Начало

С ИЗЛОЖБАТА „СЛЕДОВНИКЪТ НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ“
РБ “САВА ДОБРОПЛОДНИ“- СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧИ
В ПРОГРАМАТА НА ТРЕТИТЕ ЧЕТЕНИЯ ПОСВЕТЕНИ
НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ В МЕДВЕН

 

На 31 юли 2021г., в НЧ “Извор“ - с.Медвен, в рамките на програмата на Третите четения посветени на Захари Стоянов, беше открита документалната изложба „Следовникът на Захари Стоянов“ посветена на 85г. от рождението на писателя Стефан Чирпанлиев – забележителен публицист, разказвач, литературен критик, театрал, журналист, всеотдаен  изследовател на живота и делото на Захари Стоянов. Изложбата съдържа снимки от личния архив на писателя, подарени на РБ “Сава Доброплодни“ при подготовката на библиографското издание за Захари Стоянов издадена през 1994г. под съставителството на Ст.Чирпанлиев и Росица Петрова-Василева. Изложбата бе открита от директора на РБ ”Сава Доброплодни” - д-р Росица Петрова-Василева. Тя обяви че дарява изложбата на Медвенското читалище, за да могат повече хора да я посетят и да си припомнят неговото дело, На събитието присъстваха областният управител Минчо Афузив и участници и гости на тържествата, както и две от децата на Стефан Чирпанлиев – дъщеря му Гергана и синът му Стефан, както и неговите внуци.

Третите четения посветени на Захари Стоянов се проведоха в къща-музей „Захари Стоянов” и бяха организирани от Областна администрация – гр.Сливен,  Исторически музей - гр.Котел, кметство -  с.Медвен и читалище „Извор 1882“ – с.Медвен. Сред участниците във форума със свои доклади се включиха проф.Пламен Павлов /ВТУ ”Св.св.Кирил и Методий”/, гл.ас.д-р Николай Хрисимов /ВТУ ”Св.св.Кирил и Методий”/, проф.Захари Захариев – председател на фондация „Славяни”, зам.-областната управителка Димитринка Петкова, писателят Любомир Котев, музейни работници от Исторически музей - гр.Котел, Иван Гранитски и др.

На четенията бяха наградени и отличените участници в ученическия конкурс за есе „От медвенските пасища до председателството на Народното събрание”. Наградите бяха връчени от областния управител Минчо Афузов.

В края на тържествата бяха поднесени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов в центъра на селото.

 

Начало страница