Начало

 

 

Сливенско участие в международeн детски фестивал в гр. Нови Сад, Сърбия и Черна гора

 От 5 до 8 юни 2005г. на посещение в Република Сърбия и Черна гора бяха г-жа Петя Руменова – секретар на Община Сливен и г-жа Росица Петрова – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен. Посещението е организирано по покана на г-н Душан Джурджев – директор на „Международний център книжевности за децу” и Фестивала „Змееви дече игре” /гр.Нови Сад, Сърбия и Черна гора/. Г-жа Руменова и г-жа Петрова са присъствали на част от проявите включени във фестивалната програма, посетили са и градската библиотека. Заедно с другите официални гости от Норвегия, Франция, Унгария, Босна и Херцеговина, Македония и др.на специален прием са се срещнали с кмета на гр.Нови Сад – г-жа Мая Гойкович.

На 7.06. нашата делегация е посетила гр.Сремски Карловци - градът, в който през 1699г. е подписан Карловачкият мирен договор между Турция и съюзническият алианс на Австроунгария, Франция и Полша. В Сремски Карловци се намира и известната Карловачка гимназия /основана през 1791г./, в която в продължение на 3 години е учителствал Сава Доброплодни. Тук са били приети от главния уредник на Музея към Патриаршеския двор /от 1713г.тук се е помещавала Сръбската православна църква/  г-н Бранко Чолович и са се запознали с историята на Сръбската православна църква за периода 14 -19век, създаването на музея, с богатата иконна сбирка, уникалната църковна утвар, с ръкописи и печатни издания, най-старите от които датират от 14 век. Посетили са и Духовната семинария /основана през 1794г./ и музея, в който се съхранява архива на Карловачката гимназия и много писмени документи от пребиваването на Доброплодни в града и неговата дейност. Постигната е договореност значителна част от документите да бъдат показани в Сливен през м.декември на изложбата посветена на годишнината от рождението му.

На 8.06. делегацията ни е посетила гр. Ниш и гр.Цариброд /Димитровград/. В Ниш г-жа Руменова и г-жа Петрова са  били приети от председателя на Общинския съвет на Община „Медиана” /най-голямата градската община, обхващаща централната част на града с население над 130 000 души/ г-н Звонко Каранович. На срещата са присъствали и г-н Велимир Костов – директор на издателство „Братство”, общински съветници. Обсъдени са били идеи за културен обмен и икономическо сътрудничество.

Същия ден делегацията ни е посетила и гр.Цариброд. Тук са проведени срещи с кмета на града, директора на библиотеката и интелектуалци. На библиотеката е връчено дарение от над 100 книги от български автори и учебно-помощна литература.

Начало на страницата