Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРИКЛЮЧИ ДЕТСКАТА ТВОРЧЕСКА  РАБОТИЛНИЦА „ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА – 2018”

За тринадесета поредна година, през месец юли, РБ ”Сава Доброплодни” организира за децата на Сливен творческа работилница „Лято в библиотеката”.

И тази година интересът към инициативата на библиотеката беше много голям. Независимо от изненадите на лятното време, всеки делничен ден от 9:00ч. до 12:00ч., над 35 деца на възраст от 7 до 10 г. посещаваха организираните занимания. Ежедневно занятията стартираха със забавен час по четене. В рамките на един астрономически час децата четяха  произведения на български и чужди детски автори останали извън „досадните и задължителни” училищни списъци за лятно четене. Умело подбраните книги на съвременни автори привлякоха интереса на малките читатели и превърнаха четенето в забавно и приятно изживяване. В края на всеки час по четене децата обсъждаха прочетеното, естествено и непринудено коментираха това, което ги е впечатлило, предлагаха свои варианти за край на историите. Те искрено се забавляваха и с представените от библиотекарите драматизирани откъси от произведенията и с желание и ентусиазъм се включваха в тях и като актьори.

Освен часовете по четене, в ежедневната програма на работилницата бяха включени и интересни тематични занимания. И тази година част от заниманията бяха подчинени на темата „По следите на времето” и предложиха на децата вълнуващи пътешествия в историята, бита, нравите, обичаите и традициите на нашия град. Целта е малчуганите да опознаят Сливен чрез интересни презентации, разкази, беседи, филми и посещения на архитектурни и исторически паметници и на природни обекти. Всяко тематично занимание свързано с историята и забележителностите на града беше придружено с посещение на музеи, галерии и паметни места Чрез интересни презентации и творчески занимания децата се запознаха и с литературната история на Сливен и нейните най-ярки представители /Добри Чинтулов, Елисавета Багряна, Станка Пенчева, Константин Константинов, Надя Неделина, Банчо Банов, Петя Александрова и др./

На 18 юли тематичното занимание беше посветено на Васил Левски. Чрез интересна презентация децата се запознаха с живота и делото на великия българин и участваха в  поднесоха цветя на паметника му.

В програмата на творческата работилница бяха включени и теми свързани с книгоиздаването и историята на книгата, с приятелството и етиката в отношенията, с растителния и животинския свят и тяхното опазване, както и любимите на децата теми за света на динозаврите, за пиратите – разбойници, но и ловци на приключения, за загадъчния свят на фантастичните същества и др.

По традиция децата се запознаха и с магията на театъра, с различни техники при изработването на театрални кукли, с професията на актьора и режисьора. Те сами подготвиха свое театрално представление.

На 25.07.2018г. участниците в творческата работилница “Лято в библиотеката” участваха в занимание по финансова грамотност. Проявата се организира в рамките на  проекта „FinKids” на сдружение „Европейски инициативи без граници“, реализиран с подкрепата на Фондация „ЕКОНТ”. Модератор на занятието беше Благовеста Ценова - представител на сдружение „Европейски инициативи без граници“.

Както винаги най-весело и забавно беше в часовете за практически занимания: децата рисуваха, моделираха, изработваха картички, книгоразделители, кукерски маски, гривни и амулети, усвоиха тайните на оригами и др.

По традиция лятната творческа работилница приключи със специално тържество – бал на талантите. На импровизирана сцена децата изпълниха любими песни, стихотворения и танци, участваха в забавни викторини, споделиха весели случки и забавни недоразумения случили се по време на заниманията, разказаха за новите си приятелства.  Пак по традиция всеки от участниците в творческата работилница получи като подарък от библиотеката грамота и хубава детска книга с пожелание за много приятни мигове в чудния приказен свят.

Лятната творческа работилница РБ ”Сава Доброплодни” завърши, но инициативите на културната институция за поощряване на детското четене през летните ваканционни дни продължават. До 15 септември всички деца, които са читатели на библиотеката, могат да се включат в кампанията „Забавно лято с книга“. За най-активните малки читатели ще има разбира се и много награди.

Начало страница