Начало

 

 

Гост на Петъчния литературен салон

в Регионалната библиотека бе писателят Владимир Зарев

 

На 31 март в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” се състоя вече станалия традиционен и очакван с голям интерес от почитателите на съвременната стойностна литература Петъчен литературен салон. Поредният гост на салона бе писателят Владимир Зарев един от най-известните съвременни белетристи у насносител на няколко национални награди..

Владимир Зарев е роден през 1947г. От 1974г. работи в литературното списание „Съвременник”, а сега е негов главен редактор. Автор е на 16 книги преведени на руски, немски, английски и др.европейски езици, между които трилогията „Битието”, „Изходът” и „Изборът”, романите „Хрътката”, „Хрътката срещу хрътката”, „Лето 1850”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, „Светове”. Между най-нашумелите му книги е романът „Разруха”.  „Разруха” е роман, който носи в себе си образа на съвремието от последните петнайсетина години. Той е прост и достъпен като конструкция, но страшно четивен и разголващо тъжен. А успехът на автора /за кратко време романът е преиздаден шест пъти/ не е в познатото, а в болезнено поднесената, майсторски развита и защитена теза, че парите са в основата на всички злини и водят до подмяната на нормалната човешка ценностна система.

Задълбочен анализ на творчеството на Владимир Зарев представи литературния критик д-р Иванка Денева.

Писателят отговори и на многобройните въпроси на своите почитатели свързани не само с романите му „Разруха” и „Светове” и предстоящото им филмиране, но и за това кой е виновен за днешната „разруха” в страната ни, за неговата прогноза за развитието на политическата класа у нас и какво може да направи обикновения човек, за да въздейства на беззаконието в България.

Сред гостите на срещата бяха писателят Атанас Славов, поетесата Петя Александрова, журналисти, сливенски творци и много почитатели на творчеството на Владимир Зарев.