Начало

 

НОВИ ДАРЕНИЯ ОТ КНИГИ И ПЕРИОДИЧНИ ИЗДАНИЯ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ”

 

С над 450 книги и 30 периодични издания, постъпили като дарения само за последния месец, се обогатиха фондовете на регионалната библиотека.

По повод откриването на разширението на библиотеката народният представител от ПГ на Партия „Атака” Калина Крумова дари за най-малките читатели 60т. детска литература – енциклопедии, речници, както и приказки, повести и разкази на популярни и обичани български и чужди автори. За изкушените от политиката по-възрастни читатели на библиотеката Крумова дари и книгите „Българофобия”, „Бумерангът на злото”, „Моята битка за България” на лидера на партия „Атака” Волен Сидеров.

По същия повод в библиотеката постъпиха като дарения и няколко уникални издания: „Съкровищата на изкуството” от поредицата „Паметници на световното наследство на ЮНЕСКО” – луксозно, богато илюстрирано издание, представящо стоте най-значими световни културни и архитектурни паметници, подарено от административния директор на програма „Глобални библиотеки-България” Илия Попов, енциклопедията „1000 причини да се гордеем, че сме българи”- лично дарение от председателя на комисията за образование, култура и вероизповедания при ОбС-Сливен Иван Петров. Общинският съветник Галин Кънчев обогати фонда на библиотеката с библиофилското издание „Хаджи Димитър /18.07.1840г. – 10.07.1868г./ име – подвиг и легенда”, съдържащо уникални документи, снимки и други писмени паметници за героичния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Над 300т. детски книги предоставиха на новия детски отдел издателствата „Хермес”, „ФЮТ”, „Егмонт България”и др.

Издателство „Труд и право” дари на библиотеката 30 книги из областите право, икономика, социално осигуряване и др.

Ценно дарение от над 60 издания из областите религия, история, литературознание, обществени науки, музикознание, мемоаристика, художествена литература, биографии предостави на библиотеката НДФ „13 века България”. Сред уникалните издания, включени в дарението, голям интерес представляват документалните сборници от поредицата „Архивите говорят” – „Възродителният процес”, „Официалната и тайната българо-турска дипломация”, „Цар Борис III в Британската дипломатическа кореспонденция” и др. Много ценно е и енциклопедичното издание на БАН „Априловски свод” посветено на строителите на българската светска образователна система през Възраждането. Фондът на регионалната библиотека се обогати и с два нови тома от поредицата „Университетска библиотека”  – „Отвъд мита” на проф. Боян Биолчев и дълго неиздаваната и цензурирана монография „Любовта” на проф. Кирил Василев. Интерес за историците и краеведите ще представлява и монографичното издание „Учредяване и първи международни прояви на Българския Червен кръст” на Петко Мангачев. Още две уникални издания заслужават специално внимание – албумът „За честта и славата на България. Българските бойни знамена на Българската армия, на опълченските дружини и въстанически чети” и изследването „Спартак – синът на Древна Тракия”.

Дарението включва и 30 периодични издания – пълните течения за 2008 и 2009г. на списанията „Литературни Балкани”, „Съвременник”, „Факел”, „Orientalia– списание на Изтока, „Известия на Българското историческо дружество” и др.

Даренията от детски книги вече са на разположение на най-малките читатели в детския отдел, а монографичните изследвания, албумите и периодичните издания са достъпни за ползване в читалните на библиотеката.

 

Начало страница