Начало

РАБОТНА СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЦЕЛЕВИТЕ БИБЛИОТЕКИ ОТ СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ ПО ПРОГРАМА „ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ - БЪЛГАРИЯ” СЕ ПРОВЕДЕ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ”

На 26.01.2011г. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” се проведе работна среща с представители на 24 –те целеви библиотеки от Сливенска област включени в програма „Глобални библиотеки – България”- Етапи 2009 и 2010. На срещата присъстваха и Дора Ескидарова – началник отдел „Култура и вероизповедания” в Община Сливен, Надежда Тодорова - началник отдел „Култура”в Община Твърдица и Веска Вълчева - началник на отдел „Култура, медийна политика и вероизповедания” в Община Нова Загора.

Директорът на РБ”Сава Доброплодни” Росица Петрова – регионален координатор на програмата за Сливенска област представи пред присъстващите отчет за изпълнение на планираните дейности по програмата за 2010г. в целевите библиотеки от областта. Тя запозна библиотекарите и с графиците и логистиката на планираните обучения по програмата в пилотната фаза през 2011г. Пилотната фаза ще стартира през м.март с обучения по Информационни и комуникационни технологии. В оборудваната обучителната база по програмата в РБ”Сава Доброплодни” в периода м.март - м.юни ще бъдат проведени три курса - всеки с продължителност по 11 дни и ще бъдат обучени 30 библиотекари от целевите библиотеки. През м.юли ще бъде проведен курс и по Направление 4 – Общуване и работа с потребители и общности. На срещата бяха обсъдени и Основни правила за ползване на компютрите и периферната техника в целевите библиотеки.

Представителите на целевите библиотеки бяха запознати и със системата за мониторинг и оценка на въздействието в целевите библиотеки. Представен бе и график за проверка за готовност на библиотеките от Етап 2010, както и сроковете за доставката, инсталацията и въвеждането в експлоатация на компютърната и периферната техника в тях. До края на месец май още 9 библиотеки от областта, благодарение на участието си в програмата, ще се модернизират и ще започнат да предлагат съвременни информационни услуги и достъп до колосални информационни ресурси.

Начало страница