Начало

 

 

XXIII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 юни 2021г./

Трети ден

Третият, последен ден на XXIII Национален фестивал на детската книга започне с пресконференция с носителите на Националната награда Константин Константинов - за принос в детското книгоиздаване за 2021г. От  9.00ч., в залата за мероприятия в Регионална библиотека Сава Доброплодни, представители на национални и регионални медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Иван Раденков носител на Националната награда в категория Автор, както и на наградата на детското жури; Сотир Гелев - в категория Илюстратор и Издателство Мармот в категория Издателство и да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека Сава Доброплодни. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство ИК ФЮТ.

От 9:30ч., във фоайето на ДТ Стефан Киров, се състоя премиерата на книгата Български митове и легенди на Цанко Лалев.

От 10:30ч., в централното фоайе на Драматичен театър Стефан Киров се проведе официална церемония по награждаването на отличените участници в Националния литературен конкурс на тема: Какво ми разказа вятърът и в  X Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. В концерта  със свои изпълнения се включиха талантливите малки певци от: Вокална формация от детски хор Милка Стоева гр. Бургас с диригент Мариета Секлемова, Детска вокална група Славейче при ІІ ОУ Христо Ботев Сливен както и талантливите малки балерини от балет Барби Сливен.

От 11:30ч., на откритата сцена на фестивала на бул. Цар Освободител 1, се състоя представлението Дядо вади ряпа на  ДКТ Константин Величков - гр. Пазарджик. /Драматизация и постановка: Мариета Ангелова Марионета; Сценография: Недко Данев и Красимир Василев; Кукли: Недко Данев; Музика: Петко Манчев; Участват: Радост Кожухарова, Захаринка Терзиева, Александър Братоев, Пламен Павлов./

Фестивалът беше закрит със заключителен концерт от 12:30ч. във фоайето на ДТ Ст.Киров. В него със свои изпълнения се изявиха децата от Вокална формация от детски хор Милка Стоева- гр. Бургас с диригент Мариета Секлемова, солистите Деница Атанасова, Мария Апостолова и Мариам Янакиева от Вокално студио Усмивка гр.Сливен с ръководител Мария Желева и танцьори от Школа за спортни танци към НУ Васил Левски - Сливен към КСТ Туида с треньор Йовита Пенчева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Начало страница