Начало

Изложбата илюстрации Из приказния свят на Валери Петров, реализирана в рамките на XXII Националeн фестивал на детската книга-Сливен, бе открита на 5.08.2021г. като част от програмата на III Международен фестивал за куклен и площаден театър Созопол, 2021

Изложбата илюстрации Из приказния свят на Валери Петров с творби от Първия международен студентски конкурс за илюстрация проведен в рамките на 22 издание на Националния фестивал на детската книга Сливен, 2020 и посветена на 100г. от рождението на големия български поет, сценарист на игрални и анимационни филми,  драматург, автор на книги за деца и преводач, беше представена в гр.Созопол, в рамките на съпътстващата програма на III Международен фестивал за куклен и площаден театър Арлекино и Марионета - 5-10 август 2021г.

Международният фестивал за куклен и площаден театър Арлекино и Марионета се организира от Театрална къща Мариета и Марионета и община Созопол. Фестивалът представя пред широката публика българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър.
Същевременно форумът представя и някои по-непознати театрални жанро
ве у нас Комедия делАрте, пантомимата, клоунадата, театърът на предмета, театърът на сенките, кукленият театър за възрастни и деца. В програмата са включени представления на ДКТ -Бургас, ДКТ - Пазарджик, Театър Весел - Велико Търново, Театър Сириус - София, Театрална къща Ателие 313 - София, ТеатърХамелион и др., както и театрални формации от Италия, Франция и Русия.

В съпътстващата програма, освен изложбата илюстрации Из приказния свят на Валери Петров, са включени и ателиета за изработване на карнавални маски и 3D картички, уъркшоп и кръгла маса посветени на Комедия делАрте с лектор и водещ проф.Бозо /Франция/, както и карнавално шествие по централната улица на града и др.
     Изложбата Из приказния свят на Валери Петров /по приказките Бяла приказка, Меко казано, Копче за сън, Пук/, включва творбите на отличените участници в конкурса - студенти от художествените академии в София, Белград /Сърбия/, Сараево /Босна и Херцеговина/, Бърно /Чехия/.

Изложбата е експонирана в голямата зала на НЧ Отец Паисий /ул.Аполония1/ и бе открита  на 5.08.2021г., в 18:00ч., от директора на РБ Сава Доброплодни д-р Росица Петрова Василева и директора на фестивала Мариета Ангелова/Марионета/.

Начало страница