Начало

XXV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 10-12 май 2023г./

Трети ден

 Третият, последен ден на XXV Национален фестивал на детската книга  започна с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2023г. От 9.00ч., в РБ „Сава Доброплодни”, представители на национални и регионални медии имаха възможност да се срещнат с носителите на наградите: Петър Станимиров - за цялостен принос,  Цвета Брестничка – в категория „Автор“,  Кирил Златков – в категория „Илюстратор“ и носителя на наградата на детското жури Иво Сиромахов и да научат за техните първи реакции след награждаването им.

 Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

Фестивалната програма продължи с премиера на книгата „Динозаврия тайнствената земя ” на Валери Манолов /ИК „ПАН“/, която ще се проведе от 9:00ч. в Драматичен театър „Стефан Киров” – фоайе.

Валери Манолов е роден през 1962г. в гр. София. Завършил е Софийски университет „Свети Климент Охридски", специалност „Българска филология". През 1990г. става един от създателите и собственици на Издателска къща „Пан", където работи и до сега.

Издал е две стихосбирки за възрастни: „Спиралата на охлюва" (1992) и „Живот с конкретен образ" (2012).

Автор е и на над 15 книги със стихове и приказки, както и на научнопопулярни издания за деца: „Зайо и Гризан" (1996), „Лиска и Мецан" (1996), „Рени и Лисана" (1998), „Рунтавелка" (1998), „Моята първа книга: Какво е дала България на света" (2009, 2018), „Приказки за Хитър Петър" (2011), „Седем приказки за лека нощ" (2011), „Моята първа книга за българските откриватели" (2014), „Динозаврите: Светът около нас" (2017), „Моята първа книга за българските празници, обичаи и вярвания" (2015, 2019), „Празник на буквите - българските празници и обичаи" (2019), „Български приказки с поука" (2019), „Страната на еднорозите"(2021). Най-новата му книга е „Динозаврия - тайнствената земя” (2022) ”/ИК „ПАН“/.

 От 10:30ч., отново в Драматичен театър „Стефан Киров” – фоайе, се проведе Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: „От другата страна на вълшебното огледало” и в  XII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2023. Водещ на събитието бе актьорът Христо Хр. Симеонов.

В литературния конкурс „От другата страна на вълшебното огледало“ се включиха с великолепни стихове, приказки, разкази над 840 деца от България и от българските общности от чужбина на възраст от 7 до 18г. В трите възрастови групи, в категориите поезия и проза, са наградени 40 млади творци. Творбите на отличените участници са издадени в сборник с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Бяха наградени и участниците в XII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2023г. В конкурса се включиха над 270 деца и юноши от цялата страна и от български общности в чужбина като 21 от тях са отличени с награди. Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди за отличените с първа награда  във втора и трета възрастова група в двата конкурса.

В концерта се включиха изпълнители от Вокално студио „Усмивка“, балет „Барби“, балет „Пити па“ и балетна формация с ръководител Ст.Сукнарова.

От 11.00ч. на Oткритата сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител”1, се състоя представлението „Котаракът в/с чизми“ на Куклено-театрална къща „Пипелота“ – гр. Ямбол. Постановка - Коста Димитров; Сценография и кукли - Свила Величкова; Музика - Стоян Косев. С участието на актьорите: Жулиета Николаева, Калина Баракова, Димитър Димитров.

Фестивалът беше закрит със заключителен концерт от 12:00ч. на Открита сцена. В него със свои изпълнения се изявиха малки таланти от: Вокално студио „Усмивка“ с ръководител Мария Желева; Балетна школа „Пети па“ с художествен ръководител Петя Вънева; Детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” - Сливен с ръководител Нина Стойчева и Балет „Барби” към Военен клуб – Сливен с ръководител Силвия Терзиева. Водещ на концерта беше актьорът Ангел Попов.

Над 8000 деца и тийнейджъри от Сливен и страната се включиха в различни прояви от фестивалната програма през трите дни. Сред участниците и гостите на фестивала от България и чужбина бяха и студенти-участници в Международния конкурс за илюстрация, писатели, илюстратори, издатели, библиотекари, литературни критици, педагози и др. В тридневния празник се включиха и стотици родители и много доброволци.

За рекордния брой участници и гости многобройните прояви, включени във фестивалната програма, остават като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи, и най-вече с искрената детска обич и вълнение.

Начало страница