Начало

XXIV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 11-13 май 2022г./

Втори ден

Вторият ден на XXIV Национален фестивал на детската книга, 12 май /четвъртък/, отново бе наситен с интересни прояви.

Проведоха се 6 премиери на нови детски книги, приказно шоу ”Пътешествие с приказни герои”, среща на библиотекари от Сливенски регион с екипа на издателство „Хермес”, майсторски клас по илюстрация и комикс с новите технологии, спектакълът „Русалка”, карнавално шествие, тържествен концерт и връчване на Националната награда „Константин Константинов” в различните категории.

От 9:00ч., във фоайето на ДТ ”Ст.Киров”, беше представена книгата „Сбогом, Страшен чехъл!“ на Слави Стоев. /Издателство „Робертино”/

Слави Стоев е роден на 21 декември 1973г. в гр. София. Завършил е Психология в Нов български университет. Работи като организационен психолог и консултант за повишаване ефективността на екипи и личности. От 2010г. е основател и съдружник в консултантската организация InManagement, където работи основно по проекти по организационно развитие.

Чрез книгите си работи в областта на ранното развитие на емоционалната интелигентност при деца с помощта на литературата.

Автор е на излезлите 5 книги от поредицата „Лиско Лис и приятели" (2019, издателство „Рибка") и на книгите „Продавача на омраза" (2019), „Играчките на Моника" (2020) и „Сбогом, Страшен чехъл" (2021).

Книгата му „Продавача на омраза" е включена в престижния каталог White ravens - 2020 на Международната детско-юношеска библиотека в гр. Мюнхен /Германия/.

От 10.00ч. в ЦДГ„Мак” и от 11:00ч. в ЦДГ „Божур” беше представена книгата „Как играят буквите” на Христина Петрова. /Издателство „ФЮТ”/.

От 10.00ч. отново във фоайето на ДТ ”Стефан Киров”, бе премиерата на книгата  „Принцеса Натима” на Асен Сираков. /Издателство „Атеа”/

Асен Сираков е роден е на 6 юли 1952г. в гр.София. Завършва Руска и Българска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

Асен Сираков е писател, езиковед, публицист, преводач, драматург и журналист с над 1500 публикации в периодичния печат. Автор и водещ на предаването "12+Пляс!" в БНР /1993-1998/, водещ на "Нощен Хоризонт" и „12+3" в БНР, автор и водещ на "Неделен магазин" и "Горе, Долу", журналист в „Панорама" по БНТ.

Автор е на 12 книги за възрастни: стихосбирки, няколко романа и сборници с разкази; както и на музика: авторски песни, естрадни песни, пиеси за пиано, концерт за пиано и оркестър.

Автор е и на книгите в рими за деца: „Приказки за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън" (2009), „Приказка за малката слоница" (2016), „Приказка за една Плишимура, която дори не приличаше на Плишимура"(2017) и „Приказка за Ежко Измишльоткин и къртицата Софица"(2018). През 2021г. излиза поредицата му „Четвъртото неизвестно", която включва книгите , „Хлона”, „Амалия”, „Ип и Мишо” и „Принцеса Натима”.

Носител е на наградите: Голямата награда "ПОКИ" за поезия (1992), "Журналист на годината" – Grand Prix ("Репортер 7", 1995), "Premios ondas" – Grand Prix в раздел "Радио" (Барселона, 1995), "Златно перо" - за литература и публицистика (1996), Национална награда „К. Константинов" - за принос в детското книгоиздаване, категория „Автор" (2018).

От 10:00ч. в зала „Май” бе проведена кръгла маса с участието на редакционния екип на ИК”Хермес” посветена на 30 -годишния юбилей на издателството, в която се включиха библиотечни специалисти от Сливенски регион. Форумът бе посветен и на 70-години от рождението на дългогодишния председател на ББИА Снежана Янева, с чието съдействие повече от 10г. се реализира програмата на MK за обогатяване на фондовете на българските библиотеки. Представени бяха издателските политики на „Хермес” и възможностите за работа в променените реалности. В края на срещата Стойо Вартоломеев-собственик на издателството дари на присъстващите представители на 60 читалищни библиотеки от Сливенски регион пакети с най-новите издания на „Хермес” като общата стойност на дарението за региона е 6000лв. На РБ”Сава Доброплодни” С.Вартоломеев дари 120 книги на английски език от разпространяваните в книжарници „Хермес” заглавия.

Двадесет и четвъртото издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, осигури пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, се представиха иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена.От 10:30 до 12:30ч. в компютърната зала на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” се проведе майсторски клас за студенти от НХА - „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии” –с модератори: П.Станимиров, Б. Стоилов, проф.Виктор Паунов. Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас бяха използвани таблети на Wacom и бяха представени всички предимства на графичната програма..

Фирма ADCOM е доставчик на решения за широкоформатен печат, графичен дизайн, предпечат, дигитален печат, управление на цвета, базирани на водещи в света производители на скенери, широкоформатни принтери, режещи плотери, дигитални преси, таблети, калибратори, софтуер и др.

 От 11:00ч. в Драматичен театър „Стефан Киров” се проведе премиера на книгата „Съли, Съсльо и нашествието на Горностая“ на Димана Гуляшка. /Издателство „Кибеа”/

Димана Гуляшка е родена на 20.09.1961г. в гр. София. Внучка е на писателите Андрей Гуляшки и Георги Караславов. Завършила е гимназия /1979г./ и Театрална режисура във ВИТИЗ „Кр. Сарафов", в класа на Димитрина Гюрова. Още като студентка стъпва на сцената на Народния театър „Иван Вазов" с ролята на Стайка - жената на Боримечката, в постановката „Под игото" на режисьора Филип Филипов.

От години живее със семейството си в гр. Лондон, Великобритания. Работила е като библиотекар в Българското училище в Лондон.

Автор е на книгата с новели „Panta rhei /Всичко тече..."(Атеа, 2018).

През 2022г. излиза първата ѝ детска книга „Съли, Съсльо и нашествието на Горностая.”

От 11.00ч. до 13.00ч. по училища се проведе литературен маратон с писатели-гости на фестивала.

От 12:00 до 13:00ч. във фоайето на  Драматичен театър „Стефан Киров” се състоя премиера на книгата – игра „Дугулите и вълшебното листо“ на Тони Теллалов, Никола Райков и Мая Бочева.

Тони Теллалов е роден на 08.10.1970г. в град Шумен. Завършва социална педагогика в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", където през 2012г. защитава и докторска дисертация по същата дисциплина.

Автор е на осем поетични книги.

През 2021г., в съавторство с Никола Райков, издава дебютната си детска книга „Дугулите и вълшебното листо".

Носител е на множество национални литературни награди, между които: първа награда за поезия от Националния студентски литературен конкурс - Шумен (2002); голямата награда на Националния конкурс за "SMS - поезия" на М-тел, НДК и СБП (2007); първа и втора награда на Конкурса за кратка проза, организиран от LiterNet: & eRunsMagazine (2013; 2011); първа  награда от Втори Национален конкурс за авторска приказка - Стара Загора (2019); Национална награда за лирика “Иван Пейчев”(2021).

 От 13:00 ч., отново във фоайето на в ДТ „Стефан Киров”, се проведе премиера на книгата „Кало змея – 3. Герои от кал” на Милен Хальов.

Милен Хальов е роден в гр. Русе през 1988г. Завършва Национално училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов" - Русе и специалност „Анимационна режисура" в НАТФИЗ. Дипломният му филм „Трафик" е представен на множество фестивали у нас и в чужбина. По- късно завършва и педагогика. Занимава се с реклама.

Преподавал е „Анимационно кино" в частен Софийски колеж и „Рисуване" в най-старото столично училище - 127 СУ „Иван Н. Денкоглу". От 2016г. преподава в частно училище. Разбира се отлично с учениците и те чакат неговите часове с нетърпение. Прави забавни видеа, с които преподава учебния материал, защото още обича да разказва истории.

Вдъхновен от учениците и своето детство, през 2019г. издава дебютния си роман „Кало Змея". През 2020г. излиза неговото продължение „Кало Змея 2: Чудовища като мен", а през 2021г. е издадена третата част от поредицата - „Кало Змея 3. Герои от кал".

За романа си „Кало Змея" през 2020г. получава наградата на детското жури за най-добър автор и книга от номинираните за Националната награда „Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване в категория „Автор", връчена в рамките на XXII Национален фестивал на детската книга-Сливен, 2020. За кн.”Кало змея 3” му е присъдена Националната награда „константин Константинов” за 2022г. в категория автор.

 От 11.30ч. на Открита сцена /бул. „Цар Освободител” №1/ бе представен спектакълът „Русалка” на Театър „Весел”. Драматизация и постановка: Тодор Вълов; Сценография и кукли: Наталия Гочева; Музика: Пламен Мирчев-Мирона; Вокал: Пламена Ангелова; Студиен звукозапис: Петър Атанасчев; Продуцент: Театър ВЕСЕЛ; Участват: Елка Баланова и Веселин Василев

Театър „ВЕСЕЛ” е основан през 1998г. На XI-я Световен фестивал на кукленото изкуство в Прага, през 2007г., театърът печели награда за най-добър оригинален спектакъл, а през 2009г., в Букурещ – приз за атрактивен двуезичен спектакъл. През 2010г. получава награди на фестивалите в Галац (Приз за разпространение на универсални културни ценности) и в Шанхай (Специалната награда на журито). На фестивала „Михаил Лъкатник” - гр.Ямбол през 2013г. – печели наградата за актьорски ансамбъл. През същата година, на фестивала в гр.Омск (Русия), получава Специалната награда на спонсора на фестивала, а в гр.Сибиу (Румъния) - награда за режисура. През 2014г. на Театралния фестивал в гр.Кишинев (Молдова) театърът е удостоен с награда за оригинален и модерен спектакъл.

Някои от спектаклите в репертоара на театъра се играят и на испански, руски, английски и румънски език.

Участия в национални и международни фестивали: Бурса (Турция, 2019); Тирана (Албания, 2019); «Дни на куклите» - Бургас (2018); Астана (Казахстан, 2017); Алба Юлия (Румъния, 2017); Брашов (Румъния, 2015, 2016, 2017); Лодз (Полша, 2016); «Дни на куклите»-Бургас(2016);Палермо(Италия,2016); Борнео(Малайзия, 2015); Ереван (Армения, 2015); «Театрални празници» - Хасково (2015); Маракеш (Мароко, 2015); «Магията на вятъра» - Сливен (2015); Кенифра (Мароко, 2015); Банкок (Тайланд, 2014); Суботица(Сърбия, 2014); Тимишоара (Румъния, 2014); Кишинев (Молдова, 2014); Сибиу (Румъния - 2013, 2014); Москва (Русия – 2013); Омск(Русия, 2013); «Двама са малко, трима са много» – Пловдив (2012); «Слънчоглед»-Благоевград(2012);Ниш(Сърбия,2011); Шанхай (Китай, 2010); Билбао (Испания, 2010); Галац (Румъния, 2010); Сантандер (Испания, 2010); Букурещ (Румъния, 2009); Палма де Майорка (Испания, 2009); Марибор (Словения, 2008); Алковер (Испания, 2007); Любляна (Словения, 2008) и др.

 От 12.30ч. на Малка сцена до книжарница „Хермес” на бул. „Цар Освободител” №16 се проведе детско шоу „Пътешествие с приказни герои” по книгите на ИК „Хермес” с водещ актьорът Ангел Попов

 В карнавалното дефиле с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, се включиха актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките”, мажоретните състави на ПГИ „проф.Димитър Табаков”, VСУ”П.К.Яворов” и XII ОУ”Елисавета Багряна”, над 600 деца от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Водещ на карнавала бе актьорът Ангел Попов. Специално жури определи над 30 носители на наградите за най-оригинален карнавален костюм. Наградите бяха връчени на откритата сцена на площада пред общината от д-р Мариана Марчева – председател на журито, Луизина Савкова от МК, Ваня Пенчева и Величка Христова – членове на Организационния комитет на фестивала. За всички участници в карнавала организаторите осигуриха грамоти за участие и подаръци - детски списания и рекламни материали, които бяха раздадени по училища.

От 17:30ч. в Драматичен театър „Стефан Киров” – Голяма зала се проведе Тържествен концерт и официална церемония по връчване на Националната награда «Константин Константинов» за принос в детското книгоиздаване за 2022г.  със специалното участие на актьора Даниел Цочев. Специален гост на концерта ще бъде заместник министърът на Министерство на културата Юрий Вълковски., Наградите в различните категории бяха връчени:  в категория „автор” – на писателя Милен Хальов от зам.-министъра на културата Юрий Вълковски, в категория „Издателство” – на ИК „Робертино” от кмета на община Сливен Стефан Радев, в категория „Илюстратор” на художничката Невена Ангелова от председателя на ОбС-Сливен Димитър Митев. Наградата на детското жури бе връчена на писателя Марин Трошанов от Росица Петрова-Василева – директор на РБ ”Сава Доброплодни” и организатор на фестивала. За наградите в различните категории са постъпили над 60 номинации като наградите са присъдени след сериозна селекция. Директорът на РБ „Сава Доброплодни” Росица Петрова-Василева, връчи и награда за изключителен принос за организацията и провеждането на фестивала на художника Борис Стоилов, за подкрепата му за реализиране на художествени изложби, конкурси и пленери в рамките на фестивала, за  художествените решения на голяма част от рекламните материали на ежегодните издания на форума и по повод на неговата шестдесет годишнина.

В концерта взеха участие: Мария Петкова – обой и Ема Тороманян - китара, Милана Кан – цигулка и Филип Даниел – виолончело, талантливите певци Габриела Йорданова и Божидар Неделчев, Симона Маринова и Диана Димитрова от дует „Парадокс”, и виртуозния Илин Папазян, изящните балерини от Балетна формация при  НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров" - гр.Бургас и от балет „Барби” – Сливен и  уникалните танцьори от Клуб по спортни танци „Бургас 1975”.

Начало страница