Начална страница

В Сливен бе представено българското издание на “Le Mond Diplomatique”

Българската версия на “Le Monde diplomatique” - “ Свят и дипломация” - бе представена в Сливен на 24 – ти февруари 2005 г. Инициатор на проявата бяха Регионална библиотека “ Сава Доброплодни” и Сдружение “ Клуб на книгата” - Сливен. Събитието се проведе в Читалня 1 на библиотеката.

Още в първия брой на месечното издание в българския му вариант читателите намират аналитични текстове по икономически, социални и политически проблеми от местно и глобално значение. Повече от половината публикации са преводни тектове от оригинала “Le Mond diplomatique”, останалите са писани от български автори, признати като експерти в областта на икономиката, международната политика, социалните анализи и културата. Често под публикациите в изданието стоят подписите на носители на Нобелова награда, на философи и писатели от световен ранг. Вестникът съдържа информации и за стойностни книги, за симпозиуми в чужбина и у нас по актуални за времето ни теми.

“Le Mond diplomatique” е желано четиво на няколко поколения френски и чужди политици и дипломати. През май 2004 г. вестникът отбеляза 50- годишнината от излизането на първия си брой. Започнал като притурка на авторитетния френски ”Le Mond”, през годините “Le Mond diplomatique” успява да си извоюва независимост както във финансово, така и в идейно отношение. Днес месечникът излиза в 25 държави на 19 езика, с общо 1,5 млн екземпляра. Вестникът е представен в Интернет на 17 езика. Тези данни доказват световния престиж на вестника и стремежът на българските му издатели да достигнат до възможно най – голям брой адресати. У нас вестникът търси своите читатели сред всички мислещи хора и сред онези, които желаят да вникнат по – дълбоко в познанието за обществото и механизмите, които движат днешния свят. Това очертаха на представянето в РБ “ Сава Доброплодни” известният български писател Николай Стоянов, главен редактор на българското издание на авторитетния вестник, и журналистът и политически наблюдател на БНТ Ангел Григоров, зам.главен редактор.

В началото на страницата