Начало

 

 

 

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДННИ БЕ ПРЕДСТАВЕН ДОКУМЕНТАЛНИЯТ СБОРНИК КАДРАФИЛ ВЪРХЪТ НА БЕЗСМЪРТИЕТО

 

На 26 ноември 2009г., в Регионална библиотека Сава Доброплодни,при голям интерес бе представен документалният сборник Кадрафил върхът на безсмъртието. В книгата са представени документални свидетелства, спомени и размисли за последните дни на нашия  бележит съгражданин, войводата Хаджи Димитър, за неговата смърт и неговия гроб, които се различават от наложеното в историческата ни литература становище.

Задълбочен анализ на включените в сборника документи, потвърждаващи достоверността на представената от съставителите теза, че Хаджи Димитър не е загинал на Бузлуджа, а е тежко ранен в битката и пренесен от двама четници на връх Кадрафил /в близост до дн.с.Свежен, община Брезово/, където умира три седмици по-късно от раните си, направи доц. Пламен Павлов /ВТУСв.св.Кирил и Методий/. Своите становища в подкрепа на тезата представиха съставителите на сборника:проф.д-р Радка Колева директор на Народна библиотека Иван Вазов, доц.д-р Георги Кокеров, Боян Ранделов   - зам.кмет на община Брезово.

 Разбираемо книгата предизвика оживени дискусии и изказвания. Но основният извод, около който се обединиха всички присъстващи бе, че тази книга по никакъв начин няма да помрачи ореола на безсмъртие на Хаджи Димитър, нито пък ще омаловажи значимостта на подвига на неговата чета като кулминация на четническото движение за освобождение на България. Бузлуджа ще остане символ на този подвиг без значение дали войводата е загинал там.

На срещата присъстваха кметът на община Брезово г-н Стоян Минчев един от инициаторите за това сериозно изследване и областният управител на Сливенска област Марин Кавръков. В своето изказване М.Кавръков подкрепи идеята да бъдат подложени на ДНК анализ костите, съхранявани в РИМ Сливен, за които се предполага, че са на Хаджи Димитър, за да се установи като безспорна изложената в книгата теза, тъй като те са донесени от гроба при Кадрафил.

Съставителите подготвят второ, допълнено с нови документи и факти издание на сборника, което ще бъде отпечатано в началото на следващата година. Поради големия интерес на сливенското гражданство и следващото издание ще бъде представено в библиотеката.

Начало страница