Начало

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни”- Сливен официално бяха открити обучителен център и компютъризирани работни места за потребители по Програма „Глобални библиотеки-България” - I етап.

 

Нa 29.11.2010г. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен официално бяха открити обучителен център и компютъризирани работни места за потребители в обслужващите звена на библиотеката по Програма „Глобални библиотеки - България” - I етап. За изграждането им библиотеката получи  24 настолни компютри, 1 преносим компютър, сървър, мултимедиен проектор с екран, цветен лазерен принтер,  мултифункционално устройство, 24 WEB камери, слушалки и др.

В програмата по откриването бе включена презентация на Трендафил Меретев – ръководител на програмата „Глобални библиотеки – България”, който представи накратко проекта – неговият обхват, цели, етапи на реализация. На презентацията присъстваха Огняна Главусанова – програмен директор от Програмата на ООН за развитие, депутатът от ПГ на ГЕРБ от Сливенски избирателен район Десислава Танева, областният управител на Сливенска област Марин Кавръков, зам.областният управител Христо Карабекиров, зам.кметовете на община Сливен - Радост Костова, на община Нова Загора –Галя Захариева, на община Котел – Веселина Русева, представители на общинските администрации в градовете Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица, общински съветници, директори на училища, представители на медиите. След презентацията Трендафил Меретев отговори на въпроси на журналисти и гости.

С кратко слово към присъстващите се обърна и директорът на РБ”Сава Доброплодни” Росица Петрова. В него тя подчерта, че чрез включването на библиотеката в програмата „Глобални библиотеки-България” се прави още една важна крачка по посока на нейната модернизация и утвърждаването й като основен научен и информационен център на територията на регионапосредник на потребителите до колосални информационни ресурси. Припомнено бе, че автоматизацията на основните библиотечни и информационни процеси в РБ”Сава Доброплодни” започва през 1993г. През 1996г.  библиотеката първа от сродните й институции в страната предоставя достъп до Интернет за потребители по съвместен проект с Техническия университет в гр.Торнхейм /Норвегия/. През 1999г. в регионалната библиотека е реализиран мащабен проект по програма ФАР за обучение на библиотечни специалисти от библиотеките от страната и на потребители за работа с новите информационни технологии за електронно документиране. След 2000г. библиотеката е основен обучителен център за придобиване на компютърна грамотност за библиотекарите от Сливенска и Ямболска области. По проекти финансирани от различни донорски организации се реализират и курсове за компютърно обучение за потребители. От 2003г. до 2008г. по проект с Института за международно сътрудничество към Сдружението на Германските университети /Хановер, Германия/ в библиотеката се провеждат обучения за получаване на европейски компютърен паспорт „Х pert” и „X pert master. Подчертано бе, че в РБ”Сава Доброплодни” достъпа на потребители до съвременни информационни услуги и Интернет е обезпечаван по най-добрия начин през последните години. В заключение бе посочено, че включването на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в програмата „Глобални библиотеки–България” ще подпомогне реализацията на една от основните й дългосрочни цели - разширяване на  достъпа до информационните масиви и информационните услуги на библиотеката, консултиране и обучение на нейните потребители за ползване на информация в глобалната мрежа и като крайна цел подпомагане приобщаването им към глобалното информационно общество.  

Обучителният център бе открит чрез традиционно прерязване на трикольорна лента от депутатката Десислава Танева, ръководителя на програмата Трендафил Меретев и зам.кмета на Сливенска община Радост Костова.

След официалното откриване бяха представени новите информационните услуги, които библиотеката предлага на своите потребители.   

Начало страница