Начало

 

 

Беседи, посветени на светлия християнски празник

Рождество Христово се проведоха в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”

Рождество Христово – най-светлият християнски празник! Историята му е хилядолетна и е много трудно да се разкаже накратко. Тази история е минала през тайно празнуване и лицемерно афиширане, през чистосърдечно пречистване и трепетно усещане за приближаване на божественото чудо. Да стане разбираемо това чудо за младите хора – това бе целта на организираните в регионалната библиотека за втора поредна година, от 6 до 10 декември, 10 беседи с ученици от сливенските училища посветени на светлия християнски празник Рождество Христово.

С инициативата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” за организиране на беседи с религиозна тематика се цели приобщаване на младите хора към общозначимите християнски ценности, възраждане на православната общност, възпитаване на религиозна толерантност и възможности за водене на междурелигиозен диалог.

И тази година интересът на младите хора към тази инициатива на библиотеката бе голям. Беседите бяха посетени от над 300 ученици от ПМГ”Д.Чинтулов”, ГПЗЕ”Захари Стоянов”, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”. Лектор бе отец Силвестър, който с интересна мултимедийна презентация разкри пред тях тайнството на празника Рождество Христово. Отговори на въпросите кой е Исус Христос, къде се е родил и коя е причината за раждането му във Витлеем, каква е неговата мисия, какво празнуваме на Рождество Христово и др. Представени бяха пророчествата на Михей и Исайя за идването на спасителя, както и повествованието в евангелията от Матей и Лука за неговото раждане. Пред ученици от ПМГ ”Д.Чинтулов” и ХГ ”Дамян Дамянов” отец Силвестър представи и презентация на тема „Библията – свещената книга на християните”.

Стилът на представяне на информацията и начина на водене на беседите, диалогът между лектора и слушателите, затвърждават убеждението, че българската църква се отваря за обществото, че младите хора могат да получат от нея вяра, духовно напътствие и подкрепа.

Начало страница