Начало

XXIII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 юни 2021г./

Първи ден

Двадесет и третото издание на традиционно провеждания през месец май Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2021, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и много приятели и спомоществователи, бе открито на 9 юни, и продължи до 11 юни 2021г. вкл. Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене ще премине под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев. Събитието тази година се провежда в различен формат, с повече прояви на открито и при строго спазване на въведените противоепидемични мерки.

В трите фестивални дни писатели, илюстратори и издатели от страната и чужбина в многобройни срещи ще покажат на малките читатели най-добрите постижения в приказния и реалния свят на детската литература.

Три дни фестивалът ще бъде и сцена за изява на възможностите на много млади дарования от цялата страна, които чрез словото, песните и танците ще отправят своите първи послания на творци. В Сливен ще си дадат среща и много талантливи малки поети и писатели, и майстори на най-красивите кукли на любими литературни герои - участници в различните конкурси, които се провеждат в рамките на фестивала.

  Фестивалът беше открит с концерт-спектакъл на 9 юли от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Водещ на концерта бе актьорът Даниел Цочев, а в него със свои изпълнения се включиха: детска вокална група „Славейче” – гр.Сливен, балет „Барби” – гр.Сливен, а с индивидуални изпълнения в спектакъла ще участват талантливите певци, победители в редица национални и международни конкурси: Иван Едрев (15г.) – гр.Сливен, Евгения Белева (10г.) - гр.Бургас; Елица Ненова, Симона Костова и Даяна Федиева от Вокална група „Ян Бибиян” - гр.Айтос. Официалният старт на фестивала беше даден от Стефан Радев – кмет на Община Сливен. В церемонията по откриването ще се включи и писателката и издател Божана Апостолова – носител на Националната награда „Константин Константинов” за цялостен принос в детското книгоиздаване.  

Програмата на първия ден от фестивала включваше две представления на открита сцена, откриване на три изложби, премиери на четири нови детски книги и представяне на интересни издателски проекти.

В първия ден на фестивала, в РБ ”Сава Доброплодни”, от 12:00ч., на специална пресконференция журито за определяне носителите на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване обяви носителите на наградата в различните категории за 2021г.: в категория „автор” – Иван Раденков, в категория „издателство” – ИК „Мармот”, в категория „илюстратор” – Сотир Гелев. Наградата на детското жури в категория „автор” – за Иван Раденков.

Минути след откриването на фестивала, от 11.00ч., във фоайето на първия етаж на ДТ „Ст. Киров” беше  открита изложба „Театрални кукли на любими литературни герои” с творби на участниците в X Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои-2021. В тазгодишното издание на конкурса се включиха над 190 деца и юноши на възраст от 7 до 15 години от специализирани школи и училища от  цялата страна. От сръчните им ръце оживяха над 200 кукли на любими герои на известни и обичани от децата литературни герои.

По повод юбилейното издание на конкурса беше връчена учредената специална награда за принос за развитие на конкурса на Зорка Каразапрянова – ръководител на школа за изобразителни и приложни изкуства в гр.Първомай. Нейни възпитаници ежегодно печелят призови места в конкурса и голяма част от творбите им са намерили място в експозицията на Музея за театрални кукли на любими литературни герои в РБ ”Сава Доброплодни”.

И тази година централният площад и ларгото се превърнаха в улица на приказките. Приказният маратон започна в първия ден на фестивала, в 11:00ч. Бяха представени спектаклите на театрална къща „Мариета и Марионета”: „Приказка без край...” – по мотиви от български народни приказки и „Трите прасенца и вълкът Панайот“/Драматизация и постановка: Мариета Ангелова-Марионета;  Сценография и костюми: Красимир Василев и Иванка Пехливанова; Музикално оформление: Петко Манчев/

В първия ден на фестивала бяха открити и две изложби – илюстрации.

В галерия „Димитър Добрович” /бул. „Цар Освободител” № 13/ от 12:30ч. беше открита изложба – илюстрации на Катина Пеева – носител на Националната награда „Константин Константинов” за 2020г.– категория „Илюстратор”. В галерия „Май” /бул. „Цар Освободител” № 1/ от 13:30ч. беше открита изложба – илюстрации от Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Борис Априлов”, посветен на 100г. от рождението на писателя, Състоя се и церемония по награждаване на отличените участници. Сред наградените участници на церемонията бяха и студенти от Художествената академия в гр.Сараево/Босна и Херцеговина/

И в трите дни на фестивала са включени премиери на интересни детски книги. В първия ден, от 11:30ч., във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” се състоя премиерата на книгата „Еми и крадецът на сенки” на Марин Трошанов. /Издателство „СИЕЛА“/

От 12.00 до 13.30ч. отново във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” беше представена книгата „Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа” на Мария Ангелова /Издателство „Мармот”/.

От 13.30ч. отново във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” се състоя премиерата на книгата „Приятели завинаги” на Галина Андонова /Издателство „ХЕРМЕС/.

От 14.30ч., във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” беше представена най-новата книга на Елена Павлова „Асен и пътешествениците в 100 Българии”.

В първия ден на фестивала, от 14:00ч., в РБ „Сава Доброплодни” се проведе майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор писателят Марин Трошанов. В интересното и провокативно занимание се включиха над 35 деца и юноши от Сливен, участници в Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът” .

Наситеният с прояви първи ден на XXIII Национален фестивал на детската книга завърши с концерт „И мечтите си чудесни - да превърнем в песни!” на откритата сцена и танцов маратон „Танцувай с нас „Jerusalema” с водещ актьорът Даниел Цочев. Заради дъжда концертът започна с половин час по-късно от обявения в програмата. В концерта със свои изпълнения се включиха талантливите млади певци Цвета Миленкова/17г./ - гр.Бургас, Иван Едрев/15г./- гр.Сливен, Богомила Цекова – Музикална академия - гр.Пловдив, както и танцьорите от балет „Барби” към Военен клуб -  Сливен с художествен ръководител Силвия Терзиева.

Програмата на първия ден на фестивала завърши с танцов маратон „Танцувай с нас „Jerusalema”. Над 250 деца и тийнейджъри от различни сливенски училища и школи се включиха в танца. В края на концерта към небето полетяха 100 балона със знака на фестивала като израз на надеждата за по-щастливи дни и сбъдване на детските мечти. Събитието бе заснето с дрон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Начало страница