Начална страница

За осма поредна година РБ “С.Доброплодни” представя книжната продукция на сливенските автори

Книгите на сливенски автори, издадени през 2004-та година бяха представени на 11 - ти февруари 2005 г. в Регионална библиотека “ Сава Доброплодни”. В Читалня 1 на библиотеката се срещнаха автори, критици и читатели, за да споделят размисли и впечатления от новите книги.

Над 15 са стихосбирките, включващи любовна лирика, сатирична поезия, стихове за най-малките, сборници. Радва фактът, че до вече утвърдени автори, в раздел “ Поезия” се редят и имената на млади сливенски творци.На творческата среща бе представено посмъртно и томчето със стихове на 13 – годишната сливенска ученичка Камелия Цанкова “ С едно перо от чучулига”.

Впечатляват и заглавията на книгите с проза – художествена литература, историко-етнографски изследвания, поглед назад към сливенската журналистика, изследване върху историята на волейбола в Сливен. Голяма част от издадените миналата година книги на местни автори са с клеймото на сливенски и ямболски издателски къщи, няколко са издадени в столицата.

За творческите постижения на сливенските автори говориха Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол, и литературният критик Димитър Бечев – директор на Областна библиотека “ Георги Раковски” - Ямбол. Бяха представени общо 35 книги. Гост на срещата бе Н.В.Пр.Сливенския митрополит Йоаникий.

За трета поредна година бе връчена наградата на библиотеката “Дарител на годината”. За 2004 г. тя бе присъдена на Стефка Мандаджиева, дарила над 800 ценни издания..

В началото на страницата