Начало

ПЪРВА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ

VIII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА /8-10 МАЙ 2006г./

 На специална пресконференция директорът на РБ”Сава Доброплодни” г-жа Росица Петрова представи пред журналисти от централни и регионални медии акцентите в програмата на предстоящия VIII Национален фестивал на детската книга. Обявена бе темата на Националния литературен конкурс и конкурса за рисунка: „Пътешествие в света на приказните тайнства и вълшебства”  и темата на кръглата маса: „Съвременният детски роман – образци, тенденции, предизвикателства” посветена на 100г. от рождението на Петър Димитров-Рудар.

Нов момент в тазгодишното издание на Фестивала е, че като партньор в организацията и провеждането на кръглата маса се включва и Съюзът на българските писатели.  СБП учредява и своя награда за нова детска книга /ръкопис/, която ще се присъжда ежегодно, като се определя чрез анонимен конкурс и ще се връчва в Сливен, през м.май, в рамките на Фестивала. Наградата включва грамота, малка пластика и издаване на одобрения ръкопис.

В програмата на Фестивала ще се включат и авторите: Георги Мишев, Тодор Лозанов, Румен Шомов, Георги Константинов, Мая Дългъчева, Росица Чернокожева, Юлия Спиридонова, Ирина Баткова. Ще бъде представена и посмъртно издадената книга „Аз съм един сън”/изд.”Егмонт България”/ на Дафина Георгиева-Роня.

Предвидени са и представления, концерти, литературни състезания, карнавални шествия, базари на книги и др. Разработена е нова рекламна стратегия.

Начало на страницата