Начална страница

директорът на рБ “С. Доброплодни” росица петрова - василева на посещение в гр. Печ

От 16 до 19 октомври 2005 г. на официално посещение в гр.Печ и област Бараня в Унгария бе директорът на РБ „Сава Доброплодни" г-жа Росица Петрова. Повод за посещението й бе участие в тържествата, посветени на 25 - годишния юбилей на градската библиотека „Д-р Золтан Варкони" в гр.Печ., с която Сливенската библиотека има сключен договор за сътрудничество от 2001 г.

На конференцията, организирана в рамките на тържествата, г-жа Петрова представи дейността на РБ „Сава Доброплодни" - Сливен и стартиралия наскоро международен проект “LITTLE”, по който Сливенската библиотека e единствен партньор от България. Библиотеката в гр.Печ е поканена да вземe участие в този проект като асоцииран партньор.

Г-жа Петрова посети и университетската библиотека в града, в която сe намира сбирката „Климо" - уникална колекция от издания на латински, гръцки, немски и унгарски език от периода XV - XIX в., художествения музей, базиликата в гр.Печ, реформистката църква, музеят на виното във Вилани и други забележителности.

Съвместно с представителите на българското самоуправление в гр.Печ, г-жа Петрова посети и българското военно гробище в гр.Харкан, където са погребани над 1000 български войници, загинали през 1945 г. (голяма част от тях са от Сливенска и Ямболска области), както и паметника при село Дравасоболч.

В началото на страницата