Начало

 

 

 

 

XXIV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 11-13 май 2022г./

 

Трети ден

 

Третият, последен ден на XXIV Национален фестивал на детската книга започнa с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2022г. От 9.00ч., в РБ „Сава Доброплодни”, представители на национални и регионални медии ще имат възможност да се срещнат с носителите на наградите: Милен Хальов - носител на Националната награда в категория „Автор”; на Невена Ангелова - в категория „Илюстратор“, издателство „Робертино“ в категория „Издателство“ и носителят на наградата на детското жури Марин Трошанов и да научат за техните първи реакции след награждаването им. Водещ на пресконференцията бе Росица Петрова-Василева

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

Фестивалната програма продължи с премиера на книгата „Страната на еднорозите” на Валери Манолов. /Издателство „ПАН”/, която се проведе от 9,00ч. в Драматичен театър „Стефан Киров” – фоайе.

Валери Манолов е роден през 1962г. Завършил е Софийски университет „Свети Климент Охридски", специалност „Българска филология". През 1990г. става един от създателите и собственици на Издателска къща „Пан", където работи и до сега.

Издал е две стихосбирки за възрастни: „Спиралата на охлюва" (1992) и „Живот с конкретен образ" (2012).

Автор е и на над 15 книги със стихове и приказки, както и на научнопопулярни издания за деца: „Зайо и Гризан" (1996), „Лиска и Мецан" (1996), „Рени и Лисана" (1998), „Рунтавелка" (1998), „Моята първа книга: Какво е дала България на света" (2009, 2018), „Приказки за Хитър Петър" (2011), „Седем приказки за лека нощ" (2011), „Моята първа книга за българските откриватели" (2014), „Динозаврите: Светът около нас" (2017), „Моята първа книга за българските празници, обичаи и вярвания" (2015, 2019), „Празник на буквите - българските празници и обичаи" (2019), „Български приказки с поука" (2019). През 2021г. е издадена книгата му „Страната на еднорозите", а през 2022г. –„Тайнствената страна динозаврия”.

 От 10:30ч., отново в Драматичен театър „Стефан Киров” – фоайе, се проведе Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: “Истории от магазинчето за щастие” и в  XI Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2022. Над 60 деца и юноши бяха наградени за участието си в Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът” и XI Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала. В конкурсите се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала. Тази година в Националния литературен конкурс се включиха и 81 деца от българските училища в чужбина като най-голям е броят на участниците от училищата във Виена, Париж и Лондон. Организаторите на фестивала осигуриха и специални награди /таблети/ за отличените с първа награда  във втора и трета възрастова група в двата конкурса. В концерта  със свои изпълнения взеха участие талантливите малки певци от: Вокално студио „Усмивка” с ръководител Мария Желева, Детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен, както и талантливите малки балерини от балет „Барби” – Сливен.

  От 11.30ч. на Oткритата сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител” 1, ще започне представление на ДКТ – Русе - „Патиланци". Драматизация и постановка: Тодор Вълов; Режисура - Дарин Петков; Сценография – Наталия Гочева; Музика - Станимир Иванов; Участват: Кремена Станева, Деница Дончева, Мартин Маринов.

  Фестивалът беше закрит със заключителен концерт от 12:30ч. на откритата сцена. В него със свои изпълнения се изявиха децата от вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев”, балет „Барби” към Военен клуб – Сливен с ръководител Силвия Терзиева и клуб по спортни танци към XII ОУ ”Елисавета Багряна”.

Над 7000 деца и тийнейджъри от Сливен и страната посетиха проявите от фестивалната програма. Сред участниците и гостите на фестивала от България и чужбина бяха и студенти-участници в международния конкурс за илюстрация, писатели, илюстратори, издатели, библиотекари, литературни критици, педагози. В тридневния празник се включиха и стотици родители и много доброволци.

За рекордния брой участници и гости многобройните прояви, включени във фестивалната програма, остават като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи, с искрената детска обич и вълнение.

 

 

 

 

Начало страница