Начало

ДОКЛАДИТЕ ОТ КРЪГЛА МАСАГЕОРГИ С. РАКОВСКИ ДИПЛОМАТЪТ НА БАЛКАНИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ НА ЮТУБ КАНАЛА НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН

Поради ковид ограниченията породени от разпространението на вируса в Сливенска област и заповедта за отмяна на културните събития включени в рамките на програмата за празника на Сливен Димитровден, Регионална библиотека Сава Доброплодни отменя провеждането на 19.10.2021г. на две събития посветени на 200г. от рождението на видния котленец Георги Стойков Раковски, който с епохалното си дело на мислител, изключителен родолюбец, изтъкнат революционер и духовен водач, политик и дипломат, поет, публицист, историк, етнограф и фолклорист е една от най-значимите и мащабни личности на Българското Възраждане и учител по патриотизъм за поколения българи: кръглата маса Георги Стойков Раковски дипломатът на Балканите и възпоменателната вечер Аз като българин си изпълних народная си длъжност... с включена премиера на едноименния документален филм продуциран от културната институция, и на първото най-пълно библиографско издание за Г.С.Раковски реализирано от нейните специалисти. И двете събития са организирани с подкрепата на община Сливен и бяха планирани като достоен завършек на програмата на общината за отбелязване на значимата годишнина на този бележит българин, която стартира на 14 април с документалната изложба Аз съм бил винаги българин..., организирана от РБ библиотека Сава Доброплодни в партньорство с Националната библиотека Св.св.Кирил и Методий-София, РБ библиотека Петко Рачов Славейков - Велико Търново и Исторически музей Котел, като част от Националната програма за честванията.

Поради ограниченията свързани с пандемичната обстановка, кръглата маса на тема: Георги Стойков Раковски дипломатът на Балканите няма да се проведе в традиционен формат, но за да стигнат до повече хора, по инициатива на организаторите, част от докладите ще бъдат представени във вид на видеозаписи на ютуб канала на библиотеката (https://www.youtube.com/watch?v=6D5orfqsUIo). В електронен формат докладите ще бъдат излъчвани и пред ученици, след отпадане на ограниченията през м.ноември и м.декември. На нова дата ще бъдат представени и 43-минутния документален филм Аз като българин си изпълних народная си длъжност..., създаден по сценарий на д-р Росица Петрова-Василева, режисьор Христо Симеонов и продуциран от РБ Сава Доброплодни и първото най-пълно библиографско издание за Г.С.Раковски, включващо 2705 материали излезли в периода 1856-2021г., реализирано от д-р Р.Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова от културната институция, под научната редакция на проф. д-р на ист. науки Иванка Янкова.

За повече информация: тел. 044/62 24 41

0886090712 д-р Р. Петрова-Василева

YouTube канал на библиотеката:
https://www.youtube.com/channel/UCd3OaCJnim_DaMIB7X0_gnQ

YouTube линк за кръглата маса на тема: Георги Стойков Раковски дипломатът на Балканите:
https://www.youtube.com/watch?v=6D5orfqsUIo

Начало страница