Начална страница

Албанският писател Фатос Конголи бе представен във второто издание на Петъчния литературен салон в Регионалната библиотека

Петъчният литературен салон – една нова и интересна инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, която стартира през месец януари, вече се превърна в истински интелектуален празник за ценителите на стойностната литература. Стремежът на организаторите чрез тези литературни срещи провеждани всеки последен петък от месеца, да представят известни творци от страната и чужбина и техни знакови произведения, които определят различния литературен стил на новото столетие, получава заслужено внимание и подкрепа.

Гост на втория Петъчен литературен салон, който се проведе на 24.02. бе албанският писател Фатос Конголи – носител на литературната награда ‘Балканика”/2002/. Авторът бе в България във връзка с премиерата на романът му „Сънят на Дамокъл” на български език. Творчеството на писателя бе представено от писателя Николай Стоянов - директор на издателство „Библиотека 48” и председател на Фондация „Балканика”. Сред гостите бе и Игор Чипев – директор на Националния център за книга към Министерство на културата и член на международното жури за наградата на фондацията.

Наградата „Балканика” е учредена през 1996г. от издателствата на 6 балкански страни: „Култура” /Македония/, „Библиотека 48” /България/, „Кедос” /Гърция/, „Фоно” /Турция/, „Народна книга”/Сърбия и Черна гора/, „Ориент оксидент”/ Румъния/. Другите нейни носители са: Давид Алвахари /Сърбия/ през 1997г. за романа му „Стръв”, Антон Дончев за романа му „Странният рицар на свещената книга” през 1998г., Никос Баколас /Гърция/ за „Свят на честта” – 1999г., Василе Андру /Румъния/ за „Небесни птици”-2000г., Венко Андоновски /Македония/ за „Пъпът на света”- 2001г., Айфер Тунг /Турция/ за „Тези нещица от 70-те години” - 2003г., Димитър Шумналиев за „Влюбени разкази” - 2004г.

Наградените творби се превеждат на всички балкански езици, както и на френски и английски език като по този начин се стимулират процесите на културна интеграция, преодоляване на изолацията и популяризиране на балканските литератури.

Писателят Фатос Конголи е роден през 1944г. в гр.Елбасан, Централна Албания. Математик по образование, специализирал 3 години в Китай, той работи за кратко като учител, след което се преселва в Тирана и започва да се занимава с журналистическа и издателска дейност. Бил е редактор в литературното списание “Drita” и в издателската къща „Наим Фашери”, журналист във вестник “RD”. Започва да се занимава сериозно с писане сравнително късно – след 1990г. Първият му роман излиза през 1992г. През 1994г., за втория си роман, печели престижната албанска литературна награда за най-добър роман на годината. За сравнително кратък период издава няколко прозаични книги, преведени на над 15 езика. В момента Фатос Конголи е един от най-издаваните в чужбина албански автори. Романът му „Сънят на Дамокъл” е неговата първа книга преведена на български език. В нея се разказва за поколението, което расте комплексирано от някогашната източна тирания на Балканите. По стил може да се сравнява с най-добрите образци на магическия реализъм.

Повече от два часа участниците в срещата – известни сливенски творци, интелектуалци, журналисти, читатели имаха възможност непосредствено да общуват с автора. Освен с литературния си талант, Конголи спечели аудиторията и със своята неподправеност, интелект, тънко чувство за хумор и сърдечност.

Романът на Фатос Конголи „Сънят на Дамокъл” е на разположение на читателите в Зала 2 на библиотеката.

В началото на страницата