Начало

 

 

 

 

XXIV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 11-13 май 2022г./

 

Трети ден

 

Третият, последен ден на XXIV Национален фестивал на детската книга започнa с пресконференция с носителите на Националната награда Константин Константинов - за принос в детското книгоиздаване за 2022г. От 9.00ч., в РБ Сава Доброплодни, представители на национални и регионални медии ще имат възможност да се срещнат с носителите на наградите: Милен Хальов - носител на Националната награда в категория Автор; на Невена Ангелова - в категория Илюстратор, издателство Робертино в категория Издателство и носителят на наградата на детското жури Марин Трошанов и да научат за техните първи реакции след награждаването им. Водещ на пресконференцията бе Росица Петрова-Василева

Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека Сава Доброплодни. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство ИК ФЮТ.

Фестивалната програма продължи с премиера на книгата Страната на еднорозите на Валери Манолов. /Издателство ПАН/, която се проведе от 9,00ч. в Драматичен театър Стефан Киров фоайе.

Валери Манолов е роден през 1962г. Завършил е Софийски университет Свети Климент Охридски", специалност Българска филология". През 1990г. става един от създателите и собственици на Издателска къща Пан", където работи и до сега.

Издал е две стихосбирки за възрастни: Спиралата на охлюва" (1992) и Живот с конкретен образ" (2012).

Автор е и на над 15 книги със стихове и приказки, както и на научнопопулярни издания за деца: Зайо и Гризан" (1996), Лиска и Мецан" (1996), Рени и Лисана" (1998), Рунтавелка" (1998), Моята първа книга: Какво е дала България на света" (2009, 2018), Приказки за Хитър Петър" (2011), Седем приказки за лека нощ" (2011), Моята първа книга за българските откриватели" (2014), Динозаврите: Светът около нас" (2017), Моята първа книга за българските празници, обичаи и вярвания" (2015, 2019), Празник на буквите - българските празници и обичаи" (2019), Български приказки с поука" (2019). През 2021г. е издадена книгата му Страната на еднорозите", а през 2022г. Тайнствената страна динозаврия.

 От 10:30ч., отново в Драматичен театър Стефан Киров фоайе, се проведе Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: Истории от магазинчето за щастие и в  XI Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои Сливен, 2022. Над 60 деца и юноши бяха наградени за участието си в Националния литературен конкурс Какво ми разказа вятърът и XI Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала. В конкурсите се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала. Тази година в Националния литературен конкурс се включиха и 81 деца от българските училища в чужбина като най-голям е броят на участниците от училищата във Виена, Париж и Лондон. Организаторите на фестивала осигуриха и специални награди /таблети/ за отличените с първа награда  във втора и трета възрастова група в двата конкурса. В концерта  със свои изпълнения взеха участие талантливите малки певци от: Вокално студио Усмивка с ръководител Мария Желева, Детска вокална група Славейче при ІІ ОУ Христо Ботев Сливен, както и талантливите малки балерини от балет Барби Сливен.

  От 11.30ч. на Oткритата сцена на фестивала, на бул. Цар Освободител 1, ще започне представление на ДКТ Русе - Патиланци". Драматизация и постановка: Тодор Вълов; Режисура - Дарин Петков; Сценография Наталия Гочева; Музика - Станимир Иванов; Участват: Кремена Станева, Деница Дончева, Мартин Маринов.

  Фестивалът беше закрит със заключителен концерт от 12:30ч. на откритата сцена. В него със свои изпълнения се изявиха децата от вокална група Славейче при ІІ ОУ Христо Ботев, балет Барби към Военен клуб Сливен с ръководител Силвия Терзиева и клуб по спортни танци към XII ОУ Елисавета Багряна.

Над 7000 деца и тийнейджъри от Сливен и страната посетиха проявите от фестивалната програма. Сред участниците и гостите на фестивала от България и чужбина бяха и студенти-участници в международния конкурс за илюстрация, писатели, илюстратори, издатели, библиотекари, литературни критици, педагози. В тридневния празник се включиха и стотици родители и много доброволци.

За рекордния брой участници и гости многобройните прояви, включени във фестивалната програма, остават като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи, с искрената детска обич и вълнение.

 

 

 

 

Начало страница