Начало

В Сестри Леванте /Италия/ стартира международен проект „LITTLE”, финансиран от ЕС, по който единствен партньор от България е РБ ”С.Доброплодни”. 

 

Проект L.I.T.T.L.E. стартира на 27 май 2005 г. на международно известния Фестивал на Наградата “Андерсен” в Сестри Леванте, Италия. Това специфично място и събитие са избрани заради огромния опит, който организаторите имат в областта на детската литература, тъй като литературният конкурс там се провежда от 37 години. Освен това самия Ханс Кристиян Андерсен е посетил “Заливът на басните” в Сестри Леванте, където дори е написал и някои от своите приказки. Това се допълва към темата на проекта, както и предизвиква ползи от гледна точка на многобройните посетители и участници във Фестивала и конкурса, превръщайки ги в потенциални участници в самия проект.

Основни партньори по проекта са: град Сестри Леванте (Италия) със своите Награда и Фестивал «Андерсен»; Mδrchenland V. с техния Berliner Mδerchentage (Фестивал на приказките - Берлин, Германия);  Международния съвет на книгите за младите хора (Брюксел, Белгия); Факултета за Образователни науки и неговия Президент Пино Боеро, Университет в Генуа, Италия; Радио програма «Европа Директ» в Генуа, и Европейската Агенция за развитие Eurete (Италия).

За България партньор по проекта е Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - гр.Сливен - организатор на единствения в страната Национален фестивал на детската книга.

На това откриване е проведена публична среща организирана от Centro In Europa (Генуа, Италия) и Европейската Агенция за развитие Eurete (Италия), на която представители и експерти от партньорските организации и страни  имат възможността да дискутират и обменят опит относно темата: “Свързване на ЕС с децата”, търсейки в частност използването на литературата и приказките като инструмент за тази цел. Набелязани са и изискванията и дейностите, съпътстващи конкурса по проект L.I.T.T.L.E.