Начало

XXV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 10-12 май 2023г./

Втори ден

 

Вторият ден на XXV Национален фестивал на детската книга, 11 май /четвъртък/, отново беше наситен с интересни прояви.

Проведоха се осем премиери на нови детски книги, литератур маратон по училища с писатели и издателства - гости на Фестивала, майсторски клас по творческо писане с модератор Марин Трошанов, майсторски клас „Изкуството на детската илюстрация - към новите му изразни възможности. Иновации и тенденции“ с модератори: П. Станимиров, Б. Стоилов, Н. Ангелова, М. Бочева, спектакъл „Момче и вятър“ по мотиви от български народни приказки на ДКТ -гр. Бургас, карнавално шествие, тържествен концерт и връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2023г. в различните категории.

 От 9:00ч., във фоайето на ДТ ”Ст. Киров”, беше представена книгата със стихове „Юху-буху-измислячус“ на Петя Кокудева. /ИК „Жанет - 45“/

Петя Кокудева е родена на 17.09.1982г. в гр. Смолян. Завършила е Журналистика и  Творческо писане в СУ "Св. Климент Охридски". Работи като репортер във вестник "168 часа" и Дарик радио, като съавтор на предаване в радио НЕТ и сценарист за куклен театър. Понастоящем е копирайтър в международна рекламна агенция. Интересите й са в сферата на детската литература - занимава се с драматургия за куклен театър и води "Рубрика за децата и въображенията" - "Граматика на фантазията".

Aвтор е на стихосбирката „Лулу"(2011), с която печели Специалната награда на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет"(2012), “Поздрави от синята палатка“ (2019)  и на книгите за деца: „Малки същества” (2014), „Питанки”(2016), “Лупо и Тумба”.Ч.1.и2(2018) и „Юху-Буху-Измислячус!“(2022).

Носител е на Националната награда „Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване, категория „Автор“ (2017).

От 9:00ч. в ДПП „Сините камъни“-зала „Божур“ се състоя премиерата на книгата „Дивите животни от града Ч.2.“ на Елена Павлова /Издателство „Българска илюстрация“/.

Елена Павлова e родена през 1974г. в гр. Варна. Завършила е Компютърни технологии. Работила е в издателство „Мега”. В момента е писател на свободна практика  /на научна фантастика, хорър, фентъзи, книги-игри/ и преводач.

Под псевдонимите: Лени Кинг, Ким Нюмън, Върджил Дриймънд, Елайджа Джауит и Кристофър Макдоуел е издала над 25 книги-игри, както няколко романа. Нейни творби са включени в различни сборници за фентъзи и фантастика.

Съвместно с художника Петър Станимиров създават четирилогия на фентъзи-приказката от поредицата „Пръстенът на нибелунга”/ „Рейнско злато” (2014), „Валкирия” (2015), „Зигфрид” (2016) и „Залезът на боговете” (2017)/ по либретото на едноименната опера.

Автор е на книгите за деца и юноши „Камен и пиратите от 5г”, „Приключение в Долната земя: Коледари срещу хали“(2019), „Асен и пътешествениците в 100 Българии“ (2020), „Катакомби и сдухотия“(2021), Дивите животни от града Ч.1-2.“(2022).

Освен като автор, Е. Павлова е позната и като преводач, основно в областта на фантастиката и фентъзито.

Носител е на над 20 литературни награди за къса проза, фантастика и фентъзи и на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване, категория „Автор” за 2019г.

 Деца от ДГ “Божур“ – филиал и XII ОУ “Елисавета Багряна“ се срещнаха с писателката Цвета Брестничка. Бяха представени книгите й „Истории с крачета“ и „Меченцето Оги разглежда света“.

Цвета Брестничка е родена през 1963г. в гр. Чирпан. Завършва Руска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Живее и работи в София. Председател е на Асоциация “Родители”. Един от учредителите на "Пълна къща" - Клуб на многодетните родители към Асоциация "Родители".

Автор е на една поетичната книга, на книгите за  пътешествия: „Богове, маймуни, хора“/2013/, „Пътешествие надолу с главата“/2014/ и "В къщата на Пау Ама"/2019/ и на 14 книги с приказки в стихове за деца. През 2022г. издателство „ФЮТ“ издава детските й книги „Приказка за малката лопатка“/2022/, “Истории с крачета“/2022/ и “Меченцето Оги разглежда света“/2022/.

Носител е на награда „Перото“ в категория „Детска литература“ за книгата “Небивалици с буквите от А до Я“ (Издателство „Фют“, 2020г.).

Носител на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване  в категория „автор“ за 2023г.

Един от акцентите в програмата на втория ден на фестивала е премиерата на  книгата „Ах тази Киткат“ на унгарския писател Карой Мехеш. /Проект на ИК „Хермес“ и НФДК – Сливен/, която се състоя от 10.00ч., в Камерна зала на ДТ ”Стефан Киров“. Освен писателят, гости на срещата бяха Тамаш Мислер –директор на Южнодунавската регионална библиотека в гр.Печ /Унгария/, тамаш Харват-председател на Общински съвет –гр.Печ, Павлинка Бонева – преводач, представител на Българското самоуправление в Унгария, гости от Унгарския културен институт.

Карой Мехеш е роден на 20 февруари 1965г. в гр. Печ, Унгария. Завършва основно училище в Печ, Гьор и Бенедиктинската гимназия в Панонхалма / 1979-1983 г./. Завършва естетика в университета „Янус Панониус“. През 1989г. е стипендиант в Университета на Индиана в Пенсилвания (САЩ).  От 1991г. работи като журналист. От 1983г. и до днес негови стихове, разкази, преводи и литературна критика са публикувани в много литературни издания(Műhely, Jelenkor, Kortαrs, Hitel, Holmi, Forrαs, Αrgus, Eletόnk, Alfφld, Pompeji, Somogy, Ϊj Forrαs, Elet ιs Irodalom, Mϊlt ιt Jφvő, Vigilia, Nappali Хаз, Парнас). Автор е на книги с поезия и проза за възрастни. Книгата „Ах тази Киткат“ е първата му детска книга.

Карой Мехеш е и един от най-известните унгарски експерти по състезания от Формула 1, а също така е редовен сътрудник на няколко автомобилни списания. През 1996г. получава стипендията Zsigmond Mσricz и наградата Radnσti. Основател на Pιcs „Writer in Residence“ (2007–2010), след това куратор на Pιcs Νrσprogram (2011).

От 10:00 ч. в ДПП „Сините камъни“-зала „Божур“ се проведе премиерата на книгата „Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания” на Иван Раденков. /ИК “Ентусиаст“/

Иван Раденков е роден през 1976г. Завършил е магистратура по бизнес администрация в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Работи като мениджър „Човешки ресурси”. Свири и композира детска музика с групата си „Тролите”.

Автор е на детските книги: „Невероятните приключения на Унки Марлюнки” (2012), „Унки пътешества в Космоса” (2013) и „Унки и великаните” (2015) от поредицата „Книги за татковци”; на „Изчезналото слънце” (2014) и „Пътешествие до края на света” (2015) от поредицата „Истории от големия двор”, на книгата - мюзикъл „Котаракът Франт и загадъчният остров“ (2018) и на „Вкусът на приключенията. 10 истории за лакомници” (2019), „Велосипедисти край езерото Папийон” (2020). През 2021г. излиза книгата му „Фалшив речник на смешните фрази”. Най-новата му книга е „Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания”(2023г.) /ИК “Ентусиаст“/.

Носител е на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване в категория „Автор” /2021/ и наградата на детското жури за най-добър автор и книга, връчени в рамките на XXIII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2021.

 От 11:00ч. в Камерна зала на ДТ ”Стефан Киров” се състоя премиерата на сборника „Искааам. Истории на пораснали деца“ с разкази на носителите на Националната награда „Константин Константинов“ в категории „За цялостен принос“ и „Автор“ за периода 2005-2022г. и с илюстрации на художниците, отличени с наградата в категория „илюстратор“. Водещ на премиерата бе актьорът Симеон Владов.

Изданието е посветено на 25-годишния юбилей на Националния фестивал на детската книга и на двадесетгодишнината от учредяването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване. Наградата е учредена през 2004г. от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“-Сливен, Министерството на културата, Национален център за книгата към МК и Община Сливен и се връчва ежегодно, в дните на фестивала, в четири категории. Нейни носители са най-ярките представители на съвременната българска детска литература, както и едни от най-обичаните млади автори и илюстратори, които с творчеството си определят нейния облик в новия век.

Сборникът „Искааам” е събрал 22 къде весели, къде трагикомични случки от детството, разказани от писателите Георги Константинов, Катя Воденичарова, Леда Милева, Марко Ганчев, Кина Къдрева, Лиляна Стефанова, Панчо Панчев, Виктор Самуилов, Ангелина Жекова, Божана Апостолова, Петя Александрова, Юлия Спиридонова-Юлка, Весела Фламбурари, Анета Дучева Ферман, Никола Райков, Румен Иванчев, Петя Кокудева, Асен Сираков, Елена Павлова, Марин Трошанов, Иван Раденков, Милен Хальов - автори, удостоени с Националната награда „Константин Константинов”, връчвана в рамките на Националния фестивал на детската книга, в категориите „за цялостен принос” и „автор”.  

 Щастливо детство не означава непременно охолен живот, в който всичките ти прищевки са задоволени. Част от включените в сборника автори не са имали детство, изпълнено с материално благополучие. Но са имали мечти, в малките им сърца е горяла жаждата за приключения, копнежът по вълшебни светове, любопитството към околния природен свят, дори и към най-малката тревичка, неосъзнатият стремеж към творчество. И в своите пленителни, забавни, безхитростни истории,  написани специално за сборника „Искааам!”, те с днешната си мъдрост отправят именно това послание.

Автор на оригиналната идея и съставител на книгата е д-р Росица Петрова-Василева – директор на РБ “Сава Доброплодни“ - Сливен и организатор на фестивала. Особено важен е самият замисъл за сборник с подобни разкази /такъв до момента не е излизал в България/ - едно уникално като идея и великолепно, и в съдържателно, и в полиграфическо отношение издание.

Трябва да се отбележи и „визуалната” страна на сборника. Своя талантлив дял в него имат изявените художници: Ралица Мануилова, Петър Станимиров, Костадин Костадинов, Силвия Калоянова, Мая Бочева, Виктор Паунов, Невена Ангелова - носители на Националната награда „Константин Константинов” в категория „илюстратор”, наложили се и като едни от най-добрите майстори - илюстратори на детска литература. Те са предложили талантлива интерпретация на литературните текстове – всеки в характерния си, разпознаваем художествен маниер. Илюстрирали са ги буквално, но и метафорично, жизнерадостно вписвайки в тях своето усещане за красивия свят на детството. Безспорен е приносът на Петър Станимиров и Борис Стоилов за цялостното художествено оформление на сборника. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

От 12:00ч. в камерна зала на ДТ „Ст. Киров” се състоя премиерата на романа „В мен” на Милен Хальов. / 2022г./. В представянето се включиха и балерини от балет „Грация“-Сливен и актьори от ученическия театър „Класика“ към ГПЗЕ – Сливен.

Милен Хальов е роден в гр. Русе през 1988г. Завършва Национално училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов” - Русе и специалност „Анимационна режисура” в НАТФИЗ. Дипломният му филм „Трафик” е представен на множество фестивали у нас и в чужбина. Преподавал е „Анимационно кино” в частен Софийски колеж и „Рисуване” в най-старото столично училище - 127 СУ „Иван Н. Денкоглу”. От 2016г. преподава в частно училище.

Вдъхновен от учениците и своето детство, през 2019г. издава дебютния си роман „Кало Змея”. През 2020г. излиза неговото продължение „Кало Змея 2: Чудовища като мен”, а през 2021г. е издадена третата част от поредицата -  „Кало Змея 3. Герои от кал”. Най-новата му книга е романът „В мен“ издадена в края на 2022г.

Носител е на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване в категория „Автор” /2022/ и наградата на детското жури за най-добър автор и книга /2020/.

От 13:00ч. във фоайето на Драматичен театър „Ст. Киров” беше представена книгата „Приказно пътешествие“ на Иво Сиромахов. /ИК „Сиела“, 2022г./

Иво Сиромахов е роден на 29 декември 1971г. в гр. София. През 1990г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури, а през 1996г. се дипломира в НАТФИЗ, специалност „Театрална режисура”. Работил е като режисьор в Малък градски театър „Зад канала“ и Театър „Българска армия“. От 2000г. е отговорен сценарист в предаването „Шоуто на Слави“, където се изявява и като водещ и актьор. През 2013г. участва като актьор в комедийното импровизационно шоу на BTV „Младост 5“.    Пише книги и пиеси за възрастни.

Автор е и на книгите за деца: „Малки приказки”/2016/ и „Приказки от планината”/2018/, „12 принцеси“/2020/ и „Приказно пътешествие“/2022/.

Носител е на Наградата за дебют в областта на изкуствата“ (1995), Наградата за най-продавана книга „Цветето на Хеликон“ (2014), Наградата на Народна библиотека „Иван Вазов“ (Пловдив) – „Любим автор на Пловдив“ (2014г.) и Наградата „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство (2021г.). Носител на наградата на детското жури в категория „автор“ на Националната награда „Константин Константинов“ за 2023г.

През втория фестивален ден от 9:00ч., отново в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, се проведе майсторски клас по творческо писане /проза/ „Граматика на фантазията” с модератор Марин Трошанов. В интересното и провокативно занимание се включиха над 30 деца и юноши отличени с призови места в Националния литературен конкурс „От другата страна на вълшебното огледало” от Сливен и страната.

От 9:30ч. в компютърната зала на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ се проведе майсторски клас „Изкуството на детската илюстрация - към новите му изразни възможности. Иновации и тенденции” за студенти от НХА и ученици от Националната гимназия по изобразително изкуство-Сливен, с модератори: Петър Станимиров, Борис Стоилов, Невена Ангелова и Мая Бочева. Провеждането на демонстрациите и обучението стана със съдействието на фирма ADСOM.

От 11.30ч. на Открита сцена /бул. „Цар Освободител” №1/ се състоя спектакълът „Момче и вятър“ по мотиви от български народни приказки на ДКТ -гр. Бургас.

В маратона по училища: Иванка Могилска гостува на XСУ „Йордан Йовков“, Мая Бочева и Никола Райков в IIIОУ „Д-р Иван Селимински“, ИК“Мармот“ в XI СУ“К.Константинов“, M.Трошанов и ИК „Кибеа“ в IV ОУ, ИК“Ентусиаст“ и Иван Раденков в V СУ“П.К.Яворов“ Лили Русанова и ИК“Пан“ в ЦДГ „Божур“, Цвета Брестничка в XII ОУ „Елисавета Багряна“.

В карнавалното дефиле с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, се включиха над 700 участници: гвардейци от СУ “Хр. Ботев“-Айтос, четири мажоретни състава, деца от различни сливенски училища, деца и родители от детските градини, както и деца-гости на фестивала. Специално жури определи над 30 носители на наградите за най-оригинален карнавален костюм. Наградите бяха връчени на откритата сцена на площада пред общината. Водещ на събитието бе актьорът Ангел Попов.

Тържественият концерт и церемонията по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване, която се определя като една от най-престижните литературни награди в България, се проведе на 11.05.2023г. в ДТ ”Ст. Киров”. Водещи на събитието бяха  актьорите Елена Петрова и Симеон Владов. Наградите в различните категории бяха връчени:  в категория “за цялостен принос“ – на художника Петър Станимировв от Силва Хачерян - директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“  към Министерство на културата, в категория „автор” – на писателката Цвета Брестничка от кмета на община Сливен Стефан Радев, в категория „Илюстратор” на художника Кирил Златков от председателя на ОбС-Сливен Димитър Митев. За пета поредна година бе връчена награда на детското жури. Наградата на детското жури бе връчена на писателя Иво Сиромахов от Росица Петрова-Василева – директор на РБ ”Сава Доброплодни” и организатор на фестивала. За наградите в различните категории са постъпили над 65 номинации като наградите са присъдени след сериозна селекция. По повод юбилейното издание на фестивала, директорът на РБ „Сава Доброплодни” Росица Петрова-Василева връчи и награди за изключителен принос за организацията и провеждането на фестивала на: Луизина Савкова – началник отдел „Регионални дейности“ в МК и председател на Националното жури за определяне носителите на Националната награда „К.Константинов“ в последните 10 години; Златина Пантелеева – директор на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров"  - гр.Бургас за активното й съдействие през годините за представяне на млади творци във фестивалната програма, Силвия Терзиева – художествен ръководител на балет „Барби“ – Сливен за 25-годишното сътрудничество и участие в програмите на всички издания на фестивала и Павлинка Бонева - преводач, представител на Българското самоуправление в  Унгария за  огромния й принос за приобщаване на унгарски библиотечни специалисти и автори към идеите на фестивала от 2002г. и до днес. По повод юбилея, Райна Манджукова-изпълнителен директор на ДАБЧ, връчи на директора на РБ“Сава Доброплодни“- Росица Петрова-Василева почетен плакет за цялостния й принос и заслуги в развитието и популяризирането на българската детска книга и почетен плакет за РБ “Сава Доброплодни“ – за принос в популяризирането на българската детска книга и култура.  Росица Петрова бе отличена и с почетен знак на град Сливен за приноса й в развитието на културния и обществен живот в града и съхраняване на историческата му памет.

През годините фестивалът стана сцена за изява на много млади дарования. Представители на поколенията малки и по-големи творци, станали част от историята на фестивала, бяха представени на сцената на тържествения концерт. В концерта се включиха над 70 млади певци, танцьори и музиканти от Сливен, Бургас и Пловдив - носители на призови места в международни и национални певчески, музикални и балетни конкурси. Изненада за присъстващите бе появата на сцената на композитора Стефан Диомов, който години наред подкрепя идеите на фестивала. В концерта взе участие и внукът на композитора, малкият Божидар Неделчев.

Начало страница