Начало

XXIV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 11-13 май 2022г./

Първи ден

 От 11 до 13 май 2022г., за двадесет и четвърта поредна година в Сливен се проведе най-приказния, най-усмихнатия, най-смисления детски празник в България – уникалният Национален фестивал на детската книга-Сливен, 2022, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, най-големите детски издателства и много приятели и спомоществователи. Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене премина под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев. Гост на част от проявите бе и зам.-министърът на културата Юрий Вълковски.

Двадесет и четвъртото издание на фестивала съчетава основните си цели с променените условия и  премина в различен формат, чрез включване в програмата на много прояви представени с нови форми.

Вече 24 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече 19 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца. И тази година събитията от фестивалната програма са насочени към реализиране на тези цели.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала бяха включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на писателите: Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Йорданка Белева, Димана Гуляшка, Христина Петрова, Валери Манолов, Милен Хальов, Тодор Каракашев, Слави Стоев, Александър Секулов, Никола Райков и Тони Теллалов; срещи с илюстраторите Петър Станимиров, Борис Стоилов, проф.Виктор Паунов, Сотир Гелев, Ралица Мануилова, Мая Бочева, Милена Радева, както и със студенти, спец.”Илюстрация” от НХА; литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор  Марин Трошанов; връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2022г. в различните категории; откриване на изложба-илюстрации на Сотир Гелев - носител на Националната награда „Константин Константинов” – категория „илюстратор” за 2021г.; откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Елин Пелин”, посветен на 145г. от рождението на писателя; откриване на изложба „Театрални кукли на любими литературни герои изработени от деца” с творби от единадесетото издание на Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът” и XI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и церемония по награждаването на отличените участници; театрални представления; приказно шоу; прожекции на анимационния филм „Виола”; концерти; карнавално шествие и др.

  По традиция, Фестивалът бе открит с концерт на 11 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Водещ на концерта бе актьорът Даниел Цочев, а в него със свои изпълнения се включаха: Вокална формация от детски хор „Милка Стоева” – гр. Бургас,  балетни формации при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров" – гр. Бургас и детска вокална група „Славейче” – гр.Сливен, а с индивидуални изпълнения в спектакъла участваха талантливите певци, победители в редица национални и международни конкурси: Даная Бочева (12г.) – гр.София и Евгения Белева (10г.) - гр.Бургас. Официалният старт на фестивала бе даден от Стефан Радев - кмет на Община Сливен. В церемонията по откриването се включиха и зам.-областният управител на Сливенска област Пепа Генчева, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, членове на Организационния комитет на фестивала, гости и участници във фестивалната програма. Специален гост на фестивала бе г-н Тамаш Хорват - председател на комисията по култура към Общински съвет и на Културен център - от побратимения на Сливен гр.Печ, Унгария.  

Програмата на първия ден от фестивала включваше представление на открита сцена, откриване на три изложби, премиери на пет нови детски книги, кръгла маса  с международно участие на тема: „Изкуството да се пише за деца днес - между модерните послания и фантазния свят“ и представяне на интересни издателски проекти, концерт на открита сцена.

На специална пресконференция, от 12:00ч., в РБ”Сава Доброплодни”, журито за определяне носителите на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване обяви носителите на наградата в различните категории за 2022г./категория „Автор” – Милен Хальов, категория „Илюстратор” –Невена Ангелова, категория „Издателство” – ИК”Робертино” Съобщена бе и наградата на детското жури в категория „автор”./Марин Трошанов за книгата „Еми и крадецът на сенки”/

Минути след откриването на фестивала, от 11.00ч., във фоайето на първия етан на ДТ „Ст. Киров” беше открита изложба „Театрални кукли на любими литературни герои” с творби на участниците в XI Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои - 2022. В тазгодишното издание на конкурса се включиха над 270 деца и юноши на възраст от 7 до 15 години от специализирани школи и училища от  цялата страна. От сръчните им ръце оживяха над 300 кукли на любими герои на известни и обичани от децата литературни герои.

И тази година централният площад и ларгото се превърна в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен бяха представени няколко спектакъла, които срещнаха деца и възрастни с любимите им приказни герои. Приказният маратон започна в първия ден на фестивала, в 11:30ч. със спектакъла на ДКТ – гр. Ст. Загора: „Който не работи не трябва да яде” /Драматизация, режисура и муз. оформление: Ирослав Петков; Сценография и кукли: Ива Гикова, Ивайло Николов; Актьорски състав: Биляна Райнова, Калоян Георгиев, Таня Георгиева, Златина Караенева/.

  В първия ден на фестивала, от 11:00ч., в РБ „Сава Доброплодни” се проведе майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор Марин Трошанов. В интересното и провокативно занимание се включиха над 20 деца и юноши от Сливен, участници в Националния литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие”.

  Акцент в програмата на фестивала и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. В първия ден на фестивала бяха открити две изложби – илюстрации.

В галерия „Димитър Добрович” /бул. „Цар Освободител” № 13/ от 12:00ч. бе открита изложба – илюстрации на Сотир Гелев – носител на Националната награда „Константин Константинов” за 2021г.– категория „Илюстратор”. В една от залите на галерията бе прожектиран и анимационния филм „Виола” по едноименната книга на Сотир Гелев.

Сотир Гелев е роден през 1960г. в гр.Асеновград. Завършил е Национална гимназия за сценични и екранни изкуства - гр.Пловдив и специалност „Графика” в Националната художествена академия – гр.София. Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА“. През 1991г. с брат си Пенко Гелев създават списанието за комикси „Рикс“. След 1991г. работи в областта на графичния дизайн, телевизионната реклама, прави специални ефекти за киното, пише сценарии за комикси, игрални, анимационни и телевизионни филми, режисира и продуцира игрални, документални и анимационни филми и телевизионни сериали, както и една балетна постановка в Националната опера.

С брат си са автори на поредицата от комикси и книги за Илийчо и Август, която включва: „Илийчо и Август“/2014/, „Илийчо, Август и седемте джуджета“ /2016/ и „Илийчо, Август и Гергин“ /2016/.

Автор е на две книги за възрастни и на детските книги: „Как Лора се научи да брои до десет“/2017/, „Приспивни песни за феи и чудовища“/2020/ и „Приключенията на г-н Боровинка по вода и суша“ /2020/.

През 2021г., за книгата „Приключенията на господин Боровинка по вода и суша“, получава Националната награда „Хр. Г. Данов“ за детска литература. Същата година, за илюстрациите към книгата „Приспивни песни за феи и чудовища“ му е присъдена Националната награда „Константин Константинов“ - за принос в детското книгоиздаване в категория „Илюстратор” /в рамките на XXIII Национален фестивал на детската книга - Сливен, 2021/.

В галерия „Май” /бул. „Цар Освободител” № 1/ в 13:00ч. бе открита изложба – илюстрации от Международен студентски конкурс на тема: „Из приказния свят на Елин Пелин”, посветен на 145г. от рождението на писателя. Конкурсът се организира за трета поредна година от РБ ”Сава Доброплодни” с подкрепата на НХА – София. В конкурса тази година със свои творби участват 36 студенти от художествените академии в България, Сърбия, Унгария и Босна и Херцеговина. Изложбата беше представена от проф.Виктор Паунов – председател на журито за определяне на носителите на наградите от конкурса. След откриването на изложбата се състоя и церемония по награждаване на отличените участници: /I награда: Григор Григоров (НХА-София), II награда: Мария Стоева (НХА-София), III награда: Василена Радева (НХА-София), Йордан Хаджистойчев (НХА-София), Благовеста Нейчева (НХА-София), Поощрения: Mustafa Velagic (AFA – Sarajevo, BiH), Теодор Мирчев (НХА-София), Martina Reč (AFA – Sarajevo, BiH).

И в трите дни на фестивала бяха включени премиери на интересни детски книги, които се проведоха във фоайето на ДТ”Стефан Киров” - Сливен В първия ден, от 11:30ч., се състоя премиерата на книгата „Фалшив речник на смешните фрази” на Иван Раденков. /Издателство „Ентусиаст“/

Иван Раденков е роден през 1976г. Завършил е магистратура по бизнес администрация в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Работи като мениджър „Човешки ресурси”. Свири и композира детска музика с групата си „Тролите”.

Автор е на детските книги: „Невероятните приключения на Унки Марлюнки” (2012), „Унки пътешества в Космоса” (2013) и „Унки и великаните” (2015) от поредицата „Книги за татковци”; на „Изчезналото слънце” (2014) и „Пътешествие до края на света” (2015) от поредицата „Истории от големия двор”, на книгата - мюзикъл „Котаракът Франт и загадъчният остров“ (2018) и на „Вкусът на приключенията. 10 истории за лакомници” (2019), „Велосипедисти край езерото Папийон” (2020). През 2021г. излиза най-новата му книга „Фалшив речник на смешните фрази”.

Посланик на детската книга за 2017г.

Носител на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване в категория „Автор” /2021/ и наградата на детското жури за най-добър автор и книга, връчени в рамките на XXIII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2021.

От 12.30 до 13.30ч. беше представена книгата „Дракончето Ринти” на Доника Ризова /Издателство „Мармот”/.

Доника Ризова е родена на 8 юли 1975г. в гр.Дупница. Завършила е магистратура "Връзки с обществеността" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Тя е популярен журналист, комуникационен експерт и травъл блогър.

Започва кариерата си като репортер в „Дарик радио“ и по-късно става главен редактор, отговарящ за развитието на радиото в Северозападна България.. Тя е автор и собственик на травъл сайта lifeofdonika.com и PR агенция PR Code.

През 2021 г. издателство „Мармот” издава дебютната й детска книга "Дракончето Ринти". През септември 2022г. ще излезе втората част от поредицата вдъхновена от живота на семейството на остров Майорка.

Носител е на множество награди, сред които: „Златно перо” на Съюза на българските журналисти, наградата "Свети Влас"  за телевизионна журналистика, наградата „Златно сърце“ за активната си социална ангажираност и др.

От 13.30ч. се състоя представяне на книгата „Баба Дрямка“ на Йорданка Белева /Издателство „Жанет-45“/.

Йорданка Белева е родена на 20 юни 1977г. в гр.Тервел. Завършва българска филология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” (2001) и библиотечен мениджмънт (2010). През 2015г. придобива докторска степен по сравнителното библиотекознание (2015).

Работила е като журналист в БНР, „Дарик радио“ и радио NET, и като телевизионен сценарист в БНТ и Btv. В момента работи в парламентарната библиотека.

Пише стихотворения и къси разкази. Нейни текстове са преведени на английски, немски, френски, хърватски, арабски, италиански, испански и македонски език.

Автор е на стихосбирките: „Пеньоари и ладии“ (2002), „Й“ (2012) и „Пропуснатият момент“ (2017) и на сборниците с къси разкази „Надморската височина на любовта“ (2011), „Ключове“ (2015), „Кедер“ (2018).

През 2021 г. ИК ”Жанет 45” издава дебютната й книга за деца „Баба Дрямка", с илюстрации от Иво Рафаилов. 

Носител на редица национални награди за поезия и проза.

Премиерата на книгата на Александър Секулов „Скитникът и синовете” /Издателство „Хермес“/ беше с начален час 14:30ч.

  Aлександър Секулов е роден на 6 януари 1964г. в гр.Пловдив. Завършва Средно специално художествено училище за сценични кадри и българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работил е като журналист и редактор във вестниците „Марица“ и „Новинар“ /1991 - 1997/. Създател е на Летни сцени „Конюшните на  царя“ в Старинен Пловдив и Празници на изкуствата „Лятно време“ от 1997г. Изпълнителен директор на Европейски месец на културата – Пловдив/1999/. Собственик е на музикалния клуб „Петното на Роршах“. От 2009г. е драматург в Пловдивския драматичен театър.

Автор е на 15 книги за възрастни с поезия, есета, публицистика и романи. През 2005г. издава  пиесата „Светли хотелски стаи”.

През 2011г. излиза първият му роман за тийнейджъри „Островът”, а през 2021г. неговото продължение „Скитникът и синовете”.

Носител е на редица литературни награди, между които: Национална литературна награда „Цветан Зангов“ (1985, 1986, 1987), Национална литературна награда „Иван Николов“ (1998, 2004), Националната награда „Христо Фотев“ (2018), Наградата „Пловдив“ за литература (2004, 2016, 2019) и др.

От 15.30ч. се състоя представяне на книгата „Фиалата на жреца“ на Тодор Каракашев /Издателство „Лексикон“/.

Тодор Каракашев е роден е на 6 юни 1955г. в гр.Пазарджик. Завършил е българска филология в Пловдивския университет „П. Хилендарски”. Работил е като завеждащ отдел в Окръжен пионерски дом - Пазарджик, секретар на Дружеството на писателите в Пазарджик, кореспондент на сп.„Съвременност и развитие” /Италия/, отговорен редактор на в. „Метафора“. Член е на СБП и IBBY - българска секция. Председател е на Националното сдружение за детска литература „Дете и книга”. Автор е на 17 книги, от които 14 за деца и 3 с художествено-критическа насоченост. Отделни негови творби са публикувани във всички литературни издания за деца у нас.

Книги за деца: „На лист от тетрадка” (1996),  „Приказки за мушмороци” (1998), „Необикновено обикновена история или бивали небивалици за това и онова” (2003), „Необикновено обикновена история” (2005), „Други приказки за мушмороци” (2009), „Който знае, да мълчи” (2009), „Нови приказки за мушмороци” (2010), „Защо слоновете имат дълги хоботи” (2013), „Дядо на въртележката” (2013), „Гора от приказки” (2017), „Който знае, да мълчи” (2019) и на романа „Фиалата на жреца” (2021).

Носител е на наградите: „Златен век” на Министерство на културата (2018); Национална награда „Петя Караколева” (2014); Национална награда „Калина Малина” (2016); Награда за поезия от Международния конкурс „La piezzeta”-  Италия (2013) и др.

Важен момент в програмата на 24-то издание на фестивала бе провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Изкуството да се пише за деца днес - между модерните послания и фантазния свят” с модератор д-р Росица Петрова-Василева. Бяха представени 19 доклада на участници /автори и издатели/  от България, Сърбия, Унгария, Гърция и Германия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език издаден с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума бе чрез анализ на конкретни произведения от детската литература да се представи проекцията на съвременния свят в тях,  промяната по отношение на ценностите, принципите и начина на  реализирането на детската литература и как реалните и тревожни проблеми на модерността да бъдат предадени по разбираем и вълнуващ начин, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето - читател.  Форумът завърши с дискусия като премина в две сесии: първата – присъствена, във втората сесия чрез видео-конферентна връзка бяха представени доклади на автори, които не успяха да пристигнат в Сливен.

Наситеният с прояви първи ден на XXIV Национален фестивал на детската книга завърши с концерт „И мечтите си чудесни - да превърнем в песни!”, oт 17.00ч., на откритата сцена на бул.”Цар Освободител”1, с водещ актьорът Даниел Цочев. В концерта със свои изпълнения се включиха талантливите млади певци: Даная Бочева (12г.) – гр.София, Тодор Иванов /13г./ - гр.Сливен, Нора Ангелова /16г./ - гр.Бургас, Мария Кабадова /17г./ - гр.Бургас, Стелияна Петрова /17г./ - гр.Бургас, както и малките акробати от Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев”- гр.Сливен с ръководител Виолета Бинева и балетни формации на балет „Барби” към Военен клуб - Сливен с художествен ръководител Силвия Терзиева.

В края на концерта към небето полетяха 50 балона със знака на фестивала като израз на надеждата на децата за по-щастливи дни и сбъдване на техните мечти.

Начало страница