Начало

Ден на отворените врати в РБ „Сава Доброплодни”

/16 септември 2008 г./

Традиция стана в навечерието на различни национални и международни празници свързани с книгата, науката и знанието, в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” да се провеждат „Дни на отворените врати”. Поредният ден на отворените врати се състоя на 16 септември и се организира във връзка с началото на новата учебна година.

Изненадите, които бе подготвила библиотеката за своите потребители бяха много и за всички възрасти, но акцент се постави на проявите насочени към учениците. За тях бяха организирани екскурзии в библиотеката за запознаване с нейните информационни масиви, нови постъпления и възможности за удовлетворяване на разнообразни читателски търсения, бяха представени услугите на Евродеск центъра и предстоящи проекти, в които те могат да се включат. Беше демонстрирано пълно автоматизирано обслужване в Чуждоезиковия център и зала за свободен достъп №2. Представена бе и пълнотекстовата база данни в помощ на обучението по литература, съдържаща над 1000 теми по литература и есета по учебната програма за 7-12 клас.

Пред учениците бе представен и сайта на библиотеката /http://reglibsliven. iradeum.com/, като акцент се постави на извършването на справки в Електронния каталог – книги на библиотеката, представен в Internet.

На 16 септември информационното обслужване и издаването на дневни карти беше безплатно, а годишните карти бяха на цена 1 лв. – за потребители на възраст до 14 г. и 2 лв. – за потребители на възраст над 14 години.

Приятни изненади съпътстваха посетителите на библиотеката през целия ден. На новозаписалите се читатели бяха подарявани книги и рекламни материали на библиотеката. Книги бяха подарявани и на редовни читатели. По традиция с учениците се проведи и викторината „Познавате ли нашата библиотека?” Всеки посетител участва и в томбола като победителите също получиха книга като дар от библиотеката.

Най-активни посетители на библиотеката бяха учениците от ПМГ, ХГ и VСОУ.

Всички посетители попълниха и анкета, която да ориентира ръководството на библиотеката за насоките на комплектуване и необходимостта от въвеждане на нови услуги, които потребителите биха желали да получат в библиотеката.

Начало страница