Начало

В РБ “Сава Доброплодни” бе представена книжната продукция
на сливенските автори за 2010 г.

Петдесет и седем книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2010 г., бяха представени на първия за новата година Петъчен литературен салон в Регионална библиотека “Сава Доброплодни” проведен на 28 януари. Станалата вече традиционна в културния календар на библиотеката проява срещна сливенските творци с техните критици и читатели. Преди началото на срещата с едноминутно мълчание бе почетена паметта на писателите Атанас Славов и Вася Раева.

Деветнадесет стихосбирки бяха издадени през изминалата година. Техни автори са  изявени творци като Петя Александрова, Деньо Денев, Камен Васевски, Надя Неделина и др. Значителен е и броят на книгите на млади поетеси. Сред тях се открояват лиричните послания на Николета Манолова, Теодора Пенева, Денислава Стойчева.

През миналата година бяха издадени и 15 книги с проза – романи, разкази, пътеписи, есета, биографии. Сред авторите са утвърдени писатели като Атанас Славов, Вася Раева, Соня Келеведжиева и др. В представянето бяха включени и книгите на Н.В.Пр. Сливенския Митрополит Йоаникий „Бисери от духовната съкровищница на светите отци”-II част и второто издание на сборника „Послания, слова и речи”.

Голям е броят и на отраслевите издания излезли от печат през 2010г. – публицистични сборници, краеведски, литературоведски и изкуствоведски изследвания, изследвания в областта на църковната музика, сборници с песнопения, уникален четиритомник „Философия на шахмата”, библиографски издания, каталози, методически помагала и др.

Значителна част от книгите включени в представянето са отпечатани в сливенските издателски къщи “Жажда”, “Обнова” и “Компас”,  както и в утвърдени национални издателства като „Български писател”, „Български книжици”, „Гутенберг”, „Летера” и  др.  

През 2010г. и Регионална библиотека “Сава Доброплодни” реализира две издания: сборник с наградени творби „Един ден в страната на чудесата” от Националния литературен конкурс проведен  в рамките на ХІI Национален фестивал на детската книга и сборник с доклади от Кръгла маса на тема «Комиксът за деца».

Продукцията на сливенските автори представиха Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол,  и литературният критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека “Георги Раковски” – гр. Ямбол.

Начало страница