Начало

3

XXIII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 юни 2021г./

Втори ден

Премиери на книги, литературен маратон на писателите гости на фестивала в сливенските училища, научен форум с международно участие на тема: „Съвременната детска книга като проекция на света и поглед в бъдещето”, кръгла маса посветена на нови форми на работа с деца в условията на пандемия, представления на открита сцена, карнавално шествие, тържествен концерт и официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2021г. са част от проявите включени в програмата на втория ден на XXIII Национален фестивал на детската книга.

От 9:00ч. в РБ ”Сава Доброплодни” беше открита кръгла маса с международно участие на тема: „Съвременната детска книга като проекция на света и поглед в бъдещето”.

Целта на форума е чрез анализ на конкретни произведения от съвременната детска литература да се представи проекцията на света в тях, нейната различна интерпретация, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето, както и да се разгледа представата за бъдещето разчетена през кода на фантастичното и магичното или през достиженията на технологиите. Ще бъдат представени 16 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Италия, Германия и Гърция, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Поради ограниченията породени от противоепидемичните мерки и невъзможността на част от участниците от чужбина да пътуват до България, форумът ще премине в две сесии: присъствена, в която докладите ще бъдат четени и дискутирани от присъстващите участници, докладите във втората сесия ще бъдaт представени чрез видео-конферентна връзка.

От  10:00ч. в зала „Май“ започна кръгла маса на тема: “Библиотеки, деца, пандемия“ с модератори доц.Калина Иванова /РБ-В.Търново/ и д-р Р.Петрова–Василева /РБ”Сава Доброплодни”/. Бяха представени добри практики на библиотеки от България и света за работа в новите реалности. В работата на кръглата маса се включиха 45 библиотекари от читалищни библиотеки от Сливенски регион, както и библиотекари от регионалните библиотеки в Силистра, Ямбол и Плевен.

Няколко са и премиерите на нови книги включени в програмата на втория ден от фестивала.

От 9:30ч., във фоайето на ДТ ”Стефан Киров” беше представена книгата „Великото приключение на малкото китче Съни” на Цветелина Спиридонова.

От 10.30ч., отново във фоайето на ДТ ”Стефан Киров”, се състоя премиерата на книгата „Велосипедисти край езерото Папийон” на Иван Раденков.

В ЦДГ „Божур” от 10:30ч. се проведе премиера на книгата „Мартеничка Къдравелка” на Ваня Аврамова /Ваная Тайя/.

От 11:00 до 13:00ч. се състоя литературен маратон с писатели-гости на фестивала. Писателите Милен Хальов, Иван Раденков, Марин Трошанов, Елена Павлова и Цветелина Спиридонова гостуваха в различни сливенски училища и се срещнаха със своите малки читатели.  

От 11:30ч. във фоайето на ДТ ”Стефан Киров”, бяха представени книгите „Приспивни песни за феи и чудовища” и „Приключенията на господин Боровинка по вода и суша” на Сотир Гелев.

Последната за деня премиера беше на книгата „Кало змея - 2” на Милен Хальов от 12:30ч. отново във фоайето на ДТ ”Стефан Киров”.

От 10:30 до 12:30ч. в РБ ”Сава Доброплодни”, със съдействието на фирма ADCOM, се проведе майсторски клас за студенти от НХА – „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии” с модератори: Петър Станимиров, Борис Стоилов, проф. Виктор Паунов. В обучението се включиха и ученици от НХГ-Сливен.

От 11:00ч. на открита сцена на бул. „Цар Освободител” №1 беше представен спектакълът „Принцесата и граховото зърно” на Театър „Весел”/Драматизация и постановка: Тодор Вълов; Сценография и кукли: Емелияна Тотева; Музика: Елена Методиева; Продуцент: Веселин Василев/. Участват: Елка Баланова и Веселин Василев.

От 12:30ч. на открита сцена на бул. „Цар Освободител” №1 започна детското шоу „Пътешествие  с приказни герои” със специалното участие на актьорите Мариета Ангелова-Марионета, Красимир Василев, Даниела Тенева и Даниел Русев.

С много радостно настроение и усмихнати детски лица премина дефилето с приказни герои. В карнавала се включиха много деца от НУ”Васил Левски”, ОУ”Д-р Иван Селимински”, ОУ” Димитър Петров”, СУ”П.К.Яворов”, СУ”Йордан Йовков”, СУ”К.Константинов” и ОУ”Елисавета Багряна”, както и деца-гости на фестивала. Дефилето беше съпроводено от мажоретен състав при ПГИ-Сливен, актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките” и от театър „Мариета и Марионета”. Специално жури определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм, а наградите бяха връчени на откритата сцена от д-р Мариана Марчева – председател на журито, г-жа Луизина Савкова от МК, Ваня Пенчева и Величка Христова – членове на организационния комитет на фестивала

От 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров”, се проведе тържествен концерт и официална церемония по връчване на Националната награда «Константин Константинов» за принос в детското книгоиздаване за 2021г. Носителите на наградите в отделните категории тази година са: Иван Раденков – категория „Автор”, Сотир Гелев – категория „Илюстратор” и ИК „Мармот” - в категория „Издателство”. За трета поредна година ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”. Тази година тя се присъжда на Иван Раденков.

Водещ на събитието беше актьорът Даниел Цочев. В концерта взеха участие млади певци и танцьори от Сливен, Бургас и Пловдив.

 

 

 

 

 

 

Начало страница