Начало

ПУБЛИКАЦИИ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН

2008г.

 

 

Анна Данилова представя новата си книга в Сливен. // С е д м и ц а  (Сливен), N 701, 28 февр. - 5 март 2008, с. 15 .

За представянето на книгата „Когато вече ме нямаше” на известната руска авторка на криминални романи Анна Данилова в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” на поредния Петъчен литературен салон.

 

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. // З е м я , N 62, 31 март 2008, с. 18 . : със сн.

По случай 360 години от рождението на Шарл Перо, на импровизирана сцена в библиотеката, пред деца от детски градини и първокласници оживяха известни герои от негови приказки.

 

В Сливен пристига пътуващата библиотека. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 44, 10 дек. 2008, с. 11.

На 9 декември Сливен е домакин на инициативата „Голямото четене”. Партньори на събитието в града ни са Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.   

 

В четвъртък на посещение в библиотека „Сава Доброплодни”.... // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 70, 28 окт. 2008, с. 3.

Съобщение за посещението на майор Томпсън и Тодор Матуски  от посолството на САЩ в България и направено дарение от книги и периодични издания на английски език.

 

Весело бе в Сливен. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 18, 14 май 2008, с. 12. : сн.

За десета поредна година Сливен е домакин на Националния фестивал на детската книга. От 7-9 май 2008 г., празникът събра деца от цялата страна, автори, илюстратори, издатели, анализатори и други творци от страната и чужбина, свързани с детското творчество и книгоиздаване. Домакините от РБ "Сава Доброплодни" посрещат гости от Италия, Германия, Унгария и Сърбия.

 

Второ училище с почетен знак на Регионалната библиотека. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 20, 28 май 2008, с. 4.

 Директорът на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" Росица Петрова връчи почетен знак на Десетия национален фестивал на детската книга на директора на Второ училище г-н Денко Делчев. Почетният знак се връчва ежегодно от 2005 г. на личности, които имат заслуги в провеждането на фестивала. .

 

Герои на Шарл Перо ще гостуват в библиотеката. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 13, 28 март - 3 апр. 2008, с. 8 .

За десета поредна година през последната седмица на март Регионална библиотека „Сава Доброплодни” кани деца от детските градини и първокласници от сливенските училища на театрални представления по любими приказки. Тази година представленията са посветени на 360 години от рождението на Шарл Перо. След представлението децата посещават детския отдел на библиотеката и се запознават с това как да станат читатели на библиотеката.

Начало на страницата

 

„Голямото четене” гостува в Сливен. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 83, 11 дек. 2008, с. 16. : сн.

Сливен стана домакин на инициативата „Голямото четене” на БНТ. Деца и възрастни посрещат пътуващата библиотека на 9 декември, в 12 часа. Партньори на събитието в Сливен са Сливенската община и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.

 

„Голямото четене” в Сливен. // С е д м и ц а (Сливен), N 738, 11-17 дек. 2008, с. 16.

Партньори на инициативата на БНТ са община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.               

 

Гост на... // З е м я, N 206, 27 окт. 2008, с. 18 . : със сн.

Снимка с текст от представянето на писателката Теодора Димова пред сливенска публика в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.

 

Данилова, Анна. Мъже, четете женски криминални романи / Анна Данилова. // С л и в е н с к и  н о в и н и  (Сливен), N 10, 7-13 март 2008, с. 26-27 . : със сн.

Разг. води: Латинка Минкова. 

Разговор с известната руска писателка на криминални романи Анна Данилова, гостувала в Сливен по покана на РБ „Сава Доброплодни” за участие в традиционния вече Петъчен литературен салон.

 

Ден на отворените врати в Регионалната библиотека. // С е д м и ц а (Сливен), N 726, 18-24 септ. 2008, с. 14.

На 16 септември, през целия ден гости на Регионална библиотека са ученици от различни сливенски училища. Демонстрирани са възможностите на електронния каталог и интернет -мрежата за търсене на налични заглавия. Раздадени са награди на всички посетители.

 

Денева, Иванка. Десети Национален фестивал на детската книга в Сливен : Марко Ганчев - носител на наградата „Константин Константинов” за цялостен принос в детското книгоиздаване. Петя Александрова - носител на наградата в категория „автор” / Иванка Денева. // С л о в о т о  д н е с, N 17, 22 май 2008, с. 10 .

От 7 до 9 май в Сливен се проведе Десетия юбилеен Национален фестивал на детската книга. Богатата програма на фестивала е реализирана с подкрепата на МК, Община Сливен, Италианския културен институт - София, Ротари клуб, местни фирми и издателства. Организатор на фестивала е Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. В програмата са включени приказни спектакли, срещи с писатели за деца, литературни състезания, изложби, конкурси. На тържествения концерт-спектакъл в Драматичен театър - Сливен се състоя официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване - 2008.

 

Десети фестивал на детската книга. // С е д м и ц а (Сливен), N 710, 8-14 май 2008, с. 12. : сн.

Тридневният празник под патронажа на г-жа Зорка Първанова се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.

 Начало на страницата

 

Десетият юбилеен фестивал на детската книга. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 32, 13 май 2008, с. 5. : сн.

За десета поредна година на 7, 8 и 9 май 2008 г., Сливен е домакин на Юбилейното издание на Националния фестивал на детската книга. Фестивалът се провежда под патронажа на първата дама на България - Зорка Първанова. Домакините от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" посрещнаха гости от Италия, Сърбия и Унгария, както и от цялата страна. За проявите по време на  фестивални дни: литературни състезания, забавни игри, изложби, анимирани четения по произведения на Джани Родари, кръгла маса на тема: "Детската книга на 21 век и нейните читатели". Проведе се и Национален пленер за детска рисунка на тема: "Приключение в приказния свят".

 

Детски карнавал на думите в Сливен. // Т р у д, N 114, 24 апр. 2008, с. 8.

За Х Национален фестивал на детската книга, организиран от РБ „С. Доброплодни” и проявите, които предстоят. Специални гости на фестивала ще бъдат италианци от театрална фондация „Аида”.    

 

Димитрова, Валентина. Поезия на откровението / Валентина Димитрова. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 32, 13 май 2008, с. 6.

За срещата на поетесата Петя Александрова с ученици и учители от Професионалната гимназия по електротехника и и електроника "Мария Склодовска Кюри", за нейното творчество. Тя се провежда в рамките на Десетия Национален фестивал на детската книга ,2008 г..

 

   Д-р Георги Лозанов гостува в Сливен. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 7, 29 ян. 2008, с. 16 .

По покана на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен гостува известният сугестолог проф. д-р Георги Лозанов. На организираната среща в библиотеката професорът демонстрира чрез филм и с помощта на своя сътрудничка, разработената от него методика за обучение на деца и на възрастни, наречена сугестопедия. Статията съдържа и биографични данни за проф. Георги Лозанов.

 

Желяз Кондев - „Благодеятел”, и то истински. // С е д м и ц а (Сливен), N 696, 24-30 ян. 2008, с. 16 .

Национална кампания „Благодеятел на годината” за 2007 година избра за личност отново сливенец - Желяз Кондев. Той е номиниран заради дългогодишната си подкрепа към бесарабските българи, включително и материална. През 2006 г. в категория „Библиотека - читалище” бе наградена и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.

 

Започна Десетия фестивал на детската книга. // З е м я, N 86, 9 май 2008, с.18 . : със сн.

В Сливен започна Десетия Национален фестивал на детската книга организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Фестивалът се провежда под почетния патронаж на г-жа Зорка Първанова.

 

Ибряма, Илия Луков и Любка Рондова веселят сливенци за Димитровден. // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 34, 15-21 окт. 2008, с. 14.

„130 години община Сливен” е мотото на тазгодишните празненства за деня на град Сливен - Димитровден, 26 октомври. Представена е програмата на общината. В рамките на Петъчния литературен салон в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще гостува писателката Теодора Димова.

 Начало на страницата

 

Италианки играят Джани Родари на български. // Т р у д, N 125, 8 май 2008, с. 16.

Италианска театрална трупа от гр. Верона представя спектакъла „Синята стрела” по Джани Родари. Спектакълът е подготвен на български език специално за Десетия Национален фестивал на детската книга, който се провежда в Сливен от 8 до 9 май т.г. В рамките на фестивала ще бъде представена и документалната изложба „Джани Родари – моят театър” по проект на фондация „Аида”/Верона/ .      

 

Италианско участие във фестивала на детската книга. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 17, 25 апр. - 1 май 2008, с. 24 .

За едно от най-интересните прояви в програмата на десетото юбилейно издание на Националния фестивал на детската книга - италианския проект „Джани Родари - моят театър”. Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” .        

 

Книга за българската независимост. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 50-51, 19-21 дек. 2008, с. 25.

На последния за годината Петъчен литературен салон в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” е представена книгата „Независимостта от 1908 г. в българския печат”. Сборникът е съставен от д-р Милен Куманов.

 

Книгите на 2007г. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 3, 18-24 ян. 2008, с. 2 .

За представянето на книгите на автори от Сливен и региона, издадени през 2007 г. на първия Петъчен литературен салон за 2008г. организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Книжната продукция ще представят Тенко Тенев - председател на Дружеството на писателите в Ямбол и Димитър Бечев - директор на Регионална библиотека „Г. С. Раковски” - Ямбол. Събитието е включено в културния календар на Община Сливен.      

 

Културен афиш м. декември. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 49, 12-18 дек. 2008, с. 23.

Обява за празничните прояви през Коледните празници. Има съобщение и за представяне в РБ”Сава Доброплодни” на книгата „Независимостта от 1908 година в българския печат” със специалното участие на Милен Куманов.               

 

Културен календар. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 42, 26 ноем. 2008, с. 8.

Съобщение за предстоящ Петъчен литературен салон в РБ „Сава Доброплодни”.

 

Литературен конкурс. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 4, 30 ян. 2008, с. 9 .

Организаторите на X Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе от 7 до 9 май 2008 г. в Сливен обявиха условията за участие в Националния литературен конкурс на тема „Историята на една омагьосана книга”.

 Начало на страницата

 

Марко Ганчев стана носител на наградата "Константин Константинов". // С л и в е н с к о  д е л о  (Сливен), N 32, 13 май 2008, с. 1; 5.

Наградата на името на големия сливенски писател Константин Константинов за тази година бе връчена на писателя-сатирик Марко Ганчев. В категориите "Автор", "Илюстратор" и "Издателство" бяха отличени Петя Александрова, Ралица Мануилова и издателство ПАН. Наградата е учредена през 2004 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата, Регионална библиотека "Сава Доброплодни", Община Сливен и Ротари клуб - Сливен.  

 

Марко Ганчев получи награда за принос в детското книгоиздаване. // Д н е в н и к, N 87, 10 май 2008, с. 14. : сн.

Наградата е на Националния фестивал на детската книга организиран от РБ „С. Доброплодни”. В категориите „Автори” и „Илюстратор” са отличени Петя Александрова и художничката Ралица Мануилова. Отличено е и издателство „Пан”, специализирано в издаването на детска литература.

 

На 18 януари. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 3, 23 ян. 2008, с. 11 .

    Атанас Славов представи новата си книга „Стари градски песни”. Няколко дни преди това известният сливенски писател направи дарение от свои книги на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.

 

Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 31, 24 апр. 2008, с. 7-10.

С тази наредба Общинският съвет в Сливен определя цените и промените в цените на предоставяните услуги и права. В глава трета на тази наредба са поместени цените на услугите в Регионална библиотека "Сава Доброплодни", Исторически музей, Художествена галерия.                                

 

Николова, Росица. Марко Ганчев - с приз за детска литература / Росица Николова. // Т р у д, N 127, 10 май 2008, с. 29 .

Сатирикът Марко Ганчев е тазгодишният носител на голямата награда на Националния фестивал на детската книга. Призът е на името на писателя Константин Константинов и се връчва за принос в развитието на детската литература в България. Сред досегашните му носители са Леда Милева, Георги Константинов, Валери Петров, Катя Воденичарова. Фестивалът се провежда от 1999-та година и е под патронажа на г-жа Зорка Първанова.

 

Нови издания и изяви на писатели в Сливен. // С л о в о т о, N 31, 13 ноем. 2008, с. 2.

За представянето на книгата „Сливен във фотографията от средата на XIX до средата на XX век” на ф.х. Светлозара Курдова и ф.х. Стефан Стефанов; книгата на историка Васил Дечев „Съзидатели: алманах на сливенските кметове 1878-2007 г.”; стихосб. на Петър Лозанов „Квартал на България”; книгата на Теодора Димова „Адриана", представена от писателя Атанас Славов; книгата на Евгения Генова „Мълчанието вика”, представено от Благовеста Касабова и Валентина Димитрова.

 Начало на страницата

 

Носители на наградата „Константин Константинов” в детското книгоиздаване за 2008 г. // С л о в о т о  д н е с, N 17, 22 май 2008, с. 10 .

На тържествена церемония в Драматичен театър „Стефан Киров” - Сливен бе връчена Националната литературна награда „Константин Константинов” за 2008 година. Отличен в категорията „цялостен принос” беше писателя Марко Ганчев, в категория „автор” бе отличена писателката Петя Александрова, в категория „илюстратор” художничката Ралица Мануилова и в категория „издателство” бе отличено издателството „ПАН”. Всички наградени получават грамота, скулптура на Сейфедин Шекеров и парична сума. Росица Петрова - Василева, директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” основен организатор на детския фестивал, връчи награда „Благодеятел” на личности, подпомогнали и допринесли за реализиране целите на Националния фестивал на детската книга.                                   

 

Носителите на Националните награди "Константин Константинов". // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 18, 14 май 2008, с. 9.

Кратки биографични данни за сатирика Марко Ганчев, поетесата Петя Александрова и художничката Ралица Мануилова. Това са носителите на наградата в  категориите "Цялостен принос", "Автор" и "Илюстратор". В категория "Издателство" наградата получава издателство ПАН.

 

Организаторите на X Национален фестивал на детската книга, канят децата на България за участие в националния литературен конкурс на тема: "Историята на една омагьосана книга". // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), I, N 6, 13 февр. 2008, с. 9.

Обява за конкурса и условията за участие. Поместен е и адреса на Регионална библиотека "Сава Доброплодни", както и телефони за контакти.

 

Организаторите на X Национален фестивал на детската книга, канят децата на България за участие в Националния литературен конкурс на тема: "Историята на една омагьосана книга". // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), I, N 7, 20 февр. 2008, с. 9.

Обява за конкурса и регламента за участие в него. Посочен е адреса на Регионална библиотека „Сава Доброплодни ", както и електронния адрес и телефони за контакти.

 

Организаторите на X Национален фестивал на детската книга, канят децата на България за участие в Националния литературен конкурс на тема: "Историята на една омагьосана книга". // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), I, N 8, 27 февр. 2008, с. 9.

Също и в: С л и в е н с к и  в е с т н и к, N 9; N 10; N 11, 5,12, 19 март 2008, с.9..  

Обява с изискванията за участие в конкурса.

 

Организаторите на X Национален фестивал на детската книга. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 4, 25-31 ян. 2008, с. 23 .

Обява за участие в Национален пленер за детска рисунка на тема „Приключение в приказния свят”, организиран в рамките на Десетия Национален фестивал на детската книга, чийто организатори са РБ „Сава Доброплодни” - Сливен.

 Начало на страницата

 

Организаторите на X Национален фестивал на детската книга. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 4, 25-31 ян. 2008, с. 3 .

Обява за Националния литературен конкурс на тема „Историята на една омагьосана книга” на организаторите на X Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в гр. Сливен от 7 до 9 май 2008г. под почетния патронаж на г-жа Зорка Първанова. 

 

Отбелязаха 115 години от рождението на Багряна. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 16, 23 апр. 2008, с. 15.

Регионална библиотека "Сава Доброплодни" е сред организаторите на проявата. Открита е документална изложба "Елисавета Багряна" и Сливен. Проведена е юбилейна научна сесия "Творчеството на Елисавета Багряна - нови изследвания и материали", в която с доклад участва Р.Петрова – директор на библиотеката

 

Петрова, Росица. Желяз Кондев с номинация за „Благодеятел на годината” / Росица Петрова. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 3, 18-24 ян. 2008, с. 23 .

Росица Петрова - Василева, директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и член на националното жури на номинациите „Благодеятел на годината” за Националната кампания „Благодеятел на годината” организирана от едноименната фондация, за историята, значението, смисъла и начина на провеждане на инициативата. През 2006 година в категория „личност” призът получи Марин Кавръков, а в категория „библиотека/читалище” бе наградена Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. В кампания 2007 една от номинациите с най-голяма подкрепа на членовете на журито бе за личност отново от Сливен - тази на Желяз Кондев.

 

Писателят Марко Ганчев с голямата награда „Константин Константинов”. // С е д м и ц а (Сливен), N 711, 15-21 май 2008, с. 16. : сн.

Наградата е за цялостен принос и се връчва на десетия юбилеен Национален фестивал на детската книга. В категорията за автор наградата е присъдена на поетесата Петя Александрова, а Ралица Мануилова е отличена като илюстратор.    

 

По пътя на театъра. // Г л а с ъ т  н а  С л и в е н (Сливен), N 8, 2 дек. 2008, с. 5.

На 28 ноември в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, на Петъчния литературен салон е представена книгата на Стефан Кортенски „Да създадеш театър”.За С. Кортенски  говори неговата дъщеря Мирослава Кортенска.

 

Подготвят Десетия фестивал на детската книга. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 3, 23 ян. 2008, с. 11 .

За организирането на Десетия Национален фестивал на детската книга. Стартът на празника е на 7 май и ще продължи 3 дена. Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, основен организатор на фестивала, обявява Национален литературен конкурс на тема „Историята на една омагьосана книга”, Национален пленер за детска рисунка на тема „Приключение в приказния свят”. Публикувани са условията за участие в конкурсите. В програмата на фестивала е включено и провеждане на кръгла маса на тема „Детската книга на 21 век и нейните читатели”. Докладите от нея ще се издадат в сборник .          

 Начало на страницата

 

Празник на детската книга. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 18, 9 - 15 май 2008, с. 1; 3 - 4 . : със сн.

За провеждането на десетия юбилеен Национален фестивал на детската книга. Откриването бе на 7-ми май в Драматичен театър „Стефан Киров”. Водещ на откриването бе актьорът Теодор Елмазов. Участие взеха вокална група „Пчелички” при второ училище „Христо Ботев” с ръководител Иван Вълков, мажоретен състав при 11 СОУ „Константин Константинов”. Гости на церемонията бяха Игор Чипев - директор на Дирекция „Книга и библиотечно дело” към МК, Мария Гарева от ДАБЧ, Областния управител Христина Чолакова, Фатме Мустафова, Радост Костова, Дора Ескидарова и др. Фестивалът бе открит от Росица Петрова - Василева, директор на РБ "Сава Доброплодни". В първия ден на фестивала в галерия „Сирак Скитник”бе открита и художествено - документална изложба „Джани Родари - Моят театър” от Роберто Терибиле, директор на фондация „Аида”/Верона, Италия/. В първия ден на фестивала се състоя и  пленер за детска рисунка, в който участваха над 400 деца от цялата страна. Успоредно с пленера в зала „Май” се проведе кръгла маса на тема: „Детската книга на 21 век и нейните читатели”.

 

Представиха книгата на Стефан Кортенски. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 43, 3 дек. 2008, с. 11.

На ноемврийския Петъчен литературен салон в РБ „С. Доброплодни” е представена книгата на Стефан Кортенски „Да създадеш театър”. Доц. д-р Мирослава Кортенска, дъщеря на автора, говори за своя баща и за книгата.

 

Представиха книга за Стефан Кортенски. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 81, 4 дек. 2008, с. 6 .

На поредния петъчен литературен салон в РБ „Сава Доброплодни” доц. д-р Мирослава Кортенска представи книгата на своя баща Стефан Кортенски „Да създадеш театър”. Стефан Кортенски е роден в Сливен.    

 

Представиха фестивала в София. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 44, 10 дек. 2008, с. 11.

От 3 до 7 декември, в София, в рамките на 27 Международен панаир на книгата е проведена национална кръгла маса на тема ”Общество, четене, книга”. В раздел „Добри практики за развитие на четенето”, Росица Петрова – директор на РБ”Сава Доброплодни” представи Националния фестивал на детската книга, който се организира от 10 години в Сливен. Излъчен е и филмът на БНТ „Прозорец към света”.

 

Приказки в библиотеката. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 13, 2 апр. 2008, с. 9. : сн.

За поредна година Регионална библиотека "Сава Доброплодни" кани деца от детските градини и началните училища на Сливен на театрални представления по любими приказки. Целта на организаторите е да бъдат приобщени децата към книгата и четенето и те да станат редовни читатели на библиотеката.

 

Проект "Джани Родари - моят театър". // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 18, 14 май 2008, с. 14. : сн.

В рамките на Десетия Национален фестивал на детската книга се реализира проект от фондация "АИДА" /Верона, Италия/.Той включва художествено-документална изложба, анимирани четения по произведения на Джани Родари и представлението "Синята стрела". Кратки биографични данни за Джани Родари.

 

Проф. д-р Георги Лозанов гостува в Сливен. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 4, 25-31 ян. 2008, с. 22 .

Проф. д-р Георги Лозанов, основоположникът на науката сугестопедия, гостува в Сливен по покана на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, където и представи основните методи на науката и приложението й.

Начало на страницата

 

Райна Кабаиванска дари книги за Сливен. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 13, 28 март - 3 апр. 2008, с. 2 .

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” получи дарение от книги на Блага Димитрова. Сливенската библиотека е сред малкото в страната, станали притежатели на ценните издания, чрез дарение, направено от прочутата оперна прима Райна Кабаиванска.                                        

 

Райна Кабаиванска дари книги на сливенска библиотека. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 13, 2 апр. 2008, с. 15.

Регионална библиотека "Сава Доброплодни" получи дарение от книги на Блага Димитрова. Дарението е направено от прочутата оперна прима Райна Кабаиванска.

 

Райна Кабаиванска направи дарение на библиотеката. // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 11, 2-8 апр. 2008, с. 3 .

Световноизвестната прима, оперната певица Райна Кабаиванска, подари на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” книги на Блага Димитрова. Дарението съдържа произведения събрани в 8 тома и издадени в периода 2003-2006г.: „Ранни стихове”, романите „Пътуване към себе си”, „Отклонение”, романът-пътепис „Страшния съд”, „Лавина”, „Осъдени на любов”, „Подземно небе” и „Стихове и поеми”.

 

Регионална библиотека раздаде награди на медиите. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 19, 21 май 2008, с. 11.

Директорът на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" Росица Петрова-Василева покани представителите на националните и регионални медии за да изрази благодарността си за пълното и точно отразяване на тридневния юбилеен Десети национален фестивал на детската книга /Сливен, 2008г./. Специална награда, представляваща символа на фестивала и грамота, получи директорът на вестник "Сливенски новини" Елка Гъркова - за пълно и точно отразяване на проявите включени в програмата на фестивала. Почетен знак на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" и грамоти получи екипът на "Сливенски вестник" и на сайта sliven-news.com.

 

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен получи дарение от книги на Блага Димитрова. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 23, 27 март 2008, с. 3; 5 .

Прочутата оперна прима Райна Кабаиванска  е направила дарение за Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. То съдържа произведения на Блага Димитрова, събрани в 8 тома и издадени в периода 2003 - 2006 г.

 

Росица Петрова - съучредител на международно сдружение. // С е д м и ц а (Сливен), N 736, 27 ноем. - 3 дек. 2008, с. 16 .

На среща в гр.Бар/Черна гора/ директорката на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен стана съучредител на сдружението на фестивалите за детска литература от балканските страни. В сдружението влизат 8 фестивала от региона. В рамките на фестивала „Срещи под старата маслина” Росица Петрова представи Националния фестивал на детската книга и филмът на БНТ „Прозорец към света” , посветен а фестивала.

 

Руската Агата Кристи в Сливен. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 16, 28 февр. 2008, с. 2; 5 .

На Петъчният литературен салон в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен, гост е известната руска писателка на криминални романи Анна Данилова.

 Начало на страницата

 

Руската Агата Кристи в Сливен. // С л и в е н с к и  н о в и н и  (Сливен), N 9, 29 февр. - 6 март 2008, с. 24 . : със сн.

За гостуването в Сливен на известната руска писателка на криминални романи. На Петъчен литературен салон  РБ”Сава Доброплодни” бе представена новата й книга  „Когато вече ме нямаше”.

 

С песни и танци.... // 24 ч а с а, N 125, 8 май 2008, с. 7.

Открит е Десетият Национален фестивал на детската книга. Повече от 400 деца вземат участие в юбилейното събитие. Снимка на участник.               

 

Сатирик взе наградата на фестивала на детската книга. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 19, 16-22 май 2008, с. 24 .

Писателят сатирик Марко Ганчев стана носител на Националната награда „Константин Константинов” от десетото юбилейно издание на Националния фестивал на детската книга. Наградата се присъжда за принос в детското книгоиздаване и е учредена през 2004 г. от МК, Национален център за книгата, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, Община Сливен и Ротари клуб - Сливен. В категория „Автор” носител на наградата за 2008 г. е Петя Александрова, в категория „Илюстратор” - Ралица Мануилова и в категория „Издателство” - издателска къща „Пан”.

 

Сливен бе гост на международен фестивал. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), N 42, 26 ноем. 2008, с. 11.

На 19 ноември в град Бар /Черна гора/, в рамките на 22 Международен фестивал за детско творчество и книгоиздаване за деца „Срещи под старата маслина”, директорите на 8 фестивала от балканските страни създадоха обединение и подписаха споразумение за съвместна дейност. Националният фестивал на детската книга е представен на срещата от Росица Петрова, директор на РБ „С. Доброплодни” - Сливен.

 

Сливен чества 115 години от рождението на Елисавета Багряна. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 30, 22 апр. 2008, с. 5.

Организатори на честването са община Сливен, Институтът за литература при БАН, Държавния архив - Сливен, РБ "Сава Доброплодни", Регионалният исторически музей, Художествената галерия "Димитър Добрович" и читалище "Зора". Фотоизложба с моменти от живота на поетесата, както и юбилейна научна сесия .

 

Сливенски новини” със специална награда. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 20, 23-29 май 2008, с. 3 .

Вестник „Сливенски новини” получи специалната награда за подробно и точно отразяване на провелия се в града Десети Национален фестивал на детската книга. Наградата бе връчена от Росица Петрова, директор на библиотеката, която е организатор на проявата.

 

Сливенският фестивал на детската книга се представи на панаира. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 49, 12-18 дек. 2008, с. 19.

От 3 до 7 декември в София се проведе 27 Международен панаир на книгата - най-голямото събитие в областта на книгоиздаването за годината. В  програмата  на панаира е проведена  кръгла маса на тема:”Общество -четене-книга”. Като пример за добри практики за развитието на четенето в България е представен Националният фестивал на детската книга, който се организира 10 години в Сливен от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Презентация на фестивала прави директора на библиотеката г-жа Росица Петрова. Излъчен е филма на БНТ „Прозорец към света”.                

 Начало на страницата

 

Сливенско участие на Международна конференция в Печ. // С л и в е н с к и  н о в и н и  (Сливен), N 36, 12-18 септ. 2008, с. 23. : сн

От 26 до 29 август градската библиотека в гр. Печ /Унгария/ организира Международна конференция на тема „За нашата околна среда”. От България участва директора на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен, Росица Петрова. Тя представи доклад на тема „Култура-околна среда - хора. Библиотеките в помощ на обучението по околна среда”. В доклада са представени основните задачи на библиотеките за формиране и развитие на култура за околната среда и утвърждаване на устойчив начин на живот на младите хора. Обсъдени са възможности за съвместни прояви на библиотеките в Сливен и Печ за 2009 и 2010 г, които да бъдат включени в програмата „Печ - културна столица на Европа, 2010”.

 

Спряха строежа на новото крило на библиотеката. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), I, N 9, 5 март 2008, с. 10. : сн.

Дирекция "Областна инспекция по труда"в Сливен е спряла строежа на новото крило на Регионална библиотека "Сава  Доброплодни". Причина за това е трудова злополука, при която пада работник и се наранява. Съставени са актове на фирмата изпълнител. Строежът на разширението на библиотеката започна на 1 октомври миналата година. Изпълнител на обекта е строителна фирма "Билдинг".

 

Спряха строежа на Регионалната библиотека. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 17, 6 март 2008, с. 1-2 .

Дирекция „Областна инспекция по труда” в Сливен спира строежа на новото крило на РБ „Сава Доброплодни” поради трудова злополука и недостатъчно обезопасяване на обекта.

 

Среща със световно известен български учен. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 3, 18-24 ян. 2008, с. 22 .

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще се проведе среща със световно известния проф. д-р Георги Лозанов- основоположник на науката Сугестопедия. Ще бъде презентирана методиката му за чуждоезиково обучение.

 

„Стари градски песни” събра и издаде писателят Атанас Славов. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 5, 22 ян. 2008, с. 6 .

Навръх именния си ден писателят Атанас Славов представи новата си книга „Стари градски песни”. Книгата представлява сборник от близо 50 песни, придружени с кратък коментар от автора. Сред заглавията се срещат „Пази си мангиза, докторе”, „Само ти сърце”, „Крушовене, Крушовене” и др. В края на миналата година Атанас Славов направи дарение от своята библиотека на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.

 

[Сто и петнадесет]115 години от рождението на Елисавета Багряна. // С л о в о, N 16, 15 май 2008, с. 2.

Тържествено честване, организирано от общината, Института за литература при БАН, Държавния архив в града, Регионална библиотека "С. Доброплодни" , Регионалния исторически музей, Художествена галерия "Димитър Добрович". В КДК е открита  документална изложба "Елисавета Багряна и Сливен".

 

Строител пострада в библиотеката. // С е д м и ц а (Сливен), N 701, 28 февр. - 5 март 2008, с. 3 .

За работник пострадал по време на строежа на разширението на сливенската библиотека „Сава Доброплодни”.

 Начало на страницата

 

Тодорова, Валерия. В Сливен започна Десетият фестивал на детската книга / Валерия Тодорова. // Б ъ л г а р с к а  а р м и я, N 16843, 8 май 2008, с. 16. : сн.

За детските игри „Кажи ми любимото си стихотворение!”, организирани от РБ „С. Доброплодни” в рамките на X Национален фестивал на детската книга, 2008 г. Фестивалът се осъществява под патронажа на госпожа Зорка Първанова.

 

Фестивали на детската книга се сдружиха. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 47, 28 ноем. - 4 дек. 2008, с. 22.

Националният фестивал на детската книга, който се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, вече е член на сдружение на фестивалите за детска литература от балканските страни. Директорите на 8 фестивала от балкански страни създават обединение и подписват споразумение за съвместна дейност. Националният фестивал на детската книга бе представен на срещата от Росица Петрова - директор на РБ „С. Доброплодни” и директор на фестивала.         

 

Фестивалът на 10 години. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 18, 9-15 май 2008, с. 4 .

От 1999 г. в Сливен ежегодно през месец май се провежда Национален фестивал на детската книга. Той се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и Сдружение „Национален фестивал на детската книга” с подкрепата на Министерството на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Агенцията за българи в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства от Сливен и страната. От 2004 г. се връчва и Национална награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване в четири категории: голямата награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Партньори на фестивала са Международния детски фестивал „Змеjеве дечje игре” /Нови Сад, Сърбия/, Андерсеновия фестивал /Сестри Леванте, Италия/, Фестивала на приказките /Берлин, Германия/. Съвместни проекти се реализират с Театрална фондация „Аида” /Верона, Италия/.

 

Ще представят книжната продукция на сливенски автори за 2007 година. // С е д м и ц а (Сливен), N 696, 24-30 ян. 2008, с. 16 .

На 25 януари в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще се състои първия за 2008 г. Петъчен литературен салон. На него ще бъдат представени книгите на автори от Сливен и региона, издадени през 2007г. Над 40 автора ще бъдат представени от Тенко Тенев - поет и председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол и от литературния критик Димитър Бечев - директор на Областна библиотека „Г. С. Раковски” в Ямбол. Самата библиотека е реализирала три значими издания за 2007 г. - „Европейски измерения на българската детска литература”, сборник с доклади от Кръглата маса на IX Национален фестивал на детската книга; сборник с наградените творби от Националния литературен конкурс на тема „Книгата е мой приятел - пътна карта за мечтател” и двуезичната антология на български и сръбски език „Бисери отронени” - любими детски стихове от любими български поетеси.

 

Юбилеен фестивал на детската книга. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), т, N 17, 8 май 2008, с. 4; 11. : сн. на символа на фестивала - бухалчето

За  организацията и провеждането на Националния фестивал на детската книга през  периода 1999-2008 г. За отличията на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" с грамоти и престижни национални и чуждестранни награди. Кратка историческа хронология на фестивала през годините. Програма на Десетия Национален фестивал на детската книга, Сливен, 7-9 май 2008 г..

 

Ямалиева, Тамара. Руската Агата Кристи пише романи и за душата си / Тамара Ямалиева. // С л и в е н с к и  в е с т н и к (Сливен), I, N 9, 5 март 2008, с. 15; 16.

Среща с руската писателка Анна Данилова /Анна Дубчак - както е истинското й име/ се състоя в РБ "С. Доброплодни" по време на поредния Петъчен литературен салон. Управителят на издателска къща "Персей" Пламен Тотев представи новата книга на А. Данилова "Когато вече ме нямаше".

Начало на страницата