Начална страница

ПРЕДСТАВЯНЕ КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ

НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2005г.

На 15.02.2006г., в Регионална библиотека "Сава Доброплодни" беше представена книжната продукция на сливенските автори за 2005г. Проявата бе организирана за девета поредна година и премина при голям интерес, тъй като целта на организаторите бе не да се прави задълбочен критически анализ на издадените книги, а по-скоро те да се отбележат като литературен факт, да се подчертае, че в Сливен кипи оживен литературен живот, че се подобрява качеството на издадените книги и вече има по-голямо жанрово разнообразие и не на последно място да се засвидетелства уважение към сливенските творци и техния труд.

През 2005г. са издадени 53 книги на сливенски автори - поезия, проза, детска литература, литературни анкети, литературоведски изследвания, богословска литература и 12 специализирани издания - сборници с доклади, учебни помагала, библиографски издания, летописи и др. Най-голям е броят на издадените поетични книги - 32, а прозаичните са 18, реализирани са и 5 ценни библиографски издания. Изданията в раздел "проза" бяха представени от литературния критик Димитър Бечев, а в раздел "поезия"- от поета Тенко Тенев. Кратък преглед на специализираните издания направи Росица Петрова - директор на Регионалната библиотека.

За четвърта поредна година библиотеката връчи и ежегодната си награда "Дарител на годината-2005" на братята Владимир и Величко Величкови, дарили на библиотеката 812 книги - специализирана и художествена литература.

Сред гостите на тържеството бе и Негово Високо Преосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий.

В началото на страницата