Начало

ПУБЛИКАЦИИ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ”

2007г.

 

 

Библиотека „Сава Доброплодни” се разширява. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 40, 5-11 окт. 2007, с. 18 .

На християнския празник Покров Богородичен - 1 октомври, бе направена първата копка за изграждане на разширение на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Символното начало бе поставено от Йордан Лечков, кмет на град Сливен, а арх. Ани Неврокопска, един от авторите на проекта за новата сграда, положи първия камък. Водосвет за здраве отслужи отец Иван. На церемонията присъстваха Кръстанка Шаклиян и Иван Славов, депутати; Радостин Койчев и Фатме Мустафова, заместник-областни управители; Петя Руменова, секретар на община Сливен и др. Автори на идейния проект е арх. Методи Тотев, а на работния- арх. Ани Неврокопска. Предвижда се новата сграда да е на три етажа с разгъната площ 1000 кв. м. В нея да бъдат разположени детски отдел, чуждоезиков център с интернет зала, читалня за хора с увреждания, зала за мероприятия, ателие за млади таланти. Изпълнител на обекта е фирма „Билдинг”.

 

Библиотека с награда „Благодеятел на годината - 2006”. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 2, 12-18 ян. 2007, с. 3.

Всичко за наградата. РБ „С. Доброплодни” е номинирана от Областния управител Христина Чолакова.

 

Библиотека получи награда „Благодеятел на годината”. // Т р у д, N 11, 12 ян. 2007, с. 6.

Съобщ. Наградата е за лятната творческа работилница, организира от РБ 'С. Доброплодни” през летните месеци на 2006 г..

 

Библиотеката - благодеятел на годината. // С е д м и ц а (Сливен), N 647, 11-17 ян. 2007, с. 16. : сн.

Призът се връчва от фондация „Благодеятел” и е в различни категории. РБ „С. Доброплодни” е отличен в раздела „читалище/библиотека”.

 

Библиотеката участва във филм. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 51-52, 21-31 дек. 2007, с. 5 .

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” участва в създаването на документален филм за процесите на откъсване от тоталитарния режим. Филмът е финалната част на проект „MOVIE” (Да създадем една визуална идея за Европа). Проект „MOVIE” се реализира от Centro in Europa /Генуа, Италия/ в партньорство с Университета на Генуа - Факултет по европейски изследвания, Фондация за училището /Генуа/, „Директна антена за Европа” в Генуа, Национален музей на киното в Торино, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен /България/, Университет в Стетино /Полша/, Музеят на окупацията в Рига /Латвия/, Латвийската асоциация на учителите по история със седалище в Рига /Латвия/.

 

"Благодеятел на годината" в Сливен. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 54, 26 юли 2007, с. 2.

Сливен ще е домакин на една от регионалните срещи на националната кампания "Благодеятел на годината" тъй като две от наградите за миналата година дойдоха в Сливен. Едната е на Регионална библиотека "Сава Доброплодни".

 

В последния петък на март .... // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 11, 4-11 апр. 2007, с. 2.

РБ „С. Доброплодни” организира премиера на книгата на Константин Младенов „Беседи с Рудар”. Специален гост е дъщерята на Петър Димитров - Рудар, проф. дфн Стефана Димитрова.

 

В трето основно училище „Д-р Иван Селимински” - Сливен представят музейна сбирка. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 80, 1 ноемв. 2007, с. 3 .

През месец май 2008 г. се навършват 100 години от създаването на III ОУ „Д-р Иван Селимински”. В Денят на народните будители - 1.11.2007 година училището представя музейна сбирка „Път през годините”. Тя е подредена под ръководството на Татяна Андреева - учител по история в училището и с методическата помощ на специалисти от Регионалния исторически музей, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, читалищна библиотека „Зора”, НБКМ - София.

 

Гагаузов, Асен. Най-трудно ми е да говоря по кметски въпроси с г-н Лечков и г-н Борисов / Асен Гагаузов. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 7, 16-22 февр. 2007, с. 3;4.

Интервю с министъра на регионалното развитие и благоустройството ... Министърът отговаря и за средствата, които ще бъдат преведени на община Сливен за изграждането на ново крило на Регионална библиотека „С. Доброплодни”.

 

Дариха над 300 книги. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 14, 6-12  апр. 2007, с. 2.

Центърът за изследване на демокрацията дари на РБ „Сава Доброплодни” 392 книги на английски език. Те са от различни области на знанието. Книгите са предоставени от американската фондация „Сейбър”.

 

Девети фестивал на детската книга . // С е д м и ц а (Сливен), N 664, 10-16 май 2007, с. 14.

За проявите на Деветия Национален фестивал на детската книга, организирани от РБ „С. Доброплодни”.

 

Деветият фестивал на детската книга започна в Сливен. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 33, 10 май 2007, с. 2.

Накратко са представени проявите в дните на фестивала.

 

Децата.... // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 18, 30 май-5 юни 2007, с. 2.

Съобщение за  дарение от  издателство „Фют” посредством Регионална библиотека „С. Доброплодни” на детските градини в Сливен.

 

Добрев, Петър. Юбилейно за журналиста Петър Добрев / Петър Добрев. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 93, 18 дек. 2007, с. 12-13 . : със сн

Записа Михаил Михайлов. 

Петър Добрев - журналист, общественик и краевед разказва за развитието на жизнения си път във връзка с 80 годишния си юбилей. Статията съдържа сведения за бившата Окръжна библиотека „Георги Кирков”, днес РБ „Сава Доброплодни”, за Къщата на Сливенския бит от ХIХ в., за Центъра по художествена самодейност, за туристическото дружество „Сините камъни”.

 

Дядо Коледа и в библиотеката. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 51-52,21-31 дек. 2007, с. 7 .

В навечерието на Коледа Регионална библиотека „Сава Доброплодни” получи ценни дарения. Атанас Славов по традиция предостави свои книги, издадени в България и чужбина в период 2000-2007г. Екземпляри от най-новата си поетична книга „Сън по поръчка” дари и поетесата Кети Бозукова. Ново дарение получи библиотеката и от издателство „Жажда”. Книгите - проза, поезия и учебна литература са от сливенски автори или творци, свързани със Сливен. Над 50 книги дари и Фондация „Инициатива съпричастност”.

 

Европейски литературен маратон в Сливен. // С е д м и ц а (Сливен), 3-9 май 2007, N 663, с. 14; 16.

Подробности за провеждането на литературния маратон. Маратонът е по международен проект, който в България се реализира единствено от РБ „С. Доброплодни”- Сливен. Проектът е едногодишен и стартира в гр. Верона /Италия/ на 20 окт. 2006 г..

 

Италианци посещават Регионалната библиотека. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 15, 13-19 апр. 2007, с. 2.

Организационният директор на фондация „Аида” във Верона Мери Малагути и нейната сътрудничка Чечилия Чинели са на посещение в Сливен. Посещението е във връзка с реализирането на международния проект „Европейски литературен маратон”, по който единствен партньор от България е РБ „С. Доброплодни”.

 

Културата в модерната община. // С е д м и ц а (Сливен), N 685, 25-31 окт. 2007, с. 16 .

На среща в Клуба на дейците на културата организирана от проф. Станимир Карапетков, кандидат за кмет на Община Сливен, се събраха граждани с отношение към културата. Директорката на Регионалната библиотека Росица Петрова принципно изрази желанието на представителите на културните институти за повече разбиране и съпричастност от Общинския съвет при решаване на проблемите, свързани с културата на общината. Тя предложи идеята за децентрализация на общинската дейност и създаване на фонд „Култура”.

 

Леда Милева с голямата награда. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 19, 11-17 май 2007, с. 19.

Л. Милева е носител на Националната награда   „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2007г.– в категория „за цялостен принос” . Писателката е номинирана от най-големите издателства на детска литература. Кратки биографични данни.

 

Леда Милева с награда за цялостно творчество. // М о н и т о р, 12 май 2007, с. 18.

Писателката е носител на Голямата награда „Константин Константинов” за цялостно творчество за 2007 г. Призът се връчва по време на Националния фестивал на детската книга. Организатор на фестивала е РБ „С. Доброплодни”. Има и кратки биографични данни.

 

Лятна творческа работилница за децата. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 26, 28 юни - 5 юли 2007, с. 23.

За инициативата на РБ "Сава Доброплодни" да организира летни занимания за деца от 7 до 12 години.

 

Майски празници на културата „Сливенски огньове”. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 32, 8 май 2007, с. 16.

Деветия фестивал на детската книга и неговите прояви, организирани от РБ „С. Доброплодни”.

 

Минкова, Латинка. Къде живее вълшебникът? / Латинка Минкова. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 19, 11-17 май 2007, с. 20.

За пленера на тема: „В моя град живее вълшебник”. Той е организиран по време Деветия Национален фестивал на детската книга от РБ „Сава Доброплодни”. Организация на пленера и участници.

 

Марин Кавръков с наградата „Благодеятел' 2006”. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 2, 11 ян. 2007, с. 16.

Всичко за фондация „Благодеятел” и тяхната номинационна кампания за 2006 г. Специална награда „Обществена подкрепа”, грамота и статуетка „Златно сърце” получава общинският съветник Марин Кавръков, собственик на в. „Сливенско дело”. РБ „Сава Доброплодни” - Сливен получава наградата „Благодеятел на годината” в категория читалище/библиотека”.

 

Награда „К. Константинов” за Леда Милева. // С е д м и ц а (Сливен), N 665, 17-23 май 2007, с. 13.

Писателката споделя, че отличието е с особена стойност за нея, тъй като лично е познавала писателя Константин Константинов. Панчо Панчев е носител на наградата за най-добър автор, а от издателствата е отличено издателство „Златното пате”. Наградите се връчват по време на Деветия Национален фестивал на детската книга, организиран от РБ „Сава Доброплодни”.

 

Над 30 книги на сливенски автори, издадени през 2006 година. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 3, 16 ян. 2007, с. 3.

В РБ „С. Доброплодни” се състоя традиционното представяне на книгите от сливенски автори за 2006 година.

 

Над 130 деца от цялата .... // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 15, 9-15 май 2007, с. 2.

Съобщение за пленера на тема: „В моя град живее вълшебник”. Той се провежда в рамките на Деветия Национален фестивал на детската книга, организиран от РБ „Сава Доброплодни”.

 

НДФ „13 века България” и Сливен. // С л и в е н с к о  д е л о  (Сливен), N 21, 20 март 2007, с. 7; 8.

Кога е създаден фонда, кои са неговите дарители. Посочени са всички обекти в Сливен и региона, чиито реставрации са извършени с помощта на фонда. Споменава се и за дарението от книги за Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Дарението е от книги представящи издателската програма на фонд „13 века България”.

 

Николова, Веселина. Регионалната библиотека се сдоби с нови издания / Веселина Николова. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 77, 23 окт. 2007, с. 13 .

На официална пресконференция в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен, директорът Росица Петрова обяви края на първата сесия на проект „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност” стартирал през май 2007г. Той е финансиран от българското правителство и пряко насочен към попълване фондовете на библиотеките с нова литература. Целият проект е на стойност 2 000 000 лв. От Сливенска област са кандидатствали 42 различни по вид и подчиненост библиотеки. Най - много са  проектите от Сливен и общината - 32; от община Твърдица - 2; от община Котел - 2; от Новозагорска община - 6. От всички одобрени проекти 33 са подготвени с помощта на специалистите от Регионалната библиотека в Сливен. Максималната сума от 10 000 лв. е спечелил  само проектът на РБ „Сава Доброплодни”. Във фондовете на библиотеката  са постъпили над 1200 книги от различни отрасли на знанието на над 45 български издателства. Още 300 тома книги са предоставени като дарение на РБ „Сава Доброплодни” от издателствата „Пан”, „Хермес”, „Фют”, „Бард”, „Сиела”, „Летера”, „Колибри” и  „Прозорец”, с които библиотеката традиционно си сътрудничи. Дарение и от 150 тома речници, енциклопедии, справочници и др. на немски език са получени в регионалната библиотека от Гьоте институт - София, както и колекцията от най-добрите български игрални филми, предоставени от Българската национална филмотека.

 

Николова, Веселина. Нови номинации за „Благодеятел на годината” / Веселина Николова. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 70, 27 септ. 2007, с. 5 .

В Сливен бе даден официалният старт на конкурса „Благодеятел на годината”. Популяризирането му в Сливен се дължи на това, че миналата година в две от  общо шестте категории, носителите на наградите бяха от град Сливен. Това са Марин Кавръков и Регионална библиотека "Сава Доброплодни" .

 

Нови книги и български филми получи Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 44, 1 ноем. 2007, с. 18 .

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” е реализирала успешно проект за 10 000 лв. в рамките на проект „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност” реализиран от Министерството на културата. 1200 книги от различни отрасли от над 45 български издателства са постъпили във фонда на библиотеката. В първата сесия област Сливен е представила 42 проекта на обща стойност 46 000 лв., като 33 от тях са подготвени с помощта на специалисти от библиотеката. Регионална библиотека получи и две ценни дарения. Над 150 тома речници, енциклопедии, справочници и др. помагала предостави на библиотеката Гьоте институт- София. Ценна колекция от 23 от най-добрите български игрални филми получи още РБ „Сава Доброплодни” предоставени от Българската национална филмотека.

 

Организаторите на IX Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе .... // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 6, 9-15 февр. 2007, с. 2.

Поместена е обявата за Националния литературен конкурс на тема: „Книгата е мой приятел - пътна карта за мечтател”.

 

От 12 до 14 април на работно посещение в Сливен бяха .... // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 28, 17 апр. 2007, с. 5.

Посещение на италианските гости Мери Малагути и Чечилия Чинели от фондация „Аида” от Верона, Италия във връзка с реализирането на международен проект „Европейски литературен маратон”. Единствен партньор от България по този проект е Регионална библиотека „С. Доброплодни” - Сливен.

 

Откриха паметна плоча на Симеон Султанов. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 26, 28 юни - 5 юли 2007, с. 23.

80 години от рождението на Симеон Султанов. РБ "С. Доброплодни" - един от организаторите на проявата. 

 

Петрова, Росица. Наплив на читатели към библиотеката / Росица Петрова. // С е д м и ц а (Сливен), N 648, 18-24 ян. 2007, с. 16.

За дейността на РБ „С. Доброплодни” през 2006 година.

 

Петрова, Росица. Проект „Европейски литературен маратон” в Сливен / Росица Петрова. // С л и в е н с к и   н о в и н и (Сливен), N 8, 23 февр.-1 март 2007, с. 20.

В България проектът се реализира от  РБ „С. Доброплодни” и Сдружение „Национален фестивал на детската книга”. Той стартира на 20 окт. 2006 г. и се финансира по програма „Култура 2000” на ЕС. Координатор на проекта е фондация „Аида” от гр. Верона, Италия. Идеята на проекта е на 9 май 2007 г. едновременно във всички партньорски градове да се проведат литературни маратони с еднакъв стил и едни и същи характеристики.

 

Писателят и .... // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 23, 4-10 юли 2007, с.  3.

Съобщение за представянето на книгата на Георги Парушев "Хамали на илюзии", организирано от РБ "Сава Доброплодни".

 

Поетесата Леда Милева получи голямата награда „Константин Константинов”. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 34, 15 май 2007, с. 3; 5.

Наградата е за цялостно творчество и се връчва за принос в детското книгоиздаване.

 

Представиха две книги на писателя Александър Томов. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 89, 4 дек. 2007, с. 6 .

На Петъчния литературен салон в РБ „Сава Доброплодни” на 30 ноември бе представен известният писател Александър Томов и две от последните  му книги  „Мечът на групировката” и „Концерт за лешояди” от Серия „Лешоядите” на ИК „Хермес”.

 

Представиха книжната продукция за 2006 г. на сливенски автори. // С е д м и ц а (Сливен), N 648, 18-24 ян. 2007, с. 4.

На 12 януари в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” за поредна година се срещнаха писатели от Сливен и региона. Техните книги издадени в предходната година бяха представени от Димитър Бечев и Тенко Тенев.

 

Представиха нови книги на писателя Александър Томов. // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 42, 5-11 дек. 2007, с. 19 .

На ноемврийския Петъчен литературен салон в Регионална библиотека "Сава Доброплодни" бяха представени книгите на писателя Александър Томов "Мечът на групировката" и "Концерт за лешояди" от Серия "Лешоядите" на ИК "Хермес". Александър Томов бе представен от Валерия Тодорова.

 

Приказен бал в библиотеката. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 33, 17-23 авг. 2007, с. 18 . : със сн.

За закриването на Лятна творческа работилница в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Събитието бе отбелязано с приказен бал. Децата представиха пред своите родители рисунките и предметите, които бяха изработили по време на своите занимания в библиотеката с помощта на библиотекарите. Работилницата е била посетена от над 100 деца. Интересно подготвените ежедневни занимания обогатиха знанията на децата и им помогнаха да научат много нови неща. Запознаване с нови автори и техни произведения, изработване на оригами, рисуване и апликиране, тематични занимания и най-вече възпитание в любов и отношение към книгата, това е подготвил екипа на библиотеката за своите малки читатели.

 

Проект „Европейски литературен маратон” в Сливен. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 9, 2 - 8 март 2007, с. 20.

РБ „С. Доброплодни” и Сдружение „Национален фестивал на детската книга” са реализаторите на проекта в България. Повече подробности за проекта и за фондация „Аида” от Верона, Италия, която е координатор на проекта.

 

Проект „Европейски литературен маратон” в Сливен. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 10, 9-15 март 2007, с. 22.

В България проектът се реализира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и Сдружение „Национален фестивал на детската книга”.

 

Първа копка на новата сграда на библиотеката. // С е д м и ц а (Сливен), N 682, 4-10 окт. 2007, с. 16 .

Първа копка на новата сграда на библиотека „Сава Доброплодни” бе направена на 1 октомври. На събитието присъстваха депутатите Иван Славов и Кръстанка Шаклиян, кметът Йордан Лечков, който положи и първата копка. Автори на проекта са архитектите Методи Тотев и Ани Неврокопска. Предвижда се новата сграда да е на три етажа, с разгъната площ 1 000 кв. метра. В нея ще са разположени детски отдел, чуждоезиков център с интернет зала, читалня за хора с увреждания и др.

 

Радичков ни представя в европейска проява. // Д у м а, N 101, 3 май 2007, с. 17.

За проявите от Деветия национален фестивал на детската книга, организиран от РБ „Сава Доброплодни”. Повестта „Бомбето” на Й. Радичков ще представя България в Европейския литературен маратон на 9 май. Маратонът е по международен проект, чийто единствен партньор от България е РБ „С. Доброплодни” - Сливен.

 

Разширяват библиотека „Сава Доброплодни”. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 72, 4 окт. 2007, с. 3 .

Йордан Лечков направи първата копка на официално откриване на разширението на регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Събитието се състоя на 1 октомври и бе уважено от редица кандидати за кметове и общински съветници: Румен Андонов, Димитър Даскалов, Минко Стефанов, Красимир Недев, Пеньо Семков и др. Присъстваха и депутатите: Кръстанка Шаклиян и Иван Славов, зам. - областните управители Фатме Мустафова и Радостин Койчев, шефовете на отдели в община Сливен - Дора Ескидарова и Йордан Берберов, културни дейци и читатели на библиотеката. Проектът включва нова детска библиотека, чуждоезиков център, интернет зала, зала за  хора с увреждания. Три етажа ще бъдат обслужващите звена и две нива - хранилища. Автор на проекта е арх. Ани Неврокопска, идейният проект е на арх. Методи Тотев.

 

Расте броят на читателите в библиотека „Сава Доброплодни”. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), ХII, N 3, 18-26 ян. 2007, с. 23.

За дейността на библиотеката, нейната пълна автоматизация и изданията за 2006 година.

 

Росица Петрова представи двуезичен сборник в Сърбия. // С е д м и ц а (Сливен), N 669, 21-27 юни 2007, с. 16.

Директорката на РБ „Сава Доброплодни” представя двуезичния сборник „Бисери отронени” с любими детски стихове от български поетеси на детски фестивал в Нови Сад.

 

С "Лятна творческа работилница" за .... // З е м я, N 127, 5 юли 2007, с. 4. : сн.

Съобщение за организираната от РБ "Сава Доброплодни" лятна работилница за развитие на творческите заложби на децата от Сливен .

 

Сливен бе домакин на Европейски литературен маратон. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 34, 15 май 2007, с. 6; 11. : сн.

Маратонът се провежда в рамките на IX Национален фестивал на детската книга и е част от международен проект. Регионална библиотека „С. Доброплодни” е единствен участник от България. Участници в маратона.

 

Сливен чете Йордан Радичков. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 19, 11-17 май 2007, с. 20.

За Европейския литературен маратон, който се провежда в рамките на Деветия Национален фестивал на детската книга. Литературният маратон е по международен проект и единствен партньор от България е Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен и сдружение „Национален фестивал на детската книга”. Участници.

 

Сливенски деца отбелязаха рождения ден .... // С е д м и ц а (Сливен), N 659, 5-11 апр. 2007, с. 14.

Съобщение. В РБ „С. Доброплодни” е отбелязан международния ден на детската книга.

 

Сливенско представяне в Сърбия. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 24, 15-21 юни 2007, с. 22.

За участието на директорката на РБ „С. Доброплодни” Росица Петрова в петдесетото юбилейно издание на Международния фестивал „Змаjеви дече игре” в Сърбия (Нови Сад). Посещението е свързано и с представянето на двуезичната антология „Бисери отронени”, посветена на юбилейното издание на фестивала. В антологията са събрани едни от най-хубавите стихотворения за деца от различни поколения български поетеси. Представянето е отразено от Сръбската Национална телевизия, Регионална телевизия „Дунав” във Войводина, Сръбското Национално радио и Международния културен център „Любин” в Белград.

 

Сливенско участие на фестивал на хумора за деца. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 40, 5-11 окт. 2007, с. 18 .

Росица Петрова, директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” взе участие в XIX Фестивал на хумора за деца в гр. Лазаревац, Сърбия, който се проведе от 17 до 21 септември по покана на Радмила Булатович, директор на фестивала. Росица Петрова представи двуезичната антология на български и сръбски език „Бисери отронени - любими детски стихове от любими български поетеси”, издадена в рамките на IX Национален фестивал на детската книга с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Над 40 екземпляра от антологията бяха дарени на големи сръбски библиотеки .

 

[Сто и дванадесет]112 души ще четат Радичков в литературен маратон. // Н о в и н а р, N 101, 3 май 2007, с. 24.

Проявата е по международен проект и в България се представя от РБ „С. Доброплодни”- Сливен. Четенето на произведението ще бъде представяно в реално време в Интернет.

 

Съвременната визия на българското читалище. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 17, 27 апр. - 3 май 2007, с. 19.

Двудневна кръгла маса на тема: „Култура и информация - достъпни за всички”. Организирана е от Министерството на културата и община Сливен. Присъстват експерти от читалищата и общините от югоизточна България. С доклад участва и Росица Петрова – директор на РБ „Сава Доброплодни”.

 

Творчески срещи в Сливен. // С л о в о т о  д н е с, N 17, 3 май 2007, с. 2.

За поредния Литературен салон в РБ „С. Доброплодни” - Сливен и представянето на книгата на Константин Младенов „Беседи с Рудар”. Това е една проява, свързана с отбелязване на 100-годишнината от рождението на доайена на литературната критика за деца - Петър Димитров - Рудар. Редактор на книгата е дъщерята на писателя - проф. Стефана Димитрова.

 

Тодорова, Валерия. Наградиха Леда Милева за книгите й за деца / Валерия Тодорова. // Б ъ л г а р с к а  а р м и я, N 16602, 14 май 2007, с. 5.

За Деветия Национален фестивал на детската книга и наградите, които са раздадени на творците. Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.

 

Тодорова, Елена. Международен проект „Европейски литературен маратон” / Елена Тодорова. // С л и в е н с к о  д е л о (Сливен), N 14, 22 февр. 2007, с. 15.

За проекта разказва г-жа Росица Петрова - директорка на РБ „С. Доброплодни” - Сливен. Библиотеката заедно със Сдружение „Национален фестивал на детската книга”, Сливен са партньори на проекта от България. Координатор на проекта е фондация „Аида”,  гр.Верона, Италия. Декларация за участие в маратона, както и повече информация може да се намери на : http: //euliterarymaratnonbg.

 

Тръгна лятната творческа работилница. // С е д м и ц а (Сливен), N 671, 5-11 юли 2007, с. 14.

За втора поредна година РБ "С. Доброплодни" организира за малките читатели летни  занимания - четене, игри, апликиране и др.

 

Фестивалът завърши, започна подготовката за следващия . // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 22, 1-7 юни 2007, с. 3; 4.

Анализ на проявите от Деветия Национален фестивал на детската книга. Подробно са представени изданията реализирани в рамките на фестивала: двуезичната антология  „Бисери отронени – любими детски стихове от любими български поетеси”, сборник с доклади от кръглата маса „Европейски измерения на българската детска литература” и книжката с наградените творби от едноименния национален конкурс „Книгата е мой приятел, пътна карта за мечтател”.

 

Христова, Гергана. Четири приказни дни в Сливен / Гергана Христова. // С л и в е н с к и  н о в и н и (Сливен), N 18, 4-10 апр. 2007, с. 20.

За предстоящия IX Национален фестивал на детската книга, организиран от РБ „Сава Доброплодни” и неговите прояви.

 

Честване на годишнина от рождението на Симеон Султанов. // С л о в о т о  днес, N 24, 28 юни 2007, с. 2.

За тържеството в Сливен. РБ "Сава Доброплодни" е един от организаторите.

 

Четат „Бомбето” на Радичков на маратон в Сливен. // Т р у д, N 122, 5 май 2007, с. 29.

Над 100 политици, актьори и общественици ще четат повестта на Й. Радичков в рамките на Европейския литературен маратон. Организатор на проявата е Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.

 

Шефката на РБ „Сава Доброплодни” на конференция в Унгария. // С е д м и ц а (Сливен), N 684, 18-24 окт. 2007, с. 13 .

Директорката на РБ „Сава Доброплодни” Росица Петрова - Василева посети град Печ, Унгария. Тя участва в Международна конференция посветена на мястото на библиотеките в съхранението на миналото и формиране на бъдещето. Конференцията е част от програмата „Печ - Европейска столица на културата, 2010”, финансирана от ЕС. Росица Петрова се представи с доклад на тема „Библиотеките в помощ на образованието”. В него тя представи възможностите за подпомагане на процеса чрез работа с деца и младежи в библиотечна среда. Специално място бе отделено на опита на Регионалната библиотека в организирането на подобни прояви.

 

Шефката на Регионалната библиотека популяризира детската ни литература в Сърбия. // С л и в е н  д н е с  и  у т р е (Сливен), N 22, 27 юни-03 юли 2007, с. 9.

Директорката на Регионална библиотека "Сава Доброплодни", Росица Петрова, представя антологията "Бисери отронени – любими детски стихове от любими български поетеси" на Международен фестивал в сръбския град Нови Сад.

 

Начало на страницата