Начало

 

 

РБ “Сава Доброплодни” представи книга 

на Теодора Димова

 

         В навечерието на Димитровден, празника на Сливен, на Петъчен литературен салон в Регионална библиотека “С. Доброплодни” при голям интерес беше представена книгата на Теодора Димова “Адриана”. Събитието бе със специалното участие на писателя Атанас Славов.

         Родената през 1960 в София  Теодора Димова е дъщеря на признатия български класик, писателят Димитър Димов. Завършила е английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". 

     Първата й пиеса "Фюри" печели през 1987 г. награда на конкурс в БНР. През 1999 г. е публикувана в сборника Нова българска драма. Следват пиесите "Стая № 48", "Ерикепайос", "Калвадос, приятелю", "Игрила", "Платото", "Неда и кучетата", “Кучката” /над 50 представления/,  “Змийско мляко”,  “Любовници” /играна в Народния театър/ и  “Невидимите пътища на прошката”. През 2000 г. пиесата й "Стопър" печели Първа награда на прегледа на Нова българска драма в Шумен и Специалната награда на името на Маргарит Минков на Третия национален конкурс по драматургия. Получава също и номинация за драматургия на Съюза на артистите за 2000 г. През 2001 пиесата й "Замъкът Ирелох" печели субсидия за постановка в надпревара с драматурзи от почти всички балкански страни. Участвала е в международни уъркшопи по драматургия във Варна, Будапеща, Охрид и Лондон. Повечето пиеси на Теодора Димова показват какво се случва със семейството по време на прехода.

         През 2001 г. излиза от печат първият й роман "Емине". Книгата е част от новата белетристична поредица за дебюти "Гамбити" на издателство "Жанет-45". За романа "Емине" Светлозар Игов пише: "Ако способността на една книга да ни задава въпроси е свидетелство за нейната значимост, романовият дебют на Теодора Димова е успешен. Поне за онези, които не са престанали да четат българска литература, участвайки така и в нейното писане."

         Вторият издаден роман на Теодора Димова - "Майките", печели голямата награда за 2004 г. в литературния конкурс "Развитие" за нов български роман. Излиза от печат през 2005 г. През юни 2006 г. получава Голямата награда за източноевропейска литература, присъдена от международно жури във Виена и е отличен от СБП.

         Най-новата книга на нашумялата писателка Теодора Димова е романът “Адриана”. Тя е продължение на незавършения роман без заглавие на Димитър Димов. Според авторката, обаче, това категорично не е продължение на романа на баща й, защото той никога не би го написал така. “...веднага след като завърших “Майките”, признава Димова, толкова много ме завладя Адриана, че започнах да си я представям визуално...Работата беше много трудна”. 

         На премиерата в Сливен писателят Атанас Славов говори за мястото на романа “Адриана” в съвременната българска литература, а авторката му получи творческото признание на Славов. 

         Романът впечатлява с философска дълбочина в търсене на отговор на въпроса за смисъла на живота, за илюзиите, късните прозрения, посрещането на смъртта. “Адриана” е роман с памет не само за различните състояния на живота, но най вече – с памет за особеното първично единение, роман носталгичен и регресивен. 

         Присъстващите на срещата с Теодора Димова –  ученици,  учители, юристи, творци, библиотечни специалисти, ценители на прозаичното слово от различни възрасти и с различни  професии, зададоха въпроси с широк диапазон. Някои не се стърпяха да  попитат писателката не й ли тежи името на баща й, на други Димова трябваше да отговаря как точно протича творческият процес при нея. В тона на срещата, Димова прочете пред гостите свое есе – признание по темата. Теодора Димова обърна внимание на каузата на творците и на писателите в частност – да говорят за проблемите, да алармират по своя начин политиците и ангажираните за решаването им институции. 

         Пред своите почитатели писателката призна, че романът “Адриана” е “обяснението й в любов”  към баща й Димитър Димов. 

Начало страница