Начало

 

 

 

 

Регионалната библиотека в Сливен отбеляза 190 години от рождението на своя патрон - бележития сливенец Сава Доброплодни

 

От 1 до 3 декември 2010г. вкл. регионалната библиотека в Сливен отбеляза 190г. от рождението на патрона си Сава Доброплодни. Проявите за отбелязване на годишнината бяха насочени предимно към младите хора.

Подготвена бе интересна мултимедийна презентация за живота и делото на бележития сливенец, който остави трайна следа в културната история на България като един от най-изтъкнатите възрожденски учители, плодовит книжовник, читалищен и театрален деец, борец за духовна свобода, активен общественик. На презентациите, преминали при голям интерес, присъстваха над 240 ученици от ГПЗЕ”Захари Стоянов” и Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”.

На 1 декември бе открита и художествено-документална изложба под надслов „Един живот отдаден „на ползу роду” посветена на годишнината от рождението на Доброплодни. Тя ще бъде експонирана до 16.12.2010г. включително. На изложбата са показани интересни документи, снимки, писма, книги и публикации в периодичния печат свързани с живота и делото му. При подготовката на изложбата са използвани материали съхранявани в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен, Исторически музей в гр.Сремски Карловци /Сърбия/, Регионален исторически музей -Сливен и Регионална библиотека „П.Р.Славейков” – гр.Велико Търново.

Начало страница