброплодни''. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 55, 27 ноем. - 3 дек. 2009, с. 18.

На 24 ноември 2009 г. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий посети библиотеката и направи щедро дарение, което връчи лично на директорката на библиотеката Росица Петрова. Дарението включва най-новите книги на владиката, посветени на неговата 70-годишнина - антологията ''Бисери от духовната съкровищница на светите отци'' и сборникът ''За ангелите, демоните и митарствата според свети отци на църквата''.

 

Владика дарява книги. // С т а н д а р т, N 6059, 25 ноем. 2009, с. 8.

Сливенският митрополит Йоаникий посети РБ”Сава Доброплодни” и лично дари на директорката на библиотеката Росица Петрова по няколко екземпляра от негови произведения, писани през последните години.

 

''Глобални библиотеки''. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 36, 28 май 2009, с. 6.

В представянията на програмата участват библиотекари и читалищни работници от област Сливен. Форумът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Регионален координатор на проекта е Росица Петрова – директор на регионалната библиотека.

 

Гьоте институт ще помага на библиотеката. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 35, 6 ноем. 2009, с. 8. : сн.

Г-жа Бианка Рекенбайл - новият директор на библиотеката при Гьоте институт - София беше на посещение в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. На среща с директора на библиотеката, Росица Петрова, тя се запозна с основните насоки на  дейност на институцията и културните проекти, които реализира. Обсъдени са конкретни идеи за сътрудничество между двете институции. Г-жа Рекенбайл се ангажира да съдейства за осигуряване на дарения от специализирана, художествена и детска литература на немски език.

 

Дай ми хиляда целувки. // Гласът на Сливен (Сливен), N 7, 17 февр. 2009, с. 5 .

В навечерието на Свети Валентин, в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' бе представена книгата на Петя Александрова ''Дай ми хиляда целувки...'' .

 

Дарение за библиотека ''Сава Доброплодни''. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 12, 17 февр. 2009, с. 3. : сн.

Над 340 ценни издания на български, френски и латински език са дарени от известния преводач, роден в Сливен, Красимир Кавалджиев. Кратки биографични данни за преводача. Дарението включва и ценни издания, някои от които са библиографска рядкост.

 

Дарение от книги. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 29, 28 апр. 2009, с. 6.

РБ ''С. Доброплодни'' получи дарение на френски език от фондация ''Морис Карем'' /Белгия/.

 

Дарение от 770 книги.... // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 16, 10 март 2009, с. 2.

Дарение от книги на руски език получи Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Книгите са от Дома на дружбата и са предоставени от неговия председател Стоян Георгиев. Дарението е на стойност 4310 лева.

 

Дариха руски книги за библиотеката. // С е д м и ц а (Сливен), N 749, 12-18 март 2009, с. 16 .

Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен получи ценно дарение от 770 тома на руски език от Дома на дружбата в града.

 

Движение ''Русофили'' в община Твърдица. // Т в ъ р д и ш к и  г л а с (Твърдица), N 3, 2009, с. 2 .

В Твърдица и Шивачево се учредиха звена на Национална движение РУСОФИЛИ със съдействието на Димитър Папазов. В Твърдица за председател бе избрана Лариса Минчева. На областно ниво движението е в контакт с Регонална библиотека „С. Доброплодни” и Клуба на дейците на културата в Сливен.

  

Ден на отворените врати. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 35, 6 ноем. 2009, с. 10.

На 2 ноември се проведе вторият за 2009 г. Ден на отворените врати, организиран от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Целта е запознаване на посетителите с новите услуги и информационни възможности на обслужващите звена в разширението на библиотеката. В този ден информационното обслужване и издаването на дневни карти е безплатно. Приятни изненади съпътстват посетителите през целия ден.

 

Ден на отворените врати в библиотека ''Сава Доброплодни''. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 71, 5 ноем. 2009, с. 8. : сн.

Денят, организиран от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' е посветен на Деня на народните будители. Акцентът е запознаване на посетителите с новите услуги и информационните възможности на обслужващите звена в разширението на библиотеката. Библиотеката е посетена от над 450 души на различна възраст. На новозаписалите се читатели бяха подарявани книги, а на всички останали - рекламни материали, представящи дейността и информационните възможности на отделните обслужващи звена в библиотеката.

 

ДНК анализ ще доказва къде е загинал Хаджи Димитър. // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 37, 2-8 дек. 2009, с. 10.

В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' е представена книгата на доц. Георги Кокеров и проф. д-р Радка Колева ''Кадрафил - върхът на безсмъртието''. В книгата са поместени материали, чрез които се представя тезата за гибелта на Хаджи Димитър близо до с. Свежен, а не под в. Бузлуджа.

 

Десислава Танева стана шеф и на Организационен комитет. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 8, 25 февр. 2009, с. 4 .

На проведената в Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' сбирка на Организационния комитет на XI-я Национален фестивал на детската книга, чийто председател е Десислава Танева (председател на Общинския съвет), директорката на библиотеката Росица Петрова представи проект за програма на фестивала и обявените конкурси, които традиционно се провеждат в рамките на фестивала. Темата на литературния конкурс тази година е ''Ако имах вълшебна пръчица щях...'', а на и пленера за детска рисунка ''Спомен за карнавала на приказките''. В рамките на фестивала се организира и кръгла маса на тема ''Тематични и жанрови промени в литературата за деца в началото на XXIвек''. Разпространена е информацията за статута на Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване. За първи път в България в дните на фестивала ще се проведе уъркшоп по четене с участието на италиански актьори.

 

Деца се срещнаха с творчеството на Кестнер. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 16, 10 март 2009, с. 6.

По повод 110 години от рождението на немския писател Ерих Кестнер в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' е проведена среща с второкласници от III ОУ ''Д-р Ив. Селимински''. Децата са запознати с интересни факти от живота и творчеството на писателя.

 

Димитрова, Валентина. Поезията на Георги Константинов - извор на мъдрост, човечност, красота / Валентина Димитрова. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 31, 12 май 2009, с. 5.

   Представяне на творчеството на  Георги Константинов на среща с ученици и преподаватели от гимназията по електроника и електротехника „М.Кюри”. Срещата е в рамките на XI-я Национален фестивал на детската книга, Сливен 7-9 май 2009 г. организиран от РБ”Сава Доброплодни”.

 

Димитрова, Ина. Библиотека ''Сава Доброплодни'' расте и хубавее / Ина Димитрова. // Г л а с ъ т  н а  С л и в е н (Сливен), N 5, 3 февр. 2009, с. 4 .

Отчет за дейността на библиотека ''Сава Доброплодни'' през 2008 г. представя директорът на Росица Петрова. Отбелязан е ръст в изпълнението на основните библиотечни показатели. Почти са приключили ремонтните дейности и са реализирани проекти  и партньорства като благодарение на едно от тях е заснет филма на БНТ ''Прозорец към света''.

 

Димитровден - ориентиран към сливенските младежи. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 67, 20 окт. 2009, с. 1.

Началникът на отдел ''Култура''- Д. Ескидарова представя проявите, посветени на празника на Сливен, Димитровден. Акцентира върху откриването на новото крило на Регионалната библиотека ''С. Доброплодни''.

 

[Единадесети] XI Национален фестивал на детската книга. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 31, 12 май 2009, с. 1; 5.

Представени са всички прояви на фестивала. Над 2000 деца от 7 до 16 години от цялата страна участват със свои творби - поезия и проза в Националния литературен конкурс на тема: ''Ако имах вълшебна пръчица, щях ...''. Сред най-интересните събития в програмата на фестивала е уъркшоп по четене - съвместен проект с фондация ''Аида'' /Верона, Италия/. Проведена е и кръгла маса на тема ''Тематични и жанрови промени в литературата за деца в началото на XXI век - поглед в балканските литератури''. Важен акцент през тази година е представянето на чужди автори.

 

[Единадесети] XI Национален фестивал на детската книга .... // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 17, 1-7 май 2009, с. 19.

Публикувана е програмата на фестивала по дни и часове. Посочени са и местата, където ще се провеждат проявите.

 

За какво мечтаят децата?. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 17, 1-7 май 2009, с. 22.

За единадесета поредна година в рамките на Националния фестивал на детската книга е организиран Национален литературен конкурс на тема ''Ако имах вълшебна пръчица щях ...''. В него участват над 2000 млади автори от цялата страна и българските общности в чужбина. Наградените творби са включени в сборник със същото заглавие.

 

За четвърти път... // Г л а с ъ т  н а  С л и в е н (Сливен), N 17, 19 май 2009, с.2 .

За четвърта поредна година по повод Националната седмица от 11 до 15 май 2009, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира Ден на отворените врати.

 

Заместник-кметът Радост Костова прие делегация от побратимения на Сливен град Печ от Унгария. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 69, 27 окт. 2009, с. 5.

Гостите присъстват и на ритуала за откриване на новото крило на Регионалната библиотека ''Сава Доброплодни''.

 

...И дариха книги на библиотеката. // С е д м и ц а (Сливен), N 770, 10-16 септ. 2009, с.8 .

Представители на офиса за двустранно военно сътрудничество на САЩ в България направиха дарение от книги и периодични издания на английски на РБ ''Сава Доброплодни''.

 

Иванка Денева представя роман. // С е д м и ц а (Сливен), N 759, 28 май-3 юни 2009, с. 12.

Организатори са Областна управа, Община Сливен, РБ ''С. Доброплодни'', Регионален исторически музей и КДК - Сливен. Представяне на новия роман на авторката И. Денева ''Кръстопъти и ветрове''.

 

Изложба с плакати. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 17, 13 май 2009, с. 11. : сн.

През първия ден на XI-я Национален фестивал на детската книга в залите на галерия ''Сирак Скитник'' е уредена изложба с най-добрите плакати ''Пипи дългото чорапче''. Плакатите са на студенти от художествените академии от гр. Белград /Сърбия/, гр. Сараево /Босна и Херцеговина/ и гр. Цетине /Черна гора/ по проект на фестивала ''Везаний мост''- Тузла /Босна и Херцеговина/.

 

   Как да нарисуваш хвърчаща класна стая. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 8, 27 февр. - 5 март 2009, с. 4 .

По повод 110 години от рождението на Ерих Кестнер, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира среща с второкласници от III ОУ ''Д-р Иван Селимински'', на която библиотекари от детския отдел на библиотеката запознаха децата с интересни факти от живота и творчеството на писателя.

 

Калинка от Атака ще чете книги в сливенската библиотека. // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 26, 16-22 септ. 2009, с.5 .

Депутатката от Сливенски избирателен регион Калина Крумова посети Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и се срещна с директора на институцията Росица Петрова .

 

Карнавал оцвети ларгото. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 17, 13 май 2009, с. 11. : сн

На 8 май, в рамките на XI-я Национален фестивал се състоя традиционното карнавално шествие. В него се включиха над 300 деца от сливенски училища, както и актьори от театър ''Цвете'', мажоретен състав от Карнобат и духов оркестър ''Бургас''. Представени са серия снимки от шествието.

 

Като успешна.... // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 3, 4-10 февр. 2009, с. 2.

Съобщение за пресконференция в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', на която директорът на библиотеката, Р. Петрова,представя годишен отчет за дейността на библиотеката.

 

Книга повдига въпроса къде е бил погребан Хаджи Димитър. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 8 дек. 2009, с. 6. : сн.

На 25 ноем. 2009 г. в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', в рамките на Петъчния литературен салон е  представен документалния сборник ''Кадрафил - върхът на безсмъртието''. В срещата участват доц. Пламен Павлов и съставителите на сборника - проф. д-р Радка Колева, директор на пловдивската библиотека ''Ив. Вазов'' и доц. д-р Георги Кокеров, областният управител Марин Кавръков, кметът на община Брезово инж. Стоян Генчев и други. Съставителите на сборника застъпват познатата теза, че че гробът на Хаджи Димитър се намира не на Бузлуджа, както твърди официалната историография, а на връх Кадрафил край село Свежен в община Брезово, Пловдивска област.

 

Книгите зоват ''Върни ме в моя дом''. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 33, 19 май 2009, с. 5.

Инициатива на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' и лично на Росица Петрова - директор на библиотеката за връщане на забавени от читателите. За четвърти път библиотеката отбелязва и Националната библиотечна седмица - 11 до 15 май. В Деня на отворените врати - 14 май, ученици от сливенски училища се запознават с интересни книжовни сбирки, както и с информационните възможности на библиотеката.

 

Книжна инжекция за „Сава Доброплодни”. // Г л а с ъ т  н а  С л и в е н (Сливен), N 7, 17 февр. 2009, с. 5 .

Известният сливенски преводач Красимир Кавалджиев направи дарение на 340 ценни издания на български, френски и латниски език на регионална библиотека ''Сава Доброплодни''.

 

Книга с 21 любовни истории. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 6, 13-19 февр. 2009, с. 22.

В навечерието на Деня на влюбените - Свети Валентин, в РБ ''Сава Доброплодни'' се състои премиера на книгата на Петя Александрова ''Дай ми хиляда целувки...''. Книгата представя 21 любовни истории на световно известни личности и техните партньори.

 

Кои получиха ''възрастните'' награди?. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 18, 12-14 май 2009, с. 10. : сн.

Поетът Иван Цанев спечели Националнта награда ''Константин Константинов'' за цялостен принос в детското книгоиздаване. Кратки биографични данни. Писателката Мая Дългъчева е носител на наградата в категория „автор, а ''Егмонт България'' става издателство на годината. Националната награда „К.Константинов” е учредена през 2004г. от МК, РБ”Сава Доброплодни”, Община Сливен и Ротари клуб-Сливен. Връчва се ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга в четири категории.

 

Коледа в библиотека ''Сава Доброплодни''. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 77, 15 дек. 2009, с. 2.

Коледни тържества в библиотеката. По своя път от далечната Лапландия, добрият старец ще спре и в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', за да се срещне с нейните малки читатели. Забавни игри, представления, подаръци са част от изненадите, които са им подготвили домакините.

 

Коледни и новогодишни празници. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 77, 15 дек. 2009, с. 14.

Програма за новогодишните тържества за 2009/2010, в която са включени коледните тържества в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''.

 

Коледни и новогодишни празници - програма. // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 38, 9-15 дек. 2009, с. 12.

В обявата за празниците е отразено участието на Регионална библиотека ''С. Доброплодни''. Тържества с деца от началните класове на училищата и общоградско тържество в двора на библиотеката.

 

Кръгла маса. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 17, 13 май 2009, с. 11.

В програмата на XI Национален фестивал на детската книга е включена и кръгла маса на тема: ''Тематични и жанрови промени в литературата за деца в началото на XXI век - поглед в балканските литератури''. Участници са автори, издатели, литературни критици, университетски преподаватели, библиотечни специалисти, педагози представители на фестивали за детска литература от Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватска, Унгария.

 

Кръгла маса. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 17, 1-7 май 2009, с. 19.

Тя е част от проявите на XI-я Национален фестивал на детската книга, Сливен 7-9 май 2009г. Темата на кръглата маса е: ''Тематични и жанрови промени в литературата за деца в началото на XXI век - поглед в балканските литератури''. Целта на форума е да се придобие най-обща представа за развитието на литературните процеси в балканските страни в първото десетилетие на новия век.

 

Лятна работилница отвори врати. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 32, 3-6 юли 2009, с. 23.

От 1 юли в РБ ''Сава Доброплодни'' за трета година ще отвори врати Лятната творческа работилница - ''В библиотеката е весело и забавно''. Всеки ден, в продължение на два месеца, деца на възраст от 6 до 11 години ще участват в организираните занимания.

 

Митрополитът дари книги на регионалната библиотека. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 75, 1 дек. 2009, с. 16.

Поредно дарение на митрополит Йоаникий за Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. То включва 40 екземпляра от най-новите книги на Негово преосвещенство ''Бисери от духовната съкровищница на светите отци'' и сборникът ''За ангелите, демоните и митарствата според свети отци на църквата'' издадени през 2009 година и посветени на 70 години от рождението му.

 

Модерен храм на духовността. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 49, 30 окт. - 5 ноем. 2009, с. 2; 20. : сн.

Тържествено е открито разширението на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. С постигнатите в обслужващите звена на новоизграденото крило на библиотеката стандарти за функционалност, достъпност на средата, условия за съхраняване на фондовете и обслужване на  читателите с различни по атмосфера и начин на предлагане услуги, библиотеката се представя с нова визия и се превръща в еталон за съвременна библиотечна и информационна институция. Поместена е снимка от откриването на разширението. Директорката на РБ ''С. Доброплодни'' Росица Петрова произнася слово.

 

На 3 септември представители на офиса за двустранно сътрудничество на САЩ в България посетиха Регионална библиотека ''Сава доброплодни'' и предоставиха дарение от книги и периодични издания на английски език. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 57, 10 септ. 2009, с.2 .

Дарение от книги и периодични издания за регионалната библиотека.

 

Награди за литература ''Константин Константинов'' за 2009 г. // С л о в о т о  д н е с, N 17, 14 май 2009, с. 2.

За престижните награди за творчество и принос в детското книгоиздаване, обявени и раздадени на XI-я Национален фестивал на детската книга - Сливен 7-9 май 2009. Наградата за цялостен принос е на Иван Цанев, а в раздел ''автор'' е отличена поетесата Мая Дългъчева.

 

Награди за млади художници. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 18, 12-14 май 2009, с. 10.

Публикувани са имената на наградените участници в пленера за детска рисунка, който се провежда в рамките на XI-я Национален фестивал на детската книга Сливен, 7-9 май 2009 година.

 

Награди за талантливите деца . // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 17, 13 май 2009, с. 11.

Награди за победителите в Националния литературен конкурс на тема: ''Ако имах вълшебна пръчица, щях ...''. Конкурсът се провежда в рамките на 11-я Национален фестивал на детската книга.

 

Наградите ''Константин Константинов''. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 31, 12 май 2009, с. 5; 6.

Писателят Иван Цанев е носител на Нционалната награда ''К. Константинов''. Престижното отличие е за цялостен принос. В категория ''автор'' е отличена Мая Дългъчева, а издателство ''Егмонгт България'' - в категория ''издателство''. Тази година не се присъжда награда за илюстратор.

 

Над 40 книги... // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 5, 6-12 февр. 2009, с. 19.

В рамките на Петъчния литературен салон в РБ”Сава Доброплодни” ще бъде представена книжната продукция на сливенските автори за 2008 г.

 

Над 40 книги на автори от Сливен... // С е д м и ц а (Сливен), N 743, 29 ян. - 4 февр. 2009, с. 13 .

В РБ "С. Доброплодни" ще бъдат представени над 40 книги на автори от Сливен и региона на първия за 2009 година Петъчен литературен салон.

 

Национален литературен конкурс. // Г л а с ъ т  н а  С л и в е н (Сливен), N 5, 3 февр. 2009, с. 4 .

Публикувана е обявата за Национален литературен конкурс на тема: ''Ако имах вълшебна пръчица...'' и Национален пленер за детска рисунка на тема: ''Спомен за карнавала на приказките''. Организатори са РБ ''Сава Доброплодни'' като конкурсите се провеждат в рамките на Единадесетия Национален фестивал на детската книга.

 

Национален литературен конкурс ... // Г л а с ъ т  н а  С л и в е н (Сливен), N 6, 10 февр. 2009, с. 5.

Обява за Национален литературен конкурс на тема ''Ако имах вълшебна пръчица...'' и Национален пленер за детска рисунка на тема : ''Спомен за карнавала на приказките'', организирани от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Съдържа регламента за участие в двата конкурса.

 

Национална награда ''Константин Константинов''. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 17, 1-7 май 2009, с. 22.

Връчва се за шеста поредна година в рамките на Националния фестивал на детската книга. Сред номинираните автори за цялостен принос са Иван Цанев, Тома Бинчев и Недялко Йорданов. В категорията ''Издателство'' са номинирани ''Егмонт България'', ''Дамян Яков'' и  ''Летера''.

 

Николова, Росица. Изложба с Пипи в Сливен / Росица Николова. // Т р у д, N 123, 8 май 2009, с. 11.

В рамките на 11-я Национален фестивал на детската книга е открита международна изложба-плакати на тема ''В царството на Пипи дългото чорапче''.

 

Нови дарения. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), 1 дек. 2009, N 75, с. 5.

Над 450 книги и 30 периодични издания са постъпили във фондовете на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Ценно дарение от над 60 издания из областите религия, история, литературознание, обществени науки, музикознание, мемоаристика и др. предоставя на библиотеката НДФ ''13 века България''. Представени са голяма част от книгите, някои от които са персонални дарения. Народният представител от партия ''Атака'' Калина Крумова дари книгите ''Българофобия'', ''Бумерангът на злото'' и ''Моята битка за България'' на Волен Сидеров. Административния директор на ''Глобални библиотеки - България'' Илия Попов дари уникалното издание ''Съкровищата на изкуството''. Председателя на комисията за образование, култура и вероизповедания Иван Петров дари енциклопедията ''1000 причини да се гордеем, че сме българи'', общинският съветник Галин Кънчев обогати фонда с библиофилското издание ''Хаджи Димитър 18.07.1840 г.-10.07. 1868 - име подвиг и легенда'', ценни университетски издания.

 

Нови дарения от книги. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 54, 20 ноем. 2009, с. 2.

По повод откриването на разширението на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' са получени над 450 книги и периодични издания. Даренията са от: Калина Крумова - народен представител от ПГ на партия ''Атака'', от издателствата ''Хермес'', ''Фют'', ''Егмонт България'', ''Труд и право'', както и ценно дарение от НДФ ''13 века България''. Дарението включва монографични изследвания, албуми и периодични издания, които са достъпни за ползване в читалните на библиотеката. Библиотеката получава и няколко уникални издания: ''Съкровищата на изкуството''- луксозно издание от поредицата ''Паметници на световното наследство на ЮНЕСКО'', подарено от директора на програма ''Глобални библиотеки - България'' Илия Попов; ''1000 причини да се гордеем, че сме българи'' - лично дарение от Иван Петров ОбС-Сливен; библиофилското издание ''Хаджи Димитър - име - подвиг и легенда'' - дарение от общинския съветник Галин Кънчев.

 

 

Нови идеи за сътрудничество. // С л и в е н с к и  н о в и н и  (Сливен), N 52, 13-19 ноем. 2009, с. 5.

На посещение в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' е новият директор на бшбиблиотеката при Гьоте институт - София. Тя се ангажира да съдейства за осигуряване на дарения от специализирана, художествена и детска литература на немски език.  По-късно, при среща на директора на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' Росица Петрова със заместник-директора на Гьоте институт г-н Райнер Ичерт той също се ангажира с обещание за конкретна помощ за библиотеката и реализиране на съвместни проекти.

 

Ново дарение за библиотеката. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 9, 11 март 2009, с. 4.

Дарение от 770 книги на руски език получава РБ ''С. Доброплодни'' от Дома на дружбата в Сливен.

 

Ново дарение в библиотеката. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 27, 9 септ. 2009, с.6 .

Представители на офиса за двустранно сътрудничество на САЩ в България посетиха Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' и предоставиха дарение от книги и периодични издания на английски език.

 

Ново дарение от книги на английски език. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 40, 11-17 септ. 2009, с.18 .

Ново дарение от книги и периодични издания на английски език получи регионалната библиотека от представители на офиса за двустранно сътрудничество на САЩ в България.

 

Ново чуждестранно дарение за библиотека ''Сава Доброплодни''. // Г л а с ъ т  н а  С л и в е н (Сливен), N 15, 28 апр. 2009, с. 5.

На Световния ден на книгата и авторското право библиотеката получи дарение от нови книги на френски език от Фондация ''Морис Карем'' /Белгия/. В дарението са включени сборници с поетични творби на Морис Карем, детски книжки с илюстрации, биографични книги за него, както и периодични издания и брошури на фондацията, която носи неговото име. М. Карем е един от най-известните белгийски автори.

 

Носителите на националния приз. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 17, 13 май 2009, с. 11.

Националната награда ''Константин Константинов'' за принос в детското книгоиздаване се връчва за шеста поредна година в четири категории: за цялостен принос, за автор, за илюстратор и за издател. Носител на наградата за цялостен принос е поетът Иван Цанев. Наградата за издателство отива при ''Егмонт България'', а за автор Мая Дългъчева. Тази година награда за илюстратор не се присъжда. Наградата се връчва в рамките на Националния фестивал на детската книга – Сливен, 7-9 май 2009 г. 

 

Обсъждане на творбите на авторите от Сливен за 2008 г.. // С л о в о т о  д н е с, N 5, 12 февр. 2009, с. 2.

Съобщение за Петъчен литературен салон, който РБ ''Сава Доброплодни'' организира. Представени са излезлите през 2008 година книги на писателите от Сливен и региона.

 

Община Сливен се включи активно в инициативата ''Весела Коледа за всички''. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 77, 15 дек. 2009, с. 3.

Инициативата е на областния управител Марин Кавръков .Във връзка с тази инициатива Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира благотворителна кампания за набиране на средства за спешна бъбречна трансплантация на Динко Колев Димитров.

 

Около кръглата маса за детската книга. // Сл и в е н с к и  н о в и н и  (Сливен), N 18, 12-14 май 2009, с. 5.

XI-ят Национален фестивал на детската книга остава в историята с една от най-важните си прояви - кръглата маса на тема: ''Тематични и жанрови промени в литературата за деца в началото на XXI век - поглед в балканските литератури''. Участници в нея са автори, издатели, литературни критици, университетски преподаватели, библиотечни специалисти, представители на фестивали за детска литература от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватска, Албания, Гърция, Унгария.

 

Организаторите на XI Национален фестивал на детската книга.... // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 5, 6-12 февр. 2009, с. 19.

Обява за Националния литературен конкурс на тема ''Ако имах вълшебна пръчица щях...''. Условия за участие, срокове.

 

Организаторите на XI Национален фестивал на детската книга... // С л и в е н с к и  н о в и н и  (Сливен), N 6, 13-19 февр. 2009, с. 22. : цветна

Обява за Националния литературен конкурс на тема: ''Ако имах вълшебна пръчица щях...'', организиран от РБ ''С. Доброплодни''. Регламент за участие в конкурса.

 

От 1 до 4 декември в .... // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 38, 9-15 дек. 2009, с. 2.

В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен са изнесени девет беседи на ученици от сливенските училища, посветени на светлия християнски празник Рождество Христово. Лектори са йеродякон Калист и свещениците отец Силвестър и отец Иван.

 

Отбелязахме часът на земята. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 23, 2 апр. 2009, с. 5.

Няколко институции са се включили в световната инициатива ''Светът на земята''. Сред тях са: Областна администрация, Община Сливен, РУСО-Сливен, Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', Исторически музей и др.

 

Откриха разширението на библиотеката. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 34, 28 окт. 2009, с. 5. : сн.

Официално е открито новото разширение на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен. Това е единствената новопостроена библиотечна сграда в България за последните 20 години. Новото крило има обща площ 1000 кв. м. Сградата отговаря на всички европейски изисквания за функционалност, достъпност на средата, условия за съхранение на книжните фондове и обслужване на читатели.

 

Петрова, Росица. Инвестицията в духовността е инвестиция в бъдещето на Сливен / Росица Петрова. // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 33, 4-10 ноем. 2009, с. 12. : сн.

Интервю с директора на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'',  Росица Петрова в навечерието на празника на Сливен, Димитровден за откриването на новото крило на библиотеката и за новите условия, които предлага библиотеката. Пластики и грамоти по повод откриването получават - кметът на града Йордан Лечков, на народният представител Десислава Танева и  издателят Стойо Вартоломеев.

 

Петрова-Василева, Росица. ''В библиотеката е весело и забавно'' : За трета поредна година в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' се проведе Лятна творческа работилница / Росица Петрова-Василева. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 57, 10 септ. 2009, с.3 .

През юли и август библиотеката отново отвори врати за своите малки читатели като им предложи летни занимания сред книгите. Заниманията са по предварително изготвена програма. С децата се занимават библиотекарите от Детския отдел. Към библиотеката е учреден клуб ''Приятели на книгата''.

 

Петрова-Василева, Росица. В библиотеката е интересно и забавно / Росица Петрова-Василева. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 39, 4-10 септ. 2009, с.19 .

За трета поредна година регионална библиотека ''Сава Доброплодни''- Сливен организира летни занимания за деца от 5 до 11 години. Програмата е разнообразна и е съобразена с интересите на децата. Срещи с местни писатели и художници,  специалисти в различни области, които по подходящ начин ще запознават децата с различни теми. Цялостната организация се осъществява с активното участие на детския отдел на библиотеката.

 

Петрова-Василева, Росица. Ценна помощ за библиотеките / Р. Петрова -Василева. // С л и в е н с к и  н о в и н и  (Сливен), N 51, 10 ноем. 2009, с. 2.

На 5 ноември 2009 г. официално е оповестен окончателния списък на библиотеките, които са одобрени за включване в първата фаза на програмата ''Глобални библиотеки''. От Сливенска област са одобрени 15 библиотеки: от Община Сливен - Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - обучителна база по програмата, библиотеката при НЧ ''Зора'' и библиотеките при читалищата в гр. Кермен, с. Бяла, с. Крушаре с. Старо село; от Община Нова Загора - библиотеката при НЧ ''Д. П. Сивков'' /Н. Загора/ и библиотеките при читалищата в с. Баня, и с. Асеновец; от Община Котел - Общинската библиотека ''П. Матеев'' - гр. Котел, и библиотеките при читалищата в с. Стрелци и с. Кипилово; от Община Твърдица - библиотеките при читалищата в гр. Твърдица - кв. Козарево, гр. Шивачево и с. Сборище. Целта на програмата е да насърчи модернизирането на библиотеките в цялата страна, за да подпомогне приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество.

 

По повод ''Весела Коледа за всички'' .... // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 39, 16-22 дек. 2009, с. 10.

Община Сливен се включва в коледната инициатива на областния управител Марин Кавръков. По този повод Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' организира благотворителна кампания за набиране на средства за трансплантация на сливенец и читател на библиотеката - Динко Димитров.

 

По случай Националната библиотечна седмица ... // Д у м а, N 106, 15 май 2009, с. 4.

Снимка на читател на РБ ''С. Доброплодни'' в Деня на отворените врати на 14 май. Екскурзия в библиотеката.

 

По случай Националната библиотечна седмица .... // З е м я, N 88, 15 май 2009, с. 1.

Снимка на малък читател на РБ ''С. Доброплодни'' в деня на отворените врати на 14 май.

 

Представят книги на сливенски автори. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 4, 28 ян. 2009, с. 2.

В Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' се представят над 40 книги на автори от Сливен и региона. По-голямата част от авторите са утвърдени писатели. Продукцията на сливенските автори за 2008 г. се представя от поета Тенко Тенев и литературния критик Димитър Бечев.

 

Представят сливенски автори. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 7, 29 ян. 2009, с. 6.

   Над 40 книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2008 година се представят на първия Петъчен литературен салон в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''.

 

Програма ''Глобални библиотеки - България'' представиха в Сливен. // С л и в е н с к и  н о в и н и  (Сливен), N 22, 29 май - 1 юни 2009, с. 6.

Целта на инициативата е да помогне на хората в много страни по света да получат достъп до компютри, Интернет и обучение. Планирано е програмата да продължи 4,5 г. Ключови партньори по програмата са Министерството на културата, Националното сдружение на общините, Българската библиотечно-информационна асоциация, Държавната агенция по информационни технологии и съобщения и Програма на ООН за развитие. Регионален координатор на програмата за Сливенска област е Росица Петрова, директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''.

 

Разширението на Регионалната библиотека е факт. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 69, 27 окт. 2009, с. 3.

Официалното откриване на разширението на регионалната библиотека ''Сава Доброплодни'' се състои на 25 октомври т. г.Това е едно от най-значимите събития, включени в програмата за отбелязване празника на Сливен - Димитровден. Първата копка е положена на 1 октомври 2007 г. Идейният проект на разширението е на арх. Методи Тотев, архитектурният проект е на арх. Ани Неврокопска, а изпълнител фирма ''Билдинг''. В новото крило на библиотеката, на  площ от 1000 кв. м. са разположени бюро за регистрация и информация и репрографски център, детският отдел на библиотеката, чуждоезиковият център, зала за мероприятия, компютърна зала, кафе, книгохранилища и други обслужващи звена.

 

РБ ''С. Доброплодни'' представя сливенските автори на 2008 г. // С л и в е н с к и  н о в и н и  (Сливен), N 4, 30 ян. - 5 февр. 2009, с. 2.

На първия Петъчен литературен салон са представени над 40 автори от Сливен и региона. Десет са стихосбирките с поезия, над 30 са книгите с художествена и отраслова литература, а Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' е изготвила четири издания: сборник с наградените творби от Националния литературен конкурс проведен в рамките на X Национален фестивал на детската книга, сборник с докладите от Кръглата маса , двуезично издание за библиотеката /на български и английски език/ и юбилеен вестник от Десетия Национален фестивал на детската книга.

 

Регионална библиотека. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 8, 25 февр. 2009, с. 8 .

Обява за организираните конкурси в рамките на XI-я Национален фестивал на детската книга.

 

Регионална библиотека... // Г л а с ъ т  н а  С л и в е н (Сливен), N 9, 10 март 2009, с. 2 .

Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' получи 770 тома на руски език - дарение от Дома на дружбата в града.

 

Регионална библиотека.... // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 9, 11 март 2009, с. 8.

Обява за Националния пленер за детска рисунка на тема: ''Спомен за карнавала на приказките'', който се провежда в рамките на XI-я Национален фестивал на детската книга в Сливен. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' в партньорство с МК, Община Сливен и др.

 

Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''... // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 6, 11 февр. 2009, с. 8.

Обява за Националния пленер за детска рисунка на тема : ''Спомен за карнавала на приказките'', който се организира в рамките на XI Национален фестивал на детската книга.

 

Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен.... // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 7, 18 февр. 2009, с. 8.

Обява за Националния пленер за детска рисунка на тема: ''Спомен за карнавала на приказките''. Пленерът се провежда в рамките на XI-я Национален фестивал на детската книга в Сливен. Регламент за участие в пленера.

 

Сливен отново става детска столица. // С е д м и ц а (Сливен), N 30, 30 апр. 2009, с. 16.

Всичко за организацията и програмата на 11-я Национален фестивал на детската книга организиран от РБ”Сава Доброплодни” в партньорство с МК, Община Сливен и др.

 

Сливенската депутатка от ''Атака'' Калина Крумова е посетила РБ ''Сава Доброплодни'' в Сливен. // С  е д м и ц а (Сливен), N 770, 10-16 септ. 2009, с.2 .

Депутатката Калина Крумова се срещна с директорката на регионалната библиотека Росица Петрова - Василева.

 

Сливенско литературно участие в Тузла. // С е д м и ц а  (Сливен), N 760, 4-10 юни 2009, с.12 .

Росица Петрова - директор на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' - Сливен беше гост на VI-я Международен фестивал за детска литература ''Везаний мост'' в гр. Тузла /Босна и Херцеговина/. На специална среща партньорите от сдружението на фестивалите на детска литература от балканските страни, чийто единствен представител е Националния фестивал на детската книга - Сливен, одобриха програма за съвместна дейност за 2009-2010 г.

 

Сливенско участие в международен литературен фестивал. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 23, 2-4 юни 2009, с.23 .

Националният фестивал на детската книга в лицето на директорката, основния организатор г-жа Росица Петрова бе представител на VI Международен фестивал за детска литература ''Везаний мост'' в гр. Тузла (Босна и Херцеговина). В програмата на фестивала е включено и представяне на Националния фестивал на детската книга. Презентацията е направена от г-жа Росица Петрова. Излъчен е и филма на БНТ ''Прозорец към света'', посветен на фестивала. Г-жа Росица Петрова е наградена с грамота ''За всеотдайна подкрепа на фестивала ''Везаний мост'' и награда, връчена й от Шимо Ешич, известен босненски писател, собственик на издателство ''Босненска реч''.

 

Срещи с писатели. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 17, 1-7 май 2009, с. 19.

С кратки биографични данни са представени писателите от чужбина, които ще участват в Националния фестивал на детската книга. Това са: Душан Джурджев, Хавиер Качо, Шимо Ешич, Райко Йоличич.

 

Стайков, Димитър. Димитър Димов имал три жени, но искал да живее самотно / Димитър Стайков. // 2 4  ч а с а, N 131, 16 май 2009, с. 24. : сн.

В родословното дърво на дъщерите му са Яне Сандански, Захарий Зограф и Доспевски. Има снимка на Теодора Димова от срещата й в Регионална библиотека ''С. Доброполодни'', където представя книгата си ''Адриана''.

 

Стотици деца четоха .... // С т а н д а р т, 15 май 2009, с. 7.

със сн. 

Деца-читатели в Деня на отворените врати на 14 май в Регионална библиотека ''С. Доброплодни''.

 

Сътрудничество между библиотеките. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 72, 10 ноем. 2009, с. 16. : сн.

На посещение в Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' е новият директор на библиотеката при Гьоте институт Бианка Рекенбайл. На срещата са обсъдени конкретни идеи за сътрудничество между двете институции. Б. Рекенбайл се ангажира да съдейства за осигуряване на дарения от специализирана, художествена и детска литература на немски език за фондовете на Чуждоезиковия център.

 

Усещане да си жена. // Г л а с ъ т  н а  С л и в е н (Сливен), N 9, 10 март 2009, с. 5; 10.

Инт.: К. Войводова. 

Блиц-интервю с три жени от Сливен, заемащи отговорни и ръководни позиции: М. Русева - директор на областния секретарият на БЧК, Р. Петрова - директор на Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' и М. Жекова - експерт по връзки с обществеността в Областната администрация.

 

Утвърждават програмата на ''Сливенски огньове''. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 28, 23 апр. 2009, с. 5.

Основните акценти в програмата са XI Национален фестивал на книгата, организиран от РБ ''С. Доброплодни'' и Международния детски фолклорен танцов фестивал.

 

Уъркшоп по четене. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 17, 1-7 май 2009, с. 22.

Проведен в рамките на XI Национален фестивал на детската книга. Една от основните цели на фестивала е пропагандиране на нови форми за създаване на интерес към книгите и четенето. Обучението се разгръща в рамките на осем часа в няколко модула. Води се от италиански актьори.

 

Фестивал на детската книга. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 17, 1-7 май 2009, с. 19. : сн.

За единадесетото издание на Националния фестивал на детската книга организиран от РБ”Сава Доброплодни” и за проявите по време на фестивала.

  

Фестивалът на детската книга се превърна в приказка. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 18, 12-14 май 2009, с. 1; 12; 10.

Откриването на 11-я Национален фестивал на детската книга на 7-ми май във фоайето на ДТ- Сливен. Водещ е актьорът Теодор Елмазов. Участници в празничното шоу са оркестър ''Карандила джуниър'', Юлия Попова, ДВГ ''Пчелички'', балет ''Барби'' и др. Фестивалът е открит от Десислава Танева, председател на орг. комитет. Първият ден на фестивала продължава с игра с награди ''Кажи ми любимото си стихотворение'' с участието на деца от детски градини, Уъркшоп в съвместен проект с Фондация ''Аида'', Италия, срещи с любими детски писатели: Г. Константинов, К. Воденичарова, П. Александрова, М. Дългъчева и Сава Пеев, изложба с плакати ''В царството на Пипи дългото чорапче' по проект на фестивала ''Везаний мост'', гр. Тузла /Босна и Херцеговина/.

 

Фестивалът на детската книга още по-интересен. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 7, 20-26 февр. 2009, с. 2 .

Проведе се първата сбирка на организационниия комитет на XI Национален фестивал на детската книга. Председател на орг. комитет е Десислава Танева, председател на Общинския съвет в Сливен. В сбирката взе участие и обл. управител Христина Чолакова. Фестивалът е съвместна инициатива на РБ "С. Доброплодни", Община Сливен, Областна администрация, Министерство на културата, Държавана агенция за българите в чужбина, Асоциация ''Българска книга'' и Ротари клуб - Сливен. Той ще се проведе за единадесети пореден път от 7 до 9 май 2009г. в Сливен под патронажа на първата дама, Зорка Първанова. Директорката на библиотеката Росица Петрова представи проекта за фестивала и обявените до този момент конкурси: Национален литературен конкурс ''Ако имах вършебна пръчица щях...'' и Национален пленер ''Спомен за карнавала на приказките''. В рамките на фестивала ще се проведе и кръгла маса на тема ''Тематични и жанрови промени в литературата за деца в началото на XXI век''.

 

Фестивал на детските мечти. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 17, 13 май 2009, с. 11. : сн.

За единадесети пореден път се провежда Национален фестивал на детската книга. Културното събитие е под патронажа на първата дама на България - Зорка Първанова. Фестивалът се организира от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'', с подкрепата на Община Сливен, Областна администрация - Сливен, Министерство на културата, Ротари клуб - Сливен и много спонсори.

 

Фестивалът вече е институция. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 18, 12-14 май 2009, с. 10.

Откровен разговор между организатори, участници и журналисти за XI-я Национален фестивал на детската книга, Сливен 7-9 май 2009 г. Пресконференция на директора на библиотеката Р.Петрова.

 

Форум ''Глобални библиотеки''. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 19, 27 май 2009, с. 6. : сн.

Форумът е организиран от Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Участват библиотекари и читалищни работници от област Сливен. Представена е програмата ''Глобални библиотеки'' – България, която предвижда безплатно ползване на информационни и комуникационни технологии, оборудване и Интернет от посетителите в 900 обществени библиотеки в големи и малки градове и села на страната.

 

Френски книги за наша библиотека. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 16, 24-30 апр. 2009, с. 19.

На Световния ден на книгата РБ ''С. Доброплодни''- Сливен получава книги от фондация ''Морис Карем'' /Белгия/.

 

Хаджи Димитър не е загинал на Бузлуджа. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 55, 27 ноем. - 3 дек. 2009, с. 1; 18. : сн.

На Петъчния литературен салон в Регионална библиотека ''С. Доброплодни'' е представен документалният сборник ''Кадрафил - върхът на безсмъртието''. Авторите на книгата, проф. д-р Радка Колева и доц. д-р Георги Кокеров доказват, че славният войвода не е загинал в битка на връх Бузлуджа. Книгата представи доц. д. и. н. Пламен Павлов. Подробности около създаването на книгата и смъртта на войводата Хаджи Димитър даде единият от авторите доц. д-р Георги Кокеров.

  

Ценно дарение .... // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 7, 11-17 март 2009, с. 2.

Регионална библиотека ''Сава Доброплодни'' получава дарение от 770 книги на руски език от Дома на дружбата в град Сливен.

 

Ценно дарение за библиотека ''Сава Доброплодни''. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 8, 27 февр. - 5 март 2009, с. 4 .

Над 340 ценни издания на български, френски и латински език дари известният преводач от Сливен Красимир Кавалджиев на регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Статията съдържа биографични бележки за преводача.

 

Ценно дарение за Регионалната библиотека. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 7, 18 февр. 2009, с. 12.

Ценни издания на български, френски и латински език влизат във фондовете на Регионална библиотека ''Сава Доброплодни''. Дарението е от нашия съгражданин и известен преводач Красимир Кавалджиев. Много от книгите ще бъдат достъпни за ползване от читателите на библиотеката.

 

Ценно дарение от книги. // С л и в е н с к и  н о в и н и  (Сливен), N 10, 13-19 март 2009, с. 10.

Дарение от 770 книги на руски език получава РБ ''Сава Доброплодни'' от Дома на дружбата в Сливен.

 

 

 

ПУБЛИКАЦИИ В ЕЛЕКТРОННИТЕ МЕДИИ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРЕЗ 2009 ГОДИНА

  

Автори от Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина показват творчеството си в Сливен. // Радио „Фокус”, 8 май 2009.

В рамките на XI Национален фестивал на детската книга.

 

Ако имах вълшебна пръчица, щях...// Sliveninfo.com, 3 февр. 2009.

Инф. за участие в Националния литературен конкурс, който се провежда в рамките на XI Национален фестивал на детската книга.

 

Акценти в следобедния блок „Навигатор” на радио „Фокус”-Сливен, 8 май. // Радио „Фокус”, 8 май 2009.

От програмата на XI НФДК

 

Акценти в сутрешния блок „Добро утро, България” на радио „Фокус” – Сливен, 7 май. // Радио „Фокус”, 7 май 2009.

От програмата на XI НФДК

 

Беседи  за Рождество Христово организира Регионалната библиотека в Сливен. // www. Agencia-sliven.com, 3 дек. 2009.

РБ „С. Доброплодни”, с благословението и подкрепата на Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, организира беседи с ученици от сливенските училища, посветени на светлия християнски празник Рождество Христово.

 

Беседи за Рождество Христово в РБ „Сава Доброплодни”. // sliveninfo.com.

За четири дни беседите са посетени от над 400 ученици от ПМГ „Д. Чинтулов”, ГПЗЕ „З. Стоянов”, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”. Лекторите иеродякон Калист и свещениците отец Силвестър и отец Иван с интересни мултимедийни презентации разкриха тайнството на празника Рождество Христово.

 

БНР, „Закуска на тревата”. Инт. С Георги Александров. // bnr.bg / Horizont / News/ , 9 май 2009.

За Нац.фестивал на детската книга – Сливен

 

БНР, „Хоризонт” – 5 мин. Репортаж. // bnr.bg /Horizont / News/ , 7 май 2009.

За XI национален фестивал на детската книга – Сливен

 

Библиотека „Сава Доброплодни” получи поредно ценно дарение. // Агенция Сливен, 6 март 2009.

 

В Регионалната библиотека представят „Кадрафил – върхът на безсмъртието”. // sliven-news.com, 25 ноем. 2009.

 

В Регионалната библиотека представят книга с 21 любовни истории. // Sliven-news.com, 10 февр. 2009.

„Дай ми хиляда целувки” на П.Александрова

 

В Регионална библиотека представят книга с 21 любовни истории. // reglibsliven.iradeum.com, 9 февр. 2009.

„Дай ми хиляда целувки” на П.Александрова

 

В Сливен започва Националният фестивал на детската книга. // Sliveninfo.com, 7 май 2009.

Програмата на фестивала.

В Сливен започна XI Национален фестивал на детската книга. // Actualno.com, 7 май 2009.

Инф. за програмата на фестивала

 

В Сливен започна тридневен Национален фестивал на детската книга. // Радио „Фокус” – Сливен, 7 май 2009.

Инф. за програмата на фестивала

 

В Сливен се открива Националният фестивал на детската книга. // Агенция КРОСС, 7 май 2009.

 

В Сливен представят чужди автори на детски книги. // Sliveninfo.com, 8 май 2009.

 

В Сливен ще представят акцентите в програмата на Националния фестивал на детската книга. // Радио „Фокус”- Сливен, 29 апр. 2009.

 

В Сливен ще се открие лятна творческа работилница. // Радио „Фокус”, 30 юни 2009.

 

В ход е подготовката за фестивала на детската книга. // Агенция Сливен, 18 февр. 2009.

 

В Художествена галерия „Сирак Скитник” в Сливен ще бъде уредена изложба „В царството на Пипи дългото чорапче”. // Радио „Фокус” – Сливен, 6 май 2009.

От програмата на XI Национален фестивал на детската книга

 

Василева, Щилияна.В Сливен се открива Националният фестивал на детската книга. // bnr.bg, 7 май 2009.

 

Владиката дари свои книги на библиотека „Сава Доброплодни”. // Sliven. Net, 30 ноем. 2009.

 

Връчват националните награди „Константин Константинов”. // sliven.net, 8 май 2009.

 

Връчиха наградите „Константин Константинов” на победителите. // Sliven-news.com, 8 май 2009.

 

Второкласници от Сливен се запознаха с творчеството на немския писател за деца Ерих Кестнер. // Sliveninfo.com, 25 февр. 2009.

 

Възпитаник на езиковата гимназия в Сливен направи ценно дарение на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни”. // Sliveninfo.com, 11 февр. 2009.

Красимир Калайджиев

 

Вълнуваща среща с творчеството на Ерих Кестнер в Регионалната библиотека. // Sliven-news.com, 25 февр. 2009.

 

Да помогнем на Динко Димитров. // sliven-news.com, 16 дек. 2009

Благотворителна кампания за набиране на средства за спешна бъбречна трансплантация, организирана от Регионална библиотека „С. Доброплодни”. Акцията е в рамките на кампанията на областна администрация Сливен „Весела Коледа за всички”.

 

Дават костите на Хаджи Димитър за ДНК анализ? // dariknews.bg, 26 ноем. 2009.

Идеята е на областния управител Маврин Кавръков и възникна по време на представянето на книгата „Кадрафил – върхъг на безсмъртието, в Регионална библиотека „С. Доброплодни”. Съставители са проф. д-р Радка Колева и доц. д-р Георги Кокеров.

 

Дариха книги на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” Сливен. // Дарик Сливен, 5 март 2009.

 

Ден втори на Националния фестивал на детската книга. // Агенция Сливен и Sliven net, 8 май 2009.

 

Ден на отворените врати в РБ „Сава Доброплодни”. // Sliveninfo.com, 2 ноем. 2009.

 

Ден на отворените врати в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. // Агенция Сливен, 14 май 2009.

 

Ден на отворените врати организира Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. // Радио „Фокус” – Сливен, 2 ноем. 2009.

 

Денева, Иванка. XI Национален фестивал на детската книга в Сливен. // Liternet, 7 май 2009.

 

Денева, Иванка. Награди за литература „Константин Константинов” за 2009 г. Иван Цанев с Цялостен принос. // liter net, 9 май 2009.

 

Денева, Иванка. Проблемите на литературата за деца, обсъдени на Кръгла маса в Сливен. В рамките на XI Национален фестивал на детската книга. // Liter net, 9 май 2009.

 

Десислава Танева е председател на организационния комитет за Националния фестивал на детската книга. // Sliveninfo.com, 19 февр. 2009.

 

Десислава Танева стана шеф и на организационен комитет. // Sliven-news.com, 18 февр. 2009.

 

Детският фестивал завърши. // Sliven-news.com, 9 май 2009.

 

Деца се срещат с любими автори. // Sliven-news.com, 7 май 2009.

По програмата на XI Национален фестивал на детската книга

 

Димитрова, Светлана. Изложба за Пипи дългото чорапче. // Дарик радио, 7 май 2009.

По програмата на XI Национален фестивал на детската книга

Димитрова, Светлана. Национален пленер за детска рисунка в Сливен. // Дарик радио, 7 май 2009.

По програмата на XI Национален фестивал на детската книга

 

Димитрова, Светлана. Сливен е домакин на Национален фестивал на детската книга. // Дарик радио, 7 май 2009.

 

Димитрова, Светлана. Ученици се срещат с детски писатели. // Дарик радио, 7 май 2009.

По програмата на XI Национален фестивал на детската книга

 

Директорът на РБ „Сава Доброплодни” в Сливен представи проекта за фестивала на детската книга. // Радио „Фокус”, 19 февр. 2009.

 

Длъжници на библиотеката могат да връщат книгите тайно. // Дарик , 14 май 2009.

 

Днес е ден последен от Националния фестивал на детската книга в Сливен. // sliveninfo.com, 9 май 2009.

 

Днес откриват новото крило на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. // sliveninfo.com, 25 окт. 2009.

 

Дядо Коледа ще се срещне с деца от Сливен в Регионалната библиотека. // www.sliveninfo.com, 14 дек. 2009.

По информация на директора на библиотека „С. Доброплодни” Росица Петрова, добрият старец ще гостува в библиотеката цяла седмица. За всички деца, посетили библиотеката, Дядо Коледа и неговите помощници – библиотекарите от детския отдел са подготвили весела викторина, куклен театър и куп други изненади.

 

Дядо Коледа ще се запознае с деца от различни сливенски училища. // www.focus-radio.net, 14 дек. 2009.

Дядо Коледа ще се запознае с деца от различни сливенски училища, които предварително са заявили срещите си с него в Регионална библиотека „С. Доброплодни” в Сливен, каза директорът на библиотеката Росица Петрова.

 

[Единадесети] XI Национален фестивал на детската книга започва днес в Сливен. // Радио „Фокус”, 7 май 2009.

 

За Димитровден откриват разширението на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. // agencia-sliven.com, 23 окт. 2009.

 

Завършва фестивала на детската книга. // Дарик Сливен, 9 май 2009.

 

Започва XI Национален фестивал на детската книга. // Citynews.bg, 7 май 2009.

 

Започва XI Национален фестивал на детската книга в Сливен. // btourism.com, 7 май 2009.

 

Започна XI фестивал на детската книга. // Агенция Сливен и sliven.net, 7 май 2009.

 

Започна Националният фестивал на детската книга. // Sliveninfo.com, 7 май 2009.

 

Започна Националният фестивал на детската книга. // Sliven-news.com, 7 май 2009.

 

Зафирова, Яна. Литературен конкурс обяви сливенската библиотека. // Дарик радио, 28 ян. 2009.

 

Зафирова, Яна. Петъчен литературен салон в РБ „Сава Доброплодни”. // Дарик радио, 30 ян. 2009.

 

Зафирова, Яна. Пленер за детска рисунка по време на фестивала на книгата. // Дарик радио, 8 февр. 2009.

 

Зафирова, Яна.Успешна година отчете Регионалната библиотека „С. Доброплодни”. // Радио FM+, 27 ян. 2009.

 

Иван Цанев получи наградата „К. Константинов” за цялостен принос към детската книга. // citynews.com, 8 май 2009.

 

Иванова, Мариана. Уъркшоп по четене се провежда в Сливен. // Агенция Сливен и Sliven.net, 7 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Игор Чипев: Не е важно дали има ДДС върху книгите, важното е да не се облага с данък четенето. // Радио „Фокус” – Сливен, 8 май 2009.

 

Известни писатели се срещнаха със сливенските деца. // Агенция Сливен и Sliven.net, 7 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Изложба за Пипи Дългото чорапче на студенти от Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора откриват в Сливен. // Радио „Фокус” – Сливен, 7 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Интерес към Деня на отворени врати в библиотека „Сава Доброплодни”. // sliveninfo.com, 3 ноем. 2009.

 

Карнавал оцвети Ларгото. // Sliven-news.com, 8 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Като много успешна определи 2008 година директорът на РБ „Сава Доброплодни” в Сливен. // Радио „Фокус”, 27 ян. 2009.

 

Книга доказва, че Хаджи Димитър не е загинал на Бузлуджа. // sliven-news.com, 26 ноем. 2009.

Документалният сборник „Кадрафил – върхът на безсмъртието” е представен на Петъчния литературен салон в Регионална библиотека „С. Доброплодни”.

 

Книга за влюбените представят в Регионалната библиотека в Сливен. // Радио „Фокус” – Сливен, 12 февр. 2009.

 

Книги на френски език подариха на РБ „С. Доброплодни”. // Sliven-news.com, 23 апр. 2009.

 

Кръгла маса за детската книга. // Дарик, 8 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Кръгла маса за детската книга ще се проведе в Сливен. // Sliven info, 8 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Любовна премиера в навечерието на св. Валентин. // Агенция Сливен, 10 февр. 2009.

 

Митрополит Йоаникий дари книги на Регионалната библиотека. // dariknews.bg, 25 ноем. 2009.

 

Митрополит Йоаникий дари свои книги на Регионалната библиотека в Сливен. // agencia-sliven.com.

Дарението включва 40 екземпляра от най-новите книги на Негово високопреосвещенство , издадени през 2009 г. и посветени на неговата 70-годишнина.

 

На световния ден на книгата РБ „Сава Доброплодни” – Сливен получи дарение от книги. // Радио „Фокус”, 23 апр. 2009.

 

Наградиха победителите в литературния конкурс. // Sliven-news.com, 7 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Над 340 тома влязоха в РБ „Сава Доброплодни” в Сливен. // Дарик Сливен, 11 февр. 2009.

 

Над 450 посетители в Регионалната библиотека в Деня на отворените врати. // Sliveninfo.com, 3 ноем. 2009.

 

Национален литературен конкурс обяви РБ „Сава Доброплодни” – Сливен. // Радио „Фокус”, 2 февр. 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Национален фестивал на детската книга Сливен. // Dir.bg, 7 май 2009.

 

Национален фестивал на детската книга. // news.ibox.bg, 7 май 2009.

 

Обявиха наградите „Константин Константинов”. // Darik News, 9 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Открива се разширението на Регионалната библиотека. // Дарик, 23 окт. 2009.

 

Откриват новото крило на библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. // Радио “Фокус”, 25 окт. 2009.

 

Откриват разширението на библиотеката в неделя. // sliven-news.com, 23 окт. 2009.

 

Откриват разширението на сградата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. // focus-radio.net, 23 окт. 2009.

 

Откриват фестивала на детската книга. // Дарик радио, 7 май 2009.

 

Откриха изложба с плакати на „Пипи дългото чорапче”. // Sliven-news.com, 7 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Откриха първата построена от 20 години насам библиотечна сграда. // Дневник, 25 окт. 2009.

 

Откриха  разширението на библиотеката. // sliven-news.com, 27 окт. 2009.

 

Очакват Дядо Коледа в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. // Агенция Сливен, 11 дек. 2009.

За всички деца, посетили библиотеката, добрият старец и неговите помощници – библиотекарите от детския отдел са подготвили весела викторина, куклен театър и куп други изненади. РБ „Сава Доброплодни” също има коледен подарък за своите малки читатели: всеки участвал в коледните тържества ще получи читателска карта за следващата календарна година с 50 % намаление, както и много рекламни материали.

 

Петрова, Росица. Роси, която случва мечтите. Неделен репортаж. // Агенция Сливен, 1 ноем. 2009.

Инт.: Иванова, Мариана

Директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” Р. Петрова разказва за изграждането на новото крило на библиотеката и за работата на библиотеката, която е надхвърлила националните мащаби, с работата по различни европейски и балкански проекти, за Националния фестивал на детската книга, който също отдавна е с международни измерения. // Sliven info, 8 май 2009.

 

Петрова, Славея. В Сливен Иван Цанев получи голямата награда „Константин Константинов”. // new.sliven.net, 11 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Пипи Дългото чорапче оживя в Сливен. // // Sliven info, 8 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Писателят Атанас Славов получава кабинет в Регионалната библиотека „Сава Доброплодни”. // Sliveninfo.com, 26 окт. 2009.

 

Поетът Иван Цанев е носителят на Национална награда „Константин Константинов” за цялостен принос. // Радио „Фокус”-Сливен, 9 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Поредна дарителска акция на митрополит Йоаникий. // new.sliven.net, 24 ноем. 2009.

 

Поредно дарение за Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. // Агенция Сливен, 23 апр. 2009.

 

Посветиха балканска детска изложба на Астрид Линдгрен. // Bulphoto и dir.bg, 8 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Последни приготовления за фестивала на книгата. // Sliveninfo.com, 29 апр. 2009.

 

Празник на буквите в Регионалната библиотека . // Sliven-news.com, 23 март 2009.

 

Празник на буквите в Регионалната библиотека. // Citynews.bg, 24 март 2009.

 

Празник на детската книга в Сливен. // Дарик радио, 30 апр. 2009.

 

Представят книжната продукция на сливенски автори за 2008 г. // Sliven-news.com, 26 ян. 2009.

 

Представят резултатите от фестивала на детската книга. // Дарик, 14 май 2009.

 

Представят сливенски автори на Петъчния литературен салон. // Радио Стара Загора, 30 ян. 2009.

 

Представят чужди автори на фестивала. // Sliven-news.com и Радио Стара Загора, 8 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Първа сбирка на организационния комитет за фестивала на детската книга. // Дарик, 18 февр. 2009.

 

Първолачета ще получат първите си читателски карти от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. // Агенция Сливен, 25 март 2009.

 

Радио „Фокус” – Сливен получи награда за точно отразяване на XI Национален фестивал на детската книга. // Радио „Фокус”, 14 май 2009.

 

Разглеждат литературните процеси на балкански форум в Сливен. //Citynews.com, 8 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще представи отчет за дейността си през 2008 г. // Радио „Фокус”, 27 ян. 2009.

 

Регионалната библиотека в Сливен получи ценно дарение от книги на руски език. // Sliveninfo.com, 5 март 2009.

 

Регионалната библиотека в Сливен приема първолаци за празник на буквите. // Sliveninfo.com, 24 март 2009.

 

Регионалната библиотека получи дарение на Световния ден на книгата. // Sliveninfo.com, 23 апр. 2009.

 

Регионалната библиотека представя сливенските автори през 2008 година. // Sliveninfo.com, 26 ян. 2009.

 

Ръководството на РБ „Сава Доброплодни” в Сливен ще направи отчет на свършеното през 2008 г. // Радио „Фокус”, 26 ян. 2009.

 

[Седемстотин и седемдесет] 770 тома книги на руски език се вляха във фонда на РБ „Сава Доброплодни”. // Sliven-news.com, 6 март 2009.

 

След празниците в Сливен стартира Националният фестивал на детската книга. // Sliveninfo.com, 30 апр. 2009.

 

Сливен отново е детска столица на книгата. // Дарик радио, 7 май 2009.

XI НФДК

 

Сливен посреща Фестивал на детската книга. // Actualno.com, 7  май 2009.

 

Сливен ще бъде домакин на XI Национален фестивал на детската книга. // Радио „Фокус” – Сливен, 30 апр. 2009.

 

Сливенец направи ценно дарение на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. // Агенция Сливен, 11 февр. 2009.

Кр.Калайджиев

 

Специалисти от няколко страни участват в кръгла маса по време на фестивала. // Sliven-news.com, 8 май 2009.

 

Сяров, Петър. Единадесети Национален фестивал на детската книга. // БТА, 5, 7 и 8 май 2009.

 

Традиционно карнавално шествие с приказни герои ще се проведе в Сливен. // Радио „Фокус” – Сливен, 8 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Трубадурски поетичен двубой в театъра. // Sliven-news.com, 8 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Успешна година за Регионалната библиотека. // Sliveninfo.com, 27 ян.2009.

Уъркшоп по четене се провежда в Сливен. // Агенция Сливен, 7 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

Фестивалът на детската книга започва на 7 май. // Sliven-news.com, 7 май 2009.

 

Ценно дарение от 770 тома книги на руски език получи Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. // Радио „Фокус”, 6 март 2009.

 

Ценно дарение получи Регионалната библиотека. // Sliven-news.com, 11 февр. 2009.

 

Ясни са и победителите в националния пленер за детска рисунка. // Sliven-news.com, 7 май 2009.

В рамките на XI НФДК

 

 

Начало на страницата