Начало

  

НАЦИОНАЛНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА, КОЙТО СЕ ОРГАНИЗИРА ОТ РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ”, ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА СДРУЖЕНИЕ НА ФЕСТИВАЛИТЕ ЗА ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА ОТ БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ

 

         На 19 ноември, в гр.Бар /Черна гора/, в рамките на 22 Международен фестивал за детско творчество и книгоиздаване за деца „Срещи под старата маслина”/17-20 ноември/, директорите на 8 фестивала от балканските страни създадоха обединение и подписаха споразумение за съвместна дейност.

         От България в сдружението бе поканен да се включи Националния фестивал на детската книга, който вече 10 години се организира в нашия град от Регионална библиотека ”Сава Доброплодни”.

Мястото за учредяване на сдружението не бе избрано случайно. Гр.Бар, известен още и като „Черногорската Венеция”, е разположен на адриетическото крайбрежие и има богата хилядолетна история. Заради стратегическото си значение, градът е бил цел на много завоеватели, които по море и суша са се опитвали да го покорят. През различни периоди той е бил завладяван за кратко от елини, римляни, турци, венецианци, но винаги е успявал да се съхрани. Един от символите на града е старата маслина наречена „Мировица”. Тя е на над 2000 години и е най-старото маслиново дърво в Европа. Под клоните на старата маслина са се подписвали важни мирни договори и се уреждали дългогодишни спорове. Дървото отдавна се е превърнало в символ на мира и разбирателсвото. Затова и новото сдружение бе създадено именно тук с идеята фестивалите от отделните балкански страни да обединят усилията си в името на общата си цел – бъдеще за детската книга.  

         Националният фестивал на детската книга бе представен на срещата от Росица Петрова – директор на РБ”Сава Доброплодни” и на фестивала. Тя положи подписа си под споразумението на балканските фестивали, в което се предвижда работа по общи проекти, организиране на международни конкурси и научни форуми, размяна на гостувания на детски автори, реализиране на съвместни многоезични издания – антологии  с поезия и проза на най-добрите детски автори от отделните страни и др. Първата работна среща на представителите на балканските фестивали за детска литература ще се проведе през м.май 2009г., в рамките на ХI Национален фестивал на детската книга в нашия град.

         В програмата на Международния фестивал „Срещи под старата маслина” бе включено и представяне на Националния фестивал на детската книга. Презентацията бе направена от Росица Петрова и премина при голям интерес. Излъчен бе и филмът на БНТ „Прозорец към света”, посветен на X Национален фестивал на детската книга със субтитри на английски език.

Начало страница