Начало

Дни на отворените врати в РБ “Сава Доброплодни”

/18-19 април/

 

 

            На 18 и 19 април в РБ “Сава Доброплодни” се проведоха Дни на отворените врати, посветени на Международния ден на книгата и авторското право /23 април/.

            Изненадите, които бе подготвила библиотеката за своите потребители бяха много и за всички възрасти. И в двата дни за най-малките бяха организирани представления „Във вълшебния свят на приказките на братя Грим”, в които се включиха 165 първокласници от II и III СОУ, и деца от ЦДГ “Мак”. За по-големите ученици бяха организирани екскурзии в библиотеката за запознаване с нейните информационни възможности, бяха представени услугите на Евродеск центъра. Демонстрирано бе пълно автоматизирано обслужване в Чуждоезиковия център. Представен бе сайта на библиотеката. Над 130 ученици от ГПЗЕ, ПМГ, V СОУ и студенти от ТУ - София, База - Сливен посетиха организираните от библиотеката в двата дни прояви.

            При засилен интерес премина и официалното представяне на сайта на библиотеката /http://reglibsliven.iradeum.com/. На него присъстваха г-жа Мустафова – зам.областен управител, г-жа Офелия Кънева – зам.кмет на Община Сливен, доц. Станимир Карапетков – ръководител База - Сливен на Технически университет – София, Светла Драганова – началник на РИО на МОН, директори на културни институти, библиотечни специалисти, читалищни дейци. Сайтът бе представен от Росица Петрова-Василева – директор на библиотеката. Бяха изтъкнати предимствата: лесен достъп и ползване, разнообразна и интересна информация за институцията, града, региона, културния и обществен живот, нови рубрики. Подробно бе представено и ползването на Електронния каталог книги на библиотеката в Internet. В края на презентацията на представители на читалищни библиотеки от региона бе връчено дарение от книги от поредицата „Златна колекция на XX в.” предоставено от Вестникарска група „България”. Със съдействието на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” 160 комплекта книги от дарението ще бъдат предоставени на библиотеки от Сливенски и Ямболски региони.

На 18 и 19 април информационното обслужване и издаването на дневни карти бе безплатно, а годишните карти се издаваха с 50% намаление. От тези отстъпки се възползваха над 150 читатели. Най-голям бе броят на издадените годишни карти –92. В библиотеката бяха регистрирани и рекорден брой посещения - над 1250. Заети са над 3000 библиотечни материали, Активно са се ползвали всички обявени безплатни услуги.

            Приятни изненади съпътстваха потребителите на библиотеката и в  двата дни. На новозаписалите се читатели бяха подарени над 130 книги. Книги бяха подарявани и на редовните читатели. На всички деца посетили представленията „Във вълшебния свят на приказките на братя Грим” също бяха връчени детски книжки. Раздадени бяха много награди и на по-големите ученици  участвали във викторината “Познавате ли нашата библиотека?”. Чрез томбола всеки от присъстващите на официалното представяне на сайта на библиотеката получи като дар книга от поредицата „Златна колекция XX в.”

            Отчитайки засиления интерес към проявите включени в програмата на Дните на отворени врати /18-19 април/, ръководството на библиотеката планира провеждането на тази инициатива в навечерието и на други национални и международни празници свързани с книгата, науката, знанието.       

 

Начало на страницата