Начало

Изложбата илюстрации „Из приказния свят на Валери Петров”, реализирана в рамките на XXII Националeн фестивал на детската книга-Сливен, бе открита на 5.08.2021г. като част от програмата на III Международен фестивал за куклен и площаден театър – Созопол, 2021

Изложбата илюстрацииИз приказния свят на Валери Петров” с творби от Първия международен студентски конкурс за илюстрация проведен в рамките на 22 издание на Националния фестивал на детската книга – Сливен, 2020 и посветена на 100г. от рождението на големия български поет, сценарист на игрални и анимационни филми,  драматург, автор на книги за деца и преводач, беше представена в гр.Созопол, в рамките на съпътстващата програма на III Международен фестивал за куклен и площаден театър „Арлекино и Марионета” - 5-10 август 2021г.

Международният фестивал за куклен и площаден театър „Арлекино и Марионета“ се организира от Театрална къща „Мариета и Марионета” и община Созопол. Фестивалът представя пред широката публика българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър.
Същевременно форумът представя и някои по-непознати театрални жанро
ве у нас – Комедия дел’Арте, пантомимата, клоунадата, театърът на предмета, театърът на сенките, кукленият театър за възрастни и деца. В програмата са включени представления на ДКТ -Бургас, ДКТ - Пазарджик, Театър „Весел” - Велико Търново, Театър „Сириус” - София, Театрална къща „Ателие 313” - София, Театър”Хамелион” и др., както и театрални формации от Италия, Франция и Русия.

В съпътстващата програма, освен изложбата илюстрации „Из приказния свят на Валери Петров”, са включени и ателиета за изработване на карнавални маски и 3D картички, уъркшоп и кръгла маса посветени на Комедия дел’Арте с лектор и водещ проф.Бозо /Франция/, както и карнавално шествие по централната улица на града и др.
     Изложбата „Из приказния свят на Валери Петров” /по приказките „Бяла приказка”, „Меко казано”, „Копче за сън”, „Пук”/, включва творбите на отличените участници в конкурса - студенти от художествените академии в София, Белград /Сърбия/, Сараево /Босна и Херцеговина/, Бърно /Чехия/.

Изложбата е експонирана в голямата зала на НЧ ”Отец Паисий” /ул.”Аполония”1/ и бе открита  на 5.08.2021г., в 18:00ч., от директора на РБ ”Сава Доброплодни” – д-р Росица Петрова – Василева и директора на фестивала Мариета Ангелова/Марионета/.

Начало страница