Начало

 

 

 

 

В СЛУЖБА НА ДУХОВНОСТТА, НА БЪЛГАРСКИТЕ КУЛТУРНИ И ЛИТЕРАТУРНИ ТРАДИЦИИ. ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР

  

            На 20 октомври 2010 г., в голямата зала на КДК, в рамките на тържествата по случай празника на Сливен - Димитровден,  се проведе юбилейна вечер под надслов В служба на духовността, на българските културни и литературни традиции посветена на 20 години от създаването ИК Жажда - първото частно издателство в Сливен след демократичните промени през 1989 г. и 15 години  от излизането на първия брой на едноименното списание за литература и изкуство. Събитието бе организирано от Регионална библиотека Сава Доброплодни в партньорство с КДК и Община Сливен.

         За да отбележат тези достойни годишнини на тържеството присъстваха много гости автори, издатели, приятели, съмишленици и сътрудници на издателя Желяз Кондев от града и страната. Сред гостите бе и областният управител на  Сливенска област Марин Кавръков.

         Анализ на издателската продукция на ИК Жажда и едноименното списание, тяхната история, развитие и перспективи бе представен от н. с. Мария Гарева.

         За първите години на издателството своите спомени разказаха собствениците Желяз и Кунка Кондеви. Много емоционални бяха и изказванията на дългогодишните членове на редколегията на списание Жажда Атанас Цонков, Соня Келеведжиева и художникът Евгени Вълев. За списание Жажда като орган на Съюза на независимите български писатели говори неговият председател Марин Кадиев.

         Много бяха и поздравителните адреси по повод юбилея от областния управител на Сливенска област, от РБСава Доброплодни, от РИМ-Сливен, от ДКТ-Сливен, от Дружеството на писателите гр.Ямбол, от СНБП и др. Още повече бяха цветята и приятелските поздрави.

         От името на кмета на община Сливен поздравителен адрес прочете Дора Ескидарова началник на отдел Култура и вероизповедания. Тя връчи на стопанина на ИК Жажда Желяз Кондев и почетен знак на общината за принос в развитието на литературния живот в Сливен.

 

 

 

 

 

Начало страница