Начало

ДОКЛАДИТЕ ОТ КРЪГЛА МАСА”ГЕОРГИ С. РАКОВСКИ – ДИПЛОМАТЪТ НА БАЛКАНИТЕ“ ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ НА ЮТУБ КАНАЛА НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” - СЛИВЕН

Поради ковид ограниченията породени от разпространението на вируса в Сливенска област и заповедта за отмяна на културните събития включени в рамките на програмата за празника на Сливен – Димитровден, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ отменя провеждането на 19.10.2021г. на две събития посветени на 200г. от рождението на видния котленец Георги Стойков Раковски, който с епохалното си дело на мислител, изключителен родолюбец, изтъкнат революционер и духовен водач, политик и дипломат, поет, публицист, историк, етнограф и фолклорист е една от най-значимите и мащабни личности на Българското Възраждане и учител по патриотизъм за поколения българи: кръглата маса „Георги Стойков Раковски – дипломатът на Балканите” и възпоменателната вечер „Аз като българин си изпълних народная си длъжност...“ с включена премиера на едноименния документален филм продуциран от културната институция, и на първото най-пълно библиографско издание за Г.С.Раковски реализирано от нейните специалисти. И двете събития са организирани с подкрепата на община Сливен и бяха планирани като достоен завършек на програмата на общината за отбелязване на значимата годишнина на този бележит българин, която стартира на 14 април с документалната изложба „Аз съм бил винаги българин...”, организирана от РБ библиотека „Сава Доброплодни“ в партньорство с Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий”-София, РБ библиотека „Петко Рачов Славейков” - Велико Търново и Исторически музей – Котел, като част от Националната програма за честванията.

Поради ограниченията свързани с пандемичната обстановка, кръглата маса на тема: ”Георги Стойков Раковски – дипломатът на Балканите” няма да се проведе в традиционен формат, но за да стигнат до повече хора, по инициатива на организаторите, част от докладите ще бъдат представени във вид на видеозаписи на ютуб канала на библиотеката (https://www.youtube.com/watch?v=6D5orfqsUIo). В електронен формат докладите ще бъдат излъчвани и пред ученици, след отпадане на ограниченията през м.ноември и м.декември. На нова дата ще бъдат представени и 43-минутния документален филм „Аз като българин си изпълних народная си длъжност...“, създаден по сценарий на д-р Росица Петрова-Василева, режисьор Христо Симеонов и продуциран от РБ ”Сава Доброплодни” и първото най-пълно библиографско издание за Г.С.Раковски, включващо 2705 материали излезли в периода 1856-2021г., реализирано от д-р Р.Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова от културната институция, под научната редакция на проф. д-р на ист. науки Иванка Янкова.

За повече информация: тел. 044/62 24 41

0886090712 д-р Р. Петрова-Василева

YouTube канал на библиотеката:
https://www.youtube.com/channel/UCd3OaCJnim_DaMIB7X0_gnQ

YouTube линк за кръглата маса на тема: ”Георги Стойков Раковски – дипломатът на Балканите”:
https://www.youtube.com/watch?v=6D5orfqsUIo

Начало страница